Monday, December 30, 2013

100 Soalan Spontan


hello hello!! happy new year!! oh belom. saje la wish awal2... nanti new year kang tak sempat wish kata tak prihatin lak. hiks~



ni! dah nak abes taon 2013. soalan wajib nak tanya ni. aritu dengor2 ada azam 2013... apa cer? ahahaha. ok ok aku tanak trollolol korang yang ada azam bagai ni. bagus tau ada azam iltizam zam zam alakazam, korang ada matlamat nak berjuang. takpe, tak tercapai pon takpe asalkan korang dah berusaha. chewah, positip nak arwah. hahaha

aku dapat emel. dalam emel tu ada benda2 yang aku letak kat bawah ni. actually aku nak ajak main game. jawab semua 100 soalan kat bawah ni, pastu tag 5 blogger laen utk dorang buat jugak perkara yang sama. tapi tanak lah. sape rasa nak jawab, bleh jawab sendiri. nak tulis boleh, nak jawab dalam hati pomboleyh. tapi kalo rasa2 nak cerita kat aku, meh meh. sudi mudi nak dengor/baca. hehe

so! jom? soalan2 merangkumi 2013 saya!!


waktu mula menjawab- 8.43 pm, 29 disember 2013


1. Last kiss
- kiss kat mana tu? em em.. kalo kat pipi baru dapat dari makcik. minggu sudah

2. Last phone call
- 3 hours ago

3. Last text message
- sms? ke whatsapp? wechat? ahaks

4. Last song you listened to
- Livin on a prayer (Bon Jovi)

5. Last time you cried
- cried sebab sedeyh ke sebab hepi? define2. =p

HAVE YOU EVER:
6. Dated someone twice
- aa.. tak paham soalan. next

7. Been cheated on
- yep

8. Kissed someone and regretted it
- nope

9. Lost someone special
- yeah..

10. Been depressed
- ada ke? macam tadek je.. hmm..

11. Been drunk and threw up
- mabok? huih haroomm... mana pernah

THIS YEAR HAVE YOU:
12. had sex
- never. not just this year ok. tak pernah. tunggu kawen. meoowss~~

13. How many people have you had sex with this year?
- ko baca balek jawapan soalan atas ni bleh? malas ulang

15. Made a new friend
- yes! ramai!

17. Laughed until you cried
- ada! banyak kali. selalu kot! hahaha

18. Met someone who changed you
- sorta. hehe

19. Found out who your true friends were
- what team!? wildcats! lol

20. Found out someone was talking about you
- erm... ada2.. good talk bad talk dua2 ada.


HEY
26. What did you do for your last Birthday
- aku hilangkan kunci kereta hahahahahahahaihh...

