Friday, December 3, 2010

Telaga/kolam

hahaha...bila aku cerita pasal parit... baru teringat - kat blakang umah aku pernah ada telaga!

wohooo..telaga ni lagi kencang pautan memori aku dengannya. hehe... wlopon aku berani mandi parit...tapi telaga ni memang aku jauhi...tak pernah teringin pon nak terjun dlm tu. haha. sebabnya? sebab macam2 cerita aku dengar pasal telaga tu..^^

jiran seblah umah aku paling kuat menyakat. ye lah, bebudak lagi time tu...sonok la org2 tua ni nyakat. dikatanya telaga tu dulu, sebelom umah aku ada...telaga tu tempat jepun campak mayat2 orang kampung...pergh... imej2 ngeri memang tak dapat dielakkan ah. org tua tu cerita lagi, ada orang kampung kena kerat2, lepas tu humban dalam telaga tu...kepala rang paling banyak la...huhu...sebagai kanak2 yang naif dan menghormati org tua...aku percaya beb!!!

telaga tu bersih... yang ada pon kiambang n telipok je..ada la teratai selalu mekar menghiasi kesuraman telaga tu... tapi tu la...air dia tenang je... dah la gelap! pitch-dark black water. kalo celup tangan dalam telaga..kompem tak nampak tapak tangan dah...betapa kaya dengan moluska dan algae segarnya air telaga tu. heee... so makin takut la aku nak terjun...

nak pulak aku teringat...kalo aku mengail ikan.. puyu paling banyak aku lepas dalam telaga tu...dah la puyu ni berduri tajam...banyak lak aku bela dalam tu!! aiyo...mau bercalar balar kalo aku terjun. pehtu paling koman pon ada 5 ekor keli yang aku bela..and haruan...and belut...aku lupa berapa banyak... pergh~... bayangkan.. kalo aku terjun dalam telaga tu... haruan datang gigit, keli datang sengat, puyu datang toreh2 kulit aku.. belut datang tokak daging.. oh!! ada lagi!! kura-kura!! hahaha

tapi telaga gelap tu memang best kalo mengail...kompem dapat ikan ah!! harus la..lubuk ikan belaan aku. hee...

pernah sekali..aku terjatuh dalam telaga. masa tu aku kecik sgt lagi... baru lepas pandai berjalan. so kami sekeluarga dok la lepak2 amik angin kt belakang rumah tu...aku dengan jalan terkedek-kedeknye...innocent je jalan atas pelantar kat tebing telaga. sekali aku tak pandai stop, tak reti reverse... straight je aku jalan... kecebushh....masuk dalam telaga!!

muahaha!! semua orang panik (menurut cerita mama la). aku jatuh straight ke dasar..penuh selut, lumpur tu... sebab abah cakap nampak air terus jadi keruh..^^ apa lagi...paknjang aku pon dengan beraninya terjun untuk menyelamatkan budak kecik umo 2 taun lebih ni dari menjadi mangsa piranha!! hahahaha... seingat aku la...aku tak nanges kot. sebab cuak!! hahaha... tak bercakap seharian beb...semua orang risau..siap panggil ustaz lg..buat air penawar...kikiki... an an..^^

lagi satu benda horror pasal telaga ni... aku sendiri jadikan telaga tu tapak persemadian pelbagai jenis haiwan.. ^^"

kat rumah aku banyak tikos...so tahan la perangkap kan. bila ada tikus yg masuk...heee....aku masukkan tikus tu dalam plastik...ikat plastik tu bagi kedap udara...then ikat lak batu bagi berat!! lepas tu tauk dlm telaga...weee~...either tikus tu mati lemas sbb takde oksigen, or lemas sebab masuk air..^^". cicak pon aku buat camtu gak!! hahaha...kalo malas sangat, aku rendam je terus perangkap tikus tu..dengan tikus2 tu skali dalam telaga tu...muahahaha... hey!! tapi semua ni aku buat lepas kitorang menimba telaga tu ek..so memang takde dah ikan2 dalam telaga... jangan pikir bukan2..haaa.. =D

yeah!! menimba telaga!! itu benda paling syok dalam dunia!! abah sewa generator...kitorang panggil enjin... untuk sedut air telaga tu keluar, bagi kering. pergh...feveret aku ah! kat hujung saliran keluar air tu, kitorang ikat pukat/jaring.. supaya ikan2 yang tersedut keluar tu tak terlepas masuk dalam bendang! so dapat gak la hasil sket2...tak membazir~ ^^

bila telaga dah kering...apa lagi! segala imaginasi liar tentang mayat n orang mati tu semua hilang! sebab..nampak ikan haruan besar2!! ikan puyu, sepat dok melompat2 dalam selut...tunggu nasib je kitorang jadikan dorang lauk..hahaha...memang seronok ah. time tu abah dengan mama enjoy tengok je... yang turun menimba, mengagau ikan ni orang2 muda je.. aku dengan kengkawan.. ada acu, ada pak tam..ijam.. meriah!! semua bersalut selut! tapi puas gila...banyak siot ikan!! hahaha...hasil menimba tu kami kongsi la dgn jiran2...hee...syok hoo!!! ^^

lepas telaga ditimba...aku tak bela ikan dalam tu dah...dia jadi mcm yang cakap tadi la...tempat pelupusan bukti..haha.. paling takleh lupa..botol susu aku.. wheee!! itu, next time la aku cerita...^^

Wednesday, December 1, 2010

Parit

rindunya nak berkubang dalam parit

dulu..masa zaman budak2..kalo time2 cuti sekolah ni... pepagi bangun musti awal...hahaha... bangun pagi, terus lari keluar rumah..kenapa? terjun parit la!!!

rumah aku kat kampung... belakang rumah ada sawah...depan rumah ada jalan tar...depan sikit lagi..ada parit. ^^ kat parit tu lah aku harungi suka duka kenangan dengan mama, abah, kengkawan..hehe..

orang cakap aku pandai berenang...(sbb org yg ckp tu tak reti berenang..) huhu.. tapi hakikatnya memang aku tere berenang..hahaha.. bukan nak riak. tapi berbangga. sebab dari kecik lagi..sejak pandai bertatih lagi.. mama dah ajar aku berkubang dalam parit..berenang. so obviously pengalaman itu menjadikan aku mahir! ^^"

parit tu dulu airnya sejuuukk..dalaaamm...bersih dari sampah sarap. yang banyak pon, rumput2 air, kiambang... kalo musim air dalam...aku suka sangat berkubang dengan ajib, pian, piji...pagi sekali, petang sekali lagi.. haha. lawan sapa paling lama menyelam..sapa paling laju berenang. biasanya menyelam aku kalah...stamina tak power lawan budak2 hoki ni... tapi kalo berenang akulah champion. nak kuak apa...kuak lentang? kuak dada? renang berirama? smua aku pegang rekod. =D

tapi kalo air dalam nih...aku takut satu je... kura2. ^^ serius...kura2 suka duduk kat dasar parit..kat selut2 tu..pernah la terpijak cengkerang dia banyak kali gak masa berkubang. musti aku cepat2 berenang gi tepi...sebab kura2 ni kalo gigit, dia tak lepas dah...unless dia terkejut (mcm bunyi guruh kuat sangat) or...cara paling brutal...tebas kepala dia dari badan... em, sounds ganas.tapi tu la cara yg ada..nak biar dia tokak kaki kita lama2..berdarah2 tu? silap2 kita yg koma...siap daging kaki jadi lunch kura2 tu. ^^

kalo tak berkubang..aku suka mengail... korek cacing kat belakang umah...takpon cari siput kat pangkal padi..kutip banyak2...ha, mengail ikan puyu!! stail beb..klo nasib baek, dapat la haruan! nak lagi syok, kami bakar mana2 sarang tebuan...amik anak tebuan tu buat umpan. pergh...berpesta la aku, mama, dengan jiran2 semua...tahan kail tepi parit... best~ ^^ tak pon, agak2 bosan mengail..aku ikot angah menjala ikan...menjala best sikit, takyah tunggu lama...cuma tengok rezeki je.. tapi selalunya dapat la ikan2 sepat..buat lauk..=)

kalo air parit surut...aku suka memukat dengan ajib.. besh wooo!! tahan pukat... naik ikan haruan.., sepat, puyu..kura2 pon selalu sangkut. hahaha...kalo lagi surut, ktorang stil tahan pukat..sambil mengagau ikan. habis la sepanjang2 parit tu aku dengan ajib gagau ikan. segala lubang ikan kami seluk, tepi2 tebing parit tu... sambil berjalan, sambil buat lopak tapak kaki...nanti bila patah balek, check la lopak tu..mesti ada ikan . ^^ pernah gak terseluk sarang belut...tapi nasib baek dia tak tokak..kikiki... paling seronok seluk rumah haruan...adventurous beb!! sekali dapat genggam kepala haruan tu.. dah leh bayang dah makan malam lauk apa.. ^^ cuma unlucky piji pernah terpijak ikan keli...pap! kena sengat...wuuu...saket...demam budak tu. haha

dulu ada budak kampung ni bapak dia ada sampan kecik.. sampan tu la jadi mangsa aku dengan ijam, kengkawan... hantar orang gi mengaji pon pernah ye guna sampan tu. padahal naek basikal lagi cepat smpai..huhu..tu nama dia gedik. =D

parit banyak berjasa.. abah dulu rendam benih padi dalam parit, sebelum semai kat bendang. pernah mama dengan abah sama2 tanggung guni padi atas titi, nak seberang parit tu, nak ke sawah kami kat sebelah sana parit...sekali abah terpijak kayu reput kat titi tu...gedebussshhh!!! abah, mama, dengan guni2 padi tu masuk parit! hahaha.. aku bukannya nak tolong. siap gelak guling2 lagi tepi jalan..lepas tu terjun parit, berkubang sama..hehe.. lepas tu aku tolong la angkat guni padi tu balek...^^

hm..sebab parit gak la aku pernah terbelah tapak kaki..terpijak kaca... tapi klo tak salah, tu keja aku dengan ajib gak kot..bawak botol coca cola masa berkubang.. lepas tu terhentak ke tiang titi..pecah la botol tu...paham2 la kan. 2 hari lepas tu aku lupa pasal botol pecah tu...hehe..kena la balasan ^^ tuhan nak tunjuk...jangan cemari parit..hehe

haih..banyak kenangan aku dengan parit. huhu..rindu pulak nak mandi parit macam dulu2... =)

Monday, November 29, 2010

10 Grammar Mistakes That Make Us Look/Sound Silly



 The words in backet (    ) are the correct words to be used in their particular sentence. =]

1 'Loose' for 'Lose'
I always loose (lose) the product key.

2. It's for its (or god forbid its')
Download the HTA, along with it's (its) readme file.
The laptop is overheating and its (it's) making the funny noise again.

3. They're for their for there
The managers are in they're (their) weekly planning meeting.
The techs have to check there (their) cellphones at the door, and their (they're) not happy about it.

4. i.e for e.g
Use an anti-spyware programme, i.e., (i.g.,) AdWare
*i.e., = that is.
*e.g., = example

5. Effect for affect
The outage shouldn't effect (affect) any users during work hours.
*The outage shouldn't have any effect on users
*We will effect several changes during the downtime

**Impact is not a verb. Purists, at least, beg you to use affect instead.
The outage shouldn't impact (affect) any users during work hours.
*The outage should have no impact on users during work hours.

6. you're for your
Remember to defrag you're (your) machine on a regular basis.
Your (You're) right about the changes.

7. different than for different from
This setup is different than (different from) the one at the main office.
*This setup is better than the one at the main office.

8. Lay for lie
I got dizzy and had to lay (lie) down.
*Just lay those books over there

9. Then for than
The accounting department had more problems then (than) we did. 
**Here's a sub-peeve. When a sentence construction begins with If, you don't need a then. Then is implicit, so it's superfluous and wordy.
If you can't get Windows to boot, then you'll (you'll) need to call Ted.

