About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, January 23, 2017

Lelong! Lelong!

ni kisah lama, beb... taon lepas... bulan berapa ntah... tapi.. aku tetibe teringat hari ni... so aku nak cerita hari ni. huhu...

al kisah umah aku dok menyewa sekarang ni takde mesin basoh. ekceli masa masuk dulu pon memang kosong langsung2. aku dengan hosmet2 aku yang beli barang umah sket2 bagi buleh duduk. TV, peti ais... tapi mesin basoh je kitorang tak beli. hahaha

jadi bila kitorang nak basuh kain baju, samada kitorang basuh tonyoh dengan tangan, atau hantar ke kedai dobi, ke laundry. masa tu pusat dobi laundry layan diri ni tak berapa nak ada kat area sini. so, option terbaek ialah aku hantar ke kedai dobi yang sediakan perkhidmatan mencuci - siap keringkan dan lipat. muehehehe. pemalas kan aku? hiks

tapi tak semua baju suar laa... spender bagai aku basoh sendiri hokaayyhh... hesh. mula la pikir bebukan tu. eh.

anyways. nak dijadikan cerita. aku ni jenis setia. dah kenapa tetiba? hahahaha. aku nak kabo, ada satu kedai ni, yang dari mula aku hantar kain baju ke situ, sampailah ke sudah memang situuuuu je aku hantar. takde pegi ke kedai dobi laen dah. situ memula dulu singgit sembilan posen sekilo pakaian. lamaaaa sket, naik dua hengget. lamaaaa sket, naik dua hengget doposen. hesh... tapi apakan daya. aku kan setia. tetap jugak hantar situ walopon ada je kedai dobi laen yang caj lagi murah untuk servis2 yang sama. haaa... mesti korang cakap, setia ke.. sengal.. ekeke xD

koman2 seminggu sekali aku hantor pakaian nak dibasuh kat situ. seingat aku, ada 3 owner dah pegang kedai tu selama aku dok hantar baju. dari customer, sampai jadi member dengan akak dobi tu, dengan brader tokey kedai tu. pekerja dia pon dah kenal muka aku, nama aku. masuk je kedai, takyah cakap apa2. letak je bakul or bungkusan pakaian nak basuh, dorang timbang2, bagi gerenti kat aku besoknya siap. haaaa.. nampak? dah jadi abang kawasan. hahahaha. kalo kat customer laen dorang tanya dulu, nak amik bila. hehe. see? see? betapa kesetiaan itu mengundang bahgia? hahahahaha

namun...

namun...

kesetiaan ku dikhianati... huk...

terjadinya satu peristiwa yang membuatkan aku takde dah hantar kain baju nak basuh kat kedai tu... sedih. serik. tobat lahom. haih~

that day, aku hantar bungkusan baju macam biasa. tapi tapi... aku macam unhappy nak basuh baju. macam ada premonition je. huhu. tapi tetau la kenapa masa tu. takpelah, aku abaikan je. aku pon gi kedai tu cam selalu...

bila sampai kat kedai, aku tengok yang kije layan customer masa tu... eh.. bukan regular. bukan tokey kedai mahupun pekerja yang biasa aku tengok. orang baru? ye la kot. anyways, aku buat rutin aku. letak bungkusan baju kat atas penimbang. then pekerja tu pon catat berapa kilo pakaian tu. pastu tanya nama aku. hoh... sah orang baru. hmmm. pastu tanya nak amik bila. hoooohhhh. seteghes jap. maklumlah... keistimewaan dah takde. ahaks!

banyak gak baju aku hari tu. seminggu punya pakai. baju keje, seluar kije, t shirt pakai siang, t shirt pakai malam, seluar trek, stokin... eh banyaklah. ada dalam 7 kilo lebeyh seingat aku. takpelah. management baru la kot. kot. tak mesra pelanggan. sokay. no biggie. manusia beza2.

em. beza sungguh kali ni... sampai aku tak hantar situ dah pastu. haih.

why?