27. What time did you wake up today
- 6.27 am.

29. Name something you CANNOT wait for
- musim manggis. ouhhh... dap uh dap uh

30. Last time you saw your all of your siblings at the same time
- early this month

31. What is one thing you wish you could change about your life
- my shoelace

32. What are you listening to right now
- the rhythm of the falling rain

33. When is the last time you had sex?
- godforsaken berapa kali nak cakap.. tak pernah laa...

34. Who's getting on your nerves right now
- nobody

35. Most visited webpage
- google homepage. ok i lied. twitter~

36. Favorite colour
- black!

37. Nicknames
- banyak... an, a'an, antara, an jepun, ken, 4k, kanipan, yada yada yada....

38. Relationship Status
- ain't we are all related? ba dum tss

39. Zodiac sign
- libra

40. Male or female
- jap nak check.. male! wait what??

41. Primary school
- sksb

42. Secondary School
- gunung rapat, panglima bukit gantang, raja lope nor rashid

43. High school/college
- maktab perguruan persekutuan pulau pinang

44. Eye color
- hazelicious!

46. Height
- 170 cm

47. Do you have a crush on someone
- do you want me to get friendzoned?

48. What do you like about yourself
- everything! muehehe

49. Piercings
- haroomm..

50. Tattoos
- harooooommmm..

51. Righty or lefty
- bothy! no la, kidding. righty

FIRSTS:
53. First piercing
- tadek

54. First best friend
- ajib, my next-door neighbour kat kampung

55. First hookup
- *breathes heavily*

56. First Bestfriend
- wait... is this some kinda test or something?

RIGHT NOW:
59. Eating
- not eating

60. Drinking
- not drinking. dahaga la pulak.. hmm...

61. I'm about to
- buat air. kau ah ni tanya pasal dahaga lak. hish

62. Listening to
- the rhythm of the falling rain

63. Waiting for
- orang masuk meminang. hiks..

YOUR FUTURE:
64. Want kids?
- of course! nak 18

65. Get married?
- nak jugak! nak sekarang! omnomnom

66. Career
- retired

WHICH IS BETTER:
67. Lips or eyes
- eyes!

68. Hugs or kisses
- combo!

69. Shorter or taller
- yang sedang sedang sajaa~~

70. Older or Younger
- depends on purpose. eh

71. Romantic or spontaneous
- combo!

72. Nice stomach or nice arms
- what? parts of the buffalo?

73. Sensitive or loud
- next

74. Hook-up or relationship
- relationship after hook up. power! hahaha

HAVE YOU EVER:
76. Kissed a stranger
- nope. tapi.. cam best je.. =p

77. Drank hard liquor
- never. harooommm

78. Lost glasses/contacts
- glasses? tak pakai. contacts? nombor tepon? 2-3 kali gak..

79. Had sex
- aku tumbok gak kau ni karang..

80. Broken someone's heart
- based on stories i've heard... yeashh... adeh~ sorry...

82. Been arrested
- nope. saya bukan rafizi.

83. Turned someone down
- pon pernah. sorry.. =(

84. Cried when someone died
- tell me bout it, i'll write ya a novel

85. Fallen for a friend
- fallen like fallen angel? or falling n'sync? hiks... umm... next!

DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself
- of course i'm awesome!

87. Miracles
- yup!

88. Love at first sight
- yep

89. Heaven
- tu dalam rukun iman ok. tak caya dosa

90. Santa Clause
- kenapa 'Claus' tu ada suffix e? ni soalan morphology ke apa ni?

91. Kiss on the first date
- nope. ko nak aku mampos kena panah petir?

92. Angels
- der... rukun iman der...

93. How would you label yourself?
- QR code

94. Someone You Pray Everyday For
- mom. dad. entire universe

95. Did you sing today
- hell yeah!

96. Who From All Your Ex's have You Cared The Most About
- obviously you do not know me, do ya. manade ex's .. sorang ex je. luls

97. If you could go back in time, how far would you go?
- whoa... pegi baca surah Al-Asr sana. em em..

98. Out Of Everything In The World What Do You Wish For
- =)

99. Are you afraid of falling in love?
- nope. kenapa soalan ni dok number 99? penat tunggu tau. eh. =p

100. Do you like the way you look?
- alhamdulillah. ^^


wheee!! dah jawab. lagi syok soalan2 cemni daripada exam MUET. ahahaha. so, rasa nak share gak? copy je soalan2 ni, then tulis jawapan korang. nanti 10-20 taon nanti tengok balek jawapan yang korang buat. sure senyum gelak2 punya. hee..

happy new year!!


Friday, December 27, 2013

Baru Hang Tau Langit Tinggi Rendah

tadi.

tadi petang lepas keroje aku gi OU (one utama) dengan member. jenjalan carik barang dengan beliau. actually aku memang nak kuar atas dasar kebosanan. since dah dia nak ke OU dan ngajak aku, bagai pucuk dicita ulam mendatang lah. hehehe. aku ni jenis suka duduk rumah, tapi taktau la kenapa aku rasa nak sangat gi OU hari ni.

memandangkan aku prefer utk ikot gerak hati naluri aku... so.. OU lah! hahaha

hari ni aku belajor banyak benda kat sana. dan kebanyakkannya memang mengejutkan. meh aku cerita satu per satu. tapi highlights je la ye. hiks

memula aku disapa oleh salesperson nokia. aku ingat dia nak promo henset. memandangkan aku dah ada tepon, so tak berapa nak minat la. tapi tetiba dia cakap nak survey pasal produk n perkhidmatan nokia lumia yang baru. hmmm... aku tengok kertas survey tu. takde la banyak soalan sangat pon. ah, takpe lah. jawab je la. hee.. so i took my time, jawab semua soalan survey tu. done. eh!?


