About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, February 26, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhdua

assalamualaikum!! salam sejahtera.. salam maarabbuka ya bakal ahlil kubuuurr.. ^^

lama aku tak hapdet siri hanya sekepal dua ni kan? aa... sori la. macam biasa, kesebokkan mengejar urusan dunia dan akhirat membataskan masa nak menaip panjang2, laju2 dan selalu2.. hee~

denda kat sekolah. luls. sumber


bila aku tengok budak2 sekarang... aku suka compare dengan zaman aku sekolah dulu. well, aku percaya korang pon centu kan? hehe... banyak. siyes banyak bezanya. unless korang memang skolah rendah zaman millennium, maybe tak jaoh beza la dengan keadaan sekarang. antara banyak2 yang boleh kita nilai, aku nak ajak korang imbau kenangan dan buat analisis sket. let's talk about denda dan hukuman.

zaman dulu... zaman aku doluu2...

sumpah budak pakat takot kat cekgu. apsal? haa.. cekgu2 masa tu semua ada kuasa mendenda. menghukum! sape je buat salah.. kalo dibuktikan salah... abeh la~ kompem kena denda. lagi teruk, kena hukum. dah la tu, denda zaman dulu sangatlah pelbagai. meh kita tengok satu2..


ketuk ketampi

ini paling old-skool, paling common, paling general. dan jugak paling senang nak execute. cekgu tak payah guna tenaga pon. cakap je budak buat salah apa, then nak kena ketuk ketampi berapa kali. hihi. amcam? memori tak? ^^ aku rasa rata2 dalam kalangan kita yang bersekolah zaman 80an 90an dulu paling koman mesti pernah kena denda ketuk ketampi. takyah tipu laa.. ekeke.

taktau ketuk ketampi tu macam mana? pergh... urban sangat ni. hahaha. senang je. paling basic - silang tangan pegang telinga (tangan kanan pegang cuping telinga kiri, dan sebaliknya), lepas tu ulang aktiviti mencangkung-berdiri continuously sampai abeh kiraan denda tu. kalo kena seratus, seratus ah kau ketuk ketampi. nampak senang kan? tapi sekali kena... haa... ketor lutut oi! xD
ketuk ketampi tengah panas secara berjemaah. sumber


ketuk ketampi ni feveret cekgu2 yang mulut jahat tapi hati baek. cekgu2 tak naek tangan tampor lempang budak. apatah lagi rotan. tak gamak... tapi... tapi nak denda jugak! so, suroh ketuk ketampi lah! exercise katanya. ekeke. padan la muka. kalo kena denda secara berjemaah, buleh la gelak2 lagi. kalo kena sorang2? depan perhimpunan? perrghh... jatuh saham beb~~ hakhakhak


cubit/pulas perut

ini pon common gak ni. seangkatan la dengan ketuk ketampi. haa.. tapi saketnya memang makan dalam. sebab? sebab cekgu biasanya cakap slow2 je kat telinga kita...

"kenapa tak bawak buku? kenapa tak siap kerja cekgu? em? emm??"

sambil dia 'em em?' tu... tangan dia dah kat perut kita dah. gulp.. cuak beb!! daripada tau jawapan pon, terus tak tau nak cakap apa! segala alasan ... padam. shut down. hahaha. dah bila kita tak jawab, maka terasa la perut kita dipulas-pulas pada kadar slow n steady namun sakit sekali. uuuhhh... dapnye, cekgu cakap. muka kita pon straight je.. tegak je pandang depan. time tu satu kelas senyap... tapi tengok kita la. cover2, nak nanges dengan taknak nages same banyak. uuuhhh... cekgu tak sudah membebel lagi... ekeke

selalunya yang buat denda cubit perut ni.. cekgu pompuan la. nak lempang budak tak kena gaya plak. so, cubit perot nampak cam 'ibu-ibu' sket. baru prihatin! hahaha. kalo tak cubit perot, biasanya cekgu2 cubit lengan. tapi jarang kot. sebab cubit lengan tak feel. itu otot. perot lemak gebuuu~.. muehehe. yang kena cubit ni tak kira budak laki pompuan. same je. ~.~ kekadang tu sampai terangkat dibuatnya ha. tapi nak buat camne. dah salah sendiri. hadap je la... mihmihmih~


berdiri atas kerusi/bangku

hahaha. zaman dulu... kalo kena berdiri atas kerusi ni... antara denda yang paling memalukan lah. sah-sah kau sorang je yang top of the world dalam kelas tu. pastu kena pulak budak kelas sebelah yang kau minat tu lalu depan kelas time2 tu jugak... arggh!! merah padam la muka... >.< malu oi, malu!


berdiri atas kerusi. lejen! sumber

berdiri atas kerusi/bangku ni biasanya denda cekgu bagi atas kesalahan bising dalam kelas, main lari2 dalam kelas, tak baca sama2, tak hafal sifir... luls. tengok mood cekgu tu la. kalo dia agak2 menyampah dengan perangai kita yang suka lari2 ni... dia suroh aa berdiri atas kerusi. ha... berdiri la sampai habes waktu. kalau sejam, sejam la berdiri. tu kira baek la berdiri elok2... kena disuroh berdiri sebelah kaki? berdiri sambil junjung beg? ekeke

zaman aku skolah, berdiri atas kerusi ni kita bleh tengok hampir setiap hari, setiap kelas. lalu je kat koridor kelas2 tu... mesti ada budak kena berdiri. tak sorang2, berpasangan. lagi syok, tengok satu kelas kena denda berdiri atas kerusi. macam koir dah gayanye. hakhak. selalu time2 bahasa melayu, english, pendidikan seni... ada la makhluk2 tu. nak lagi ekstrem? berdiri atas meja. itu memang nampak sangat kau salah berat tu. cekgu dah geram sangat dah tu, tapi taknak lempang jugak lagi. berdiri atas kerusi pon kau bising lagi.. ha, stand on the table!! kipas siling tu tengah pusing nombor 5... sejengkal lebih sket je daripada kepala. senyap terus 3 kelas sederet. hahaha


