About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, March 27, 2017

OUTREC 1 / 2017 - Antara Tali dan Kayak, kat Mana Hati Terletak. Haaaa~


24, 25, 26 Mac 2017 . selagi aku sehat dan ingatan kuat, insyaAllah aku takkan lupa tarikh2 ni, dan segala malapetaka (hahahaha) dan kesah duka suka yang terjadi . 

noooooo. bukan tarikh nikah dek nooonnnn. apa gila nikah nak tiga hari berturut. poligami berkala ke camne. hahaha. ni tarikh2 aku join program yang aku sendiri tak sangka cenggitu AWESOME nya program tu. program mende? haaa

OUTREC1 beb! stands for Outdoor Recreational Course level 1. di taman rimba bukit lagong, selayang, malaysia. memang best bro! memang gempak, sis! culture shocked teros aku. bhahahaha. dah camne lak ko leh tetiba sangkut dengan benda2 outdoor ni, an? selalu sebelom ni sokmo softball basketball kursus english bla bla bla je? hehehe. tu la nak habaq mai ni.

best wehh!!


ekceli ceritanya cenggini. ada sau hari tu, aku tengah online fb. tetiba member baek aku ni , si pelangi bin awan original, punya status naik kat newsfeed aku. dia dok promo ajak kengkawan dia pegi satu program. program tu la, OUTREC 1 tu. dia pon bagi la asbab2 menjelaskan kenapa patut join program OUTREC 1 . aku baca baca dan baca... eh, macam menarik. hehe. lagipon aku ekceli suka gak outdoor2 bagai, cuma tak la beriya, kan. huhuhu

then aku replied, kata kat dia, aku nak pergi sebab aku nak jumpak dia je. rindu. hahahaha. somehow, yes. sebab si fendi ni member ukulele aku dari 2011. taon 2011 tu lah taon pertama aku jumpak dia, dan taon terakhir aku jumpak dia sebelom jumpak kali kedua di outrec kali ni. lol! so dia pon cakap jom lah! the more the merrier. hehe. aku dok agak dia ingat aku memaen kot cakap nak join tu. kikiki. takpe. aku ni jenis man of my word. aku cakap, aku buat. muehehehe

teros lepas tu aku contact person in charge untuk program tu, buat pendaftaran. teros buat bayaran. rm 200. done! tunggu hari kejadian je. lol! ni first time aku registered untuk sesuatu program tanpa pikir panjang. selalunya aku akan amik masa dulu pikir2 bagai. tapi mengenangkan aku perlukan new ilmu, new discovery, di samping nak rehat2kan minda secara outdoor, makanya aku teros je on bendalah outrec ni. ^^

amende aku cakap tadi? nak rehat2kan minda? nak rehat? rehat? gi outrec nak rehat? em. ternyata aku silap besau mikir cenggitu. bhahahahahahaha xD

noharom 3 hari 2 malam penuh aktiviti oooiii!! ekekeke.

hari jumaat pagi tu, aku orang pertama selaku peserta yang sampai kat kem. sumpah, aku taktau nak expect apa from this programme. aku betul2 niat pergi nak timba ilmu yang insyaAllah ada masanya aku nak guna dalam hidup ni. hehe. so pepagi tu aku sampai dalam hutan bukit lagong tu, aku lepak2 la sambil2 tunggu peserta2 laen, dan tunggu aktiviti dijalankan. terkedip kedip mata aku tengok sumorang yang datang... muka masing2 muda belia. muka kaki panjat gunung panjat bukit redah hutan sungai laut bagai... Allahu... kerdilnya aku rasaaaa... aku dah tak berekreasi luar cenggitu untuk tempoh yang sangat lama sangat dah. memang la ada camping sekolah dengan budak2, tapi tu aku sebagai cekgu. ni camping ni sebagai peserta. laen weii. haha

gerun beb, tengok masing2 bawak beg hiking mountaineering bagai... sume stok pro expert lejen dah pada mata hati aku. ya Tuhaaannn... what did i sign up for... T____T hahaha. tekanan weh tengok orang laen penuh pengalaman di dada, banding dengan aku yang sekelumit cuma. rasa nak purak2 jadi warga majlis perbandaran selayang masa tu, nak masuk keta, pastu balek. lol!

bila semua dah ada, dah sampai, baru program started. ada lebih kurang 50 orang peserta untuk outrec 1 kali ni. from all kinds of walks of life. lepasan skolah, student, bekerja, freelance... eh macam2 orang weh. somehow aku seronok part tu. dapat kenal manusia2 laen yang buleh dijadikan kawan2. hehehe. ni new circle bagi aku. selama ni dok pusing area sekolah, area subjek ngajo, area sokan... ni tambah circle baru. yaayyy!!

and then all hell broke loose

hahahaha. takdelah. over exaggerate je tuh. ekeke. nak menggambarkan betapa perit jerihnya kami mengharungi outrec 1 kali ni. lol. tapi seronot beb! siyes i had fun. siyes puas. hahaha. macam2 benda, aktiviti, ilmu aku dapat sepanjang program 3 hari 2 malam yang kami semua dapat tidur cuma lebih kurang sejam je sehari. ekeke.

bila penganjur program terangkan pasal kem tu, baruuuuulah aku tau, yang outrec 1 ni ialah kursus asas rekreasi luar, towards kejurulatihan~~ ooooooooo... aku tak terpikir pasal kursus.... aku ingat ni aktiviti santai2 macam summer camp tuuuuuu... bhahahahahaha xD memang aku teros blank la lepas tu! patut la ada modul2 bagai. patut la dorang cakap kena jalankan semua modul walau cemana pon, barulah buleh dianggap lengkap menamatkan kursus. by that dorang maksudkan terima dan laksanakan segala araha, serta habeskan setiap modul yang ditetapkan walaupon terpaksa korbankan waktu rehat dan masa tidur bagai. hammekk kau an. nak rehat sangat kan. hahahahahahaha

aku tak sure about others, tapi aku memang takde kenal sesape pon kat situ kecuali fendi, member yang promo ajak datang program outrec 1 ni. semuanya new faces. memang aku taktau apa2 langsung pasal dorang. memang aku zero. lol. maka, tentu2lah aku meletakkan diri aku serenda-rendahnya berbanding manusia2 laen. sumpah tak berani nak langgar apa2 arahan. siyesli aku banyak bertanya daripada menjawab apa2. xD bukan sebab takot, tapi sebab aku rasa aku sangatlah mentah dalam bab2 outdoor dan rekreasi ni. makanya, eloklah aku berlapang minda dan hati, untuk terima ilmu yang dikongsi dan diberi. chewah! hikhik

one of manusia yang aku cukup pandang tinggi, ialah enche zaim bin zainudin. jangan tanya sape or pangkat beliau ke ap. hahaha. bagi aku, beliau ketua jurulatih yang memang tegar (tegas dan garang), hehe, dan seorang kem komander yang power. respek gila kat beliau and team jurulatih outrec nih. dedicated much. walopon ada stressnya duduk bawah seliaan enche zaim zainuddin... tapi aku admit, memang aku banyak belajar dari semua sesi dorang.

