Friday, April 19, 2013

Hari Keputeraan Sultan Perak ke 85



Assalamualaikum

Daulat Tuanku




Ampun Tuanku beribu-ribu ampun. Sembah patik harap diampun.


Patik dengan rasa rendah hati dan diri penuh takzim ingin mengambil kesempatan 
menjunjung kasih merafak sembah
mengucapkan setinggi-tinggi tahniah sempena menyambut

Hari Keputeraan

Kebawah Duli yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzuddin Ghafarullahu-lah

yang ke 85

pada hari yang mulia ini
Jumaat, 19 April 2013, bersamaan 8 Jamadilakhir 1434 Hijri


Patik dan jelata Perak sekalian mendoakan semoga Allah lanjutkan usia 
dan
memberkati pemerintahan Tuanku


Daulat Tuanku!





sumber banner dan gambar

Thursday, April 18, 2013

Belajarlah Sebelum Jadi Jenazah


assalamualaikum. salam takziah buat mereka dan keluarga mangsa yang berkorban, terkorban, demi agama, bangsa dan negara. semoga dirahmatiNya.

sedor tak sedor, umor kita meningkat. jyeaahhh.. setaksub aku berjiwa forever21 pon, aku tahu mati itu pasti. huhu. 

jadi!

kali ni aku just nak kongsi something yang aku rasa wajar sangat2 di-share secara pukal dah berjemaah.


Panduan Menyelenggarakan Jenazah dan Persoalannya

yes. panduan menyelenggarakan jenazah dan persoalannya.

mungkin ramai dah dalam kalangan kita yang tahu benda ni. dulu2 time skolah dah blajo. tapi tak dinafikan, ada jugak yang tak tau. tapi memandangkan dah besor, dah tua... segan pulak nak bertanya... tu yang jadi takketauhala tu. maka... jom kita berterimakasih kat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) atas inisiatif dorang menyediakan risalah ilmiah ni dalam format PDF supaya sumorang buleh donlod dan baca dan faham dan amal.

korang boleh klik kat SINI untuk terus ke pautan muat turun pdf ni. terima kasih kat kawan kita, Faiz Zaini yang share benda ni kat fesbuk. besor pahala dia. =]

ingat. perkara paling dekat dengan kita ialah mati. (Imam Al-Ghazali)

wallahualam~

Wednesday, April 17, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhempat


assalamualaikum! hai korang yang pandai masak. ajor saya masak asam pedas keladi boleh? selalu buat - selalu jugak tak jadi... =(




blup blup blupp!! kuchii.. chaaaa!! nyaan nyaaann~ ^^ ok aku takde niat nak buat kiyomi gwiyomi asdfghjkl bagai. apekebende pon ntah la tu. tup tup dah femes. pehtu ada plak makhluk nama bobo jadi viral kat youtube. hhnnngghhhh... facepalm doplosatu kali lelaju. ~.~

aku tak pasti la samada aku yang lembab atau aku yang lembab. wahaha. tapi tu la. benda2 laghoo centu aku jarang amik pusing sangat. em em.. =p benornye aku sebok weh... aa... itu ini nak kena urus, nak kene handle. tanak la citer kat sini nanti korang skip baca perenggan ni plak. pastu korang akan cakap "ah pegi mati ah kau punya sebok! orang len pon sebok jugak, sempat je buat keek, video parody dan TweChaTup (Twtup + WeChat)" .. ye la ye la.. aku la pegi mati. #jalanseretbantal ... 

eh tanak. blom mao mati. tak kawen lagi  amalan tak banyak lagi.. wuuu.. budak2 aku pon tak bagi aku mati lagi. dorang cakap "sape nak marah kitorang bila tak siap latihan kalo ticer mati.." .. bhahaha . aku tatau nak sedeyh ke camne. tapi aku gelak gak la walopon budak yang cakap tu cam siyes je. luls~ 

anyways! minggu dopan den takdo kek skulah. poie mano? aa... camni citonyo.. minggu dopan den bizi bonar. mulo sabtu ni den kono poie english camp. humangai! dah tuo bangko pun dapek poie enggerish camp? sonok eh! sonok yo? haghapnyo lah... sobab deghang koba kek den namo bengkel tu.. English Fun Day. bhahaha. yang kono masuk namo, sumo cekgu2 eh. ghaso2 sonok ko? hee.. nanti den koba kek sini yo, lopeh den bojimbaa sano. ekeke

