About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, January 23, 2017

Lelong! Lelong!

ni kisah lama, beb... taon lepas... bulan berapa ntah... tapi.. aku tetibe teringat hari ni... so aku nak cerita hari ni. huhu...

al kisah umah aku dok menyewa sekarang ni takde mesin basoh. ekceli masa masuk dulu pon memang kosong langsung2. aku dengan hosmet2 aku yang beli barang umah sket2 bagi buleh duduk. TV, peti ais... tapi mesin basoh je kitorang tak beli. hahaha

jadi bila kitorang nak basuh kain baju, samada kitorang basuh tonyoh dengan tangan, atau hantar ke kedai dobi, ke laundry. masa tu pusat dobi laundry layan diri ni tak berapa nak ada kat area sini. so, option terbaek ialah aku hantar ke kedai dobi yang sediakan perkhidmatan mencuci - siap keringkan dan lipat. muehehehe. pemalas kan aku? hiks

tapi tak semua baju suar laa... spender bagai aku basoh sendiri hokaayyhh... hesh. mula la pikir bebukan tu. eh.

anyways. nak dijadikan cerita. aku ni jenis setia. dah kenapa tetiba? hahahaha. aku nak kabo, ada satu kedai ni, yang dari mula aku hantar kain baju ke situ, sampailah ke sudah memang situuuuu je aku hantar. takde pegi ke kedai dobi laen dah. situ memula dulu singgit sembilan posen sekilo pakaian. lamaaaa sket, naik dua hengget. lamaaaa sket, naik dua hengget doposen. hesh... tapi apakan daya. aku kan setia. tetap jugak hantar situ walopon ada je kedai dobi laen yang caj lagi murah untuk servis2 yang sama. haaa... mesti korang cakap, setia ke.. sengal.. ekeke xD

koman2 seminggu sekali aku hantor pakaian nak dibasuh kat situ. seingat aku, ada 3 owner dah pegang kedai tu selama aku dok hantar baju. dari customer, sampai jadi member dengan akak dobi tu, dengan brader tokey kedai tu. pekerja dia pon dah kenal muka aku, nama aku. masuk je kedai, takyah cakap apa2. letak je bakul or bungkusan pakaian nak basuh, dorang timbang2, bagi gerenti kat aku besoknya siap. haaaa.. nampak? dah jadi abang kawasan. hahahaha. kalo kat customer laen dorang tanya dulu, nak amik bila. hehe. see? see? betapa kesetiaan itu mengundang bahgia? hahahahaha

namun...

namun...

kesetiaan ku dikhianati... huk...

terjadinya satu peristiwa yang membuatkan aku takde dah hantar kain baju nak basuh kat kedai tu... sedih. serik. tobat lahom. haih~

that day, aku hantar bungkusan baju macam biasa. tapi tapi... aku macam unhappy nak basuh baju. macam ada premonition je. huhu. tapi tetau la kenapa masa tu. takpelah, aku abaikan je. aku pon gi kedai tu cam selalu...

bila sampai kat kedai, aku tengok yang kije layan customer masa tu... eh.. bukan regular. bukan tokey kedai mahupun pekerja yang biasa aku tengok. orang baru? ye la kot. anyways, aku buat rutin aku. letak bungkusan baju kat atas penimbang. then pekerja tu pon catat berapa kilo pakaian tu. pastu tanya nama aku. hoh... sah orang baru. hmmm. pastu tanya nak amik bila. hoooohhhh. seteghes jap. maklumlah... keistimewaan dah takde. ahaks!

banyak gak baju aku hari tu. seminggu punya pakai. baju keje, seluar kije, t shirt pakai siang, t shirt pakai malam, seluar trek, stokin... eh banyaklah. ada dalam 7 kilo lebeyh seingat aku. takpelah. management baru la kot. kot. tak mesra pelanggan. sokay. no biggie. manusia beza2.

em. beza sungguh kali ni... sampai aku tak hantar situ dah pastu. haih.

why?

the next day aku gi kedai dobi tu. nak collect 7, 8 kilo punya pakaian. kalo menurut bil yang aku dapat, collection day nye ialah the next day tu lah. okay. aku pon pegi kedai, bawak bil/resit tu. sampai kat kedai, lapang je aku tengok. aku masuk kedai, tekan loceng pat lima kali, baru ada orang keluar jenguk. pekerja semalam tu jugak. hmm. and then dia datang kat kaunter, tanya aku

"encik nak hantar baju ke?"

ammm... terkedu jap. aku datang siap pegang resit, takde bawak bungkusan apa2... camne laaa dia boleh cuba break the ice camtu skali. adooihh. so aku kabo la, aku nak amik baju. semalam dah hantar. aku pon tunjuk resit aku kat dia. then dia amik resit, pegi cari kat area bungkusan2 pakaian yang dah siap dicuci. pastu dia datang balek kat aku sambil bawak satu plastik bungkusan. aku tengok bungkusan kain baju tu. okay, nama aku. siap dengan nombor resit/bil. ayte. aku pon bayar, cakap mekaseyh - walopon dia tak jawab pon ucapan aku in return - dan balek umah dengan bungkusan tu.