kiri skali tu. baju puteh tu. tu lah tuan zaim zainudin. hehehe. towering personality much ! tengah tu, pak hassan. ^^
kredit gambar: penghulu hairul


abeh je briefing dengan kena denda.. hahaha. a'ah. awal2 kena denda dah. ekeke. lepas briefing and kena denda kat padang, kitorang yang lelaki kena mensardinkan diri dalam lori, naik lori gi solat jumaat kat masjid luar dari kawasan perkhemahan. yang pompuan sume kat kem, kena masak untuk makan tengahari. lepas balek dari solat jumaat, sume kena gi tolong2 kat tempat masak. siapkan tempat siapkan makanan etc. dah siap makanan, pon takleh makan lagi. kena tunggu semua orang ada kat meja, makan sama2. dah cukup semua peserta, pon takleh makan lagi. kena tunggu semua jurulatih ada untuk makan sesama. dah semua ada, pon takleh kedaghah lagi. hahaha. kena baca doa kuat2 sama2, dan jemput jurulatih makan, jemput kawan2 makan. baaaaaru lah bleh makan. ekeke. dah abes makan, takleh bangun suka2 hati. kena tunggu sumorang siap makan, baru leh baca doa, terima kasih kat semua, then bangun basuh pinggan cawan. haaaa... hadap. hahaha

lepas makan, gi siapkan khemah untuk letak barang. iye, memang untuk letak barang je aku rasa. sebab memang tak rasa digunakan sebaiknya untuk tido. ekeke. aktiviti padat beb. siyes. tak putus2. cuma sempat rehat kejap time mandi2 dan solat je. lenlaen, ada je yang kena buat. huhu. and then kitorang teroskan la dengan modul2 yang ditetapkan. kitorang belajar bantu mula (first aid), belajar tentang menghayati rekreasi, belajar pasal ikatan dan simpulan... belajar kawal stress... belajar camne nak steady kena denda, lagi and lagi.. ekeke

first aid tu ekceli sangat bagus input2 yang aku dapat. selama ni kan dok bawak budak gi camping, aku rasa cekgu2 yang handle program pon tak ramai yang betul2 tau method dan teknik bantu mula yang betul or proper. termasuk la aku. kekonon tau la sket2 bila luka nak buat apa, bila nak CPR kena buat apa etc... padahal apa yang aku tau selama ni ada je tak boleh nya, kat outrec ni baru kenal cara2 yang betul nak buat bantuan kecemasan. hoho. syukur2. boleh apply bila diperlukan, insyaAllah. hehe

second day, pepagi buta dah masuk kelas kayak. belajar teori, pastu main kayak dalam tasik, dalam kolam. yaaayyy!! part ni aku senyum lebor sampei tinge. hahaha. sebab aku hantu air. memang suka aktiviti2 air ni. syok woooo~ aku pernah berkayak, tapi gitu2 je la. buat tau je dulu. now dah masuk kem outrec ni, baru laaa aku tau cara yang betul nak berkayak. alhamdulillah. best2. ilmu2. berkayak dari pagi, sampai tengahari, bawah matahari terik. rentuuunnnnggg.. lol

pastu tengahari, rehat jap, makan, solat. lepas solat, sambung kelas high rope (tali tinggi) . alaahh, untuk aktiviti abseiling dengan wall climbing tu. flying fox je kitorang tak buat. hehe. ni pon syok! selalu kalau kita gi main sokan wall climbing, kita jadi climber la kan. tapi kat dalam kursus ni, bukan tu je. dia jugak ajar kita camne nak jadi belayer, orang yang jaga tali masa kita panjat2 tu. haaaa... aku siyes tak pernah tau apa2 pasal equipment dan teknik2 climbing, belaying nih. so memang aku sonok dapat tau sume2 tu kat outrec 1 ni. abseiling pon sama. camne nak jadi stopper bagai, sume diajar. ko tau apa beza stopper dengan belayer? hikhik. soalan ekjem. xD

bila malam menjelma, ada tugasan baru pulaakkk. ada malam kebudayaan. kena buat persembahan. hahaha. ekceli kan, ekceli aku sangat2 tunggu malam kebudayaan ni. aku sukaaa! excited woohhh. pastu tetiba kitorang kena marah sebab ada berlaku kesalahan etc. teros sumorang down. termasuk la aku. dari dok elok dah plan nak berlakon camne2, teros jadi tadek mood, tadek semangat. ekeke . moral of the story, marah2 ni ada masanya tak membuahkan hasil. haha. tema malam kebudayaan kitorang ialah 'orang asli' . so semua group kena buat persembahan bertemakan tu. semua buat lakonan, satu group buat nyanyian/tarian sket2. tak kesahlah, janji malam tu malam berlibur. pastu kena ceramah lagi. ahaks!

and then malam tu jugak ada night walk. berjalan waktu malam, sekian2 jarak. dorang eksplen apa natijahnya buat modul2 tu semua, night walk bagai. pendek kata, segala yang dirancang dan dilaksanakan tu, ada sebabnya, ada rasionalnya. bukan sesaja suka2 nak syok2 sendiri buat itu ini bagai. dan kitorang pon terima dan buat sehabes baek. alhamdulillah~

pagi hari last, ada satu kelas akhir. peta dan kompas. orienteering. wohooo!! ni betul2 baru bagi aku. siyes tak pernah buat orienteering langsung sebelum ni . memang pernah guna peta, guna kompas bagai. tapi main peta kompas cari2 arah sekian2 jarah macam bersokan tu, ni first time bagi aku. kan aku cakap, aku zero knowledge masuk kursus ni. hahaha. so memang peginya nak menyerap ilmu je lah. ekeke. syok weh! terasa macam renjer hutan kejap. muehehe. terima kaseh banyak2 kat otai lejen outdoor malaysia, pak hassan. beliau sangat2 generous dalam berkongsi ilmu kongsi pengalaman yang dia ada. waktu kayak pon dia punya sharing dah best, waktu peta dan kompas pon dia ajar best. lepas tu ditambah dengan amali praktikal peta dan kompas, buat aktiviti mini orienteering kitorang sendiri. aan is happy bunch! :D

