Sunday, April 6, 2014

Hanya Sekepal Dua - Tigapuluhsatu

lol . credit


assalamualaikum!! salam sejahtera salam perpaduan salam muhibbah salam ukhwah salam satu Asia Timur, Amerika Utara, Benua Afrika, Kepulauan Australia, Emeriah Arab Bersatu, Kesatuan Eropah, dan tak lupa, Rusia. hahaha

pertama tama tamak haloba nya.. ya ampun ku pohon. ber-bungkus2 gesaan pihak berkepentingan aku dapat, suruh hapdet belog, particularly entri sekepal dua ni. lalalala... takde alasan aku nak bagi. just... maap lah ye. ada kekangan2 yang kalo aku cerita pon hangpa bukan peduli. hiks

banyak benda jadi ooo... nak aku coretkan satu per satu memang tak laa... cuma bleh kot aku cerita highlights sket2. baru2 ni sukan kendalian aku, sopbol, dah lepas dengan jayanya. well kejohanan tu memang la jaya, tapi budak2 aku tak berapa nak berjaya. peringkat daerah cuma nombot 3 je. dua2 team, laki n pompuan, nombot 3. alhamdulillah. boleh la kot daripada takde tempat kan. tapi tak puas hati la... waktu treneng bukan main sedap budak2 ni main. aku kompiden cakap nak johan nak johan. sekali waktu lawan... kena first game dengan team yang ada reputasi... goyang beb! slack gila. mistakes bersepah. yang tak pernah buat pon dorang commit masa tu. adeii... takpelah. tadek rejeki kitorang lettew. haha. nextime2. bila tah nextime, taon depan macam aku nak pencen je dah. eh. =p

nak letak gambor sendiri tapi segans. hiks! hahaha. sekadar hiasan. =p

pastu... recently, i mean cuti tadi, aku kena ajor satu perbadanan korporat nih. choral speaking. dorang ada competition. jadi bidan terjun je benornye. orang mintak tolong kan. how could i say no. hee.. lagipon aku suka benda2 camtu so yeah. sonok! ajor orang dewasa ni laen dari ajor budak2. perangai pon laen, attitude pon laen. kalo budak2 tu bleh je aku jerkah2 suroh buat itu ini bagai ikot suka kepala otak aku. tapi dengan dorang ni... takkan nak treat macam budak skola kan. haa.. ada la adjustment dia. hehe. tapi best. pengalaman yang cukup best. tetiba rasa cam eksekutif lak. pegi kuar masuk level korporat dorang rilek je aku pakai selebet t-shirt trackbottom seliper bagai. hahaha. lantak la. dorang pon tau cekgu ni sengkek, tadek duit banyak cam dorang nak beli baju suar memahal. luls


all the best guys!!!

oh. and special thanks to aza, my best buddy yang sangat best. beliau tolong aku with the text and choreography team choral speaking tu. lejen oo dia ni. rasa bertuah sgt sbb expert mcm dia sudi tolong aku yang ever tak reti ni. i owe you lunch lah aza! domino pomboleyh!! *printscreen* hahahaha

aza in da hooooouuuusse!!


pastu apa lagi ek? haa...

upcoming ni... aku kena handle poetry recitation, choral speaking sekolah, pi-bi-es versi baru, dan maybe a skit or play utk konvensyen dokter muda. not to mention linuih bahse enggerish dan amik kelas cekgu cuti bersalin. maybe bawak budak sopbol ke negeri lagi. aih... berdebik debik keroje nye ha. ni skola nak jadi kluster plak ni. lagi laaa penin. huhu. takpelah. harap2 ikhlas aku ada Tuhan simpan hadiah nanti2. ameenn.. =)

ha! aku nak cerita satu benda ni. haritu kan... haritu.. aku ringkaskan lah ek.

haritu aku on the way pegi sekolah... masa dok jalan tu, aku selisih satu situasi ni. sorang wanita tengah bebel apa ntah kat sorang pemuda lelaki. so aku rasa mak dengan anak la kot. mak dia tu dalam office attire. sluar slack blouse labuh tudung fareeda. (gila aku teliti siot. hahaha) kot. anak dia beruniform sekolah, baju putih seluar hijau. taktau la form berapa tapi tu uniform sekolah menengah la. besor gak budaknya. tinggi dari mak dia. gaya macam unpleasant sebab masing2 dok muka ketat dengan saling berbalas cakap. marah je bunyi dorang.

sedang aku berkelana sedang aku berjalan betul2 tepi dorang... tetiba aku dengor budak laki tu jerkah mak dia dengan nada yang tinggi..