macam hepi ending kan? teeetttt. haha

sampai je kat rumah, aku pon keluarkan pakaian dari plastik dobi. and then... i was like... eh.. amende ni. apsal kain baju seluar ni tak familiar ni... corak, kaler... eh ni bukan baju aku. dia tercampur ke? hmm.. positip lagi. aku pikir dia tercampur dengan baju2 aku. pehtu... aku keluarkan lagi... ah sudaaaaahhhh... ada panties pompuan, dengan tiga pasang bra... adduuuuuhhhhh... kompem2 la silap isi teros niiiii... T_____T

maaf tanya.. in case ni baju2 awak yg tgh baca ni... umm... kenapa awak basuh sekali dgn berus ye? ^^"


seteghes kejap. haih... patut la aku tak sedap hati je semalam. ni la mendenye kot. dah tu cemana ni?... ada camisole, spaghetti strap, ada tube... aaaarrgghhhh!! kalo korang terpikir aku teruja berlaku kejadian sedemikian, you're dead wrong. ni bukan macam kes termasuk terdandas terpompuan yang jadi masa kat UM dulu tu weh. ni upsetting nih. Zzzz.... sudahnya aku lipat balek baju2 kain seluar sume tu, masuk dalam plastik - yang sah2 tulih nama aku dan nombor resit yang sepatutnya mengandungi pakaian aku - then aku gi kedai tu cepat2. positip2. bengang memang bengang, tapi aku tenangkan hati, pikir maybe dorang salah masuk plastik je. my stuff still kat sana lagi.

and then aku sampai kat kedai tu. and pekerja tu lagi yang entertained aku. aku cakap elok2,

"kak, saya rasa kedai dah tersalah sort baju.. saya dapat kain baju orang laen, bukan saya punya. plastik je betul nama saya, tapi isi baju orang laen."

dia amik bungkusan tu dengan buat muka kerut2 dahi, buat muka macam heran sangat ... or tak percaya kat aku. memula aku chill la lagi... tapi lepas dia cakap satu ayat ni... aku memang pissed off teros. memang tarik muka teros. haih... dia cakap apa?

"eh. kenapa encik ambik baju orang laen ni?"

'______'

what?

what was that?

dia tanya aku kenapa...aku...ambik baju orang laen..? KENAPA . AKU . AMBIK . BAJU . ORANG . LAEN?? AKU!???

hooolllyy shiiiitttttt.... memang aku masam teros muka! panas telinga, panas je pipi. aku marah betol laaaa centuuuuu.... jadah apa dia tanya aku camtu? aku ke yang sumbat masuk kain baju dalam mesin, basuh, keringkan, lipat, tulih nama dan nombor resit kat plastik bungkus, isi baju, serah kat diri aku sendiri?? aku ke yang pegi punggah baju2 orang tu sume masuk dalam beg plastik aku sendiri??

aku memang pantang sungguh kalo orang dah salah, tapi tak ngaku salah. lagi super pantang bila dah salah, tak ngaku salah - pegi salahkan orang laen pulak. lagi2 super duper pantang bila yang dipersalahkan tu ialah aku - yang dah disusahkan oleh kesalahan dia yang dia tak ngaku tapi tuduh orang pulak . baabuuuuunnn laaaaaaaaaaa~~~

faiinnn... aku tak mengamuk time tu. aku tenang jugak. macam biasa lah. senyum. hide it behind your smile, an.. hahaha. so aku cakap elok2. kak, jangan la tanya macam tu. saya cuma customer  yang hantar baju nak basuh, amik baju bila siap. prosesnya mesti la dari pihak akak kan? takpe. akak cari dulu baju2 saya. ada tu. tersalah plastik je, kan?

baek je aku cakap. aku pon tak tau kenapa aku tak simbah petrol kat kedai tu macam aku simbah petrol kat longgokan sampah yang orang tinggal depan rumah aku kat kampung dulu lepas tu aku sodok abu dia, kumpul dalam kereta sorong, sorong pegi hantar balek ke rumah orang tu sambil gitau aku dah tolong bakarkan untuk dia, most welcome. em em

maka dengan muka berkerut pekerja tu pon cari la entire kedai tu. to be honest, tak berapa bersungguh pon aku tengok. dia tengok2 bungkusan2 yang masih ada kat rak2 pakaian tu, bukak and selak2 gitu je. pastu setiap plastik yang dia bukak, dia tunjuk kat aku sample baju yang dalam plastik tu - kot2 la ada mengena baju suar aku kan. hmmm... aku berdiri je tercegat depan pintu masuk dobi sambil tengok dia ke hulu ke hilir bukak plastik. bukan aku taknak tolong, tapi dia sendiri cakap "encik tunggu situ ye, saya cari kejap" . aku offer nak carikan. aku tau la baju aku, mesti kenal. dia kata takpe2, dia cari, nanti takut tersilap lagi. sigh...

anyway, aku pendekkan cerita... lepas dia dok mundar mandir cari pakaian aku yang betul tapi tak jumpak2 jugak wlopon dah ulang alik lokasi yang sama tujuh lapan kali pergi balek... aku cakap takpelah kak... aku ada banyak kije laen nak buat daripada melayan dia pi mai pi mai buat muka heran kerut2 dahi dia tu... maybe dia pelik - kalo tertukar baju from machine pon, paling tidak baju2 tu mesti ada kat dalam bungkus2 yang laen. melainkan ada orang laen yang dah amik bungkusan yang ada kain baju aku, then memang takde la kat kedai. aku positip cmtu je lah. maybe ada orang dh amik. tapi setakat ketika aku nak blah dah, memang takde my stuff.