10. Could of, would of for could have, would have
I could of (could have) installed that app by mistake.
I would of (would have) sent you a meeting notice, but you were out of town.

Sharing is caring! ^^

Saturday, November 27, 2010

Ayam Brands updated

tipu la kalo kata "aku tak suka barang2 branded nih"...or "aku biasa2 je..tak layan branded2...baru indie!"

hee...hakikatnya...hampir semua benda yang kita guna - pakai sehari-hari dalam hidup ni...adalah berjenama. tak kesah la femes ke tak..or brand mahal ke cikai ke... kan? even kekadang makan pon nak kena ber-brand! haha..tu double-standard la tu namanye..hee..

dulu..kecik2..dah diasuh dengan branding... pakei baju KIKI LALA dgn KIKO kalo kluar gi majlis2 keraian..or ikot arwah mama, abah gi mesorat. kat umah single PAGODA. tapi selipar jepun BATA tu mmg trademark sampai skarang. krim penggaya rambut BRYLCREAM beb! haha.. kasut sekolah SPARX dgn CARLTON je.. uniform skolah cap SUNKIST. XD..

pagi2 minum OVALTINE... tak mau Milo sangat. klo air teh aku tak ske brand mahal..cap Boh or Lipton. suka teh serbuk cap 555, or cap FAJAR MENYINSING. XD sedap ooo!!

raket badminton musti YONEX (betol eh ejaan? ^^") bulu tangkis lak RCL kaler biru..shuttle cap ayam tak beli punya..hancur cepat la konon..ngehngehngeh..

kalo beg skolah tu nak brand SWAN je! lain2..gambo otromen ke, gambo power rangers ke..tak layan..haha.pensel kaler musti LUNA. kalo water colour tu..up sket, BUNCHO. hahaha..

basikal..aku lupa..tapi yg best..aku sorg je beli beskal LE RUN! fuh..bangga satu kampung kot..orang len manada...penat ooo, kumpul duit curik..beli beskal tu..hahahaha XD..

dah besar ni..selera pon berubah..hehe..makin advance la kan..kot.huhu.. so...lemme share with u some things yang aku prefer...compared to brand2 lain. ^^

ubat gigi COLGATE..lain2 kalo terdesak je aku guna..hehe
berus gigi JORDAN.. lambat lingkup banding dgn colgate ^^"
shower cream DETTOL.. 'perasan' lebih bersih..haha
shampoo PANTENE Smooth & Silky - memang tak tukar langsung ^^

jeans G.A. BLUE, RENOMA... materials n cutting match dgn taste aku..haha
kasut HUNTER, n recently TOMAZ..
kasut sukan ADIDAS only ^^

cellphone NOKIA... penah la ada Mitsubishi dgn Sony Ericsson, tp tak tahan..huhu
laptop..klo bleh nak DELL n ASUS...kualiti jamin. hee
processor INTEL over amd...tapi kalo duit talak..amd pon jalan~ ^^
kamera NIKON!

pensel NORRIS for drawings...tu paling cun..tapi bukan utk menulis la..hee
pen PILOT G-TECH C1, C3, C4... laen2 guna bila terdesak je..hehek

susu tepung FERNLEAF full cream
susu segar GOODDAY, DUTCHLADY full cream gak. hee
minuman kultur VITAGEN n YAKULT! sedap ooo...=D

kenderaan!! beskal tetap LE RUN.. motor feveret HONDA EX5 lama..yg 1st edition, seblom Ex5 dream kluar. kereta je alu takleh cakap fevret mana..xmampu milik lagi. ^^ FORD masih bertakhta di hati la..sebab tu je yg aku ada..hahaha

wuuu..kalo nak ikot betol2...byk lagi..tapi tu la..sket2 sudeh~...ad yg terlintas t aku share lg k? ^^

Thursday, November 18, 2010

Awak...

Untuk Awak..

Awak,
Hari ni awak nampak serabut
Semo orang kutuk
Tapi ada gak hati yang puji
jadik you can always count on me...

Awak,
Hari ni saya senyum kat awak
Tapi awak jalan depan saya
Jadik senyum pun tak gune

Awak,
Hari ni awak tego saya
Tapi saya buat2 pekak
Padahal nak elak daripada tak boley berenti borak

Awak,
Hari ni saya tego awak
Tapi saya tego awak dalam hati
Jadik awak tak penah dengar all the gud lucks and
take care hari2

Awak,
Hari ni kita duduk semeje
Tapi raser cam jauh giler
Padahal tak sampai sedepa

Awak,
Hari ni awak beratur belakang saya
Tapi saya tak tau nak cakap ape
Jadik saya blah mcm tu ajer

Awak,
Hari ni berubah situasi
Tapi saya still kat sini
Padahal dah kosong tak berisi

Awak,
Hari ni saya nampak awak kat Mc D
Tapi awak tak macam dulu lagi, dah berteman
Jadik saya terdiam sendiri

Awak,
Hari ni saya dah janji..nak pergi
Tapi tak tau kenape tak boleh pegi

Awak,
Hari ni saya menyesal ade ego yang tinggi
Tapi dah takde harapan kat sini
Jadik nak tak nak terpakse sendiri

Awak,
Hari ni hari terakhir nampak awak
Tapi awak tak toleh sini
awak focus kat tv

Awak,
hari ni saya tgk gambar kiter senyum
tapi gambar tinggal gambar
nak buang sayang
nak simpan sedey

Awak,
besok antara kita
ader jarak
besok takde besok untuk saya
besok jugak takde besok untuk awak

Awak,
semoge satu hari nanti
saya menginsafi diri
tak nak ada ego tinggi lagi
buat sakit hati

Awak,
sebelum pergi
hari ni..kat sini
saya janji...
semua ni untuk awak
Sebab kenal awak anugerah terindah penah
saye miliki.

Terime kasih Awak..Terima kasih sangat2 sebab sudi jadi kawan saye..

(entry ni dari zaman frenster lagi ye...telah mendapat tuan punya coretan untuk dikongsi di sini. =)

Monday, November 15, 2010

Moh teman kabo ke kome

satu aghi tu teman berkoba le ke stesen beh nu ha..sungei nibong. sabtu tadi le. ngapenye weh? ate teman nak ke kelumpo~.ghomah makcik teman.naek beh le.. ei, tak bulor teman nak pedegheh mentoka teman.. seghoyat poket kaghang. ke sane pasei esoknye nak ke sungkei, perak...ad kenughi kawen due pupu teman. ghapit juge le. paklangnye juge le yang menjage arwah org tue teman dulu ha. lagipon memase ni le nak kenei adek beghadek... ghaye payah nak jumpe, baleknye tak same..haa..kan. ^^

ate betolak le kami daghi bangi nu... tale ke sungkei..idok le lelaju pakcik teman, udoh akak teman pesan seselo...nak bagi sampei sesame.. ei, getik benor..udoh tau nak jaoh jalannye ha, kluo le awei siket..ye dok? teman pegi pakei reben teyben aje... saghong mentelon dengan teset.. maleh nak menyemat..kaghang bekenan dek anok tokei felda tu, libang libu teman jadinye.

dalam mentoka teman menyaden. kepale bedencot benor. tetau ngape...haih. sampei aje ke sungkei nu, lajok le kami ke ghumoh paklang~...udoh kate kenughi kan, mesti le buat kat ghumoh. takkan tepi kubo. sekali cecoh je taye mentoka ke laman...aik?? takde oghang? kensel ke hape? nelepon le teman ke sedaghe ni ha.. laa... buat kat dewan tebuke!! patot le mase lalu tadi berdoyon oghang kat dewan nu ha. nak je teman kabo ke pakcik itu kenughinye... hmph, takot silap...bior aje le.

uih..muncoh deme ye! besor benor mejelihnye. tughon aje daghi kghete temu le teman dengan sedaghe maghe semue... paklang nyambot kemaen lagi ha. ngekek besor die nengok kami sampei. ate udoh salam2 segale, teman pegi menketedaghoh le! laok ghendang tok! peberet teman ni oii~.. dudok aje teman ngadap nasik..ha. mentong jadinye!! hahaha

seghonoknye kenughi ni tetau teman nak kabo ke kome cemane. pasang lagu penganten, dengan lagu pop yeh yeh! ate ghingan je ghase kaki teman ni ha...nak meghonggeng! hahaha. teman nengok ade uncle teman..dok ghulu ghelo, mereben teben... kejap ke pelamen, kejap ke balei...ish.. tak sior teman nak nyape...kaghang daghi jadi tetamu, kene keghoje kontrek gomen mcam die..heheh. ngekek je teman. kemdian teman tengok MC kenughi ni ha..bukan maen toben! tapi seloghoh deme...hamboih~ macam oghang mude! hahaha.. udoh macam ceghite Man Laksa le pulok teman ghase. ^^

tak lame lepeh tu, penganten pon tibe... ate pengapetnye spupu teman. lame tak bejumpe ke die. tengah dok ngambek gambo penganten... meletop le meghecon bertalu talu! beghengkei je letopnye! ish..abang si penganten munggei meghecon ateh jalan. acekeme kene oghang tengoh makan ni...ha.. baghu beghakei! huhu. tak ngape le yob, meghioh sket ye? hee

menyeghingei aje penganten. suke benor ghopenye ha. hehe...baguih le, takde le adek beghadek nyelebior nengok deme dah. hehe... uih kepale teman dok mengeghonyot daghi tadi...tak ngape, tahan yob, tahan. bukan selalu kite beghonggok ghope ini. huhu... tengah haghi kat sungkei ni hangat pijor! teman dah capei ayor oren tu begeleih, tak laghat nak kighe. uih bebudak kontrek ni...buat ayor tawo lesior! nak je teman bace ke deme. hamboih, macam le teman ni tuan ghomoh.. hahaha

seghonok teman ghase.. memacam peghangei menusie ade. ade budok kecik tu...laghi2.. tejeghombab ke tanoh! udoh le tepi tu lecoh. bedano le budok tu... ate abahnye buleh buat nohen aje?? tak sior gamaknye. maknye jugok yang seghin telinge budak tu. haha... tak sedor teman pukoi beghape, akak teman pon sampei...kemaen lagi deme. ghamei dengan anak2 seteret aje ke balei penganten dok besandeng. ^^

paling suke teman ghase.. mase uncle eskrem datang. uih!! bebudak pakat seghobu ha! kelako teman nengok. habeh diangkotnye mak bapak segale, pegi membeli eskrem. yang tak dapat tu, nyelebior le deme, dok ghuneih pokok tepi dewan..huhu. nak kabo ke kome, bukan takat eskrem. oghang juei pop corn pon ade!!! hahaha..benor weh, teman tak beda'ah ke kome. sehengget je sebungkos. mughah bebenor. ye le.. kampong katenye..=)

uih...nak kabo semua daghi mule...sampei minggu depan tak habeh...teman conclude kat sini aje le. abeh aje kenughi, nyinggah ghumah paklang smento... ngekek dengan deme dalam sejam...lepeih tu naek mentoka, pedegheh balek penang. dengan akak..huhu..

adoi le... kepale teman penin bebenor. hambik kamu, aan. merambu sangat. balek aje teman megholoh, pejoh sampei ke suboh. banyak mentechike cenonggeng ayam gamoknye. hahaha... hek..jelepek... =)

Friday, November 12, 2010

Pulangkan...

(Ex-Student)
Sedikit bunga yang menggoda
Sekadar dipandang usah dibayar
Kau pasti tak percaya Duitku bukan
untukmu sayang

(Pegawai PTPTN)
Tiada kusangka kau sungguh kejam
Kau peramkan hutang yang kau dah pinjam
Namun takkan bahgia kehidupanmu
Bila engkau berkonvo
Kau milikku...

Pulangkan hutang-hutangku

(Ex-student)
Oh hentikanlah menghantuiku

(Pegawai PTPTN)
Oh pulangkan oh pulangkanlah padaku-

(Ex-Student)
Kupulangkan semua hutangku

(Pegawai PTPTN)
Yang dikau peram tanpa relaku

(Ex-Student)
Bebaskanlah maafkan daku oh kasih

(Pegawai PTPTN)
Tiada kemaafan di sini
Kau hutang tak bayar sesen pun lagi
Akan kujejakimu ke mana jua
Hingga akhir masa
"sayang~"...

jangan marah haaa.... gurau2. heee...~

Thursday, November 11, 2010

Senyumlah =D

Memula skali ayang anto kat abang..

