About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, June 30, 2015

Jual Ikan Hati Kuman


irasshaimase, ramadhan! well, ahlan wasahlan ya ramadhan kareem is too mainstream. so, yeah. hahaha. assalamualaikum. =)

sumber: website punchak alemmm


alkisahnya. ritu malam aku pegi tarawikh (lepas ni aku eja teraweh je ye) kat mesjid punchak alemm. hihi. sori la aku eja camtu... malas taip bebetul, nanti searchable kat tenet. ahaks! haa... kat mesjid malam tu, ada memacam pulak kejadian yang aku saksikan. no no, bukan lailatul qadar lagi. bukan jugak kesah2 yang korang expected. macam laa aku takleh baca otak korang. hehe. meh aku rungkaikan satu persatu.

sebagai intro, aku story sket pasal setting cerita ni supaya korang boleh paham pebenda yang aku merapu ni. amboih, macam literature dah. aa.. mesjid punchak alemm ni ada dua bahagian utama. satu, dewan solat tertutup, air-conditioned. satu lagi ruang solat terbuka, open air. so, sampai je kat mesjid, aku amik pot kat ruang solat terbuka. kenapa tak kejar saf depan? haa... ekceli aku fikir.. aku nak buat 8 rakaat je teraweh. mesjid tu buat 20. so kalo aku dok dalam ruang solat utama tu... by the time aku nak beransur lepas 8 rakaat... tak ke ada kelompongan kat saf tu? dorang solat nak terus sambung je, takde masa nak tunggu2 saf clear yang lapan dulu baru continue rakaat2 seterusnya. so aku niat bagi lah dorang yang lebh istiqamah nak buat 20 solat kat dalam tu dengan carpet tebal dengan ekon sejuk bagai. bagi keselesaan tu kat yang lebih layak. aku sedar diri, sedar ruang. hehe

so, aku sampai2 je, aku dok second row dari depan. untuk bulan puasa ni, ruang solat tertutup tu dikhaskan untuk orang dewasa sajoo, especially untuk waktu solat maghrib, isya' dan teraweh. maka kanak2 tak dibenarkan masuk. bukan diskriminasi, tapi ada asbab nya. dulu memang free for all. budak nak masuk, masuk la. dia ada hak kan. dah la dia sampai dulu. haha. tapi... em.. natijahnya, walau bukan semua, tapi keramaian dorang tu... em.. dorang tak solat leklok satu hal, pastu bising, sembang dengan kengkawan, main.. time tengah solat lak tu. time doa ke apa ke, takyah cakap la. siap lari2 lagi. adoi... ganggu jemaah laen.. maka, nak mengelakkan kejadian seumpamanya berulang, kanak2 dilarang masuk solat di dewan tertutup / ruang solat utama. kena dok luar kat ruang solat terbuka~~ fair enough kan? haa

anyway, aku perati je gelagat manusia kat situ. yes opkos ramai berebut-rebut nak masuk dewan solat utama... bagos la tu. bukan macam aku. sampai2 je teros duduk luar. hahaha. tapi kan... yang tak bestnya.. kebanyakkan la, bukan semua - dorang nak solat dalam dewan utama tu bukan sebab nak rebut saf depan2... tapi sebab nak ekon. siyes beb. aku dengor berapa ramai gak la dok jalan2, especially yang muda2 belia.. sambil cakap "solat kat dalam la, sejuk, ekon, best" dan seumpamanya. em. takpelah. moga ekon yang sejuk tu dapat beri lebih keselesaan kat dorang, seterusnya bagi lagi khusyuk solat, insyaAllah. husnuzon~

nak jadi cerita... ada satu pakcik ni.. pakcik ke.. aku macam boleh panggil brader je. haha. bapak budak ni, datang dengan anak dia. dorang berjalan laju je, straight menghala ke dewan solat utama. sampai je kat entrance dewan tu, ada pengawal pintu dewan tu stopped kan dorang. pakcik tu cakap elok2, anak2 kecik takleh masuk... haa.. betul la tu, pakcik tu buat kije dia kan. signboard sikit punya besor tulih situ. saje je buat2 tak nampak lak brader tu. ahaha. ok2 maybe dia memang tak perasan. hehe. lepas tu ... tepuk dahi aku tengok. korang nak tau apa bapak budak tu cakap kat anak dia;

"ayah masuk solat dalam tau. ayah nak ekon. abang dok luar ye. habes solat cari ayah, takpun tunggu kat kereta."

maakkk aiihh...

