Sunday, March 22, 2015

Siapa yang Skip Makan Kerak Roti tu Tandanya Memilih? #YEKE


kaedahnya aku dapat gambor ni tadi.

mari berfikir. lol

i was like... bahahahahaha. comel gila! pandai dia ni berjenaka. luls. taktau la ada yang offended ke kan, tapi ni satu anjakan yang best untuk dikupas. ekeke. inferens yang aku buleh buat kat sini berdasarkan ilmu aku yang cetek ni, mesej ni nak kata 

1. jejaka tu single sebab semua pompuan yang dia jumpak or penah usha, skip makan roti yang memula tu (kepala/kerak roti)

2. dia kata pompuan memilih sebab skip makan roti yang first tu (saje aku bold em em kot kot korang nak bash dia ekeke)

3. dia tengok pompuan makan roti sebagai filter calon pasangan.. rare bro ni, rare~~


lol! aku rasa orang yang tulih ni niatnya nak gurau je ha... saje nak kaitkan dengan kehidupan kan. =) tapi syok pulak bila pikir... skip kepingan pertama dalam sebuku roti tu dikatakan memilih? ekeke. aku punya eksaited, siap buat sketch lagi pasal ni xD

aku panggil kerak/kepala roti. korang?

aku panggil 'roti pertama' yang dimaksudkan tu sebagai "kerak/kepala roti" . well yess, korang akan kata kerak roti tu bukan ke yang coklat2 macam bingkai roti puteh tu? a'ah. itu pon kerak. tapi bukan ke keping roti yang first tu blakang dia sume coklat/brown?? lagi la berkerak kan? full kot. dah la bottom. so yeah. aku panggil kerak/kepala roti. hehehe

so korang camne?? lepas bukak bungkusan roti tu tak kesah la high 5 ke gardenia ke massimo ke mighty white ke... kepala/kerak roti tu korang makan ke tak?, or korang skip yang tu, makan yang selepasnya dan seterusnya, yang tetengah je? haa... 

maybe korang memilih macam bro single tu cakap. tu korang punya pasal la. bak kata orang kampung aku, sape makan Subway, dia la terasa kerangupan sayur-sayurannya. hek hek. maybe jugak korang macam aku - blasah je teros takyah mikior memacam. celup teh o suam sedas dua, masuk mulut, alhamdulillah~~ kerak tak kerak... first come first serve muahahaha. TAPI!

ada tapi la pulak... baru nak sedapkan hati sendiri. lol

kekadang yang skip roti memula tu, kerak roti kepala roti tu... bukan pasal memilih, tapi ada sebab saintifik! tuudiaaa... moh dengor teman beda'ah moh... hahaha

keping roti / kepala roti / kerak roti tu ada fungsi la abang~ fungsi dia bukan hiasan dunia semata-mata... nooooo~ fungsi dia... jeng jeng jeng! nak elakkan roti yang berada di antara kedua kerak roti tu jadik keras sebab terdedah kat angin. sebab kalo roti yang bahagian puteh lembut gebu tu exposed kat angin untuk suatu tempoh yang aku tak sempat kira berapa lama -.- .. dia jadi kereh (keras) , tak lembut gebu fluffy omnomnom dah. jadik lagi keras dari kerak roti tu sendiri. macam kulit pokok ketapang. penah makan kulit pokok ketapang? haa .. tu la, city boy sangat. luls~ so kalo isi roti tu dah jadi keras... nak ke korang makan lagi? haa... perasaannya enggak sama ya kalian. hehe

eksperimen paling dekat dengan kesah roti ni, korang tengok kek yang korang dah potong slices pastu simpan dalam peti ais. bahagian yang bekas kne potong tu kan open air kan? bior bior. pastu., cer korang slice lagi skali lepas lama simpan dalam peti ais tu, bandingkan bahagian yang exposed kat dunia luar tu dengan bahagian yang baru je korang potong tu. cer rasa tekstur both sides tu. haa... yang dah lama potong or yang lama kena angin tu keras kan? macam hati korang la, keras. eh. em em... yang baru potong tu lembut je, selembut belaian ibu. hiks. 
kalo korang tak paham sangat apa yang bebel tu, tengok video ni.




berbalik kat roti. haaa itu le pasei nye ada kerak roti kepala roti, roti first tu. function dia macam cover buku tu la, taknak helaian2 buku tu lingkup... oh wait. buku.. sebuku roti... cover buku. wow!! baru perasan fakta kebetulan tu! hahaha. i have to call Dewan Bahasa to register this finding. ekeke. kerak roti tu nak keep the other slices fresh. tu la paseinye. so, yeah. meh aku buat kesimpulan sket pasal kerak roti ni...