"mak ni bodoh la!"

aku sentap! aku tersentak beb. tah cemana aku taktau, tetiba secara otometik langkah aku terhenti lantas tangan kanan aku ni ringan berterbangan melayang membelah angin meluru deras ke pipi budak tu

PAANNG!! ok ekceli bunyi macam *pek* je tapi saje la bagi saound efek power sket sebab memang kuat aku lempang budak tu. oh ya... aku ter-lempang budak tu. yep. yep. i know. surprise!! a'an yang ceria happening happy go lucky tak suka marah2 - lempang budak. world record!

hahaha. siyes, aku sendiri terkesima kejap dengan tindakan aku tu. tapi sori beb... masa tu aku betul2 marah. betul2 meluap. how ton earth ko boleh cakap camtu kat mak ngko?? dah la tinggi suara, jerkah, tengking mak... pastu panggil mak 'bodoh' ... aku taktau la kalau korang boleh tolerate kan... tapi bagi someone yang dah belajar erti kaseh sayang mak the hard way ni... aku tak rasa tu something yang aku boleh berlebih kurang. so yeah. budak tu dapat la sedas. hahaha. 

lepas tu kan.. awkward moment tau. budak tu senyap je. terkejut kot. tapi mak dia... tapi mak dia... marah aku. hahahaha. demm... mak dia siap panggil aku plak bodoh.

"kenapa ko tampar anak aku? bodoh! aku sendiri pun tak pernah tampar dia so who the hell are you!?"

camtu la lebih kurang ayat dia kat aku. tapi bodoh dengan hell tu memang aku ingat la. hakhak. kecik besor kecik besor je aku tengok pompuan/kakak tu. gaya memang muslimah dah, tapi mulot memang mintak makan tanah. hek. aku tenung je mak budak tu. dah habis dia sembur aku, dia pujuk2 usap2 kepala anak dia, aku pon cakap

"maaf kak. saya hormat wanita. saya sangat sanjung para ibu. saya tak sanggup tengok seorang mak diperlaku oleh anak yang dia besarkan dengan penuh kasih sayang. tu bukan cara yang betul bagi mana2 anak pun. tapi kalau saya salah, hukumlah saya, kak."

ok dia sambung bebel. ciskek betei. baru je nak fefeeling drama swasta. takde moment sungguh kak ni. hahaha. anak dia lak kerut2 dahi, tengok aku. diam je dia. saket sangat ke camne tah. luls. lepas mak dia puas pomangpompang kat aku... dorang pon blah. ha. elok plak? tadi gadoh kemaen. ekeke.

haih... tah la

esoknya... ada kesah kat luar sekolah. betul2 kat luar kawasan sekolah. time tu aku baru nak balek keroje. budak semua dah balek dah. baru aku melangkah lepas pagar tu, tetiba ada orang panggil aku. cekgu! aku toleh la. hoh!! budak yang aku lempang semalam!! mati laa.. dia mau pukul aku kah. gulp..

tapi tak... dia bukan nak pukul aku. aku rasa la. haha. sebab? sebab dia datang kat aku cakap sori tengkiu yada yada... pastu dia bagi aku satu sampul. eh? duit kah? luls. jeng jeng jeng~ aku dapat nih..


awat tak tulih tangan... kan lebih terkesan. luls~


wheee~~ ^^ naseb baek la weh.. hahaha. aku harap aku dah buat benda yang betol. moga tuhan merahmati kami. ameenn... terharu lak baca. hiks... aa habuk masuk mata. fuh fuh!

para pembaca: pebenda ni awak? kitorang taknak baca pasal kesah awak la. kitorang nak baca gelagat murid2 awak kat sekolah tu! get on track please!!

ok ok... ~.~"

hamek nih. =)

****

me      : well class, today we are going to sing a song! have you ever heard of the 'old macdonald' song?
kelas   : pernah!!
me      : great! nyanyi sket?
budak : saya tak hafal depan dia, ticer
me      : belakang dia ingat? ok, nyanyi belakang dia
budak : i loving it!

****

me      : how are you today?
kelas   : today is tuesday
me      : no no... how are you today!?
kelas   : t-u-e-s-d-a-y, tuesday!
me      : what day is today?
kelas   : . . . 
budak : today is monday!

****

budak 1 : ticer, kenapa ticer simpan jambang?
budak 2 : manade ticer simpan jambang. jambang tu tempat buang air besar
budak 1 : tu kat muka ticer tu, jambang la tu
budak 2 : tu bukan jambang. tu rambut dagu! 
budak 1 : ooo...
me         : -_____-

****

budak : ticer, ticer dah kawen ke belom?
me      : kenapa?
budak : dorang cakap ticer gelap sebab pegi kawen
me      : kenapa kalau kawen jadi gelap??
budak : sebab ticer kawen tak cakap isteri lama ticer, ticer kena denda jemur tengah panas. betul ke ticer?
me      : bertuah sangat laaa sape yang buat cerita tu...

