Tuesday, January 13, 2015

Hilang


korang pernah hilang apa2 tak? mesti pernah kan. kalo macam aku... hilang2 ni dari kecik dah experienced. huhu. meh aku cerita benda2 yang significant kehilangannya dalam hidup aku.




seingat aku la... sedari usia aku boleh mengingat... yakni umur 2 tahun lebih (yaa... aku bleh recall kejadian2 yang aku dah alami sedari usia 2 taon lebih, sampai sekarang... dokter cakap aku ada kebarangkalian/kebolehjadian "hyperthymesia" yang positif.. sila google utk maklumat lanjut.. hehe) , benda pertama yang aku hilang ialah... puting getah dok palam mulut taknak bagi nanges tu. ahahaha. uih brand Japlo tuu... aku sayang gila puting getah tu. dari takdak gigi sampai tumbuh beberapa utas gigi (lol) aku dok kunyah natang tu. illuminati sungguh. ehehe. oh, ya. aku hilang tu masa kat rumah jiran. tak silap aku... aku baling masuk bekas mainan anak jiran kami tu. tapi ye la, aku nak cakap tak boleh lagi, nanges je la mampu. ekeke

and then... besor sket.. dalam 4 taon cmtu.. aku hilangkan pen parker abah aku. arwah dah la org tua tu skrg. tapi time tu belom arwah. so cmne leh jadi tu? haa.. enche abah tengah dukung aku tau. masa tu kat zoo taiping. pen parker tu dok dalam poket baju dia. then aku dengan nakalnya pegi amik pen tu, pastu campak ke dalam kolam ikan. ikan apa? bukan ikan koi or ikan kap tu... tak main laa.. aku campak dalam kolam ikan arapaima gigas. hahaha. noharomm.. jahat tak hengat. actually kebetulan je kolam tu kat sebelah kitorang em em.. anyway, itulah. sebabkan aku baling pen hadiah pemberian menteri besar Perak kat abah time tu kat situ, satu kolam tu dipindahkan ikan2nya sebab nak cari pen parker tu. tak jumpak jugak. gamak ikan tu telan dah kot. hiks. ampun bah... adik tak sengaja.. =p

then besor sket lagi... umo 5 taon. aku hilang botol susu kesayangan aku. bahahaha. epik ooo... aku berbotol susu sampai umo 5 taon. kau hado? ekeke. anyway taon depannya nak masuk tadika dah kan, 6 taon. jadi mama cakap kalo minum botol lagi, tak boleh sekolah. sedang aku yang dah 2-3 taon meronta-ronta nak pegi sekolah sangat2 dah ni - tatkala dengor mama cakap camtu - teros kensel nak pegi tadika/sekolah.. sebab sayang botol susu tu punya pasal. hahaha. mama tensen benornye asik kena buat susu kat aku. dah la aku ni rajin melantak. dia pernah bubuh lipas tau dalam botol susu tu, konon nak bagi aku geli la. gua tenang je kuarkan lipas tu beb, pastu basuhkan botol... pastu soh mama bancuh susu. ekeke. hati malaya beteii.. sampailah satu masa, aku buat perangai. menyebai sebab tak dapat susu suam (susu yang mama buat masa tu sejuk la pulak) .. guling2 atas lantai simen rumah. mama bengang, dia amik botol susu kesayangan aku tu, ditauknya dalam lubang jamban kat luar rumah. buntang mata aku tengok botol susu tu terapung-apung dalam lubang jamban tu. ngee... berenti nanges teros. yekk... hahahaha. lepas tu baru minum pakai cawan~ yeaayyy... sel sel otak dah berhubung. lol! tapi sedih la jugak. seminggu tak cakap dengan mama. hiks. dapat basikal terus ok. hahaha

ok selingan. lol! 