1. yang makan kerak roti tu, bagos. tak membazir (bukan tak memilih ye... hehe. or maybe jugak tak memilih.. hmm~)

2. yang skip kerak roti tu, makan keping2 laen dulu then last2 baru makan kerak tu... tak semestinya bermakna dia memilih~ maybe dia ada reason macam aku terangkan tu? husnuzon~~

3. yang skip, tak makan kerak roti tu... pon maybe ada asbab dia. jangan kata macam2, kita sangka baek~ ^^

4. yang makan kerak roti saja, isi tinggal... ni spesis beramal cara halus ni. dia tau ramai tak makan kerak roti tu tapi suka isi roti yang laen... so takpe la, dia berkorban demi kesejahteraan ramai. (ini elok ni. muehehe)

5. yang tak makan roti ... takyah la bagi kat dia. bak sinih! hahahaha

so! kepada korang yang nak mencari si dia yang tak skip roti pertama ... rentikan la method tak pekdah tuuu... semut hujung laut nampak, tapi gajah depan mata ko kedip2 je mata cakap tak nampak apa pon dah kenapa. hehe...

p.s: truth be told, aku paling suka kerak roti / kepala roti / keping roti pertama/last tu banding isi2 roti yang tengah2 sume tu. tah lah. maybe sebab isi roti tu too mainstream kot. bhahahaha. senget. xD


Monday, March 16, 2015

Menanti Mentari - Intralog




Tabir putih berenda bunga Inggeris separa telus itu berkibar dihembus bayu senja. Jendela dibiar terbuka, menjemput kicauan burung dan bunyi deruan kenderaan nun sayup berbelas tingkat di bawah sana menusuk masuk ke ruang pendengaran. Awan sirus merayap lembut di dada langit. Indah, dengan mega suria berbalam-balam di balik lembaran gebu kepulan kapas berupa-rupa dilarik pawana.

Perlahan, Salmah menarik keluar cucuk sanggul di kepalanya. Satu. Dua. Chopstick ukiran seni Jepun yang dibeli sewaktu bersiar-siar di Quincy Market tempoh hari itu diletak di atas pahanya. Salmah menggeleng-geleng kepala, menguraikan rambut yang disanggul, lepas melitupi belakang leher. Disisir lembut dengan jemarinya yang runcing, menyisip rambut ke sebelah hadapan badan, melewati bahu kanan. Diusap, dibelai, rambutnya dimain - sambil kedua mata Salmah tidak berkedip, memandang tepat ke luar balkoni apartment. Sesekali dia membetulkan kemeja labuh bercorak kartun yang dipakai, tatkala tersedar dari awangan jiwa dek pekikan hon kenderaan di jalan.

Cucuk sanggul dialih dari riba, diletak di atas meja kopi di hadapannya. Salmah bersimpuh di atas sofa yang baru dibeli secara atas talian dari seorang warga tua yang ingin berpindah untuk tinggal bersama menantunya di Iowa selepas kepergian anaknya menyertai West Point. Empuk. Perlahan-lahan dia melabuhkan kiri badan menyandar arm rest sofa kulit buatan China itu. Bantal kecil segiempat sama dilapik di bawah rusuk kiri, mengampu beban badannya yang kepenatan seharian berdiri berjalan ke sana sini atas tuntutan kerja. Tinjau matanya longlai menatap punca mambang jingga nan kelam yang berselindung jauh di ufuk barat. Desir bayu sesekali menerpa menerusi jendela yang dibuka luas, menyapa wajah Salmah yang manis, semanis teh karamel kesukaannya. Kesukaan mereka.

Salmah menghela nafas panjang. Dalam. Seraya dihembus, lantas kakinya dilunjur memenuhi segenap ruang duduk sofa 2nd hand itu. Belakang badannya disandar pada arm rest yang kini ditimbuni bantal-bantal kecil, memberi sudut pandangan baharu buat Salmah - terarah tumpuan pada sekeping foto berbingkai kayu cider bersaiz separuh A4 yang didirikan di kotak ketiga rak bukunya - tepat separas mata Salmah yang kini mula terbit getusan air di kelopak. Kian direnung foto tersebut, kian kabur pandangan Salmah. Bibirnya bergetar.

