About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, October 1, 2013

Macam Mana Oktober Jadi Bulan 10?


cerita dia camni...



dulu2 zaman Roman Empire... masa tu dorang empayar paling agung kat dunia. masa tu la. then masa tu jugak Julius Caesar dok memerintah dengan jayanya.

pada suatu hari, the thinkers and philosophers of the great Roman empire cadangkan kat Caesar;

"ampun tuanku beribu ampun, sembah patik harap diampun. adapun --"

"ko takyah protokol sangat. cakap je, nak apa? advance?" pantas Julius memangkas kata2 pendeta itu.

"ok. camni. kitorang bosan tadi. so sambil-sambil masak, kitorang ter-siapkan kalendar. cer tengok."

"huih?"

dalam keterujaan tu, Julius pon tengok lah kalendar yang saintis2 ulung empayar rom dah buat tu... ok. cam cantik je. tah cemana la dorang kira hari untuk sebulan tu kan... tah-tah ada 10 bulan untuk setahun. hmmm... sekali tengok macam best. yelah.. ada kalendar senang nak sambut ulangtahon kelahiran dia tetiap tahun. tak la orang miss bagi hadiah kan. luls~

tapi tu la. dua kali tengok, macam ada yang tak kena pulak. maybe dorang ni nak 'cong' aku ni, pikir Julius dalam hati. maklumlah, tak sekolah... mana nak tau betol ke idok bendalah tu. tapi sebab taknak nampak sangat yang dia tak berapa cerdik, macam2 la dia putar belit..

"aku tengok kalender ni ok dah. mana korang dapat nama kalendar tu pon aku tak tau, tapi aku rasa dah ok. cuma..."

"cuma apa tuanku?"

"kita ada bulan untuk Janu, Februa, Intercalaris... ni mende ni?"

berpeluh kejap pendeta tu... pedas sambal belacan barangkali.

"oh. itu pertengahan kalender, tuanku. macam intermission tengah2 citer hindustan tu~~"

"apsal ada 27 hari je?" tanya Julius sambil kerut2 dahi konon2 paham...

"sebab lagi tiga hari tu Hari Wilayah, Hari Hol dengan Hari Gawai. tak semua tempat celebrate, tuanku. so kitorang tak masuk kalender."

"susah la camtu. bulan laen elok je 30. takde takde. bulan interpol ni kita discard. serabut nak kira."

"intercalaris, tuanku"

"siapa King sekarang? lu ka gua... ha?"


ok... Julius memang garang. hormon tak balanced time tu. so sambil2 makan nasik tu, Julius mengomel pasal kalendar... gedebak gedebik gedebuk, tinggal la 10 bulan utama. Janu's, Februa, Mar's, Aphrodite's, Maia's, Juno's, September, October, November, December. orait.

tapi!

Julius rasa dia berhak diraikan atas kejayaan dia cipta dan susun kalender roman. katanya.... *cough* maka dia nak abadikan satu bulan khas untuk dia supaya semua rakyat jelata ingat ke-power-an dia. belek punya belek... dia set nak satu bulan sempena nama dia. memandangkan bulan Janu sampai bulan Juno semua bulan dewa-dewi... dia pon taknak la ada konflict dengan dedikasi tu kan. kang kena panah petir lak. so, dia decide...

"aku nak lepas Juno, jadi bulan aku."

"september tu ke? bulan tujuh?"

"taknak taknak. biar september jadi bulan lapan. bulan tujuh aku punya. my lucky number. name it, Julius's month."

tah-daaahh!! maka terciptalah bulan Julius... yang lelama jadi bulan July~~ .. untung laa power~~ haha.


if you read/watch the play, then you know how to react. lol

****

setelah sekian lama kalendar julius tu dipakai... ada la jugak beberapa permasalahan yang timbul. especially pasal kiraan hari la. so... nak jadi cerita, anak menakan si Julius ni.. Augustus Ceasar, yang kebetulan ada power time tu, buat meeting bentang aduan rakyat jelata rom~~

"gua rasa gua tak suka la bulan-bulan kita hari bersepah. kejap 30, kejap 29, kejap 32... camne korang buat keje dulu ni? sape cekgu kalkulus korang?"

semua cendekiawan rom terdiam... masing2 tunduk... tweet kutukan kat timeline...

