Monday, November 29, 2010

10 Grammar Mistakes That Make Us Look/Sound Silly



 The words in backet (    ) are the correct words to be used in their particular sentence. =]

1 'Loose' for 'Lose'
I always loose (lose) the product key.

2. It's for its (or god forbid its')
Download the HTA, along with it's (its) readme file.
The laptop is overheating and its (it's) making the funny noise again.

3. They're for their for there
The managers are in they're (their) weekly planning meeting.
The techs have to check there (their) cellphones at the door, and their (they're) not happy about it.

4. i.e for e.g
Use an anti-spyware programme, i.e., (i.g.,) AdWare
*i.e., = that is.
*e.g., = example

5. Effect for affect
The outage shouldn't effect (affect) any users during work hours.
*The outage shouldn't have any effect on users
*We will effect several changes during the downtime

**Impact is not a verb. Purists, at least, beg you to use affect instead.
The outage shouldn't impact (affect) any users during work hours.
*The outage should have no impact on users during work hours.

6. you're for your
Remember to defrag you're (your) machine on a regular basis.
Your (You're) right about the changes.

7. different than for different from
This setup is different than (different from) the one at the main office.
*This setup is better than the one at the main office.

8. Lay for lie
I got dizzy and had to lay (lie) down.
*Just lay those books over there

9. Then for than
The accounting department had more problems then (than) we did. 
**Here's a sub-peeve. When a sentence construction begins with If, you don't need a then. Then is implicit, so it's superfluous and wordy.
If you can't get Windows to boot, then you'll (you'll) need to call Ted.

10. Could of, would of for could have, would have
I could of (could have) installed that app by mistake.
I would of (would have) sent you a meeting notice, but you were out of town.

Sharing is caring! ^^

Saturday, November 27, 2010

Ayam Brands updated

tipu la kalo kata "aku tak suka barang2 branded nih"...or "aku biasa2 je..tak layan branded2...baru indie!"

hee...hakikatnya...hampir semua benda yang kita guna - pakai sehari-hari dalam hidup ni...adalah berjenama. tak kesah la femes ke tak..or brand mahal ke cikai ke... kan? even kekadang makan pon nak kena ber-brand! haha..tu double-standard la tu namanye..hee..

dulu..kecik2..dah diasuh dengan branding... pakei baju KIKI LALA dgn KIKO kalo kluar gi majlis2 keraian..or ikot arwah mama, abah gi mesorat. kat umah single PAGODA. tapi selipar jepun BATA tu mmg trademark sampai skarang. krim penggaya rambut BRYLCREAM beb! haha.. kasut sekolah SPARX dgn CARLTON je.. uniform skolah cap SUNKIST. XD..

pagi2 minum OVALTINE... tak mau Milo sangat. klo air teh aku tak ske brand mahal..cap Boh or Lipton. suka teh serbuk cap 555, or cap FAJAR MENYINSING. XD sedap ooo!!

raket badminton musti YONEX (betol eh ejaan? ^^") bulu tangkis lak RCL kaler biru..shuttle cap ayam tak beli punya..hancur cepat la konon..ngehngehngeh..

kalo beg skolah tu nak brand SWAN je! lain2..gambo otromen ke, gambo power rangers ke..tak layan..haha.pensel kaler musti LUNA. kalo water colour tu..up sket, BUNCHO. hahaha..

basikal..aku lupa..tapi yg best..aku sorg je beli beskal LE RUN! fuh..bangga satu kampung kot..orang len manada...penat ooo, kumpul duit curik..beli beskal tu..hahahaha XD..