bila naik sekolah rendah... lagi banyak benda aku hilang. noharommm... dari kecik diuji kesabaran dan ketabahan. lol. kasut! cukup selalu hilang. abah sampai fedap dah belikan aku kasut skola. asik kena kebas je. pastu alat tulis. ni bukan apa... kes pinjam pastu simpan buat harta. -.-" banyak lagi lah. komik kawan, komik bambino, bujal, botol air, keychain beg Swan... buku tulis bahasa inggeris aku pon selalu ilang. tak paham betol ekeke. paling aku sedih, hilang jam tangan. aku memang ada masalah ni dari kecik ropenye. yep, aku cukup suka pakai jam tangan. dan jam pilihan aku mestilah jam analog, bukan digital. ofer la kat aku jam G-shock tok nenek pedometer bagai, aku tak minat. aku minat jam analog. simple. ada jarum panjang, jarum pendek, jarum saat tik tik tik.. setel. hehe. so jam tangan pertama aku berjenama seiko. perrghh... =p bukan aku beli la tapi. hadiah parents aku. wrist aku dengan muka/body jam sama besor hahaha. sebab mana seiko ada manufactured jam utk bebudak time tu... so yeah. aku rasa ori. sebab zaman2 tu ciplak2 replika2 ni belom ada. maka itulah. jam pertama dan kesayangan aku. tapi nak jadi cerita... aku ni tua sebelum usia. pelupa ya rabbi~ aku bukak jam tangan tu masa nak amik wudhu kat surau sekolah, sebab nak naik surau, ada pektis pertandingan bercerita. pastu aku naik teros lepas wudhu, tak amik jam tuuu.... sekali tengah2 pektis tu, aku teringat kat jam aku. teros aku lari lompat tangga kayu dari surau ke tanah - nak amik jam tu. tah-daaahhh !! dah takde. T_____T sedari tu aku dah tak beli jam memahal. tak pernah la jam aku lebih seratus hengget. huhu. serik

bila aku makin besor.. dah skola menengah pon.. hilang2 ni still jadi. ehehe. cuma... dalam bentuk yang berbeza. hilang duit tu sangatlah selalunya. pehtu hilang basikal. pastu hilang kasut (still), hilang jam, hilang wallet, hilang helmet.. oh yaa... baru2 ni pon aku hilang wallet jugak. lagi. lol. teruk sungguh laa... =} hilang moto pon pernah! tapi sebbek jumpak balek. huhu. then mula la experienced kes2 hilang yang lebih sentimental dan abstrak. chewahh... hehe. yeah~ hilang kepercayaan, hilang kawan, hilang pedoman, hilang semangat, hilang arah tuju...

bunyi serius je kan? luls. tapi tu la... aku ni jenis mudah percaya kat orang. mudah sangat. asal aku selesa dengan orang, maka dia telah memperoleh kepercayaan aku. even kat stranger pon aku percaya beb. tak heran la aku kena tapau henpon nokia 3200 kesayangan aku sebab percaya yang si polan ni takdak duit nak pegi klinik nak bawak isteri dia yang ada komplikasi nak bersalin. naif ke innocent ke, bangang ke, aku taktau... tapi aku kesian kat enche tu yang beriya nanges cerita pasal kesukaran dan kesulitan dan kesempitan hidup dia dan bini dia yang takde duit nak buat rawatan lantas tanya kat aku apa boleh aku bantu. aku tak kenal pon laki tu.. selisih kat tepi jalan time aku nak gi jual soratkabo lama je... aku plak pikir kesian.. nak tolong.. tapi takde duit bagai.. so aku soh dia pi jual fon aku kat kedai untuk dapatkan cash. simkad aku amik, fon bagi dia. aku siap doa kot isteri dia selamat menjalani rawatan. tup tup aku pegi ke klinik yang dia cakap bini dia ada situ tu sebab nak pegi melawat (pada sebelah petangnya), petugas kaunter klinik tu cakap there's no such case nor person yang register untuk kes yang aku cakapkan tu. ohh... penyamun ropenye... ~.~" haih.. nasib badan~~