tomei tomei!! ^^

atototo... dapat teddy bear la plak tanda penghargaan. hahaha. rejeki! xD hepi gilak!! lololol

pastu... kitorang naik ke upper roof ou tu. kat situ ada batting cage. It's A Hit nama tempat tu. batting cage ni tempat kitorang lepas tension. pukul bola baseball/softball sampai lebam. hahaha. oh yeah aku selaku customer tetap tempat ni memang dah biasa dengan speed2 bola dari mesin tu. tapi kali ni... aish... slack la. mostly bola tak masuk strike zone elok2. banyak 'ball'. jenuh aku nak hit oi~~ tu nama dia karma. dulu aku menunjuk sangat kat kengkawan, aku bleh hit bola 70-80 miles per hour. tadi bola 50 mph pon tak kena. cait... abeh duit. ~.~

nampak tak dia punya tona sedih tu? haha. tu permulaan. lepas2 ni makin sedih. luls~

lepas dah jenjalan beli barang ambik barang etc... aku ajak member aku pegi main arcade. haaa... ni tempat wajib pegi every time datang ke mall. mana2 mall yang ada arcade mesti aku nak main. abeh duit lagi... ekeke

tapi kali ni banyak kejutan la jadi kat arcade, beb. siyes...

memula... masuk2 je arcade tu aku terpana tengok sorang budak laki ni, dalam usia skolah menengah kot gayanya, tengah main game Step It Up. alaa... game menari2 tu, yang kena pijak2 anak panah ikot lagu tuuu... haa.. yang tu.

aku memang suka game tu. reti gak la main. so kitorang dok tepi satu mesin ni, blakang budak tu, sambil tengok dia main. dia pon masukkan token, dan mulakan game. aku tengok selection lagu dia... whoa... level tinggi2. difficulty hardest la senang cakap. then dia pilih lagu yang averaging 180+ bpm (bitrate per minute)... aku dah kagum leven super saiya dah. lepas tu dia triple-kan speed lagu tu! 3x faster than normal speed yo!! i thot that was insane... but i also thot dia ni mesti tau apa yang dia buat.

i knew it. the moment lagu tu start, masa tu jugak la kaki dia menari-nari pijak arrow yang menyala ikot beat lagu tu. and they were super fast!! sumpah laju beb!! macam hujan ribut dia punya pegi kat skrin tu. dan budak tu seemed effortlessly menari gerak kaki pijak2 semua like a pro! and guess what (what?) .. dia dapat perfect combo for the first song. i was like....  whaaaaaaaaatttt did just happen!???

seriously beb. ok. dia dah tarik minat aku. then dia pegi ke lagu seterusnya. pun sama. cari lagu hardest difficulty, yang banyak pergerakan, dan tambah speed. aku dengan member aku ternganga kejap. lepas tu baru aku tengok sekeliling - dah ramai orang kat blakang budak tu - semua pon ternganga macam kami. ahahaha. amazed beb, siyes~~ normal people biasanya sampai stage 2 or 3 je. dia main semua lagu dengan perfect combo sampai stage 4 oi!!

ok... aku dah rasa rendah diri. dulu aku main game para para sakura. bila tengok ada dewa main game rhythm camtu punya power, aku rasa cam sampah sarap lak highscore aku kat mesin para para sakura kat queensbay mall dulu. hahahaha

tu tak abes kat situ.

lepas budak dewa kaki tu blah, aku pegi cari mesin game macam guitar hero tu. nak main la. tetiba aku pandang ada sorang mamat ni kat  mesin arked sebelah mesin gitar tu. dia main drum. ok aku pernah main game drum mania tu jugak. dan aku tau susah dia macam mana. tapi...