junjung bangku/kerusi

ini pon sebenornye lejen gak. cuma tak ramai cekgu praktikkan. cekgu lebih selesa tampor budak lelaju daripada seksa budak lama2. ekeke. tapi memang patot pon... dah la kau lari2 luar kelas time cekgu lambat masuk sebab mesorat, pastu dalam kelas kau tak bawak buku... kerja semalam pon tak siap.. dah tak bawak buku, ko pegi kacau member sebelah dengan belakang time cekgu ngajor... haa, ini makan dia~


lenguh beb kena junjung kerusi~ hik

kerusi budak2 dulu takde macam sekarang. dulu takde kerusi plastik. yang ada cuma kerusi kayu yang berat tu. apa lagi beb... dah la kena berdiri kat depan kelas, kena junjung kerusi kat atas kepala plak! pergh... time tu memang kau berharap sangat kena denda berdiri atas kerusi. meja pun takpe. takpon ketuk ketampi seratus kali pon takpe. haha... tapi junjung saje ok lagi... kena cekgu buat gila, disurohnya junjung sambil round sekolah. demam ngko seminggu! hahaha. bukan sebab penat, tapi malu! >.<

tapi cekgu2 biasanya tak la kejam sangat. kalo kena junjung bangku camtu, normally kejap je. sekadar nak bagi pengajaran. nak ko rasa malu, menyesal sket. agak2 cekgu tengok ko muka dah sebek nak nanges tapi kekonon tahan macho, berlagak dengan cekgu.. takpon kaki dah ketor2 tu... cekgu bagi la duduk. kesian. manade cekgu sampai ati nak seksa anak didik dia. =)

oh, biasanya budak laki je yang kena denda junjung kerusi atas kepala ni. sebab tu budak2 laki zaman aku dulu tough2. ehem... ekeke


tarik sideburn

peeerrgghhh!! ini paling sakit antara denda2 yang menyakitkan. tarik sideburn beb!! memang ko tough la camne pon. kental la camne pon. klo kena tarik sideburn tu... memang berair la mataa~~ hahaha.

ni pon budak laki je kena. aish... tension lak aku. apsal budak laki ada banyak enakmen denda dan kedendaan banding dengan dak pompuan ni. ngeh. ~.~ haha


saket ooo kena tarik rambut. >.<

tapi cekgu2 pompuan jugak yang suka tarik sideburn ni! arrgghh... tu la orang cakap.. tangan yang halus, lembut tu.. jangan sangka tak bisa menyakitkan! ekeke. slow je cekgu capai rambut tepi telinga ni... dia pegang secubit je... pastu... slow2 cekgu tarik sideburn ke atas... uuuuhhhh... same je rasanya macam budak pompuan kena cubit perot. tak tak. lagi saket ooiii!! >.<

normally kalo tak dengar cakap cekgu, tak siap keje umah, tak dapat jawab soalan matematik.. memang ini la makannye. hikhik... tapi takpe~ sakit kejap je. lepas tu cekgu pujuk, bagi cekelat. pesan, jangan buat dah. kalo tak, kena denda lagi. atototo... kan dah ilang saket tu? hahaha

****

haih. banyak lagi denda2 yang ada zaman kita sekolah dulu. err... kita ke? aku je kot. korang2 tak kena... pffftt... anyways, semua denda yang aku cerita kali ni... semua aku pernah kena! tu belom cerita cuci tandas, cium tiang gol, kena lempang roket etc etc. muehehe xD biasa la. ketua kelas, ketua kelas jugak. nombor satu dalam kelas, dalam darjah, tak kesah. pandai english pun, tapi lembap matematik.. kena jugak. bhahahaha . well, at least aku pernah merasa pengalaman tu semua. dan sikit pun aku tak dendam dengan cekgu2 yang pernah denda aku dulu. aku nak berterima kasih lagi adalah!

budak sekarang? baru tegur sikit... dah balek rumah repot mak ayah kata cekgu pukul, cekgu cabul, cekgu denda teruk2 sambil tunjuk lebam kat tangan yang dia dakwa cekgu buat walhal dia yang langgor bucu meja time lari2 dengan kawan dalam kelas kat sekolah tadi. dah tu acaner... aku tak kata semua denda2 zaman dulu tu bagos. tapi.. tu la. sekadar nak compare dengan sekarang. =)


kena denda dengan kengkawan paling best!! hahaha . sumber

aa.. kali ni takde dialog2 menarik. aku kumpol untuk entri laen kali ye. tak berapa banyak la. asik2 budak tanya pasal kawen, pasal umor, pasal anak... korang pon bosan gak nak baca. tak rare dah. ekeke ..=p

jumpak lagi di laen entri, insyaAllah!!


Thursday, February 21, 2013

Kenapa Pak Arab Tak Mandi?


assalamualaikum. hai korang2 yang dok ketor perot memikiorkan kursus kawen dah nak jadi makin susah. tengah menyesal tak ambik kursus kawen masa belajor dulu? ekeke

gambor ada kena mengena dgn tajuk. tapi cerita lambat sket. hihi..

frankly speaking, aku ni bukanlah sorang penggemor bau-bauan, harum-haruman sangat. serius. sebab? sebab aku tak tahan bau wangi yang kuat sangat. penin kepala. @___@

betul beb.

kalau pegi alamanda tu putrajaya tu, kat floor atas tu ada lovely lace tau. huu.. aku rasa semua orang suka lalu situ, sebab kedai dia wangi! sedaaap je bau. tapi aku? tiap kali lalu depan kedai tu je, mesti aku tahan nafas. muehehe. takleh sedut beb! fenin lah fenin lah feninn laahh~~ same la kalo aku lalu depan kedai body shop pon. atau pon, masuk dalam parkson then lalu kat sektor2 jual perfume tu. peerrgghh... bleh pengsan!

aku pon pelik. kenapa aku tak tahan dengan bau wangi. maybe-kah sebab aku sendiri dah cukup wangi? muehahaha xD

tapi tu la.