Dear abang,

Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan di sini... kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali.. sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang.. sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakkan masa kita kawin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga
maintainance. ..ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun payah..

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri. kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak.

Paling menyedihkan. . ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??

Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek
dorang.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..


ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKKAN KEMEJA ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG.
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR.

Love,
ayang



ni husband dia lak bagi...


Dear Ayang,

Bukanlah abang sayang keta tu lebih dari ayang.. tapi ayang kene faham keta tu hot stuff...tengah laku..ayang jugak yang cakap nak keta besar masa kita kawin dulu...so kena la jaga baek2 sikit..duit tu yang oi... ayang abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siapkan sarapan, nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah..

Cuba lah ayang pk mana tak abang tido dalam keta.. abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukannye abang gi foya2 kan? abang gi keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dari jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang taknak,
ayang nak jugak piza dr jepun.. nasib baik abang tak belikan.. kalau tak anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish taknak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan..tapi abang sorok kat dapur..ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang
beli untuk ayang..

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dari keta tu walau pun hantaran masa kita
kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak.. sbb masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas stp kali ayang mekup abang terbayang lak muka pontianak dlm citer harum sundal malam tu.. bukan ayang tak cantik tapi kening ayang tu gi cukur kenapa~.. walau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang takyah laa nak cukur kening ayang tu...

pasal morning kiss tu, ayang bgn pun dah tghri nak morning cam mana.. dah laa ayang..
abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kampung abang izinkan. Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana ..kalau ada gulai tempoyak ke nnti jangan lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang takyah laa susah2 gi kejar lembu tu..macam masa ayang nak tunjuk tere kat mak ayah abang time dorang datang merisik dulu...biar jek.. nnti abang balik kampung abang kejar kan ..bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital. abang kene tanduk takpe..^^

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga je yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe..abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana cara ayang jatuh buruk sangat..dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding..mmg abang kesian tapi muka ayang lepas
jatuh longkang tu xleh abang nak cakap cam mana....tgk laa sendiri
gambar tu. ^^"

Ok lah ayang.. nnti lepas cuti skolah kita jumpa lagi ek.. bye ayang

love,
abang


(entry ni dah sangat lama..tapi masih bleh buat pembaca tersenyum. ada la tuu.. haha)

Tuesday, November 9, 2010

Common

Lemme tell you about me and things that i overgeneralize. i'll say it in point form so you don't have to read all the unwanted descriptions. hehe..

when i say...

mintak COLGATE sikit - i do mean toothpaste, but it doesn't necessarily be just colgate.

mana KASUT aku? - you need to know that KASUT brings two meaning to me. one is the kind of sport shoes, belly shoes or kickers... the other one is my flip-flop. it depends on the situation.

lapo le.. ada ROTI tak - i don't really mean a loaf of soft and yummy bread of gardenia. yes it can be that, the bread that we usually make sandwich out of it...by right i also mean..biscuits and crackers. ^^ ask for clarification if required. hehe

jom. minum2 KOPI - by the term KOPI, it means any drink. not necessarily coffee or the like. so when i say "lepak kedai kopi", it's actually an invitation to come and join me to have a drink or some light meal in any restaurant or food stall, not coffee bean or starbucks or the like.

ambilkan KETAYAP aku sat - it's songkok. not serban, not even kopiah. i mean songkok and i mean it. ^^"

lapaq MAGGI la - yes!!! i am craving for instant noodle! but you don't have to buy a packet of megi for me. i mean the brand. any brand of instant noodle will do! XD

miahaha...i'll list down the rest in other entry. ^^

Wednesday, November 3, 2010

My Wishes

MY WISHES....

If I could have my wishes,
If wishes did come true;
I would wish for happiness,
And a long full life for you.

I would wish for laughter,
And fill your life with song;
Then ask for peace and joy and love,
To follow you all day long.

Then I would ask for peaceful rest,
To visit you at night;
And that your every morning,
Dawn shimmering and bright.

I would ask for nothing,
To give back to myself;
As long as you are happy,
I want for nothing else.

For just to see contentment,
On your face and know you're fine;
Would truly satisfy me,
And bring joy to this heart of mine.

If I could have my wishes,
If wishes did come true;
I'd wish for the sun and the moon and the stars,
And I'd give them all to you.

this one is not my art...it belongs to a best friend of mine.. thank you for the permission granted - 5 long years ago. =D

Monday, November 1, 2010

Choices

i think i have been spending too much on things i don't really need. huhu

there's a fine line between things that you need and things that you want. sometimes we blend both terms. sometimes we misjudge them. even worse, we take one of the terms for granted.

man... it's so difficult to make decision. either you are not well prepared for the incomings, or you just can't face the whatever-may-come due to whatever choice you make. i find it funny when we set our mind to pick on one thing, yet we change our mind just splitseconds before the very moment we ought to place our bet. hahaha...

life is a miracle. it can be as easy as you wish. it can turn the hell out of you..as others wish. haha... come what may, i stick to myself.. i enjoy and appreciate life, and the way things are.

holistic device.. haha.. at the age of 23 i own a house..i have my own car... some lands and properties to manage... some friends to celebrate.. some little cash to spend... huhu.. and choices are inevitable. there are times when i have to make some very critical and crucial decisions and stands upon.... things and matters. and at times i don't even know whether God does help me with that or the other way around. yeah i know His game. I've been playing with him for 20 long years...and we're still keeping our aces..for some 'standardized testings'. hehe... oh well, He always puts me to the test...and yet He pulls me back when im about to grab hold the victory, and pushes me up whenever i feel like sinking... haha..

like i said...that's the way things are. ^^ life is all about choices and decisions. make.wise.one. ^^

Sunday, October 31, 2010

Halloween hither and there

boo!

i've seen ghosts. and i can tell some stories if you want. ^^ real.life.stories. chewah!! cam iklan tv berbayar plak. huhu

no, really. i've seen and met ghosts before. in places. hahaha... i think they love to wander around..looking for people and their kinds.. they just like us la.. they have life, and they want to socialize with each other.

lemme share with you one story. it happened quite recent i would say. and it happened here, in maktab where i study.

that morning... blok ciku takde air.. ^^ actually since the day before lagi... so i woke up at 6 am..and grabbed everything required to perform a royal bath. ^^ i got my toothbrush, and Pantene, and colgate, and shower foam, and do i need to describe everything in detail? =D

and since we're out of water.. i went to blok beringin, with a hope to have my shower there. unlucky me, the toilet was locked. brr... so i kept on walking, until i reached astaka...which i knew that nobody would be there that time around. haha...

two toilets, as usual. one for boys and one for girls. well obviously i went to check the boys' first. damn...full house! both 'bilik kecik' were occupied. budak2 ciku gak..huhu...

so i decided not to waste time waiting for them to come out. instead, i checked the ladies'. hey..it's empty! ^^ therefore my conscience said "go on aan, nobody will come in at this hour. it's still too early. besides, girls have no water problem at their hostel. so they won't come here punya lah!"

so that did it. i entered the lady's lavatory, and i took a shower there.. lalala...and nope, nothing special actually, compared to gents'. hahaha.. well to an extent, i brought my phone along! in case of emergency~... so somehow to save it from jumping into the toilet bowl, i placed it on the water tank... kinda dangerous actually..but nevermind..as long as no earthquake, i could assure that my act was correct.

done! i felt fresh and clean! hehe...and there you go. i managed to mandi peacefully. so i picked my toothbrush, my toothpaste, my shampoo,...and headed straight to blok ciku...

on my way back...alamak!!! my phone~.. haih...i had no choice but to go back and get it, before the sun shines bright and people start to use the toilet..

when i reached the astaka kan... i was pretty sure that it's still dark, perhaps 6.20am like that.. and nobody was there but me. but...as soon as i masuk je ladies...

"awak tertinggal phone ye? nah.."

masyaAllah... memang menguji iman ah!.. lawanye bukan memaen! pergh.. serius cantik gadis tersebut... raut wajahnye ayu..lembut.. i would fall for her eyes.. and dengan berkemban towelnye... rambut dok basah lagi... omg...

i smiled...and reached for my phone on her left palm... my goodness, what a beauty. lepas je dapat phone tu... i quickly turned around and walked out of the bilik air... for two reasons. 1, aku takut that i would fall for her undeniable charm and beauty. 2, dia tak cukup sifat. bukan la aku bias dengan orang cacat kan, handicapped or orang kurang upaya... tapi kalo cantik macam mana pon... bleh berdiri sama tinggi dgn aku wlopon takde kaki...tak 'meriah' gak kan... XD

=D she had a beautiful look... her hair was like my dream hair... flawless.. her body was like the perfect 8-figure for a model..even more she was berkemban! right from her under-arm, around her body, down to her knees..and that's it. =D she was floating~ lalala...XD

and nope, i did not tell anyone about this. sampai la sekarang..baru la terasa nak berkongsi... ^^

so, moral of the story?? jangan le berani sangat...and jangan over kompiden dgn mende2 camni.. huhu.. tapi syok gak aa..hehe... lucky me it did not show itself in its hell-form... hahahaha.. mintak simpang...letih dah tengok benda2 huduh ni... ngan bau my goodness teruk sangatnye..huhu... oh well. just a sharing

happy halloween! ^^

Wednesday, October 27, 2010

23

one religion. Islam.
two beloved parents. my late mom and dad.
three level of schooling. primary school, high school, and college life.
four kinds of shoes. for basketball, for other than basketball, belly shoes and flip-flops.
five favourite alphabets. A, Z, K, f, V.
six senses. yeah i can see and detect ghosts. for real. ^^.
seven lonely days
eight as the least favoured number.
nine lives just like a cat.
ten short fingers and ten funny toes.

#11 t-shirt of Anaheim Mighty Ducks'
12 silver bullet, given by a friend. to kill vampire.
13 steps down - a novel by Ruth Rendell
#14 jersey of Hisashi Mitsui of Shohoku
15 the number of my snowcap collection, not including the missing 7.
16 reminds me of high school musical 3
17 the age i reached puberty. XD
18 nothing much to associate it with.
#19 jersey of Blue Scorpion's. from PRIDE
20 livin la vida loca

21 me favourite number. lucky number!
22

23 years of life. oh boy.. im a young man now. 23 years of happiness, joy, sad and sorrow, glee and gloom, ups and downs, high and low, thick and thin... haha..

the world is just awesome

im glad that im still alive to breathe the fresh air and taste the morning dew and slap some mud on the wall and pour some flour on my friends and play some basketball and watch live matches of NFL and grow more hair to be like Steven Tyler and spend some money on things people don't care but i do and pursue happiness. again and again and again.

oh yeah. 23 reminds me of a thing as well. erm. nevermind. ^^

happy birthday, me. ^^

Monday, October 18, 2010

Warkah buat bakal menantu makcik

Assalamualaikum, dear. how are you? Have you taken your meal? Makcik harap you're doing well.

