About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Saturday, October 29, 2011

Celebrating October! Oct 29 - Nama Saya Meor Velvet Kushairi

yuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!



astaga... berhabuk blog aku!! bersawang bagai. ==" ni la akibat lama sangat tak update. hambik kau an. kucar kacir bermaharajalela. hahahaha

ya ampun~ sesori sangat2. banyak kekangan dan rintangan yang merintangi dan mengekang (melampau la bahasa engko an...) diri ini daripada menghapdet blog terchenta. daripada sekecik2 (sbenornye besor) masalah macam kesebokkan bertugas dan bertugasan, sampai lah ke superb punya trouble - kelingkupan the one and only laptop - semua tu hadir menguji ketabahan diriku...oh Tuhan~~
~ aku pernah update kat facebook - "it's gonna be a helluva week" - hambik kau an, mmg what the hell sungguh. hahaha. macam2 benda nak jadi serentak! semua tu costly plak tuh. adeh la.... tapi takpe. alhamdulillah, tuhan tolong aku setelkan jugak mana yang patot and sempat. and by that aku maksudkan ada lagi la yang tak setel tuu...haha

haa... last update entri kat sini...pasal kepergian seorang sahabat baik... lynn. =| ok aku taknak ulas. harap korang paham la ek...

so since that, aku tak sempat nak menulis langsung kat blog. bukan takde bende nak tulis. baaaaaaaaaaaaaannnyak sangat yang aku nak kongsi dengan korang. nak citer. tapi tu la. ada halangan2 yang mendatang kan~ so tak dapat la aku update.... sampailah hari ni - baru dapat peluang nak menulis balek.

now aku paham pengertian "manfaatkan masa lapang sebelum masa sebok". hehee...



em, aku tak rasa nak menulis panjang kali ni. tapi for sure aku nak citer gak event2 menarik yang dah berlaku sepanjang kesebokan (dan ketiadaan laptop) aku selama 10 hari yang sudah. wheee!! aku update slow2 la ye. bila ada kelapangan, insyaAllah. ^^

bagi yang bertanyakan kabor...yang tanya kenapa lama tak update... dan seumpamanya; aku ucapkan time kaseh bebanyak kat korang. syukur, and terharu. ad jugak yang sudi amik pusing benda2 yang aku post kat sini - wlopon bersepah aku merapu. hihik. thanks yo! =D

now...aku nak kena prepare myself to handle the second wave of kesebokkan. hahaha.. doakan aku bertabah dan mampoooo... ye. =)

**********

p.s. sori ye, tajuk entri takde kaitan dengan isi langsung. hahaha. and gambor2 jugak. bwahahah xD jangan marah haaa...^^

Tuesday, October 18, 2011

Celebrating October! Oct 18 - Hey Libra!


Olla!!! hari ni terasa macam nak share dgn korang, info pasal Octoberian. hehe. seperti yang kita sedia maklum, bulan Oktober ni sinonim dengan elemen pelengkap. yang baik2 semua/banyak kat bulan Oktober. hahaha. mesti budak2 bulan laen nyampah dengan statement nih. ^^ 



alaa, jangan la marah ye. gurau je. wlopon ada betolnya. hahaha. okeh2, takmo carik pasal. meh kita tengok sket traits n personality Octoberian nih. check it out!

****************
Libras are charismatic, diplomatic, idealistic and logical, which enables them to get along well with a wide variety of people.

Libras are the diplomats of the zodiac. They are charming, easy going, and willing to suppress their own needs and opinions in order to preserve good relations. Libras avoid conflict at all costs, and would rather give in than have an unnecessary argument (or in some cases, a necessary one).

Peace-Loving
Libras are reasonable, nonjudgmental and able to see both sides of an issue. As a result, they are often asked to intervene in disagreements between friends, family members and coworkers. Arguments make Libras miserable. They crave peace and much of their lives are spent in the pursuit of harmony.

Logical and Idealistic
Libras tend to be thoughtful, and also require much food for thought. This is a sign with a high need for intellectual stimulation, and most Libras do a lot of reading.
A combination of logic, rationality and idealism ensures that many Libras are politically minded. Libras tend to process things intellectually rather than emotionally unless the ascendant falls in a water sign.

Romantic and Relationship-Oriented
Most Libras have a strong romantic streak. Sometimes they fall in love more with the idea of being in love than with the actual partner, and they have a tendency to put their partners on pedestals from which they inevitably fall. As a result, Libras are frequently disillusioned. Still, they keep trying because Libra is a sign that needs to be in a partnership to feel complete, and Libras are willing to put up with a lot in order to achieve this. But if the relationship is marked by constant discord, the Libra will often quietly slide out of it, in some cases finding another partner before completely disengaging from the first one. This tendency has earned the sign a reputation for being fickle. However, it is really a reflection of extreme conflict avoidance, as well as the need to be in a partnership at all times.

Extroverted and Flirtatious
Libras usually have no problem making friends, as they have good social skills and tend to be laid back and friendly. They are also easily influenced and highly susceptible to flattery, which allows others to take advantage of them.
Libras are usually flirtatious and often good-looking, so there is no shortage of potential partners for them. Their charm and tendency to flatter others ensure that many people will seek out their company.

Indecisive but Fair
Unless they have the ascendant in a fire sign, Libras can be incredibly indecisive, to the point of being so paralyzed by indecision that they are unable to take any course of action. This can make them appear wishy-washy or noncommittal to others. However, Libras are very decisive in one area. They are the champions of the underdog and will stick up for justice in all circumstances. They are usually very fair and they will not hesitate to speak up when they see injustice done to anyone, even someone they don’t particularly like.

Vain and Frivolous
Libras have a love of luxury that can make them frivolous. Vanity may drive them to spend large amounts of money on items that will improve their looks or objects that are only for show. They usually keep their bodies, their clothing and their homes very neat, and although Libras have a lazy streak, this never extends to personal grooming. It is very uncommon to find a Libra with unbrushed hair or wearing sloppy or dirty clothing. Libras tend to follow the trends of fashion, but only the ones that are elegant, classy and have some staying power.

