Sunday, August 31, 2014

7 Adab bila Mesej Crush


lol


hai. assalamualaikum. salam kemerdekaan. dah wish crush 'salam merdeka' ? hehehe

korang ingat tak zaman2 irc dulu? tak sure la korang sempat enjoy zaman chatting kat mirc ke tak. klo korang sempat, maybe korang pon 80's kids macam aku. hehehe. nanti aku buat entri khas reminiscing borak2 kat irc, YM, MSN semua tu. oh memori betol. haha

zaman chatting2 irc dulu kan... benda paling best sekali bila chatting ialah dapat email or nombor tepon orang yang kita dok chat tu. pergh... achievement unlocked beb! rasa hepi dia... taktau nak cerita. hahaha. zaman sekarang? lagi mudah benornye. so dapat/bagi nombor tepon orang, kengkawan semua tu... macam dah jadi keperluan dah. tapi... bila dapat nombor tepon 'crush' ? wohooo!! happiest person on earth la hari tu! ekeke. so, korang dah dapat nombor tepon crush korang??

hahahahaha omg aku sendiri tak pasti samada i'm the right person to write this. tapi tu la. since kawan2 aku ada crush dan dorang dok tanya aku "an, cemana nak start kenal2 dia ni?" and stuff... aku rasa aku bleh la share dengan korang jugak sket2. meh tengok!



1. ambik masa

ya heard me? lol
takyah kalut2. tulis elok2... tone, mood, grammar... semua check. pikir sebelom text. kang ada silap or typo yang tak sepatutnya... korang gak malu. haaa...  ekeke. ingat, terlajak perahu boleh diundur. terlajak mesej... ikot nasib la~ lol


2. watlek watkul watpis

hahahaha

jangan kerap sangat mesej! mementang baru dapat nombot... hamboih... kemaen laju dan selalu korang mesej ye. kalu boleh setiap sejam korang nak text 'watpe tu~' . rileks... jangan jadi creepy. kalo selalu sangat mesej nanti crush korang rasa annoyed, rasa korang ni creepy. chill. tengok time yang agak2 sesuai untuk text, dan bagi crush korang masa untuk reply. kalo dorang lambat reply, jangan korang nanges sedu sedan lak anggap crush dah mengelak korang whatsoever. slow ride, take it easy. =p


3. gambor

ni... subjektif benornye. even those in relationship pon tak berapa into sharing pics. some people la. tapi certain people takde masalah pon. generally, sesekali mesej tanya kabo ke, kongsi cerita ke... tarok la gambor sesantek sket. yes, emoticons (or sekarang panggil apa... emoji ek? aa) memang membantu. so kalo korang tengah makan sedap2 ke, share la gambor meal tu kat crush korang dengan text "jemput makan~" .. haha. cliche nak mampuih. contoh je... korang kan ske gambor makanan.. ekeke

tapi! haa.. jangan berlebih-lebih lak! appropriate pics only. selfie korang tu kalo senonoh takpe la skali skala bagi kekonon nk tarik perhatian. tpi selalu2 sangat... orang nyampah japgi kot... hokhok


4. crack a joke

laughter is the best medicine. being kelakar itu bagos. so bila mesej tu takyah aa serius sangat... tensi kot serius2 sokmo. dah la korang pon tengah nak bagi good impression kan. so be cheerful. dan mohon be careful lah jugak ye. takot2 funny for you but not for him/her je... hihi~

aint that true? lol

5. jangan tulis novel

korang nak text macam bual2 borak2 lite2 kan? so elakkan daripada menceritakan keseluruhan perjalanan korang dari kecik sampai besor beserta future plan korang kat crush. satgi dia reply 'k' je, nanges tepi pintu kot. haha. tulis panjang takpe, tapi jangan panjang sangat. agak2 la, ok? best is, keep it short and simple.


6. jangan gado dalam text. no-no

tu makan dia. ekeke

ohoo... ni berat. dah la korang crush kat dia. pastu korang yang text dia. pastu korang lak pegi argue dengan dia dalam text. hey! manusia mudah salah faham thru text/messaging tau. so jangan besorkan benda kecik. say things nicely, even if you don't agree with certain things. kajian menunjukkan banyak masalah jadik bila gado over text. kekeliruan, kemarahan, kebersalahsangkaan... semua bleh timbul. haa... amboih ni dah bunyi serius ni. erk... =p