Dear, that night after my son and you went out for your class dinner, he came back and told me that your beloved father had told him off. haha.. makcik laughed my heart out listening to his komplen.. =)

yes.. what your parent advised him was absolutely right. he should by that bear in mind all the things mentioned directly and indirectly. but let makcik tell anak one thing. as far as your parent concerns about you dear, my soul wants to take a good care of both of you as well.

anak..
when you come to visit anak makcik, please dress properly. =) i'm glad to have a daughter in law as beautiful as you...but you look more stunning with tudung of the nice color to match your dress. really sweet, dear. makcik tak bohong..

anak..
if my son goes to pay a visit you at your home... please don't let him in without permission of your parents..ye? if your parents are not home, and you're alone... don't ever let my son masuk rumah tau. not sweet dipandang orang..ye?

anak..
if you're going to watch movies with anak makcik..go ahead. but take care. never purchase tickets for couple seats ye. not that i don't trust my son or anak, but it's just not the time, yet, for my son to sit that close to you. if they're out of regular seats...watch other movie first..or find other cinema..ye?

anak..
when my son drives you out for dinner, breakfast or anywhere lah... together2... ensure that his hands are on the the 'stereng', all the time.. except bila nak shift gear or switch on signals. whatever it is, don't let him, not even a try, reaching for your hands. and anak pun jangan la pi pegang tangan dia...ye? later2..after kenduri, can pegang2. makcik bagi greenlight. sabar ye..

anak..
makcik tahu you can sing, and you have a very beautiful voice. i don't mind if you and my son go out for karok..my hobby as well! but if possible, go la with other friends, too.. even better, if you can teach him mengaji whenever you have time. i've heard anak mengaji...i felt so calm.. how i wish you can teach anak makcik to recite the Koran like you..

anak...
ada lagi makcik nak pesan... tapi nanti lah makcik sambung ye... when the time comes. coz time..will tell. =)

Sunday, October 10, 2010

Hari ini aku menulis

menaip la, sengal.

haha..

yeah!!! tarikh paling cun aku rasa utk kesekian alamnya. suploh aribulan suploh duaribusuploh!! 20101010.. 10102010.. 101010. weee!!

aku nak hambek kesempatan ni..nak mengucapkan..selamat berangkat ke tanah suci Mekah bagi para jemaah haji yang nak menunaikan rukun islam ke 5 tahon ni. alhamdulillah... mudah2an diberkati dan diterima yg Esa. yang akan berlepas tu.. tmbah la ilmu mana yg boleh selagi ad ruang..taruh niat ni. ^^

aku gak nak sampaikan rasa simpati kat sorang hamba Allah ni yg tetiba hilang ingatan.. pergh..ko hidop penuh memori dan tragedi selama lbey kuang 20 tahon..tetiba ko hilang ingatan kann...ish..sian sgt.. moga sahabat itu pulih ke bentuk asal dgn kadar segera! ^^ jadi, moral of the story.. senantiasalah kita bersyukur selagi kita mampu berfikir, bernafas, berperasaan.. ber-ingatan.. ^^ sebelom tuhan tarik smua tu, ok?? (derr...pesan kt diri sndiri..=D)

nak gak meluahkan rasa girang atas kesungguhan dan iltizam sorang rakan baek nih...dalah usahanya men-tackle gadis yang menjadi idaman semenjak suku dekad yang lalu.. pergh.. way back into love la ni!! aku suka~ hehe... good luck there!! you guys have my blessing XD

nak gak luah rasa kuciwa...sebab tarikh best camni...tapi still teperap kat bilek buat asemen... aiyo... punya la plan nak kutip tiket wayang, nak tulis guestbook, nak post komen..nak wish mcm2.. yg bertarikh ni la...tapi sekali kena grounded daa..hehe. xpa, hgpa tunggu 20102010 ni. =D

wallao!!! dah2...ko byk keja lg an.. huhu. okes! for you guys out there, have fun!! yes org cakap apa ad pada tarikh...spesel event tak semestinya jadik pada tarikh spesel... betol.. tapi bagi aku, usaha kita nak menjadikannya spesel tu la yg buatkan ap yg kita usahakan tu spesel..hahaha... dan 10/10/10 hanya muncul sekali dalam 100 tahun!! ^^ so grab it while u can!

Tuesday, October 5, 2010

Hectic Time!!!

move your butt, aan!!!

this week... is a super busy-bee week! projects to run and assignments to be submitted..oh my gosh..

moral presentation - personal reflection. we supposed to hand in yesterday (monday) but since she's out of town and nowhere to be found...we take this opportunity to NOT doing the task...until friday i guess..

why? because we need more time for ICT stuff!! questions must be answered and handed in on time. and our portfolio plus learning package's deadline..erm.. i think it's next week. 11-14th of Oct. brr... havent done a single thing about it! not even the slightest idea!!! helllllpp!!

coming up next...storytelling project. wohooo... the most awaited event of the semester.. but it turns out to be a turmoil. haha.. masalah itu problem.. budget...venues...time..kids.. brr.. authorities just make our life miserable. tak senang tengok orang senang..haih2

then...hell on earth.. MORAL GARDEN. my god.... 15th-22nd of Oct. 8 days!!! we'll be going to schools, and receiving schoolkids, and setting up walls and boards and posters, and performing on the opening ceremony, and welcoming students from other ipt and ipg...and..and.. =.=" feel tormented. tortured. haha... ah well.. for the sake of 120% coursework assessments... do or die. heh

TESL NITE!!! looking forward!!! hahahaha

Tuesday, September 28, 2010

Pasca Raya!!

wahahahaha!!! super happy!!

okay...forget about the heck that we had gone through, and will undergo - true. well at least fo a while. why? haha.. i feel so very the happy go lucky after this raya! =D

you see aa.. before this we had a class dinner. pergh...what a night, i would say simple dinner yet the memory is priceless. then, after a long raya break, i came back to maktab with new and improvised will - to enjoy life more and more!

the "grandest" event so far was TESL|TESOL|TEYL RAYA!!! omg~ i had so much super fun! yeah i love gatherings and social events. yet this event wasnt just an event for us to makansampaikenyanglepastutaklaratbergerak; it got us, TE___L family closer and friendlier. hahaha

i got to know my 'family members' even better! juniors? huhuhu... to I they are all me friends. tomodachitachi yo. ^^ although many of my cohort fellowships werent there, i feel glad that a small group of us did support the event at their best! thank you guys.. really.. so much. thank you. all.

and so~ the most awaited event of the year - TESL Nite!!!! hahahaha... man.. im telling you, everybody is pushing themselves hard for the very night. i have forseen the 'wow' and 'perrgh' of it. furthermore...it's the last tesl nite for me and my fellow cohort mates... =) huk... dont wanna talk bout it. kang aku nanges. hahaha.. so? i should be having fun then! enjoy!! =D

im sooo looking forward. ^^

aa.. bersempena this raya.. i want to wish all readers and followers.. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!!! i know it;s kinda lewat sangat dah...hehe.. but stil, take the chance while you have it, rite?

past is misery. future to treasure. the best moment in life...is the 'present'. dengan itu, kat sini Muhammad Azhan Zaffuan b Ramli a.k.a Antara ingin memohon ampun dan maaf yang tak terhingga kepada semua..zahir dan batin, atas segala salah silap, dari segi perbuatan dan pertuturan atau penulisan, yang secara sengaja atau tidak, samada biasa atau melampau... mohon diampunkanlah diri ini.. ye? ^^ apa yang tak patut...tak kena... tegur2lah ye~ ^^

terima kasih kat semua, thank you, for all the trust and support given. Love ya. ^^

Thursday, September 9, 2010

aku yang bersalah

taknak raya.

aku rasa la kan...tuhan memang taknak bagi aku hepi kot semester ni. dari awal lagi dia timbun aku dengan subhanallah beban dan ujian dia. meh kita ikuti rentetan, kronologi kesulitan yang dikurniakan dari awal bulan tujuh sampai la sekarang, setengah sem. huhu..

awal2 aritu..maktab buat pasal dengan kitorang... panggil kitorang balik maktab awal (wlopon sepatutnya kitorang cuti lagi time tu) tapi biar kitorang merempat, tak bertempat tinggal, takde bilik kediaman. panas hati dan sedih dan kecewa sangat aku rasa bila tengok kawan2 aku susah sebab takde bilik, dek kerana pengurusan maktab yang macam haramjadah teruknye... haih...

tutorial. satu lagi malapetaka alam sejagat kembali. ni lagi teruk... kitorang asik kena marah je... semua nak kena ikut kehendak tutor. apa kata dia, tu je la yang kitorang kena buat. dia je betul.... please la...have a heart. ramai yang cakap dia fikir tak guna otak/akal sangat, tapi guna hati dengan umur...heh..aa, tambah status. huhu....biar lah...lagi aku amik hati, lagi sakit hati.^^

assignments. fuuuuuuuuuuyyyyyyooooooooooooooo... membunuh!! semua letak expectation tinggi gila kat kitorang! bajet performance amat mantap cam lamborghini gallardo, semua lecturer bagi assignment macam subjek tu je kitorang belajar satu sem, tak kira subjek2 len dah. hahaha.... ni killer utama this 2rd quarter of this year. huhu... takpe...ini leh setel..cuma kena bertabah la.

label. ini takbleh kompromi.. budak2 teyl kena cop penjahat. bayangkan...budak laen buat pasal, tuptup teyl kena tuduh, walhal takde kaitan langsung pon. tu tak kira lagi dengan hal2 kecik besar semut...dorang enlarge bagi jadi raksasa. haih... aku cukup benci orang tuduh aku or orang suka hati camtu...kamon la...jangan buat aku bersuara...

kelas. what the - la maktab.... kelas pon tak cukup. ok fine...tapi mana keadilan?? sah2 kelas aku dah dapat kelas tu... tetiba datang lecturer yang gaya macam makcik cleaner tu (makcik cleaner pon baik lagi dari dia, reti jugak senyum...dia ni...pergh.. muka ketat, cam witch with capital B) halau kitorang kuar sebab nak letak kelas lain... so, satu cohort 4 terapung....diskriminasi namanya... dinidakkan hak untuk belajar. ceh...

moral. oh hell on earth... taknak cakap. sumpah tenat.

haih...banyak lagi kalo aku nak cakap.. letih. dunia2... takleh ke faham...aku tak suka marah orang...sangat tak suka... bleh tak jangan buat aku marah? dan bleh tak jangan marah aku? perlu ke kita marah2, macam takde cara laen dah? bleh tak jangan label2 aku...kengkawan...bleh tak jangan tuduh2 sebelum usul periksa? tanya dulu, bleh tak? bleh tak jangan buat penilaian sndiri? haih...

so raya ni...still banyak keja kena buat. aku takde mood nak raya. biar lah. yang aku tau, 14hb aku nak g kL. tu je kot yg aku look forward. plus 16 hb kenduri izy kat kemaman. yeah~ travel with friends. ^^

aku rindukan keriangan..

Tuesday, August 31, 2010

Daulatnya Merdeka

merdeka 53 tahun.
aku hidup 23 tahun.
baki 30 tahun tu?

merdeka 53 tahun.
baki 30 tahun tu macam-macam jadi.
berapa tahun lagi kita boleh merdeka?

merdeka 53 tahun.
berapa tahun lagi kita boleh merdeka
kalau sekarang pon anak bangsa dah tak sayang negara?

merdeka 53 tahun.
kalau sekarang anak bangsa dah tak sayang negara
aku anak bangsa sekarang, yang tak tahu bersyukur?

merdeka 53 tahun.
aku anak bangsa yang tahu bersyukur
aku anak bangsa yang mengingati sejarah
aku anak bangsa yang berbangga dengan tanah air
aku anak bangsa yang mendaulatkan erti merdeka.

Sunday, August 22, 2010

You Can

eye everything
smell anything
touch some things
hear most things
taste a few things
think of think-ings
feel like liking
sense some loving
squeeze a missing,
...and lots of playing

yet the new world order limits some of the things we love doing. ~

Friday, August 13, 2010

Moral yang penuh dosa

yeah...our moral classes...

damn! superb chaotic ammo. so many assignments, so fast need to submit.. so little time given to clear everything!

not to mention.. the floating phenomenon. we somehow become a squatting society (I quote this from a very insensitive lecturer) because of the terrible administration and human resource management - again.

no class! i mean the 4-wall class. we dont have a fixed class for us to study. we've been denied..off a proper education environment. the best part was, we were chased out of our classes just like that - simply because they want to place the so called anak2 maktab... oh yeah.. we're just anak tiri. hm... noted.

once i felt like burning some building down. i cannot cage my wrath any longer... somebody surely gonna taste it... and it sure is bitter, i tell you..

haaa.. back to the sinful morality. brr..... with a burden of a project manager on my shoulder... and on Anis' shoulders, too... once i regretted...why the hell did i pick moral option at the first place? I know! because~ ....i could not see the future. tahdaaaaa~~... =.="

Friday, August 6, 2010

Jom karok!

yeah! lagu wajib aku bila karok..