Conflict-Avoidant
Libras have a strong need to be liked by others and will often suppress their own feelings and opinions in order to achieve this. They put their best face forward and don’t show extremes of emotion or make scenes in public. In some cases this may even extend to deception for the purpose of keeping the peace, though most often this deception is simply the Libra hiding his or her feelings from others. Many Libras will lie to avoid conflict, however.

Naturally Graceful
Most Libras are graceful with their bodies and have a talent for dance, skating or athletics. The energy levels of Libras tend to fluctuate, as though reflecting an inner need for balance. Thai chi, yoga, Pilates and other mind-body arts are particularly beneficial for Libras, as they help to bring about the mental and physical balance they crave.



******************

haaa...amcam? ada terkenan-kenan kat diri sendiri tak? or kat sesapa Octoberian yang korang kenal? heee... nah. sedikit tambahan. ^^



#OhSoLibra

Diplomatic and urbane
Romantic and charming
Easygoing and sociable
Idealistic and peaceable

yet

Indecisive and changeable
Gullible and easily infuenced
Flirtatious and self-indulgent


**********************************

Likes:
The finer things in life
Sharing
Conviviality
Gentleness

Dislikes:
Violence
Injustice
Brutishness
Being a slave to fashion

wheee... so? so? haaa... senyum plak dia. hehe. anyway, ini semua berdasarkan kajian ahli psikologi ye. harus diingat, manusia ni berbeza-beza. takde maknenye semua orang yang lahir dalam bulan Oktober dan berbintang Libra ni bersifat macam tuuuu.... ada je pros and cons nye~ ok? 

so, yang baik tu, kalo takde.... sila berusaha untuk dapatkan. kalo dah ada, sila berusaha untuk kekalkan. bagi sifat2 mazmumah plak, kalo kita (eh kita? hahaha) ada sifat2 tak best tu.... sila2lah ubah bagi jadi baek ye. God bless, benda baek Tuhan tolong. hihi

okes!! aku rasa banyak dah aku undang kemarahan manusia2 berbintang selain Libra nih. hahaha. rileks2, ni just for fun. ok? peace! ^^


Sunday, October 16, 2011

Celebrating October! Oct 16 - Big Bad Wolf - The Biggest Book Sale In The World!

wohoooo!!! gilo gilo gilo. bleh gila aku dibuatnya. Big Bad Wolf returns with even BIGGER sale... dan mungkin tak keterlaluan kalo aku quote dorang; "The Biggest Book Sale in The World!!"



hari ni aku dengan 2-3 orang member gi book fair kat Serdang, Selangor. mula2 aku ingat it's just like other book fairs. tapi aku silap. hahaha. pesta buku Big Bad Wolf ni memang hyper grand! grand sebab apa? sebab

1. koleksi buku yang super belambak, mencecah rekod jualan 1.5 juta naskah sempena event kali ni.
2. harga buku2 yang OMG super duper low and affordable and irresistible! 75%-95% discounts yo!!

tak syak lagi. heaven must be like this. hahaha. xD

serius wei, sangat seronok! meh aku nak cerita.

kitorang gerak dari Bangi awal2 pagi, sebab nak sampai sana (MAEPS, Serdang) awal. taknak sangkut kat jem. kompem2 dah orang ramai sebab hari ni last. weekend plak tu kan. so, alhamdulillah, by 10am kitorang sampai kat dewan exhibition.

pergh...aku ingat kitorang dah cukup awal. rupanya ada lagi raaaaaaamai manusia yang lebih awal dari kitorang. beratur panjang beb! dari pintu masuk dewan, manusia line-up sepanjang-panjang perimeter dewan, bawak ke belakang2 dewan, pusing2 taman siap! punya la ramai.


takpe la. sebagai rakyat yang menghormati sesama masyarakat, aku pon line-up jugak kat tempat sepatutnya (wlopon ada je manusia yang selamber potong line, mencelah kat depan2 nuu).

alhamdulillah, tak lama lepas beratur tu, dorang pon bagi kitorang book-hunters ni masuk~ yeay!! aku dok berkira2 dah ni, buku apa nak beli. pastuh dok bajet2 duit, macam tak banyak je kalo nak borong sakan. hm, xpelah. beli ap yang patut dan mampu je la a'an. ^^

tapi kan... by the time aku masuk je dalam dewan.... =O ya Allah~ super big super meriah weh!! buku setimbun-timbun buku! sangat la banyak! sangat la hepi yo! hahaha =D


keramaian manusia tu takyah cakap la. bleh kata hampir setiap orang or family kat situ bawak sekurang-kurangnya sebijik troli or beg beroda. nak borong buku la! hoh, aku dah tak senang duduk. camne aku nak bawak buku banyak2 (konon la beli banyak kan) nanti?? pehtu aku tengok ramai pulak dok usung kotak2 buku. mana dapat? bleh amik camtu je ke?? wah! baru aku tau, memang dorang sediakan kotak2 tu untuk manusia yang nak membeli buku~ ^^ bagosnye! memang shopping spree kan! hahaha

rambang mata, siyes. aku taktau nak start kat mana. macam2 section ada. ada bahagian children, fiction, non fiction, biography and memoirs, sports and games, arts and religions, music and films, romance, general interest, cookery and gardening, computers, etc etc etc. sumpah banyak. dan banyak jugak la yang automatically listed dalam otak aku nih. so, book hunt bermulaaaa!!