****

Senja kian berlabuh. Matahari makin menjauh. Sepertinya langit Boston bakal dihiasi berbilion taburan bintang yang jarang-jarang dapat dilihat dek pencemaran cahaya saban malam. Burung-burung musim bunga tadinya ligat berkejaran membelah angin dan celahan dahan kini mula menghilang. Siang bakal melabuhkan tirai. Deruman enjin kenderaan manusia-manusia yang pulang dari kerja juga semakin susut. Tabir separa telus turut melonglai, merindu bayu yang kini pantas meluput.

Salmah megangkat sedikit pinggulnya, menarik turun kaki kemeja cotton labuh yang dipakai melitupi separuh paha. Dibiar kakinya yang panjang tidak berkain berseluar menikmati deru angin yang ditiup kipas meja di hujung sana sofa. Dikiam kedua tangannya di bawah dada, memeluk foto kesayangannya. Foto Salmah bersama kedua orang tuanya, bersama-sama arwah Rahmat. Sedetik matanya terpejam, lantas air yang terempang di kelopak mata menderas menuruni pipi Salmah yang gebu putih kemerahan, menitip tulang rahang merangkak mencari dagu, terus menitis ke pangkal leher.

Ingin sekali dia menahan rasa menepis tangis... namun kudratnya tiada. Nafas panjang dihela beberapa kali. Dipupuk kembali semangat yang berkecamuk dipukul memori. Salmah tahu, semakin dia mengenang cerita dahulu, semakin berkocak jiwanya dipalu. Sudah. Sudah Salmah, sudah. Pesan ibu; jangan dilayan rasa itu, kelak akalmu tidak menentu. Lantaran, foto tadi ditelangkupkan di atas meja kopi, bersebelahan segelas air suam yang tiada berusik isinya. Cukup. Isya'.

****

"Hello?"

"Hei. Oh. Assalamualaikum."

"Kena- Waalaikumussalam. Kenapa dengan suara awak ni?" Salmah menzahirkan kebimbangan. Takut, kalau-kalau kesayangannya itu tidak sihat.

"Saya okay. Cuma selesema sikit." Suara di hujung talian membalas dengan nada suku ceria. Salmah hanya mampu tersenyum sambil menggelengkan kepala.

"Dah tu, nak keluar jugak ke? Awak tu kan tak sihat. Awak kena rehat. Aw-"

"Chupp! Saya tak tau pulak awak majoring in syarahan umum dekat universiti Boston ni?" Berderai ketawa Salmah mendengarnya. "Jangan la membebel memalam buta ni, makcik. Jom, ngeteh?"

"Tak nak!" Balas Salmah. Laju.

"Ngopi?"

"Tak mau!"

"Ngenasik?"

"Awak memang nak saya gemuk kan, makan nasi malam-malam, lepas tu awak guna alasan tu untuk cari lain kan? kan?"

"Awak gemuk pun tak apa sebab nanti dah kahwin dengan saya awak akan merana sampai kurus balik hahaha. Nak tak merana dengan saya?" 

Terukir senyuman di wajah Salmah, menguntum membunga mekar kasih di jiwa. "Nak! Saya nak merana dengan awak! Saya turun sekarang!!"



Tuesday, March 3, 2015

Teman Lelaki Opah Hang


ohoo... aku google 'opah' ... ini yang keluar. hahahaha. baru tau!


tadi dekat2 nak megerib tadi, aku dok lepak2 depan tv sambil tunggu azan. hosmet bukak tv3. drama slot akasia ke apa ntah. "teman lelaki upahan" tajuk dia. tajuk pon dah tau banyak krisis. dasar melayu. hahaha

aku tak la kaki drama sangat em em... tapi tadi tumpang tertengok kan, so aku layan la kejap. sape ntah hero heroin marijuana cerita tu aku pon tak kenal. yang aku paham, mamat tu tunang gadis tu. ayte. aku tengok gadis tu macam ala2 je kat mamat tu. mamat tu la mcm beriya benor kat gadis tu. since aku tak tengok dari awal, aku maleh nak buat assumptions. takde pekdah pon mikior hal romah tangge orang kan. ehek

tapi there's one part ni. aku rasa terkesan sangat.