budak tu kalo ikot pengamatan aku... dalam 5-6 tahun. ok la deserve dok luar... tapi yang bapaknya tu pegi masuk tinggal anak dok blur2 plupplap plupplap mata mengantuk sensorang tu apehal? bleergghhh... sebab nak ekon pulak tu alasannya. adoi la hai. anak tu kecik lagi, bang... perlu bimbingan. kalo dah tinggal je kat luar... yang membimbingnya sape? kengkawan sebaya dia. em... kelaut laaa jawabnya senah ooiii...

i mean.. come on. budak tu... budak kot. awak tu bapaknye. cer sesama dok je luar open air tu, guide budak tu solat, jaga dia jangan bagi bising, main ke apa ke... kan ke lagi baek tu? aman damai tenteram sejahtera semua pihak. kalo alasannya nak kejar saf depan, aku terima lagi la kan. tapi.. sebab nak ekon. ngaaa... terkebil kebil aku dengar. pehtu budak tu pon... melilau la dia kat ruang solat terbuka tu.. cari kawan ke main ke aku tak perasan dah lepas bapak dia masuk tanpa menoleh ke belakang lagi... haha. hoiih an hoih.. positip2... dia nak merapatkan saf kot.. em em...

actually, bagos gak la aku nampak kejadian tu. ye la... aku kawen pon belom, maybe persepsi aku macam tu. tapi setidaknya aku boleh fikir logik tu, kira ok kot. insyaAllah, kalau ada rezeki aku jadi abah kat anak2 aku nanti, aku akan ingat pesan aku sendiri ni. hikhik. kalau lupa tolong ingatkan ye. ^^"

and then... ada satu lagi benda jadi. arakian budak2 disyaratkan duduk luar. ok. then dorang berkepuk kepuk duduk row pertama ruang solat terbuka tu. ok lagi. yang tak ok nya.... tengah2 sembahyang isya ni... boleh pulak dia main sepak terajang dengan member2 dia. yaAllah. bukan sorang dua... depan aku je 6 orang main tendang2 member sebelah. -_____- well opkos aku tak khusyuk beb sebab aku noticed benda ni. ahaha. kantoi. ~.~" kalo ikot hati aku la... senak budak2 tu aku choke slam. smackdown, stone cold stunner. bhahahaha. sabaq an.. posa.. eh posa apa, time tu tengah solat. kalo aku stunner dorang, batal la solat aku sekali. ekeke

now imagine. setengah row tu, penuh budak2.. dan almost semuanya main masa solat. paling takde sangat pon dorang gelak2 sembang2.. haha. senget laa budak2 ni. dah apa cerita dengan saf jemaah tu? tak ke terputus? ngaa... wallahualam. tu God's call. pandai2 la Dia. hehe. pastu pastu... lepas sudah solat isya tu, time jemaah tengah doa apa semua... ada pakcik guardian pintu dewan tadi ni bangun, datang kat budak2 depan aku. aku agak2, masak dah budak2 ni kena marah. kena bebel. kalo cara2 camtu kat kampung time aku kecik2 dulu... kalo tak makan penampar, mesti merasa kena tibai dengan rotan ke, hanger baju ke... paling koman pun musti kena pulas perot or tarik telinga, tarik sideburn. noharommm... saket oii tarik sideburn.

pakcik tu besor tau... tinggi. aku sendiri takot tengok dia. ekceli, mulanya, cadangnya aku nak la tegur budak2 tu cara elok. pesan2 la kan. jangan la memaen. solat leklok... sekali pakcik guardian of the galaxy tu dah main peranan, guess cukup la kot. kalo dia marah aku pon aku nanges tengok orang besor towering personality camtu. takot. hahaha. tapi yang tak syoknya... pakcik tu marah budak2 tu.. namun aku yang terasa. ngaa... dah kenapa?? haa.. sebab.. sebab.. dia kata apa tau;

"kamu nak solat, solat betul2! jangan main2! kalau nak main2, pegi duduk belakang. takpun balek rumah, jangan datang buat bising waktu orang solat. mengganggu, tau tak? kamu belajar apa kat sekolah ni? ha? cekgu tak ajar kamu ke?"

bagaikan halilintar membelah bumi... except bukan bumi yang terbelah, tapi hatiku yang terguris. uhuk...

sekali lagi, based on pengamatan aku... budak2 yang bising tu, main waktu solat tu... tak gaya dah sekolah besor2 pon... paling kuat aku berani cakap tak lebih darjah 2. tapi rasanya dalam umur 5-6 taon jugak.