dah besar ni..selera pon berubah..hehe..makin advance la kan..kot.huhu.. so...lemme share with u some things yang aku prefer...compared to brand2 lain. ^^

ubat gigi COLGATE..lain2 kalo terdesak je aku guna..hehe
berus gigi JORDAN.. lambat lingkup banding dgn colgate ^^"
shower cream DETTOL.. 'perasan' lebih bersih..haha
shampoo PANTENE Smooth & Silky - memang tak tukar langsung ^^

jeans G.A. BLUE, RENOMA... materials n cutting match dgn taste aku..haha
kasut HUNTER, n recently TOMAZ..
kasut sukan ADIDAS only ^^

cellphone NOKIA... penah la ada Mitsubishi dgn Sony Ericsson, tp tak tahan..huhu
laptop..klo bleh nak DELL n ASUS...kualiti jamin. hee
processor INTEL over amd...tapi kalo duit talak..amd pon jalan~ ^^
kamera NIKON!

pensel NORRIS for drawings...tu paling cun..tapi bukan utk menulis la..hee
pen PILOT G-TECH C1, C3, C4... laen2 guna bila terdesak je..hehek

susu tepung FERNLEAF full cream
susu segar GOODDAY, DUTCHLADY full cream gak. hee
minuman kultur VITAGEN n YAKULT! sedap ooo...=D

kenderaan!! beskal tetap LE RUN.. motor feveret HONDA EX5 lama..yg 1st edition, seblom Ex5 dream kluar. kereta je alu takleh cakap fevret mana..xmampu milik lagi. ^^ FORD masih bertakhta di hati la..sebab tu je yg aku ada..hahaha

wuuu..kalo nak ikot betol2...byk lagi..tapi tu la..sket2 sudeh~...ad yg terlintas t aku share lg k? ^^

Thursday, November 18, 2010

Awak...

Untuk Awak..

Awak,
Hari ni awak nampak serabut
Semo orang kutuk
Tapi ada gak hati yang puji
jadik you can always count on me...

Awak,
Hari ni saya senyum kat awak
Tapi awak jalan depan saya
Jadik senyum pun tak gune

Awak,
Hari ni awak tego saya
Tapi saya buat2 pekak
Padahal nak elak daripada tak boley berenti borak

Awak,
Hari ni saya tego awak
Tapi saya tego awak dalam hati
Jadik awak tak penah dengar all the gud lucks and
take care hari2

Awak,
Hari ni kita duduk semeje
Tapi raser cam jauh giler
Padahal tak sampai sedepa

Awak,
Hari ni awak beratur belakang saya
Tapi saya tak tau nak cakap ape
Jadik saya blah mcm tu ajer

Awak,
Hari ni berubah situasi
Tapi saya still kat sini
Padahal dah kosong tak berisi

Awak,
Hari ni saya nampak awak kat Mc D
Tapi awak tak macam dulu lagi, dah berteman
Jadik saya terdiam sendiri

Awak,
Hari ni saya dah janji..nak pergi
Tapi tak tau kenape tak boleh pegi

Awak,
Hari ni saya menyesal ade ego yang tinggi
Tapi dah takde harapan kat sini
Jadik nak tak nak terpakse sendiri

Awak,
Hari ni hari terakhir nampak awak
Tapi awak tak toleh sini
awak focus kat tv

Awak,
hari ni saya tgk gambar kiter senyum
tapi gambar tinggal gambar
nak buang sayang
nak simpan sedey

Awak,
besok antara kita
ader jarak
besok takde besok untuk saya
besok jugak takde besok untuk awak

Awak,
semoge satu hari nanti
saya menginsafi diri
tak nak ada ego tinggi lagi
buat sakit hati

Awak,
sebelum pergi
hari ni..kat sini
saya janji...
semua ni untuk awak
Sebab kenal awak anugerah terindah penah
saye miliki.

Terime kasih Awak..Terima kasih sangat2 sebab sudi jadi kawan saye..