the mamat kat dapo time tu. dok prepare bahan2 nak masak. katanya nak masak untuk Kyra (kot nama dia tu) . aku pon agak2 je la, kyra tu tunang dia, yang pi jenjalan kuar sama dengan dia kat scene2 lepas tadi. ayte, dia masak. (nota kaki; guys who cook redefine hotness)

gedebak gedebik gedebuk... tukor scene laen~ kat opis tunang laki tadi la nih. si gadis tengah buat keja or something macam kerja idk aku tak tulih skrip cerita tu. muehehe... ok pastu mamat tadi ni masuk~ bawak something dalam beg kertas kaler merah. memula aku ingat tu hadiah baju ke apa ke kan... rupanya makanan yang dia masak tadi tu. natang apa tah.. fettucine marinara? carbonara? beautiful nara? bahahaha norahom jadah makanan nama centu. boh la nama elok2 sikit...

ok la aku a bit jakun la kan, tengok bagi makanan dah nama pelik, pastuh dok dalam beg kertas lawa lak tu. dalam otak aku kalo makanan ni.. tak dok dalam sia (mangkuk tingkat), dia dok dalam tupperware. pastu masuk plastik. oooo... ni cerita orang kaya2... lupa. ohok ohok... ok la. pastu ada la dialog sket~

mamat tu beriya happy2 cakap dia masakkan fettucasdfghjkl tu untuk gadis tu. gadis tu tenang je gtau dah makan dah. pastu layan tak layan je tunang dia tu.pastu siap cakap 'lenkali kalo nak datang ke apa ke boleh tak wasap dulu ke mesej ke or call' bla bla bla... #shotsfired .. baeklah, she's got a point. terkebil kebil la kejap mamat tu. hehe... pastu usaha dia untuk berkomunikasi pon cam tak berapa berhasil je... laki tu pon bangun dan menuju ke pintu opis, nak keluar~

si gadis tu... pandang pon tak mamat (tunang dia) tu berlalu membawa diri. then timbul satu scene yang buat aku rasa nak flip je tv 64 (bahagi dua) inci umah aku ni. laki tu cakap "bye" sambil tengok tunang dia kat meja ngadap komputer tu. kooooooottt la tunang dia tu nak kalih muka tengok laki tu pastu senyum dan cakap "bye" or thank you ke apa ke kan....

bukan takat tengok... sahut "bye" pon tak! uhuuuu.... keciknya ati aku rasa~~ ala2 terpukul gittew. well, aku judging based on scene ye, bukan history. taktau la klo laki tu memang jahat dan deserved diperlakukan sedemikian kan. hokhok

pastu keluar la scene2 laen... aku pi solat etc.. then ngadap tv balek. kena plak satu scene ni memang sambungan kesah masak makanan untuk yang tersayang lah ni kan. dah malam ke camne tah, gadis tu rasa lapar or baru teringat nak tengok makanan yang dimasak untuk dia tu. dia bukak beg kertas tu... dia angkat tupperware makanan tu keluar. dia bukak tudung tupperware tu, hidu bau. "masam" katanya... =| pastu dia masukkan balek dalam beg kertas tu, then letak kat lantai, tepi tong sampah.

tong sampah.

aku ulang, tong sampah.

=\

wooii berlagak!! tunang ko susah payah nak amik ati ngko, masakkan your favourite, hantarkan kat opis bagai... ajak makan sama siap... then ko refused then ko wat dono je then dah lewat ko biar makanan tu berkuap dalam bekas tu pastu baru ko check tengok, ko agak2 masam then ko buang cenggitu je?? ko tak rasa ke ko yang salah sebab tak makan sikit awal2 tadi or bukak penutup bekas tu so at least tak berkuwap? asal ignorant sangat ni??

ko tau tak masak makanan untuk orang yang kita sayang tu besor pengertiannya?? ha??? tunang jenis hapa ko nih! dia bukannya paksa ko benti keje ke, split dua gaji ko bagi kat dia ke apa ke. dia cuma nak ko makan dengan dia, or at least rasa bendalah yang dia susahpayah masak tu!! susah sangat ke nak hargai usaha orang? susah sangat ke nak berterima kasih dan maksudkannya!!?? timbang rasa la sikeettt!!!

ok aku emo part tu. sedih kot tengok kamera dok zoom slow2 fokus kat beg kertas berisi tupperware yang ada makanan yang mamat tadi tu masak dengan niat baek tu tersandar kat tong sampah. huk... kalo la laki tu tau... gamaknya apa dia rasa... ='(

ok tu je nak share. terasa nak menulis tetibe ada point camtu. so.. yeah. ehek ehek. bye!


p.s; korang pernah makan sambil nanges?