the next day aku gi kedai dobi tu. nak collect 7, 8 kilo punya pakaian. kalo menurut bil yang aku dapat, collection day nye ialah the next day tu lah. okay. aku pon pegi kedai, bawak bil/resit tu. sampai kat kedai, lapang je aku tengok. aku masuk kedai, tekan loceng pat lima kali, baru ada orang keluar jenguk. pekerja semalam tu jugak. hmm. and then dia datang kat kaunter, tanya aku

"encik nak hantar baju ke?"

ammm... terkedu jap. aku datang siap pegang resit, takde bawak bungkusan apa2... camne laaa dia boleh cuba break the ice camtu skali. adooihh. so aku kabo la, aku nak amik baju. semalam dah hantar. aku pon tunjuk resit aku kat dia. then dia amik resit, pegi cari kat area bungkusan2 pakaian yang dah siap dicuci. pastu dia datang balek kat aku sambil bawak satu plastik bungkusan. aku tengok bungkusan kain baju tu. okay, nama aku. siap dengan nombor resit/bil. ayte. aku pon bayar, cakap mekaseyh - walopon dia tak jawab pon ucapan aku in return - dan balek umah dengan bungkusan tu.

macam hepi ending kan? teeetttt. haha

sampai je kat rumah, aku pon keluarkan pakaian dari plastik dobi. and then... i was like... eh.. amende ni. apsal kain baju seluar ni tak familiar ni... corak, kaler... eh ni bukan baju aku. dia tercampur ke? hmm.. positip lagi. aku pikir dia tercampur dengan baju2 aku. pehtu... aku keluarkan lagi... ah sudaaaaahhhh... ada panties pompuan, dengan tiga pasang bra... adduuuuuhhhhh... kompem2 la silap isi teros niiiii... T_____T

maaf tanya.. in case ni baju2 awak yg tgh baca ni... umm... kenapa awak basuh sekali dgn berus ye? ^^"


seteghes kejap. haih... patut la aku tak sedap hati je semalam. ni la mendenye kot. dah tu cemana ni?... ada camisole, spaghetti strap, ada tube... aaaarrgghhhh!! kalo korang terpikir aku teruja berlaku kejadian sedemikian, you're dead wrong. ni bukan macam kes termasuk terdandas terpompuan yang jadi masa kat UM dulu tu weh. ni upsetting nih. Zzzz.... sudahnya aku lipat balek baju2 kain seluar sume tu, masuk dalam plastik - yang sah2 tulih nama aku dan nombor resit yang sepatutnya mengandungi pakaian aku - then aku gi kedai tu cepat2. positip2. bengang memang bengang, tapi aku tenangkan hati, pikir maybe dorang salah masuk plastik je. my stuff still kat sana lagi.

and then aku sampai kat kedai tu. and pekerja tu lagi yang entertained aku. aku cakap elok2,

"kak, saya rasa kedai dah tersalah sort baju.. saya dapat kain baju orang laen, bukan saya punya. plastik je betul nama saya, tapi isi baju orang laen."

dia amik bungkusan tu dengan buat muka kerut2 dahi, buat muka macam heran sangat ... or tak percaya kat aku. memula aku chill la lagi... tapi lepas dia cakap satu ayat ni... aku memang pissed off teros. memang tarik muka teros. haih... dia cakap apa?

"eh. kenapa encik ambik baju orang laen ni?"

'______'

what?

what was that?

dia tanya aku kenapa...aku...ambik baju orang laen..? KENAPA . AKU . AMBIK . BAJU . ORANG . LAEN?? AKU!???

hooolllyy shiiiitttttt.... memang aku masam teros muka! panas telinga, panas je pipi. aku marah betol laaaa centuuuuu.... jadah apa dia tanya aku camtu? aku ke yang sumbat masuk kain baju dalam mesin, basuh, keringkan, lipat, tulih nama dan nombor resit kat plastik bungkus, isi baju, serah kat diri aku sendiri?? aku ke yang pegi punggah baju2 orang tu sume masuk dalam beg plastik aku sendiri??