lepas siap kelas tu, teros kitorang kena hadap ujian. haaaaa... ko ingat datang belajar huhahuha suka2 syok2 centu je? kena buat ujian oooiii. ujian tali dan ikatan. segala yang kitorang dah diajar sepanjang kursus ni, kena pandai tunjuk aplikasi. ikatan ni antara subjek fevret aku walopon aku tak ace . huhu. makanya, buat sehabes baek lah. hehehe. lepas ujian tali dan ikatan, ada ujian teori bertulis pulaaaaakkk. wuwuuuu.... bab teori yang aku lemah ngat2 weiih.. kena ingat dan terangkan definisi2 istilah bagai... kena lukih kompas dan labelkan bahagian2 dia.. kena lukih anatomi kayak dan namakan part2 kayak... T_____T aku taktau laaa apa aku merapu dalam ketas ujian tu. padan muka. sape soh tak study leklok . uhuuuu... harap2nya lulus lah ye. dapat sijil tahap 1 ni. wlopon tu bukan matlamat asal aku join outrec 1, tapi aku tetap nak sebab aku dah harung sokmo dah untuk kursus kali ni. hahahaha

selesai ujiaaannn!! yeaayyy!! majlis penutup. wohooo! semua jurulatih ada, termasuk vvip dari agensi2 yang berkenaan. opkos dari PJRM adaaaa . kitorang je baru kenal hari last ritu, walopon beliau dah ada dengan kitorang dari hari first. ekeke xD makanya, selesai sudaaahhh kursus asas rekreasi luar tahap 1 yang power ni~~ yaaayyy! semoga sumorang berrjayaaaa!! barulah bleh amik gambar kenang2an. lol

eh siyes. sepanjang kursus kat kem ni, kitorang tak dibenarkan guna fon langsung. line takde tu dah satu hal, ni takleh guna tepon untuk apa2 tujuan pon. makanya? takde la gambar2 aktiviti kitorang. cuma jurulatih dan pegawai kursus je ada hak nak guna fon ke kamera ke untuk amik gambar. wuwuuu. ralat la sket kat situ. aku siap bawak action cam weh, cadang2 nak rekod aktiviti2 bagai. sekali tak buleh daaaa.. ekeke. takpelah, ada la hikmah tu. hihi.

kat sini aku letak a few yang aku amik masa dah lepas habes modul2 dan majlis penutup. so sume gambar hujung2 je . ekeke. layan je la ek. ^^

bertambah huduhnya muka aku... hahahaha xD


hoh! kat sini baru aku belajar pasal love kecik tu.. hahaha

with the penyoal hati. hahaha. baju hitam tu, chegu farhan. tepi beliau, amy. tepi aku, si mek. hehehe


anyways, kat sinih aku nak mention a few names and people.


  • tenkiu fendi a.k.a pelangi bin awan original sebab ko post pasal outrec 1 ni dan ajak aku. hehe

  • tenkiu hairul selaku penghulu kitorang sepanjang kem/kursus outrec 1 ni. senyuuummm je mat ganu sorang ni. stress camne pon, kne marah camne pon, ko rilek je. hahaha. syabas tok ulu!

  • tenkiu khemah-mates semua, wlopon beg2 kita je yang banyak spent masa sesama kat khemah. hahaha. aku harap takde barang2 korang yang rosak sebab khemah kita terbalik, masuk air time hujan lebat bagai tu. addooiii.. xD



  • tenkiu ahli kumpulan tasik banding. tam (leader), kak bi, kak sal, bari, daus, rakib, wan, zul, asila, amy. asal sebelas je ni? bukan asalnya 13 ke? 12? ahaha. korang memang best! ingat matlamat kita, nak jadi baek dan berjaya donia akhirat. ekeke

  • tenkiu pak hassan, otai lejen geng2 outdoor. dah usia 70+ pon masih steady! memang tabik ah, pak hassan! banyak ilmu pak hassan kongsi. rasa bertuah sangat kami. =)

  • tenkiu cekgu farhan, master MFA training and events yang anjurkan program outrec ni. tenkiu jugak kat semua jurulatih2 dari MFA dan PJRM yang handle program dan handle kitorang dengan hensem sokmo. hehe

  • tenkiu enche zaim bin zainudin. tuan zaim memang idola ah. sampai sekarang saya taktau dan taknak jawab soalan hati kat mana tu. hahahaha. mak saya pesan benda yang sama yang tuan pesan. xD

  • tenkiu semua ajk/exco kursus. penghulu, penghuluwati, setiausaha yg jenuh buat surat untuk segalamala ^^", exco keselamatan, kebajikan, kerohanian, makanan, logistik, perkhemahan, alatan. korang kije tiptop!

  • tenkiu semua kengkawan, geng outrec 1 edisi 2017. banyak kenangan kita sesama sepanjang kursus. walopon ada yang tak sempat kennal semua, tak sempat tau nama pun, insyaAllah, moga persahabatan yang kita jalin terus kekal dan mekar sampai bebila. ameennn.. ^^

  • syukur, terima kasih, Allah, sebab dah permudahkan urusan kami sepanjang outrec 1 ni. alhamdulillah.

kami team #memunaikan !! hahahahahahaha xD


thank you semua. and i mean thank YOU! :D moga kita jumpa lagi wehh!

Thursday, March 23, 2017

Pesto - Simply Italiano!


korang suka makan western food? chicken chop, lamb chop, steak, smoked and grilled salmon, pasta, spaghetti bolognese carbonara olio dan seumpamanya tu?

saya suka!! 



ekceli asalkan makanan je, normally aku memang suka la. hahaha. tak kesah la western ke, italian ke, mexican ke, oriental ke, japanese ke, malayese ke... asal sedap, memang aku layan. hehe. speaking of sedap, ni aku nak share dengan korang pasal satu gerai masakan makanan barat yang voila! :D

kalau2 korang ter-berjenjalan kat area puncak alam ni, dan korang penggemar westerns (food tau, bukan omputehnye. hahaha) maka aku dengan kompidennya nak suggest korang untuk makan kat gerai "Pesto" . haaaa... eh ni bukan entry berbayar. aku takde dapat komisen apa pon. hahaha. betul2 ikhlas kabo kat korang ni. hehe



makanan kat sini, siyesli setakat aku dah pergi berkali-kali dan oder memacam, takde yang mengecewakan. memang authentic rasa hidangan dia. yang paling best, ada dua kategori makanan yang disediakan kat menu. first, ada kategori menu utama. semua2 signature Pesto ada kat dalam kategori tu. harga? berbaloi dengan rasa. siyes! or kalau korang baru nak merasa2, boleh try makanan dalam menu set bajet. haaaa. set bajet ni meals bawah rm10. bukan satu dua jenis je, ada banyak weh! jenuh mikir nak makan apa. semua menyelerakan. hee

every day, Pesto ada sediakan menu istimewa untuk hari tu. something like yang takde dalam menu. and normally today's special dia tu dalam kategori set bajet. so kalo gamak2 tetau nak makan apa sangat, try je menu istimewa hari tu. cara, kan? 

