Tuesday, June 7, 2016

Tips Penjimatan ke Bazaar Ramadhan


okaaayyy... bazar-goers sekalian... even tho lately aku jarang amat ke bazar ramadhan, tapi based on my experience dan observations yang somehow legit.. hehe.. situasi bazar ramadhan bila2 pon sama je. penuh makanan. ahaha

banyak bazar ramadhan yang best weh.... antaranya kat gelugor, pulau pinang. dulu g masa study maktab penang dulu. then bazar kat parit buntar. oh! bazar kat batu lima dan kuala kurau. ada kalakatar yo! nyaman nya ah. hahahaha. rare tu. then, bazar paling besor aku penah pegi... em.. bazar ramadhan presint 2 putrajaya. kalo pasar malam tu dah besor kat situ... bazar ramadhan dia dua kali ganda besornye dari pasar malam. siyes. pegi lah bebila korang berkesempatan. macam2 hadoooo. gi kul 5, kul 7 taktau nak beli apa lagi. tu tak abes jalan lagi tu. hahahahaha

bazaar ramadhan putrajaya . besaq ooiiii . kredit


macam2? well maybe a bit berbeza la sekarang kot daripada doluuu2.... how? em.. kalo dulu bazar jual murtabak, kuih muih, nasik ayam, nasik tomato, air balang, air buah, satay.. macam pasar malam standard la. cuma jarang ada barang basah je, macam ikan sayor sume tu. sekarang? don't be surprised kalo ko pegi bazar ramadhan pastu ko tengok orang berlonggok kat stall jual botol perisa or liquid vape, then air2 hipster dalam bekas plastik besor yang regenya lima hengget paling murah, then kek dan desserts macam pavlova dan red velvet bertempiaran kat atas meja, then takoyaki dan skewers dan roti john balut pattaya bla bla bla. mind-meddling betol aku rasa. ahaha. takpelah. tu sumber rezeki dorang insyaAllah. sape la aku nak stop them from selling things yang aku tak favor kan. aku pegi bazar pon tak, sebok je... hahahahaha

anyways!

based on pengalaman, biasanya kalo pegi bazar ni... sepuloh doploh hengget tu tak rasa lesapnya. silap2 bawak 50, balek ad belas2 je baki. hehehe. why? sebab

1. mudah terpengaruh . asal tengok je, nampak sedap. asal tengok je, nak beli. asal dengar orang jerit2 mai beli mai beli, korang pon pegi. *facepalm* so jangan heran la kalo limapuloh hengget tu macam magic je hilangnya. hehe.

2. suka mencuba . well ini biasa. aku pon suka makan memacam. tapi kalo menengokkan ekonomi sekarang ni... em... murtabak ayam saiz kecik pat jari je dah tiga-pat hengget. air singgit memang tobat la nak jumpak, kan. sume dua hengget ke atas dah seplastik. nasik ayam berempah dah lima-nam hengget sebungkus. em em.. korang lak pantang nampak makanan... time lapar memang semua pon nampak enak dan tak cukup. hihihi...

3. takde ketetapan . ni untuk yang kekonon dah niat nak pegi bazar beli nasik sebungkus je. maybe air satu. em.. ko tunggu sejam lepas tu... tak pat lima plastik dia jinjit kat tangan bawak balek umah? mana pegi niat dia tadi ntah. ahaha

ni korang la ni. kan kan kan.. =p astaghfirullah... takde dah kan taon ni. lepas2 je. hahahaha. kredit


yep. tu normal la tu... aku dulu kekadang pon camtu. pastu melengung... duit abeh. hahahaha. jadi entri ni aku nak bagi tips sket, camne korang nak elakkan situasi2 merugikan camtu... ataupun, mencari keuntungan secara halus bila gi bazar.