memang superbly exciting lah! aku rembat kotak yang berdekatan (kebetulan besor la plak kotak tu), pastuh start jenjalan. gerak dari meja ke meja, section to section. serius cakap, aku tak sempat nak browse semua buku2 yang ada kat tiap2 meja tu dengan teliti. even aku buat skimming and scanning pon tak dapat grasp 90% of tajuk2 buku yang ada kat situ. sekali tengok, nampak tajuk laen. sekali lagi scan meja yang sama, nampak tajuk laen plak! hahaha. nak gamborkan betapa banyaknya buku2 kat situ. tu baru satu meja!setiap section ada sekurang-kurangnya 4 meja. kalo aku jenis muntah darah la bila excited, rasanya aku dah mati kering darah kot... sebab asik muntah je kat situ. LOL!

aku start book-hunt pukul 10.30 pagi. aku hanya stop browsing bila member mesej, tanya "tak siap lagi ka?" hahaha. then baru aku sedar, dah pukul 1.30 tengahari. hikhikhik! kalo nak diikotkan, memang tak puas lagi laaa... yup aku dah cover the entire huge hall. aku dah pegi ke semua meja berbuku. aku dah invaded semua section. tapi aku tak sempat nak belek semua buku2 kat situ betol2. sebab ada certain section tu aku allocate lebih masa... macam kat biography, non-fiction, history, sports, arts n craft... so, section2 laen sempat tengok2 gitu je. huk...


okeh, cukup2 la tu kan. kang lagi lama belek buku, lagi banyak aku angkut bawak balek. lagi banyak aku rembat, lagi nipis la wallet aku. hahaha. aku end up dengan sembilan buah buku kat dalam kotak. wuhuuuu... jadi la tu. bila ntah nak bacanya. hehehe. takpe, yang penting niat. hahaha

ni ha buku2 yang aku beli


1. Knights; In History and Legend - by Bouchard [USD 40.00]

2. Dallas Cowboys: Yesterday & Today - by Jeff Miller [USD 19.99]

3. I Am America (And So Can You) - by Stephen Colbert [USD 26.99]

4. The Book of the Moon - by Rick Stroud [GBP 16.99]

5. I'm A Teacher, Get Me Out of Here! - by Francis Gilbert [GBP 9.99]

6. The Life and Tunes of the Thunderbolt Kid - by Bill Bryson [USD 14.95]

7. The Dad's Book: for the Dad Who's Best at Everything - by Michael Heatley [GBP 9.99]

8. Universally Challenged - by Wendy Roby [GBP 7.99]

9. Muscle Cars - by Publications Int. [USD 9.97

*USD = United States Dollars
*GBP = British Pounds (Sterling)

haaa.... tu dia. semua tajuk buku, berserta dengan harga asal. in total, buku2 yang aku beli tu sepatutnya berharga USD 111.90 dan GBP 44.96. kalo convert ke Ringgit Malaysia;


111.90 USD=349.688 MYR
44.96 GBP=222.243 MYR


hek! hambikkau! RM 571.73 aku kena bayor. bwahahaha. mana nak korek duit oiii.... mujur la ada Big Bad Wolf nih. dengan potongan rege dan diskaun yang deme bagi, aku just kena bayor..




lapan puloh hengget je weh!! mana nak dapat daaahh. hahaha. wheee!! 


oh, terlupa lak. ada sebijik lagi buku yang sepatutnya aku beli. tapi, masa aku dah pegang buku tu.... ada sorang auntie Chinese ni, (nyonya dah la...tua sgt dh gayanya) mintak nak beli buku yang aku pegang tu. aku cakap aku nak beli yg tu, so aku cuba cari another copy of that book for her.


punya la jenuh aku cari, tak jumpak2. aku siap mintak pekerja situ tolong cari. lama gak carik copy buku tu, dan memang tak jumpak dah. aiseh... cmne nih... a friend of mine request for such book, but auntie tu plak cam bersungguh je nak buku tu. kesian lak aku tengok. sudahnye, aku bagi je buku tu kat auntie tu. hm, takpe lah. rezeki dia...


ngee.. ampun ye. gagal memperoleh apa yang dihajatkan...adeh. takpelah. pandai la aku eksplen. huhu ^^"


ha!! buat korang yang nak pegi, silalah berbuat demikian hari ni yo! sebab ni last day. dan open sampai 9 malam je. cepat2!! tak rugi weh, siyes. selamat bershopping!! ^^




p.s: ni cerita sampingan.
tengah aku belek2 buku, tiba2 aku dengor suara budak kecik jerit kat belakang aku;


"mama, mama! Jonas Brother! look, Joe Jonas!"


pergh!! takkan la artis Disney ada kat sini! memang gempak la kan! aku pon toleh la ke arah that cute little girl. dan aku nampak mak budak tu tengah dukung that girl, sambil dua2 orang tengok aku...dan budak tu tunjuk dengan tangan kanan dia, pointing ke muka aku, dan jerit;


"look! it's him! Joe Jonas!" 


wahahahahahahahahahahahahaaa ^^

Friday, October 14, 2011

Celebrating October! Oct 14 - Good Day!

I don't know why, but I think today is a good day. Yeah, it's gonna be a good day! ^^

*UPDATE*

ku sangkakan panas berpanjangan... rupanya hujan di hampir petang...