tapi nak kabo ke mengkeme ni pon lambat le ghopenye. ate, lepeih kemping tu teman kene balek negeghi teman . pegi mane? pegi pangkor oiii~ hahaha. deme kabor kat teman, kate ahad ni kene pegi sane.. sampei le aghi rabuuu... haa.. ade ape yob? teman ade seminar ni, seminar.. haih bala bala.. bengkel kesenian dan kebudayaan. uhuuuu~ bunyi macam buleh menggetik lagi ye? udoh2 le... beda'ah je ha. setat deme kabo ke teman tadi, udoh libang libu teman dibuatnye. haaa... kome ngekek le~ yang nak nyelap sadonye kaghang teman ni ha.. haih~ tak sior teman... -.- tapi lege. deme ngangkot pakei beh. tak ghiso le takde mentokaa. hahaha

hat tu pon nanti kami hapdet kat sini. tapi tunggu senayan satu lagi laa.. pasai lepaih balek tu, hari jumaat kami kena pi yuem! Yuu-Em! hahaha. awatnya? aa.. ada bertanding menari. sabtu dengan ahad kami dok kat sana. mai la tengok! =) eh dak aih.. kami tak pandai menari... saja gatai nak ikot. =p ekeke. boss kami suroh masuk bertanding! adui laa... nak kena bawak budak lagi. dah la lawan dengan hat tera-tera. kami ja dok rasa cokiaa tahap kena balun dengan bemban pon dok bebai lagi. ngehngeh. tapi ampa doa la kat kami noohh... nak gak merasa menang.. lagi. ^^ mudah2an ada rejeki pembawakan bawak budak... hehe

noharomm.. aku cerita panjang2 pon kannye korang baca. hahaha. ye ye... aku cut it short. baca laa puas2 bawah ni. aku pon dah letih sengih mengenangkan budak2 aku ni. saket kepala pon dengan dorang... tenang jiwa pon dengan dorang. hee.. enjoice!!


****

budak : ticer, haritu ticer cerah. kenapa sekarang ticer gelap?
me      : cekgu pegi berjemur kat padang... seminggu berpanas~
budak : .... 
me      : dah kenapa?
budak : ticer takde rumah ke?

****

me    : who knows how to play the piano?
*hampir satu kelas angkat tangan*
me    : whooaa... betol ni?
kelas : betoooolll~
me    : okay... tapi kalau kamu tipu, nanti kena panah petir. tu je. ok now who knows how to play the piano?
*takde sorang pon angkat tangan*

****

me      : *tengah geram kat budak asik tak bawak buku* don't make me speak lengthy english with you! elok2 kamu makan nasik, karang makan lempang kot.
budak : ustaz! saya selalu makan lempang!
me      : cekgu tengah nak marah ni kamu menyampuk! ha, sape lempang? makan kat mana!?
budak : kat rumah! mak saye buat. saye makan cicah susu.
me      : itu lempeng!!! eeeiiiii~~!!

****

budak A : ticer, ticer suke pompuan macam mane?
me          : hoh!? apsal tanye camtu?
budak B : ye la... kot2 la ticer suke pompuan macam neelofa ke, yuna ke..
me          : nope
budak A : najwa latif?
me          : nope
budak B : shila amzah?
me          : nope
budak A : nora danish?
me          : dah abes tanya? go, finish up your work. go go.
budak B : ticer, muka ticer merah! weii muka ticer merah laa!

****

me      : let's take a look at the story. read aloud together. are you ready?
kelas   : aye aye captain!
me      : i can't hear yooooouuuuu....
kelas   : AYE AYE CAPTAIN!!
me      : hahaha. ok let's read!
budak : salah la ticer. patotnye.. ooooooooooohhhhhh... spongebob squarepants!!

****

budak 1 : ustaz, ustaz dah kawen ke belom?
budak 2 : ko tak payah tanya sir la... sir takkan jawab.
me         : eh? apsal plak?
budak 2 : ye la... orang kawen dua mane nak cerita kat orang. macam ayah saye. senyap2 je. pastu mak mengamuk baru dia cakap.
me         : err..