"jadi apa cadangan tuanku?" tanya seorang pendeta yang smartphone dia dah abes betri.

"Februa kita maintain 28. cukup taon kita jadikkan 29, just for fun. laen2 bulan kita set 30, 31 hari. selang seli. amcam?"

itulah cadangan paling bengap yang pernah tercatat dalam buku sejarah empayar agung rom. dengarnya edisi ketiga buku sejarah tu dah tak sebut pasal hal ni. wallahualam... anyway, sebabkan beliau bos, maka yang laen2 tak boleh buat apa la. ok~~ kita tukor je la~~

there you go. bulan Janu, Mar, Maia, Julius, September, November... ada 31 hari sebulan. lain2 bulan ada 30 hari je, kecuali Februa.. ada 28. fuh... betapa bangganya Augustus, dapat revised kalender yang pak sedara dia buat dulu. well.. like perangai pon nak sama jugak... Augustus rasa dia berhak dapat penghargaan atas kejayaan dia tu. maka...

"uncle amik bulan tujuh. so sebagai pewaris kuasa yang legal, gua nak bulan selepas tu jadi bulan gua."

"september?"

"takmau. gua nak ada bulan sendiri. the lucky 8 ball. bulan lapan, kita namakan bulan Augustus!!"

tah daahh~~ perangai huduh takleh diubah. so jadilah kalender yang diperbaharui tu ada 12 bulan... 1 Janu, 2 Februa, 3 Mar, 4 Aphrodite, 5 Maia, 6 Juno, 7 Julius, 8 Augustus, 9 September, 10 October, 11 November, 12 December~~

so that's why... kalo korang tengok oktagon, ada 8 sisi. octopus pon ada 8 kaki. Octo tu sendiri maksudnya lapan. tapi October jadi bulan 10... bukan lapan.. sebab? sebab seperti di atas!! haaa!! baru tau?? hahahaha


ok tu rekaan . ni cerita betul 

"People mistakenly believe that July and August were ADDED to the Roman calendar in honor of Julius and Augustus Caesar. What happened was that the names of the fifth month, Quintilius, and the sixth month, Sextilius, were CHANGED to Iulius and Augustus to honor the Caesars. 
The original Roman calendar had just 10 months, starting with Martius (became March), and then after December came an indeterminate "winter period" of about 61 days that were not assigned to any month. The original months were: Martius, Aprilis, Maius, Iunius, Quintilis, Sextilis, September (7th), October (8th), November (9th) and December (10th). Note that the Latin names for the later months actually do correspond with their numbered positions. 
The last two months added to the Roman Calendar were Ianuarius (now January) and Februarius (now February). This pushed all the other months forward two numbers when later people came to regard January as the "First" month. Probably because of the winter solstice, January became regarded as a time of "renewal" for the sun, and hence the start of a new solar cycle. 
September then became the 9th month, October the 10th, and so on, but the original names remained, without matching up with the number their name was first based on."
sumber 


The original Roman year had 10 named months Martius "March", Aprilis "April", Maius "May", Junius "June", Quintilis "July", Sextilis "August", September "September", October "October", November "November", December "December", and probably two unnamed months in the dead of winter when not much happened in agriculture. 
The year began with Martius "March". Numa Pompilius, the second king of Rome circa 700 BC, added the two months Januarius "January" and Februarius "February". He also moved the beginning of the year from Marius to Januarius and changed the number of days in several months to be odd, a lucky number. 
After Februarius there was occasionally an additional month of Intercalaris "intercalendar". This is the origin of the leap-year day being in February. In 46 BC, Julius Caesar reformed the Roman calendar (hence the Julian calendar) changing the number of days in many months and removing Intercalaris.

sumber 


hahahahaha. now you know. ^^


4 comments:

haniekunie said...

Tq

Aleen Aiden said...

kakaka. jadah! dah serupa cerita hang tuah ada "ampun beribu ampun"

Melody M. said...

ahahha...kemain lagi entry2 ko nih ye...layan gak ah..tgh stress2 kena keja time raya terjumpa plak blog ni terus buat aku nak follow blog .. ahahha

antara said...

hahaha. mekaseyh mekaseyh! ^^