"camni lah kak. saya tinggal bungkusan baju orang lain ni kat sini. ni nombor telefon saya. bila jumpak baju saya, tolong hubungi cepat. or ada orang pulangkan baju saya, sampaikan terima kasih saya kat dia, dan  bagitau saya terus. maaf lah kak, saya terkilan. dah lah benda jadi sebab pihak kak yang cuai, kak pulak kata saya macam tu. takpelah. harap lepas2 ni elok2 la sikit buat kerja. jaga customer. especially yang returning customer macam saya."

sambil dia tak habes lagi buat muka hairan dia tu, aku tulih nombor tepon kat kertas, then lekat kat plastik baju yang nama aku tadi guna selotep. aku jalan ler gi kat keta dengan hati hampa. sedih mikirkan pakaian2 aku yang tah apa la nasibnya. memang la kain baju suar sume buleh beli. tapi kalo dah baju2 yang hadiah orang bagi, yang dapat masa event2 best, yang pemberian arwah, yang beli memahal... gone camtu je... ko rasa? ganti cemana? sama ke nilainya? =(

yang lebih menghampakan lagi.... haih... sepatah "maaf" or "sorry" pon tak keluar dari mulut pekerja tu. ya Allah... sah2 la dia yang cuai, penyebab jadi salah ni bagai sebab memang dia the only pekerja situ masa tu. masih lagi nak ngelat, dok tanya macam mana boleh jadi camtu... macam mana boleh tersilap... tersalah.... tanya kat aku plak tu. hesh. mana la aku tau bukan aku yang kije situuuu. at least kalau betul pon bukan salah kau (which aku rasa mustahil la bos dia yang nak turun cucikan kan...) ko mintak la maaf atas kecuaian pihak dobi... paling2 pon cuma cakap nanti kami hubungi encik kalau dah jumpak baju suar aku balek. kalo tak, kami bayar ganti rugi. ganti? duit boleh la bayar. tapi nilai pakaian2 aku camne? sentimental value buleh ganti ke?

itulah kali terakhir aku pergi hantar kain baju untuk dibasuh kat dobi tu. dan aku mula ada trust issue dengan kedai dobi. bukan kedai tu je. semua lah laundry yang manusia laen yang handle cuci basuh baju sume. sejak2 tu lah aku berjinak-jinak dengan dobi layan diri yang sekarang ni bercambah bak cendawan tumbuh lepas hujan. hehehe. alhamdulillah. i know i can trust myself. ekeke

so, adik2. moral of today's story... basuhlah baju sendiri. jangan harap orang basuhkan. bhahahaha. hoih. panjang nau aku merepek. gigih lak korang baca ek. hikhik. mekaseyh layan aku mengomel. ^^

apa laa nasib kain baju aku yang gone with the wind tu ye... ehe..

Thursday, January 12, 2017

Hanya Sekepal Dua - "Rahsia Pohon Cemara"


korang rindu siri sekepal dua ek... ek.. ek..? ececey. hikhik. well ekceli aku pon rindu nak hapdet siri hanya sekepal dua ni. ni laa modal aku bergelak ketawa dengan korang. ni laaa modal aku nak share experience jadi cekgu skola rendah dengan korang. bak kata orang kampung aku, what goes around, that comes back to you - it's a well-thrown boomerang. eh tetibe.

dari dulu aku ditanya... apa maksud sekepal dua ni? apsal aku suka guna gambo onigiri? haaa... anak2. meh abah nak citer. =p

dulu.. masa abah taon akhir mengaji kat maktab... abah kena pegi praktikum. masa tu praktikum kat SK Batu Maung, Penang. praktikum ni ala2 latihan industri la. memang latihan industri pon, cuma kitorang tak pegi ke company2 or kilang2 ke apa... kitorang bakal cekgu kena gi skolaaaa~

masa kat sana, abah dapat 2 kelas tahun 2. budak2 dia... kuusss semangat. aktif bebenor! hehehe. tu kelas yang wajib. kekadang... ekceli bukan kekadang... selalu. hehe. selalu jugak abah dapat kelas ganti. maknanya bila ada cekgu yang tak dapat masuk kelas tu, abah la kena ganti ngajo waktu dia tu. haaa.. jadi, banyak jugak la masuk kelas2 laen. basically, almost setiap kelas dari setiap darjah satu dua dan tiga abah pernah masuk ngajo. makin banyak budak... makin banyak la ragamnye. macam korang la anak2 abah ni. em em..

buleh dikatakan, hari2 adaaaa je benda yang mencuit hati abah bila masuk kelas dorang. ecewah ayat iklan slot akasia. hahaha. seronot beronot ronot tau! kekadang tu yang kita tak expect tu la yang dorang cakap, tanya, jawab... hehe. somehow abah suka menulih. so, apa2 yang menarik perhatian abah masa tu, abah tulih atas kertas, masuk dalam fail. lama2, almost hari2 dok buat... jadi habit pulak. ekeke

maka, tergetus niat di hati kecil ini... nak kongsi cerita anak2 kat sekolah, dengan kawan2~ yaayyy! memula tu, nak share je kat facebook. tapi tapi... mikirkan japgi facebook floods timeline kengkawan abah pulak kan... hari2 tengok abah update. hesh, kang syok sendiri lak katanya. orang pon nyampah. ammm... so abah kumpul2 dulu semua yang abah catat, pastu lebih kurang seminggu sekali, abah taip balek dalam entri, post kat blog. blog doluuuu... liveitlively.blogspot.com. takde dah tu. arwah dah... kena hacked. noharom sungguh. eh maaf, terguna kata2 kesat pulak depan anak2..