ohh... hilang kawan? yeah. ada. dah besor2 ni pon ada. well actually aku tak pernah menidakkan kawan atau bahasa mudahnya "unfriend" sesapa. really. bagi aku, kawan ialah keluarga. friends are family. aku kawan sekali dan sampai mati. antara perkara yang aku cukup sangat amat paling hargai dalam donia ni... kengkawanlah. tapi... itulah. bukan semua kawan kita tu... nak kawan dengan kita. hihi. my bad. we can never satisfy everybody. or maybe you can, but i just can't. i couldn't. so... ada jugak la beberapa insan yang aku anggap kawan, aku memang kawan... namun meng-tidakkawan-kan aku dalam hidup dia/mereka. sedih.. sumpah sedih. tapi aku amik perkara tu sebagai pengajaran or balasan buat aku. maybe betul aku tak pandai jaga hati kawan... or aku simply kawan yang tak guna.. or jahat liddat. so mereka di jalan yang betul dengan meng-unfriend or kalo zaman skrg ada "unfollow" - kan aku~ takpelah. yang aku tau, takde sorang pon yang aku anggap dan panggil dan terima sebagai kawan, yang aku discard. sahabat selamanya. insyaAllah =)

and then tadi. tadi. baru petang tadi ni. ada parent hilang anak. huuu... kesian sangat. runtun hati aku tengok mak budak tu. jenuh kulukilior wandering mana laa anak dia. memang dah dipesan untuk tunggu kat mana sekian2 waktu lepas balek sekolah tu... tapi ye lah kan.. budak derjah 1~ baru hari kedua... uhu.. kesahnya budak tu ikot kawan dia balek naek bas ke naek van ntah - walhal mak dia yang patut amik. aku pon somehow terlibat la dalam usaha cari mencari dan menunggu ni. alhamdulillah... lepas maghrib tadi ada orang call gtau budak tu selamat, ada kat transit. ikot kawan dia. huuu... lega. syukur sangat. happy for both parents and kid. anyway wlopon aku takde anak lagi, tapi bleh rasa ooo dia punya cemas risau gelisah.. huk. moga2 kalo aku ada anak nanti... takde la hilang2 dorang. ameenn~~


anyhow... hilang anak tu aku belom lalui, dan mintak2 dijauhi. tapi... aku dah pon hilang mak abah. huhu. takde, dorang bukan salah naik bas pegi party ke hape. hahaha. dorang pegi bercuti. on vacation. permanent one. =') marah pulak aku. dorang pegi tak bawak aku sama. huhu. takpelah. sampai masa, ketemu lah kami kat sana. insyaAllah. yeah... aku ada dorang tak sampai 20 taon pon. sedih memang sedih. sangat. tapi aku tau, ada yang senasib atau selebih sesedih daripada aku. yang sejak lahir2 takde mak bapak pon ada. jadi, sape lah aku nak membandingtara kan kan? ketentuanNya tu mutlak terbaek. everything happens for a reason. kini aku.. hilang tempat mengaduu~~

skarang ni.. aku taktau la. kalo pikir sangat pon... jem jugak. huhu. letih. letih kehilangan benda yang kita suka, apatah orang yang kita sayang. tapi tu la. nak serik pon tak boleh. dah fitrah. maka... macam yang selalu aku cakap kat diri sendiri... just go with the flow. bila renung2 balek... ramai lagi yang lebih kurang bernasib baek drpd aku. mereka2 yang terlibat dengan tragedi MH370, MH17, Air Asia yang terhempas baru2 ni, banjir mega yang melanda recently, sekolah kena bom, dan macam2 lagi. setidaknya aku patut bersyukur, aku masih ada insan2 yang aku jaga, yang aku sayang... dan masih ada yang jugak sayangkan aku. syukur... perasaan tu masih ada.. masih tidak hilang; walaupon satu ketika aku dah tolak tepi such feeling, sebab aku takot. takot akan hilang lagi. . . em~

apapa pon... yang pasti aku tak putus usaha, tak putus harapan, tak putus doa. insyaAllah. moga segala urusan dipermudahkan.aku harap dengan setiap kehilangan yang lalu, adalah kesediaan untuk aku terima gantian yang lebih baek, yang Dia aturkan. ameenn..