tapi mamat tu blasah semua lagu yang dia sempat kat mesin tu dengan streak perfect dan perfect combo!! how did he just ketuk drum dan cymbal tu macam pakar!? i was like... whoooooooaaaaaa... tangan kiri kanan dia hidup beb!! macam pemain drum band Green Day ouh!! 

lepas 4-5 lagu dia layan dengan jayanya, aku pulak baru sedar yang aku dah berdiri belakang mamat tu dekat 20 minit dalam kekaguman tengok dia main game dengan sempurna. aku jeling je mesin guitar freaks kat tepi dia tu. hahahaha. kalo aku main tu waktu tu, memang humiliation kot aku rasa. tak terbanding ah dengan skill beliau. nak main game gendang jepun yang comel tu? note mudah pon kekadang aku missed. hahaha. moral down dah. ngeee~~

ok2. let's find something yang aku terer sket. basketball! alaa.. game yang shoot bola masuk hoop tuu~~

bagi aku mana2 pusat arked kat mall yang takde mesin main basketball tu adalah tak lengkap dan tak layak dikunjungi. hahaha amboih over. nasib baek kat ou arcade dia ada mesin basketball. tapi... tu la... tuhan nak tunjuk power Dia kan...

aku tengok ramai orang berkumpul kat kawasan mesin basketball tu. aish... kenapa pulak. aku dah rasa2 moral down aku nak kena down syndrome lagi nih. hahaha. takpe, tengok dulu. kitorang pon join the bandwagon. aku tengok kat situ ada 4 orang tengah dok keliling sorang mamat ni main basketball.

korang tau kan... mesin arked ada kiraan points? high score etc. haa.. aku selalu tengok kat mesin basketball highest point dia 250 - 400 lebih. sumpah selama ni aku pikir semua tu technician mesin tu set supaya jadi motivasi utk orang beat high score tu. you know what... hari ni aku saksikan sendiri macam mana high score tu dibuat-

budak laki tu score 547 points untuk sekali main. eventually setting the highest score kat mesin tu.

aku macam... hoooiiii!!! apa gila ada orang bleh shoot banyak camtu!?? aaaa.... mental breakdown. aku paling banyak pon score 270 untuk 4 stage sekali main. tapi budak tu buat 290+ points dalam satu stage!! bleergghhh!!! what sorcery was that!!!

lepas mamat tu abes main, dia undur. aku tengok tepi2 dia tu macam ahli keluarga dia. aku syak la, sebab nampak dorang close semacam je. ok. oh wait... auntie tu... mak dia kot. eh mak dia nak shoot basketball jugak? whoa... rare nih. hahaha. aku pikir mak dia tu nak try2 kot main macam anak dia tadi. ok. sporting. go auntie go!!

moral down.

what on earth!!?? that auntie shoots better than her son; 320+ points dalam stage 1, dan 590+ untuk 4 stage dalam satu game! dan aku diberitahu oleh salah sorang bystanders yang tengok dorang main game tu dari awal... highest score kat mesin mula2 tu 999 . dorang la yang set. aku terkedu, apatah lagi rasa nak berenti main basketball teros lepas tengok video dorang score 999 tu. ergh...




baru hang tau langit tinggi ke rendah, an~

. . .

ye cerita hari ini memang ntah apa2. tapi memang bermakna bagi aku. jadi pengembaraan aku ke OU hari ni penuh pengajaran. meh aku simpulkan untuk korang meh;

1. tak semua benda ikot perancangan kita. kekadang mesin bola baseball pon pandai buat lawak dan malukan kita; so be prepared.

2. latihan membuahkan kesempurnaan. (practice makes perfect)

3. impossible is nothing. highest score itu tidak mustahil untuk di-set, dan dipecahkan.

4. SEEING IS BELIEVING


p.s. aku tadi jumpak pa'an jalan dengan tunang dia. ehem... untung laa detim makan nandos. hehehe. ok ni side story. luls.

so... bila kita nak start menabung demi hari tua ? err...



Wednesday, December 11, 2013

Kenangan 11/12/13



raaaaaaaaahhhh!!!

