About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, December 30, 2013

100 Soalan Spontan


hello hello!! happy new year!! oh belom. saje la wish awal2... nanti new year kang tak sempat wish kata tak prihatin lak. hiks~



ni! dah nak abes taon 2013. soalan wajib nak tanya ni. aritu dengor2 ada azam 2013... apa cer? ahahaha. ok ok aku tanak trollolol korang yang ada azam bagai ni. bagus tau ada azam iltizam zam zam alakazam, korang ada matlamat nak berjuang. takpe, tak tercapai pon takpe asalkan korang dah berusaha. chewah, positip nak arwah. hahaha

aku dapat emel. dalam emel tu ada benda2 yang aku letak kat bawah ni. actually aku nak ajak main game. jawab semua 100 soalan kat bawah ni, pastu tag 5 blogger laen utk dorang buat jugak perkara yang sama. tapi tanak lah. sape rasa nak jawab, bleh jawab sendiri. nak tulis boleh, nak jawab dalam hati pomboleyh. tapi kalo rasa2 nak cerita kat aku, meh meh. sudi mudi nak dengor/baca. hehe

so! jom? soalan2 merangkumi 2013 saya!!


waktu mula menjawab- 8.43 pm, 29 disember 2013


1. Last kiss
- kiss kat mana tu? em em.. kalo kat pipi baru dapat dari makcik. minggu sudah

2. Last phone call
- 3 hours ago

3. Last text message
- sms? ke whatsapp? wechat? ahaks

4. Last song you listened to
- Livin on a prayer (Bon Jovi)

5. Last time you cried
- cried sebab sedeyh ke sebab hepi? define2. =p

HAVE YOU EVER:
6. Dated someone twice
- aa.. tak paham soalan. next

7. Been cheated on
- yep

8. Kissed someone and regretted it
- nope

9. Lost someone special
- yeah..

10. Been depressed
- ada ke? macam tadek je.. hmm..

11. Been drunk and threw up
- mabok? huih haroomm... mana pernah

THIS YEAR HAVE YOU:
12. had sex
- never. not just this year ok. tak pernah. tunggu kawen. meoowss~~

13. How many people have you had sex with this year?
- ko baca balek jawapan soalan atas ni bleh? malas ulang

15. Made a new friend
- yes! ramai!

17. Laughed until you cried
- ada! banyak kali. selalu kot! hahaha

18. Met someone who changed you
- sorta. hehe

19. Found out who your true friends were
- what team!? wildcats! lol

20. Found out someone was talking about you
- erm... ada2.. good talk bad talk dua2 ada.


HEY
26. What did you do for your last Birthday
- aku hilangkan kunci kereta hahahahahahahaihh...

27. What time did you wake up today
- 6.27 am.

29. Name something you CANNOT wait for
- musim manggis. ouhhh... dap uh dap uh

30. Last time you saw your all of your siblings at the same time
- early this month

31. What is one thing you wish you could change about your life
- my shoelace

32. What are you listening to right now
- the rhythm of the falling rain

33. When is the last time you had sex?
- godforsaken berapa kali nak cakap.. tak pernah laa...

34. Who's getting on your nerves right now
- nobody

35. Most visited webpage
- google homepage. ok i lied. twitter~

36. Favorite colour
- black!

37. Nicknames
- banyak... an, a'an, antara, an jepun, ken, 4k, kanipan, yada yada yada....

38. Relationship Status
- ain't we are all related? ba dum tss

39. Zodiac sign
- libra

40. Male or female
- jap nak check.. male! wait what??

41. Primary school
- sksb

42. Secondary School
- gunung rapat, panglima bukit gantang, raja lope nor rashid

43. High school/college
- maktab perguruan persekutuan pulau pinang

44. Eye color
- hazelicious!

46. Height
- 170 cm

47. Do you have a crush on someone
- do you want me to get friendzoned?

48. What do you like about yourself
- everything! muehehe

49. Piercings
- haroomm..

50. Tattoos
- harooooommmm..

51. Righty or lefty
- bothy! no la, kidding. righty

FIRSTS:
53. First piercing
- tadek

54. First best friend
- ajib, my next-door neighbour kat kampung

55. First hookup
- *breathes heavily*

56. First Bestfriend
- wait... is this some kinda test or something?

RIGHT NOW:
59. Eating
- not eating

60. Drinking
- not drinking. dahaga la pulak.. hmm...

61. I'm about to
- buat air. kau ah ni tanya pasal dahaga lak. hish

62. Listening to
- the rhythm of the falling rain

63. Waiting for
- orang masuk meminang. hiks..

YOUR FUTURE:
64. Want kids?
- of course! nak 18

65. Get married?
- nak jugak! nak sekarang! omnomnom

66. Career
- retired

WHICH IS BETTER:
67. Lips or eyes
- eyes!

68. Hugs or kisses
- combo!

69. Shorter or taller
- yang sedang sedang sajaa~~

70. Older or Younger
- depends on purpose. eh

71. Romantic or spontaneous
- combo!

72. Nice stomach or nice arms
- what? parts of the buffalo?

73. Sensitive or loud
- next

74. Hook-up or relationship
- relationship after hook up. power! hahaha

HAVE YOU EVER:
76. Kissed a stranger
- nope. tapi.. cam best je.. =p

77. Drank hard liquor
- never. harooommm

78. Lost glasses/contacts
- glasses? tak pakai. contacts? nombor tepon? 2-3 kali gak..

79. Had sex
- aku tumbok gak kau ni karang..

80. Broken someone's heart
- based on stories i've heard... yeashh... adeh~ sorry...

82. Been arrested
- nope. saya bukan rafizi.

83. Turned someone down
- pon pernah. sorry.. =(

84. Cried when someone died
- tell me bout it, i'll write ya a novel

85. Fallen for a friend
- fallen like fallen angel? or falling n'sync? hiks... umm... next!

DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself
- of course i'm awesome!

87. Miracles
- yup!

88. Love at first sight
- yep

89. Heaven
- tu dalam rukun iman ok. tak caya dosa

90. Santa Clause
- kenapa 'Claus' tu ada suffix e? ni soalan morphology ke apa ni?

91. Kiss on the first date
- nope. ko nak aku mampos kena panah petir?

92. Angels
- der... rukun iman der...

93. How would you label yourself?
- QR code

94. Someone You Pray Everyday For
- mom. dad. entire universe

95. Did you sing today
- hell yeah!

96. Who From All Your Ex's have You Cared The Most About
- obviously you do not know me, do ya. manade ex's .. sorang ex je. luls

97. If you could go back in time, how far would you go?
- whoa... pegi baca surah Al-Asr sana. em em..

98. Out Of Everything In The World What Do You Wish For
- =)

99. Are you afraid of falling in love?
- nope. kenapa soalan ni dok number 99? penat tunggu tau. eh. =p

100. Do you like the way you look?
- alhamdulillah. ^^


wheee!! dah jawab. lagi syok soalan2 cemni daripada exam MUET. ahahaha. so, rasa nak share gak? copy je soalan2 ni, then tulis jawapan korang. nanti 10-20 taon nanti tengok balek jawapan yang korang buat. sure senyum gelak2 punya. hee..

happy new year!!


Friday, December 27, 2013

Baru Hang Tau Langit Tinggi Rendah

tadi.

tadi petang lepas keroje aku gi OU (one utama) dengan member. jenjalan carik barang dengan beliau. actually aku memang nak kuar atas dasar kebosanan. since dah dia nak ke OU dan ngajak aku, bagai pucuk dicita ulam mendatang lah. hehehe. aku ni jenis suka duduk rumah, tapi taktau la kenapa aku rasa nak sangat gi OU hari ni.

memandangkan aku prefer utk ikot gerak hati naluri aku... so.. OU lah! hahaha

hari ni aku belajor banyak benda kat sana. dan kebanyakkannya memang mengejutkan. meh aku cerita satu per satu. tapi highlights je la ye. hiks

memula aku disapa oleh salesperson nokia. aku ingat dia nak promo henset. memandangkan aku dah ada tepon, so tak berapa nak minat la. tapi tetiba dia cakap nak survey pasal produk n perkhidmatan nokia lumia yang baru. hmmm... aku tengok kertas survey tu. takde la banyak soalan sangat pon. ah, takpe lah. jawab je la. hee.. so i took my time, jawab semua soalan survey tu. done. eh!?


tomei tomei!! ^^

atototo... dapat teddy bear la plak tanda penghargaan. hahaha. rejeki! xD hepi gilak!! lololol

pastu... kitorang naik ke upper roof ou tu. kat situ ada batting cage. It's A Hit nama tempat tu. batting cage ni tempat kitorang lepas tension. pukul bola baseball/softball sampai lebam. hahaha. oh yeah aku selaku customer tetap tempat ni memang dah biasa dengan speed2 bola dari mesin tu. tapi kali ni... aish... slack la. mostly bola tak masuk strike zone elok2. banyak 'ball'. jenuh aku nak hit oi~~ tu nama dia karma. dulu aku menunjuk sangat kat kengkawan, aku bleh hit bola 70-80 miles per hour. tadi bola 50 mph pon tak kena. cait... abeh duit. ~.~

nampak tak dia punya tona sedih tu? haha. tu permulaan. lepas2 ni makin sedih. luls~

lepas dah jenjalan beli barang ambik barang etc... aku ajak member aku pegi main arcade. haaa... ni tempat wajib pegi every time datang ke mall. mana2 mall yang ada arcade mesti aku nak main. abeh duit lagi... ekeke

tapi kali ni banyak kejutan la jadi kat arcade, beb. siyes...