*UPDATE LAGI*

Tuhan maha kaya. dia tau kalo hujan berterusan petang tadi memang aku tensen. so, dia bagi berenti hujan. hihi. alhamdulillah.

hasilnya!? ^^


outing lah yo!! ni sumer my opismates. dorang la pemeriah dan penceria suasana. hehe.

harini 1st outing kitorang. hepi ouh! gi beli2 makanan kat pasar malam, maki2 foreigner, solat maghrib berjemaah tepat pada waktunya kat masjid putra, dan makan same2 kat tepi jalan utama. hahahahaha ^^

yesh!! i had a great day! thanks Ju, Tirah, Elly, Nana. harapnye ni bukan last outing kita berlima. ^^

thank you, ladies. aku doakan korang cepat2 kawen, bahagia hendaknya. mudah2an, insyaAllah.
 =]

Monday, October 10, 2011

Celebrating October! Oct 10 - Opal and Tourmaline, Baby!

okai. harini sementara terlapang seketika nih, aku nak share pasal birthstones. haa... opkos la aku nak cakap pasal October's gems kan. hehe


alritey~ dalam banyak2 batu permata dan galian berharga, birthstones yang sinonim atau sering dikaitkan dengan bulan October ialah Opal dan Tourmaline! whee!! these babies sangat sweetie pie beauty okeh. meh aku citer satu2.

batu Opal dinamakan daripada perkataan Greek "Opallos", maksudnya 'perubahan warna.' Opal nih banyak warna, ranging daripada putih susu sampai la hitam bersepuh kekuningan, jingga, hijau, merah dan biru. yang cantik pasal opal ni ialah dia punya corak dan kontras warna, dengan dia punya latar. sini aku sertakan excerpt pasal opal.
When it comes to the month of October, the options are pretty straightforward. The opal is considered to be the October birthstone for both the traditional and modern options. In the case of the opal, many people consider this stone to be one of the more regal and dignified choices for jewelry pieces. The nature of the opal is so strongly identified with the feminine tradition that in generations past, it was not unusual for families to bestow the name of Opal onto one of their daughters.
Opal is believed to symbolize confidence, purity and serenity. Some believe it can be used to reach the highest spiritual level and increase internal vision. The belief was spread in France that opal brings bad luck, but in English speaking countries, opal is considered to bring good luck.
 
Opal sangat sesuai bagi someone yang suka accessory jenis fancy2, sebab kombinasi warna Opal yang ceria dan unik. biasanya harga Opal bergantung pada jenis dan warna yang terhasil.



dah puas layan opal? hehe. meh aku cerita pasal satu lagi birthstone bulan October - Tourmaline!!

Tourmaline sangat cantik dan jadi kegemaran ramai pengumpul permata kat serata dunia ni. normally, tourmaline ni kaler pink. sebab tu tourmaline dikaitkan dengan feminine. tapi sebenarnya tourmaline ni ada banyak kaler laen jugak, ikot komposisi kimia dalam batu tu.

yang unik pasal tourmaline ialah dia boleh wujud dalam bi-color atau tri-color. maksudnya dua atau tiga warna yang berlainan dalam satu cut tourmaline. lagi terang/cerah warna tu, lagi tinggi harganye. paling femes tentulah watermelon tourmaline - kombinasi kaler hijau, pink dan cream.

The pink tourmaline is also associated often with the feminine, and can be a subtle touch of color when worn as stones in a bracelet or ring. Generally, the pink tourmaline works best in some sort of a simple setting, and is considered to be especially lovely with settings made of silver or white gold. A sense of delicacy is associated with pink tourmaline, as well as a feeling of peace and tranquility. As a birthstone associated with the autumn of the year, with its return to routine after the summer and just before the turbulence of the major holidays, the pink tourmaline as a symbol of tranquility may be just the ticket.
Tourmalines are credited with the power to enhance one's understanding, increase self-confidence and amplify one's psychic energies, and aid in concentration and communication. Conversely, they are said to neutralize negative energies, and dispel fear and grief.

Tourmalines were also believed to be useful in relaxing the body and the mind, and to help in the treatment of many different diseases such as anxiety, blood poisoning, arthritis, and heart disease.

Tourmalines were also believed to be useful in relaxing the body and the mind, and to help in the treatment of many different diseases such as anxiety, blood poisoning, arthritis, and heart disease.
Tourmaline is the birthstone for October and corresponds to the astrological sign of the Libra. 

ramai yang suka kumpul bi/tri-color tourmaline. tapi, lagi ramai yang suka pakai pink tourmaline. ha, kalo korang nak tau, bulan October kan bulan kesedaran breast cancer. simbolnye ribbon kaler pink kan? officially, pink tourmaline jugak jadi simbolik breast-cancer awareness tau. =)




aku sendiri ada koleksi opal dan tourmaline. tapi tak pakai la, just simpan. tengok la, kalo ada rezeki sape2, dapat la opal dengan tourmaline tu kat dia. hihi

hm, speaking of birthstones, ada pendapat cakap Aquamarine pon birthstone bulan October jugak. tapi, itu bukan secara rasmi la. tak diiktiraf lagi. tapi kalo betol pon ok gak, sebab aku sangat mengalu-alukan aquamarine yang biru cerah tu sebagai gemstone October. ^^

ha! amacam? kenal dah? hehe. orait. nanti aku cerita pasal breast-cancer awareness month lak ye. =)

Saturday, October 8, 2011

Oct 8 - bittersweet


aku pergi, engkau datang.
kau berjaya, dia kecundang.
dia menangis, kalian girang.
kalian bersama, aku seorang.

sepuluh penuh suka duka. 
tujuh tambah satu hari
tatkala minda jauh kelana
hati berpasak nyata di bumi

pesan aku pada hati
turut pada kudrat diri

hati nilam bujuk suasa
lintang aral pada yang Esa

Friday, October 7, 2011

Kemangkatan Raja Perempuan Muzwin

Assalamualaikum, salam sejahtera.

hari ni saya pergi ke tempat kerja dengan mengenakan pakaian serba putih. ramai yang bertanya, mengapa tiba2 saya berpakaian sedemikian - kemeja, seluar, stokin, kasut - cuma talipinggang, tali leher dan songkok shj yang berwarna hitam.

mungkin nampak biasa bagi kebanyakan orang. tapi pada hari ni saya ingin menzahirkan rasa dukacita di atas kemangkatan Duli Teramat Mulia Raja Perempuan Muzwin yang telah mangkat di Institut Jantung Negara (IJN) pada petang 6 Oktober 2011 (Khamis) lalu.