*flips table*

jam 9.18 minit malam. ah, lagi dua belas minit, getus hati kecilku. saban waktu aku menanti jam 9.30 malam di hadapan tv plasma 42 inci ini demi menonton siaran kegemaranku di TV Al-Hijrah. 30 minit Ustaz Don. mesti mahu.

kipas siling berputar perlahan. terpaksa aku perlahankan kelajuannya dek takut tercabut lantas bertebaran mengikut tarikan graviti seraya mencantas-cincang tubuhku yang berada tepat di bawahnya, tubuh yang makin malas dari hari ke hari ini. ah... imaginasi mentah.

"lapar la pulak" , jerit batinku meronta dalam diam. ingin makan.

dari bermalas-malasan di sofa, bingkas aku bangun. kain pelikat kugulung, kubetulkan. kunci, mana kunci rumah? mana remote astro? jenuh tanganku menyeluk tepi dan bawah sofa mencari permata yang hilang. ya, permata itu adalah kunci rumah. tanpanya aku tak bisa ke mana-mana.

"oh. sini rupanya." kunci rumah ada dalam gulungan kain pelikat. nah, tertawa kecil aku sendirian. lantas alat kawalan jauh astro kucapai, dan kuletak semula kerana tidak tahu apa motif aku mencapainya sebentar tadi. 

longlai aku melangkah menuju pintu utama. satu persatu kunci dan selak kubuka. daun pintu aku kuakkan ke dalam agar dapat aku menapak keluar. kututup kembali daun pintu yang terkuak tadi; aku kunci. nah, ada pula pagar yang berpedal ayam. dalam sayup-sayup cahaya lampu parkir rumah jiran, aku mencari seliparku yang setia. di manakah ia agaknya, aku bertanya dalam suara yang perlahan. malu, jika jiran-jiran mendengar aku mencari selipar dalam gelap walhal aku seharusnya lebih awal menghidupkan lampu parkir rumahku sendiri. ah! jumpa.

aku rasa baik aku cepatkan cerita ini.

di gerai burger, atau aku lebih gemar menyebutnya 'beger,' sekitar gerai, ku lihat ada beberapa susuk tubuh sedang berdiri termanggu berpeluk tubuh diam berteleku. menanti giliran pesanan mereka siap, barangkali.

"kak, beger daging istimewa satu." pesanku.

agak lama wanita itu berdiam diri sambil merenungku. tangannya yang tadi mengalih-alih daging dan roti yang hangat di atas dapur keluli, tiba-tiba terhenti. dari gerak bibirnya aku mengagak dia ingin menyampaikan sesuatu namun berat benar untuk meluahkan bagai ada yang menyekat tutur bicaranya dan--

"beger daging special ka?" dia menyoal

"ha'ah. daging special." hampir sahaja aku menepuk dahi sendiri akibat ketidakupayaan aku menepuk dahinya dek hormatnya aku pada wanita dan orang yang lebih tua. tidak mengapalah. biar berbeza jalan, tapi sama tujuan. 

nyamuk. aku benci nyamuk. kenapa mesti ada nyamuk tatkala aku menunggu sesuatu yang belum pasti. dulu semasa aku menunggu durian gugur di dusun arwahnya tokwan ku, nyamuk jualah yang menguji kesabaran dan ketahanan fizikal dan mental ku. kalaupun hantu yang datang belumlah aku gentar kerana tahu lemahnya mereka dengan ayatul Kursi. tapi nyamuk! kau baca satu kitab pun belum tentu kau dapat menghalau nyamuk!

sementelah, aku perhati anak wanita penjual beger itu menyiapkan hidangan dan pesanan. dari perbualan mereka aku tahu mereka berniaga kain baju di sebuah bandar di negeri ini. nah, aku juga tahu bila mereka dijadualkan terbang ke negara jiran untuk mengambil bekalan pakaian demi dijual di sini pada harga yang sekurang-kurangnya sekali ganda menguntungkan. aku tidak pasti samada pelanggan lain juga meneliti perbualan itu, kerana gayanya mereka kelihatan agak sugul dan ingin meledak kemarahan namun tertahan. harus, seandainya aku di tempat mereka aku juga berperasaan sedemikian. mungkin.

dalampada aku mengelamun memikirkan hari-hari yang mendatang, hatiku terdetak untuk kembali ke realiti- memerhatikan situasi pesanan-pesanan kami tadi. sedang aku meneliti hasil kerja mereka, tiba-tiba penglihatanku terpana dalam pandangan tepat mata sang anak.

