About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, June 28, 2016

Makan Makanan Kembar Dapat Anak Kembar?


let's say korang lapaq gedik2... tak kesah la sebab puasa ke, sebab memang lapar ke, sebab memang gedik ke.. eh. pastu korang pon tanak la nasik~ bukan taknak nasik. tanak nasik is masak nasik. huhu. ting! nasik masak. amboih bunyi ting... masak nasik dalam oven ke kak? hehehe

ahh.. nasik dah masak. now, lauk. eh eh malas lah pulak hakak nak siang2 ikan, dek non. ayam daging ada je haa... pon malas nak basuh2 rendam defrost bagai. em, telur goreng pon sedap gak ye? malas acaranya pooonnn... em em~

maka panaskan kuali, tarok minyak sket... api kecik... pastu tak lama kendian, minyak dah panas. korang pon capai sebijik telur ayam yang korang susun santek2 kat tray dalam peti ais tu. korang pon crack the shell, then pecahkan telur right into kuali yang sedang memnggil manggil. -

alamak! telur kembar! *sound efek terkejut filem2 p. ramlee*


kredit gambar

****

selalu gak jadi kat aku. pecahkan telur ayam... tengok2, telur kembar. teloq kembaq. huhu. camne telur kembar tu? telur tu ekceli sebijik je... tapi isi dalam telur tu ada dua kuning telur, atau orang kampung aku kata 'yolk' . haaa.. natijahnya sebijik telur, satu yolk. satu telur kuning. sekor menatang la jadinya telur tu nanti kalo/bila menetas. tapi kalo yang kembar centu... maybe jadi dua menatang la kot? hmmm.. itu takpe lagi kalo baru nak goreng. kalo dah rebus telur ayam tu? kupas2... hoh, dua telur kuning. aku pikir banyak kalo wooo nak makan tuu... ngee... nanti aku gtau kenapa aku tak makan. em... wallahualam...

eh bukan telur ayam itik burung biawak buaya je yang buleh jadi kembar centu.... buah pon selalu aku jumpak weh. strawberry, tomato (ye, tomato is buah...bukan sayo), dan paling common.. pisang (wlopon pisang technically sayo... em em...) kalo ikot omputeh, dorang cakap itu luck. lucky beb nak dapat telur kembar, pisang kembar centu. dua dalam satu. extra. macam extra leaf kat four-leaf clover. wahh... my favourite root. hehe

tapi tu omputeh la. berbeza lak dengan orang melayu, orang malaysia. kot. okay, orang melayu. okay taknak generalise. orang2 lama orang2 tua yang aku kenal, kuat dengan pantang larang petua doluu2 bagai ni. kalo ikot pengalaman aku la... aku ditegah daripada makan benda2 kembaq centu. arwah mak aku dulu cukup pantang kalo jumpak telur kembar, pisang kembar... tok aku pon sama. depa kata toksah makan teloq kembaq, pisang kembaq... nanti dapat anak kembar. dalam hati aku, lagi syok la centu... aku hepi kot kalo kawen dapat anak kembar. double happiness! sambil2 aku termanggu why why why aku takleh makan, dorang yang perabih pisang tu... -_____-"

see? kembaq melekat centu. em... kredit


so kesahnya... sebab aku terdidik camtu... sampai hari ni aku tak makan telur kembar, pisang kembar... apa2 je lah makanan yang kembar secara semulajadi. uhuu... terkadang bila pecah telur pastu jumpak telur kembar... aku buang je. bukan buang satu kuning telur... buat the entire telur. takot nak makan. hmmmm....

kalo ikot logik aku... bagos la kembar, kan? extra beb. two in one. order telur separuh masak, satu. tup tup dapat dua. harga sama. tak ke untung? takpon korang buat kek. perlu 20 bijik telur. tetiba sebijik tu ada dua dalam dia. wah, 21. kan ke bagos tu? ehek. makan pisang untuk tenang sebelum lari, sebelum bersukan... sebijik dah cukup. tetiba dapat pisang kembar. double the energy kot! muahahaha. tapi ye la.. sape la aku kan. merapu je reti. kannye nak siasat leklok. hihi...

so kat sini aku nak tanya korang. korang penah dengar pantang centu? korang terbabit tak? apa asas pantang centu ye? ke aku sorang je yang kena game ? erk...

sebab ramai yang kata... kalau makan benda2 kembar naturally centu, nanti dapat anak kembar. somehow sounds good - but with a little twist. anak tu nanti kembar tak habes. kembar lekat. haaaa... macam, satu body, dua kepala. satu kepala, dua badan. dua badan melekat tapi kongsi satu jantung, tapi dua kepala... eh macam2 lagi la. senang cakap, nanti potensi dapat zuriat kembar yang melekat camtu - melekat macammana pisang, telur, strawberry tu melekat. ngaaa....

ni pon aku pernah jumpak. huhu. kredit
itu yang aku serba salah sekarang ni... memang betul jodoh maut rezeki anak sume tu kuasa tuhan. apa yang kita dapat, itu rezeki kita. tapi islam jugak mengajar umatnya jangan cari penyakit. kalau dah tau rokok tu beracun, pegi merokok bakpe kan? and kalo dah tau makan makanan kembar centu berpontensi membentuk genetik ada kebarangkalian kembar centu... gi makan bakpe, kan? *pintal2 hujung baju*

kalo pegi mamak ke, warung ke... order roti telur... takde pulak aku tanya kedai tu telur yang dia guna bancuh dengan roti tu kembar ke tak. aku makan je pon. tah2 dia pon rasa aku bertuah sebab time tu dapat telur kembar... dia masak dengan happynya. aku pon makan dengan happynya. maka berhuhuhu lah tanpa mengetahuinya~~ ahaha... erk.. seram kejap. huu.. maka... aku ada beberapa persoalan kat sini... which aku nak tau gak la pendapat korang - sebelom aku google fakta yang berkenaan. em em...

1. betul ke centu? makan telur/pisang kembar... nanti berpotensi dapat zuriat/keturunan kembar centu?

2. let's say ada scientific evidence... adakah anomaly tu memang punca daripada that particular makanan je? maksud aku... kalo telur ayam tu, telur tu je la punca? telur laen dari ayam yang sama takde pemangkin centu? pisang camne? setandan tu awaknye pon... yang kembar sebijik je... yang sesikat dengannya? setandan pisang dari pokok yang sama? aku balun je lenlaen tu weh. hahahaha

aaanndd aku nak mintak sesape bagi scientific punya penjelasan - kenapa leh jadi centu. same ke macam proses sel manusia menjadi anak2 kembar?

3. kalaulah tak betul pantang larang tu... (which sesapa please tolong bagi enlightenment pasal ketidakbetulannya supaya pasni aku takde reragu nak makan makanan seumpamanya) ... kenapa orang tua2 doluu2 pesan jangan makan? musti ada sebab. aku nak tau. 

4. kalau korang... korang makan tak? ke buang sebelah? ke buang abes? ke goreng je buat tetau... hidang je kat tetamu or jiran - kannye dorang tau pon, especially bila dah jadi telur dadar or banana split.. em em....

mohon pencerahan. =) thanks in advance ya!!


2 comments:

Haryani Mohd said...

Selalu jumpa makan je, tak pernah dengar tentang tu sebab tu main makan hee

Azam Arifin said...

Weyh, i personally teringin nak dengar you bercakap depan i... .