makanya... terciptalah siri "Dialog Kekanak Riang" yang merupakan update berkala mengenai kumpulan cerita2 dan interaksi menarik budak2 kat sekolah. dan dari post pertama minggu pertama abah started praktikum, saaaammpai la minggu akhir... entri2 tu semua dah bawak banyak keriangan pada readers blog abah masa tu. alhamdulillah. ^~^

tu baru mukadimahnye noq nak oii.. ekeke

lepas praktikum, abah graduated. gedebak gedebik gedebuk, abah dapat posting lepas setengah taon menanti. so abah benti kerja jadi pensyarah kontrak kat INSPEN, abah pegi la ke sekolah yang abah ditempatkan. abah pendekkan cerita la ye? anak2 abah ni nampak ngantok dah dengar abah merepek ni.. =p

sekolah tu ialah sekolah yang abah tengah kije, dok ngajo sekarang. nama sekolah tu... aammm... sir-co-law kerr-bunk-saw-un foo-n-chuck alarm dew-are. ^^" maaf ye anak2.. abah takmo taip betul2 ejaan dia... nanti searchable kat google. aammm... jenuh kalo budak2 skola sekarang ni baca... takleh la abah nak mengamalkan freedom of speech lagi kat sini. jenuh kena jaga tatasusila, tatabahasa, tataulacemanenanti dan laen2... hee...

anyways!

sedari masok sekolah ni... makin baaanyakk benda yang abah rasa nak kongsi dengan kengkawan dan readers abah. so, abah pun nak sambung buat macam dialog kekanak riang dulu tu. tapi abah nak kelainan la kan. tempat pon dah laen. pikir punya pikir, i decided nak guna nama sekola. tapi tapi... tu lah, nanti klo orang search nama sekolah, koman2 blog ni musti appear kat page hasil carian. hmmm

but then... tetiba ilham datang. no no, bukan kawan abah yang nama ilham jamil khir tu.. hahaha. idea2. abah singkatkan nama sekolah ni, blend leklok bagi catchy... abah tried.. Se.. Ke.. Pu.. L.. Dua.

aduh... mende sekepul -____- huduh nau. hahaha. why not... Se..Ke..P..Al.. Dua. eh. ehhh. ehhhhh! macam sedap la pulak? sekepal. sekepal dua. alaaa, macam sekepal dua nasik arwah opah kamu suka buat dulu tuuu. haa. kepal2 nasik. sekepal dua. okaaayy!! that's it! yaayyy!! dapat nama untuk siri ni!!!

Hanya Sekepal Dua. kisah abah dengan anak2 didik abah di eskaaayy punchaaakk all-arm dua. ^^"

ate, itu le ghopenye kelahiran siri ni~~ maka abah harap terjawab lah persoalan2 yang bermain di minda anak2 abah ni pasal nama siri sekepal dua ni. hiks.

pastu pastu? pastu abah teruskan hobi mengumpul dan berkongsi cerita2 lucu dan mencuit hati dan perasaan dekat blog. tak la tetiap minggu dah macam dulu. tapi boleh kata selalu jugak la. paling kurang 2 minggu or sebulan sekali mesti update. kena pulak budak2 sini memang innocent abes dorang punya ayat, soalan, jawapan... stail takde tapis2 punya... maka banyak la modal abah menulih. ekeke

tapi itulah. langit tak selalunya bersalji. em em.. semenjak dua menjak tiga pat menjak kebelakangan, abah dah tak rajin hapdet blog, apatah lagi siri sekepal dua. bukan la abah baloq liat sangat... hesh... tapi tu la... bila ada idea, ada bahan... takde mood. bila ada mood, takde idea plak. makanya... makin jaranglah baju abah abah update entri kat blog. tambahan pulak bila dah mengajar sesi pagi, budak2 tahun 4 5 6, dorang reti pikir lebih sket. nak cakap, nak tanya, nak jawab pon dorang pikir dulu, tak straightforward tembak je macam bebudak darjah 1 2 3. so.. tak berapa menarik sangat la jadinya. ehe

and ramai dah kengkawan abah yang cekgu jugak, mula berkongsi cerita anak2 didik dorang kat facebook, kat twitter bagai. orang pon suka baca kat facebook, suka like, bleh comment teros etc etc. jadi blog abah tak berapa laku sebab orang malas nak baca abah tulih. panjang, cemuih, makan masa dorang. hahaha. and obviously cerita2 kengkawan abah tu banyak yang lagi menarik. so... slowly abah undur diri. #jalanseretbantal

hahahaha. takde lah. abah busy la noq. eh, nak. abah ngko ni tak lekang dari ektibiti. di skola, dalam skola, luar skola, atas sekolah... eh semua lah. so di samping takde idea dan takde mood, abah takde masa nak hapdet jugak. ko tengok la abah menulih sini ni pon... tak reti2 berenti lagi ni. kredit la untuk anak2 abah yang gigih baca sampai sini dah tanpa skip satu perenggan pon. hahaha. mekaseyh~ saaaayang anak2 abah semua ni. ^^ centu la hargai abah yang tak lama lagi nak mampos dah ni. ekeke xD

makanya! di kesempatan ini, saya nak ucap ribuan jutaan billionan quadrillionan quintillionan terima kasih kat anda semua, readers blog saya sedari dulu mahupun yang baru, terutamanya penggemar2 siri hanya sekepal dua. tanpa respon dan feedback daripada anda, saya tak mungkin gigih nak menyambung siri ni (walaupun taktau laaa takat mana larat ni... hahaha). thank you guys!

so!

untuk entri resurrection ni, meh aku bagi korang highlights dari zaman praktikum sampai dah kije skarang, yang comel2 untuk dilayan. hee. enjoice!!



budak: ticer, kena selang ke?
me     : iye. *cakap kuat2 bagi satu kelas * selang satu baris
budak: ticer, selang berapa?
me     : ...