bau wangi aku tak tahan. tapi bau busuk aku leh plak tolerate!? gilo kau an. example... kalau bau tong sampah ke, bau lori sampah lalu ke... aku bleh lagi sedut udara tercemar tu tanpa tutop idong. peergghh.. kalau kebanyakkan daripada kita mesti dah tutup idong, pastu kipas2 tangan halau bau busuk tu. kan? aku tak buat  centu plak. aish... kecelaruan beteii laa... ~.~

to most people, bau beras peram, padi terendam, bau getah skerap... semua tu busuk. tapi aku leh hadap lak! hahaha. tapi tapi... ada sesetengah bau yang memang aku takleh tahan... yang aku anggap tak wangi (nak sebut busuk cam tak patot je.. hewhew).

first, bau badan pak arab.

bukan la maksud aku semua yang keturunan arab tu. ni terma general je, ok? kira skali dorang2 yang berasal dari timur tengah, membawak ke belah2 afrika sana. wuuu... bukan aku nak resis ke hape ke.. tapi... em. aku dimaklumkan... memang natijahnya dorang bau centu. wallahualam. tapi, itu especially bila dorang kat Malaysia la. kalo dorang kat tempat dorang, taaakk. haa.. punca badan dorang bau kaw-kaw camtu .. adalah sebab dorang tak mandi pada kadar sepatutnya. ye ek?

berdasarkan pengalaman aku berkawan dengan geng2 pak arab dan mamat2 afrika masa kat universiti dulu... dorang sendiri mengaku dorang jarang mandi. sekali sehari tu kira dah cukup baek dah tu. biasanya subuh2 la. lepas tu tak mandi sampai ke sudah, sampai jumpak subuh lagi skali la. ~.~ sebab?? sebab kebiasaan dorang kat negara dorang camtu. ini takde kaitan dengan keturunan atau generasi ye. possibly faktor demografi.

pergh.. tepuk dahi aku dengor. -.-no wonder la bau dorang leh tahan kuat menusuk kalbuu... bila aku kaji2 balek, aku dapat buat konklusi camni. dorang tak biasa mandi banyak2 kali sehari sebab dorang biasanya memang tak mandi pon. itu kat tempat dorang laa.. tapi untuk makluman, tempat dorang tu cuaca dan iklimnya panas kering. sini, panas melekit - berpeluh! bila panas kering, tak mandi pon ok lagi sebab tak berkumuh sgt. sini? wuwuu.... dah la peluh mencurah-curah, tak dibersihkan pulak. nak nak plak tengah naik lif sama2 dengan dorang 2-3 orang... memang A+ la... dorang lupa or tak aware kot, yang sini Malaysia.. bukan Sudan, bukan Costa Rica. tapi ada je yang ikot budaya kita, mandi banyak kali dalam sehari. so, kurang la masalah tu. =)

lagi satu... sebab dorang berbau kuat ialah... maybe daripada pemakanan / diet dorang kot. mamat2 timur tengah ni memang kaki makan daging. especially daging kambing! nah kau... hormon kambing menebal dalam diri... sekali dirembeskan via kelenjar peluh... tak ke bau kambing golek gittew? muahahaha. but sori to say la... memang kalu rajin makan daging (kambing terutamanya), badan akan mudah berbauuu... tak kata kat dorang je. kita pon, kalo asik bedal kari kambing je hari2.. bukan takat bau je dapat, migrain darah tinggi semua pakej. haha.. >.<


second? hiks... bau budu, tempoyak, cenchalok.

wahahaha. ok, nak kutuk aku ke, nak mengata aku ke... silakan. yes, teman oghang perak. tapi teman tak sior tempoyak weh! xD

tak boleh .. siyes. aku dah pernah try banyak kali gak nak hadap tempoyak, budu, cencalok. gamak2 takde makanan sangat kot... baru aku telan bendalah tu. ~.~ nak bau pon aku tak mampu, ko nak soh aku makan!? ngaaa... membunuh namanya. luls!

aku paling pantang dengan kakak n cikyang aku. aku memang suka makan nasik dengan sambal belacan. dan aku sendiri memang hantu durian yang tegar! taaaaaapiiiii.... once dorang gaulkan sambal belacan dengan isi durian tu.... aku kompem berenti makan. bangun teros dari meja weh!! takleh bauuuu~~ T____T tak pasti la hidung aku ni koman spana ke camna... tapi tu la hakikatnya. masak lemak memang feveret habes!! tapi once aku bau or dapat tau ada sebatian tempoyak dalam tu.... bye bye. ergh... so dear future wife, awak masak nasi puteh telur goreng dengan kicap pun dah cukup untuk buat saya sayang awak amat2... daripada awak test kesetiaan saya dengan paksa saya makan budu, tempoyak or cencalok, or ketiga-tiganya sekaligus. tapi... tengok keadaan jugak la. sape tak sayang bini oi! muahahaha berangan ~.~


so anyway, kebetulan aku cakap pasal bau2an ni...

kepada korang yang suka pakai semburan deodorant, aku cadangkan dua produk ni.


satu, rexona skin care (whitening) - with sunflower seed oil!



produk ni memang best! sebab berkesan. dia memang mencerahkan kulit, especially bawah lengan (amboih ayat sopan) . bukan bagi putih, tapi bagi kulit tak jadi gelap. dan bau dia wangi yang lembut! just nice. berkesan beb! aku tau la, sebab aku pakai. hahaha


second, rexona crystal - best white mark protection ever!




ini pon terbaek!! wangi dia pon lembut. tak menusuk hidung aku sangat. then, produk ni terbukti tak meninggalkan kesan putih dan/atau kuning kat baju. normally kalo kita pakai deo biasa, lama2 akan ada kesan degil kat bahagian bawah lengan tu kan? aa.. dengan rexona crystal ni, takyah risau ketiak baju jadi kaler kuning2 or putih dah. teknologi hebat! kekal kering sehingga 24 jam! unless kau pegi mandi la. ekeke

so... aku pon tak pasti kenapa aku melalut sampai camni. luls! tapi sharing is caring kan. try la! ^^ oh bytheway, ni sume perkongsian ikhlas ye... takde sponsor atau dibayar atau seumpamanya. sekupang pon tak dapat. just nak share dgn korang je. beli deo ni pon sendiri. duit sendiri. hahaha


dah! nak tido.