Manisnya Senyumanmu
Mengapa Dirindu (killer song.. hehe)
Dream On
Sweet Caroline
Janji Manismu
Like A Virgin

jom2!! ^^

Wednesday, July 14, 2010

Letih..

my life is pretty messy... loads of works to clear.. piles of papers to burn.. oh ya, some fat in the belly, too.. hehe. anywho~.. i'm positioning myself well, i guess..

yeap. things are getting better. no more hustle. no more shallow pot holes.. huhu. in a way i'm thankful for everything that happened lately. no pain no gain, man.. hekhek..

Letih is not a new vocab in my lexicon. i've been using it since i know how stressful one can be due to incoming bombardments of matters and stuff. yikes.. learned it the hard way. huhu. nah~ i'm good..

i just hope someday.. that..someday.. em.. hehe. *yawn*

Saturday, July 10, 2010

Hope it gives you hell

looking back at the things i've done... yeah! i just realized. such a bad-ass i am! and you know what, with the new look of me...i feel fresh!

i can sense the power in me. i don't know where such feeling came from, but i feel in control. dude, i have the whole world in my hands! hahaha

but i hate some part of me. too much hatred, too aggressive, too..too not me. too new i would say. hm... have i lost my old me? ahaha... i guess not. well let's just say i hide it somewhere even i know not where..temporary. when the time comes.. erm.. i say let's just wait for the moment. ^^

hectic week, if not horrible. chaos, if not cruel. but we survive the tidal wave, the horde of trouble. He still loves us. as always. ^^ thank You.

hey, bought new video CD from a music store; Aerosmith; live in New Jersey, and KISS, live in L.A. haha... food for my ears. =D

Thursday, July 8, 2010

wrath of the restless

if i condemn u, doesnt mean i hate u.
but
if i praise u, doesnt mean i like u.

when i smile at u, doesnt mean we're good.
when u smile at me, oh god... my foot!!

u think your soft voice can soothe the hearts of us....
but dont u know, the more u talk the more the fuss??

Go. and tell others that we're bad.
tell the world that we're useless.
u judge us by the sins of others.
so dont blame us when u we curse!

a sincere reminder, a humble request
dont u label us the way they manifested

but if u just too blind to see..oh well..
expect no less from earth we bring u hell..

bukan ku tak sudi

huk...serabutnye hidop camni.. ditelan mati mak, diluah mati bapak. tapi aku ok kot, psal dua2 dah mati..huhu..

an an... dah banyak orang berkorban untuk ko... TERkorban untuk ko... DIkorban untuk ko... hm.. dan sekarang, nmpk mcm ko plak yg ber-di-ter-korban?

terima je la an... sebab itu memang ko.. pahit ke, masam ke, tawar ke, masin ke, manis ke.. ko telan jugak...kan? hekhek...

Saturday, July 3, 2010

Blast!

Goddammit... how the hell could they do this to us!!??

yesterday i phoned a friend, and i asked her how's it goin with their early registration that day. surprisingly, there's nothing... literally.

up to my shock she told me that a few others, those who were supposed to register on that 2nd of July, were treated like nobody. what the heck.. few weeks or so somebody in charge for our registration shouted out loud, spreading a notice or warning sort of that, that whomever wanted to come back on the second of July please carve their names in the list, so that the admin knows how many will be coming in on that day, and prepare for their accomodation and stuff.

but what happened now? i'm so pissed off.

those who had given their names to the respective lecturer arrived on that day but received nothing as promised. accomodation my foot! my friends had to camp in the TV room!!! how could this happen? it's not like we paid no attention to the shout-out. in fact, we did the right thing, the right way! worse, they need to camp there, sleep and change and rest and everything, in the bilek TV until tomorrow, the official registration day for us! bloody administration. you guys are so still the same...

and yet, worse came to worst. the latest news is, there are no rooms for us! ouh W.T.F!!! those monkeys told us yes there are rooms, anough for everybody. nobody's gonna have to stay out of campus. and even if they didn't mention it, that's exactly the right thing to do - prepare for our comeback. to the hell on earth, i was told that there are only 6 rooms left.

this is ridiculous!!! i'm furious!! 6 rooms??? to accomodate 40+ boys!?? and fewer rooms for the girls! my foot!! and you know how they're going to settle this? ok. there are another two warden houses. each one can have approximately 12 people inside. the rest?? yeah, they have stacked up 24 mattresses in one surau in a certain block. isn't it lovely?

well kiss my feet lovely!!!

i've been patient, i've been good.. but now i think it's time to show how bad this bad-ass can be...

to my friends, this is an urge for everybody. let's stomp and rampage the HEP and those insensitive people this Monday, the so called induction day. blast!!

Thursday, July 1, 2010

curse you!

oka...i know...it's been awhile... a long while.... the reason? hahaha. the lamest reason of all time - i forgot my password for my blog. danngg~!!

no. really. i lost the data. or, in scientific way of saying it, i can't recall my memory. i dove into the empty sea of my brain just to look for several alphabets and numbers. unfortunately, i found too many of them yet no combination matched the one i designed for this blog.

sigh..

then i started to feel something like a loser would feel... as i was at the Y junction, i took the 'jalan lama'... not the highway.. i couldn't just take highway to my log. i don't have the TnG card or SmartTag. cash? i was broke at that time. only got enough saving for fuel. hehe...

somehow...today.. 1st of july 2010.. a miracle happened. while i was searching for old stuff and useless ones in my computer to be thrown away, deleted... i found a document...hidden inside a very remote, alien folder...even too stranger to me... that document entitled; "you never know".

danng!!! suddenly, i felt like my spirit flew away, going back into the past, where i could see myself typing all the passwords and ids for a hell-lot of accounts, sites and pages. my God! it's there!!! the key to this blog is actually there!!!

hahahahaha... merci~ ^^ gracias God, gracias.

there you go... i got the key back, so now i can re-start blogging. like the ol'times... ^^

Wednesday, June 9, 2010

the heck of a week

i now prronounce you... semi-dead. hahaha.. ngaa... aku demam.. demam bola kah? tak kot..

Wednesday, June 2, 2010

Phew..

i think...i'm gonna be sick.. im not sure what it is, but i feel weak.. too weak to handle things and stuff... oh God.. blast..

Thursday, May 20, 2010

Limericks!!

needless to say..

the limerick's callous and crude
its morals distressingly lewd;
it's not worth the reading
by persons of breeding -
it's designed for us vulgar and rude.

haha.. here we go!

some amateur players, most brave
a performance of Hamlet once gave
said a wag "now let's see"
if it's Bacon or he -
I mean Shakespeare - who's turned in his grave.

as a beauty,im not a star
there are many more handsome by far
but my face, i don't mind it,
for i am behind it,
it's the people in front get the jar.

there was an old man of Peru
who dreamt he was eating his shoe.
he woke in the night
in a terrible fright
and found it was perfectly true.

there was a tiresome young man in Bay Shore
when his fiancee cried, 'i adore
the beautiful sea!'
he replied, 'i agree
it's pretty. but what is it for?'

god it's killing me. ^^

there was an old spinster from Fife
who had never been kissed in her life;
along came a cat
and she said "i'll kiss that"
but the cat meowed, 'not on your life!'

^^

Monday, May 17, 2010

With a little bit of luck

The Lord above gave man an arm of iron
So he could do his job and never shirk.
The Lord above gave man an arm of iron-but
With a little bit of luck, With a little bit of luck,
Someone else'll do the blinkin' work!

With a little bit...with a little bit...
With a little bit of luck you'll never work!

The Lord above made liquor for temptation,
To see if man could turn away from sin.
The Lord above made liquor for temptation-but
With a little bit of luck, With a little bit of luck,
When temptation comes you'll give right in!

With a little bit...with a little bit...
With a little bit of luck you'll give right in.

Oh, you can walk the straight and narrow;
But with a little bit of luck You'll run amuck!
The gentle sex was made for man to marry,
To share his nest and see his food is cooked.
The gentle sex was made for man to marry-but
With a little bit of luck, With a little bit of luck,
You can have it all and not get hooked.

With a little bit...with a little bit...
With a little bit of luck you won't get hooked.
With a little bit...with a little bit...
With a little bit of bloomin' luck!

The Lord above made man to help is neighbor,
No matter where, on land, or sea, or foam.
The Lord above made man to help his neighbor-but
With a little bit of luck, With a little bit of luck,
When he comes around you won't be 'ome!

With a little bit...with a little bit...
With a little bit of luck, You won't be home.

They're always throwin' goodness at you;
But with a little bit of luck A man can duck!
Oh, it's a crime for man to go philandrin
And fill his wife's poor heart with grief and doubt.
Oh, it's a crime for man to go philanderin'-but
With a little bit of luck, With a little bit of luck,
You can see the bloodhound don't find out!

With a little bit...with a little bit...
With a little bit of luck she won't find out!
With a little bit...with a little bit...
With a little bit of bloomin' luck!

...

He doesn't have a tuppence in his pocket.
The poorest bloke you'll ever hope to meet.
He doesn't have a tuppence in his pocket-but
With a little bit of luck, With a little bit of luck,
He'll be movin' up to easy street.

With a little bit...with a little bit...
With a little bit of luck, He's movin' up.
With a little bit...with a little bit...
With a little bit of bloomin luck!

- this is so gonna put me in the middle of the tornado...hehe..-

-from the film "My Fair Lady"

Monday, May 10, 2010

Now this is a kicker

my last entry was about the thoughts of a friend of mine, and how he perceives the opposite sex. and recently, i found an article (sort of) about men's rules. hahaha. let's here their speech out. ^^

These are our rules!
Please note. These are all numbered '1 '
ON PURPOSE!


1. Men are NOT mind readers.

1. Learn to work the toilet seat.
You're a big girl. If it's up, put it down.
We need it up, you need it down.
You don't hear us complaining about you leaving it down.

1. Sunday sports It's like the full MOON OR the changing of the tides.
Let it be.

1. Shopping is NOT a sport.
And no, we are never going to think of it that way.

1. Crying is blackmail.

1. Ask for what you want.
Let us be clear on this one:
Subtle hints do not work!
Strong hints do not work!
Obvious hints do not work!
Just say it!

1. Yes and No are perfectly acceptable answers to almost every question.

1. Come to us with a problem only if you want help solving it. That's what we do.
Sympathy is what your girlfriends are for.


1. Anything we said 6 months ago is inadmissible in an argument.
In fact, all comments become Null and void after 7 Days.


1. If you think you're fat, you probably are.
Don't ask us.

1. If something we said can be interpreted two ways and one of the ways makes you sad or angry, we meant the other one

1. You can either ask us to do something
Or tell us how you want it done.
Not both.
If you already know best how to do it, just do it yourself.

1. Whenever possible, Please say whatever you have to say during commercials...

1. Christopher Columbus did NOT need directions and neither do we.

1. ALL men see in only 16 colours, like Windows default settings.
Peach, for example, is a fruit, not A colour. Pumpkin is also a fruit. We have no idea what mauve is.

1. If it itches, it will be scratched.
We do that.

1. If we ask what is wrong and you say 'nothing,' we will act like nothing's wrong.
We know you are lying, but it is just not worth the hassle.

1. If you ask a question you don't want an answer to, Expect an answer you don't want to hear.

1. When we have to go somewhere, absolutely anything you wear is fine... Really.

1. Don't ask us what we're thinking about unless you are prepared to discuss such topics as football
or golf.

1. You have enough clothes.

1. You have too many shoes.

1. I am in shape. Round IS a shape!

1. Thank you for reading this.
Yes, I know, I have to sleep on the couch tonight;


But did you know men really don't mind that? It's like camping


muehahaha.. i laughed out loud reading this. yeah, to an extent, some are facts. but at the other end of the rope, well... these can be considered as the battlecries... hahaha.. so ladies, what say you? ^^

Sunday, May 9, 2010

Girls,ladies and women

well, for most men, they see THEIR girls, ladies or women as these~..