"bang, daging special satu, siap." abang. bila pula aku mengahwini kakaknya. senyum aku sendiri.

"berapa ringgit?"

"empat ringgit dua puluh sen."

amboi. agak tidak murah juga beger di kedai ini ya. sedap amat barangkali. tanpa berfikir panjang kuhulur nota merah bernilai sepuluh ringgit kepadanya. diambilnya dengan tangan kanan lantas dimasukkan ke dalam bekas plastik bertutup berjenama 'Apple Lady' di atas ruang kerjanya tadi. seraya itu kedua tangannya melilau mencari sesuatu. baki, mungkin. hatta setelah berjumpa beberapa keping nota bernilai bertandatangan Gabenor Malaysia berwarna biru, barulah dia melipat wang kertas bernombor siri tidak berturutan itu untuk dipulangkan padaku.

"terima kasih. maaf bang, lambat sikit." sikit. katanya.

"aa, takpe-takpe." balasku, senyum. ayuh, Ustaz Don menanti!

laju aku menapak. langkah besar ku buka. seberapa pantas aku cuba sampai ke rumah. hantu syaitan kucing hitam ribut taufan anjing liar tidak ku peduli.

"aih, laju sangat tu. dari mana?" ada jiran menegur sebaik ternampak aku mempercepatkan langkah. prihatin, bisikku.

"ha, tadi lupa tutup iron! tu yang nak cepat ni. haha." bodoh kau, an. sudahlah menipu, tak menjawab soalan pulak tu. dasar tak pandai menipu. huh.

aku patut cepatkan lagi cerita ini...

jam menunjukkan waktu; 10.13 malam. argh!! setengah jam lebih masa yang wanita penjual beger serta anaknya itu ambil untuk siapkan pesanan yang tak seberapa banyak itu. kecewa, aku kecewa. dengan langkah sedikit kepenatan pada emosinya, ku heret kaki ini yang mendamba rehat dan rawat. dumm! badan yang malas ini ku hempas ke sofa bertentangan televisyen plasma 42 inci yang telahpun bertukar siaran kepada sebuah rancangan yang tidak ku ketahui tajuknya.

aku duduk. sambil mengadap televisyen, perlahan, pembalut beger ku buka. harapanku menggunung! nah!! burger daging istimewa di hadapanku!!


tampak lazat, bukan? ya. aku tahu. aku juga berfikiran sebegitu. sehinggalah... sehinggalah...

nanti. aku perhatikan beger daging istimewa yang kuterima. di mana hijaunya? mana dedaunan segar yang lazimnya ada dalam setiap beger? melainkan pemesan meminta 'beger tanpa sayur,' maka logiklah tiada helaian hijau nan malar diapit celahan daging dan roti. sabar, kutenangkan diri. mungkin tersorok barangkali. demikian, aku alih isi perut beger tersebut dengan penuh harapan dan istiqamah.



"hoi kedekutnya!?" terpacul frasa itu dari mulutku tatkala aku menyelak-buka kepala roti beger. hanya sekelumit sos cili yang ditampilkan di atas kepingan daging berbalut telur goreng itu! ah... ini benar menguji. baek. namun... masih belum kutemu helaian dedaun hijau seperti yang ku bayangkan. timun? mana timun?? aku mengangkat keping daging bersalut telur goreng itu...