gerai or kedai makan ni tak la besor2 canggih manggih macam restoran bagai. kedainya simple je. siap kongsi satu pintu dengan kedai makan laen. Pesto ni one of kedai2 makan di food court fasa 2 puncak alam. aku selalu sebut food court belakang petronas, or kedai tepi mesjid. ^^ senang je nak cari pesto kat food court ni. dia ada banner "PESTO" warna hijau. very minimalistic, dan senang nak jumpak. aku tak ingat kedai ni kongsi dengan kedai apa/sapa, tapi very dekat hujung2 lot kedai2 yang ada. haaaa, kedai nombor 3! alaaahh, korang datang sinih cari lah. teros leh makan sesedap dengan gumbira. hahaha

brader yang masak untuk pesto ni, aku tak ingat nama dia. ekeke. ada dia cakap masa aku sembang2 puji masakan dia haritu. tapi aku lupa lak. tenggelam dalam keenakan spaghetti carbonara dengan chicken olio spicy yang aku order. ahaks! dan bagi aku, bro ni bukan level cook dah ni. dia dah tahap chef dah weh. based on apa yang dia cerita time borak2 tu, aku bleh kata dia ni pakar dalam masakan barat dan italian. no wonder la semua sedap2 hingga menjilat pinggan! whee!!


walopon beliau nampak macam chef masakan jepun, tapi dia masak western! hehe. nanti aku tanya dia bleh masak japanese cuisine tak. kot la kan. hikhik


so, kalo ada masa, or ada terasa nak makan western (food.. =p) yang sedap2 level restoran mahal2 dan hotel grand2 tapi dengan harga marhaen dan berbaloi, gi makan kat Pesto food court fasa 2 puncak alam, ok? try la mention yang korang dapat info ni dari blog aku ni. kot2 ada rejeki korang, dapat diskaun. lagi tambah rejeki, dapat makan free. hihihi. nak soh aku belanja? buuleehhhhh~~ lemme know, ayte? ^^



Saturday, March 11, 2017

Teacher's Pet!


em. bukanlah lagu 'warisan wanita terakhir' tu yang aku nak ketengahkan. hahaha. tapi aku nak cakap pasal haiwan peliharaan. pet. korang mesti macam... what? apsal random sangat ni. hahaha. ntoh le. tapi aku rasa nak cerita pasal tu. ekeke


atotototo.. hehe. sumber gambar


korang ada pet? pets? banyak bela menatang? most of kengkawan aku ramai yang peminat kuceng. penggila kuceng pomboleyh dikatakan jugak. ahaha. aah, kuceng perhaps haiwan peliharaan paling common kat malaysia la. anjing aku tak sure how popular they are kat negara ni. hamster? maybe yang berkeluarga or ada anak2 kecik tu, ada la bela hamster. hehe. lenlaen menatang pon banyak. ada sugar glider, ada chameleon, iguana, rabbit, kekura, tikus mondok, eh.. guinea pig, ada hedgehog, ada ikan laga... uih banyak lah weh. tak larat nak list. hahaha

aku pon minat gak bela natang2 ni sume. banyak pengalaman jugak dalam membela ni. buka bela hantu raya lah. bela hewan peliharaan. hehehe. meh nak share meh. =p

seingat aku la... masa aku kecik dulu, kat umah aku dah ada pet. bukan la aku yang started bela pon. kak aku dengan mak aku la masa tu. dorang suka kuceng. so kat umah memang jadi pusat ternakan dan pembiakan kuceng lah kalo tak silap. hahaha. aku tak berapa nak ingat kuantiti tepat jumlah kuceng yang kitorang pernah bela. tapi... silih berganti tu pasti. ekeke.

aku tak berapa suka kuceng sangat. bukan la tak suka kuceng. aku ok je. cuma tak la beriya. heee. sebab aku rabbit person. aku suka arnab. ^^ so masa kecik dulu tu, masa ada kuceng kat umah, aku memang tak layan sangat pon. gitu2 je main ha. ahaks. klo perlu bagi makan, aku bagi. kalo perlu turunkan dari pokok, aku gi panjat amik. nak memaen peluk2 manja2 bawak tido sekali, bawak dok atas riba bagai centu... memang tak aa.. hehe. tapi kak aku dengan mak aku sayang gilos kat kuceng. kekadang aku rasa nak jadi kuceng lak tengok dorang punya jaga kuceng tu. bhahahaha



antara benda paling aku takkan lupa pasal bela kuceng dulu... hmmm.. kak aku ada sekor kuceng kaler oreng. eh oren. mira namanya. hehe. kuceng kampung biasa je. bukan kampung pandan, kampung baru kL mahupun kampung melayu subang. hahaha. comel kuceng tu. baek je. tapi yang jahatnya aku. hiks. satu hari tu... aku tertanya2... kuceng ni betina, tapi ada misai gak. kalau takde misai, mesti lagi comel. aaaa.... umo 3 tahun ye kawan2. ^^" so korang leh agak dah sambungan cerita aku tu. ekeke. yep, aku tanpa berfikir kali kedua apatah lagi ketiga, teros gi amik gunting... pastu gi belai2, layan kuceng tu dok prrrr prrrr bagai. pastu aku gunting misai dia. yaayyy. makin comel! i thought. hahaha. tak lama pastu... mira jenjalan merayau... pastu asik dok mengiau, tak tentu arah. akak aku ada kat umah masa tu. kebetulan mira tu kuceng kesayangan dia... em em... akak pegi check si mira tu, dah kenapa kan. sekaaaaliii akak tengok misai kuceng tu dah takde.... hoh. mengamuk dia kat aku. jenuh dibebel nye aku haa seharian. ngeee... alaaaa, mane nak tau misai kuceng tu ada function... aammm... makanya makin2 laa aku menjauhi kuceng sedari itu. ahaks!

apa jadi kat mira lepas tu? em... takyahlah aku ungkit kenangan pahit tersebut ye.. ekeke

banyak lagi kuceng kitorang bela. yang kampung2, yang biasa2, sampailah ke yang mahal2 macam persian bagai. tapi tu la. mostly kesudahannya ialah dorang arwah kat jalan, atau hilang tanpa berita. biasa la beb, mati kena langgar tu lumrah kuceng kot. ehek. hilang pulak... em.. maybe sebab kuceng memahal tu lagi lawa2 dengan bulu kembang bulu santek etc. orang pon berkenan. so... itulah. hehe. takpelah. benda dah lepas. ecewah!


rabbit! aku pernah bela rabbit! sangat banyak of them. hahaha. ini aku suka. ekeke. opkos aku double standard. lol! aku ingat lagi, hari tu cuti sekolah. abah aku balek dari pekan. dah tengahari waktu tu. bila dia sampai umah, dia bawak satu bungkusan beg kertas. aku memula ingat sayur ke apa. pastu tetiba dia bergerak2. hoh! ikan hidup! sayur hidupp!! xD then abah bagi kat aku beg kertas tu. eh? apsal lak kan. aku mana reti masak lagi time tu. hahaha. oohhhh! ada rabbit!! bunny!! bunbun. yaaaayyy!! abah beli sepasang. 2 ekor kecik2. omey omey anyonyonyo. hahahaha. hepi gilaaakk!!