maaf lah ye. agak serius plak entri kali ni. ni sume sebab kes budak hilang tadi. teros aku terkesan. melalut panjang2 ni. hahaha. dah lah. nak gi mendengar lagu kejap. mata ne! ^^



Saturday, January 10, 2015

Vaseline sebagai Bateri!?


assalamualaikum! hehe. ok aku malas nak intro pepanjang. harap korang semua sehat2 sejahtera lah ye. eksaited nak share pasal benda murah tapi berguna ya amat ni!

al kisah nya aku softball player (since baseball tak popular kat Malaysia so yeah) dan jugak coach sopbol. lama gak la aku berkecimpung dalam sokan American-based ni. so apa kaitan dengan vaseline? haa.. sokan ni main pakai glove. glove yang berkualiti is kulit-made. so bila sebut pasal barangan kulit ni, ada cara penjagaan dia.

untuk baseball/softball glove, kita kena 'oiling' glove kulit tu supaya tahan lasak, tahan lama. jaga leklok la maksud dia. so... dia punya solution untuk oiling.. mahal! dan rare. susah nak dapat. maka sejak azali lagi aku tak pernah guna solution or liquid yang dikhaskan untuk tujuan oiling glove tu. sebagai ganti? haa.. tah-daaahhh!!

banyak label dia tapi normally kat Malaysia, yang macam ni


yep. aku guna vaseline yang petroleum jelly nih. fungsi sama, efek sama, dan lebih murah! ^^

maka aku tetiba rasa nak tau plak... ada kegunaan laen ke vaseline ni selain calit kat bibir dan tonyoh kat glove kulit? haa... nih! meh aku story! :D sharing is caring!!


buang singgam! (chewing gum)

atototo... 
kalo korang sama bodoh macam aku, mesti penah try kunyah2 chewing gum or cinggam or gula2 getah.. pastu try tepek kat rambut, nak tengok lekat ke tak. hahahahaha. bangkai betol logik aku time tu. ekeke. pastu nangis ah! singgam lekat kat rambut kat kepala. mula la kalut cari gunting bagai. luls! tapi tu doluuu... sekarang korang boleh test teros kat rambut anak or bini korang tanpa rasa takot! sebab dengan vaseline, gula2 getah tu boleh tanggal dari rambut!

caranya? apply secalit dua or secukupnya vaseline gel tu kat rambut/area yang terkena chewing gum tu. tonyoh2 sket, pastu sikatkan buang gum tu. yay!! lepas tu shampoo la leklok balek. dah setel! ^^

ataupon! kat bawah meja, bawah kerusi... kekadang tak pasal2 terpegang chewing gum yang ditepek oleh manusia tak bertanggungjawab. haa... same je. tonyoh gel vaseline kat situ. insyaAllah tanggal. :D


halau semut!

memang la semut haiwan sorgaa.. tapi tu lah, masuk dalam makanan japgi... dengan makanan2 tu korang buang, tanak makan... ye tak? haa.. so camne nak halau semut? spray aerosol racun serangga kat tin susu pekat krimer manis korang? terbaek. semut mati, korang pon hospital sekali. guna la vaseline!! sapu gel ptroleum vaseline tu sekitar or keliling tin susu pekat manis krimer sejat kegemaran korang tu. apply bahagian luar tin la ngek. -.- hehe. semut takleh travel. too slippery or too gooey for them. jangan korang je pulak yang geli dah la. hahaha

oh, ya. jugak berguna kalo nak prevent semut seumpamanya drpd masuk bekas makanan or mangkuk bijirin sarapan kucing/ pets kesayangan korang. langkahnya same je. try la! ^^


minyakkan engsel ituuu!!