If you kiss her, you are not a gentleman
If you don't, you are not a man (duh.... ^^)

If you praise her, she thinks you are lying
If you don't, you are good for nothing

If you agree to all her likes, she is abusing
If you don't, you are not understanding

If you make romance, you are an 'experienced man'
If you don't you are half a man

If you visit her too often, she thinks it is boring
If you don't, she accuses you of double crossing

If you are well dressed, she says you are a playboy
If you don't, you are a dull boy

If you are jealous, she says it's bad
If you don't , she thinks you do not love her

If you attempt a romance, she says you didn't respect her
If you don't, she thinks you do not like her

If you are a minute late, she complains it's hard to wait
If she is late, she says that's a girl's way

If you visit another, she accuses you of being a heel
If she is visited by another, 'oh it's natural, we are girls'

If you kiss her once in a while, she professes you are cold
If you kiss her too many, she yells that you are taking advantage

If you fail to help her in crossing the street, you lack ethics
If you do, she thinks it's just one of the man's tactics

If you stare at other, she accuses you of flirting
If she is stared by others, she says that they are just admiring

If you talk, she wants you to listen
If you listen, she wants you to talk

So simple, yet so complex
So weak, yet so powerful
So confusing, yet so desirable

hahaha..this came frm a male friend of mine... and i think you can guess why..^^

Saturday, May 8, 2010

New furniture!

hahaha...there goes my ringgit malaysia one thousand and sixty five. ^^

well.. since i'm living with my sis, she provides me a room so that i can stuff my stuff, etcetera etcetera. but... a room is still a room... need to fill it first - with woods and plastics..

we went to a showroom where they display and exhibit good furniture and things like that. cut it short, we went to five shops and warehouse but the items did not suit my criteria - i mean, money and liking. as my final effort for the day i persuaded my sis to check one last shop. hahaha... indeed, the last always the best.

i was soo hooked up with this black wood closet. semi-solid stuff. the body is made of solid wood, while the doors and drawers are plywoods. it has two big portions to hang clothes, and two wide drawers to store small-small stuff, and two sectors of storage, completing the Italian-look design. hahaha...

curse you, ah pek. you led me from one thing to another. and i ended up bargaining prices for four items...ngehahaha.

one 8-door closet, rm 4xx
japanese table, rm 1xx
3 colour box, rm 75
tempat sidai baju (metal), F.O.C
total up = rm 700

hahaha...but that's not the end of the story..

i sent my ford to a mechanic to throw out the bad parts and install the good, better parts. yeah, the engine's kinda problematic. leaking here and there...so.. i decided to put it in a workshop and get its things done right.

once she's out, off the workshop...same matter went with my money~..^^

3 pieces of timing oil seal, rm 48
somewhat cap frosket, rm 45
another item (can't read his writing on the bill..geez..too complex), rm 12
somewhat dis. o-ring, rm 10
engine oil, rm 55
oil filter, rm 6
another frosket, rm 30
4 pieces injecter seal, rm 64
labour charge, rm 100
total, rm 325..

muehahahaha.... additional rm 20, fueling her stomach up with good petrol. hence... i would say my rm 1,065 is worthy and handsomely used. for the better future, if i may? hehehe

oh God, where shall i find recovery~... hm...

Monday, May 3, 2010

Kisah di stesen keretapi Alor Setar

huk.. subuh2 lagi dah bangun. ok, memang biasa bangun subuh, tapi selalunya aku tido balek, tapi harini spesel sket. huhu.. aku kena gi anta kawan aku balek. 3 orang semuanaya. dua orang naik plane, lagi sorang naek ketapi. huhu

semuanya lancar, dari time aku sumbat2 barang dorang dalam keta aku, sampei la kitorang landing kat airport kepala batas...alhamdulillah... peginye 2 bijik keta ye... aku bawak AMD dengan Er. lyn bawak AF dgn EM. AF saje ikot je, yang baleknye AMD, Er dgn EM.

huk..sedey sangat... tapi aku tanak nanges depan dorang... time departure tu, salam2, peluk2, muah2... lyn nanges sgt..semua tengah sedeyh sebenarnye... tapi aku tau, AMD, Er, EM... dorang da nanges da malam tadi...so, takde la tunjuk sgt..ehe.. jgn nanges an..jgn nanges...

lepas anta EM dgn Er naek flight, aku pon bawak la AMD gi ke pekan Alor Setar... nak belikan dia tiket ketapi...balek ke johor. hahaha... baru nak beli beb! tup tap tup tap...kaunter bukak kol 10~ tanya2 makcik tu, AMD pon booking la satu tiket balek ke Gemas, ketapi ekspress (ekspress la sket dari jalan kaki....hehe) sinaran senandung semalam. wah meriah gituu.. hehe..

sedeyh2 sket lagi...then aku pon tinggalkan la AMD kt stesen tu..sebab tiketnye pukol 6.45 petang tu! hahaha... gile ah... mau berjambang tunggu tu. hehe.. AMD kata takpe, dia ok je.. as u wish my fren...^^

petang tu..dlm kul 3 lebeyh..tgh2 aku dok teringat kat AMD tu.. dia pon mesej~..

mesej 1 : ingatkan kantin kat stesen ketapi yg macam lokasi shooting jimi asmara ni membosankan.. who knows it can be interesting! baru lepas dengar laki india marah2 bini dia kat tepon sebab bini dia ingat dia ada pompuan len, which turns out to b true after all. n tengahari tadi aku baru hiburkan pakcik2 kat sini dengan menari beberapa jenis tarian melayu..

hahaha.... boleh plakkan! ^^ pehtu aku balas la ap yg patut... then AMD reply

mesej 2: tu la pasal. kat kantin tadi la, tepi stesen ni. sowang pakcik ni tanya aku baca apa, aku cakap r baca pasal tarian melayu. pastu dia tanya, baca je da pandai nari ke.. aku cakap r, kalu nak pandai kna blatih, pastu dia suruh nari sket.. aku kalu da start, reti plak nak berenti kan..dalam hp ni pon cukup lagu nak wat repertoire tarian melayu..

kikiki... mmg ko AMD ah! ^^... suke gile aku baca experience dia tuh. aku balas, then dia reply..

mesej 3: tau takpe. dowang tak expect pon, mmg dowang berbangga sbb - - begitu menghargai seni budaya kte.. yang penting, lepas tarian melayu, miming lagu lady marmalade ya!

muehahaha...serius! enjoy abihs! aku tny la, dpt minum free ke... huhu

mesej 4: takpon.. air pon kena bayar harga biasa..keji.. tak penah aku sebagai artis ni dilayan sbgini rupa.. tapi yg penting puas!

kikiki... meletop, u ols.. better!! hehe..

Saturday, May 1, 2010

Take a bow

it is up to your lexicon to interpret 'take a bow' in your own understanding. the spelling is the same; bow. but what makes it different is how you pronounce the word. i can't write phonetics symbols here but one way to say the word is... um.. you know 'cow'? yeah, just replace the 'c' with 'b' and pronounce it the same way you say the word to describe an animal which has four legs and can produce milk, especially in New Zealand.

another way to say it is...um... you do know the word 'bowl' right? well then, just cut the 'L' out and there you have it! just pronounce the word 'bowl' without making the 'l' sound.

oh crap... too much reading i perhaps. need new games.. hm..

Wednesday, April 28, 2010

Do you know about the rabbit on the moon? part 1

malam tu..aku takleh tido.. taktau la kenapa. susah sangat nak lelap. panas kot...tak hujan dah berapa hari. em..lepas je mandi, aku naik bilik, terus baring atas katil.. takyah cerita la part salin baju tu kan..huhu

time tu, pukul 10 malam. lebeyh kurang la.. sebabkan panas, aku tanya la kat diri sendiri, kenapa air-cond tak sejuk pon? lepas tu aku kutuk diri sendiri, sengal, umah aku mana pasang air-cond. huhu. hajat ati nak tido jadi terbantut, so aku pon keluar la dari bilik - ikut tingkap bilik.

haha...ni tabiat aku. malam2 je musti aku kuar bilik ikut tingkap, panjat dinding, naik duduk atas bumbung rumah. ^^ betul! aku agak pakar la dalam kerjaya panjat2 bumbung ni. budak kampung kan~..heh. so, berbekalkan handset nokia 3250 twist aku ni..hehe.. aku pon duduk le merenung langit, sambil dengar lagu klasik kegemaran...

cantik..malam tu sangat cantik. bulan penuh! bintang2 bergemerlapan menghiasi langit, menemani bulan yang indah. ^^ yeap, itu la sebabnya aku suka naik atas bumbung umah. aku suka sangat tengok bulan, bintang... dari atas rumah, aku dapat clearest view of the sky. suke!! ^^

dalam dok hanyut, senyum sorang2 tengok bulan bintang tu, tetiba aku teringat kat sorg my close friend ni.. dia suka gak benda2 camni! so, aku pon mesej la dia... satu cerita.. tentang bulan.. ^^

'tau tak bulan diperbuat daripada cheese??' chewah..probe2.. hehe..

haa..dulu, ada satu alien ni. dari planet dia, dia datang melawat bumi.. masa dia mendarat, dia terjumpak sorang pengembala lembu nih. dorg pon berkenalan... lepas tu pengembala lembu jemput dia minum2 kat umah... dia bagi alien tu minum susu lembu. tu first time alien minum susu dalam sejarah ye. alien tu suka sangat2!! so dia nak bawak balek susu lembu ke planet dia. pengembala lembu tu pon bagi la satu tangki besar susu lembu, isi kat dalam kapal angkasa alien~... sebagai penghargaan, alien plak bagi pengembala tu beratus2 ketul batu dari planet dia... pengembala tu tanam batu2 tu, nak sorok. lama2...batu2 tu la yang sekarang ni jadi emas, berlian, kristal mahal2 tu. ^^

alien tu pulak balek ke planet dia dgn senang hati.. tapi dalam perjalanan balek tu, tangki kapal dia bocor! habis la mencurah-curah susu tadi keluar dari kapal angkasa dia... lalu menyaluti sebutir bintang kecik kat situ! lama2 semua susu tu melekat kat bintang tu, beku..jadi macam cheese~.. haaa..tu la bulan! hehek

wakakaka... pehtu bukan main laju lagi dia reply. "lepas tuh? lepas tuh?"

hehe...next entry. ^^

Tuesday, April 27, 2010

Don't mess with mass

the power of many. the superiority. prestige. pride. and...

i heard the trip to Bandung, Indonesia is cancelled. what happened? i thought everything is settled already? i don't think money was the reason. they've paid for what they have to pay. date? perhaps. somebody told me earlier that they needed to adjust a bit here and there. but what ever it is, i don't really know about the thing. since me not one of the bandung-goers, news and updates are pretty rare to my ears.

she did not submit her assignments. oh my god. and the university wanted to discard her from the course. holy barnicles. i hope she would be given another chance to defend herself..

and my God. mercy a FL clover. he was caught red-handed. i did not know what really happened but everybody seems handsomely educated about the matter. feel sorry for him, yet that's his fatal mistake. yes, it was not his intention to smuggle in notes in the exam hall. unfortunately he forgot to leave it outside. the paper was nicely folded into a small square and be put in his pocket..but.. hm~... oh well. God must have something good to teach us then.

if a single young man is called a bachelor, a single young lady is a bachelorette. check cigar and cigarette. hahaha. hey, i'm not sexy, nor sexist. DANG! (somebody inspired me this word of expression.. hm...)