*lepas dua tiga minit*
budak 2: ticer, kena selang ke?
me        : .................

***

budak : ticer, kena salin ke?
me      : salin. copy into your writing book
budak : kalau tak bawak buku, kena salin jugak ke?
me      : ... tulis kat dahi.
budak : dahi sape? kalo dia tak bagi camne?
me      : -_________-

***

*masa ajar kelas year 1*
me     : okay, how many months do we have in a year? setahun ada berapa bulan?
kelas : dua belaaaaasss!!
me     : good! what are they? bulan apa
kelas  : bulan satuuu!! bulan duaaa!! bulan tigaaa!! bulan empaaatt!! bulan limaaa!! *sampai bulan doblas...*

***

budak : sir, dalam banyak2 binatang, binatang apa paling kedekut?
me      : em... beruang?
budak : salah!
me      : then, binatang apa?
budak : kuda laaa! 
me      : kenapa?
budak : tengok dia lari. kan bunyi 'kedekut, kedekut, kedekut, kedekut, kedekut...' 

***

budak : ticer, nak panggil ticer, 'zaffuan' boleh?
me      : sure. but why?
budak : sebab ticer 'zaffuan and only di hati kite' 
me      : seghonoknyelaaahhh ko ngusik ticerr yeeeeerrr!! hahahaha. meh sini nak cubit!!

***

hehehe. ni namanya warming up. nanti2 aku hapdet lagi okeh? ^^ thanks guys!! doakan aku rajin. hahaha

my 2016 four anugerah. don't grow up too fast, kids. ^~^

Tuesday, January 10, 2017

WHY YOUR HAND THERE!!??



gambar ni.... aku stress tengok. lama dah aku amik gambo nih kat kedai kek dan roti kat tesco kalo tak silap aku. years ago. tapi aku still rasa bothered dengan gambar ni... aarrgghhh

korang tengok ek. girl paling kiri gambar tu... cer tengok betul2 muka dia. mata dia. zoom2. nampak? nampak? dia tak tengok muka mamat pegang kek tu poooonnnn~ like... whaaattt? ko tengok mana, noq!? dia depan ko je. tengok muka oi, muka!

pastu mamat baju merah sebelah dia tu. kat mana dia pandang? hesh! ni sekor lagi. subjek betul2 depan mata dia. taaapiii dia tengok nuuunnnn across the room, tengok gadis in pink tu. like... what the hell? ko tengah nak flirt ke apa? tunggu jap lagi lepas makan boleh tak? ha? haa??

gadis with grey top tu... no comment. aku tak nampak mata dia.... so.... em em...

ok mamat baju puteh tu aku nampak genuine gak la sket berlakonnya. macam ala2 ikhlas gittew. tapi bila tenung balek lama2... korang boleh rasa dia senyum tawar tu. berat hati dia nak senyum tu... ada sinar belas dan ehsan di wajah dia.... hmmm

gadis pakai blouse biru... obviously dia tak tengok subjek (mamat pegang kek) tu. dia samada tengok laki baju merah yang tengok gadis baju pink across the room tu... atau girl in blue-green blouse tu. jeles ke, tak puas hati ke... aku tak sure. tapi kompem2 dia ni gelak tak ikhlas. hokhokhok

and then there is this buddy.... mamat baju merah tu. blakang mamat baju hijau...

sekali tengok muka dia... hey, he's happy for his friend there. but when you see it.... WHAT THE ACTUAL HELL ON EARTH ARE YOU TRYING TO DO!!?? WHY YOU... YOUR RIGHT HAND THERE!!?? WHAT'S WRONG WITH YOOOOUUUU!!!??????

aarrgghhhhh!! kenapa dorang semua niiii!!!

Monday, January 9, 2017

How Malaysian Are You? - 5 Things on the Checklist


you see aa.. nowadays people around the world are setting their eyes on malaysia you know. ya laa... malaysia got twin towers whaaattt. where got couple tower like that somewhere else leh? haaa.. malaysia only got only~



some more aa... we got the kinabatangan river. eh. other kina. kinabalu. the mountain. mat salehs suka go there panjat2 one. then commit stupid acts, then make viral their stupidity. good one lah ho? gila la these people. clever eat, clever keep la. aiyoo

and then recently aa, whole malaysia got syiok you know. syiok laaa, bukan shocked. well actually shocked pun also can, but that one aa early2 time we got the news. what news? no.... not that super rich arab who donated a malaysian here some money~ alaaa not much pon. you all saje kecoh2. envious lettew. try you that got the money. you sure senyap one also meh. =p

i'm talking bout this fella. this fantastic footballer. faiz subri. so who's this faiz subri? aiyo, i yang not a soccer fan pon tau, ok. he's nominated for PUSKAS award. what award? award laaa... for most cantik goal one~ the other day he tendang bola flew over a fence of defenders then somehow magically softlanded in the goal just few inches beyond the goalie's reach. you don't know ah? ceyh. watch la below. not my below la silly. hesh!



holy shit right? haaaa.. told you.. malaysia boleh! :D

okay. now we know malaysians are the greatest people in the world behind americans . and canadians (they got superb line of ministers weeyyhh..). but how the actual hell to know you're among the great malaysian? read on. see where you got things in common or not.