memula... masuk2 je arcade tu aku terpana tengok sorang budak laki ni, dalam usia skolah menengah kot gayanya, tengah main game Step It Up. alaa... game menari2 tu, yang kena pijak2 anak panah ikot lagu tuuu... haa.. yang tu.

aku memang suka game tu. reti gak la main. so kitorang dok tepi satu mesin ni, blakang budak tu, sambil tengok dia main. dia pon masukkan token, dan mulakan game. aku tengok selection lagu dia... whoa... level tinggi2. difficulty hardest la senang cakap. then dia pilih lagu yang averaging 180+ bpm (bitrate per minute)... aku dah kagum leven super saiya dah. lepas tu dia triple-kan speed lagu tu! 3x faster than normal speed yo!! i thot that was insane... but i also thot dia ni mesti tau apa yang dia buat.

i knew it. the moment lagu tu start, masa tu jugak la kaki dia menari-nari pijak arrow yang menyala ikot beat lagu tu. and they were super fast!! sumpah laju beb!! macam hujan ribut dia punya pegi kat skrin tu. dan budak tu seemed effortlessly menari gerak kaki pijak2 semua like a pro! and guess what (what?) .. dia dapat perfect combo for the first song. i was like....  whaaaaaaaaatttt did just happen!???

seriously beb. ok. dia dah tarik minat aku. then dia pegi ke lagu seterusnya. pun sama. cari lagu hardest difficulty, yang banyak pergerakan, dan tambah speed. aku dengan member aku ternganga kejap. lepas tu baru aku tengok sekeliling - dah ramai orang kat blakang budak tu - semua pon ternganga macam kami. ahahaha. amazed beb, siyes~~ normal people biasanya sampai stage 2 or 3 je. dia main semua lagu dengan perfect combo sampai stage 4 oi!!

ok... aku dah rasa rendah diri. dulu aku main game para para sakura. bila tengok ada dewa main game rhythm camtu punya power, aku rasa cam sampah sarap lak highscore aku kat mesin para para sakura kat queensbay mall dulu. hahahaha

tu tak abes kat situ.

lepas budak dewa kaki tu blah, aku pegi cari mesin game macam guitar hero tu. nak main la. tetiba aku pandang ada sorang mamat ni kat  mesin arked sebelah mesin gitar tu. dia main drum. ok aku pernah main game drum mania tu jugak. dan aku tau susah dia macam mana. tapi...

tapi mamat tu blasah semua lagu yang dia sempat kat mesin tu dengan streak perfect dan perfect combo!! how did he just ketuk drum dan cymbal tu macam pakar!? i was like... whoooooooaaaaaa... tangan kiri kanan dia hidup beb!! macam pemain drum band Green Day ouh!! 

lepas 4-5 lagu dia layan dengan jayanya, aku pulak baru sedar yang aku dah berdiri belakang mamat tu dekat 20 minit dalam kekaguman tengok dia main game dengan sempurna. aku jeling je mesin guitar freaks kat tepi dia tu. hahahaha. kalo aku main tu waktu tu, memang humiliation kot aku rasa. tak terbanding ah dengan skill beliau. nak main game gendang jepun yang comel tu? note mudah pon kekadang aku missed. hahaha. moral down dah. ngeee~~

ok2. let's find something yang aku terer sket. basketball! alaa.. game yang shoot bola masuk hoop tuu~~

bagi aku mana2 pusat arked kat mall yang takde mesin main basketball tu adalah tak lengkap dan tak layak dikunjungi. hahaha amboih over. nasib baek kat ou arcade dia ada mesin basketball. tapi... tu la... tuhan nak tunjuk power Dia kan...

aku tengok ramai orang berkumpul kat kawasan mesin basketball tu. aish... kenapa pulak. aku dah rasa2 moral down aku nak kena down syndrome lagi nih. hahaha. takpe, tengok dulu. kitorang pon join the bandwagon. aku tengok kat situ ada 4 orang tengah dok keliling sorang mamat ni main basketball.

korang tau kan... mesin arked ada kiraan points? high score etc. haa.. aku selalu tengok kat mesin basketball highest point dia 250 - 400 lebih. sumpah selama ni aku pikir semua tu technician mesin tu set supaya jadi motivasi utk orang beat high score tu. you know what... hari ni aku saksikan sendiri macam mana high score tu dibuat-

budak laki tu score 547 points untuk sekali main. eventually setting the highest score kat mesin tu.

aku macam... hoooiiii!!! apa gila ada orang bleh shoot banyak camtu!?? aaaa.... mental breakdown. aku paling banyak pon score 270 untuk 4 stage sekali main. tapi budak tu buat 290+ points dalam satu stage!! bleergghhh!!! what sorcery was that!!!

lepas mamat tu abes main, dia undur. aku tengok tepi2 dia tu macam ahli keluarga dia. aku syak la, sebab nampak dorang close semacam je. ok. oh wait... auntie tu... mak dia kot. eh mak dia nak shoot basketball jugak? whoa... rare nih. hahaha. aku pikir mak dia tu nak try2 kot main macam anak dia tadi. ok. sporting. go auntie go!!

moral down.

what on earth!!?? that auntie shoots better than her son; 320+ points dalam stage 1, dan 590+ untuk 4 stage dalam satu game! dan aku diberitahu oleh salah sorang bystanders yang tengok dorang main game tu dari awal... highest score kat mesin mula2 tu 999 . dorang la yang set. aku terkedu, apatah lagi rasa nak berenti main basketball teros lepas tengok video dorang score 999 tu. ergh...




baru hang tau langit tinggi ke rendah, an~

. . .

ye cerita hari ini memang ntah apa2. tapi memang bermakna bagi aku. jadi pengembaraan aku ke OU hari ni penuh pengajaran. meh aku simpulkan untuk korang meh;

1. tak semua benda ikot perancangan kita. kekadang mesin bola baseball pon pandai buat lawak dan malukan kita; so be prepared.

2. latihan membuahkan kesempurnaan. (practice makes perfect)

3. impossible is nothing. highest score itu tidak mustahil untuk di-set, dan dipecahkan.

4. SEEING IS BELIEVING


p.s. aku tadi jumpak pa'an jalan dengan tunang dia. ehem... untung laa detim makan nandos. hehehe. ok ni side story. luls.

so... bila kita nak start menabung demi hari tua ? err...



Wednesday, December 11, 2013

Kenangan 11/12/13



raaaaaaaaahhhh!!!

*flips table*

jam 9.18 minit malam. ah, lagi dua belas minit, getus hati kecilku. saban waktu aku menanti jam 9.30 malam di hadapan tv plasma 42 inci ini demi menonton siaran kegemaranku di TV Al-Hijrah. 30 minit Ustaz Don. mesti mahu.

kipas siling berputar perlahan. terpaksa aku perlahankan kelajuannya dek takut tercabut lantas bertebaran mengikut tarikan graviti seraya mencantas-cincang tubuhku yang berada tepat di bawahnya, tubuh yang makin malas dari hari ke hari ini. ah... imaginasi mentah.

"lapar la pulak" , jerit batinku meronta dalam diam. ingin makan.

dari bermalas-malasan di sofa, bingkas aku bangun. kain pelikat kugulung, kubetulkan. kunci, mana kunci rumah? mana remote astro? jenuh tanganku menyeluk tepi dan bawah sofa mencari permata yang hilang. ya, permata itu adalah kunci rumah. tanpanya aku tak bisa ke mana-mana.

"oh. sini rupanya." kunci rumah ada dalam gulungan kain pelikat. nah, tertawa kecil aku sendirian. lantas alat kawalan jauh astro kucapai, dan kuletak semula kerana tidak tahu apa motif aku mencapainya sebentar tadi. 

longlai aku melangkah menuju pintu utama. satu persatu kunci dan selak kubuka. daun pintu aku kuakkan ke dalam agar dapat aku menapak keluar. kututup kembali daun pintu yang terkuak tadi; aku kunci. nah, ada pula pagar yang berpedal ayam. dalam sayup-sayup cahaya lampu parkir rumah jiran, aku mencari seliparku yang setia. di manakah ia agaknya, aku bertanya dalam suara yang perlahan. malu, jika jiran-jiran mendengar aku mencari selipar dalam gelap walhal aku seharusnya lebih awal menghidupkan lampu parkir rumahku sendiri. ah! jumpa.

aku rasa baik aku cepatkan cerita ini.

di gerai burger, atau aku lebih gemar menyebutnya 'beger,' sekitar gerai, ku lihat ada beberapa susuk tubuh sedang berdiri termanggu berpeluk tubuh diam berteleku. menanti giliran pesanan mereka siap, barangkali.