(entry ni dari zaman frenster lagi ye...telah mendapat tuan punya coretan untuk dikongsi di sini. =)

Monday, November 15, 2010

Moh teman kabo ke kome

satu aghi tu teman berkoba le ke stesen beh nu ha..sungei nibong. sabtu tadi le. ngapenye weh? ate teman nak ke kelumpo~.ghomah makcik teman.naek beh le.. ei, tak bulor teman nak pedegheh mentoka teman.. seghoyat poket kaghang. ke sane pasei esoknye nak ke sungkei, perak...ad kenughi kawen due pupu teman. ghapit juge le. paklangnye juge le yang menjage arwah org tue teman dulu ha. lagipon memase ni le nak kenei adek beghadek... ghaye payah nak jumpe, baleknye tak same..haa..kan. ^^

ate betolak le kami daghi bangi nu... tale ke sungkei..idok le lelaju pakcik teman, udoh akak teman pesan seselo...nak bagi sampei sesame.. ei, getik benor..udoh tau nak jaoh jalannye ha, kluo le awei siket..ye dok? teman pegi pakei reben teyben aje... saghong mentelon dengan teset.. maleh nak menyemat..kaghang bekenan dek anok tokei felda tu, libang libu teman jadinye.

dalam mentoka teman menyaden. kepale bedencot benor. tetau ngape...haih. sampei aje ke sungkei nu, lajok le kami ke ghumoh paklang~...udoh kate kenughi kan, mesti le buat kat ghumoh. takkan tepi kubo. sekali cecoh je taye mentoka ke laman...aik?? takde oghang? kensel ke hape? nelepon le teman ke sedaghe ni ha.. laa... buat kat dewan tebuke!! patot le mase lalu tadi berdoyon oghang kat dewan nu ha. nak je teman kabo ke pakcik itu kenughinye... hmph, takot silap...bior aje le.

uih..muncoh deme ye! besor benor mejelihnye. tughon aje daghi kghete temu le teman dengan sedaghe maghe semue... paklang nyambot kemaen lagi ha. ngekek besor die nengok kami sampei. ate udoh salam2 segale, teman pegi menketedaghoh le! laok ghendang tok! peberet teman ni oii~.. dudok aje teman ngadap nasik..ha. mentong jadinye!! hahaha

seghonoknye kenughi ni tetau teman nak kabo ke kome cemane. pasang lagu penganten, dengan lagu pop yeh yeh! ate ghingan je ghase kaki teman ni ha...nak meghonggeng! hahaha. teman nengok ade uncle teman..dok ghulu ghelo, mereben teben... kejap ke pelamen, kejap ke balei...ish.. tak sior teman nak nyape...kaghang daghi jadi tetamu, kene keghoje kontrek gomen mcam die..heheh. ngekek je teman. kemdian teman tengok MC kenughi ni ha..bukan maen toben! tapi seloghoh deme...hamboih~ macam oghang mude! hahaha.. udoh macam ceghite Man Laksa le pulok teman ghase. ^^

tak lame lepeh tu, penganten pon tibe... ate pengapetnye spupu teman. lame tak bejumpe ke die. tengah dok ngambek gambo penganten... meletop le meghecon bertalu talu! beghengkei je letopnye! ish..abang si penganten munggei meghecon ateh jalan. acekeme kene oghang tengoh makan ni...ha.. baghu beghakei! huhu. tak ngape le yob, meghioh sket ye? hee

menyeghingei aje penganten. suke benor ghopenye ha. hehe...baguih le, takde le adek beghadek nyelebior nengok deme dah. hehe... uih kepale teman dok mengeghonyot daghi tadi...tak ngape, tahan yob, tahan. bukan selalu kite beghonggok ghope ini. huhu... tengah haghi kat sungkei ni hangat pijor! teman dah capei ayor oren tu begeleih, tak laghat nak kighe. uih bebudak kontrek ni...buat ayor tawo lesior! nak je teman bace ke deme. hamboih, macam le teman ni tuan ghomoh.. hahaha

seghonok teman ghase.. memacam peghangei menusie ade. ade budok kecik tu...laghi2.. tejeghombab ke tanoh! udoh le tepi tu lecoh. bedano le budok tu... ate abahnye buleh buat nohen aje?? tak sior gamaknye. maknye jugok yang seghin telinge budak tu. haha... tak sedor teman pukoi beghape, akak teman pon sampei...kemaen lagi deme. ghamei dengan anak2 seteret aje ke balei penganten dok besandeng. ^^

paling suke teman ghase.. mase uncle eskrem datang. uih!! bebudak pakat seghobu ha! kelako teman nengok. habeh diangkotnye mak bapak segale, pegi membeli eskrem. yang tak dapat tu, nyelebior le deme, dok ghuneih pokok tepi dewan..huhu. nak kabo ke kome, bukan takat eskrem. oghang juei pop corn pon ade!!! hahaha..benor weh, teman tak beda'ah ke kome. sehengget je sebungkos. mughah bebenor. ye le.. kampong katenye..=)

uih...nak kabo semua daghi mule...sampei minggu depan tak habeh...teman conclude kat sini aje le. abeh aje kenughi, nyinggah ghumah paklang smento... ngekek dengan deme dalam sejam...lepeih tu naek mentoka, pedegheh balek penang. dengan akak..huhu..

adoi le... kepale teman penin bebenor. hambik kamu, aan. merambu sangat. balek aje teman megholoh, pejoh sampei ke suboh. banyak mentechike cenonggeng ayam gamoknye. hahaha... hek..jelepek... =)

Friday, November 12, 2010

Pulangkan...

(Ex-Student)
Sedikit bunga yang menggoda
Sekadar dipandang usah dibayar
Kau pasti tak percaya Duitku bukan
untukmu sayang

(Pegawai PTPTN)
Tiada kusangka kau sungguh kejam
Kau peramkan hutang yang kau dah pinjam
Namun takkan bahgia kehidupanmu
Bila engkau berkonvo
Kau milikku...

Pulangkan hutang-hutangku

(Ex-student)
Oh hentikanlah menghantuiku

(Pegawai PTPTN)
Oh pulangkan oh pulangkanlah padaku-

(Ex-Student)
Kupulangkan semua hutangku

(Pegawai PTPTN)
Yang dikau peram tanpa relaku

(Ex-Student)
Bebaskanlah maafkan daku oh kasih

(Pegawai PTPTN)
Tiada kemaafan di sini
Kau hutang tak bayar sesen pun lagi
Akan kujejakimu ke mana jua
Hingga akhir masa
"sayang~"...

jangan marah haaa.... gurau2. heee...~

Thursday, November 11, 2010

Senyumlah =D

Memula skali ayang anto kat abang..

Dear abang,

Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan di sini... kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali.. sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang.. sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakkan masa kita kawin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga
maintainance. ..ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun payah..

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri. kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak.

Paling menyedihkan. . ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??

Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek
dorang.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..


ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKKAN KEMEJA ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR.

Love,
ayang



ni husband dia lak bagi...


Dear Ayang,

Bukanlah abang sayang keta tu lebih dari ayang.. tapi ayang kene faham keta tu hot stuff...tengah laku..ayang jugak yang cakap nak keta besar masa kita kawin dulu...so kena la jaga baek2 sikit..duit tu yang oi... ayang abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siapkan sarapan, nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah..

Cuba lah ayang pk mana tak abang tido dalam keta.. abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukannye abang gi foya2 kan? abang gi keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dari jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang taknak,
ayang nak jugak piza dr jepun.. nasib baik abang tak belikan.. kalau tak anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish taknak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan..tapi abang sorok kat dapur..ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang
beli untuk ayang..

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dari keta tu walau pun hantaran masa kita
kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak.. sbb masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas stp kali ayang mekup abang terbayang lak muka pontianak dlm citer harum sundal malam tu.. bukan ayang tak cantik tapi kening ayang tu gi cukur kenapa~.. walau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang takyah laa nak cukur kening ayang tu...

pasal morning kiss tu, ayang bgn pun dah tghri nak morning cam mana.. dah laa ayang..
abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kampung abang izinkan. Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana ..kalau ada gulai tempoyak ke nnti jangan lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang takyah laa susah2 gi kejar lembu tu..macam masa ayang nak tunjuk tere kat mak ayah abang time dorang datang merisik dulu...biar jek.. nnti abang balik kampung abang kejar kan ..bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital. abang kene tanduk takpe..^^