believe it or not, abah tak beli sekali sangkar ke apa pon masa tu. yelah dia pegi beli pon naik moto, jenuh nak angkut cage besor2 kot kan. so? so kitorang lepas je arnab2 tu dalam umah. whee!! tapi problematic la sket. arnab ni kalo nak melepas, dia buang je. tak kira la masa bila ke, kat mana ke.. hahaha. makanya, kotor la sket umah dengan makjun arnab bersaiz besor sket dari pil chi kit tec aun. ekeke. tapi tak lama pon. sehari dua je. lepas tu abah sendiri buat sangkar kat dorang. more like reban arnab. besor woh! kalo ikot pengamatan aku sekarang, reban tu lebih kurang 10 kaki panjang kali 3 kaki lebar kali 2 kaki tinggi. haaaa. handmade okaaayhh!! siap pintu tepi, bumbung portable, ada tangga ada swing ada artificial burrow mak nenek sume. power ooo! anyways abah memang pandai pertukangan kayu bagai. so takde hal la. hehehe.

sejak tu arnab kitorang bela bercambah2. hahaha. dari dua ekor, jadi... lebih 20 ekor. kejap benor dorang multiply. lol. bagus la, ramai umat. hikhik. lama gak bela arnab tu. bertahun2 gak. dari aku umur 4 taon sampai aku darjah 3 kalo tak silap. pastu makin lama makin susut populasi arnab tuu... sedeyh~ kenapa? sebab utama memula dorang punya reban tu kena ceroboh. aku tak sure anjing liar ke, babi ke, musang ke... tapi banyak arnab kena kidnap kena makan, mati kena gigit bagai. sangkar rosak berapa kali pon tak ingat. oh ya, fyi reban tu dok kat luar umah, kat belakang umah. memang tak gated and guarded sangat la macam umah korang yang lengkap dengan ciri2 keselamatan seperti cctv dan alarm. ehek. tambahan pulak lepas2 tu dorang banyak kena penyakit.... so mati jugak sebab kemudahan veterinarian adalah di luar capaian kitorang. makanya? em... dah sampai hukum tuhan~ arwah2 dulu baekk orangnya. eh, arnabnya. hihihi.

hooo! ada lagi sejenis hewan peliharaan yang aku pernah bela. aaa, di samping menjadi penternak arnab yang berjaya, dalam pada masa yang sama aku jugak ada bela ayam! hehehe. aah, ayam. standard la kan dok kampung. ayam itik ni mainan perasaan je. ekeke. tapi! haaa... ayam bukan sebarang ayam taaaaauuu. noooo, bukan ayam piru or ayam belanda or ayam katik jugaaa. masa tu tak femes lagi ayam katik. hihik. masa tu aku bela...



ayam warna warniii!!! hahahaha. aah. kaler2 tuuu. syok ooooo! selalu kalo anak ayam je, mesti kaler kuning kan. ni tak, dia kaler memacam, macam kaler pensel luna tu, ada banyak. hahahaha. ada ayam kaler biru weh! ada ungu, ada oren, ada merah, hijau, hitam, pink... hooihh syoknya! xD itu aku sendiri yang yakinkan abah bahawa memiliki anak ayam warna warni itu adalah satu keperluan mendesak. ekeke. kitorang pergi pasar pagi kat tanjung piandang. aku belom tadika lagi masa tu. ke aku ponteng sekolah? yang kompem hari tu hari isnin. hahahaha. ok2 pastu, masa jenjalan kat pasar tu, aku ternampak ada seller ni tabur2 dedak kat jalan. eh aku ingat dia buat ritual semerah padi ke ulik mayang ke kan. ohoooo.. rupanya dia bagi makan anak2 ayam yang dia bawak jual. aaannndd anak2 ayam tu kaler warna warni hoi hoi!! gila excited aku tarik tangan abah aku langgar setiap manusia yang berada dalam laluan aku masa tu. lol!

sampai je kat seller tu, aku teros cakap nak beli ayam tu. nak nak nak. nak semua! hahahaha. abah aku ni jenih sebelum dia bagi something tu, dia tanya dulu asbab2nya, kenapa nak bendalah2 tu. aku kan mulut bertih jagung. memang aku keluarkan hujah2 yang tercapai dek akal aku la masa tu. haaa... paling penting aku cakap ayam2 tu rare. warna lenlaen. tak macam ayam biasa. not maintream la. aku kan tak suka mainstream2 sangat. ekeke. beriya aku berkenan kat anak2 ayam tu, sampai pegang2 nak picit2, suap masuk mulut aku dah. hahahahahaha. abah aku penin kot tengok perangai aku ni, malu kat orang, dia pon beli la~~ yaaayyy!! semua kaler dapat sepasang! biru 2 eko, merah 2 eko, kuning 2, ungu 2, hijau 2, oren 2, pink 2, hitam 2. kenapa camtuu?? sebab aku berharap dorang nanti beranak pinak kaler campur2 macam pokok bunga kertas yang mama rajin kawenkan kt umah kitorang. ahaks

tapi harapan musnah. bila besor je ayam2 tu... semua jadi kaler puteh. bleergghhh. -________- stghes aku nengok. ingatkan kaler tu maintain sampai bebila. tetau lak tu sume kaler temporary je. abah pon tak kabo masa nak beli tu kenapaaaa.... okeh salahkan abah. hahahahaha. makanya? makanya ayam2 tu bila dah besor, dah tuko kaler jadi puteh semua... kitorang sembelih secara berkala dan berperingkat. jadi lauk. alhamdulillah.... ada gunanya jugak korang ye yam... ekeke. sebbek aku tak teruskan niat aku nak kaler balek semua ayam tu dengan penyembur cat. aku sempat spray sekor dua je guna spray lebih2 aku sembur beskal aku ritu, sebelum sideburn aku kena tarik dengan mama. hahahahahahaha

eh banyak kenangan aku dengan menatang rupanya. ekeke. tu baru cerita kuceng, arnab dan ayam. tu sume masa kecik je. dah besor2 ni pon ada hobi membela lagi. nooooo, bukan bela toyol ke pulak. bela hewan peliharaan laaa.. hehehe. yang recent2 ni, nanti2lah aku cerita ye. hehehe.

korang ada membela apa? saka? eh. hahahahaha. yang tu pi buang la oooiii~ xD

Wednesday, March 8, 2017

Hanya Sekepal Dua - Why Did the Chicken Cross the Road?

minggu ni sebok sungguh laaaa. basically aku macam kije 7 hari seminggu. hahaha. well tak la 7. maybe 6 je. sabtu kini bukanlah cuti untuk cekgu2 zaman sekarang ye anak2. aku tak sure skolah laen. tapi kitorang sini, almost every saturday budak2 tahun 6 ada kelas tambahan wajib. budak2 tahun 4 dan 5 ada kelas tambahan pilihan (buleh datang or taknak datang kinda thing.) kalau takde kelas tambahan, most probably sabtu tu kitorang ada latihan dalam perkhidmatan (LaDaP), atau event/program sekolah yang primarily and majorly kena attend. uhuuu...