"kak, beger daging istimewa satu." pesanku.

agak lama wanita itu berdiam diri sambil merenungku. tangannya yang tadi mengalih-alih daging dan roti yang hangat di atas dapur keluli, tiba-tiba terhenti. dari gerak bibirnya aku mengagak dia ingin menyampaikan sesuatu namun berat benar untuk meluahkan bagai ada yang menyekat tutur bicaranya dan--

"beger daging special ka?" dia menyoal

"ha'ah. daging special." hampir sahaja aku menepuk dahi sendiri akibat ketidakupayaan aku menepuk dahinya dek hormatnya aku pada wanita dan orang yang lebih tua. tidak mengapalah. biar berbeza jalan, tapi sama tujuan. 

nyamuk. aku benci nyamuk. kenapa mesti ada nyamuk tatkala aku menunggu sesuatu yang belum pasti. dulu semasa aku menunggu durian gugur di dusun arwahnya tokwan ku, nyamuk jualah yang menguji kesabaran dan ketahanan fizikal dan mental ku. kalaupun hantu yang datang belumlah aku gentar kerana tahu lemahnya mereka dengan ayatul Kursi. tapi nyamuk! kau baca satu kitab pun belum tentu kau dapat menghalau nyamuk!

sementelah, aku perhati anak wanita penjual beger itu menyiapkan hidangan dan pesanan. dari perbualan mereka aku tahu mereka berniaga kain baju di sebuah bandar di negeri ini. nah, aku juga tahu bila mereka dijadualkan terbang ke negara jiran untuk mengambil bekalan pakaian demi dijual di sini pada harga yang sekurang-kurangnya sekali ganda menguntungkan. aku tidak pasti samada pelanggan lain juga meneliti perbualan itu, kerana gayanya mereka kelihatan agak sugul dan ingin meledak kemarahan namun tertahan. harus, seandainya aku di tempat mereka aku juga berperasaan sedemikian. mungkin.

dalampada aku mengelamun memikirkan hari-hari yang mendatang, hatiku terdetak untuk kembali ke realiti- memerhatikan situasi pesanan-pesanan kami tadi. sedang aku meneliti hasil kerja mereka, tiba-tiba penglihatanku terpana dalam pandangan tepat mata sang anak.

"bang, daging special satu, siap." abang. bila pula aku mengahwini kakaknya. senyum aku sendiri.

"berapa ringgit?"

"empat ringgit dua puluh sen."

amboi. agak tidak murah juga beger di kedai ini ya. sedap amat barangkali. tanpa berfikir panjang kuhulur nota merah bernilai sepuluh ringgit kepadanya. diambilnya dengan tangan kanan lantas dimasukkan ke dalam bekas plastik bertutup berjenama 'Apple Lady' di atas ruang kerjanya tadi. seraya itu kedua tangannya melilau mencari sesuatu. baki, mungkin. hatta setelah berjumpa beberapa keping nota bernilai bertandatangan Gabenor Malaysia berwarna biru, barulah dia melipat wang kertas bernombor siri tidak berturutan itu untuk dipulangkan padaku.

"terima kasih. maaf bang, lambat sikit." sikit. katanya.

"aa, takpe-takpe." balasku, senyum. ayuh, Ustaz Don menanti!

laju aku menapak. langkah besar ku buka. seberapa pantas aku cuba sampai ke rumah. hantu syaitan kucing hitam ribut taufan anjing liar tidak ku peduli.

"aih, laju sangat tu. dari mana?" ada jiran menegur sebaik ternampak aku mempercepatkan langkah. prihatin, bisikku.

"ha, tadi lupa tutup iron! tu yang nak cepat ni. haha." bodoh kau, an. sudahlah menipu, tak menjawab soalan pulak tu. dasar tak pandai menipu. huh.

aku patut cepatkan lagi cerita ini...

jam menunjukkan waktu; 10.13 malam. argh!! setengah jam lebih masa yang wanita penjual beger serta anaknya itu ambil untuk siapkan pesanan yang tak seberapa banyak itu. kecewa, aku kecewa. dengan langkah sedikit kepenatan pada emosinya, ku heret kaki ini yang mendamba rehat dan rawat. dumm! badan yang malas ini ku hempas ke sofa bertentangan televisyen plasma 42 inci yang telahpun bertukar siaran kepada sebuah rancangan yang tidak ku ketahui tajuknya.

aku duduk. sambil mengadap televisyen, perlahan, pembalut beger ku buka. harapanku menggunung! nah!! burger daging istimewa di hadapanku!!


tampak lazat, bukan? ya. aku tahu. aku juga berfikiran sebegitu. sehinggalah... sehinggalah...

nanti. aku perhatikan beger daging istimewa yang kuterima. di mana hijaunya? mana dedaunan segar yang lazimnya ada dalam setiap beger? melainkan pemesan meminta 'beger tanpa sayur,' maka logiklah tiada helaian hijau nan malar diapit celahan daging dan roti. sabar, kutenangkan diri. mungkin tersorok barangkali. demikian, aku alih isi perut beger tersebut dengan penuh harapan dan istiqamah.



"hoi kedekutnya!?" terpacul frasa itu dari mulutku tatkala aku menyelak-buka kepala roti beger. hanya sekelumit sos cili yang ditampilkan di atas kepingan daging berbalut telur goreng itu! ah... ini benar menguji. baek. namun... masih belum kutemu helaian dedaun hijau seperti yang ku bayangkan. timun? mana timun?? aku mengangkat keping daging bersalut telur goreng itu...

"What the...!?" nah. terbit sudah frasa inggeris yang popular itu. alangkah terperanjatnya aku pabila melihat sekeping keju di atas rimbunan sayuran putih dan jingga itu... berbentuk segitiga!!


keju!! kenapa perlu dibelah dua!?? kenapaaaaaaaa!!?? terasa ingin ku jerit sekuatnya. baeklah, ku jerit sekuatnya.

hampa. aku hampa. sudahlah helaian hijau penuh khasiat tiada, kejunya juga dibelah dua menjadi segitiga. ah... sengkek benar mereka. tidakkah mereka tahu, kepuasan hati pelanggan boleh membawa doa yang baik-baik belaka kepada mereka? dalam kekecewaan, aku merungkai isi perut beger daging istimewa itu buat kali terakhir.




benar kata orang; keajaiban tidak berlaku pabila diminta. harapan dan impianku musnah. hanya sekeping hirisan timun yang kutemu. itupun sudah kuning, sudah kecut sudah layu. hatiku menangis teresak-esak. hanya satu jalan akhir yang mungkin mengubat duka lara di jiwa. rasa. maka kutepis segala kenangan hitam tentang beger daging istimewa itu, ku susun semula segala isi perutnya seperti sediakala. dengan berat hati ku nganga mulut seluas mampu, ku gigit kecil pinggir beger itu.

indah khabar dari rupa. maaf, rupanya pun sudah tak indah. sudahlah huduh, tak sedap pula. pada harga RM4.20, beger daging 'special' ini memang serba kekurangan. nikmatnya tiada. istimewanya hanya pada nama...

"tak beli dah kat sini. kompem" . kenangan 11/12/13 yang takkan ku lupakan.

aku lapar..


A High School Teacher's List of 100 Wisest Words


well hello there, assalamualaikum. sonok holiday kat tempat2 salji? ok iCity pon ada salji, baek2. hahaha

hari ni hari selasa. hari ni seblas haribulan doblas tahon tigablas. 11/12/13 . ini kalo ikot kalendar Malaysia ah. kalo ikot kalendar jepun dengan amareka, tak same susunannya. huhu. bagi sesetengah orang... today is just another day. takde mende pon. tapi bagi sesetengah orang... tarikh ni takkan jumpak dah pasni so perlu diabadikan dalam bentuk gambarajah. eh salah. dalam bentuk kenangan terindah. nikah, kawen, kendurik, tunang... sumepon nak tarikh ni. untung laa~~ haha. . apa2 pon, bagi yang berbahagia, aku ucap tahniah ye. bagi yang berbiasabiasasahaja, aku ucapkan selamat mencari erti bahagia. dan bagi yang berduka... atototo... meh sini meh nak console. =p hahahaha



okay!

as i was googling and wikipediaing (yes aku suka baca artikel kat wikipedia especially bila aku bosan) aku terjumpak satu set gambar nih. penuh dengan nasihat yang ... wacky, funny, witty, ouchy, tapi betul. haha. berguna, most of them - kalaupun tak semua la (tapi aku rasa semua bagos!). maybe korang dah pernah baca kat memana or stumble into or ada orang pernah tweet or cakap or anything but never mind. wise word lasts. =)

korang leh gi kat SINI  untuk set gambor yang aku jumpak tu. or you can save your time, read it here, and spread the wisdom! kalo ada ayat yang korang tak paham, let's discuss it here, okeh!? ^^ enjoice!!