7. self-actualization

dalam bahasa mudahnya, di mana bumi dipijak disitu langit dijunjung. mudahnya ~.~"  awak dengan dia tadek apa2 hubungan rasmi like suami isteri, tunangan bagai kan? so jangan nak emo lebih2. kontrol. after all, friendship lasts forever. =) biasanya crush2 ni tahan 2-3 bulan. tapi kalo dah 3-4 semester dok text 'hai, watpe tu'...  4-5 kali final exams pon dok wish 'good luck! saya doakan awak!' ... tu tandanya korang berkenan kat dia dah la tu...

so? lagi mau tunggu? tadak orang kalu, pegi cakap sama itu orang dulu... "saya suka sama kamu." kasi tutup itu buku, jumpak amma appa family satu, kasi bukak buku baru, kawen dapat anak cucu. ada mahu? ^^

=)

Sunday, August 10, 2014

Hanya Sekepal Dua - Tigapuluhtiga


helo helo!! sapa sana~ mari kita sama-sama #prayforGaza

ehem...

hai.

mengintai tukang kebun mesin rumput. hahaha

kenal saya lagi tak? hehehe. alaa... selamat hari raya! maap zahir batin!! tapi kalo ikot my friends dorang cakap dorang tanak mintak maap pon, coz they know i'm ever forgiving. ahaks. noharom terpuji diri sendiri lak. lololol~

ekceli aku plan nak hapdet siri sekepal dua ni masa bulan posa ritu. tapi tu la... siang, bizi pi skola. malam pi teraweh. balek teraweh main game n buat bahan bantu ngajo plak. pastu tido. last2 aku cycle sampai sebulan posa. tak tertulih laa pasal anak2 aku sepanjang posa tadi... huhu. takpe lah. aku tulih gak sket2 kat sini ek? syok! perangai budak2 ni memang menguji dan mengubati. tambah2 lak aku ngajo taon satu kali ni. haaa... lagi lah memacam pe'el nye. hee

last time aku tulih pasal apa? achievement and whatnot ek? kursus and everything ek? oo... maap la nooo kalau boring. aku cerita apa yang aku rasa nak share. taktau laa ampa suka baca ka dak. huhu. anyway! kali ni.. haa... pasal bulan puasa n raya!

ramadhan ritu sekola aku tak berapa proaktif sangat. most things dah setel sebelom raya, and upcoming things semua nak jalan lepas raya. so bulan posa tadi memang fokus kat kelas je. tapi ada la jugak hujung2 tu, minggu akhir ramadhan, aku kena pi  kursus. blergh.... nak je aku flip table. hahaha. kursus di bulan posa kot wei!! kamonn... ye ye aku tau korang akan cakap zaman nabi dulu pi berperang waktu bulan puasa rilek je... ~.~" tapi tu la... aku manusia biasa yang lemah kudrat dan daya, setara iman di dada... apalah mampu aku menahan amarah kan. ekeke

anyway kursus tu 2 hari je. yang aku takmau pi sangat tu bukan pasepa. sebab.. aku tau kursus tu bakal boring. and yeah, i knew i was right. and i was right. tobat suram boring kursus tu... speakers tak berapa nak inviting.. huhu. tapi takpe la. yang penting ilmu dorang bagi tu. syukur.. alhamdulillah~ new input. berguna. whee!

and then it's raya~~

raya syok wooo!! 4 kilo daging jadi rendang aku buat dengan kakak. best baq ang~ 2 hari raya je dah abes. hahaha. tapi tu la kan... dalam kita bergumbira... ada insan yang berduka. aku lettew. hahaha. nak jadi cerita... raya2 ni la kecelakaan kecil berlaku. pompangpompang family day bagai, di hari raya ke 3 aku plak terbelah tumit, terkerat sampai isi tumit kaki sedalam-dalam yang ngeri... adeh. kenapa? haa... barang yang lepas jangan dikenang kot. ngilu luka nih.. ekeke. malas lak nak tunjuk gambor kat siinih. kalo nak tengok kengeriannya, bleh pm/contact aku ye. ekeke

so cut the long story short, here i am. bosan2 takleh berjalan secara normal, kena jengket2 je. pegi la mana pon. even gi skola pon aku berjengket centu. lantak la apa budak nak cakap. kaki dok berbalut berdarah centu, memang mengundang soalan2 panas aa dari anak2 aku. hahaha. ni aa aku nak selit masuk edisi kali ni. korang baca je lah ye. sambil2 doa aku cepat sembuh. yaa... semoga enche aan cepat sembuh dari saketnya. ameeenn~~ thanks tolong doa! hehehe ^^

enjoice!!

****

budak : ticer2, hari ni dah start puasa ke?
me      : dah. kamu puasa tak?
budak : puasa. tapi pagi je. tengah hari nanti saya dah tak larat jadi kena bukak puasa.
me      : oohh... kenapa tak larat? sahur tak?
budak : sahur! tadi rehat kat sekolah agama pagi saya sahur lagi sekali. pukul 10.
me      : em... okay...