****

budak a : weh ko tau tak, ticer dah tak naik basikal datang sekolah
budak b : habes tu ticer naik apa?
budak a : ticer naik angin sebab kita tak siap keje sekolah. hahaha kelaka tak?
me         : ha ha ha ha.. ~.~"

****

budak : ustaz, kenapa ustaz ajar english?
me      : kenapa? tak boleh?
budak : selalu kalau ustaz, mesti ajar arab. ustaz kenapa ustaz dah tak pakai songkok?
me      : pakai la. kamu yang tak tengok
budak : ustaz kenapa ustaz kurus? saya tengok ustaz laen perut buncit. ustaz makan tak baca doa ke?
me      : yang kamu kurus kenapa?
budak : saya tak baca doa. selalu lupa. dah habis baru teringat. ustaz macam tu ke?
me      : eeiii... masuk kelas!

****

budak x : ticer, may i go out to the toilet please?
me         : no
*beberapa minit lepas tu*
budak y : ticer, may i go out to the toilet please?
me         : nope
budak y : *cakap kat budak x* tak lepas la wei... ticer tau kita nak tipu dia
budak x : manade aku nak keluar dengan ko! dia tipu, ticer, saya taktau apa2!

****

me               : ok. game ni kita kalah. lepas ni kamu nak menang ke nak kalah lagi??
team sopbol : menang!!
me               : menang kalah!??
team sopbol : menang!!
me               : kalah menang!??
team sopbol : kalah!! eh
me               : hooooii!!!

****

budak : sir, kenapa sir macam terbakar?
me      : main panas
budak : sir takde keje ke? kenapa main panas?
me      : keje la tu~~
budak : oo... mahal tak gaji keje main panas?


hehe. gelak, gelak jugak. tapi jangan lupa. #PrayForMH370


Thursday, April 3, 2014

Ayah Itu




ayah

ayah itu lelaki
lelaki pertama kau kenali
terdahulu kau temui
sebelum diri sendiri

ayah itu lelaki yang 
terawal mendukungmu
terawal menciummu
mengusap rambut
membilang jemari
mengukur tapak kaki
mengucup ubun-ubun
pipi
mata
dahi

ayah itu seorang
yang bangun pagi
tatkala kau masih berselimut
yang menghirup kopi
tatkala kau masih berdengkur
yang keluar mengayuh basikal
menunggang motorsikal
memandu kereta
memandu lori
teksi
bas
mengendali keretapi
kapal terbang
mesin padi
jentolak
traktor
kubota
yang berjalan kaki
demi mencari
sesuap
rezeki.

ayah itu
pendiam
pemarah pendendam
pendengus perengus
penampar penendang penyepak 
pelempang... penyayang
pelindung
pengasih
pengampun
penenang jiwa 
pembela si manja

ayah itu orang yang
kau peluk kala kau gembira
kau dakap bila kau hiba
kau cari bila kau takut hantu
kau pergi berlari bila kau takut petir dan guruh
ayah itu orang yang 
tak pandai memujuk dengan bahasa
tapi dengan tingkah lakunya
dia tidak mudah melafaz kata
namun kau tahu
namun kau rasa

ayah itu tempat
kau minta wang belanja
kau minta buku dan baju
kau minta duit raya
laptop, kamera, telefon baru
ayah itu tidak bersungut tidak merungut
dia tidak mengeluh dia tidak kisah
dia tidak pernah berkira
asalkan kau bahagia

ayah itu, pernah kau tinggi suara padanya
ayah itu, pernah kau panggil menyusahkan
ayah itu, pernah kau benci, pernah ketepi
ayah itu, yang pernah kau rasa memalukan
adalah yang selama ini membesarkan
memenuhi segala permintaan kau
bukan?


ayah itu

ayah itu
semakin tua
semakin dimamah usia
semakin kudratnya tiada berdaya
melihatkan kau semakin dewasa
tahulah dia akan masa
masanya yang akan tiba
untuk dia pergi
untuk kau mengerti

nah
kini ayah itu
tiada lagi di sisi
kini ayah itu 
tidak lagi menyuapmu nasi
kini ayah itu 
tidak lagi memboncengkan kau dengan Honda C70 nya setiap petang
tidak lagi membelikan kau sekotak Ding Dang
tidak lagi mengejut kau bangun pagi
tidak lagi mengajar kau mengaji

dan ketika itu
kau merindu
ayah itu


-anak abah-




salam ulangtahun kepergian, abah.
sedari 5 April 2007
adik rindu