A High School Teacher’s List of 100 Wisest Words


1. There are plenty of ways to enter a pool. The stairs is not one of them.

2. Never cancel dinner plans by text message.

3. Don’t knock it ‘til you try it.

4. If a street performer makes you stop walking, you owe him a buck.

5. Always use ‘we’ when referring to your home team or your government.

6. When entrusted with a secret, keep it.




7. Don’t underestimate free throws in a game of ‘horse’.

8. Just because you can doesn’t mean you should.

9. Don’t dumb it down.

10. You only get one chance to notice a new haircut.

11. If you’re staying more than one night, unpack.

12. Never park in front of a bar.

13. Expect the seat in front of you to recline. Prepare accordingly.

14. Keep a picture of your first fish, first car, and first boy/girlfriend.

15. Hold your heroes to a high standard.

16. A suntan is earned, not bought.



17. Never lie to your doctor.

18. All guns are loaded.

19. Don’t mention sunburns. Believe me, they know.

20. The best way to show thanks is to wear it. Even if it’s only once.

21. Take a vacation of your cell phone, internet, and TV once a year.

22. Don’t fill up on bread, no matter how good.

23. A handshake beats an autograph.

24. Don’t linger in the doorway. In or out.

25. If you choose to go in drag, don’t sell yourself short.

26. If you want to know what makes you unique, sit for a caricature.

27. Never get your hair cut the day of a special event.

28. Be mindful of what comes between you and the Earth. Always buy good shoes, tires, and sheets.

29. Never eat lunch at your desk if you can avoid it.

30. When you’re with new friends, don’t just talk about old friends.

31. Eat lunch with the new kids.

32. When traveling, keep your wits about you.

33. It’s never too late for an apology.




34. Don’t pose with booze.

35. If you have the right of way, take it.

36. You don’t get to choose your own nickname.

37. When you marry someone, remember you marry their entire family.

38. Never push someone off a dock.

39. Under no circumstances should you ask a woman if she’s pregnant.

40. It’s not enough to be proud of your ancestry; live up to it.

41. Don’t make a scene.

42. When giving a thank you speech, short and sweet is best.

43. Know when to ignore the camera.

44. Never gloat.

45. Invest in good luggage.

46. Make time for your mom on your birthday. It’s her special day, too.

47. When opening presents, no one likes a good guesser.

48. Sympathy is a crutch, never fake a limp.

49. Give credit. Take blame.

50. Suck it up every now and again.

51. Never be the last one in the pool.




52. Don’t stare.

53. Address everyone that carries a firearm professionally.

54. Stand up to bullies. You’ll only have to do it once.

55. If you’ve made your point, stop talking.

56. Admit it when you’re wrong.

57. If you offer to help don’t quit until the job is done.

58. Look people in the eye when you thank them.

59. Thank the bus driver.

60. Never answer the phone at the dinner table.

61. Forgive yourself for your mistakes.

62. Know at least one good joke.

63. Don’t boo. Even the ref is somebody’s son.

64. Know how to cook one good meal.

65. Learn to drive a stick shift. (THIS)

66. Be cool to younger kids. Reputations are built over a lifetime.

67. It’s okay to go to the movies by yourself.

68. Dance with your mother/father. (super THIS)

69. Don’t lose your cool. Especially at work.

70. Always thank the host.

71. If you don’t understand, ask before it’s too late.

72. Know the size of your boy/girlfriend’s clothes.

err.. ini saiz kasut ye. hihi~


73. There is nothing wrong with a plain t-shirt.

74. Be a good listener. Don’t just wait for your turn to talk.

75. Keep your word.

76. In college, always sit in the front. You’ll stand out immediately.

77. Carry your mother’s bags. She carried you for nine months.

78. Be patient with airport security. They’re just doing their jobs.

79. Don’t be the talker in a movie.

80. The opposite sex likes people who shower.

81. You are what you do, not what you say.

82. Learn to change a tire.


or you might get this. luls


83. Be kind. Everyone has a hard fight ahead of them.

84. An hour with grandparents is time well spent. Ask for advice when you need it.

85. Don’t litter.

86. If you have a sister, get to know her boyfriend. Your opinion is important.

87. You won’t always be the strongest or the fastest. But you can be the toughest.

88. Never call someone before 9am or after 9pm.

89. Buy the orange properties in Monopoly.

90. Make the little things count.

91. Always wear a bra at work.

92. There is a fine line between looking sultry and slutty. Find it.

93. You’re never too old to need your mom.

94. Ladies, if you make the decision to wear heels on the first date, commit to keeping them on and keeping your trap shut about how much your feet kill.

95. Know the words to your national anthem.

96. Your dance moves might not be the best, but I promise making a fool of yourself is more fun than sitting on the bench alone.

97. Smile at strangers.

98. Make goals.

99. Being old is not dictated by your bedtime.

100. If you have to fight, punch first and punch hard.

Source: Unknown


*****

there you go. 100 wisest words from a high school teacher. tak sure la betol ke tak dari cekgu, tapi indeed memang wise. hehehe. hey, you cracked a smile! and that's beautiful. ^^


Sunday, November 24, 2013

Lapan 'G' yang Perempuan Benci kat Lelaki

assalamualaikum. hai! dah tengok Catching Fire?

sekarang cuti sekolah. cuti sekolah amatlah sinonim dengan kendurik kawen. memang musim ah. tahniah aku ucapkan kepada korang/kalian yang dah/nak kawen. moga korang berbahagia ye. ^^

korang pernah tengok kan, iklan Cadbury yang baru ni? bukan yang naik kereta sangkut dalam jem tu... ni yang ada mamat hensem ni pegi umah girlfriend dia la kot, buat social visit. pastu teros auntie pompuan tu tanya "do you have 5 C's?" haa... mende 5 C tu?

Cash . Car . Condominium . Club membership . satu lagi apa hah? conjunctivitis?  alaa... lupa... >.<

tapi tu la. hehehe. itu actually gambaran realiti kehidupan kini. kalo tadak bende2 tu... maka MUNGKIN kebahagiaan abadi tak dapat dikecapi. katanya~~~

tapi camne pulak kalo laki tu ada 8 G?? mende pulak G ni... haa! ni nak share dengan hangpa. lapan G yang pompuan cukup tak suka kalau ada kat laki, especially yang depa suka. huhu... let's roll!


hate hate hate!



1. Garang

ohoo... laki memang sifat dia tegas. garang pon perlu benornye, especially bila dah ada anak. tapi takde la all the time kot. nak2 plak yang garang tak bertempat. asik nak maaaaaaaki je kejenye. silap sikit pon nak marah2, tengking2 tinggi suara, flip table. macam dia sorang je betol. plak tu bila kena tegur lagi la tak boleh. mencarut naik angin segala. bleergghh.. dah la pompuan tu kaum yang lemah, dilemahkan lagi dengan garangnya lelaki. memang tak in laa~~


garang . ganas . gerun

2. Ganas

ni upgrade daripada garang. kalo garang takat2 verbal je. maki keji carut bagai. tapi ganas ni lagi dasat! siap naik kaki tangan!! haaa.... jenis lelaki ganas ni benornye ramai. bagos kalo buat bodyguard ke, bouncer ke pelindung kaum wanita. tapi kalo jadi suami? dipukul dihentaknya si isteri? adoii... sedeyh weh... elok2 bini dia lawa kulit halus mulus... lepas kawen dah lebam2 luka2 kena pukul si suami panas baran. huk.. mintak simpang la kiah ooii~


3. Gemennervoustar
gementar. nervous. nebes2. hahaha. heii pompuan cukup pantang laaa kalo laki yang patotnya steady dan penuh keyakinan diri jadi gementar tak kira hari. kan? spesis laki genetar ni biasanya appear to be tak boleh harap. dia sendiri rasa tak boleh buat apa pon. takot silap la, takot salah la, takot tak jadi la... adeh. nak mintak kawen lagi satu pon takot, tergagap gagap. sedangkan pompuan harapkan laki utk bantu buat keputusan. dah  lembik lutuit camtu... acaner? tak suke lah! :p

see? hahaha


4. Gabra

kalo filem Yasmin Ahmad, Gubra. luls. gabra ni stail panic tau. bukan panic at the disco... tapi panic yang ... kalut. clumsy. takleh rasional elok2. cepat cuak, tak tenang dan tak menenangkan. baru dengar berita pasal harga gula naik dah kalut beli gula segudang buat stok kat rumah. baru anak menangis tetiba lepas terjaga dari tidur... dah depression sebab tak tau nak buat apa. adeh.. rileks brader. pompuan tak suka laki kalut2 ni. tak seswaii~~


5. TAK Gentleman

sebagai seorang lelaki... bila ada dua permasalahan yang sama pemberatannya... namun dihadapi oleh dua jantina berbeza yakni lelaki dan wanita... maka afdallah kamu membantu si wanita itu terlebih dahulu. baru gentleman!! hahahaha. seriously, if your beloved girl/lady/woman sakit ke... carikkan la dia ubat. if she's in need of any favor, be at your best to help her! itu baru lelaki sejati dashing namanya~ ini... dah la taya kereta gadis tu pancit, bila dia call kau boleh cakap 'kenapa pancitkan taya? kan baru tukar haritu?? awak ni tak habis2 nak habiskan duit mak bapak awak. tu nanti kalau dah kawen, habeskan duit saya pulak lah!?' pulak... jangan tanya kenapa si gadis mohon clash lepas tu..


hah. simple guidance. hehe~


6. Gover

blend word. 'go over.' suka hati aku je buat perkataan kan. hahaha. over lah! pompuan tak suka laki yang over2 sangat nih. rimas! dah pemalu, elok dah. tapi pemalu sangat sampai bila sebut nama je teros merah padam muka lari masuk bilek hempas muka ke bantal... dah pendiam, elok gak, tak bercakap benda2 lagha. tapi pendiam sangat sampai bawak jumpak keluarga pon jenuh ditanya soalan sepatah haram pon dia tak jawab.. asik tunduuukk je tengok karpet yang baru pasang sebab nak bagi impression kat tetamu. macho memang A. tapi macho sangat sampai kontrol habes siap egoistik level 99 suruh basuh pinggan pon takmau... silap la~~ tolong ye lelaki. jangan over2 sangat. agama ajar bersederhana. ingat tu. ^^


7. Gatai (gatal), Gedik, Gelenyaa~~
haaaa... ni PALING pompuan tak suka kalau ada kat laki. gatai nyamuk gigit takpe, gatal kat luka yang baru nak baek pon takpe. tapi gatal nak merenyam dengan pompuan laen, gatal nak menggedik dengan laki laen.. eh.. gatai nak kawen lagi... memang turn off la kan. kat rumah jadi suami alim kemaen. kat luar jadi bujang me-ghe-la kemaen, siap ngorat2 student kolej/univ sambil ngaku tak kawen lagi! ada ke patut tunang dok kat sebelah dalam kereta on the way pegi dinner tapi bila crush dia call dia tanya ada kat mana n buat apa laki tu bleh jawab 

"i kat rumah ni, a'ah sorang je..."

pergh... dasar lelaki! kalo aku tunang dia tu aku pakai seatbelt ketat2 pastu tarik handbrake lelaju. pastu dump dia sambil hantar wasap "maaf, saya tak layak untuk awak, saya yakin awak boleh dapat somebody yang lebih baik dari saya untuk awak, thanks for the memories, saya doakan awak bahagia" pastu amik gambor dia the moment kena dump tu pastu amik gambor kereta dengan number plate skali pastu screenshot wasap tu pastu twitpic sket kat twitter sambil mensi mohon clash. baru dia taaauuu~~~

nampak tak permainan dia? haa...