Saturday, February 16, 2013

I Looked Down To See The Land


yesterday
i sat on the cloud.
the air was soft
up and about.

i looked down
to see the land.
i saw a couple 
walking hand in hand.

they were young
they were old
they talked things
stories untold.

i saw their smiles
they carved glad-fully
though it was raining 
they walked tenderly.


today i sat 
one cloud above
the air was cold
amended, aloft.

i looked down
to see the green
i found none
but human, keen.

within the crowd
among the people
i searched here and there
for yesterday's couple.

that's weird
i said slowly
where were they?
or it's just me?


tomorrow i will sit
sit on the same cloud.
i want to find
what i searched about.

i'll look down
to see no land.
i'll see no green
but the young old man.

where is she?
where is he?
i'll ask myself
everyone but thee.

shall nobody know
should no one reply
godforsaken.
answers from the sky.


"We're here
One cloud above"
"You stay there
 with our love."


 A'an - I Looked Down To See The Land


Tuesday, February 12, 2013

Menatang Peberet Zaman Kekanak - Digimon!


dulu, kecik2, aku suka menabung. lepas menabung, aku pecah tabung. buat apa? haa.. beli ni!


Digimon Virtual Pet 1st generation

korang ada? pernah ada?? yeaaaayy!!! geng!!!!

uih... ini lejen habes!! aku sanggup tak makan kat sekolah, semata-mata kompol duit nak beli menatang digimon ni je! pergh... gigih tak aku? ekeke. serius beb. masa tu, digimon digivice ni memang phenomenal. viral!! satu negara terjebak. aku takkan lupa... 1st digimon aku beli, version 1 - glow in the dark, limited edition. masa tu murah! aku beli rm 50 hengget je. taaaaapiii... zaman aku budak tu, nak kompol sepuloh hengget pon punya la seksa nak arwah... inikan pulak 50 hengget... korang bayangkan la camne teguhnya azam dan iltizam aku! hahaha. at the end, lepas aku bertungkus-lumus kenakan cukai beli barang, amik upah cok nyoq, amik upah panjat pokok nyoq, belah nyoq (nyoq di sini membawa maksud nyiok atau nyiur atau kelapa..), kerat padi, mengai belut... macam2 lagi lah - maka digimon digivice version 1 glow in the dark limited edition menjadi milik aku! sukses!! masa beli tu... macam nak mengalir ayor mata ni ha... puas!! tapi tak nanges la, malu kat orang lalu lalang kat pasarmalam tu. ekeke

harini beli, esok bawak pegi skolah teros!! hahahaha. tayang kat kengkawan la beb!! aku sorang je ada bendalah digimon tu dalam kampung aku dan tiga kampung sebelah! rasa ala2 retis gittew. kejap2 ada orang nak tengok. kejap2 ada budak nak main digimon tu. last2 kantoi dengan cekgu Zulkifli a.k.a cekgu enggerish fevret aku - sebab digimon tu tak reti diam. asik lapar je.. bila lapar dia bunyi. bila bunyi time kelas tengah diam . . . memang masak la aku. muehehe xD 

rasanya semua ni version 4 . sebab v4 je yg kuar see-through.. hm~


aku ada digimon ni, dari versi 1, sampai versi 5. version 1 rm 50, version 2 rm 50, version 3 rm 50, version 4 rm70, version 5 rm 80. version 6 aku tak beli. takde duit dah. hahaha. yesh... now korang tahu kemana peginya duit tabungan hasil titik peluh perit jerih aku selama 2-3 tahun... hahahaha. melingkup. ~.~ tapi tu semua kenangan. rare. lejen beb... manade dah sekarang. ok ada. kat apps android ada virtual pet digimon ni. aku baru tau. tapi... perasaannya tak sama beb. tak ori... hewhew~

kenapa sampai lima? apa beza dia? haaa... meh aku nak cerita.

setiap digivice atau setiap versi, ada digimon yang berbeza. makna kata, version 1 takkan sama dengan mana2 version laen pon. lepas tu.... main dia seronok! kita boleh bela digimon!  kita bela daripada dia digitama (telur) sampai menetas... lepas tu tengok la dia jadi apa - bergantung pada cara kita bela dia. pandai bela, jadi power! kena pandai la. bagi makan, makan vitamin, kena exercise, training, kena cukup tido, bersihkan najis dia... hihik! mula2 rookie, lepas tu dia leh digivolve pegi peringkat dewasa. lepas tu kalau tere bela lagi... bleh sampai peringkat ultimate!! contohnya masa baby, Koromon, then jadi rookie, Agumon. then level champion, Greymon, lepas tu ultimate, Metal Greymon. bleh rujuk rajah bawah ni. siap cara2 nak bela bagi dapat ultimate! special aku cari untuk tatapan korang. hehehe...


digimon version 1 digivolve chart. sumber


well.. so to say, tak semua orang berjaya bela dari tama sampai ultimate. kalau dapat pon, lepas tak lama tu... mati... teeeettt... kena reset. mula main dari awal. wuwuuu... nanges.. T____T tapi... tapi... ada cara laen nak dapat ultimate! camne? camne?? hahahaha. CHEAT CODE!!! ini lagi satu kegilaan. digimon ni bleh reset, samada tekan button reset tu.. atau... main cabut betri. tapi nak cabut betri payah, kena bukak penutup blakang tu. so... nak senang, selit je kad keras or anything dalam slot betri tu... lepas tu kan.. lepas tu kan... gambar kat skrin akan fade away slow2 sebab takde sambungan betri... masa dia tengah fading tu... tekan button 3 bijik tu cepat2!! hahahaha. tapi tekan bukan main blasah je... ada caraaaaaaa.... hewhew... biasanya kalo nak main cheat, kena tekan ABABABC, or ABCABCABC or ABABABC or... macam2 lagi lah! ikot la kita nak result camna, hewhew... agak2 skrin tu dah betul2 nak hilang lnagsung gambor, cepat2 tarik kuar tab dari slot betri tu. kalo pandai buat, kena nasib baek.. dapat la ultimate power!!! kalo tak pandai... tak jadi apa. dapat telur je. tak pon digimon dah mati. tak pon Numemon. hahaha