let's say pintu bilik korang berbunyi kreookk kroeekkk bila dibukak tutup. tu maybe sebab engsel (orang kampung aku sebut hinges) pintu tu dah berkarat. lama tak oiling. so? kalo tak dapat minyak mesin... guna vaseline pomboleyh! calit saja, dan tempek kat engsel tu. ha bukak-tutup la pintu tu bagi sebatian gel tu meresap ke ruang2 capaiannya. insyaAllah senyap la bunyi kroookk kreeekkk tu nanti.

try aa. jadik oo

kalo korang ada basikal comel macam aku... pomboleyh guna vaseline untuk ganti minyak/grease rantai beskal tu. sama functioning. terbaek!


lip gloss / lip balm

ni common la ni. bibir dah merekah... kurang air or panas badan dah. nampak kusam. nak beli lipstik kolagen d'herbs terlajak laris, mahal sangat... nak beli lipbalm lip-ice sheer color dari Mentholatum.. meriah sangat walopon ske je perasa stroberi or peach tu kan. ala2 gittew... hehe. so? tah-daahh!! guna la gel petroleum vaseline!! sapu je, dap2 kat bibir tu. memula kebas2 sket...sebab tak biasa kan~ pastu lelama ok la. selesa jugak. cuma takdela rasa buah ke rasa macam nak cium orang ke... bau petroleum lah kaedahnya. ekeke. hey! it serves the function, ok. menjadikan bibir berkilat bersinar sehat!

glossy~


cincin risik/tunang/nikah/pusaka ketat so takleh bukak .. heellpp!!
kerat je la jari tu, yang. dah nak bukak sangat kan cincin yang kite beli kat awak tu. em? em?? >=( hehehe. jangan khuatir. tak perlu kerat jari. hanya gunakan vaseline petroleum gel! sapu je keliling2 cincin tu dan kat jari. membantu anda menanggalkan cincin yang ketat akibat jari dah tambah isi tapi saiz cincin dok camtu jgk. xD


gel penggaya rambut!!

idea ni gila sket. tapi bleh je dibuat kalo sanggup. konon2 nak beli gel rambut Gatsby tak cukup duit, lantas nak cuba alternative. jangan risau! kalo gel tu harganya 14 hengget, korang cuma perlu belanja 7 hengget je untuk hasil penggayaan rambut yang sama, atau lebih power! beli vaseline dan lilin. yep, lilin blackout tu. haa.. cairkan lilin, campur vaseline... boh kat rambut. gayakanlah macam mana nak. siyes terbentuk terletak! cuba oi cuba!!

bukan rambut je! janggut jambang sume buleh. wak doyok paki ni je oi~ takyah saloon2 mahal2 bagai. hahahaha. ok aku gurau


hilangkan kesan air kat perabot kayu

lebih kurang la. huhu
kalo korang perasan... kat perabot kayu kan... kalo kita biasa letak minuman, or tertumpah air... lama kelamaan nanti dia akan naik macam corak tau. haa.. tu kena makan dek air la tu. macam korang punya t-shirt or baju... bila berpeluh just basah kan? bila kering.. bleh nampak line2 air tu jadi macam peta kat baju. worry no more!! kalo kat perabot tu... korang sapu je vaseline kat watermark or kesan air tu. biarkan semalaman, seharian. nanti lap dengan kain keesokkannya. insyaAllah hilang kesan2 unwanted tu. takyah beli kerusi meja baru~~ hehe

oh kat baju takyah la. pegi basuh je la baju tu. -.-"


melancarkan perjalanan railing langsir

sebagai guru kelas, seharusnya aku take note ni sendiri. kelas kena pasang langsir. langsir pasang kat railing tu. railing pulak dah karat2, lusuh bagai. so bila nak tarik2, selak2 langsir... jadi sangkut2. penyelesaiannya? vaseline!! sapu je kat railing tu. haa... selesai masalah. siyes! dah buat! sonok je selak2 langsir sekarang berbanding doluu2.. hahaha


pedicure dan manicure

orang pompuan tau la natang pedi2 ni. huhuhu. kuku lah. treatment kuku. kalo nak kuku tangan kuku kaki santek, sehat bersinar berkilat bergemerlapan... guna la vaseline. takyah sesusah beli nail polish. vaseline kan hado? :D

yep. try! :D


menanggalkan kesan degil pada pakaian!