yep. something like that. lol

aku tak la nak komplen. dah itu tanggungjawabnye kan, jadi kot mana pun kena laksana jugak. huhu. cumanya kekadang tu rasa penat tu takleh elak. letih. especially otak. letih weh, seminggu isnin sampai jumaat dok pulun ngajor, push otak, perah otak, blender otak, makan otak2. eh. 5 hari dah kerah otak kije kuat. sabtu dah set untuk rehat. tetibe, ada program lak. yang memerlukan pemikiran kritis dan kreatif lak tu. higher order lak tu. aras tinggi bagai. hahaha. makanya lesu lah otak saya~~ bila otak lesu, badan pon turut serta~~~ sudahnya rasa serabut sebab tak cukup rehat. esok ahad dah nak kena prepare untuk isnin. ate cemanaani yooonnnggg.... ekeke

now minggu depan insyaAllah budak2 start ujian formatif. seminggu sebelom cuti penggal pertama. kalo cara2 universiti tu, minggu sebelom peksa tu, kira study week la kekonon kan. bhahaha. minggu depan peksa, minggu ni aku pulun training budak2 olahraga. ekeke. minggu depan dorang bertanding kejohanan olahraga peringkat daerah! time peksa tu wehh! xD dengan aku2 kelaut ke padang ke stadium nanti minggu peksa tu. hehe. nak buat macam mana, ni pon part of kerja jugak. memang musim sokan dan pertandingan ko-akademik sekarang. cenggini lah suasananya. ^^

and sebut pasal ko-akademik, aku kena handle poetry recitation lagi taon ni. uhuuuu... ikotkan hati aku taknak pegang poetry dah. aku kannye pandai buat sajak omputeh bagai. pantun dua kerat bahasa melayu pon jenuh mikir, ni kan pulak english poem yang menekankan aspek kekayaan penghayatan dan ketumpatan isipadu poem tersebut. saya orang marhaen cuma. tidaklah pandai berbasa-basi, bersajak-puisi. ehe... tapi tapi, insyaAllah. aku proceed gak. sekarang ni tengah cari budak. dapat budak, pastu dorang cari aku, tapi aku takde. kenapa? sebab aku takde dalam kelas - aku gi padang dan stadium. bhahahaha. sabarlah naaakk... nanti abah balek kije kita berpoetry sesame ye. hehe

nak baca poem aku buat? eii gedik rasanya nak share. hahahaha. tapi taknaklah. satu, poemnye tahpape. malu ittew. ekeke. ekceli ada pihak requested nak aku terbitkan sajak2 dan poem2 yang aku tulis. tapi.. tahlah. maybe aku belom redi kot. or audience tak redi. aku tulis english poems yang berformat, macam sonnet, villanelle, limerick, ballad, sestina.... ehe. market sekarang tak banyak demand jenis2 klasik old stuff centu. sekarang kan femes indie dengan alternative, new age bagai. so... yeah. tengoklah camne. for now, aku rasa poems yang aku tulih tu takde sape nak baca pon. ahaks. so, biar je duduk dalam buku, dalam laptop ni ye. hikhik

okeh! ni untuk entry kali ni. ada yang aku amik dari entri doluuu2. ada yang terkini. korang enjoice je la ye. hehehe. yosh!!



budak laki 1: ticer, dia pukul saya!
budak laki 2: manade. dia tolak saya dulu.
budak laki 1: dia tendang bangku saya dulu ticer
budak laki 2: ko yang tolak meja aku!
budak pompuan: wei korang ni senyap boleh tak? aku tampar japgi merah pipi tu kot!!
budak laki 1 dan 2: ....
budak pompuan: ticer, dah setel.

****

budak: cekgu2. cekgu buat apa tu?
me     : i'm drawing.
budak: ooo. (senyap kejap) .. cekgu buat apa tu?

****

*dalam kelas relief. subjek Pendidikan Islam*
me        : baek kelas. sekarang waktu apa?
budak2 : PJ!!!
me        : pendidikan islam laa...
budak   : alaaa... dekat2 dah tu ticer... PI, pastu PJ. kita skip PI la ticer, terus PJ~ jom la ticer~~

****

budak a: wei petang ni ada kawad.
budak b: mana ko tau?
budak a: aku masuk
budak b: apsal ko masuk!!? ko kawad robot, mana bleh kawad... aduh.. kompem punca kita kalah nanti ni...

****

me    : okay, i want you to open your book...
kelas : alaa...
me    : em? okay, close your book
kelas : yaayy!!
me    : kidding2. open your book page...
kelas : alaaaaaaaaa...
me    : okay close your mouth.
kelas : yaaayy- eh? alaaaaaaaaaaaaaaa~

****

me      : buat la main2.. i'll cubit kamu japgi
budak : daripada ticer cubit, baek ticer tepuk kepala saya sambil cakap 'baeknya budak ni' . ahahaha

****

budak : ticer2. why the chicken cross the road?
me      : why did the chicken cross the road?  errr... to get to the other side. right?
budak : ok. so why did i cross the road?
me      : you? err.. to come to school? i don't know
budak : tanya la why
me      : oh. ok. why?
budak : to reach you and stay by your side~~ cia cia ciaaaaa~!


me      : -_________-

Saturday, March 4, 2017

Paying for Stranger's Meals and Groceries - Yayy! Until... ^^"



orang kampung aku kata you don't have to be good to do good. maksudnya, nak buat baek tu tak nanti jadi orang baek je dulu. yang penting, buat sesuatu perkara tu yang baek2. buat sesuatu kebaikan tu dengan ikhlas.

selalu kita tengok orang cerita pasal humanity. pasal good deeds. contohnya macam yang popular lately, bagi makan kat golongan gelandangan, sediakan kemudahan untuk rumah anak2 yatim, buat kelas belajar percuma untuk anak2 orang susah, bela kucing dan anjing yang terbiar... eh macam2 lah. banyaaaaakkkk. haaa. itu yang kita tau. yang kita taktau pon banyak. semuanya in the name of helping the needy. alhamdulillah~

how nice, ayte? =)

somehow, aku memang suka bab2 tolong menolong orang ni. hikhik. cannot help la bro, helping others makes me happy. aku suka buat kije2 volunteer. ada la aku pernah join a few organizations buat charity, buat amal etc. aku percaya korang pon centu. dan kita bukanlah politicians yang perlu tunjuk dan tampilkan apa yang kita buat, kan? hehe.

speaking of deeds

baru2 ni aku ada tengok kat newsfeed fb, yang a good friend of mine kemaen excited pasal satu video ni. video tu pasal a bunch of dudes, yang buat kije amal dengan tolong bayarkan pembelian orang laen kat kaunter pasaraya.