kenapa sumorang nak dapat digimon level ultimate?? sebaaaabb... bila korang ada digimon power... peluang utk menang bila battle dengan kawan2 laen tu tinggi!! haaaa... yesh! ni specialnya digimon time tu! bleh connect antara digivice, dan digi-battle antara virtual pet kita!! zaman tu kira trending ah. but well... since aku pelopor bela digimon kat kampung aku... maka aku bleh dikira otai jugak la bila digibattle dengan budak2 laen. hikhik. jarang la nak kalah. unless aku bagi chance ke... or aku tak ready ke.. or aku punya digimon level lagi rendah daripada orang laen ke.. =p hahaha. haih... rindunya. =) yesh, aku masih ada sebahagian daripada 5 digivice tu. tapi version 1 dah hilang, version 3 rosak. wuwuu... ='( nak beli balek rasanya. tapi... korang bleh check harga dorang kat internet... e.g. ebay. cecah ratusan dolar dan ringgit weii~~ haaa... tak mampu aku...

connector bila nak  battle. terbaek sepanjang zaman!

bagi korang yang nak tau lebih lanjut pasal digimon 1st generation ni, bleh check webpages ni;


ahaaa!! alang2 aku dah cerita ni, meh nak iklankan sket. kepada korang2 yang ada digimon device version 1 sampai 5 tu... kalo agak2 nak jual, nak buang or nak sedekah, meh sembang dengan aku ye. i'm collecting. serius ni. tapi tengok harga mampu-milik jugak la ye. hehe... =) 


korang2 ada digimon? jom battle!! :D


Wednesday, February 6, 2013

Siri Jom Tawen-Tawen! - Ceritera Cincin Kawen!


assalamualaikum!! hai gadis2 bakal bini orang belaka. dah berjaya dapatkan berat badan idaman?

al kisahnya lama sangat jugak kot aku tak menaip pasal kawen-kawen ni. al maklumlah, bukan musim dia. hewhew... tapi memandangkan cuti rayo cino, gong xi fa cai nak sampai... maka kad2 jemputan pon ramai2 singgah kat peti surat rumah kita. tu belom kira invitation kat fesbuk emel bagai. haa.. alhamdulillah. sampai seru dorang semua. ^^

kali ni aku nak cerita pasal benda paaaaaaaaalllingg significant dalam hal2 kawen ni. - cincin. meh kita
berdiskusi secara soal jawab. aku soal, aku jawab. muehehehe xD

kenapa mesti cincin?
- kalau bagi basikal kang kot orang mengata belakang. kalau bagi salam je .. depan belakang orang mengata kot. em em..


perlu ke bagi cincin?
- perlu la kot. sebab cincin senang nak beli berbanding keta BMW Z4 roadster.


tapi kenapa cincin? 
- pernah makan selipar saiz 7 tak?


ok2. berapa bentuk cincin?
- setau aku cincin ni bentuknya bulat je. taktau la kot ada yang custom-made ada bucu2... segitiga ke, heksagon ke, oktagon ke..


dah lama idop? maksud aku, berapa banyak cincin nak pakai...
- oh!! cakap la awal2.. Zzz...


cer teka mana satu cincin merisik, mana cincin bertunang? hehe. sumber

ok. kaaaaalau mengikot adatnya orang melayu doluu2... ada tiga peringkat pakai cincin di jari. mula2 sekali, cincin merisik. atau nama laennya cincin tanda. sebab doluu2 orang melayu kita suka pegi merisik bawak cincin belah rotan. bukan cincin tu buat daripada rotan... ~.~ cincin belah rotan ni maksudnya cincin kosong... takde batu2 permata bagai. plain je. tapi sekarang ada la design2 ukir2 bentuk, cuma takde batu la. habis kuat nak ada pun dia ukir 916.. kalau emas la. hehe. cincin merisik ni biasanya pihak lelaki bagi kat pihak pompuan masa dorang datang merisik, bertanya perihal si gadis yang nak disunting. cincin tu diberi, bukan dipakaikan ye. harus diingat. sebab itu terpulang kat si perempuan. lepas/dalam satu tempoh, kalau si dia setuju, then baru dia pakai cincin tu. sebab tu panggil cincin tanda. hehe. kalau tak setuju.. maybe pulangkan je. no harm, tiada cacat celanya. =)

kedua, cincin bertunang/pertunangan atau ringkasnya cincin tunang. cincin tunang ni orang pakai time majlis bertunang la.. takkan majlis konvokesyen pulak.. em em. cincin tunang ni kalau dulu, dua2 belah pihak pakai. lelaki dan pompuan. tapi tu duluuu.. nowadays kebiasaannya si gadis je yang pakai cincin tunang. laki camne? takyah laa kot.. jimat kos kat situ. ekeke. ahaa... kalau cincin tunang ni, kira dah upgrade la sket daripada cincin risik. kalau cincin tanda aritu dipakai tanda setuju nak dipinang, cincin tunang ni dipakai sebagai tanda dah bertunang - insyaAllah bakal jadi isteri orang. dalam ertikata laen; HARAM disailang (haram meminang di atas pinangan orang lain) melainkan atas sabab musabab yakni kekecualian yang difeqahkan syarak. bersabit hadis berikut;



 عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ
أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى أَنْ يَبِيعَ حَاضِرٌ لِبَادٍ أَوْ يَتَنَاجَشُوا أَوْ يَخْطُبَ الرَّجُلُ عَلَى خِطْبَةِ أَخِيهِ أَوْ يَبِيعَ عَلَى بَيْعِ أَخِيهِ وَلَا تَسْأَلْ الْمَرْأَةُ طَلَاقَ أُخْتِهَا لِتَكْتَفِئَ مَا فِي إِنَائِهَا أَوْ مَا فِي صَحْفَتِهَا

Hadis Abu Hurairah r.a: Sesungguhnya Nabi s.a.w melarang orang bandar menjual kepada orang desa iaitu seperti orang badwi, mereka menjual secara menipu iaitu supaya nilai barang menjadi tinggi atau seorang lelaki meminang perempuan yang telah dipinang oleh saudaranya, juga seseorang itu menjual atas jualan saudaranya. Jangan sekali-kali seorang perempuan berusaha melakukan sesuatu supaya saudara perempuannya diceraikan oleh suaminya supaya dia dapat menggantikan tempat saudaranya itu atau merosakkan kehidupan suami isteri.