****

me      : why must we fast?
budak : ticer, i know! fast, faster fastest!!

****

budak 1 : ustaz, kenapa ustaz tak bagi kami letak bekal air atas meja?
me         : sebab kalau kamu nampak air, nanti kamu rasa nak minum~
budak 2 : kalau camtu sir jangan la bawak buku masuk kelas
me         : dah kenapa??
budak 2 : sebab kalau sir nampak buku, nanti sir rasa nak bagi kami kerja
me         : -__________-

****

budak a : ticer, korek hidung batal puasa tak?
me         : kamu rasa?
budak b : kalau dah korek hidung lepas tu pegi rasa, batal la ticer! 

****

budak : ticer, ticer marah kami sebab sayang kan?
me      : kamu suka tak kalau cekgu sayang kamu?
kelas   : sukaaaaa~~
me      : kamu suka tak kalau cekgu marah kamu?
kelas   : tak sukaaaaa~~
me      : tapi cekgu marah kamu selalu sebab cekgu sayang kamu selalu. macam mana tu?
kelas   : . . . . .
budak : ticer, boleh tak jangan kelirukan kami. kami ni budak lagi, ticer..
me      : hahahahahahahaha

****

budak x : selamat hari raya cekgu!! cekgu balek kampung dengan apa?
me         : selamat hari raya~ saya balek dengan kapal terbang
budak y : waaaaahhh... sir tak takot hilang ke?
me         : em.. kalau hilang pon kamu lagi suka kan? tak payah buat kerja english kan?
budak x : ye la... memang la suka... tapi kalau cekgu hilang, sape nak bagi kami duit raya....
budak y : ha'ah sir. sir bagi la duit raya dulu... lepas tu hilang pon takpe dah...
me         : kuasam korang ek...

****

budak : ticer! kenapa kaki ticer berbalut?
me      : saya eksiden..
budak : ticer eksiden apa? kenapa ticer tak mati?

****

budak : ustaz, kaki ustaz kenapa?
me      : injured, cedera parah
budak : tu la ustaz... orang main mercun pakai tangan, ustaz pakai kaki kenapa~

****

budak I   : ticer, kenapa dengan kaki ticer?
me          : cedera. terpijak periuk api
budak II : periuk? kenapa pijak periuk? ticer masak nasik guna kaki?
budak I  : bukan la... periuk api tu macam bom. meletup bila pijak
me          : haa.. pandai. betul la tu..
budak II : kenapa ticer pijak bom? ticer takde keje laen ke?
me          : saya pegi Palestin, tolong dorang kat sana...
budak I   : ooohh... tapi kenapa ticer tak mati?

****

budak 3 : ko nak tau kaki ticer saket kenapa?
budak 4 : ticer cakap dia eksiden dengan kereta api
budak 3 : salah. sebenarnya ticer gaduh dengan isteri ticer. lepas tu ticer lari ticer jatuh tersepak batu
budak 4 : macam mana tersepak batu tapi luka kat belakang kaki?
budak 3 : . . . ticer lari mengundur!
budak 4 : waaaaaaaaaaahhhh!

****

budak : ticer, kawan saya cakap girlfriend ticer lawa
me      : heh?? girlfriend???
budak : ha'ah. dia cakap ticer kapel dengan hanis zulaika bee talk tu
me      : whoooooooaaaaaaa!!

****

me        : who wants duit raya!?
kelas     : me!!!
me        : okay. i give you doposen, okay?
budak i : sir... doposen nak beli apa je. penutup botol pon satu set singgit, sir...


budak ii : ticer, selamat hari raya. ticer maafkan kami kan? boleh tak ticer bagi balek permainan yang ticer rampas haritu?
me        : ah! tadek!
budak ii : alaa... kata kosong-kosong ticer...
me        : kosong-kosong la tu. saya tak bagi apa2, kamu tak dapat apa2. kosong kan?
budak ii : alaaaaaaa...


*****
nah gambor raya

hensem-ly dalam gila luka tu, siap leh masuk duit syiling gayanya. dokter tengok pon kerut2 muka dia. hahaha

sekalung budi setinggi terima kaseh buat semua yang doakan kesejahteraan saya dalam sedar mahupun tidak, secara langsung ataupun tidak. special thanks buat kengkawan dokter nurse biologist chemist manager engineer semua2 lah yang concern dan bagi nasihat perubatan dan perbidanan kat saya yang cetek ilmu kedoktoran ini. hikhik. jasa kalian amat dihargai dan dikenang. thank you!!


selamat hari raya, everyone!! 
maaf zahir batin~
^^