Baginda merupakan mantan Raja Perempuan Perak, juga Permaisuri Kedua Almarhum Sultan Idris Shah, Sultan Perak ke 34. Baginda juga ialah Bonda kepada Tuanku Raja Zarith Sofia, isteri kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar Shah.

sememangnya bagi rakyat jelata, adalah diharuskan untuk mengenakan pakaian serba hitam dan lilitan putih di songkok (bagi lelaki) sebagai tanda berkabung atas kemangkatan kerabat diraja, manakala kerabat diraja terdekat diharuskan berpakaian serba putih.

tiadalah dengan berpakaian serba putih ke tempat kerja hari ini menjadikan atau menampilkan saya sebagai salah seorang kerabat diraja Perak; hatta cuma sepersalinan tersebut sahaja yang masih elok dalam simpanan; justeru ketiadaan persalinan lengkap baju melayu hitam. mohon penampilan saya pada hari ini tidak disalah-ertikan mana2 pihak.

kalian bolehlah membuat bacaan lanjut pada pautan INI dan INI.

********

di kesempatan ini saya ingin merafak sembah takziah atas kemangkatan Tuanku Muzwin bt Almarhum Raja Arif Shah.

takziah buat seluruh kerabat Diraja Perak Darul Ridzuan.

semoga roh baginda ditempatkan dalam kalangan mereka yang dipeliharaNya.

Al-Fatihah.

UPDATE - Istiadat Pemakaman

Monday, October 3, 2011

Celebrating October! Oct 3 - Nafas Baru!!

alhamdulillaaahh!! syukur bebanyak kat Dia yang Maha Mengetahui, yang bagi rezeki dan limpah kasih tak terbanding. 
hari ni... another joy of mine. hari aku lapor diri sebagai pekerja sambilan harian kat sebuah firma pautan kerajaan. sangat happy about it! sangat bersyukur. aku tak sangka dan jangka untuk dapat keje ni dan dapat keje kat sini. never dreamnt of such thing. tapi Tuhan tu Maha Kaya. 
so, pengalaman baru!!! nafas baru. fuh fuh! aku nak cerita pasal seharian aku di tempat kerja. sila baca dengan penuh syahdu excitement. hehe 
suboh2 aku bangun cam biasa... tapi agak luar biasa sket, sebab sejuk terlebeyh. al maklum lah, tak biasa tido dalam bilik berekon~. tapi sini ada ekon, so tersejuk sket. huhu. dah setel rutin mandi, solat, sarapan, aku pon bersiap-siap nak p keja. 
dari sini nak ke tempat keja tu tak la jaoh mana...9 km je. tapi sebabkan kena lapor diri kul 8, so sangat peak hour lah kan. jalan nak ke situ memang terkenal dengan kehebatan kesesakan lalulintasnye. so nak elak dari bad impression sebab lambat lapor diri, aku pon amik inisiatif keluar awal. 
hambik ngko. kul 7 lagi aku dah kuar. hahaha. drive keta Ford buruk aku ni. Ford ni jugak la setia teman aku ke mana je aku pegi. ehe. ha, keluar kul 7 pon jem jugak. adeh la... tapi nasib baek la kuar awal, so percaturan aku kira hampir tepat la. gedebak gedebik gedebuk, aku sampai kat tempat keja kul 7.40pagi. yes!! 
dengan penuh debaran dan senyuman... aku melangkah melintasi emblem tempat kerja tu. wah... still aku tak caya yang aku tengah berjalan nak gi lapor diri untuk keja kat sini. =)
laju plak lif ni. cepat je sampai tingkat 7. haha. uih, orang2 kat sini murah senyuman laaa. even aku yang baru dan complete stranger ni pon dorang bawak bersembang. warm welcome! ^^  
ha! sampai je kat lokasi yang dimaksudkan, aku nampak seseorang. uih... macam kenal.. eh!! dia!! sedari yang berinterview sekali dengan aku haritu!! oh, kiranya dia pon dapat la. wah tahniah. alhamdulillah, rezeki. meaning, aku org kedua awal sampai, sebab laen2 makhluk seperjuangan kami takde lagi. ooo... so, tunggu punya tunggu, baru la sorang2 sengih2 lepak skali kitorang. yeay, dah makin meriah. hehe.. syok! borak2, kenal2. biasa la, aku kan mesra alam. hehe 
dah cukup korum, semua kena panggil masuk bilik meeting utk briefing. ngee... top gun turon wooo! beliau dan kakitangan laen sangat welcoming dan helpful. layan je kitorang tanya macam2. erk, dorang pon bleh tahan gak bila tanya kitorang balek...stock2 nak double meaning je. hehe. takpe, experience2. 
lepas abeh briefing, kitorang dibawak jenjalan lawat kawasan, kenal2 staff2 laen kat situ. huio... rasa kerdil la~ semua otai beb. alhamdulillah... moga2 aku boleh.. dan SEMPAT belajar dan amik pengalaman dari dorang. 
pas setel2 tu...kitorang pon ditunjukkan tempat bertugas.... dan ni part yang paling aku speechless. it was like... a giant birthday gift ouh! mula2 aku berangan je, ada meja sendiri... sekali, memang betol dapat! siyesly aku tak bajet langsung nak dapat ruang sebesor tu! terkedip-kedip mata kejap.. antara caya dengan tak caya, aku rasmikan my seat in the blessed room. pergh!! dream-come-true!!! hahahaha. tapi macam pakcik Peter Parker cakap la... "with great power, comes great responsibility". so, takde la aku bleh dudok hepi2 je kat kerusi bleh pusing2 tu kan. sewajibnya aku jalankan tugas dengan penuh dedikasi dan istiqamah. insyaAllah. doa2 la ye. hehe 
syukraaann.. well, even though i know that this is not gonna be permanent joy - for at least, aku merasa kejap kegembiraan tu, maka wajarlah aku bersyukur kan. takpe lah, i have to prepare myself to say goodbye to this golden ticket - the moment i received it. 
ha, dah2. jangan nak melancholic sangat. hehe. frankly speaking, aku sangat teruja dengan tanggungjawab dan peranan baru nih. tapi taknak la describe lebeyh2. orang kata, seronok - seronok jugak. tapi jangan seronok sangat...nanti nangis. hehe. so, berpada-pada lah ye a'an.
sori jugak kalo korang rasa entri ni macam sampah. kalo korang rasa clueless... thank God, objektif tercapai. hihi. takpe lah, insyaAllah klo ada rezeki aku reveal the unmentioned truth ye. =)  
hm... ngantok.. 
eh kejap! hari ni birthday kengkawan saye~ Norraidah, Farah, Maisarah dan Niny! SELAMAT ULANGTAHON KELAHIRAAAAANN!!! have a blast! ^^