memula, korang kena ada target. yaaaa... dah niat dan tekad yang korang nak beli satu makanan utama dengan sedikit sampingan serta air. senang cakap, wholesome meal lah. lagi bagos kalo korang dah tau nak makan apa. so pegi bazar, boleh terus cari. kan senang tu. takde la mudah terpesong akidah tu. ekeke

kedua, waktu yang afdhal ke bazar ramadhan. bila? bila dia bukak la, jangan gi time dia tutup. nak dapat hape... hahahahaha

ok2. gurau. amboih marah. hehehe. pada hemat aku la kan... yang tak suka membazir serta suka menangguk di air keruh ni.. em em... korang gi pada awal bazar tu beroperasi. or, pegi dekat2 nak masuk waktu berbuka. kenapakah?

bila pergi awal, orang tak ramai beb. dan kebiasaannya awal2 ni korang akan dilayan dengan baek, penuh senyuman, hormat dan sapaan yang boleh membawa ke next level. eh. maksud aku, pekedai ada masa nak layan korang punya nak itu nak ini ini berapa hengget bla bla bla elok2. dan normally jugak kalo awal2 ni makanan yang dimasak tu baru2, dan portion somehow lebih extra banding yang kendian2 nanti.

dan kalo pegi hujung2... like kul 7 camtu... insyaAllah ada makanan lagi, cumanya tak banyak la kot. daaannn paling best time2 ni ialah... peniaga mostly akan borong lelong jualan dorang. wheee!! masa ni sume pakat cut price. kueh lima dua hengget, pastu dapat extra... nasik sebngkus 4-5 hengget, pastu dapat lauk lebih... air sebungkus dua hengget... beli tiga for lima hengget... and so on lah. hehehe. syok ooo! ni pon win-win situation. brader sister makcik pakcik tu sume nak berkemas2 dah sebab nak masuk waktu berbuka. orang dah pelan2 surut... jualan ada banyak lagi... jadi daripada membazir, tak habes, takde sape beli, baek la jual murah, sedekah dan seumpamanya. dorang dapat pahala, tambah amal jariah. kita pembeli pon dapat makanan lebeyhh dengan harga muraaahh!! yaayy!! jangan korang lak makan tak abes, membazir, dah la ye. haaaa

aku ada pengalaman gi time orang ramai, sesak2 beb... pergh... mau kurang pahala puasa aku cenggitu... mana tak nya, nak beli makanan kat satu2 gerai pon beratur kemaen panjang... orang yang menjual pon tak menang tangan, sebab ramai. pastu yang order or nak beli memacam pulak mintaknye. sambal lebih lah, nasik kurang lah, nak ayam itu daging bahagian ni sayo takmoh yadda yadda... sebagai penjual, kena la layan kan? em.. sebagai yang tunggu kat barisan beratur panjang2 ni, kalo tak hadap nak layan, better cari gerai laen or lenkali datang awal/lewat sket macam aku kabo tadi... daripada dok situ dengan penat dengan lapo dengan nak marah sume ada... hihi... sabo2...

pastu yang menjual tu pon manusia... ada hati perasaan. dia kalo boleh nak cater sumorang lelaju. jadi dorang try la their best kan. but sometimes ... ada kekurangannya camtu..

ada yang aku pernah witness... kat gerai jual air... orang ramai gila nih beratur... brader ni keje dengan wife dia je berdua dorang. sebabkan nak laju, dorang cedok air pon sampai mercik2 lah, sometimes masa tuang air dalam plastik bungkus tu air tu kena tangan dorang lah... uhuu... ilang selera tengok air jagung mengalir dari knuckles dorang turun ke jemari... masuk dalam plastik.... uhuuu... maybe kes terpencil, tapi aku bagi contoh la ye. maksudnya, kalo kalut2 camtu, tak berapa elok jadinya.. em.. dan ada beberapa insiden lagi yang terjadi di kala orang ramai kelam kabut centu yang aku rasa boleh potong selera korang teruih daripada nak gi bazar.. ehek.. so aku simpan sendiri la ye. sian korang. ekeke

so.. the choice is yours. aku dah bagi tips, pros and cons bagai. memoga ada yang bleh korang pakai bila nak gi berperang kat bazar ramadhang. hahaha.

footnote: aku tak cari lagi air kathiraaaaa.... huuu... tidak sempurna ramadhanku tanpa sebaldi kathira untuk berbuka puasa... =p hahahaha. bila laa ntah nak gi bazar pon nye lah haiii....


No comments: