About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Wednesday, February 26, 2014

Baitul Muslim bukanlah Baitulmal Rupanya~


assalamualaikum. apa habaq kak chik kak long abang ngah abang chaq semua... sehat ka... =)

hari ni out of nowhere ada sorang sahabat mensi aku dalam tweet beliau kat twitter. dalam tweet tu siap ada link lagi. setelah antivirus aku mengesahkan link tu bukan spam atau malware hahahaha kidding ok aku pon klik la..

oh! baitulmuslim?




first thing yang terlintas dalam otak aku ialah baitulmal. siyes! pernah la dengaq baitul muslim ni, bukan la rare sangat pon. tapi selama ni aku dok ingat baitulmuslim ni nama laen bagi baitulmal. siyes don~~ sebab tu aku terkejut a little bila tengok isi kandungan link tu. oohhh... baitulmuslim ni perbadanan mencari jodoh muslimin muslimat ropenye~~

maka jelaslah aku kat situ... beliau suroh aku kawen. hahahaha. dan juga jelaslah kat situ yang aku masih single and available and ever ready to mingle jingle pringles quadruple Constantinople yada yada lol.

so.

amenda baitul muslim ni?

cut long short, ia tempat di mana mereka2 yang ingin mencari jodoh dan mendirikan rumah tangga a.k.a nak kawen, menjadikan impian itu sesuatu yang boleh dinyatakan. direalisasikan. menurut jalan2 kebenaran. pergh! ayat aku cam penceramah bebas. luls

sekadar berkongsi lah ni ye. actually sebelom2 ni aku tau pasal usaha mencari jodoh secara islamik ni. kengkawan aku ramai yang sebut2. dan ada jugak yang dah ngajak aku join. taaaaappiiiii... idok le teman tau sume tu di bawah gagasan baitulmuslim. pasei tu le teman dok hengat baitulmuslim tu baitulmal, tempat tolong orang kurang berkemampuan dari sudut kewangan dan seumpamanya. so bila sebut baitulmal, aku terpikir duit, biasiswa, pinjaman. bila sebut baitulmuslim pon aku pikir duit, biasiswa, pinjaman. ahh.. jahil2. ni akibat malas menuntut ilmu. -.- jadi bukanlah aku sekular atau liberal atau pengamal hedonisme sampai benda common cemni pon aku tetau... cuma salah paham yang tak diperbetulkan je. ampun.. ampun~

memandangkan aku takde skemata dengan baitulmuslim ni, makanya aku pon google la pasal baitulmuslim. gedebak gedebik gedebuk, aku tertarik dengan entri Inche Gabbana (Angel Pakai Gucci) pasal baitulmuslim. dia buat FAQ punya stail. cun! senang nak paham especially untuk manusia yang memang sedia suka bertanya dan tertanya-tanya macam aku ni. makanya tak perlu aku ulas lanjut or kopipes hakcipta beliau boh kat sini, lantaran korang boleh pegi baca sendiri kat link ni --> FAQ: Baitul Muslim


hamek kau. PERFECT katanya ye. mak bapak pon kalah. hihi~ sumber


so.

melihatkan input2 yang aku dapat... tidak keterlaluan lah kalo aku cakap baitulmuslim ni semakin menjadi pilihan dalam kalangan generasi muda-mudi sekarang. aku tak pasti kenapa, tapi aku fikirkan benda tu benda baek. kalo korang pahamkan natijah keberadaan baitulmuslim dalam konteks masyarakat madani kita hari ni, aku rasa korang paham kenapa aku cakap benda ni benda baek. apabenda aku buat pengulangan subjek dalam satu ayat ni. gagal bm, gagal...

kenapa aku cakap popular? well.. berdasarkan link borang penyertaan baitulmuslim yang member aku bagi tu, setakat entri ni ditulis, ia hanya terbuka untuk peserta lelaki sahaja. perlu aku capslock-kan ke? baek. LELAKI sahaja. ini bermakna penyertaan untuk para gadis, wanita, muslimah telah penuh. wow. kalau konsert tu istilah dia ticket sold out. sold out beb! dalam konteks ni, kita boleh nampak betapa prihatinnya kaum Hawa dalam menjaga perihal agama (dengan aku membuat presumption yang depa semua join sebab teras2 baitul muslim tu sendiri... nak tau pedia, hangpa pi baca naa~). em.. aku pikir positif je ye. mohon jangan putarbelitkan kenyataan. i taknak buat press conference, i taknak. >.<

makanya nisbah peserta lelaki barangkali belum cukup timbangtaranya ya? begitu? nah. apa lagi kalian nantikan. hehe. tak pulak aku tau camno proses penisbahan peserta lelaki dan perempuannya. jadi saya ambil pendirian untuk tidak mengulas lanjut berkenaan ini. =p

kejap. ni apa yang aku cuba nak sampaikan ni? ohh... benornye takde apa sangat. aku asalnya nak bagi korang link borang baitulmuslim tu je. borang untuk taon 2014 ni ha. jap

bagi para lelaki yang memang "benar-benar bermatlamat untuk mendirikan rumahtangga dan bukan sekadar suka-suka." (seperti yang terkandung sebagai perkara 2 dalam terma dan syarat baitulmuslim) maka kalian moleklah merujuk Borang Baitulmuslim: Mencari Sakinah, Mawaddah & Rahmah dengan mengklik link yang aku hyperlink-kan ni...  lantas! kepada yang berhajat dan bersungguh-sungguh, saya doakan kesejahteraan anda/kalian. semoga doa usaha ikhtiar tawakkal yang kalian hamparkan, semaikan, terbitkan, pohonkan... beroleh rahmat dan keberkatan dariNya. insyaAllah... benda baek Tuhan tolong. =) 



saya? ^^ maaf... berdasarkan pembacaan dan perkongsian cerita dan input daripada beberapa sumber yang boleh dipercayai, saya belum cukup 'al-akh' untuk enroll kat baitul muslim ni. kenapakah? pegi baca, pegi. pegi. jangan malas! haha. dan syarat ke 4-nya tidak dapat saya penuhi sama sekali. hiks...

untuk keterangan lanjut, sila layari baitulmuslim.com  . wallahualam~~


Thursday, February 20, 2014

Siri Jom Tawen-Tawen! - Amboih Pengantin, Sombongnya~


assalamualaikum!! apa habaq ampa kat umah? kat luaq umah? kat umah jiran? kat umah skandal? =p harap2 ampa suma sehat naa... hehe

sumber foto 


tudiaa.... segmen kawen-kawen ni dah dekat setaon tak berusik. ke lebih ntah? hahaha. tapi siyes lama. huu... bukan apa... bab2 kawen ni terbantut sebab aku tak sempat nak olah banyak2. idea ada. bahan ada. tapi nak merapu meraban tu tadek kesempatan. chewah pakai alasan wajib tu. hiks. k k... ni dah ada balek ni. ampa baca leklok . hakhak

cer tengok tajuk entri... mengundang je kan? hoho. benornye aku nak cakap pasal budaya ziarah adek beradek, sedara mara lepas kawen. haaa....

aku taktau la sekarang camna kan. aku sendiri pon tak kawen lagi so maybe aku kureng arif pasal ni. satgi cakap lebih2 tak kena gaya plak. huhu. tapi tu la. based on perkongsian cerita dengan orang2 tua, orang tua2, masyarakat setempat dan kejiranan beberapa kawasan jajahan aku... banyak gak cerita pasal aftermath kenduri kendara ni. kalau gaya SPM soalan dia camni;

Sejak akhir-akhir ini budaya ziarah-menziarahi sanak saudara semakin dilupai, khususnya oleh pasangan pengantin yang baru berkahwin. Huraikan. (20 markah)

haaa... jawab, bang.. jawab. hikhik

betul ke makin dilupai?

bila aku reflek balek kat cerita2 yang aku dengor... yang orang kongsi... ramai golongan tua, veteren, orang2 lama merungut... cakap anak2 muda sekarang dah tak macam orang muda dulu2. kalo dulu lepas kawen musti - kalau tak sampai tahap jatuh hukum wajib pun - bawak pasangan pi ziarah sedara mara. sekarang? illek. kalau ada pon dekat2 je. takpon, tunggu raya.

kenapa orang pentingkan amalan ziarah ni? well ... ada sobab musobabnya . meh kita tengok kenapa dulu pengantin rajin pi ziarah berbanding sekarang.

dulu2... kenduri kendara adalah sesuatu yang jadi kemestian bilamana adanya pernikahan dan perkahwinan. tapi, dulu2 tak semudah sekarang. dulu susah... kemudahan pengangkutan, perjalanan, semuanya terhad. ada antara sanak sedara yang dok jejaoh ke, or kurang berkemampuan ke, tak dapat hadir walimah sebab kekangan2 seumpamanya. jadi... adalah menjadi tanggungjawab pengantin untuk berusaha pi ziarah segala tok nenek adik beradek pakcik makcik sepupu sepapat kandung angkat semua dengan tujuan