8. Garbage

yeah. literally. sampah. dasar lelaki tak guna. pentipu. pembelit. pentamak. pensailang. pempukul. penjahat. penampar wanita. penjatuh maruah dan kehormatan. perosak. pelingkup. amik lah kau sume sifat mazmumah tu, lelaki oi. dasar taknak insaf. huh! *simbah asid kat kereta kesayangan laki tu*


-----

jadi! wahai lelaki. kalau ko tak mampu sediakan semua 6 C tu, takpe. tapi kalau boleh jangan laa ada kombinasi 8 G ni, ok? jadilah lelaki sejati yang disukai ramai macam Tom Hiddleston atau Liam Hemsworth. hewhewhew~~


Sunday, November 17, 2013

[MUST READ] Dari Mata Seorang Perogol


hi everyone. this is a very good post that i got from HERE . you may click the link to be redirected to the original page where i found it. here i did some alteration (but the gist of the post is left untouched) . i really hope we can all learn something from this, and, save our beloved people and persons.





"THROUGH A RAPIST'S EYES" (PLEASE TAKE TIME TO READ THIS. it may save a life.) Reblog (share) this!
 
It seems that a lot of attackers use some tactic to get away with violence. Not many people know how to take care of themselves when faced with such a situation. Everyone should read this especially each and every girl in this world. THIS WAS GOOD INFO TO PASS ALONG…

Through a rapist’s eyes!

A group of rapists and date rapists in prison were interviewed on what they look for in a potential victim and here are some interesting facts:



1] The first thing men look for in a potential victim is hairstyle. They are most likely to go after a woman with a ponytail, bun, braid, or other hairstyle that can easily be grabbed. They are also likely to go after a woman with long hair. Women with short hair are not common targets.

2] The second thing men look for is clothing. They look for women whose clothing is easy to remove quickly. Many of them carry scissors around to cut clothing.

3] They also look for women whom are using their cell phone, searching through their purse or doing other activities while walking because they are off guard and can be easily overpowered.

4] The number one place women are abducted from / attacked at is grocery store parking lots.

5] Number two is office parking lots/garages.

6] Number three is public restrooms.





7] The thing about these men is that they are looking to grab a woman and quickly move her to a second location where they don’t have to worry about getting caught.

8] If you put up any kind of a fight at all, they get discouraged because it only takes a minute or two for them to realize that going after you isn't worth it because it will be time-consuming.

9] These men said they would not pick on women who have umbrellas,or other similar objects that can be used from a distance, in their hands.

10] Keys are not a deterrent because you have to get really close to the attacker to use them as a weapon. So, the idea is to convince these guys you’re not worth it.

———————————————————————————————————————

POINTS THAT WE SHOULD REMEMBER:


1] If someone is following behind you on a street or in a garage or with you in an elevator or stairwell, look them in the face and ask them a question, like what time is it, or make general small talk: can’t believe it is so cold out here, we’re in for a bad winter. Now that you’ve seen their faces and could identify them in a line- up, you lose appeal as a target.




2] If someone is coming toward you, hold out your hands in front of you and yell Stop or Stay back! Most of the rapists said they’d leave a woman alone if she yell or show that she would not be afraid to fight back. Again, they are looking for an EASY target.

3] If you carry pepper spray (this instructor was a huge advocate of it and carries it with him wherever he goes,) yelling I HAVE PEPPER SPRAY and holding it out will be a deterrent.

4] If someone grabs you, you can’t beat them with strength but you can do it by outsmarting them. If you are grabbed around the waist from behind, pinch the attacker either under the arm between the elbow and
armpit or in the upper inner thigh - HARD. One woman in a class this guy taught told him she used the underarm pinch on a guy who was trying to date rape her and was so upset she broke through the skin and tore out muscle strands the guy needed stitches. Try pinching yourself in those places as hard as you can stand it; it really hurts.

5] After the initial hit, always go for the groin. I know from a particularly unfortunate experience that if you slap a guy’s parts it is extremely painful. You might think that you’ll anger the guy and make him want to hurt you more, but the thing these rapists told our instructor is that they want a woman who will not cause him a lot of trouble. Start causing trouble, and he’s out of there.

6] When the guy puts his hands up to you, grab his first two fingers and bend them back as far as possible with as much pressure pushing down on them as possible. The instructor did it to me without using much pressure, and I ended up on my knees and both knuckles cracked audibly.

7] Of course the things we always hear still apply. Always be aware of your surroundings, take someone with you if you can and if you see any odd behavior, don’t dismiss it, go with your instincts. You may feel
little silly at the time, but you’d feel much worse if the guy really was trouble.

——————————————————————————————————————

FINALLY, PLEASE REMEMBER THESE AS WELL ….

I know you are smart enough to know these pointers but there will be some, where you will go “hmm I must remember that” . After reading forward it to someone you care about, never hurts to be careful in this crazy world we live in.

Add caption


1. Tip from Tae Kwon Do: The elbow is the strongest point on your body. If you are close enough to use it, do it.

2. Learned this from a tourist guide to New Orleans : if a robber asks for your wallet and/or purse, DO NOT HAND IT TO HIM. Toss it away from you…. chances are that he is more interested in your wallet and/or purse than you and he will go for the wallet/purse. RUN LIKE MAD IN THE OTHER DIRECTION!

3. If you are ever thrown into the trunk of a car: Kick out the back tail lights and stick your arm out the hole and start waving like crazy. The driver won’t see you but everybody else will. This has saved lives.

4. Women have a tendency to get into their cars after shopping,eating, working, etc., and just sit (doing their checkbook, or making a list, etc. DON’T DO THIS! The predator will be watching you, and this is the perfect opportunity for him to get in on the passenger side,put a gun to your head, and tell you where to go. AS SOON AS YOU CLOSE the DOORS, LOCK and LEAVE.




5. A few notes about getting into your car in a parking lot, or parking garage:
a. Be aware: look around your car as someone may be hiding at the passenger side , peek into your car, inside the passenger side floor, and in the back seat. (DO THIS TOO BEFORE RIDING A TAXI CAB) . 
b. If you are parked next to a big van, enter your car from the passenger door. Most serial killers attack their victims by pulling them into their vans while the women are attempting to get into their cars. 
c. Look at the car parked on the driver’s side of your vehicle, and the passenger side. If a male is sitting alone in the seat nearest your car, you may want to walk back into the mall, or work, and get a guard/policeman to walk you back out. IT IS ALWAYS BETTER TO BE SAFE THAN SORRY. (And better paranoid than dead.)

6. ALWAYS take the elevator instead of the stairs. (Stairwells are horrible places to be alone and the perfect crime spot).

7. If the predator has a gun and you are not under his control, ALWAYS RUN! The predator will only hit you (a running target) 4 in 100 times; And even then, it most likely WILL NOT be a vital organ. RUN!

8. As women, we are always trying to be sympathetic: STOP IT! It may get you raped, or killed. Ted Bundy, the serial killer, was a good-looking, well educated man, who ALWAYS played on the sympathies of unsuspecting women. He walked with a cane, or a limp, and often asked “for help” into his vehicle or with his vehicle, which is when he abducted his next victim.
 
Send this to any woman you know that may need to be reminded that the world we live in has a lot of crazies in it and it’s better safe than sorry. 

#reblogging (sharing) greatly helps

****

share, if you care.


Friday, November 15, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhsembilan


assalamualaikum!! salam sejahtera... salam perpaduan, salam sudah2lah bergadoh tu kak siti dan abang khairy... luls~

wheee!!

hai hai hai!! bertemu lagi kita dalam rancangaaaaaaannnn.... hang pasaipa lama sangat tak hapdet blog! bhahaha. ok ok. dah lapok laa cerita kenapa tak hapdet blog... wuwuu... tapi tu la modal aku nak buat mukadimah ni. acaner acaner... >.<

hehe..

serius. sumpah busy sampai satu tahap aku bukak page blogspot ni, page new post... tapi aku tenung je... idea tanak mencurah sebab dok serabut dengan keje hakiki. sambil2 tu tangan dok 'rait' buku budak, kertas ujian budak, isi markah dalam buku... pastu keje2 pengkeranian atas talian pulak... nak aku sebut satu2 ke? takyah kot... muak korang karang.. hihi. bior kami2 cekgu cekgi ni je laksanakan sedaya mampu kami ye. ^^

ho ho ho!! holiday dah oi!!!

