About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, December 10, 2012

Main Pondok-Pondok Jom!!



assalamualaikum! sehat? sonok makan nasik minyak tiap2 sabtu-ahad? hehehe

korang ni... aku taktau la korang generasi X ke, Y ke, Z ke... tapi nak tanya la ni, pernah main pondok-pondok tak? sape penah main pondok-pondok sila angkat tangan kanan!! tangan kiri tutup ketiak tu. ekeke xD


hm hm. macam ramai je yang angkat tangan. bagos. tu tandanya kita sezaman. sezaman kekanak yang girang gemilang! haha. hoip hoip. tapi aku rasa budak2 zaman sekarang ni tande dah kot main pondok-pondok ni. dorang celik mata je dah ngadap tv besor, ngadap astro, ngadap Xbox PS3 etc... manade masa nak main tanah main pasir macam kita doluu2... =)

syok weh, main pondok2 ni. dia takde had umor. selagi kau rasa ko boleh belakon, main peranan... silakan! tapi biasanya sekolah rendah je la... naik skola menengah dah segans2.. padahal masa kecik dulu dia yang beria ajak orang teman dia main pondok-pondok. lulz~ ha! meh aku cerita.

main pondok-pondok ni kena main ramai-ramai. paling koman, 3 orang. nak lagi cantik, bagi ada 4 orang. lagi ramai lagi best! sebab apa? haa... ada syarat wajib main pondok-pondok ni. amende? hehe...


1. kena ada ayah

selalunya budak laki la yang jadi ayah ni. betol la tu kan. so bila dah jadi ayah ni, peranan korang pon kena macam suami orang, macam bapak budak yang betol jugak la. kui kui. pagi2 bangun baca surat kabor... lepas tu breakfast dengan family. lepas tu kena pegi keja cari rezeki utk keluarga... then balik rumah bawak barang dapur... bawak la apa yang patut nak konon2 beli barang rumah. pokok ke, kucing ke, anak ayam ke. lulz~

tengok jugak 'ayah'nye keja apa. kalo pesawah, balik bawak ikan, bawak sayur kat kebun. kalo keje drebar lori, em... 'beli' la apa2 yang patut kat luar tu, nak bagi anak bini makan. haa.. kalo ada rezeki lebih, beli 'mainan' untuk anak2. pergh~ mithali abes!! xD

aku rasa macam jarang je aku dapat jadi ayah masa dulu... dorang cakap aku kena jadi anak. selalu camtu. sedeyh.. wuwuu... =p


2. kena ada mak

ini... wojib. kalo ayah takde pon, mak mesti ada jugak. habis2 takde orang sangat pun - kena jugak sorang jadi mak. hehe. nampak tak, betapa pentingnya ibu-ibu dalam masyarakat kita. ekeke. bila jadi mak ni, keje berat beb... tipikal surirumah abes! pagi2 bangun kena masak, then kena kemas rumah, then basuh baju, sidai baju, angkat baju, lipat baju... then tengahari masak lagi, petang sambut suami balek keja... buat minum petang pulak.. jenuh laa isi air parit dalam tempurung tu ha, hulur kat enche bapak budak2 tu yang baru balek keje. malam pun kemas rumah lagi sebab 'anak-anak' dah bagi sepah... ikot la kau nak jadi mak yg baik ke, yang garang ke... pandai2 la set dengan family members yang laen. ekeke xD


main pondok-pondok . sumber gambar

itu tak kira jadi 'ibu tunggal' tu. hahaha. selalunya bila budak laki takmo jadi ayah (sebab kena kuar pegi keja), so si mak ni pon kena la jadi single parent. lepas masak sarapan, kene kuar beli barang dapur, balek masak pulak tengahari. then kuar pegi keja, pastu balik masak makan malam... pergh... tobat.

aku pernah gak kena belakon jadi mak ... ~.~" gelak la dulu, ha gelak2.... grr... haha. experience tu beb! penat la wei... dengan karenah anak-anak yang suka begadoh, suka melawan cakap... adui... 'anak-anak' aku masa tu dengar cakap time aku angkat tangan nak doa dorang jadi batu je macam si tanggang tu. sikit lagi nak makbul, pastuh hujan... bersepah kitorang lari. hahaha xD


3. kena ada anak

kan tadi aku cakap, koman2 kena 3 orang main. sebab sorang ayah, sorang ibu, dan sorang lagi jadi anak. anak kena ada! sebab anak-lah filler aktiviti kekeluargaan sebenarnya. noharom awkward gila kot kalo takde anak... itu tak jadi main pondok-pondok dah kalo dua orang je main. tu jadi main kawen-kawen oi! hahaha

anak ni, kalo jadi anak tunggal... memang kau manja abes ah. nak2 plak kalo ko anak pompuan.. pergh~~ mintak je la apa nak... mak ayah kompem bagi! makan tu dari kecik sampai besor dapat suap je. potong tangan pon takpe, nasik sampai jugak ke mulot. ekeke.