aku tak letak pautan ke video dia plak. ahaha. korang cari la sendiri ye. kalo gi youtube pon ada contoh2 seumpamanya. taip je pay for strangers. hehe

so kesahnya, dorang nak buat kebaikan dengan cara tolong bayarkan kos atau amaun shopper kat tempat yang dorang pegi. dorang akan beratur kat belakang shopper atau customer yang tengah nak bayar harga barang2 yang dibeli. bila total je jumlah yang kena bayar, dorang keluarkan duit cash dorang dan bagi kat cashier, bayarkan untuk customer tadi. lepas tu dorang blah. done satu deed. hehehehe. cool kan?

memang la cool! seronok ooo dapat tolong orang. lagi2 bila orang rasa grateful dan thankful dan hargai apa yang kita buat tu. haaa. puas, tau tak, puas, bila dapat bantu orang ni. ^^ menengokkan video tu, aku rasa dorang ni dah lama buat centu. dan siap ada hidden camera(man) yang tolong rekodkan apa yang dorang buat, plus reaksi customer2 yang terkejut terkedu dan terharu bila ada stranger yang bayarkan untuk dorang. daaaahh ringankan beban. kan bagos tuuu. hehehe

and aku rasa dorang pon dah bincang dengan management pasaraya supermarket mall etc yang dorang nak buat those stuff. bukan senang2 ko nak dapat pasang kamera kat kaunter cashier untuk rekod what's going on kan. hehehe.

random act of kindness.

so kenapa aku tetiba highlight benda ni? hahaha. sebab aku nak cerita experience aku sendiri buat macam ni. ekeke. xD tapi result dia tak seindah dalam video ni la. ekeke

camniii.... ^^ dulu2 masa zaman belajor dulu, aku dengan kengkawan aku pernah buat camni. yep, sebijik modus operandi nya. kesah bermula pabila.. hihihi.. kitorang kat satu pasaraya masa tu. tengah beratur nak bayar barang. aku paling depan. dan depan aku ada satu makcik ni. senior citizen rasanya. dia dok tunggu cashier siap scan barann2 dia. pastu dah setel, maka terteralah jumlah yang perlu dibayar~ aku ingat lagi. rm73.26. lepas tu makcik tu pon gagau cari purse dia dalam beg tangan. lama jugak carinya. ehehe... ha! jumpak. ^^ then dia kira2 duit dalam purse tu... tetiba muka dia berubah. nooo, bukan jadi nanny mcphee. hikhik. muka dia jadi macam shocked, terkejut... pastu dia kata

Allah, nak. boleh tunggu tak. nak pi ambik duit. duit makcik tak cukup...

ooo.... kata aku dalam hati. eh. hahaha. patut la dia berubah air wajah. duit tak cukup rupanya. huhu. aku tengok kesian sangat makcik tu. memang nampak risau habeh dah. segala poket dan ceruk handbag dia korek, cari duit. kot2 la kan, ada yang terselit terlipat tetiba ada. huhu. tak sampai hati aku tengok ghope tuu... makanya, aku tanya makcik tu leklok. berapa ringgit yang tak cukup? dia gtau la sekian2 amaun. em, ada kot.

so aku pon amik duit aku, topupkan jumlah yang tak cukup tu. cashier tu senyum je. aku rasa dia lepasan spm buat part time situ. eh. em em, pastu makcik tu macam terkejut! dah hang pasepa anak oooiii!? hahaha. aku cakap takpe makcik, tak banyak pon, no worries. be happy. pastu dia sebak... uh sudah. aku kerut2 dahi taktau nak cakap apa, nasib baek orang tak ramai time tu. hahaha. then selesai urusan bayar barang dia, kami pon bayo barang kami. makcik tu still ada kat hujung kaunter. maybe dia tak puas hati kot. ^^"

terima kasih banyak2, nak ... sat makcik pi mesin naaa, cucuk duit.

beriya dia jalan lelaju nak pegi cari mesin atm. hahaha. kitorang stopped her la. then gtau takyah sesusah. rini rezeki dia. dipermudahkan urusan. nanti2 insyaAllah moga urusan kami pulak dipermudahkan. kami tengok makcik tu dah nak keriau. hahahaha. aku cuak. lepas tu kami salam cium tangan dia, senyum, jalan lelaju pulak. larik2. pak guard dekat tu ada pump gun peluru tabur tu. naya japgi. ekeke

makanya, itulah titik tolak timbul idea nak tolong orang bayarkan barang yang dorang beli. sebab? seronok tengok dorang hepi. hehehe. tak lama lepas tu, kitorang plan yang nak buat lagi. set. bila ada kelapangan, kita gi buat. wheee!!

okeh, tu sejarah penubuhan. hahahaha. now, kisah ngeri plak. jeng jeng jeng...

nak jadi cerita.... few weeks lepas kejadian tu, aku ajak kengkawan aku ni buat camtu lagi. time tu cuti sekolah. so kitorang gathered, then diskas nak buat kat mana pulak. duit? duit sendiri ah. hahahaha. insyaAllah, berapa2 yang ada je la ye masa tu. maybe one shot je untuk hari tu, that's the plan.

so pergilah kitorang ke satu pasaraya ni. dan macam biasa, kitorang tengok dari jauh dulu, customer mana yang agak2 pembelian dia tak melebihi bajet dan duit kitorang. hihi. ye lah... nak buat baek pon agak2 la kan. kot dia beli seratus, ko ada tiga puluh je... berangan hape nak bayorkan. hahahahaha. buat malu je karang wehhh. xD

then lepas tinjau2 jeling2 shoppers kat situ, kitorang jumpak la satu abang ni dengan anak kecik dia dok dukung dalam carrier depan badan dia~ dah tengok2 barang yang dia nak bayar. okeh, mampu. hahahaha. kitorang cepat2 beratur belakang dia kat lane kaunter pembayaran. and then sampai giliran dia. scan. scan. tett.. tett.. tett.. tekan2 butang mesin, tup keluar jumlah yang perlu dibayar. rm85.90. yaayyy! under budget!! hahaha. aku cepat2 keluarkan rm 90, sua kat cashier tu.

takpe bang. hari ni rezeki abang. kami bayarkan ye.

terkebil kebil brother tu sambil tengok muka aku yang tengah senyum lebor. cashier tu plak buleh buat tercengang untuk beberapa seconds, sebelom dia amik duit yang aku sua kat dia, memandangkan abang tu baru nak seluk poket keluarkan wallet. keep the change, aku cakap. lepas tu kitorang senyum kat abang tu, then keluar line.