1. malaysians and time aren't aligned nor paralleled 

one thing you must do to become a great malaysian... is disregard the punctuality. more like disobey la kot. come late to whatever function you suppose to attend. the japanese invented time. no, bukan clock or watch. i mean time. lol. kidding2. hyperbolically saying that they are super perfect timer. if they saymeeting at 8, then 8 sharp they start. arrival? doesn't matter. they'll be there before 8, even milliseconds before the set time. 

malaysian, in comparison, must not come on time. if you want people to come at 8, tell them that the meeting starts at 7.30. or 7.20, if you don't want to sound typical lah. they'll show up at 8.05 to 8.15. kira ok la tu since your hidden attention is to start at 8.30. otherwise aaa, if you want them to come before 8, then start the program at 8 sharp... you go jump bridge first, die first, reincarnate yourself and then bertaubat for stupid instructions you wished to be fulfilled by your fellow malaysians. 

you did this too right? right? ececeyyy... hahaha . source


heard of "janji melayu" ? that's the term for this case. so faiz subri. no need pakai baju melayu sampin songkok bagai... just come late. that surely shows major malaysian punya identiti. hahahaha


2. we buy blinkers/indicators separately

malaysians are psychic. really. most of us. you see a car in front of you, closing a simpang or something, you surely extremely fantastically pasti that swear words will come out of your mouth. just be ready to maki.  if you takmau maki pun, you certainly putting your foot on the brake already. why? malaysian drivers know best. go tanya around. hahaha

malaysians are kaya people. rich. wealthy bunch of brainless tards. not all la. i'm talking bout the ones yang bought kereta without buying the indicators. or blinkers. we call it signal. that's why most of the time you can see drivers masuk simpang, take over, change lane etc without bagi signal. 1, because we can read minds. no need to tell others you wanna masuk kiri or kanan. they know. 2, those yang bagi signal are super kaya, because they could afford the indicators yang normally cannot be found in cars in malaysia. and they're not great malaysian la of course. great malaysian read the next action by heart laaa. luls~

source
malaysians don't like being so straightforward. nak masuk simpang, nak tukar lane, bagi signal. pffttt.. tadika stuff. go check their lesen. competent or still L. or P. =p


3. pickup line is the new nasik goreng USA

what the hell?. lol. anyways. malaysians have the sweetest lips and tongues in the world. figuratively, thankfully. you wanna blend in the crowd? arm yourself with a bible of pickup lines. that, my friend, is your ultimate weapon in your arsenal to blowtorch melt the hearts of gadis2 hakak2 hadek2 mak2 anywhere in malaysia. 

really. who doesn't like sugarcoated words and phrases and sentences which arguably yet technically meant to shower your heart with cotton-like softness petals of sweet edible flowers. okay too much. but really, malaysians nowadays are essentially great with pickup lines. be firing them, or passing the baton, or tossing the boomerang... words uttered are the key to open up possibilities longed for whatever reasons. don't ask me. i only tau whose line is it anyway je. yeah i'm old sia. hahaha.



4. viralisation

malaysians once recorded among the top users of social media platforms. once ke? rasa macam still je. lol. they have one trait in common. the culture of "share first, sorry later". or rather "share fast! sorry? never" . lol. 

really meh? really horr... we might not possess lightning fast sprinters nor runners, or swimmers or whatsoever athletes. but malaysians are champions in the league of make-viral-whatever-pops-on-the screen. 

to be a great malaysian you must put aside your malu, store it in a tin milo, wrap it tight in kain or plastic, and bury it in the middle of hutan taman negara ahang. shame? shy? no such vocab in great malaysians' dictionary. malaysians seek attention at their best. makan paling banyak ke, climbed the highest billboard ke, operating a crane without anyone's consent ke, planking on a motorcycle which is speeding at 130 kmph ke... whatever lah. all must be recorded. video, baby. upload it. share it. like it. comment. bash. all in the name of a desired fame.

if you see a house on fire, you must quickly take your phone out! before you dial or call for help, you must take picture of the inferno. selfie sedas dua as memorabilia. post them in your instagram, on facebook, twitter. wait for people to like and comment. attend their questions and respond as quickly as possible. you don't want people to wait for your reply right? house is already on fire. what to do. other people there also taking pictures of themselves with the collapsing house as background. it's a once in a lifetime opportunity maaa... where got people bakar rumah hari2, right? 


5. haters and supporters are life!

great malaysians can be great trend setters, great followers, great supporters, and great haters at miraculously the same time. how people divide themselves into groups and clans, i have no idea. but yeah. bobo, coco, nur sajat, ayda jebat, hiphopers vs ravers vs k-popers, budak pavi budak klcc budak LRT budak MRT... eh so much more lah cults in malaysia nih. bleh hari2 feature kat #motifviral. eh

one thing for sure, you have to choose your side. you know like anakin... sorry, darth vader offering luke to join the dark side? yeah. to be or not to be. if you like to go with the flow, just support whatever most great malaysians are bashing day and night, inside out. if you wanna stand out and make your own cult or something like magneting the spotlight onto yourself, you can go against the crowd. may the odd be ever in your favour, dear raver. ekeke


how's it? ada kena one? kalau ada, then you're on your way, you're on the righteous path... on becoming... another. great. malaysian.




Sunday, January 8, 2017

"Before 30: A Reflection" - HAHAHAHAHAHAHAHASDFGHJKL

di entri ini aku rewrote reflection yang aku dah buat masa zaman study dulu. masa foundation years. i think back in 2006 kot. omg... 10 years agoooooo... aiyooooooo.... xD

"reflection" ni kitorang kena tulis on weekly basis untuk subjek Language Development. setiap minggu kena berbeza tajuk/topik. so.. camne aku leh came up with this crap niiihhhhh.... hahahahahaha

aku copy sebijik2 seperti mana yg aku dah tulih and print dan hantor kat lecturer. so, i actually had a good laugh bila baca balek reflection ni.... sebelom aku slowly senyap then stressed out macam nak terjun lombong... gaaahhhhh.... 30 oooiiii!! LOL

saje nak share. bacalah kalo sudik! ^^

sekadar hiasan xD



3TESL 3


Reflection – My Before-30 Plan.       