****

*tengah bersidai kat koridor sambil tengok budak kawad dengan budak2 time rehat*
budak a : kenapa ko panggil ticer ni, ustaz?
budak b : ticer memang ustaz la. dia ajar tahun satu mengaji kan. lagipun ustaz pakai songkok. kan ticer pakai songkok. ustaz la tu!
budak c : habes kenapa ko panggil ticer X tu ustazah?
budak b : dia pakai tudung tak lipat. 
budak a : ha'ah. kalau ticer2 selalunya pakai tudung pin kat bahu... ustazah je tak lipat tudung ni...
budak c : habes, kenapa cikgu Y ko tak panggil ustazah?
budak b : cikgu Y pakai tudung renda langsir. manade ustazah pakai tudung ombak2 camtu...
budak a & c : ooooo...

jenuh aku tahan gelak. bhahahaha xD
****

*lupa pakai songkok*
budak 3 : ticer, kenapa ticer tak pakai songkok?
me         : kamu rasa?
budak 3 : ticer tak pegi solat jumaat
budak 4 : wey, ticer pegi la. tadi aku nampak kat surau. 
me         : haa.. thank you.
budak 4 : ticer, kenapa rambut ticer kaler brown?
me         : err... what do you think?
budak 3 : ticer kacuk kan!
me         : oh? haha. kacuk apa dengan apa?
budak 4 : mesti la orang dengan orang... takkan la dengan pokok bunga pulak! ahahaha. ticer kena!! satu kosong!!

****

*relief tahun 3*
me    : okay i'll see you tomorrow insyaAllah.
kelas : insyaAllah... insyaAllah.. insyaAllah... ada jalannyaaa~~
me    : hahaha. alright. terima kasih kelas!
kelas : terima kasih.. ku-ucapkan paaadaaamuuuuu.. aatas nikmat.. yang diberi.. padaakuuu~~

****


aahh... i love my job. alhamdulillah ^^


Wednesday, April 10, 2013

Tengok Betul-Betul...




.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.




.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.





-use your eyes, with your brain. seeing is believing. you'll crack the trick. =)

Sunday, April 7, 2013

Siri Jom Tawen-Tawen! - Petua Mengadap Bakal Pak dan Mak Mertua


assalamualaikum ! hai gadis2 semester akhir dan yang dah tamat mengaji. nak tunggu dapat piheshdi baru nak cari laki? luls~

sekarang dah 2013. ramai kengkawan aku yang dah kawen. dah tunang. alhamdulillah... yang dah nak jadi mak bapak budak pon ada. wheee!! the rest? aa... majoriti budak2 ni pon ramai yang dah steady dengan calon2 laki/bini masing2.

anyway. dalam pada aku blurr2 ni... still ramai yang tanya aku;

"an, nanti nak jumpak family dia.. nak kena buat apa ek?"

or "ada tips tak... petua ke... nak mengadap bakal pak/mak mertua... em?"

berani tak?? hehehe. sumber


ngaaa... aku kedip2 mata kejap. sambil2 aku pikir... dorang salah tanya orang ke camne? hahaha. adeh.. aku ni sape2 jugak la. ilmu tak banyak, pengalaman pun sikit... nak nasihat orang yang lebih maklum? uhuu... anyhow, i feel honoured la bila kawan2 mintak pandangan, pendapat centu. alhamdulillah. =]

kenapa korang kalut sangat bila nak jumpak family dia? what's the hassle? haaa... aku tak sure la kalo kehidupan korang memang macam cerita "Meet The Parents" tu kan. tapi kalo kita kat Malaysia ni... ada tatacara dan sila santun yang nak dijaga. kita tinggikan adab, bukan adat. hatta... orang kata first impression tu penting. lebeyh kurang macam korang nak interview keje la jugak kan. segala sijil portfolio nak bawak, baju nak lawa, bau nak wangi... bla bla bla. ekeke.

so! nak citer banyak tak reti. jadi aku kongsikan some humble opinions of mine ye. hehe. leggo!!