1. nak mengeratkan silaturrahim sesama sedara
2. nak memperkenalkan pasangan

kira macam sambil menyelam minum gatorade laaa.. hehe. kalau tak buat camtu.. kalau tak bawak pasangan pi ziarah... macam mana adek beradek nak kenal tu laki/bini kita? lagi penting.. macam mana pasangan kita nak kenal tu adek beradek sedara mara kita yang dah jadi sedara mara dia dah jugak. haaa.. itu la natijah dia~~

source


biasanya lepas kendurik pengantin akan spare sehari dua untuk lawat sanak sedara yang terdekat, or lebih tepat lagi, tinggal berdekatan umah pengantin. tak kesah la bau bacang ke bau bacing ke.. asal ada sangkut paut je, pegi ziarah. bawak pasangan. tunjuk muka. bagi kenal. camtu baru A! lepas tu normally kerja la kan. then ada weekends lepas2 tu, pegi la melawat sedara laen pulak. kena pandai la bajet masa, duit ringgit, yada yada bagai. pastu pepandai la jugak kawtim dengan pasangan... nak gi belah mana dulu, nak ziarah sape dulu. itu sendiri mau ingat la kan. hehe

yang jadi masaelahnye sekarang ni... para pengantin dah kureng buat centu. awal2 kawen ye la. lepas kendurik tu sebok nak tayang bini santek, laki kachak. pegi umah jiran habes satu taman. pastu umah adek beradek dekat2. pastu umah kengkawan rapat. tapi time tu je la kot. adek beradek sedara mara yang jejaoh dah tak berapa nak 'in' . tak masuk list lawatan sambil belajar korang. kena pulak yang dok jejaoh tu actually yang jaga korang time korang kekecik dulu. yang bela korang time budak2 dulu. yang susah senang korang dorang amik tahu dulu... tapi sebabkan kekangan masa, kerja, bla bla bla - korang tak pegi ziarah dorang. kecek ati mak noq~~ jangan la buat camtu.. ye? 

ni pesanan untuk kita semua ni. even pakcik makcik kita tu dah datang masa kendurik kawen korang ritu... tak bermakna korang dah lepas tanggungjawab nak pegi jumpak and lawat dorang pulak. no! dorang yang datang masa kenduri korang tu pon mengharapkan korang dan pasangan balas kunjungan dorang. tak perlu lama. tak payah risau nak kena bermalam bercamping kat rumah dorang. pegi ziarah, duduk minum2 sembang2 sejam dua, dah cukup. itu pun dah buleh gembirakan hati mereka2 yang emangnya sayang dan ingat kat kita. =) amik la masa. cari masa. cari ruang n peluang nak pegi ziarah adek beradek sedara mara yang mana kita upaya. usaha sket. insyaAllah. benda baek Tuhan tolong. dorang pon hepi. nescaya dorang doa yang baek2 untuk korang. baru la tak dengor dah ayat deme cakap "amboih. pengantin baru ni sombong. dah kawen berapa lama, tak nampak2 muka pon." haaa... makan dalam weh!




noharom aku membebel. macam makcik2 dah. hahahaha

tapi siyes2. ni satu turning point ni. satu kesedaran benornye. kalau kita nak orang jaga ati kita, kita kena jaga ati orang terlebih dahulu. pay respect. pay first, then you earn. =]

orait!! takmau berletiaq. ampa dah besaq, sendiri pikiaq. luls~ eh tapi ingat! jangan sampai niat ziarah tu jadi niat nak riak nak menunjuk bagai naa... takmau camtu takmau takmau. ^^ jangan pulak tunggu sampai dorang dah takde, dah mati, baru nak ziarah. tu laen la plak dah. dan jangan sampai orang ziarah kita lagi sekali... bila kita mati. time tu menyesal pon tarak gunaaaa.... 



Tuesday, February 4, 2014

Personality Test - Pick A Door!


gong xi fa cai! ^^ gong xi gong xi. ni hao ma? hehehe. alright folks. here's a quick tip from the psychological stuff i found on the net.

i'll present you a picture of different sorts of door. take a good glance. don't think too much. just pick the door that looks the most appealing to you. somehow those people who came out with this test had gone through researches thoroughly i perhaps. =p so make your pick. and let them ( www.connectiontocreative.com ) know your result. ^^

let's start. here!


choose!

done? alright. let's take a look at your personality. ^^



door number 1

You are a fun individual that likes to keep things light and airy. You are all about nurturing others and appreciating the simple luxuries in life; such as your fine dishware, favorite candle or eating artisan bread from the local bakery. You most likely have a love for traveling and other cultures. You truly want the best for everyone and love creating a welcoming atmosphere. It is important to remember that if you ever feel that you need help or support, it is OK to just ask someone.