ekceli kalu holiday mesti korang bayang cekgu cekgi ni bersenang lenang, lepak, jenjalan ngabehkan duit bla bla bla kan? haha... aku tak salahkan korang yang pikir centu. bukan sumorang tau semua benda. ^^ as for me, cuti ni penuh dengan aktiviti. first, paling dekat... training camp. softball. waktu cuti 2 minggu straight aku kena coaching budak2 sofbol aku nih. preparation for next year's tourney. lepas bola lisut, ada bengkel kesenian kebudayaan plak. seni tari. itu seminggu pulak. pastuh ada kursus pedagogy bahasa inggeris lak. pastuh ada tour trainers utk kid's athletics pastu ada seminar pengolah buku pastu ada... banyaknya~~

tapi banyak2 pon.. tak terlawan event jemputan kendurik kawen kengkawan la... huhu. setakat ni aku ada 28 jemputan kawen. bukan jemput aku untuk kawen, tapi jemputan untuk aku hadiri majlis perkahwinan dorang. haaaa.... 28 tu yang dah kompem event, dapat kad etc... yang still berahsia, tunggu timing bla bla bla ni tak kira lagi. still counting yo! wheeee!! happy for you guys, happy for everyone. tapi sedeyh... sebab mostly tarikh clash. bertembung, bertindan, berbanyak kenduri dalam tarikh sama... pastu lokasi pulak bukan la sebelah2 rumah je kan. seluruh malaysia punya jemputan. dari perlis sampai johor pusing naik sampai kelantan terbang plak ke sabah sarawak - semua ada jemputan. whoaa.... gerun kan? luls~

tapi tu la... kat sini bagi sape2 yang baca ni and ada jemput aku untuk ke kendurik korang nanti.... aku mintak maaaappp sangat2 awal2 andai kata aku tak dapat pegi ke majlis hari berbahagia korang. ye? sori sangat2. walo apa pon, insyaAllah aku coba sebaeknya untuk attend. itu iltizam aku. auuummm!!

anyway!

aku dah lama tak hapdet blog kan? huhu. kalo aku nak cerita pasal hal sekolah.. rasanya terlalu banyak kot nak karang kat sini. tapi ada cerita best!! tapi tanaklah... hahaha. aku tanak sembang panjang2 sini sebab tau korang kannye baca pon... nak baca dialog2 kat bawah ni je kan. hewhew~~ okeng! sila enjoice hasil cerdik pandai nakal anak2 aku kat sekolah ye! ni mungkin siri hanya sekepal dua yang terakhir untuk tahun 2013 ni. jumpak lagi taon depan oi, insyaAllah. buat rerakan cekgu dan bakal cekgu, selamat bercuti!! ^^

****

budak : ticer, dalam banyak2 bas, bas apa yang selalu eksiden?
me      : bas ekspress!
budak : salah
me      : basikal?
budak : salah~
me      : sani ekspress?? aaa taktau. apa dia?
budak : terbabas

****

budak : cekgu, dalam banyak2 buah, buah apa yang semua orang suka
me      : buah... oren?
budak : salah
me      : buah strawberry?
budak : salah. bukan semua orang suka strawberry
me      : habis tu apa?
budak : buah hati~~

****

budak : ustaz, dalam banyak2 buah, buah apa kat badan manusia yang dekat atas, dan buah apa yang dekat bawah?
me      : err.... buah ... hati? jatuh hati?
budak : salah. jawapannya buah fikiran la paling atas. kan dekat atas kepala~
me      : (tarik nafas lega...) oh.. buah dekat bawah.. ?
budak : buah yang tengah makan lepas tu terjatuh
me      : ohh... (tensi... tapi still lega~)

****

budak : cekgu, cekgu dah kawen ke belom?
me      : kenapa?
budak : hari tu saya tengok ada orang macam cekgu, dia kawen
me      : oh ye? kat mana?
budak : kat tv9 . isteri dia nama mawar. saya ingat cekgu sebab muka dia macam muka cekgu bila bosan
me      : ohoo... muka bosan saya macam tu~~

****

me    : okay, let's sing a song. the Do Re Mi song! i'll start and you continue the lines. here goes!! doe, a deer...
kelas : a female deer
me    : ray (re)-
kelas : -hat!
me    : nuuuuuuuuu...

****

me    : let's try it one more time... doe, a deer...
kelas : a female deer~
me    : ray...
kelas : a drop of golden sun~
me    : me, a name...
kelas : ticer az han zaf fu an
me    : jangan rosakkan lagu boleh taaaaakkk...

****

budak 1 : ticer, biar kami nyanyi, ticer pulak sambung
me         : oh. ok ok
budak 2 : kita nyanyi lagu barney, i love you tu
me         : wow! alright. jom! ready? you start. 1 ... 2 ... sing!
kelas      : i love you...
me         : ye ke?? aww~
kelas      : tiiceeeerrrr!!!

****

budak A : ustaz... taon ni saya kena sunat
me          : ha! alhamdulillah... bila?
budak B : saya pun, cekgu, sama dengan dia. cuti sekolah ni.
budak A : tapi saya takut...
me          : laa... nak takot apa... saket sikit je. nanti dah sunat boleh kawen! haa.. best kan?
budak A : itu yang saya takot tu ustaz... nanti kalau mak ayah saya paksa saya kawen macam mana... saya tak ready lagi...
budak B : eii... cakap pasal kawen! ada ke orang nak kat kau?
budak A : ada. **** , awek ko
budak B : eleh tak heran~
me          : eh hello, saya ni tunggul kayu ke camne kat sini, em..? 
budak B : cekgu minat kat **** jugak ke?
me          : -_____________-

*****

budak : ticer, nanti saya dapat adik baru!
me      : oh ye? congratulations~ bila tu?
budak : lepas tesco baru ni bukak
me      : heh?? kenapa? jangan cakap mak kamu cakap dia beli kamu kat tesco...
budak : taklah
me      : habes tu?
budak : kat jusco

****

budak : ticer, kakak saya kirim salam
me      : oh ye? kakak yang mana?
budak : yang dah habes belajar tu. haritu dia konvo
me      : oh... tahniah kat dia ye. sekarang ni dia buat apa?
budak : dia duduk rumah je. baru dapat result (upsr) semalam
me      : oh. . . . .

****

budak X : sir, 10 tolak 8 berapa?
me          : two
budak Y : salah. 10 tolak 8, lapan jatuh la. ahahaha
me          : ok. 81 tolak 4 berapa?
budak XY : *kira... kira... kira...* 77!!
me          : 82 tolak 4?
budak XY : 78!!
me          : pandai!! itu markah paper english kamu berdua sekarang.
budak XY : siirrr!!!!


****

happy holidaying!!! ^^

Tuesday, October 15, 2013

Siri Jom Tawen-Tawen! - "Bila Nak Kahwin?"


assalamualaikum!! selamat hari raya! happy eid adha~ ^^

and i was like... cool! i'm getting awesome. luls~


al kisahnya tadi pagi aku pegi tolong komuniti kejiranan aku kat majlis korban. takde la tolong apa sangat... lapah daging je. bab masak semua aku dah tak larat. demam balek... adeh.. haha. cobaan~~

anyway. 

masa aku dok melapah menyiang daging tu... sesembang la dengan otai2 sini. opkos la memacam cerita ada. gedebak gedebik gedebuk perbualan tu tetiba terarah kat aku. ye lah... aku baru lagi kat sini. so ni peluang untuk dorang kenal2 aku. ecewah. hiks.

aku takde hal sembang dengan sape pon. especially dengan orang2 tua. siyes. banyak ilmu leh dapat oo~~ ^^ tapi tu la.. satu je la problem-nya bila sembang dengan orang tua ni... soalan2 "wajib" musti ada beb.. kalau dulu soalan2 dia camni je;

"belajar kat mana? kos apa? bila habes belajar?"

tapi sekarang.. 

"keje apa? keje kat mana?" itu mukadimah... lepas tu.. "dah kawen? bila nak kawen?"

haaa... yang last tu. yang last tuu... itu makan dia... ~.~ 


actually aku kinda lali dah dengan soalan tu... dah ditanya sejak beberapa tahon sudah, sampai la sekarang. apa kata orang.. alah bisa tegal biasa? hiks. tapi biasa2 pon kalo dah setiap kali jumpak orang itu yang ditanya... masak jugak beb. haa...

dan bila aku tengok keliling... bukan aku je kena tanya soalan cenggitu. kat fesbuk, kat twitter.. sume pon mengomel benda sama. ahahaha. yay!! padan muka korang jugak. luls. tapi tak padan sangat la kalo korang ada planning, ada komitmen... bleh la jawab tak lama lagi ke, hujung taon ke, cuti sekolah nanti ke... aa.. takkan nak bohong lak kan? lagipon benda baek. boleh orang tolong doakan. hee...

tapi kalo yang ditelan mati mak diluah mati bapak, nak bohong tak gamak nak cakap betol takde jawapan pulak... acaner? ahaa... meh sini kita diskas jawapan2 secara ilmiah dan tak berapa semenggah... insyaAllah korang bleh guna untuk jawab soalan2 maut mengguris tu. ahaha


kenapa kawen lambat?


kenapa lambat kahwin?? sumber


1. corak sosialisasi

zaman berubah oiii... ni bukan cam doluu2.. dulu ditendang sekarang diterajang, hoi! hahaha. rata2 belia umo 20an 30an sekarang ramai kawan. social network korang luas, kan? so somehow korang ada dalam satu comfort zone yang mana takde keperluan mendesak untuk korang tinggalkan donia hu-ha hu-ha dengan kengkawan. korang rasa 'awal lagi' or istilah orang tua2 selalu guna; "nak enjoy dulu".. jadi bila takde market demand, production pon berkurangan. jadah aku masuk bab industri ni. lololol~

tapi satu je yang aku nampak... trend sekarang memang berkawan elok2 time belajar, pastu dah abes belajar.. dah keje.. settle down. generally flow dia centu la. sebab... bila tengok balek kawan2 aku, dan diri sendiri *cough* yang tak 'berkawan' elok2 bagi jadi time belajor dulu... now bila dah keroje ni... hahaha. payah ooo~~ ekekeke. tapi taktau la kan. rejeki memasing. luls~

ouch... hahahaha . sumber



2. faktor ekonomi

kalau dulu mak bapak lebih suka anak2 pompuan dorang kawen cepat. habes je SRP, SPM, or dapat diploma, teros bukak pintu rumah suroh orang masok meminang. kalo anak laki pulak, disurohnya meminang anak pak imam pak bilal yang dorang berkenan tu buat menantu... takot disambor orang katanya..