tapi kalo ada adek-beradek, lagi best. masa kecik kaki gadoh, kaki sepah, kaki lawan cakap mak ayah... memang korang dah la kan. tapi bila dah besor... masing2 ada keja sendiri... jadi doktor, jadi cekgu, jadi chef...polis...askar.. segala tok nenek keja yang ter-cita-cita masa tu, semua buleh jadi. nanti balek rumah bagi mak ayah duit, tolong mak masak, tolong ayah buat rumah...duit pon pakai daun pokok je. buat rumah pun susun2 kertas, ikat tali rafia kat dahan pokok... lebeyh2 kurang je. =) huuu... idaman dan harapan dan impian setiap keluarga! ^^

kalo aku jadi anak... selalunya kalo jadi anak lelaki, aku jadi yang bongsu. kalo jadi anak pompuan, aku jadi kak long. ekeke. bila jadi kak long, memang keje aku mengarah 'adik-adik' aku la buat keje. LOL. kecuali... jaga baby. uhuuu... kalo main pondok-pondok tu ada yang jadi baby kecik tu... memang aku laa yang jaga. orang lain aku tak harap! hahaha xD . tapi bila jadi anak bongsu, biasanya aku la yang baby comel shomel mama papa shayang muah muah!! then kakak-abang aku yang laen sume tanak jaga aku. Zzz... jeles lettew, aku comel cam anak bosnia. hihi~


4. kena ada rumah/pondok

ini baru pelengkap namanyaaaa.... ada rumah! ada pondok tempat berteduh. kira tempat tinggal la tuuu. uih part buat rumah ni paling best! segala tok nenek kertas soratkabo, plastik, tikar getah yang koyak2 tak pakai dah tu, kerusi rotan kat rumah aku tu semua aku angkut bawak ke 'pondok' kitorang. semangat!!

biasanya kitorang buat pondok bawah pokok pelam depan rumah aku tu, tak pon bawah pokok jambu tepi rumah. redup sikit... tak la terbakor panas2 terik tu. hehe. hampar tikar, dok ramai2, pastu berebut sape nak jadi apa. ^^

aktiviti ? paling syok main pondok-pondok ni ialah... memasak!!! masing2 bawak peralatan dari rumah siap2. sudu, periuk bocor, kuali tembus, camca, piring rebeh, pinggan sumbing.. pisau takyah risau, masing2 sedia pisau lipat yang sekupang satu tu. hehe. masa tu laa kau nak korek tanah, nak gaul dengan air, nak campur pasir... buat lauk. masa tu la kau nak rosakkan pokok bunga kertas yang mak kau susah2 tanam tu, petik bunga segala jenis yang ada, carik2 daun pokok, cabut2 rumput...gaul je dalam tempurung ke, dalam tin milo ke, buat masak hidangan tengahari.

main masak-masak . sumber gambar

aku pernah seludup beras dengan tepung dari rumah, semata-mata nak main pondok-pondok. nasib laa mak aku sporting. ekeke. thanks mom! kalo nak makan ikan ke, ayam ke, daging ke... tak dapat la yang real punya kan. so, ganti je dengan batu besor penumbuk, kayu besor lengan.. ranting2.. blasah je labu. janji pandai guna imaginasi. hakhakhak. 

selain masak, buat apa lagi? em... kalo jadi anak2, bleh main tom-tom-bak, bleh main teka-teki, boleh main belajar2 dengan mak ayah. uhuuu... bahagianye~~ ekeke. agak2 dah bosan main pondok-pondok, otometik bleh tukar main aci ligan pulak! tak pon tuju kasut ke, polis sentri ke, main A-E-I-O-U Stop ke... wheee!! the fun continues!! main sampai lebam. takpon sampai senja. takpon sampai ada yang nanges sebab asik kalah je. hihihi~


hoi lah rindunya main pondok-pondok. tu belom aku cerita pasal main kawen-kawen tu! hahaha

kalo korang perasan la kan... semua yang kita buat masa main pondok-pondok tu... adalah apa yang kita semua nak dalam hidup ni. apa dia? yes... keluarga bahagia. bagus kan orang tua kita? dari kecik dah didik kita dengan nilai kekeluargaan yang harmoni.

dan aku hepi, aku dibesarkan dalam ketika aku berpeluang untuk rasa keseronokan tu semua. jadi anak kampung. alhamdulillah. ^^ 



so. dah besor2 ni... ada lagi tak yang nak main pondok-pondok? kalo ada.. aku nak join!!! wheeee!!!


5 comments:

MohdIzwan said...

hahahaa....

dlu kecik2 men jgk pondok2..x sangka kita sezaman rupanya...hak3...

gmbr last..WIN! hahahaaa...

Suhaili Sulaiman said...

aku main jugak pondok2 dgn sepupu sepapat dan abg aku mse umo 3-4 tahun. kiteorg main berenam. main kat umah opah aku, tingat atas x digunakan jadi kiteorg pon dpt la "sebuah rumah dua bilik, 1 dapor dan 1 ruang tamu"...skrg ni sume dah besa1..umo 25-31 tahun.. xleh nak ajak main dah.

kalau main masak2, main seorang kt rumah atau main berdua dgn jiran dpn rumah. aku ade mainan masak2 sendiri yang set plastik tu..teko, tea set, dapor, pinggan suma ade siap..tpi x mrse kaut tanah sebab mak aku x bgi main pasir..

nisa said...

pernah jugak main. dengan sepupu sepapat of course.

tapi tak sangka ada budak laki tu jadi mak time main pondok-pondok hahaha macam mana la ghopenya mesti kecoh.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Ainnur Jannah said...

hmm...main pondok2 ek.
of course la pernah..
paling tak tahan mse adik sndri nak jadi ayah..umur baru empat lima tahun! ish3...yang kita ni layan jelah..pergi baring atas riba dia, dia nak dodoikan tido..hahaha. botol susu yang dia punya pun dia sumbat dalam mulut kakak dia ni.. XD