Petua Mengadap Bakal Pak dan Mak Mertua 101

SEBELUM

1. kaji background family pasangan

benda basic bro... nama penuh, nama tak penuh, nama panggilan, nama glamer... umur, pekerjaan, kesukaan, ketidaksukaan... etc etc. haa... ni penting ni. details ni yang korang perlu tahu, hafal, hadam. takde la korang buat benda bodoh nanti... macam tertanya "err.. pakcik ni nama apa ye? maklum laa, selalu panggil nama anak pakcik makcik je.. tu pon bukan nama penuh.. dah la panjang. jenuh saya nak nyebutnye. maaf saya lupa.." kalo buleh relate-kan little details tu dengan korang. agak2 yg dorang suka, korang buat. yang tak suka.. jangan bagi nampak. common law sense bro... haha


2. faham culture keluarga 
kalo gamak2 korang ni gegadis bandar, uptown girl, city boy... tapi bakal mertua korang tu orang kampung atau mendukung norma2 desa... jangan la korang nak buat pekan sangat. ikot pepatah melayu; di mana bumi dipijak, disitu langit dijunjung. jangan disanggah benda yang tak salah. ok? kalo dorang makan stail tambah nasik, korang kena tambah bila dipelawa. kalo dorang makan bersila, korang kena bersila. takyah ngengada mintak sudu garfu kalau dorang sendiri pun makan dengan tangan. haa. begitu jugak sebaliknya. insyaAllah, dorang pun dah cuba nak present yang terbaek buat korang.. so why not korang cuba ikot cara dorang? =]



3. tanya pendapat pasangan

tentu2 la anak dorang tu lagi memahami mak ayah dia kan. hanya johari mengenal maniam jauhari mengenal manikam? aa.. centu la. hehe. mak awak orangnye camne... abah tu garang ke tak... suka sembang pasal apa... kalo nak tanya2 itu ini boleh ke tak.. apa je yang sensitip bagi dorang.. etc etc. koman2 partner korang akan suruh buat itu ini sket2, demi menjaga kemasylahatan bersama. ekeke. ikot je la. tak luak pon kalo setakat nak sembang isu2 semasa, minat dorang, or nak kena kalahkan dorang main dam aji ke... nak kena masak japanese cuisine ke.. tak reti? belajar la dulu! maklum la, nak amik ati~ ekeke


SEMASA

1. timing

masa. jaga masa. plan elok2, bila nak jumpak.. hari apa, pukul berapa, bla bla bla. biasanya kalo korang dah keje.. sabtu ahad je la yang free pon kan. elok jugak, maybe bakal abah dan mak mertua korang pon free hari2 camtu je. then... suroh la partner korang set masanye. seelok-eloknya, waktu nak tengahari, or petang2 sket... kalo dijemput makan malam lagi baek! haa..

agak2 korang tak berapa berani lagi... maklum la... rasa belum bersedia... so korang pegi la time2 special events. macam masa hari raya ke, open house ke, sambutan ulangtahon kelahiran dorang or pasangan korang ke... kenduri tahlil ke... pandai2 la bajet event yang sesuai. yang penting musti korang berkesempatan nak luang masa utk borak2 dengan bakal mertua korang tu. jangan jadi just a face in the crowd je... kang laen pulak impression dorang nanti.


2. pakaian

bukan nak suroh korang pakai suit or tuxedo or jubah or abaya or berniqab bagai. nooo... unless itu memang korang, then laen citer la kan. pakaian.. penampilan.. biar modest. sederhana. islam suka kita bersederhana. tak berlebih-lebihan. no need coat and tie, or peplum and stilettos 5 inci. janji sopan, kemas, sesuai, dan paling penting tutup aurat. kalao korang memang pakai kopiah, pakai je lah. takyah hipokrit nak bukak lak... tapi takyah tabarruj sampai berserban tiga-patblas kali lilit plak - konon2 nak nampak cam ustaz don. yang pompuan.. tudung bawal dengan kurung cotton pon dah cukup perfect. siyes. eh.. =p



kalo boleh... elakkan lan printed T yang tulis ayat yang bukan2... ini, pakai baju tulis "saya sayunk anuck muckcheek" or "punk not dead" ... jadahnya dorang nak berkenan. baju gambor2 tengkorak ke, gambor happy tree friends ke... even gambor muka korang skali pon - takyah la kot... elakkan2. >.< pompuan.. jeans ketat2 tu, simpan dulu sat na... kalo nak pakai blouse or dress, pakai la yang sopan dan tak striking. be humble. jangan nak melawa macam gi grand dinner kolej sangat. semua tu bakal mertua korang tengok dan nilai tau! haaa.. 