lebih kurang la. ahahaha

happy ending much? hahahaha. hold that thought. ekeke

it's just not as pretty as we imagined . lol! kitorang takde beli barang apa pun. lalu keluar line tu, scanner kat hujung kaunter tu tak bunyi pon. we were clean! clear! taaaaappii tu la... orang malaysia ni tak macam omputeh. ekeke. abang tu bukannya terharu macam makcik sebelum ni atau people dalam video tu. abang tu dok tengok kitorang sambil cakap kuat2 "eh, dik, eh. nak kemana tu. hey!" cashier tu pulak nyalakan lampu siren kelip2 kat kaunter.... hukalooooohhhh... elok2 benda baek, dah jadi masalaaaahhh daaaaa.... xD

kitorang berhenti, toleh tengok abang dengan baby tu dok lambai2 kitorang. tetibe ada dua guards datang kat kitorang. ah sudaaaaahhhh. aku nampak dah kemana benda ni nak menghala. hahahaha. siyes macam dalam filem. lol! orang keliling sume tengok kitorang kat situ. pastu aku tak sempat sedar atau pikir apa pun, tau2 je tangan aku dengan kengkawan aku kena pegang kuat2. kena tarik gi masuk bilik management. bhahahahaha. noharooommmm. tak blue streak la camniiiii . ekeke

sekarang aku ekeke la... time tu... berpeluh wooooiiii. cuak gila2 punya. tak tau nak cakap apa. kawan aku sorang tu dah nanges2 dah... sorang lagi buat muka tak puas hati kat aku. bhahaha. mana aku nak tau benda nak jadi macam tuuuuu. ritu elok je pon. asal harini kena tangkap sebab buat baek niiiiii~~

kitorang dibawak masuk dalam control room. siyes macam dalam movie weh... yang ada skrin banyak2 tu kan? haaa. camtu la. yang tunjuk rakaman cctv setiap kaunter, setiap kamera yang ada dalam tempat tu. maka duduk lah kitorang pun atas kerusi plastik warna merah yang takde tempat sandar belakang. hikhik. kacau, kacau. plan tak jadi. hahaha. tak lama lepas dorang cakap2 kat walkie talkie, ada sorang lelaki berkot bertali leher masuk bilik tu, duduk depan kitorang. kiri kanan dia ada security tadi la, yang 'tangkap' kitorang tadi.

maka bermulalah sesi soal siasat yang bagi aku unnecessary pon. ekeke. we were interrogated beb! senget betol. bukannya kitorang buat salah pon. buat benda baek weh. pon kena? hahaha. macam2 dorang tanya. tanya nama, dari mana, kerja apa, kenapa datang pasaraya, kitorang buat apa tadi, bla bla bla.... aku dengan kengkawan jawab je la elok2 semua tu. gtau semuanya dari mula kitorang beratur belakang makcik dulu, sampai la ke saat kitorang bayarkan stranger kat kaunter tadi.

aaaannndd dorang tak percaya! hahahahaha. omg... duit yang aku bagi kat cashier tu, dorang scan, imbas berkali kali nak buktikan duit tu palsu. i was like... korang nak dapat result palsu camne, sedangkan duit tu memang duit betul. sah. tulen. xD pastu part paling tak syok... ialah part kitorang kena paksa untuk ngaku yang kitorang buat jenayah. gaaahhhh...

tuduh kitorang sindiket duit palsu lah, nak mencuri lah, nak samun pelanggan lah... pastu suruh kitorang ngaku. eh memang tak laaaaa. mati idop balek pon aku taknak ngaku buat benda aku tak buat tu. dah la benda jahat lak. bleh tahan gak kalo disabitkan kesalahan. lepas dorang teliti rakaman cctv tu, dorang tanya kitorang, sape yang boleh dorang rujuk untuk sahkan yang kitorang memang buat camtu in the name of kebaikan.

aku masa tu nak gelak pon ada, nak flip table pon ada, nak geleng kepala pon ada. kitorang punya lah nak buat baek, senyap2 taknak kecoh2. bukan nak attention ke nak apa pun, sebab tu kitorang planned dan buat bertiga kitorang je. bakpe nak gtau orang, hey, aku nak pi bayarkan barang orang beli kat market. kitorang nak buat baek ni. bleeergghhh... hahahahaha. makanya? kitorang tadek sape pon yang boleh tolong kitorang ritu. dorang nak call sape, even parents kengkawan aku pon taktau anak2 dorang buat kerja amal camni. mak abah aku lagi la takleh contact. sodaqallah dah. ihihik. mati lah naaakkk xD

tapi lepas berapa jam tah dok dalam tu... lastly pihak pengurusan pasaraya tu somehow percaya yang kitorang bukanlah berniat jahat, apatah lagi commit jenayah, macam yang dituduh bagai. hekhek. on one point, maybe dorang betul la kot... betul kat mana? em, benda2 camni bukanlah kebiasaan kat negara kita. kat dalam masyarakat kita. buat baek memang elok, tapi ada masanya kena buat properly. at least maklumkan pihak2 yang berkenaan sebelum bertindak. in case apa2, at least dah authorized untuk tu, so memudahkan keadaan sekiranya berlaku perkara yang tak diingini. macam ritu tu lah. hahahaha

management pasaraya tu mintak maaf kat kitorang. katanya, sebagai langkah berjaga jaga. lagipon budaya camtu tak biasa lagi kat malaysia. orang suspek macam2.. huhu. baek. kitorang pon paham. kitorang pon mintak maaf. tak niat pon nak kecoh2 camtu. betul2 nak help others pay for their groceries je. takde niat laen pon. bukan nak attention ke, nak femes ke... nak pujian pon tak. cukup sekadar orang yang ditolong rasa hepi, kitorang pon hepi. hehe.

brader tu? apa cerita? taktau. dia tak tunggu. hahahaha. tapi manager supermarket cakap dia panggil tadi sebab tak paham apa yang berlaku, bukan tuduh kitorang buat jahat pon. dia pon terpinga pinga. hahaha. anyway masa kitorang turun tu, jumpak cashier tadi, dia senyum and cakap thanks. dia kata customer yang kitorang tolong bayarkan tu pon sampaikan salam and terima kasih. alhamdulillah. itu yang kami naaaakkk! nak tolong orang. nak dorang hepi!! ^^

*bleh je kitorang keluar terus dari opis then balek umah. tapi sebab aku nak buktikan aku dengan kawan2 tak bersalah, kitorang saje round dalam pasaraya tu sekali lagi. ekeke xD

so, guys. if you're planning to do such, macam kitorang buat or macam dalam video tu, or apa2 je lah yang korang rasa nak contribute to the community, make sure korang plan elok2. fikirkan faktor2 yang perlu ye, especially klo korang plan nak buat surprise camtu. hikhik. orang malaysia ni unexpected reaksi dorang. hahaha. kang viral lak. kot elok takpe la. kena dikatakan tak elok... masaaaakkk. ekeke. i wish you guys all the best, and keep up the good work! ^~^

aku? aku on lagi insyaAllah benda2 camni. kalo nak aku join korang pomboleyh. lemme know ya! :D