^^

Monday, April 26, 2010

Streetlights people~

ahahaha.. i'm soooooo into Glee. i watch it night and day, everyday. i'm craving for more episodes of Glee.

aidie told me that we're going to perform something special for a dinner. we just got the invitation a few days before the event. helpless, aidie thought of creating new moves and steps for the night. gosh... it is sooo Latah Che Kiah. last minute work with superb and delicious result, product. haha

then again, aidie said it's going to be something new. really new from what we had had before. not a traditional dance, aan dear. instead.. modern musical! say what??? i thought he was joking when he told me that because his face did not show the seriousness of his words. i laughed. yes, he was very serious.

"so, we're going to perform something like...like... urm.. have you watched Glee?" Glee?? that was the first time i heard about Glee. aidie was very excited about it and urged me to say yes to his plan. alright. a new thing, huh? well... there's nothing to lose, but everything to gain. haha..

bla bla bla...the dinner was cancelled..not enough performers.. insufficient funds... somebody important died...an old lady stepped down as the president of what association know not... but, despite all the misery and miserables... i'm hooked with Glee!

hahaha.. every now and then i sing all the songs performed by the cast in Glee. from the very first episode,"don't stop believin'" made popular by Journey, till the last episode of Glee season one, i remember each and every song, alongside the occasion of some particular songs. heee....

since i'll be going back to penang this coming july, perhaps erfairizee and me can come up with something Glee for a change. you know... better late than never. heh!

Sunday, April 25, 2010

I mean it

geez. i missed one important day. hari keputeraan Sultan Perak, Tuanku Azlan Shah. ampun tuanku.

ya...i had planned to grab a copy of newspaper that day. unfortunately, my irresponsible being forgot the duty. there you go. endopsychic conflicts. my Id said "blast you! it's all your fault" while my Ego reversed the poisonous bite "for God sake i did nothing wrong. it's you who went to sleep late, you ungrateful, spoilt trait!" owh don't worry a'an, here comes your saviour. is it batman? is it superman?? no~ it's SuperEgo!!! and he choked both Id and Ego hard...and yelled "will you two please..shut..the heck up?" hahahaha

when was my last entry? in february, if im not mistaken. yeah... time does not wait for me. i'll be dancing with myself~ lalala.. anyway, somebody should shoulder the blame. heaven knows what's going on... i mean, what is wrong with you, dude??

remember how best you were? (yuck...sounds gay..) okay. look at you now. a successful young man... genius...an intelect.. gorgeously handsome... your words and voice can melt the hearts of many.. do you realize that? every time you look at a girl (or a boy, even) in the eye, you steal their heart beat and pulse and stop their breathing process.

but why you did this to me, dude?

come on. i'm not your girlfriend. or you do have a crush on me but you don't think it's gonna work so you decided to destroy me then? haha.. dude, you're shooting a sitting duck. i don't mind calling myself a duck, as long as i can swim happily and cheerfully. but you! you invaded the 70's show!

where did the good man gone? yeah. let's see how you criticize my grammatical error here. is there an error at the first place? have i confused you? nope. you are too clever, too smart to be fooled by anybody.

this is the third time, bro... you deleted my accounts and emails... you hacked my pages and sites. you told bad things - lies! - to everybody. what's wrong with you dude?? do you need to see Sigmund Freud too? do you want to listen to William Glesser for the very words that i really want you to put in your 'extra large' brain - be realistik, man!!

you know what. you're right. i don't deserve the spotlight. you're the man. go. and tell everybody that i'm the one who started everything. make them believe you. oh sure they will. they love you so much, that they might be thinking to praise you and make you a hero! how many people did you save from the cyber epidemic? thousands, dude.. but how many people you planted hatred and disgust in their souls? countless, bro... countless. you can't even name them, because they're just too good to be true. have you got yourself no mercy??

think about it. i'm not accusing you a villian or a darth vader (even though you really wanted to wear such suit) or belthazor (hm..on a second thought..). it's okay. i read books. thanks to Eric Berne's "I'm Okay, You're Okay" book, you don't get to see the starred words here. heh. pretty cool huh. ^^

i can stand your attack. my revenge soon will fall upon you. when the curtain falls, we shall see who will take a bow. and this is my very, extremely serious message to you - don't you ever disturb my friends! leave them alone. this has nothing to do with my beautiful friends. it's just you and me. back off, and stay away from them. if you dare to put even a finger on their shoulder, your fellow computer-geeks can expect a delivery of your body parts the next day for them to assemble you back into one piece.

leave my friends alone. do not repeat the same sin. don't touch my facebook, my blog, my bank accounts, my emails and my everything - anymore. this is the nicest way i can put my words to a devilish hacker who once my great pal.. dude, i forgive you, again. but if you do not regret of what mess you did..heh... God bless.

Tuesday, April 6, 2010

Killing me softly

stupid calamity of fiery lizard... i have piles and mountains of work to be done. sigh... for the past three months my life was soooooo relaxing and entertaining. but now? look at me. i have become a real student! hahahaha

let's do the calculation. day by day. hm... i have to submit my group assignment on wednesday, the moral issue assignment. yeah, we did well with our 'pornography' presentation. they audience seemed stunned and mesmerized... perhaps there were too much obscenity in our slides...kikiki.. no lah. ^^ hoh! that reminds me of my buddy. hahaha... awalludin and aizat were so mad at this particular person. i couldn't say anything... i was shocked, too, by the way. he could have done more than just two pages from 10 pages work that we have assigned him to do. me, awal and aizat did our part, and we managed to sketch out 9 pages per person. but this guy? hahaha... man, i don't know what to say. awal was pissed off...^^

sociolinguistics. this killer subject is another headaching matter. luckily our research presentation is done. however, i'm not very quite satisfied with the marks given. i do think me and my partner deserve better marks. a good one. okay, we weren't flawless at presenting the findings and such, but the actual thing with our research is great! i argued some of her points, counter-fire her questions with brilliant and true answers.. yet she said it's too late. if only we have explained all those crap to her earlier, during the presentation, the marks would be different, in a good way, of course. hahaha.. this is what i call fate, rezeki. ^^ oh well.. just you wait for our research report. hehehe...

action research! oh my god... in three months time, what have you learnt, aan? Lies and double-lie techniques. kikiki. 70 percent of our data and findings is the truth, yet another 20 percent is fantasy~ ^^ another 10 percent? God bless. hahahaha... yeap. today's presentation was excellent. just imagine, three months of collecting data...yet we have to present all-everything in just 15 minutes! wow... and WOW!! we did survive the 15-minute time limit. hahaha.. i was rushing up all those points on our slides to beat the duration given. if we exceed the duration, marks will be deducted. so... with the blessing from above, we, the army of God, fulfilled the requirement and have beaten the kraken. hahahaha. not so fast, aan. you and your group still have a 4000-word report to write. hee.... evil force... may you be gone! Halt!!

tomorrow is the day...

Thursday, February 18, 2010

Mama, adik rindu mama...

ma..
ma ingat tak lagi.. hari khamis tu kan..15 februari 2007.. mama call adik pagi2 lagi. adik belom bangun tido..sebab haritu takde kelas. mama kejut adik bangun, tanya dah solat subuh ke belom. dah..tapi adik tido balek..ehe... mama tanya bila adik nak balik rumah tok? adik kata esok pagi adik balik la, sebab hari ni adik nak kluar beli barang kejap kat Prangin Mall. nak jalan2... mama kata ok, tapi adik tau mama sedih, adik suka balik lambat...maaf ye ma.. dan, sebab adik tak balik awal jugak la adik kena saman dengan polis trafik hari tu ma...hehehe... tu la, degil lagi. ^^

malam tu, lepas baca Yasiin, adik kemas2 barang. kawan2 ramai dah balik, tapi adik stay lagi kat hostel. takpe, adik berani. mama dengan abah dah didik supaya jadi berani, kan? tapi adik ingat nak balik malam tu jugak, sebab teringat kat mama.. cuma niat terbatal sebab mama sendiri yang tak benarkan. mama cakap mama risau adik bawak moto malam2, sorang2.. em, adik faham. time tu kan musim cuti sekolah, nak sambut raya cina lagi...keta lori semua kompem banyak kat highway tu. so, adik pon tak jadi la balik. takpe, adik dah janji nak balik esoknya kan mama?

esok tu, lepas subuh je adik terus naik moto, pecut nak balek kampung. nak jumpak mama! erm..subuh adik pon pukul 7 kan, so dah cerah la time balek tu. heee... sori ye ma, moto honda ex5 tu dah lama, enjin tak larat nak pi laju2 sangat...tu yang lambat sket tu sampai..

sampai je kat depan rumah tok, adik terus bagi salam kuat2. ala...mama jawab slow je? huhu.. tapi mama keluar kat pintu, sambut anak dia sorang ni. mama senyum je... sejuk mata, sejuk ati. dengan helmet tak bukak lagi, adik turun moto terus gi salam mama. haha.. mama ingat tak adik nak cium pipi mama tapi sangkut dengan visor helmet tu? heee... anak mak ni buruk perangai sket. ^^ lepas dah salam-peluk-cium mama, baru adik ambik barang2 kat moto...berat ooo beg tu. baju raya tahun lepas yang warna hitam tu pon adik bawak balek. haha...tak tau kenapa..

adik tak kemas barang pon ma, kan? adik letak je beg kat tepi dinding tu.. sebab adik nak cepat gi dapur, tengok mama dengan tok tengah buat apa. maksu ada sekali time tu, tengah masak jugak. tapi sebelum adik gi salam tok dengan paksu, maksu... adik jengah abah kat bilik tu. abah tau adik balik hari ni... adik nak nangis tengok abah, tapi abah dah nangis dulu dah..hehe.. nangis sambil ketawa tak bunyi. boleh nampak la wajah abah hepi sangat tengok adik balik... adik gi salam abah, cium abah...rindu..

lepas jumpak abah adik terus gi dapur. sedapnya minum air teh suam dengan biskut kering pagi2 macam tu... heee.. kita sembang2 macam biasa la, kan mama? ada kutuk2, perli2... gelak2...huhu. sekali tu tok tanya 'hang sehat ka? dok sana makan pakai cukup ka?' adik jawab "sehaaaatt".. mama leh plak tambah "sehat la, ada orang jaga kot?" hehehe.. paham la kan.. adik cakap tak, takdak sapa pon... lepas tu kita gelak2. adik ingat lagi, mama cakap..
"kalau ada pon takpa. mama tak kesah. elok jugak, ada orang jaga. esok2 kalau mama dah takdak ada orang nak tengok2kan adik.. sakit demam, makan pakai ada orang ambik tau"

ehe...adik senyum je ma.. beriya pulak orang tua ni. nak sambut menantu sangat la tu. hahaha.. sori ye ma... kalau adik dah ada teman, musti la mama orang first yang tau. tapi time tu takde la ma~...huhu... sape la nak kat anak mak yang tak senonoh perangai ni.. dah la tak ensem. tak macam abah muda2 dulu.. ^^

petang tu kan akak balik kan? dengan abang, diana, danial. hoho... makin memboyot perot akak. berapa bulan? dah tujuh bulan kot, kan ma? makin meriah rumah tok. ada kita satu famili, dengan famili paksu lagi. seronok! macam kita pulak yang nak raya. heee... dengan maklangnya, dengan paknjang lagi.. malam tu memang kita borak sakan. haa...tido lambat.. tapi tak kesah, sebab adik tido dengan mama. macam selalu. heee..

esoknye tu, sabtu, pagi2 lagi mama dah bangun...buatkan makanan untuk abah. sayu hati adik tengok abah macam tu... makin teruk saketnya.. dah la tak leh jalan, tak leh bangun sendiri.. nak cakap pon dah keras lidah. tabahnya mama jaga abah... adik tau, mama hari2 nangis sebab abah... samada sebab abah buat perangai, taknak makan taknak pakai lampin semua2 tu... atau sebab mama sedih, kesian tengok abah saket macam tu... takpe la ma...rezeki kita.. em. pagi tu boleh la adik tolong mama mandikan abah. sian kat mama nak angkat abah sorang2 bagi duduk atas wheelchair tu... abah makin kurus sebab saket. mama makin kurus sebab jaga orang saket. ehe..