HADIS : RIWAYAT MUSLIM



untuk kupasan lanjut, buleh rujuk kat SINI dan SINI. haa... sebab tu kalau lelaki berkenan kat sapa2, disarankan ushaa2 jemari si dia dulu.. mana la tau.. masa korang dok jalan2 kat depan fakulti tu, tetiba ternampak somebody yang korang rasa teringin nak buat bini... haa~ nak tanya direct segan. nak tanya kawan2 dia pon tak kenal sape. so cer jeling2 sket kat jari2 tangan dia.. kot2 la ada sebentuk dua cincin di jari... boleh la matikan niat siap2. hiks..


pakai jangan tak pakai kak~~ ^^ sumber


yang ketiga! cincin nikah. kalau ikot pemerhatian aku, skarang dah jadi trend pasangan suami isteri pakai cincin sebagai tanda dah kawen. ada banyak pendapat mengenai pemakaian cincin ni, terutamanya bagi kaum lelaki. tapi aku rasa insyaAllah amalan pakai cincin kahwin ni bukan satu kesalahan dalam Islam, bersabit dengan penjelasan Ustaz Don dalam 30 Minit Ustaz Don kat TV AlHijrah haritu. kalau tak yakin, buleh tanya orang2 pandai agama naa.. ^^ cincin nikah ni biasanya lagi lawa, lagi meriah. dengan batu2 bagai. tapi tu untuk orang pompuan je la ok~.. dan biasanya cincin nikah ni lagi mahal. sebab guna emas, berlian, batu2 berharga... untung la orang pompuan. bersepah cincin dapat. dari mula orang berkenan, sampai nak kenal2.. sampai ke nikah - semua dapat perhiasan. laki? dapat la penat teman pasangan pegi pilih cincin... ekeke


banyaknya cincin! semua tu kena pakai ke?- em... kalau rasa larat nak tahan soalan2 macam "uih cantiknye cincin kau Kiah, beli kat mana?" , "amboi banyaknya cincin... ni berapa ribu ni??" or "ni yang mana satu cincin nikah, yang mana cincin tunang? maih tulen ka ni??" dan seumpamanya... pakai la. luls. tapi biasanya memang orang pompuan akan pakai semua... sebab memang perhiasan tu dijadikan untuk menghiasi wanita. barang kemas (emas) kalau simpan tak pakai, nanti kena zakat emas. lagipun, benda dah ada.. pakai je la. time jari kosong dulu sebok sangat mengidam nak cincin batu bagai. dah ada taknak pakai lak? ngade... =p
Ustaz Don & isteri, Husna. sumber


kalau pakai semua, nak pakai kat mana?
- kat idong boleh. kat telinga boleh... hahaha. ok gurau2. biasanya orang pakai cincin kat jari manis...tau tak jari manis yang mana?? aaa... ada jugak aku register kelas anatomy karang.. -.- since korang nak pakai 3 cincin, walhal jari manis ada 2 je (kan? betol kan? satu kat tangan kanan, satu kat tangan kiri.. kan?)... pakai la satu cincin kat jari manis kiri, dan dua cincin kat jari manis kanan. biasanya yang satu tu, cincin tunang. yang dua tu, cincin risik dan cincin nikah. tapi tak salah pon nak tukar2 arrangement cincin kat jari tu... yang pasti jangan pakai kat jari telunjuk dan jari tengah (hantu) . bersabit dengan hal yang dinyatakan dalam sebuah athar daripada Ali bin Abi Talib;

“Bahawasanya (Rasulullah) melarangku memakai cincin pada jari ini dan ini – seraya mengisyaratkan kepada jari telunjuk dan jari tengah.” (Sahih. Riwayat Al-Nasa’i)

tak yakin lagi? nah. ^^



pahang dop? hehehe


 mesti semua cincin emas ke?
- nak bagi cincin gelung lidi pomboleyh..tapi kot under pressure la lepas tu. hihi. untuk perempuan, pakailah cincin emas. selain jadi perhiasan, boleh jadi aset jugak time2 laki korang terdesak nanti... em em. bagi lelaki, sebaiknya hanya perak. tapi tak pakai pon takpe.. apedehal. pastu kalau kena tuduh 'perasan bujang' - aku tak tau aa... luls~


time bila nak pakai cincin?
- sebaiknya masa awak masih ada jari. pakai la bila2 masa pun. ohh... i geddit. korang mesti dok bayang acara batal air sembahyang dengan menyarungkan cincin ke jari pengantin pompuan tu kan? aaa.. tapi tak buat camtu pon takpe. kalau nak batal air sembahyang tu, kentot je dah boleh capai objektif. wkwkwkw xD. okaaayy. gurau je lah! =p  kalau cincin tu sebagai/sebahagian daripada hantaran... habes majlis nanti - pakai je la. tapi, cer bayangkan kalo sarung cincin depan orang ramai.. buatnya saiz cincin tetibe tak muat dengan jari... ha, berpeluh engkau. hahaha. nanti tak pasal2 orang kata.. "apa la laki dia ni, tak pandai pilih cincin" or "ni mesti salah beli ni. beli ikot ukoq jari orang len la ni.." dan bla bla blaa.... nyenyenye. takot tak? takot tak? hehehe