3. bawak buah tangan

tak semestinya buah... tapi kalo bawak buah pon cara gak. hahaha. bring something nice! something yang dorang suka. gamak2 family partner korang tu suka doyan... ate mike jinjing le sebakul due doyan bukit gantang nu haa... uih, suke deme! hahaha. or korang tahu the parents suka kek ke, mee bandung muor ke, mee udang banjir kuala sepetang ke... usaha! cari, buat, masak, bawak pi. itu baru nama bersonggoh nak amik hati! ekeke

tak sure la kaum lain acaner kan.. tapi kalo dah namanya melayu... ada budi bicaranya. bila kita bawak buah tangan semasa bertandang ke rumah orang... orang yang menyambut kita tu pon jadi suka. hepi je welcoming korang. ni bukan setakat adat budaya je tau. akhlak islamiah pun ada ajar tatasusila bertandang ke rumah orang. haaa... but please, selidik dulu apa yang patut dibawak. jangan main taram ke. tak semestinya apa yang awak rasa dorang suka tu... memang dorang suka. ok?


4. jaga adab dan perangai
ini aku rasa takyah pesan kot. naturally korang tau nak kena buat apa kan... jaga perangai tu. bagi elok2 sikit. tenang, rileks. jangan buat cempera tak tentu hala. salam pada yang sepatutnya. duduk molek2, jangan nak sila panggung sangat. kalo bercakap jangan tinggi suara. jangan kasor2. gelak tu cover2 sket. TV tu bukan korang punya, so jangan nak suka2 tukar channel wlopon remote depan mata. aircond tu pon kalo tak di-on, jangan memandai cari suis. jangan buat benda2 yang buleh sakitkan telinga, mata, hati dan otak orang . ok? babap satgi kot.. ~.~


5. topik perbualan

aku gunakan istilah perbualan kat sini supaya korang tau itu bukan mesyuarat ahli lembaga pengarah atau pibg sekolah. keep it santai. no pressure. k? paling2 pasti, korang kena pandai nak cerita pasal diri korang sendiri. harus la... tah sape2 jugak la yang sangkut kat anak dorang ni... mesti la nak kenal empunya diri, keluarga dan laen2 peri. amik cue, cerita sket2 pasal asal usul, keluarga, blajor mana, keje apa, camne kenal si dia... cari space untuk korang pon tanya2 pasal dorang. lepas tu cari la topik2 umum macam isu2 semasa ke, cuaca ke, semangat kejiranan ke.. tapi ingat! jangan over lak. be it soalan, be your jawapan... keep it below par. play safe. tanya banyak2 sangat pon orang menyampah, jawab lebih2 pon orang menyampah. so know your limit, k? paling penting - LISTEN! pay attention! memang potong aa kalo tengah2 abah dia syok cerita pengalaman masa jadi askar dulu... tetiba korang 'tertanya' "apa dia pakcik? saya tak dengar tadi. maklum laa pakcik cakap selow sangat. dah la selow, tak best lak tu.. boleh tolong ulang?" basic bro, basic. hehe

then, kenalpasti mak ayah dia suka sembang pasal apa. paling2 koman korang kena tau isu2 semasa. kalo bakal pak mertua korang suka memancing... bawak sembang pasal memancing. kasi pancing dia sket. ekeke. kalo mak mertua korang suka menjahit, korang borak pasal fesyen dan yang berkaitan. agak2 tak paham... boleh je tanya elok2, nanti dorang eksplen la... kalo buat2 paham je.. kang kne tanya balek - korang taktau nak jawab - mati oooiii~ hokhok. ^^ erm.. kalo boleh, elakkan topik2 sensitip dan hot, macam politik, agama, perkauman, hak istimewa orang melayu, subsidi, teori letupan besar, faktor kepupusan dinosaur, kenapa lipas perlu ada sayap dan seumpamanya. unless korang di-invite untuk berbicara tentang tuu... then doa2 je la korang takde slip of tongue. muehehe...