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga je yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe..abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana cara ayang jatuh buruk sangat..dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding..mmg abang kesian tapi muka ayang lepas
jatuh longkang tu xleh abang nak cakap cam mana....tgk laa sendiri
gambar tu. ^^"

Ok lah ayang.. nnti lepas cuti skolah kita jumpa lagi ek.. bye ayang

love,
abang


(entry ni dah sangat lama..tapi masih bleh buat pembaca tersenyum. ada la tuu.. haha)

Tuesday, November 9, 2010

Common

Lemme tell you about me and things that i overgeneralize. i'll say it in point form so you don't have to read all the unwanted descriptions. hehe..

when i say...

mintak COLGATE sikit - i do mean toothpaste, but it doesn't necessarily be just colgate.

mana KASUT aku? - you need to know that KASUT brings two meaning to me. one is the kind of sport shoes, belly shoes or kickers... the other one is my flip-flop. it depends on the situation.

lapo le.. ada ROTI tak - i don't really mean a loaf of soft and yummy bread of gardenia. yes it can be that, the bread that we usually make sandwich out of it...by right i also mean..biscuits and crackers. ^^ ask for clarification if required. hehe

jom. minum2 KOPI - by the term KOPI, it means any drink. not necessarily coffee or the like. so when i say "lepak kedai kopi", it's actually an invitation to come and join me to have a drink or some light meal in any restaurant or food stall, not coffee bean or starbucks or the like.

ambilkan KETAYAP aku sat - it's songkok. not serban, not even kopiah. i mean songkok and i mean it. ^^"

lapaq MAGGI la - yes!!! i am craving for instant noodle! but you don't have to buy a packet of megi for me. i mean the brand. any brand of instant noodle will do! XD

miahaha...i'll list down the rest in other entry. ^^

Wednesday, November 3, 2010

My Wishes

MY WISHES....

If I could have my wishes,
If wishes did come true;
I would wish for happiness,
And a long full life for you.

I would wish for laughter,
And fill your life with song;
Then ask for peace and joy and love,
To follow you all day long.

Then I would ask for peaceful rest,
To visit you at night;
And that your every morning,
Dawn shimmering and bright.

I would ask for nothing,
To give back to myself;
As long as you are happy,
I want for nothing else.

For just to see contentment,
On your face and know you're fine;
Would truly satisfy me,
And bring joy to this heart of mine.

If I could have my wishes,
If wishes did come true;
I'd wish for the sun and the moon and the stars,
And I'd give them all to you.

this one is not my art...it belongs to a best friend of mine.. thank you for the permission granted - 5 long years ago. =D

Monday, November 1, 2010

Choices

i think i have been spending too much on things i don't really need. huhu

there's a fine line between things that you need and things that you want. sometimes we blend both terms. sometimes we misjudge them. even worse, we take one of the terms for granted.

man... it's so difficult to make decision. either you are not well prepared for the incomings, or you just can't face the whatever-may-come due to whatever choice you make. i find it funny when we set our mind to pick on one thing, yet we change our mind just splitseconds before the very moment we ought to place our bet. hahaha...

life is a miracle. it can be as easy as you wish. it can turn the hell out of you..as others wish. haha... come what may, i stick to myself.. i enjoy and appreciate life, and the way things are.

holistic device.. haha.. at the age of 23 i own a house..i have my own car... some lands and properties to manage... some friends to celebrate.. some little cash to spend... huhu.. and choices are inevitable. there are times when i have to make some very critical and crucial decisions and stands upon.... things and matters. and at times i don't even know whether God does help me with that or the other way around. yeah i know His game. I've been playing with him for 20 long years...and we're still keeping our aces..for some 'standardized testings'. hehe... oh well, He always puts me to the test...and yet He pulls me back when im about to grab hold the victory, and pushes me up whenever i feel like sinking... haha..

like i said...that's the way things are. ^^ life is all about choices and decisions. make.wise.one. ^^