minyak? lipstik? kuah kari? sos? ok la korang boleh guna vanish or dynamo or breeze... terpulang. tapi let's say korang takot kantoi lipstik kat kolar baju tu dilihat oleh sesiapa yang korang taknak diperlihatkan kepada, maka gunalah vaseline! sapu2... tonyoh2... pooff!! hilang~ hehehe. tapi integriti korang pon hilang gak. dan mungkin kepercayaan. dan mungkin maruah sekali. bhahaha hoi jaoh oii!! xD aku bagi contoh je... hikhik


longgarkan penutup botol/balang

orang lelaki ni dia ada satu trick yang cukup best. especially para suami, husband mithali. kalo isteri merajuk, taknak cakap dengan kita suami2 ni, apa kita nak buat? haaa... pegi dapur, ketatkan penutup botol penutup balang yang dia selalu or akan guna se-kejap-kejap-nya. tighten accordingly. atau dalam erti kata laen, biar ketat sampai wifey takleh bukak on their own. nanti2... dorang akan cakap camni;

been there? ekeke

"abang/ayang... sini jap! tolong bukak penutup botol/balang ni!"

masa tu kita la hero!! ahahaha #winwalkwave

tapi tu la... situasi tu akan berubah lepas dorang baca entri aku ni... hiks. camne nak kurangkan usaha jaya nak bukak penutup tin/botol/balang yang ketat? sapu je vaseline kat bahagian dalam penutup tu, or kat mulut botol balang tu (yang berpilin tuu..) . so itu akan bantu memudahkan anda para isteri untuk membukak penutup balang dengan sendiri lantas terus angkuh tak bercakap dengan enche somi sebab merajuk punya pasal. ekeke. tamo la centu... lelaki ni dicipta atas berbagai sebab. dan bukak penutup botol/balang adalah salah satu tugasnya. hahahaha


oh . ya... teknik ni korang buleh guna untuk elakkan bulb lampu jadi ketat sangat sampai takleh nak bukak tukar bila rosak nanti. same je. k? haa


pelembut kulit, especially kaki.

of course, ada lotion tertentu kan. macam ada orang tuuu dia/dorang pakai body lotion tetiap malam. haihh... tung ahh~ hehehe. tapi tapi. kalo maleh nak beli losen kaki memahal... jangan khuatir! beli je setabung or sebotol Vaseline tu. apply, sapu kat tapak kaki, tumit, belakang kaki, jejemari... sebelum tido. klo agak2 sejuk, pakei stokin. bangun sok pagi... kaki akan jadi lebih lembut! rasa fresh! dah moisturized! cara ni jugak boleh elakkan korang daripada tumit dan tapak kaki merekah. haaa... apa lagi? start la malam ni! :D


gantian liquid/solution nak oiling glove sopbol/besbol

ain't kidding 'round, bro... aku sendiri guna. +1
ni keje2 ni tak sume orang buat, tapi aku ajor la jugak. sapu vaseline kat seluruh glove, particularly kat area palm, pocket, dan back (belakang) glove tu. letak bola dalam glove. ikat glove, keliling. letak dalam kereta dan biar kereta berjemur kat terik panas mentari seharian. glove korang akan cepat break-in! dan ni jugak akan buatkan kulit glove lebih lembut, tahan lasak, dan tahan lama hayat dia. wallahualam~ ^^



so! apa lagi? pegi borong beli Vaseline sebelom naik harga akibat GST! hahaha. selamat mencuba!!

oh seperkara lagi. seandainya korang boikot barang israel, dan seandainya vaseline ni produk israel (saya tak buat kajian)... saya tiadalah ingin melukakan hati anda dengan saranan2 yang telah diberikan. cuma sekadar berkongsi. =)


sumber; Hive Harvest dan Reader's Digest dan untuk lebih maklumat, visit Wiki-how !!