"What the...!?" nah. terbit sudah frasa inggeris yang popular itu. alangkah terperanjatnya aku pabila melihat sekeping keju di atas rimbunan sayuran putih dan jingga itu... berbentuk segitiga!!


keju!! kenapa perlu dibelah dua!?? kenapaaaaaaaa!!?? terasa ingin ku jerit sekuatnya. baeklah, ku jerit sekuatnya.

hampa. aku hampa. sudahlah helaian hijau penuh khasiat tiada, kejunya juga dibelah dua menjadi segitiga. ah... sengkek benar mereka. tidakkah mereka tahu, kepuasan hati pelanggan boleh membawa doa yang baik-baik belaka kepada mereka? dalam kekecewaan, aku merungkai isi perut beger daging istimewa itu buat kali terakhir.




benar kata orang; keajaiban tidak berlaku pabila diminta. harapan dan impianku musnah. hanya sekeping hirisan timun yang kutemu. itupun sudah kuning, sudah kecut sudah layu. hatiku menangis teresak-esak. hanya satu jalan akhir yang mungkin mengubat duka lara di jiwa. rasa. maka kutepis segala kenangan hitam tentang beger daging istimewa itu, ku susun semula segala isi perutnya seperti sediakala. dengan berat hati ku nganga mulut seluas mampu, ku gigit kecil pinggir beger itu.

indah khabar dari rupa. maaf, rupanya pun sudah tak indah. sudahlah huduh, tak sedap pula. pada harga RM4.20, beger daging 'special' ini memang serba kekurangan. nikmatnya tiada. istimewanya hanya pada nama...

"tak beli dah kat sini. kompem" . kenangan 11/12/13 yang takkan ku lupakan.

aku lapar..


A High School Teacher's List of 100 Wisest Words


well hello there, assalamualaikum. sonok holiday kat tempat2 salji? ok iCity pon ada salji, baek2. hahaha

hari ni hari selasa. hari ni seblas haribulan doblas tahon tigablas. 11/12/13 . ini kalo ikot kalendar Malaysia ah. kalo ikot kalendar jepun dengan amareka, tak same susunannya. huhu. bagi sesetengah orang... today is just another day. takde mende pon. tapi bagi sesetengah orang... tarikh ni takkan jumpak dah pasni so perlu diabadikan dalam bentuk gambarajah. eh salah. dalam bentuk kenangan terindah. nikah, kawen, kendurik, tunang... sumepon nak tarikh ni. untung laa~~ haha. . apa2 pon, bagi yang berbahagia, aku ucap tahniah ye. bagi yang berbiasabiasasahaja, aku ucapkan selamat mencari erti bahagia. dan bagi yang berduka... atototo... meh sini meh nak console. =p hahahaha



okay!

as i was googling and wikipediaing (yes aku suka baca artikel kat wikipedia especially bila aku bosan) aku terjumpak satu set gambar nih. penuh dengan nasihat yang ... wacky, funny, witty, ouchy, tapi betul. haha. berguna, most of them - kalaupun tak semua la (tapi aku rasa semua bagos!). maybe korang dah pernah baca kat memana or stumble into or ada orang pernah tweet or cakap or anything but never mind. wise word lasts. =)

korang leh gi kat SINI  untuk set gambor yang aku jumpak tu. or you can save your time, read it here, and spread the wisdom! kalo ada ayat yang korang tak paham, let's discuss it here, okeh!? ^^ enjoice!!