Sunday, October 2, 2011

Celebrating October! Oct 2 - Blogger Perak Sekalung Kasih

ni bukan sekalung dah... berkalung-kalung kasihnya Blogger Perak hari ni. wheee!! ^^


alhamdulillah. hari ni impian jadi kenyataan. selama-lama ni aku dok hingaq pasai nak pi gathering Blogger Perak tak buleh2. wahahaha!! syok! hepi banget seh!

meh aku cerita sket2 rentetan kejadian. =)

memandangkan aku berada di kejaohan utara tanah air...takde la jaoh mana, kat negara Sungai Petani je. tapi lebih dua marhalah jugak la kalo nak ke Taiping tu, lokasi BP Sekalung Kasih ni. so, takot lambat punya pasal, aku kuar umah direct lepas suboh. dlm 6.30pagi camtu. semangat tak? hehehe

nyampah la plak bawak keta sensorang suboh2... banyak lori. zzz~ main dengan Ford buruk ni rosak pulak ekon dia, memang telan asap lori la... sebab bukak tingkap luas2. lantak lah. jangan berjelaga hidong sudeh.

gedebak gedebik gedebuk!! sampai la aku yang hina ini kat tanah tumpanh darah aku... Taiping!!! yeah. siyes. aku diberanakkan kat Hospital Taiping ye. nombor IC 87xxxx - 38 - xxxx. 38 tu kod daerah Taiping tau. hahaha.

disebabkan aku sampai agak awal, so aku amik keputusan nak tunggu good mate aku, si Ticer Anis tu datang dulu, then baru gerak ke lokasi yang dimaksudkan. sementara tunggu dia, aku round2 la taman tasek tepeng tu. woot woot! meriah la pulak! ramai seh orang ber-rekreasi pepagi hari nih. tetiba aku nampak bebudak main tuju kasut! sejenis permainan budak2 kampung. direct aku parking keta kat tepi jalan tu, turun main skali dengan budak2 tu. hahaha. wekk, tak malu! main dengan budak. dah menang bangga. hahaha

lepas abes maen tuju kasot, aku pecut cari taman suria. sumpah aku tak ingat jalan. jadi, aku serah je kat takdir. haha. aku just ikot gerak hati, hunch and instinct... pusin2, main selamber je amik simpang ikot suka hati.... tengok2... yeay!!! sampai taman suriaaa!!! wah! hebat gak aku nih. hohoho. terus aku carik ayor terojun yang best tu.

jumpak!!! so arahan seterusnya, aku cakap kat Ticer Anis soh carik aku kat ayor terojun tu while aku main2 air kt situ. wheeee!! syok laaa~ rindu2. =D

dalam 15 minit cmtu...baru la dia sampai. sembang2 kejap, teros gerak cari dewan orang ramai taman suria. aku rasa Tuhan memang anugerahkan aku ability macam GPS la. sku main tibai je jalan. sekali terus jumpak dewan tu! ngehngehngeh. xD

haaa.... kat sini la kemeriahan bermula!!!

kitorang datang je teros ada geng blogger perak yang keluar sambut. waahh! siyes cakap, ni 1st gathering Blogger Perak yang aku join - tapi geng2 blogger ni punya keramahan... pergh! macam kitorang dah kenal bertahon2 ha! sangat welcoming ye. ^^ alhamdulillah, thanks kat dorang, aku tak rasa terasing walo sekelumit pon. heee

aku tak sure lak ni gathering ke berapa BP. tapi yang pasti, gathering kali ni bukan setakat bloggers je, tapi Blogger Perak raikan anak2 yatim dari dua buah rumah anak yatim kat Taiping nih. mulia kan dorang? aku bangga sangat dengan usaha murni yang kengkawan BP ni buat. alhamdulillah, ada rezeki aku nak join berbakti kat anak2 kecil yang senasib dengan aku ni. well, actually aku masih dikira beruntung berbanding dorang... i had my mom and dad for at least 19 years... but those kids... just look at their age... dorang takde mak ayah sejak kecik lagi. kesian kan? em.. mudah2an Allah mencucuri rahmat ke atas kedua ibu bapa mereka.

so! Rumah Terbuka BP Sekalung Kasih. siyes wa cakap lu - ini event adalah sempena raya. raya ye kengkawan, R.A.Y.A. haha. jadi, kitorang cuba meriahkan suasana dengan sememeriahnya. ^^ best bro!! bab makan tu takyah citer la. kredit kepada sape2 yang masak/tolong2 masak dan seangkatan dengannya. sedap!! hehe.

tu part makan! tak kire part laen lagi. haaa... dalam event kali ni ada banyak segmen tau. meh aku eksplen sket segmen2 yg aku maksudkan. memula ada segmen "Eh Yang Tu Sape Ek?". haha. ni obviously aku la peneraju utama. maklum laaa... tengok kat FB je selama nih. so bila depan2 ni, nak tembak2 pon takot salah orang...cek maluuu. LOL! lepas tu ada segmen "Sekapur Sireh". segmen ni masa dorang dok bagi2 ucapan, bentangkan ketas kerja dan caturan peperangan kat dalam dewan. aku plak missed part nih, sebab gi basoh cawan kat tandas. hihi.

lepas tu ada segmen "Makan2 Jangan Segan". dah pagi tu melantak bihun sup yang sedap. naik tengahari sket, ada nasik laaa!! memang murah rezeki. hehe. segmen "Meriah Kau Jah!" adalah segmen penceria suasana. anak2 yatim yang comel2 semua nih, dorang buat persembahan untuk hadirin. mula2 ada nasyid, lepas tu ada nasyid lagi, lepas tu ada bacaan surah lazim/hafazan. maklumlah, dorang budak2 tahfiz. tapi paling grand.... sorang budak tu perform solo beb!! karok siap! hahahaha. lepas tu, lagi terbaik... ada yang pandai beat-box seh!!! memang aku nganga luas2... tahfiz ber-beat-box?? pergh!! #kaumampu ? hahaha

tapi budak2 blogger perak tak dok diaaamm... kitorang serang balas dengan segmen "Yes We Can!", iaitu... kitorang pon bantai melalak jugak! nyanyi lagu raya, hei! lepas tu lagu kenangan terindah kot. hee... aku tak tally sgt dgn lagu2 indonesia nih. ^^" memang tak ingat dunia kan? siap aku berjoget atas stage. hambik kau!. hahahaha

ha! selingan. Blogger Perak jugak buat sambutan ulangtahon kelahiran kat budak2 yang sambut birthday dorang dalam bulan ni, Oktober. wahahaha!! siyes aku taktau pasal ni, tapi tentu2 la aku hepi. dan dengan hepinye aku menyemak skali budak2 tu - sebab aku pon October-born baby yo!! sukenye!! xD siap kek lagi baii.... lawa plak kek tu. besor! dan sedap! nak makan pon cam sayang je. tapi telan jugaaaak.. hihi

segmen paling gah dalam dunia... "Kau Hengat Kau Chantek!?" hahahaha. ni maksudnya sesi bergambo!!! ok, segmen ni berlangsung sepanjang masa - dari start event sampai la tutup kedai. memang terbaek lah! kenangan la wei~ siyes. hepi sgt. ^^

wallao~ sangat suka ini hari. memori yang cukup umph!!

terima kaseh yang tak terhingga buat kengkawan Blogger Perak. looking forward for this kind of event lagi int he future. insyaAllah, i'll be contributing anything within my might to make it a success. ^^

nah! sneak peak sket2. recap hari nih. lol!









dan hari ni, hari ulangtahon kelahiran Nurul Syuhada dan Noryana! Happy Birthdaaaayy!!! ^^

p.s; did i mention pasal kek? dan celebration birthday yang "diawalkan" ? . hahaha

Saturday, October 1, 2011

Celebrating October! Oct 1 - General Facts



Ok! hari ni hari pertama di bulan October yang diberkati nih. hehe. jadi, meh aku bagi sedikit sebanyak info umum pasal October, ayte?

**********

October ni bulan ke sepuloh dalam 12 bulan dalam setahun. tapi dalam kalendar Roman yang terawal, October ialah bulan ke lapan. ada 31 hari semuanya dalam sebulan nih. hehe

frost yang mula2 sekali (first frost) biasanya jadi dalam bulan October kat North Temperature Zone. masa nih dah musim luruh (fall/autumn), so daun2 semua tukor kaler dan mula berguguran. cantik! romantik kan? haha. kalo kat negara bermusim tu, tanaman semua kena tuai dah by this time, wlopon belom bersalji lagi. selalunya sejuk je la, tapi suam2 jugak. ^^

bagi jenis burung2 yang berhijrah, bila dah jadi the first frost tu dorang dah gerak ke selatan. tapi sparrows suka sejuk2 nih. taktau kenapa. hee... ha! kebanyakkan ladang epal dan anggur kat dunia nih dituai dalam bulan ni.

bagi peminat sukan, NFL biasanya mula rancak dalam bulan October. NHL baru habis pre-season, dan NBA akan start hujung2 bulan. tapi paling meletop ialah MLB. World Series in October, baby!


kat America, Columbus Day disambut kat sekolah2, terutamanya sekolah rendah. Columbus Day disambut pada hari Isnin kedua dalam bulan October. ni sebab nak memperingati Christopher Columbus yang sampai kat America pada 12 October 1492. see.. kecik2 dah diajar menghargai sejarah. kita? hihi

kalau kat Canada, dorang sambut Thanksgiving Day pada hari Isnin kedua. dorang tak sambut Columbus sebab encik Columbus tak pegi sana kot. ^^"

sambutan paling femes dalam bulan October? mestilah Halloween! Halloween disambut pada malam last dalam bulan ni (31hb malam). apa halloween tu? haaa... nanti aku cerita details. hehe

ni batu pink tourmaline. cantik kan?

bagi korang yang lahir dalam bulan October, birthstone korang yang rasmi ialah Opal dan Tourmaline. cantik2 batu nih, siyes. kategori batu yang mendamaikan. =)

lepas tu, bunga yang sinonim dengan October ialah Calendula. penah tengok? haa.. nanti aku cerita jugak details pasal birthstone dan flower of October. k?

nah. kat sini aku copy dari satu page; the important October events. tapi ni mengikot sejarah pilihan barat la. hehe. kot2 ada yang elok2, kena dengan birthday korang, leh la bangga sket2. ^^


  • Free rural delivery of mail began in the United States, October 1, 1896.
  • First "Model T" Ford put on the market, October 1, 1908.
  • Jimmy Carter, 39th President of the United States, born in Plains, Ga., October 1, 1924.
  • Cordell Hull, American statesman, born October 2, 1871.
  • George Bancroft, American historian, born October 3, 1800.
  • Painter Jean Francois Millet born October 4, 1814.
  • Rutherford B. Hayes, 19th President of the United States, born at Delaware, Ohio, October 4, 1822.
  • Artist Frederic Remington born October 4, 1861.
  • The Soviet Union launched first artificial satellite, October 4, 1957.
  • Chester A. Arthur, 21st President of the United States, born in Fairfield, Vt., October 5, 1829.
  • Joshua Logan, American playwright, born October 5, 1908.
  • President Harry S. Truman made the first presidential telecast address from the White House, October 5, 1947.
  • George Westinghouse, American inventor, born October 6, 1846.
  • Anwar el-Sadat, president of Egypt, assassinated in Cairo, October 6, 1981.
  • First double-decked steamboat, the Washington, arrived at New Orleans, October 7, 1816.
  • James Whitcomb Riley, Hoosier poet, born October 7, 1849.
  • John M. Hay, American statesman, born October 8, 1838.
  • Chicago fire began, and burned for about 30 hours, October 8, 1871.
  • Eddie Rickenbacker, American air ace, born October 8, 1890.
  • Camille Saint-Saens, French composer, born October 9, 1835.
  • U.S. Naval Academy opened at Annapolis, Md., October 10, 1845.
  • Norwegian explorer and statesman Fridtjof Nansen born October 10, 1861.
  • Helen Hayes, American actress, born October 10, 1900.
  • Eleanor Roosevelt, wife of President Franklin D. Roosevelt, born October 11, 1884.
  • Columbus landed in America, October 12, 1492.
  • Ralph Vaughan Williams, British composer, born October 12, 1872.
  • White House cornerstone laid, October 13, 1792.
  • William the Conqueror won the Battle of Hastings, which assured the conquest of England, October 14, 1066.
  • William Penn, founder of Pennsylvania, born October 14, 1644.
  • Eamon de Valera, president of the Irish Republic, born October 14, 1882.
  • Dwight D. Eisenhower, 34th President of the United States, born at Denison, Tex., October 14, 1890.
  • E. E. Cummings, American poet, born October 14, 1894.
  • Helen Hunt Jackson, American novelist, born October 15, 1830.
  • Philosopher Friedrich Nietzsche born October 15, 1844.
  • Clayton Antitrust Act became law, October 15, 1914.
  • Dictionary editor Noah Webster born October 16, 1758.
  • Oscar Wilde, Irish-born dramatist, born October 16, 1854.
  • David Ben-Gurion, Israeli prime minister and Zionist leader, born October 16, 1886.
  • Eugene O'Neill, American playwright and Nobel Prize winner, born October 16, 1888.
  • British general John Burgoyne surrendered his army at Saratoga, October 17, 1777.
  • Abolitionist John Brown and his men seized the United States arsenal at Harpers Ferry, Va. (now W. Va.), October 17, 1859.
  • Henri Bergson, French philosopher, born October 18, 1859.
  • The United States flag was formally raised over Alaska, October 18, 1867.
  • Pierre Elliott Trudeau, prime minister of Canada, born October 18, 1919.
  • First general court in New England held, Boston, October 19, 1630.
  • British troops under Cornwallis surrendered at Yorktown, October 19, 1781.
  • Thomas Edison began first successful demonstration of his electric light, October 19, 1879.
  • Architect Sir Christopher Wren born October 20, 1632.
  • John Dewey, American philosopher, born October 20, 1859.
  • Magellan entered strait that bears his name, October 21, 1520.
  • Samuel Taylor Coleridge, English poet, born October 21, 1772.
  • U.S.S. Constitution, better known as Old Ironsides, launched, October 21, 1797.
  • British Admiral Nelson was killed defeating the French and Spanish at Trafalgar, October 21, 1805.
  • Alfred Nobel, Swedish philanthropist and founder of the Nobel Prize, born October 21, 1833.
  • Sam Houston inaugurated as first president of the Republic of Texas, October 22, 1836.
  • British began offensive at El Alamein in Egypt in World War II, October 23, 1942.
  • Battle for Leyte Gulf in the Philippines began in World War II, October 23, 1944.
  • First transcontinental telegram sent, October 24, 1861.
  • United Nations formally established when necessary number of members ratified charter, October 24, 1945.
  • Thomas B. Macaulay, English historian, born October 25, 1800.
  • "Waltz King" Johann Strauss, Jr., born October 25, 1825.
  • Georges Bizet, French composer, born October 25, 1838.
  • Spanish painter Pablo Picasso born October 25, 1881.
  • Richard E. Byrd, American polar explorer, born October 25, 1888.
  • Erie Canal opened to traffic, October 26, 1825.
  • The Federalist papers began appearing in the New York newspaper Independent Journal, October 27, 1787.
  • Theodore Roosevelt, 26th President of the United States, born in New York City, October 27, 1858.
  • Captain James Cook, English explorer, born October 27, 1728.
  • Harvard College founded, October 28, 1636.
  • Statue of Liberty dedicated, October 28, 1886.
  • Jonas Salk, American developer of a polio vaccine, born October 28, 1914.
  • Cartoonist Bill Mauldin born October 29, 1921.
  • Blackest day in stock market history, October 29, 1929.
  • John Adams, second President of the United States, born in Braintree (now Quincy), Mass., October 30, 1735.
  • Benito Mussolini, founder of fascism, became premier of Italy, October 30, 1922.
  • According to tradition, the day Martin Luther nailed his 95 theses to the door of a church at Wittenberg, October 31, 1517.
  • Jan Vermeer, Dutch painter, born October 31, 1632.
  • King's College (now Columbia University) founded, October 31, 1754.
  • Nevada became the 36th state, October 31, 1864.
  • Sir Hubert Wilkins, Australian explorer, born October 31, 1888.
  • Comedian Steve Allen died from a heart attack in the home of his son on October 31, 2000.
    Information taken from World Book Millenium

as for my friends, hari ni hari ulangtahun kelahiran Dalwinder Kaur dan Nony Norainy!
HAPPY BIRTHDAY!!!