yelah. salah budak2 tu. bising. betul. pakcik tu pon tegur. betul. tapi tapi... kenapa kena salahkan sekolaaaahhh.... T____T aku terasa la sebab aku cekgu. walopon aku bukan ustaz, ustazah yang ngajo pendidikan islam ke moral ke... tapi still tanggungjawab mengajar tu aku pikul sama. opkos la cubit peha kiri, peha kanan terasa saket. wallahualam. tak pernah try. jap nak try....... tipu ah! hahaha.

look. bukan aku nak sensitip kememe bagai. tak. tapi aku nak kita sama2 pikir sini. memang tanggungjawab cekgu kat sekolah mendidik, mengajar, membentuk bukan saja ilmu, tapi sahsiah bagai. bagi budak2 berkembang secara holistik. tapi jangan la pulak kita lupa... yang budak2 ni insyaAllah masih ada mak bapak... maka... em. itulah. aku tak rasa semua sebaris budak2 tu anak cekgu kan. hahaha. so... it's safe to say manners start from home. parents lebih berperanan dalam membentuk peribadi, perangai anak2 sedari rumah. but now.. kenapa the tanggungjawab macam dah shifted kat cekgu2 kat sekolah ye?

aku pon ada childhood. aku nakal jugak dulu. hehe. aku pon main2 gak dalam surau. siyes. tapi.. takde la waktu solat, bang. nak main lari2, nak kejar2, bising2... kitorang lari kat luar surau. jaoh dari compound surau jugak pon. waktu solat, kitorang sendiri dok saf belakang, bagi laluan kat orang2 lebih dewasa pegi saf depan. takyah nanti ada signboard larangan masuk ke, kanak2 dok belakang ke. tak tunggu kena suruh, kitorang dah dididik untuk paham keadaan, situasi. sape yang didik? mak ayah kitorang kat rumah yang pupuk nilai2 tu. cekgu2 kat sekolah cuma bagi pengukuhan, pengayaan je.

and then dulu bila kitorang buat salah... yang patut kena tegur... anybody would tegur. lantak la hang anak sapa pun. dan biasanya orang akan cakap "mak bapak hangpa tak ajaq ka buat perangai elok2?" yadda yadda... hee.. but then again, take a look. "mak bapak" . takde lak dorang cakap "ustaz ustazah kat sekolah tak ajar kamu agama ka?" or "kat sekolah tak belajar jadi baik ka?" or "cekgu hangpa ka yang ajaq jadi buruk perangai macam ni?" ngee...

so!

ladies and gentlemen. especially parents. =) somehow it's a note to myself jugak. most important thing kita kena ingat - didikan dan pendidikan bermula dari rumah. kita yang mencorak anak2, bentuk keperibadian dorang. jangan nak nanti orang lain yang buat kije hakiki kita tu. ok?

amik hang. lama tak menulih... hahaha


Tuesday, June 2, 2015

Aku Tak Puas Hati Tengok Iklan Sekarang


dari dulu lagi benornye... aku perati je iklan2 kat TV ni. ada yang best. ada yang tak best. hahaha. well, everybody's a critic. ekeke

iklan susu sustagen . taknak makan konon... chaiit.. hahaha


anyway!

paling aku nak komplen sekali iklan susu baby, susu tepung rumusan untuk bayi, makanan kesehatan anak2 kecik, dan seumpamanyalah. banyak jenama dah susu budak sekarang ni ye? zaman aku dulu.. seingat aku... Neslac dengan Dumex. oh ada satu brand lagi, Snow. yang tu mahal noharom. tapi sedap! merasa sekali je sebab aku tarik tin susu tu dari rak supermarket jatuh ke lantai semasa abah aku tengah dukung aku dok belek susu brand laen. kemek tin tu. atas rasa bertanggungjawab, abah bayaq la susu tu, beli untuk aku. hahaha. lupa lak harga dia berapa. yang Neslac dengan Dumex tu aku ingat la sangat sebab kedaghah yang tu je silih ganti. tapi Neslac lagi sedap la tapi. pastu aku tak suka milo. masa tu aku layan Ovaltine. pastu

uih apa aku melalut ni.