            People always ask me, “don't you have a girlfriend?” or “will you own a house in the next five years?” I often smile at the questioners, and answer them that ‘time will tell’. Yup, all those speculations and unwanted questions are in my before-30 plan. It means I have to achieve all my hopes and dreams before I turn 30, so that I will not be a 30 year-old bachelor with low monthly salary of a common job, no savings with no car or motorcycle to ride on. Hey, what do you expect from a teacher-to-be like me?

            In my plan of dreams (yeah right), I want to find a girl to be my wife during the final year. Not that I will marry her in that very year, or the year after, but I feel it is much safer to have a girlfriend (future wife, I would say) during that time, rather than after 30. Come on, we have to do some scouting before sticking to one, right? And the process will take time. Why not now? Nobody likes me so far. Hehe.

            After the graduation, I will be sent to a school to start my career as a teacher. In a way I have to worry about my ehem2 *coughs* which may be living far from me; but mind that later - by hook or crook I need to adjust the matter anyhow - situation-dependent. Now, salary. I hope our starting income will be more than what today’s new teachers are receiving. With at least RM 1800 for starting, I won’t have to save money for a long time to pay PTPTN. If I can save up to RM 500 per month, I just need 3-4 months to pay them back. Then I can focus on buying a house, car and wedding. Yet of course I will continue giving money to my parents. I won’t forget about that.

            Wise man said a man needs a minimum of three keys before marrying a lady – key of knowledge, house key, and car key. Well by that time I am already a bachelor's degree holder, which is the knowledge key. But instead of holding a degree forever, I plan to get a scroll of Masters during my early years of teaching. Economically, Proton Savvy or Perodua Myvy is quite a good car for two. They're considerably and reasonably priced, and consume little less petrol than other cars. What? At least better than Kancil of course. No worry, I won’t be satisfied as long as Honda Jazz exists in this world. Then I have to save more money for a house, and to ask for my lady's hand from her parents. Generally, marriage (wedding, maybe?) blows much money, and that is why I plan to start saving money as early as possible.

            Phew, so much to do, so do not know where to start. But I always remind myself, that we can plan things, yet God makes the decisions. Thus, praying hard is one of the ways to please Allah to grant me whatever I want, and to make my dreams come true. Long live A'anism! (okay that was random).

*******

HAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!

see!? see??!! aku ambitious kooooootttt! xD 

final year nak carik gadis, nak bertunang... puuiiii!! final year aku aritu sebok berjimba dan berpraktikum kot! celahnye mencarik gadis? haha. gadis carik aku?? lagi jaoh laaaaaaaaaaa.... bhahaha xD . berangan tak hengat. siap nak risaukan si dia dok jaoh daripada aku kot! ekeke. klakor2 

masa aku menulis reflection ni, aku single. hahaha. masa tu memang tak terpikir sangat. cuma berangan2 camtu je la. tak berapa matang lagi tuuu... pikir pon tak berapa jaoh. ekeke. maklum laahh... orang takde experience berpacaran dan berkejatuhan dalam kechentaan~ ^^

oh. PTPTN. aa, memang pengajian aku ditaja oleh KPM, BPG semua. alhamdulillah. tapi satu benda yg korang perlu tau kat sini - aku berhutang dgn PTPTN sebanyak RM1500 tau! camne lak tu??

hiks. acaranye camni.... 

sebelom aku dapat tawaran maktab, blajo TESL ni, aku dapat banyak gak ofer daripada institut pengajian laen. biasa la, lepas SPM kan - semua orang nak soh amik kos kat tempat dia. sekali tu aku dapat interbiu utk program Perancangan Bandar dan Wilayah... tup tap tup tap, aku lulus interbiuu tu. then sampai la surat offer daripada UITM! katanya;

"TAHNIAH! anda berjaya memikat hati penemuduga kami dengan English anda yg lintang pukang, serta lukisan bangunan anda yang huduh. walaupun anda tak hensem, kami nak jugak tawarkan program Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah kat anda. terima tak terima, belakang kira. bersama surat ni kami sediakan duit raya RM1500 (terima kasih PTPTN) buat anda beli baju baru dan kasut yang cantik untuk dipakai semasa belajar di sini nanti. mudah2an anda bertemu jodoh. "

hahaha. so itulah puncanya aku hutang PTPTN sbyk 1500! aku cash-kan cek tu, then aku pon beli la barang2 untuk masuk blajo kat UiTM. dapat surat tu seminggu sebelom tarikh daftar. aku dah kompiden nak amik course tu weh, sebab tu aku selamber je belanja duit starter kit yang dibagi.

sekali... Tuhan punya perancangan... hambik kau An. lagi 3 hari tinggal utk daftar kat UiTM Sri Iskandar, Perak, ... abang posmen datang depan rumah, bagi satu lagi surat - yg memang aku tak expect langsung.