naseb badan.. luls. sumber

tapi sekarang tak kesah la kau laki ke pompuan ke... masing2 kalau boleh lepas belajor nak keroje dulu. nak pegang duit sendiri dulu. nak belanja beli itu ini. rata2 dalam kalangan kita nak ada kerja tetap, nak ada kereta... dan maybe nak secure rumah sebijik dua (amboih), baru pikir pasal kawen. persediaan masa depan.. katanya~~

itu kalo ikotkan keperluan dan kehendak. tengok faktor laen pulak. sekarang kos sara hidup tinggi. kalo tak keje, tak kumpol duit, celahnye nak buat belanja kawen? nak kendurik? acaner nak bagi anak bini or even laki korang makan? laen la kalo ada parents yang support ke, sponsor ke... kan. haa... so sementara nak tunggu duit berkepuk... lambat la kawen jadiknye. cer pakcik makcik pikir sket. ke pakcik makcik ada anak hensem/santek nak bagi kat kitorang kawen free? luls. #winwalkwave~


3. susah dapat partner

haha. korang gelak. tapi ni hakikat. pakcik makcik tu semua ingat bila ramai kawan maka senang nak 'berkawan?' huhu.. takpelah. tak salah pon dorang pikir centu. cuma satu je lah... perkara ni subjektif.

ko laki ke... pompuan ke... masing2 ada masalah tersendiri bab cari dan dapatkan pasangan ni. ada yang kita suka, orang tu tak suka kita. ada orang yang suka kita, dah kita pulak tak berkenan kat dia. ada yang agak2 boleh masuk line, tengok2 dah orang punya. kikiki.. kesian~~ so.. dok pi mai pi mai... tang tu jugak la. melangut tepi tangga, berangan nak bina keluarga dengan si dia. tu je mampu kan. atototo... xD

banyak faktor menyumbang kat aspek pilih pasangan ni... samada ikot agama atau adat atau sosio-budaya... macam2 yang kita kena/nak tengok. bila korang jawab macam2... kang kuar la ayat;

"memilih sangat ni~" 

kan? kan? hahaha. kamon pakcik, makcik, auntie uncle... sedangkan nak hantar budak wakil sekolah pegi pertandingan bercerita pon kena buat pemilihan, ni kan pulak pasangan hidop. bhahahaha. 


4. personal problems

ni... ni paling susah. bukan susah apa... susah nak bagi orang paham. kekadang korang ada masalah tertentu yang tak ramai or takde sape pon tahu. nak share memang tak la kan. tapi itulah. masalah2 yang tu lah antara yang buatkan korang kawen lambat. orang taktau korang ada trauma ke, fobia dengan laki/pompuan (yang mana berkenaan) ke, ada family history yang tak berapa best ke... ha..

remember.. some things are better left unsaid. tapi itulah lagi. orang nak jawapan legit, maujud. kalo setakat jawab "ada hal peribadi" memang tak berenti soalan tu kat situ. lagi ditanya pulak masalah apa bla bla bla. makin tensi korang. aku tumpang bersimpati kalo korang ada kena cemni ye. ehe...


antara jawapan baek laen yang korang bleh guna (kalau kena pada keadaannya..) ialah takde jodoh, lambat jodoh, takde rezeki lagi, belom sampai seru, nak banyakkan ilmu dulu... dan seumpamanya. sejuk je orang dengor, insyaAllah. ^^

ha. amik! luls~


so!

itu antara faktor utama yang boleh kita kaitkan dengan permasalahan persoalan "bila nak kawen?" dan "kenapa kawen lambat?". kalau korang rajin, jawablah dengan empat point ni elok2. secara amnya, memang 1 2 3 4 tu jawapan logik dan standard, buleh gunapakai sumorang. hurai panjang2 bagi puaskan hati mereka2 yang risau tengok korang tak kawen2 lagi ni. ahaha.

well... itu cara elok la nak jawab kan. buleh buat diskusi ilmiah. tapi kalo aku... selalu aku jawab cemni2..

- sekarang pon boleh!
- nak sponsor ke?
- malu...
- takde orang masok meminang. em em..
- pakcik nak bagi anak pakcik ke?
- makcik nak kawen dengan saya ke??
- because kawen awal is too mainstream, so i choose to travel first. *flips hair*

* normally aku nyanyi je lagu2 yang ada lirik "bila"... tukor2 lagu... kang dorang fedap, tak tanya dah. tapi kejap je la. hahaha...


hey. yang tak elok jangan diikot pulak! kalo dengan kengkawan ke, bleh la jawab loqlaq2 centu. kalo dengan parents, orang lebih tua.. sila jaga tutur kata ye. kang kecik ati dorang. tak pasal2 jadi dosa. haa... ok? ^^

anyway!

perlu diingatkan di sini... "lambat kahwin" dengan "melambatkan perkahwinan" berbeza ye. nanti kita kupas isu tu pulak. hik.

selamat memikior masa depan!!


Tuesday, October 1, 2013

Macam Mana Oktober Jadi Bulan 10?


cerita dia camni...



dulu2 zaman Roman Empire... masa tu dorang empayar paling agung kat dunia. masa tu la. then masa tu jugak Julius Caesar dok memerintah dengan jayanya.

pada suatu hari, the thinkers and philosophers of the great Roman empire cadangkan kat Caesar;

"ampun tuanku beribu ampun, sembah patik harap diampun. adapun --"

"ko takyah protokol sangat. cakap je, nak apa? advance?" pantas Julius memangkas kata2 pendeta itu.

"ok. camni. kitorang bosan tadi. so sambil-sambil masak, kitorang ter-siapkan kalendar. cer tengok."

"huih?"

dalam keterujaan tu, Julius pon tengok lah kalendar yang saintis2 ulung empayar rom dah buat tu... ok. cam cantik je. tah cemana la dorang kira hari untuk sebulan tu kan... tah-tah ada 10 bulan untuk setahun. hmmm... sekali tengok macam best. yelah.. ada kalendar senang nak sambut ulangtahon kelahiran dia tetiap tahun. tak la orang miss bagi hadiah kan. luls~

tapi tu la. dua kali tengok, macam ada yang tak kena pulak. maybe dorang ni nak 'cong' aku ni, pikir Julius dalam hati. maklumlah, tak sekolah... mana nak tau betol ke idok bendalah tu. tapi sebab taknak nampak sangat yang dia tak berapa cerdik, macam2 la dia putar belit..

"aku tengok kalender ni ok dah. mana korang dapat nama kalendar tu pon aku tak tau, tapi aku rasa dah ok. cuma..."

"cuma apa tuanku?"

"kita ada bulan untuk Janu, Februa, Intercalaris... ni mende ni?"

berpeluh kejap pendeta tu... pedas sambal belacan barangkali.

"oh. itu pertengahan kalender, tuanku. macam intermission tengah2 citer hindustan tu~~"

"apsal ada 27 hari je?" tanya Julius sambil kerut2 dahi konon2 paham...

"sebab lagi tiga hari tu Hari Wilayah, Hari Hol dengan Hari Gawai. tak semua tempat celebrate, tuanku. so kitorang tak masuk kalender."

"susah la camtu. bulan laen elok je 30. takde takde. bulan interpol ni kita discard. serabut nak kira."

"intercalaris, tuanku"

"siapa King sekarang? lu ka gua... ha?"


ok... Julius memang garang. hormon tak balanced time tu. so sambil2 makan nasik tu, Julius mengomel pasal kalendar... gedebak gedebik gedebuk, tinggal la 10 bulan utama. Janu's, Februa, Mar's, Aphrodite's, Maia's, Juno's, September, October, November, December. orait.

tapi!

Julius rasa dia berhak diraikan atas kejayaan dia cipta dan susun kalender roman. katanya.... *cough* maka dia nak abadikan satu bulan khas untuk dia supaya semua rakyat jelata ingat ke-power-an dia. belek punya belek... dia set nak satu bulan sempena nama dia. memandangkan bulan Janu sampai bulan Juno semua bulan dewa-dewi... dia pon taknak la ada konflict dengan dedikasi tu kan. kang kena panah petir lak. so, dia decide...

"aku nak lepas Juno, jadi bulan aku."

"september tu ke? bulan tujuh?"

"taknak taknak. biar september jadi bulan lapan. bulan tujuh aku punya. my lucky number. name it, Julius's month."

tah-daaahh!! maka terciptalah bulan Julius... yang lelama jadi bulan July~~ .. untung laa power~~ haha.


if you read/watch the play, then you know how to react. lol

****

setelah sekian lama kalendar julius tu dipakai... ada la jugak beberapa permasalahan yang timbul. especially pasal kiraan hari la. so... nak jadi cerita, anak menakan si Julius ni.. Augustus Ceasar, yang kebetulan ada power time tu, buat meeting bentang aduan rakyat jelata rom~~

"gua rasa gua tak suka la bulan-bulan kita hari bersepah. kejap 30, kejap 29, kejap 32... camne korang buat keje dulu ni? sape cekgu kalkulus korang?"

semua cendekiawan rom terdiam... masing2 tunduk... tweet kutukan kat timeline...