6. rajinkan diri

gamak2 dah tengahari tu... waktu2 orang nak makan lunch... pegi la tolong bakal mak mertua korang tu masak kat dapur. siang2 ikan ke, potong2 sayur ke... biasanya pompuan la yang kena masuk dapur ni. kalo lelaki... duduk2 kat depan tu, sambil2 tengok tv, borak2 la isu2 semasa. jangan lak korang bantai baca soratkabo senyap2 je... agak2 bakal abah mertua korang tu tak banyak cakap, aku rasa takde masalah pon korang tolong2 sedia apa2 yang patut untuk lunch or dinner japgi. aku dulu selamber je masuk dapur, tolong masak bagai. err... bakal mak mertua tak jadi aku dulu tu baek. sporting. paham perangai aku yang suka menempel kat dapur sambil2 mengumpat ni... ekekeke

stigma dia satu je - jangan dok diam buat bodoh, apatah lagi buat malas. pergh... orang tua2 cukup pantang dengan orang malas. dah sudah makan tu, sila rajinkan diri - kemas meja makan. tolong basuh pinggan mangkuk periuk belanga semua. takde hal lah beb, kau laki ke pompuan ke. benda baek ni tak nanti jantina sesuai. ok? haha.


SELEPAS

ini patut2 entri laen dah ni. tapi aku bagi advance la ek. hewhew

1. keep in touch

rajin2kan jugak tanya khabar bakal pak dan mak mertua korang. kalo ada nombor tepon tu, call. takpon sms. takpon emel. kalo advance, ada fesbuk ada twitter... guna cara yang ada. let them know yang korang ni prihatin. habis2 takde sangat, sampaikan salam dan/atau tanya kabor melalui pasangan korang. ini penting beb... nak build rapport yang baek kena maintain network. connection kalo 3G, HSDPA, sumorang pon suka. tapi kalo GPRS, EDGE... sumpah seranah tu biasa la. if you know what i mean.. hehehe


2. kirim buah tangan
ada masa2nya.. kalo agak2 lama tak pegi melawat dorang tu... kirim2 la buah tangan~ bagi la cekelat daim sebalang ke, kain pelikat kain batik ke, manggis 3-4 kilo ke... supaya dorang tau yang korang ni ingat kat dorang selalu - bukan one shot masa pegi rumah aritu je. paham? takde la dorang pikir korang ni just semata-mata nak kat anak dia je, bukan nak jadi sebahagian ahli keluarga. pandai2 la ek. heee...


3. datang ziarah

jangan serik datang rumah! kalo dijemput, datang. kalo ada kelapangan/kesempatan, pergi. baru nampak korang bersungguh nak jadi anak menantu dorang!! tapi jangan la hari2... or tiap2 minggu... kang mak ayah korang sendiri lak pelangkung korang dengan senduk kuali. hambooiihh... gatai meghela!! rumah orang buleh pegi tiap2 minggu. rumah mak bapak sendiri sebulan sekali pon belom tentu!! =p


fuuuuhhhh.... nak sangat tips. hambik. hambik! hahahaha


anyway, apa yang aku kongsikan akt sini basically based on my pengalaman, pembacaan dan perkongsian dengan orang2 lain. yang mana baek, buleh la amik, pakai. yang tak elok.. takyah la ikot. takpon, pandai2 la modify.. ok? ^^ PALING PENTING!! jadi diri sendiri. be yourself. takyah susah2 nak jadi macam Anwar hadi or Mat Luthfi or Aiman Azlan or Maria Elena or Hanis Zalikha or Ainan Tasneem or Nelydia Senrose, unless awak memang Anwar Hadi or Mat Luthfi or Aiman Azlan or Maria Elena or Hanis Zalikha or Ainan Tasneem or Nelydia Senrose. ekeke.

