About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Saturday, July 16, 2011

Saya Tak Pandai

ada baaanyak persoalan yang remeh-temeh dalam otak aku - tapi aku tak dapat nak selesaikan. ke aku malas nak pikir jawapannya? aku pon tatau. so kalo ada yang tau..habaq sat kat cek noo...

1. kenapa ramai doktor takmoh kawen dengan doktor jugak? kan ke bagos.. i saket, u ubatkan.. u saket i ubatkan.. ha. hehehe

2. tapi kenapa chekgu banyak kawen dengan chekgu?? tak bleh la nyanyi lagu "Kanda Dinda" by Monoloque feat Atilia~

3. kenapa player bolasepak terkenal dunia, banyak kawen dengan model? apsal tak kawen dengan pemain bolasepak wanita jugak? sebab model cun? player bolasepak wanita pon ade je yang cun~ (freshly coined lepas tengok matches FWWC. nhehaha )

4. kenapa orang Melayu kalo nak kawen kena ikut step "risik-tunang-nikah"? okei, nikah dengan tunang tu kekalkan, tapi risik?

4.5 berapa banyak cincin nak kena pakai kalau nak kawin? risik nak cincin. tunang nak cincin. nikah pon cincin laen!? kalau cincin tunang tu bawak jadi cincin kawen je kan senang. ke, tak boleh? =x


5. apsal pompuan tak masuk meminang laki? lalala...

6. kenapa pintu rumah, pintu bilik, segala tok nenek pintu - seboleh-bolehnya kita nak ada kunci? tapi kenapa pintu peti ais kita tak kunci pulak?

7. kenapa peti surat... oh. ok. takpe, ini aku leh jawab. hahaha


8. kenapa keranda orang buat daripada kayu? plastik tak boleh?

9. ok, plastik, tanah takleh hadam. kalau guna degradable fiber boleh tak? nak ganti keranda kayu...

10. apsal "asam boi"... dipanggil asam boi? boi tu apa? boy?

11. kenapa kucing makan tikus, tapi tak makan hamster? bukan adik beradik ka dua mentang tu?

12. kenapa tiap kali kita beli jam, especially jam dinding... jarum dia sentiasa tunjuk waktu 10.08am/pm, tak pon kul 1.50am/pm. (jarum kat nombor 2 dan 10) tak caya? pi tengok kat kedai.


13. kenapa pasukan bolasepak kebangsaan Jepun punya jersi warna biru, sedangkan bendera negara Jepun kaler merah dengan putih?

14. kenapa US Marines dipanggil "marines", sedangkan dorang frontline dan last frontier US Army? bukan ke marine tu patutnya skuad dalam air?

15. apsal kita tak try ubah/buat keyboard baru? selain keyboard QWERTY yang dok ada ni?

15.5 desktop = komputer meja. make sense bila laptop = komputer riba. abeh tu top = komputer? bukan computer ke? com?

16. kalau orang yang main 'skateboard' kita panggil 'skateboarder', kenapa orang yang main instrument keyboard kita panggil keyboardist? bukan keyboarder?


17. ok, kita ada kapal terbang. kita ada kapal selam. apsal kita takde kapal jalan, or kapal darat? ke ada..aku yang taktau?

18. kenapa 'sweater' kita panggil baju sejuk? bukan sepatutnya baju panas ke? sweat = peluh. sweater = pemeluh??

19. mesin buat air sejuk DAN air panas kita panggil water cooler? hekhek

20. sape la hairdresser/groomer Hitler ye...

21. kalau ada 10 orang dalam satu bilik kecik yang kedap bunyi - semua kentut serentak. dorang dengar bunyi kentut dorang tak? hahahaha

11 comments:

Mejuez said...

wahahahah tak leh blah punya list.. tersenyum aku baca sorg2 ni...


tapi kenapa pintu peti ais kita tak kunci pulak?

tudia..! >_<

opah aku pon nak jawab tercungap-cungap...

antara said...

jangan la ko seksa opah ngko. sian dia. baek ko tolong google kat aku. hehe =D

Gee said...

haha..banyak nye persoalan...xtaw nak jawab yg mana..yg doktor tu mybe sebab dorg dah taw cmne busy nye doktor kowt..kang dua2 doktor..x terurus umah tangga...hehehe

antara said...

ooo... nak bagi balance la ek~ hm.. meibi2. analisis yg kritikal, tenkiu2. hehe

Gee said...

hehe..xla..gee bukan doktor..bidang len..hehe

PolarisGirl said...

jawapan agak mengarut dari saya:..

1: sbb doktor kan mmg busy giler..so kalau kawen dgn doktor jugak sama je macam tak kawen..
2: sbb cikgu ade banyak cuti..senang nak pergi jalan2..
3; dah nama pun player..mestilah nak cari yg cantik2 kan....
4: merisik tu kan adat org melayu..nak pastikan pompuan tu belum berpunya lg..
4.5: x boleh sbb diamonds are girls best friend...kena banyak2..
5: sebab perigi tak pergi carik timba..
6:sebab kat pintu peti ais tu tak ada lubang nak masukkan kunci..kalu mknn pun nak kunci mmg kedekut taik idung masin lah.haha
8: kayu cepat reput..plastik tak leh reput .degradable fiber mahal pulak..
12: sbb sudut utk time tu nampak cantik kot..

17: kapal takde kaki nak berjalan kat darat..

18: sbb baju tu buat badan kita rasa panas..bila panas kita berpeluh, bila berpeluh badan kita akan rasa sejuk...

persoalannya skrg..kenapalah aku nak nyebuk2 jwn soklan2 ni??..buang masa tul..hahaha..

antara said...

bwahahaha! trimas sebab coba menjawab sebaeknya! anda hebat! xD

laen2 tu tamo jawab? ala..buang la sket lagi masa...tak luak pon. =D

PolarisGirl said...

OK..Buang masa cket lg..dah alang2 jawab tu kan..

soklan 11: sapa kata kucing tak mkn hamster??.ade bukti?..kucing makan hamster jugak lah..

12: Jwpn tambahan ni..mengikut sejarah pkl 10.10 tu waktu abraham lincolm mati dibunuh..tapi tak tau lah relate ke tak..or mungkin nak bagi nampak cam jam tu tengah tersenyum..ha3.
13: Suka hati diorang lah nak guna warna apa pun, tak jejas duit elaun kita pun.=P ..kalau pakai warna merah satgi sama cam pasukan MU lak..he3
15:cubalah hg ubah keyboard tu kalau pandai..susah kot nak buat baru..
15.5: sebab komputer gadget yg paling top kat dunia ni..
16: org yg main alat muzik cam keyboard tu kan consider cam artist jugak..so tambah lah -ist kan blkg.
19: mesin buat air panas bukan kita pggil water heater ke?..entah..
20: hitler buat sendiri rambut dia tu..senang..
21: Tanya lah org yg kentut tu sendiri..diorang tau lah..kita mana tau,bukan kita yg kentut..hahha
soklan 10 ngan 14 tak tau lah..takyah fikir lah benda remeh camtu..banyak lagi permasalahan kat dunia ni yang kita patut fikirkan..yg lebih berfaedah..ok..

antara said...

sweet. thanks! ^^

PolarisGirl said...

U R WELCOME..anyway..seronok jawab soklan2 tu.tak pernah terfikir pun sebenarnya..kreatif betul..sorrylah..jawapan2 tu mengarut2 jer..tak tau lah nak jawab camne.susah betul hahaha..=)

Syaidahtul Aziz said...

slain qwerty ada satu lagi keyboard.. and it quite easy to use. cumanya x commercial kot.