kalau tak pakai cincin langsung... takpe ke? mak mentua marah tak?
- melainkan mak mertua kau tu Sauron, aku tak rasa dia akan marah. tapi taktau la... aku takde mak mertua lagi, so takleh buat benchmark. hikhik xD


pakai cincin sempena tunang-kawen ni dah jadi adat atau budaya dah benornye. masih lagi meriah dalam kalangan kita masyarakat skarang. tapi ada jugak yang dah ganti cincin dengan pakaikan gelang/rantai tangan dan seumpamanya. insyaAllah, kalau2 korang rajin, silalah bertanya pasal hukum hakam pakai2 bersempena ni dengan lebih lanjut lagi kat orang2 yang lebih tinggi ilmunya. andai ada tersilap salah aku dalam entri kali ni, mohon jasa baek kalian untuk betolkan. ye?  
mudah2an ada jawapan terbaek! ^^

ehem.... so apa lagi? ajak la si dia satu family pegi beli cincin! kata sayangg.... wheee!! xD

Sunday, February 3, 2013

Di Sabtu Itu... Hey!


...blup blup blupp... hepi hoi syok hoii!! hahaha




camni citernye... sabtu tadi, (kalo ikot waktu aku menulis entri ni.. semalam ah) aku turon bangi. aku call kedai sukan kat bangi tu, tanya pasal glove softball. dia cakap ada! aku dengan semangatnya siap2 pagi tu, teros gerak dari punchak, tegak ke bangi. thanks to a friend of mine, sebab bagi pinjam keta beliau... jasamu dikenang, sahabat. ^^

then sesampai aku kat area shah alam, kedai tu call aku balek. dia cakap

"maaf dik, glove yang adik nak tu dah takde. yang tadi tu kak silap tengok. maaf ye"

i was like... -__________-

haih.. sabor je lah. dah tu.. ni nak buat apa ni? nak patah balek punchak? mesti aku lagi frust japgi. hahaha. so... dah alang2 aku keluar ni, baek keluar betol2! yeah!! so nak buat apa? mari menuju ke destinasi yang tak pasti. hahaha

somehow... i felt like nak jumpak kengkawan la sesabtu camtu. why not kan? ok. so aku pon roger le them good frens of mine yg aku pikir2 ada kat area bangi-kajang-serdang-putrajaya~

jom, alamanda! sekarang.

lebeyh kurang camtu la mesej aku kat dorang semua. muehehehe. but seriously, i was just taking chances. aku tak menaruh harapan sangat nak dapat gather dengan dorang... ye la, masing2 aku tau - ada komitmen yang tinggi kat study, kat keje, kat keluarga... so i was expecting some or several 'no' lah.

but i was wrong.

almost semua yang aku ajak outing tu respon positif! waaahhh!! jingle bell jingle bell jingle all the way~! hahaha. hepi nih, hepi! dapat jumpak dengan kengkawan! wheeee!! despite some of them la yang tak dapat join.. macam si jeton. mamat tu sabtu2 pon kije, then petang nak balek umah kat parit. takpelah. nextime ye bro. ^^

to cut a long day, a long story short - alhamdulillah. aku dapat jumpak dorang kat alamanda, putrajaya... ^^

special thanks to Faiz, Izan, Intan, Ain, Pikah, Zida, Suraya.. sebab sudi datang dari jaohh nek keta nek teksi.., dan bersepah-sepah bersama-sama kat sana. korang simply the best!! sori jugak kalo dah tersusahkan korang, kena datang secara tidak dirancang. hewhew. what can i say, i'm unexpected. =p ekeke

ni token of kenangan kitorang berhoyeh-hoyeh kat sana. ^^ (in b4, sori paeh aku abehkan your last piece of polaroid paper! hihiks)

the girls (sorang dah balek, pegi kursus kawen. luls)

ni abang stranger yg snap. beliau tangan gegor. abeh kelabu gambor. ekeke. thanks abang apanamantah!

the without me . ~.~


apa yang jadik kat sana, bior kite simpan buat kenangan ye. hihi~

****

dan sebelah malamnya pulak... hahaha.. aku join budak2 Blogger Perak di perantauan (luar negeri perak. luls~) ber-mini-gathering kat iCity, shah alam. hahaha. memang baby day out sungguh! sape je yang ada? ada Aim, Pisyek, Adib, Hanie, Qila, Sya, Naq, kawan Naq (lupa lak nama beliau). memang gilo ah kalau dok dengan dorang ni. bergambor je kejenye.

well... malang sekali aku tadek gambor2 kitorang bersepah kat icity tu, (dibaca aku takde kemre/phone canggih2 macam budak2 laen) sebab bb kesayangans aku ni gelong. betri pon kong. so... handheld was shut down almost ALL THE TIME (on kejap2 je sebab nak roger budak2 ni dan tweet quarter after one.. ahaks!). thanks bb. bb patut thanks kat aku benornya, sebab masih setia... hahaha. hm~~ nanti kalo ada gambor, aku hapdet eh! ^^


phew. i had a good time!!! alhamdulillah. thank You Allah, for these precious gifts called friends. and the togetherness. =')

nextime lepak lagi yok!? :D


Friday, February 1, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhsatu


assalamualaikum! kom kom.. kom apa? kooooommmpang dipaluuuuuu pengantin baru!! *kelepak kelepak kelepak* duduk bersandiiiiiiing tersimpul malu *kedebum kedebum kedebum*




Allah...

banyaknye keje! eh ada hasnida hanim kat slot sukan buletin utama! kejap2, tengok dia kejap. ok dah abes. tak putos2. belom pon selesai satu tugas, datang tugasan laen berkunjung mendampingi. uhuk... tapi takpe. setakat ni alhamdulillah aku masih steady dengan kerja hakiki walopon dikepilkan dengan tanggungjawab2 laen yang disisip kemas sejajar dengan jawatan2 yang disandang. bak kata orang.. setia hujung nyawa? eh. hakhak. noharom skema ayat. xD

entri kali ni aku nak ulas sket pasal anak2 aku. ye, anak2 murid kelas aku.