lepas tu kita gi shopping kan? dengan akak, abang, budak2 tu semua. kita ajak tok, tapi tok tak mau pi.. biasa la...mana pernah dia suka gi jalan2...huhu. kita gi shopping kat supermarket billion kat parit buntar je kan? mama ada beli baju ke kat budak2 tu? yang adik ingat kita beli banyak sangat makanan. limau pon beli. mama cakap nanti ramai yang nak balik rumah tok, so beli stock makanan banyak2. ok. nama pon cuti sekolah, musti la cikyang, cikpah semua balik kan. ^^ kita beli nestum, susu dengan lampin untuk abah. akak tu dengan baby dalam perot pon gagah jugak nak berjalan, shopping. ngidam kot. haha

malam tu akak takde, dah balek umah mak mentua dia kat sungai petani. takpe la, dah mcm tu deal dia dengan husband dia kan. mama tido dengan tok, dengan adik skali la. tapi, mama kejap2 bangun...gi tengok abah.. bila abah bunyi je, bila abah panggil mama, mesti mama terjaga. terus mama pegi kat abah, tengok abah nak apa... hm.. adik tak tido lena, ma... adik kesian kat abah, kesian kat mama...

ahad, 18 februari tu... adik bangun awal...tak la awal sangat, tapi boleh laa...huhu. pagi tu mama masak apa ek? tapi macam biasa la, tok dah siapkan satu jag air teh. biskut kering tu pon ada satu tin tepi meja makan tu. itu je la yang kita mengadap pagi2 sebelom mama, maksu siap masak kan. dah, hari tu kan hari raya cina? mana ada kedai dekat pekan tu bukak. boleh pulak mama nak baca newspaper pagi tu... aish.. mama suruh adik pegi beli kat pekan, tapi kedai tutup...so mama suruh gi beli kat parit buntar. agak jauh la ma...tapi takpe la. best je merempit pagi2 ni. huhu.. sebelum pegi adik salam tok dgn abah dengan paksu...bagitau nak keluar, gi parit buntar beli suratkaba. last baru adik salam mama.. adik tak tau kenapa adik berat sangat hati nak pegi. rasa berat hati, berat kaki...malas.. tapi sebab mama dah suruh, adik turut jugak. masa salam mama, adik tengok muka mama cerah, bersih ja. mama senyum... adik rasa sebak, tak tau kenapa. mungkin sebab mama suruh adik guna duit adik dulu kot..ehe..

ma..
kenapa mama suruh jugak adik gi beli?... kenapa mama nak sangat baca paper haritu? haih...

--

masa adik kat parit buntaq, paksu call.. "hang balik cepat sikit. mama jatuh kat bilik ayaq tadi, masa bagi mandi abah. cepat."

mama jatuh?? apa dah jadi ma? mcm mana mama boleh jatuh? mama ok tak? adik tak tanya banyak. adik terus naik moto, pecut laju gila2. throttle minyak tu adik pulas sampai habis, adik nak cepat sampai rumah. kenapa sampai paksu kena call adik balik cepat? kenapa tak mama sendiri yang call? dulu, mama jatuh tangga kat rumah tok, patah bahu, mama call adik sendiri. tapi kali ni? ma.. adik tak sedap ati. adik tak sempat beli lauk mama pesan, sebab adik nak cepat balik. maaf ma.

hek.. kat tengah jalan ada pulak roadblock polis! argh, sah2 la kena tahan, memamng laju gila adik bawak moto time tu. polis suruh stop. dia tanya kenapa bawak laju ni, nak pi mana. adik cakap terus terang, adik nak balik cepat, nak tengok mama. paksu cakap mama jatuh bilik air. adik rasa polis tu kesian kot, tengok muka adik nak nanges... dia lepas je adik. siap pesan bawak moto elok2, tapi tak pesan pon jangan bawak laju2. dia pon paham kot..

ma..
kenapa mama suruh adik beli suratkaba pagi tu...

adik sampai je kat rumah tok..adik tengok orang kampung dah ramai kat halaman rumah, kat dalam rumah... mana mama?? kak na, maknjang, maklang, paksu...semua2 la yang dekat2 situ, semua ada... tp, mana mama??

ya Allah... adik berperang dengan logik dan perasaan... otak, akal adik dapat tangkap apa yang dah jadi... tapi hati adik tak, ma... hati adik tolak apa yang ada dalam otak adik time tu. adik tak free gear moto pun. orang ramai tengok adik semua bagi laluan..adik tutup enjin, bukak helmet, terus masuk rumah..

adik tergamam... kelu... adik rasa dunia masa tu sunyi sangat... tak dengar bunyi apa pun. adik tak kenal sape pun dah...yang adik nampak... mama... mama tengah baring kat tengah2 orang ramai... mama tak nak bukak mata pon... mama tak sahut pun adik panggil mama... mama tak bangun pun bila adik goyang2kan badan mama, kejut mama supaya bangun....

mama...bangun ma... adik dah balik...ma...

--

ma...
kenapa mama suruh adik beli suratkaba pagi tu... kenapa mama? mama taknak tengok adik dah ke??... kenapa mama tinggalkan adik...

paksu bohong... paksu cakap mama jatuh bilik air, masa mandikan abah... tapi tak.. mama rebah lepas balik dari mancing ikan kat sungai... mama rebah sujud bumi, depan paksu...depan tok...depan maksu... kat halaman rumah tok... paksu cakap mama mengadu pening kepala.. lepas mama laung nama Allah kuat2, mama terus rebah... itulah perkataan terakhir yang mama lafazkan, ma... mama ingat tak?

mama.. mama suka tipu adik... mama janji nak tengok adik habis mengaji. mama janji nak pegi hari konvo adik, nak tengok adik ambik scroll, pakai jubah, nak ambik gamba dengan adik... mama janji nak tengok adik kerja, jadi cekgu sekolah...mengajar budak2... mama janji nak pilihkan warna baju pengantin kat adik.. mama janji mama ada, masa kenduri kawen adik... nak masak sedap2 untuk adik dengan menantu mama... mama cakap nak jaga anak adik... nak bagi nama kat cucu mama... tapi kenapa ma?? kenapa ma tipu adik... kenapa mama pergi macam tu je.....

mama nak tau, masa mula2 adik tengok mama kan... adik tak leh terima tau.. adik tanya Tuhan, adik jerit kuat2, tanya kenapa Dia jemput mama dulu. kenapa mesti mama... kenapa???... sampai abang fadzli kena peluk adik kuat2...suruh adik istighfar, mengucap...tenangkan adik.. semua orang suruh adik sabar.. senang la dorang cakap, bukan kena kat dorang, kan ma?...dorang tak rasa apa yang adik rasa... hm... tapi, bila adik masuk rumah balek...adik duduk sebelah mama...adik tengok raut wajah mama... lembut je... mama senyum kan? mama senyum kat adik..kat semua orang... mama nak adik, akak, abah, tok, adik2 mama, semua2 sekali meredhai ketentuanNya... em...

petang tu, adik call semua orang yang ada kaitan dengan kita, ma... adik bagitau dorg, supaya dorg boleh datang tengok mama...tatap wajah mama.. untuk kali terakhir.. petang tu ramai sangat orang datang, ma. sedara mara kita, yang jauh yang dekat, kawan2 mama dengan abah semuanya datang. tak putus2 orang datang ziarah mama... yang stay sampai esok pagi pon ada.

em.. ma, mama ingat tak, adik temankan mama dari petang tu, sampai la esok harinya. malam tu pun adik tido sebelah mama kan? lepas penat mengaji, adik tido je kat sebelah mama...macam selalu.. abah menangis sepanjang hari..tapi adik biar akak je pegi pujuk...sebab adik tak sanggup...tengok abah mcm tu.. kalau mama tengok abah pun mesti mama sedih jugak..

mama ingat tak..mama penah cakap... kalau boleh, mama nak habiskan hayat mama kat kampung... nak bersemadi dekat tok wan... mama ingat tak? rezeki mama, ma... Tuhan makbulkan hajat mama tu... Dia lebih menyayangi mama, Dia lebih memahami, lebih mengetahui... kan?

---

ma...
hari ni genap 3 tahun mama tinggalkan adik... banyak yang dah jadi, ma... banyak sangat. kalau boleh semuanya adik nak cerita kat mama...nak kongsi dengan mama.. macam dulu2... ma, adik rindu mama... rindu sangat2... sayang mama sangat2... adik mintak maaf, adik tak sempat nak balas pahit maung, suka duka, perit jerih pengorbanan mama kat adik selama hayat mama... adik banyak menyusahkan mama.. adik banyak sakitkan hati mama...buat mama kecewa, kecik ati.. buat mama sedih, terasa, nangis... adik tau, adik bukan anak yang baik..banyak lawan cakap mama..degil, jahat. tapi mama tetap jugak bela adik. tetap jugak sayang adik. jaga adik macam tatang minyak yang penuh...

ma...
biarpun hidup kita banyak kekurangan...banyak dugaan...tapi adik nak mama tau... adik bersyukur sangat, sebab ada mama dengan adik.. adik syukur sangat, sebab mama, mama adik. mama jaga adik dari lahir, sampai ke akhir hayat mama...banyak yang mama dah ajar adik...mama sediakan adik untuk masa depan adik... terima kasih, mama. adik sayang mama...

adik rasa kena beli wireless keyboard yang baru la...sebab keyboard laptop ni dah basah dengan air mata adik... ehe.. dari mula adik menaip sampai sekarang, air mata tak putus2 mengalir, ma.. menitik-nitik atas keyboard ni...atas jari2 adik yang dulu mama belai.. yang dulu mama ajar macam mana pegang pensel... macam mana pegang sudu.. ehe.. hidung ni dah penuh dengan hingus..malas nak kesat.. tapi kalau mama ada, mesti mama amikkan tisu, tolong kesat idung adik.. mama taknak anak dia comot. huhu... rindunye..

mama...mama rehatlah ye? moga mama tenang di sana. adik janji, adik ingat pesan mama. tau la adik jaga diri adik. mama jangan risau tau. em. adik sentiasa doakan kesejahteraan mama. semoga mama dirahmatiNya, ditempatkan dalam kalangan mereka yang Dia kasihi, yang Dia pelihara.

mama... ampunkan segala dosa adik kat mama ye.. dan, terima kasih, mama.. untuk segala-galanya...

sayang mama..

Sunday, February 14, 2010

Kissing

ahaha... i found this in one article. it's a good article, but let me just take some useful information from it, ok?

experts believe kissing is good for your health! why? kissing does not only make someone feel happy and relaxed, but it also helps fighting diseases and illnesses. take a look at this;

1. kissing for a long time can help your blood circulation system. while kissing, our heart beats faster than normal, up to 110 beats per minute.

2. our lungs work harder after kissing. we inhale more air during and after kissing, around 60 times per minute, compared to in normal condition (20 times per minute). this is a good exercise to prevent lung/respiratory problems.

3. dentists believe that kissing can actually prevent teeth (tooth?) problems. kissing stimulates saliva and its special chemical which can wash away the bad acidic layer on the surface of your teeth.

4. kissing more than 3 minutes helps us fight stress. the longer the duration, the better. ^^

5. there's a study that shows those who kiss his/her partner every morning (before going to work, for example), they have the chance of having extra 5 years longer life than those who do not practice such routine.

6. kissing is one good way to build self esteem. it makes someone feels appreciated and calm.

7. kissing does burn fat and calorie; 2000-3000 calorie per minute! it helps refining the metabolism of our body. some say it is one of the ways to keep slim and stay in shape.

8. we use more than 30 parts of muscle on our face when we kissing. this actually stretches the muscles, making your skin fairer, more tight and more smooth - for real.

9. it is good for your heart; lowering the blood pressure and even cholesterol. some say that good/frequent kissers are far from stomach aches.

10. while we're kissing, our body produces antibiotic liquid via saliva. this resulting a special anaesthetic that helps to reduce pain.

asking for more? hahaha. google it about. you'll find lots and lots of information about this subject matter.

don't get me wrong. i'm just in the mood to write something sweet. oh wouldn't it be loverly~... ^^