itu lah! ini lah! surat tawaran melanjutkan pelajaran dalam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Pengajaran Bahasa Inggeris untuk budak2 kecik dan comel! (well masa tu dia tak tulis la TEYL.. dia ckp TESL... siap program berkembar dgn universiti luar negara... memang aku buntang mata la weh~~ hahaha) *UPDATE.. aku quote Hanisah ye... "KAMI DITIPU!!" hahahaha xD

gedebak gedebik gedebuk... aku ended up amik program kat maktab tu.... itu jugaklah yang menjadikan aku - aku sekarang ni. alhamdulillah. perancangan Tuhan tu sangat adil dan terperinci. ^^ 

jaoh lak aku melalut. hahaha. so, itulah kisahnye camne aku leh berhutang dengan PTPTN . jelas skrg? hehe

speaking of gaji. yeah! masa tu... kereta2 tu je la yang wujud dalam istilah mampu milik-nye~ aku memang berkenan kat Honda Jazz. sampai skarang pon aku dok suka Jazz lagi. tapi since Jazz mahal, tak reti2 nak turun harga... mungkin aku terpaksa kambus niat tu kot. lol~

tapi tu la... rasanya perancangan aku still on kot. rasa nak kena ada rumah dulu, then kereta 2-3 belas bijik, baru kawen. ke... korang rasa camne? hahaha


lawak2. sonok rupanya tulis reflection ni. nanti klo ada lagi aku jumpak yg senonoh2, aku share ek? ^^

*****

hepi? terhibur baca? hehehe.... aku pon terhibur gak bila baca ni ritu. ritu tu masa aku baru2 kerja bagai. umo aku pon dalam 25, 26 camtu. umo gedik2 gittewww...

now? now?... now i'm 30.

yep. 30 this year

2017

30

.

WHAT THE HELL HAVE I DONE WITH MY YOOOOOUUTTTHHHH!!!!???? APAKEBENDA YANG AKU DAH ACHIEVED OOOOIIII!!??? AAARRRGGGHHHH!!! SETEGHRESSSSNYAAAAAAAAA!!!!!!!

Saturday, January 7, 2017

Hidup Ini Bagaikan Mesin Basuh

kekadang aku tengok mesin basuh... aku rasa macam ada kaitan dengan kita. well.. opkos korang akan cakap ye lah, dah kita memang basuh baju basuh kain segala, memang berkait la pon. aammm...

omg i just can't even. xD source


bodo gak aku buat pernyataan camtu. hahaha. tapi aku maksudkan dari segi analogi tau. cer korang tengok mesin basuh berdekatan. tak kesah la mesin basuh kat rumah korang ke, kat rumah jiran ke, kat kedai dobi ke... ehehe..

mesin basuh.

mesin basuh ada macam2 jenis, macam2 nama, macam2 fungsi. kalo nama tu, ikot company yang buat la kan. macam samsung, hitachi, electrolux, alba, mitsubishi, john lewis, kenmore, LG, etc etc. ada yang dibuat di jepun, ada di korea, amareka, jerman, itali, perancis, china...

mesin basuh dibuat dengan macam2 fungsi. jenis top load.. jenis front load.. ada yang manual macam dolu2.. ada semi auto, ada fully auto.. now siap dengan dryer skali pon ada. semuanya sebab permintaan dan gaya terkini/masa kini. opkos, ada yang mahal, ada yang murah. tapi itu subjektif la kan. ikot keperluan dan kemampuan masing2.

mesin basuh sebelum diguna mesti kosong dalamnya. kan? mesti la kosong, sebab kita nak load baju kain seluar spender cadar selimut tilam peti ais kereta kebal dalam tu untuk dibasuh. huhu. itupon kena tengok keupayaan mesin jugak. ada yang mampu 7 kilo. ada yang 10 kilo. ada yang mampu 14 kg, 17kg, 20kg... depends kat jenis dan fungsi mesin basuh tu. so, nak load pon kena pikir. kalo mesin larat 7 kilo maksimum, jangan la isi sampai 10, 15 kilo sekali nak basuh. sian mesin tu. ehe

here's the right meanings to the symbols. hahahasource


dan isi perot yang kita nak sumbat pon kena la tengok jugak... tak semua pakaian bleh dibasuh mesin. takat t shirt, baju cotton, seluar khakis, kain batik, gebor, stokin... okay la masuk mesin kan. macam baju batik, kain baju sutera, baju dalam, kasut kulit, heels wedges kasut Jimmy Choo sume tu... jangan la campak dalam mesin... kang tercabut tapak kasut ke, koyak labuci ke, pecah kain sutera ke, tercarik lace kat bra ke... kan ke sedih tu? pastu salahkan mesin basuh lak. padahal sape yang tak considerate masa nak sumbat sume benda tu dalam mesin tadi? sape? sape? haaa... eh emo lak. ehek

bila dah load, baru start basuh. memula isi air.. pastu sabun or detergent.. pastu softener kalo perlu/nak. dah basuh cuci2, kena buang air basuhan yang kotor2 dan tak perlu tu, masuk air lain untuk bilas. lepas bilas, keringkan air dulu, spin kain baju semua. pastu kalo ada fungsi dryer, boleh keringkan teros. kalo takde, kena keluarkan pakaian yang dibasuh tadi, untuk dijemur. sidai bagi kering. haaa... gittew~

macam tu la hidup ni pon... kena basuh baju bila perlu. jangan longgok je biar berkulat. nanti takde baju nak pakai, camne? haaa. jom, gi dobi.

ok tu je. bye, nak gi basuh baju.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


goddammit... aku terjumpak quote ni lepas terpikir pasal mesin basuh tu.... rupa2nya memang dah ada orang pikir macam aku pikir... asdfghjkl ... baru nak rasa special jap... -_______-