"jadi apa cadangan tuanku?" tanya seorang pendeta yang smartphone dia dah abes betri.

"Februa kita maintain 28. cukup taon kita jadikkan 29, just for fun. laen2 bulan kita set 30, 31 hari. selang seli. amcam?"

itulah cadangan paling bengap yang pernah tercatat dalam buku sejarah empayar agung rom. dengarnya edisi ketiga buku sejarah tu dah tak sebut pasal hal ni. wallahualam... anyway, sebabkan beliau bos, maka yang laen2 tak boleh buat apa la. ok~~ kita tukor je la~~

there you go. bulan Janu, Mar, Maia, Julius, September, November... ada 31 hari sebulan. lain2 bulan ada 30 hari je, kecuali Februa.. ada 28. fuh... betapa bangganya Augustus, dapat revised kalender yang pak sedara dia buat dulu. well.. like perangai pon nak sama jugak... Augustus rasa dia berhak dapat penghargaan atas kejayaan dia tu. maka...

"uncle amik bulan tujuh. so sebagai pewaris kuasa yang legal, gua nak bulan selepas tu jadi bulan gua."

"september?"

"takmau. gua nak ada bulan sendiri. the lucky 8 ball. bulan lapan, kita namakan bulan Augustus!!"

tah daahh~~ perangai huduh takleh diubah. so jadilah kalender yang diperbaharui tu ada 12 bulan... 1 Janu, 2 Februa, 3 Mar, 4 Aphrodite, 5 Maia, 6 Juno, 7 Julius, 8 Augustus, 9 September, 10 October, 11 November, 12 December~~

so that's why... kalo korang tengok oktagon, ada 8 sisi. octopus pon ada 8 kaki. Octo tu sendiri maksudnya lapan. tapi October jadi bulan 10... bukan lapan.. sebab? sebab seperti di atas!! haaa!! baru tau?? hahahaha


ok tu rekaan . ni cerita betul 

"People mistakenly believe that July and August were ADDED to the Roman calendar in honor of Julius and Augustus Caesar. What happened was that the names of the fifth month, Quintilius, and the sixth month, Sextilius, were CHANGED to Iulius and Augustus to honor the Caesars. 
The original Roman calendar had just 10 months, starting with Martius (became March), and then after December came an indeterminate "winter period" of about 61 days that were not assigned to any month. The original months were: Martius, Aprilis, Maius, Iunius, Quintilis, Sextilis, September (7th), October (8th), November (9th) and December (10th). Note that the Latin names for the later months actually do correspond with their numbered positions. 
The last two months added to the Roman Calendar were Ianuarius (now January) and Februarius (now February). This pushed all the other months forward two numbers when later people came to regard January as the "First" month. Probably because of the winter solstice, January became regarded as a time of "renewal" for the sun, and hence the start of a new solar cycle. 
September then became the 9th month, October the 10th, and so on, but the original names remained, without matching up with the number their name was first based on."
sumber 


The original Roman year had 10 named months Martius "March", Aprilis "April", Maius "May", Junius "June", Quintilis "July", Sextilis "August", September "September", October "October", November "November", December "December", and probably two unnamed months in the dead of winter when not much happened in agriculture. 
The year began with Martius "March". Numa Pompilius, the second king of Rome circa 700 BC, added the two months Januarius "January" and Februarius "February". He also moved the beginning of the year from Marius to Januarius and changed the number of days in several months to be odd, a lucky number. 
After Februarius there was occasionally an additional month of Intercalaris "intercalendar". This is the origin of the leap-year day being in February. In 46 BC, Julius Caesar reformed the Roman calendar (hence the Julian calendar) changing the number of days in many months and removing Intercalaris.

sumber 


hahahahaha. now you know. ^^


Monday, September 30, 2013

PERHATIAN! Sempena Oktober yang Mulia, Saya Nak Bagi Hadiah!!


ATTENTION PLEASE!

OCTOBER IS HERE!!!



sebagai seorang yang sangat menyayangi bulan Oktober, aku nak buat one-month celebration. yeap, aku dah buat dah tahon lepas. so ini dah jadi acara tahunan dah. hahaha. kau gilo ke an? yes!! memang aku gila. aku gilakan keceriaan dan kemeriahan! :D

so, apa aku nak buat? haa... event ni specially dedicated untuk anda; Children of October!


mulai 1st Oct 2013 sampai la 31 Oct 2013, aku nak bagi hadiah kat korang2 yang dilahirkan a.k.a sambut birthday dalam bulan Oktober. ^^

please take note: aku tak kaya, aku bukan orang senang. tapi, aku buat camni sebab aku rasa nak menghargai. aku suka bagi hadiah kat kengkawan sempena ulangtahon kelahiran aku. but this time around, nak buat laen sikit. hee... jadi, aku cuma dan cuba buat apa yang termampu lah ye. ^^

ha! camne nak dapat hadiah? senang je.

1. cari aku.or tak kesah la kalo terserempak kat tepi jalan ke, tengah jalan ke, kat pasar pagi ke... yang penting mesti real-time face-to-face. webcam, skype, YM, video call dan seumpamanya (virtual) tak dikira. hehe.
2. pastikan hari yang korang jumpak aku tu, adalah hari ulangtahon kelahiran korang! baru bleh aku bagi hadiah. contoh; birthday korang 7 Oct. maka terjumpaklah dengan aku 7hb tu - bukan hari/tarikh lain. klo korang terawal or terlepas tarikh...hehe.. sowi~ takde reserve2 ye. ^^
3. buktikan haritu birthday korang.buat la camne pon. paling senang tunjuk IC or lesen memandu je. tapi klo korang ada cara lain pon ok je. nak submit resume pomboleyh... lol! asalkan aku tau dan yakin haritu birthday korang. jangan tipu plak! hahaha
4. dah setel 1-3 tu, maka insyaAllah, ada la hadiah dari aku untuk korang, sempena hari yang berbahagia itu. =)


 amacam? cara tak? hahahaha. taon lepas ramai gak la yang dapat... kebetulan aku memang tak ke mana-mana~ memang senang la nak carik aku. =p lol!



anyway,
- sumpah takde hidden agenda dengan event nih. no, ni bukan kerja Illuminati Freemason bagai. takde orang upah aku pon. ikhlas ni. siyes, aku just nak celebrate dan appreciate October - born kids. tu je. ^^

- event nih terbuka buat semua manusia (diulang.. m.a.n.u.s.i.a) tanpa mengira umur, bangsa, agama, pangkat, darjat, warna kulit, bentuk badan, rupa paras, bahasa pertuturan, kewarganegaraan dan seangkatan dengannya. seandainya korang bukan manusia... em..em... kita takyah jumpak pon takpe kot. ~.~"

- hadiah tak tetap dan tak tentu. bleh berubah ikot keadaan semasa. maksud aku, kalo time tu aku mampu hadiahkan kereta Lamborghini Murcielargo, dapat la Lamborghini tu kat korang. kalo time tu aku mampu belanja teh o ais je, maka teh o ais je lah ye. hihi... korang boleh demand hadiah sebab hari tu birthday korang. just dapat tak dapat tu, aku yang tentukan. lol! haip2, jangan demand lebeyh2. sila bersyukur. hahaha

- insyaAllah, aku akan cuba yang terbaik untuk win-win situation. so takde la korang rasa menyesal terserempak dgn aku haritu~ hee...



baek!! itu sahaja pengumuman untuk hari ni. semoga usaha yang tak seberapa ni dapat keberkatan dan keredhaanNya.  ameeenn~ ^^


harap2 kali ni ada OctTweetFest lagi!!! Happy OCTOBER everyone!




English Version


as a person that really loves October, I feel like having a one-month celebration. hahaha. are you crazy, a'an? yes! I am crazy. craze of happenings and happiness!

so what am I gonna do? haa... this event is specially dedicated for you - Children of October!

yeap2. starting tomorrow, Oct 1 2013 until Oct 31 2013, I'll be giving gifts for those who were born, and celebrate their birthday(s) in October.

do take note. I'm not rich. I'm not a silver-spoon-fed child. but I'm doing this because I feel like appreciating. normally I'll be giving presents to my friends for my birthday. but this time, I'm giving it a twist. hee... so, I just do whatever I can, and can afford, k? ^^

so how to get your present? it's easy!

1. find me. doesn't matter if you stumble upon me anywhere, any-when, anyhow. just make sure it's on a real-time face-to-face occasion. virtual meeting is not counted. =p
2. make sure that you meet me on your BIRTHDAY! then only you can claim your present. for example; if your birthday is on Oct 7, so see me on the 7th - not on other date/day. if you're too early or too late... hehe.. sorry... no KIV. ^^ 
3. prove me that that day is your birthday. show me proof, e.g. driving licence, your ID, etc. but tell me no lie! or else... hahaha
4. once you have fulfilled the previous steps, insyaAllah, you'll get your birthday present. =) 



 swear there's no such thing as hidden agenda behind this event. seriously, I just wanna celebrate and appreciate October-born kids. that's all. ^^

this event is open for all regardless your age, race, religion, beliefs, skin colour, physical appeal, languages, nationality and the like.

- presents are not fixed. changes can/may be applied accordingly. (I don't feel like translating the rest..hihi)

- you can/may ask for whatever you want for your birthday. but it's up to me to grant it or not. LOL!

- I'll do my best to ensure we can seal a win-win situation. We'll see how it goes. hee...

- that's all folk! Godspeed. God bless. amen. ^^


HAPPY OCTOBER BIRTHDAY!!!