dush dush! aku tengok iklan susu budak sekarang ni... ada 2 karekter utama. satu, budak, dua, mak budak. ada yang bagi anak tu minum susu masa sarapan pagi, ada yang bagi masa nak pi sekolah, ada yang bagi tengahari, hari cuti, hari sukan budak tu... memacam lah. semua iklan tunjuk betapa berkhasiatnya produk dorang tu. DHA la, AHA la, asid folic la, nitrogen liquid la.. eh. pastu dorang punya tagline atau punchline pon boleh tahan. sel-sel otak telah berhubung, agar menjadi lebih lagi, khasiat 100% untuk anak, bla bla bla. macam2 oo... kalo korang jenis mak bapak buta tuli je terpengaruh dengan iklan, aku jamin korang kayap sebab beli semua produk tu. hehe..

ni iklan ROTIMAN yang aku suka tu. ni pon bapak dia takde awal2. hujung2 lepas budak tu nak beli roti, takde duit, baru nampak bapak dia. -.-" hahaha

tak. pokoknya yang aku tak puas hati sekarang ni. ni. aku nak tanya. bapak budak tu mana? mana?? mana bapak bebudak tu?? mana laki para ibu dalam iklan tu?? 

punya payah nak jumpak iklan camtu yang ada bapak budak tu sekali. ok ada la, aku ingat yang budak tu tuang susu pastu abang dia minum, tuang lagi pastu kakak dia minum, tuang lagi pastu bapak dia lak nak minum. ok ok. oh ada lagi. iklan dutch lady yang dulu yang aku suka gila2 tu. yang budak pompuan tu jerit "ROTTIIIIII" tu. hehehe. ada lagi tak? kalo ada, ingatkan aku balek. tapi takmo la iklan doluuu2... yang lama2 sentiasa ada bapak dalam itu ceritaaa... lebih2 lagi iklan sabun. "eeiii... baju ayah berbauu!!" . hantu betol


ni. mak dia japgi pegi tengok dia main bola. pak dia manaaaaa!?

kalo tak caya, korang tengok sendiri. mak budak tu bancuh susu, bagi anak dia minum. siang ke malam ke, dorang dua je. ada yang anak tertinggal bekal apa tah, mak dia berkayuh berlari terbang berguling sampai ke sekolah, hantar bekal. ada yang camping kat dalam hutan pon ada! memalam lak tu, tengok kelip2 katanya. pon berdua je. gila hapa orang pompuan dengan anak kecik dok dalam hutan enjoy2 tengok pokok tengok kelip2 yang ta banyak mana tu oii!?


together. berdua je ke? ke ke ke??? kenapaaaaaaaa...
dah bapak budak tu? mana? gi keje dah? ooo... semua mak-mak tu housewife la ek? hmm... tak logik tak logik.... bapak dorang keje apa? kul berapa gi keja? sebab environment kalo ala2 pagi tu, macam cerah semacam je. dorang tak bangun sekali ke? ok la bapak dia kuar keje awal2 lepas subuh nak elak jem. tapi budak tu dok kat umah tu macam lambat je nak gi sekolah? cerah sangat dah matahari naik oi! ke buat weekend? hmm...

yang aku lagi marahnye, bila budak tu ada event kat sekolah. hari sukan, pertandingan bolasepak, pertandingan olahraga... bagos la mak dia pegi. tapi kenapa mak dia je pegi!?? sebab mak dia bancuh susu? sebab mak dia bancuh milo?? bapak dia kenapa tak pegi sekali!??  aaaarrgghhh!!! ini tidak adil!! ambik la cuti kalau dah keje pon. bukan budak tu hari2 lawan bola tanduk masuk gol. bukan dia hari2 lumba lari jatuh luka kat kaki. dan bukan hari2 budak tu ajak ko gi camping kat hutan malam2 tengok kelip2. kenapa biar bini ko buat semua tu sendiri!???

*cough* emo jap.

tengok iklan ni. mak dia je attend tgk dia perform. bapak dia mana?? grrrr
so.. yeah. aku demand kompeni2 buat iklan ni pikir balek peranan suami/ayah dalam institusi kekeluargaan. jangan tunjuk kat masyarakat bahawa keje bancuh susu bancuh milo sapu planta kat roti cuci luka anak tu keje para ibu je. jangan train masyarakat dengan kononnya ibu-ibu yang perlu attend event anak2 kat sekolah bawak anak2 jenjalan taman sendiri tanpa husband/ayah budak tu disebabkan bapak budak tu kije dan tak dapat cuti or anggap event anak dia tu takde mende sangat. unless memang mesej nak disampaikan tu bermaksud single mother can survive. then aku hands off. zzzz...


hahahaha. bangkai apa aku melalut ni oi! ngaaaa~