aku percaya, tak ramai dalam kalangan korang yang baca entri ni... atau mungkin takde pun - yang masa skolah dulu, budak2 kelas blakang. ada ke? cer angkat tangan sket nak tengok. =)

ye. bukan takat korang. aku sendiri pon. alhamdulillah, mungkin rezeki aku, rezeki arwah mak abah aku kot. dari kecik, aku sentiasa dok kelas depan. kelas first. baek skolah rendah, baek skolah menengah - same je. syukur, dari sudut pendidikan, aku boleh dikategorikan sebagai antara insan2 yang bertuah. bertuah kenapa? sebab paling utama - boleh kenal huruf, kenal nombor... mengeja, membaca, menulis, mengira, dengan insyaAllah baik.

kenapa aku cakap bertuah? sebab... ada dalam kalangan kita, yang tak merasa nikmat tu semua. takyah pegi jaoh... aku kecikkan skop kat anak2 murid aku skarang. quite a number of them yang belum mahir membaca, mengeja, menulis, mengira... even tak kenal huruf pon ada. just imagine, macam mana cekgu2 nak  cater their needs - sambil nak penuhi tuntutan sistem pendidikan skarang?

sayu. hari2 hati aku sayu bila masuk kelas anak2 kecil ni. sayu sebab dalam kerana kekurangan keupayaan pembelajaran dorang tu - dorang agak ketinggalan berbanding kawan2 yang lain. orang lain dah boleh baca, dah boleh faham maksud ayat dan cerita.... dorang masih lagi perlu mengeja. satu..satu. itu kalau dalam bahasa malaysia, bahasa ibunda... korang leh agak tak camne kalau dengan bahasa asing, english? yeah. that's what i mean.

ketepikan soal perangai anak2 aku ni. ye, memang. ada yang degil, ada yang suka main2. yang malas buat kerja, yang tipu cakap tinggal buku kat rumah - padahal ada je dalam beg... macam2 lagi. tapi tu semua aku sahut sebagai cabaran! hari2 aku check beg dorang, tolong keluarkan buku, sediakan alat tulis... bagi yang tak reti eja-tulis tu, aku pegang tangan dorang, ajar cara pegang pensel, ajar tulis huruf, ajar sebut, bagi ingat bagi faham. aku tak kesah. biar aku susah. tapi aku taknak dorang rasa terpinggir sebab tak mahir skill belajar. pendidikan itu hak semua. ilmu tu hak mereka.

dan dorang tu amanah Allah kat aku.

memang payah. memang susah. tapi .. aku yakin dorang ni ada masa depan. dorang ada harapan. dorang layah dan berhak berjaya - sama macam orang laen. sebab tu aku sentiasa doa, moga aku dapat laksanakan tugas dan tanggungjawab aku dengan sebaiknya. moga apa yang aku buat semua tu, ada baeknya - buat anak2 aku, dan aku sendiri. insyaAllah. buat masa ni... aku rasa cukup seronok dah; bila budak2 yang awal2nya malas buat kerja... dah jadi rajin salin latihan, cuba siapkan apa yang aku bagi - walopon tonggang langgang. hehe. budak yang awalnya sentiasa tak bawak buku... dah jadi rajin bertanya, jawab soalan... alhamdulillah. hari2 aku puji dorang pandai. hari2 aku cakap dorang bagus. sebab aku tahu, dorang ada potensi. dorang boleh pandai. memang pandai! aku harap semua tu boleh jadi motivasi kat dorang. em. =) doa2 la kat aku sama ye. ehe.. mekaseyh in advance~ ^^

uih panjang lak aku membebel. hahaha. nah. ni antara bingkisan yang aku nak senyum2 dengan korang. enjoice!

****

me      : why are you late? kenapa lambat sampai sekolah ni?
budak : *senyum dengan muka tak bersalah* saya makan megi tadi

****

budak : sir! kenapa sir tak pakai songkok hari ni?
me      : err... tak boleh ek?
budak : tak boleh! aurat, sir!

****

budak A : ticer, anak ticer name apa?
me          : kenapa?
budak B : dia nak letak nama adik dia, ticer.
me          : oh... em, kamu rasa nama apa?
budak A : mana saya tahu. tu anak ticer, kenapa tanya saya.
me          : . . .

****

budak : ticer, may i toilet?
me      : nak buat apa?
budak : nak solat.
me      : hoih! manada orang solat kat toilet!
budak : alaa... saya nak pegi surau, tapi tak reti cakap english..
me      : cakap je la nak solat
budak : ok. please ticer may i go toilet... nak solat.

****

budak 1 : ticer, ticer dah kawen?
budak 2 : hey! jangan la tanya camtu... segan ticer nanti!
budak 1 : alaa... ko pon nak tau kan.
budak 2 : ye laa.. tapi... ticer, ticer belum kawen kan?
me         : same je soalan kamu.. -.-

****

me    : okay. let's talk about food. what is your favourite food??

*kelas 3*
kelas : nasi lemak! mee goreng! ayam goreng! burger! pizza! KFC! etc

*kelas 2*
kelas : KFC! McDonald's! Pizza Hut! ayam bakar! steamboat! sotong goreng tepung! etc

*kelas 1*
kelas : McDonald's! Dominos! Baskin Robbin! Secret Recipe! Kenny Rogers! Ferrero Rochers! etc..

****

budak : ticer, kenapa ticer pakai songkok?
me      : saje. kenapa? tak elok?
budak : bukan. bila ticer pakai songkok, ticer nampak hensem.
me      : so?
budak : saya rasa ticer mesti cantik kalau pakai tudung... ticer dah la putih... try la ticer!

****

budak a : ticer, macam mane ticer boleh pandai english?
budak b : ha'ah la.. ticer cakap melayu boleh. cakap english boleh. 
me         : cekgu blaja la. dulu2, cekgu macam kamu jugak. tak pandai english...
budak b : macam kami?
budak a : ooo... dulu ticer pun tak siapkan keje rumah ke?