door number 2

You are clean and simple and don’t like any frills. You might strive to have a clean and perfect existence; but is it totally worth it? Don’t you feel that there is something missing? You are all about your personal achievements and you take pride in your work or career. Although you might be on track with your career path or have a few diplomas/ certificates on your wall, you need to spend more time on developing yourself as a person. Remember… the real you. Life is all about creating balance, surrounding yourself with color and creating memorable adventures. If you are finding that you have been taking the safe road lately, try veering off the beaten path. You might surprise yourself!


door number 3

It is obvious you are a quirky individual and very interesting to the people that you let into your life. You are good at many things… a “Jack or Jill of all trades”. You are an artistic individual that expresses yourself in many ways. You can make something out of anything and are not a stranger to your local thrift shop. You can basically make vintage “new” again. It is easy to get stuck inside the house or inside your urban bubble; but remember that you have to get out and connect with nature. It is time to come down out of the clouds and get grounded!


door number 4

 You are an old soul that can be slightly dramatic. You are a very artistic person that loves to express yourself through writing, music, art or some kind of expression. You are a dichotomy; for you can be very open and friendly, yet closed and deeply private. You often have your guard up, keeping your thoughts and troubles to yourself. Although you might think that nobody will truly understand you, if you allow yourself to open up and share your feelings, you will feel so much better. Deep down you are not aright with any imperfections and you feel the need to come across as “the rock” in any group situation. Know that people are willing to share their feelings with you and want you to share your feelings with them.


door number 5

It is very important for you to fit in and feel as though you are a major contributor in every situation. You always have things going on, for being productive is what makes you feel at ease. Your busy-ness can sometimes cause the need for you to become more aware of what is really going on around you. What does your body want you to be doing? It is alright to relax on a Monday and simply just BE. Feel free to take some time to figure out what you really love to do. Possibly try some new hobbies or activities that are out of your normal routine. Explore being you, even if that means relaxing. Life is not just about how many muffins you can make in a single batch or how many fit-it jobs you can do in one day.


door number 6

You are a confident person with an eye for detail. You can come across as someone who is all together and exciting; yet you are just YOU on the inside. You care about your appearance and how the world sees you, yet the inside your home or car is probably a total mess! Your personality can be self destructive, for you could turn against yourself when the going gets tough. The life of a person who is a living a total contradiction… has got to be a difficult one. Remember to breathe and just relax. Life is not just about pleasing others. Truth is, the world isn’t always watching… Take time to reflect on who you truly want to be? What is it that you truly want to do?


door number 7

You are a simple minimalist that always has important things to do. You care for others and find your time anything but your own. You surround yourself with meaningful things, for you are very sentimental. Family and friends are very important to you and you would do anything for them. Not putting yourself first has made your life a safe and complacent one. What is it that can enrich your life today? What will make your life more colorful and enjoyable? Even though life gives you labels such as a mother, father, wife, husband, teacher, manager, etc; remember that your life is still YOUR life. Take a moment to decide what you want your future to look like. It is perfectly acceptable to want wonderful things to happen to you. Carpe Diem.


door number 8

Your fun and playful personality keeps you young and youthful. Although you are easy going, you tend to have lower self-confidence and anxiety about specific things in your life. You are usually unorganized; yet don’t even know where to start to help yourself to fix the messy problem. You are a proud individual but you need to learn to love yourself more. You need to take the time to find yourself through self expression. How are you currently expressing yourself to the world? Remember that there are people around you that can help you, but you need to let them know you are willing to receive help. Life is easier when you let people in.


door number 9

You are a quirky person that is always making things work. You are an amazing problem solver that prides yourself on your thrifty living. You like to live an uncomplicated life and usually get by with the basics. Why would you need anything else? You are very easy to please and love doing things for others. Whether it be fixing your neighbors toilet, building a bird house for your mother out of reclaimed wood or helping your friend find a great living room set at the thrift shop; you are always there to lend a hand. Remember that life is special. It is OK to treat yourself to amazing things. You are special too!


door number 10

You are one who truly appreciates stability and wholeness. You are a reliable person that takes pride in their love of quality and detail. Some might say “cookie cutter”, but you say dependable! You always know what you are getting because you have checked the consumer reports. You love safety and security in all parts of your life. You prefer not to have anything frivolous or extra, if you can’t see the use for it. Chances are you have some sort of creative side that you have curbed in some way. You might love scrap-booking, music or art; yet would never try to make it your career. You feel your problems are your own and nobody needs to be burdened with them. Just keep in mind that exposing your true self to the world (or your neighbors) is not a crime. We are all human.


- See more at (source) : http://icanrelateto.com/post/75582106916#sthash.5oZVdjW2.dpuf

so! how? accurate? flunk? a no-no? a hell yeah? hahaha. please, i'll be glad to hear from you. ^^ credit to connectiontocreative.com and icanrelateto.com for the input.

p.s; i picked door number ... em... em... hahaha