A High School Teacher’s List of 100 Wisest Words


1. There are plenty of ways to enter a pool. The stairs is not one of them.

2. Never cancel dinner plans by text message.

3. Don’t knock it ‘til you try it.

4. If a street performer makes you stop walking, you owe him a buck.

5. Always use ‘we’ when referring to your home team or your government.

6. When entrusted with a secret, keep it.




7. Don’t underestimate free throws in a game of ‘horse’.

8. Just because you can doesn’t mean you should.

9. Don’t dumb it down.

10. You only get one chance to notice a new haircut.

11. If you’re staying more than one night, unpack.

12. Never park in front of a bar.

13. Expect the seat in front of you to recline. Prepare accordingly.

14. Keep a picture of your first fish, first car, and first boy/girlfriend.

15. Hold your heroes to a high standard.

16. A suntan is earned, not bought.



17. Never lie to your doctor.

18. All guns are loaded.

19. Don’t mention sunburns. Believe me, they know.

20. The best way to show thanks is to wear it. Even if it’s only once.

21. Take a vacation of your cell phone, internet, and TV once a year.

22. Don’t fill up on bread, no matter how good.

23. A handshake beats an autograph.

24. Don’t linger in the doorway. In or out.

25. If you choose to go in drag, don’t sell yourself short.

26. If you want to know what makes you unique, sit for a caricature.

27. Never get your hair cut the day of a special event.

28. Be mindful of what comes between you and the Earth. Always buy good shoes, tires, and sheets.

29. Never eat lunch at your desk if you can avoid it.

30. When you’re with new friends, don’t just talk about old friends.

31. Eat lunch with the new kids.

32. When traveling, keep your wits about you.

33. It’s never too late for an apology.




34. Don’t pose with booze.

35. If you have the right of way, take it.

36. You don’t get to choose your own nickname.

37. When you marry someone, remember you marry their entire family.

38. Never push someone off a dock.

39. Under no circumstances should you ask a woman if she’s pregnant.

40. It’s not enough to be proud of your ancestry; live up to it.

41. Don’t make a scene.

42. When giving a thank you speech, short and sweet is best.

43. Know when to ignore the camera.

44. Never gloat.

45. Invest in good luggage.

46. Make time for your mom on your birthday. It’s her special day, too.

47. When opening presents, no one likes a good guesser.

48. Sympathy is a crutch, never fake a limp.

49. Give credit. Take blame.

50. Suck it up every now and again.

51. Never be the last one in the pool.




52. Don’t stare.

53. Address everyone that carries a firearm professionally.

54. Stand up to bullies. You’ll only have to do it once.

55. If you’ve made your point, stop talking.

56. Admit it when you’re wrong.

57. If you offer to help don’t quit until the job is done.

58. Look people in the eye when you thank them.

59. Thank the bus driver.

60. Never answer the phone at the dinner table.

61. Forgive yourself for your mistakes.

62. Know at least one good joke.

63. Don’t boo. Even the ref is somebody’s son.

64. Know how to cook one good meal.

65. Learn to drive a stick shift. (THIS)

66. Be cool to younger kids. Reputations are built over a lifetime.

67. It’s okay to go to the movies by yourself.

68. Dance with your mother/father. (super THIS)

69. Don’t lose your cool. Especially at work.

70. Always thank the host.

71. If you don’t understand, ask before it’s too late.

72. Know the size of your boy/girlfriend’s clothes.

err.. ini saiz kasut ye. hihi~


73. There is nothing wrong with a plain t-shirt.

74. Be a good listener. Don’t just wait for your turn to talk.

75. Keep your word.

76. In college, always sit in the front. You’ll stand out immediately.

77. Carry your mother’s bags. She carried you for nine months.

78. Be patient with airport security. They’re just doing their jobs.

79. Don’t be the talker in a movie.

80. The opposite sex likes people who shower.

81. You are what you do, not what you say.

82. Learn to change a tire.


or you might get this. luls


83. Be kind. Everyone has a hard fight ahead of them.

84. An hour with grandparents is time well spent. Ask for advice when you need it.

85. Don’t litter.

86. If you have a sister, get to know her boyfriend. Your opinion is important.

87. You won’t always be the strongest or the fastest. But you can be the toughest.

88. Never call someone before 9am or after 9pm.

89. Buy the orange properties in Monopoly.

90. Make the little things count.

91. Always wear a bra at work.

92. There is a fine line between looking sultry and slutty. Find it.

93. You’re never too old to need your mom.

94. Ladies, if you make the decision to wear heels on the first date, commit to keeping them on and keeping your trap shut about how much your feet kill.

95. Know the words to your national anthem.

96. Your dance moves might not be the best, but I promise making a fool of yourself is more fun than sitting on the bench alone.

97. Smile at strangers.

98. Make goals.

99. Being old is not dictated by your bedtime.

100. If you have to fight, punch first and punch hard.

Source: Unknown


*****

there you go. 100 wisest words from a high school teacher. tak sure la betol ke tak dari cekgu, tapi indeed memang wise. hehehe. hey, you cracked a smile! and that's beautiful. ^^