selamat maju jaya. selamat pengantin baru in advance!! ^^



Saturday, April 6, 2013

Suka Duka April 5


assalamualaikum. ^^



ya Kariimm... lama sangat dah rasanya aku tak update blog. kalo aku bagi alasan busy, mesti bunyik cam dah lapok kan? haha. tapi nak buat camne ... tu hakikat. ekeke

minggu lepas, minggu kemuncak bagi team bola lisut skola aku. yeah... dah turon padang 2-3 bulan, dah lenjan main panas pagi petang minggu2 last sebelom tourney.. memang wajar la aku demam kan. haha. tapi alhamdulillah... i enjoyed the minutes spent. i had my time. ^^

these are my kids. my little army. =)

last pose sebelom game. nampak cam old skool lak lepas filtered. ekeke

power budak2 ni. tapi ni budak skola laen la. hahaha

pose pasca perlawanan. ah.. muka hepi je wlopon kalah. bhahaha. they learned well. xD oh maaf gambar kurang 'terang'. malas nak edit. luls~


well... takde rejeki nak menang tourney kali ni. tapi alhamdulillah... lepas kira2 semua benda, teknikal segala... dapat la budak2 ni nombot 3... boleh la tuu... hehe. insyaAllah, ada peluang aku try bawak bagi jadi champion pulak. doa2 la ye! ^^

ekceli tu mukadimah. ada benda best nak cerita...

hahahaha

masa dua hari tournament ni... banyak benda jadi beb! ada budak injured, ada budak gadoh, ada cekgu gadoh. hahaha. biasa la tu. tiap2 kali bertanding bola lisut, mesti ada gado punya. leuls. tapi tapi!! ada satu benda ni... yang tak selalu jadi tau! tetiba jadi aritu. haaa... apakah??

ada budak skola menengah nak ngorat aku beb!! form 4 plak tu!!!

hahahahahaha. homaaaiii... siyes! terkejut aku. kebas muka! dah lama kot tak kena mengorat secara terus dan telus. hahaha. noharom ayat xD . 

citernye camni... 

.

.

.

taknak citer ah. malu.. >.< hahahahaha. biar aku simpan sorang. buat kenangan. ekeke. apa yang leh aku gtau; aku dapat surat 'peminat' . wohooo!! nak pengsan. luls! lawa beb tulisan budak tu. dah la bahasa pon cantek. takde rempit2 ittew2 awuck2 laaa... ini baru melayu sejati. hahahaha. tapi tu la. aku cakap aku cekgu, budak tu tak caya. dia ingat aku tipu. dia ingat aku student kolej or universiti, tolong coaching budak2 skola rendah. tak nampak macam cekgu katanya. muda baya2 dorang je. hahahaha

terkedu aku bila dapat surat cenggitu. bukan tak pernah dapat... tapi dah lama tak dapat~ ekeke xD zaman muda2 skola2 dulu ye la... dah tua2 cenggini, tak sangka lak leh dapat lagi. tu yang aku macam bengong2 kejap... budak ni rabun ke camne.. ahaks. well, sori la... aku memang tak bagi la dia nak add fb, apatah lagi nombot tepon aku... tapi bergambar tu bleh la, since ramai gak budak2 len tarik2 aku bergambar dengan dorang. muehehehe ayat poyos nak mampos! LOL. tapi nak wat camne.. kebenaran itu pahit kan.. =p hahaha

speaking of gambar... 

actually aku nak tulis entri ni semalam... tapi... memandangkan aku tak dapat nak menulis sebab mata pedih mengantuk punya pasal kot... so aku delay-kan ke hari ni. hehe. yeah i know. gua kata gua rock. tapi hati gula kapas. acaner.. hihik. ^^

em.. it's been a while. . .


wajah kesayangan hamba. 


err.. sila abaikan muka yang ada bendera malaysia kat atas kepala dia tu ye. muka budak baru bangun tido.. hihi..


yeap.. mama. abah.

18 februari tadi, ulangtahon kepergian mama... 5 april semalam, ulangtahon kepergian abah. dorang pergi tahon yang sama. 2007. jahat dorang ni... pakat nak tinggal aku sama2 plak. dah la tu, tak pernah datang jengah pon. dalam mimpi pon tak.. huhu..

mama.. abah.. adik rindu. 

hahaha. ingatkan tulih merapu2 kat atas bleh cover line. haha... aish..

.

moga mama abah..
tenang kat sana
adik doa
=]



aaaarr... habuk masuk mata... erghh... ni akibatnya malas kemas umah. banyak habuk. aa.. nak cari mop dgn duster kejap. bye.