aku memang pantang sungguh kalo orang dah salah, tapi tak ngaku salah. lagi super pantang bila dah salah, tak ngaku salah - pegi salahkan orang laen pulak. lagi2 super duper pantang bila yang dipersalahkan tu ialah aku - yang dah disusahkan oleh kesalahan dia yang dia tak ngaku tapi tuduh orang pulak . baabuuuuunnn laaaaaaaaaaa~~~

faiinnn... aku tak mengamuk time tu. aku tenang jugak. macam biasa lah. senyum. hide it behind your smile, an.. hahaha. so aku cakap elok2. kak, jangan la tanya macam tu. saya cuma customer  yang hantar baju nak basuh, amik baju bila siap. prosesnya mesti la dari pihak akak kan? takpe. akak cari dulu baju2 saya. ada tu. tersalah plastik je, kan?

baek je aku cakap. aku pon tak tau kenapa aku tak simbah petrol kat kedai tu macam aku simbah petrol kat longgokan sampah yang orang tinggal depan rumah aku kat kampung dulu lepas tu aku sodok abu dia, kumpul dalam kereta sorong, sorong pegi hantar balek ke rumah orang tu sambil gitau aku dah tolong bakarkan untuk dia, most welcome. em em

maka dengan muka berkerut pekerja tu pon cari la entire kedai tu. to be honest, tak berapa bersungguh pon aku tengok. dia tengok2 bungkusan2 yang masih ada kat rak2 pakaian tu, bukak and selak2 gitu je. pastu setiap plastik yang dia bukak, dia tunjuk kat aku sample baju yang dalam plastik tu - kot2 la ada mengena baju suar aku kan. hmmm... aku berdiri je tercegat depan pintu masuk dobi sambil tengok dia ke hulu ke hilir bukak plastik. bukan aku taknak tolong, tapi dia sendiri cakap "encik tunggu situ ye, saya cari kejap" . aku offer nak carikan. aku tau la baju aku, mesti kenal. dia kata takpe2, dia cari, nanti takut tersilap lagi. sigh...

anyway, aku pendekkan cerita... lepas dia dok mundar mandir cari pakaian aku yang betul tapi tak jumpak2 jugak wlopon dah ulang alik lokasi yang sama tujuh lapan kali pergi balek... aku cakap takpelah kak... aku ada banyak kije laen nak buat daripada melayan dia pi mai pi mai buat muka heran kerut2 dahi dia tu... maybe dia pelik - kalo tertukar baju from machine pon, paling tidak baju2 tu mesti ada kat dalam bungkus2 yang laen. melainkan ada orang laen yang dah amik bungkusan yang ada kain baju aku, then memang takde la kat kedai. aku positip cmtu je lah. maybe ada orang dh amik. tapi setakat ketika aku nak blah dah, memang takde my stuff.

"camni lah kak. saya tinggal bungkusan baju orang lain ni kat sini. ni nombor telefon saya. bila jumpak baju saya, tolong hubungi cepat. or ada orang pulangkan baju saya, sampaikan terima kasih saya kat dia, dan  bagitau saya terus. maaf lah kak, saya terkilan. dah lah benda jadi sebab pihak kak yang cuai, kak pulak kata saya macam tu. takpelah. harap lepas2 ni elok2 la sikit buat kerja. jaga customer. especially yang returning customer macam saya."

sambil dia tak habes lagi buat muka hairan dia tu, aku tulih nombor tepon kat kertas, then lekat kat plastik baju yang nama aku tadi guna selotep. aku jalan ler gi kat keta dengan hati hampa. sedih mikirkan pakaian2 aku yang tah apa la nasibnya. memang la kain baju suar sume buleh beli. tapi kalo dah baju2 yang hadiah orang bagi, yang dapat masa event2 best, yang pemberian arwah, yang beli memahal... gone camtu je... ko rasa? ganti cemana? sama ke nilainya? =(

yang lebih menghampakan lagi.... haih... sepatah "maaf" or "sorry" pon tak keluar dari mulut pekerja tu. ya Allah... sah2 la dia yang cuai, penyebab jadi salah ni bagai sebab memang dia the only pekerja situ masa tu. masih lagi nak ngelat, dok tanya macam mana boleh jadi camtu... macam mana boleh tersilap... tersalah.... tanya kat aku plak tu. hesh. mana la aku tau bukan aku yang kije situuuu. at least kalau betul pon bukan salah kau (which aku rasa mustahil la bos dia yang nak turun cucikan kan...) ko mintak la maaf atas kecuaian pihak dobi... paling2 pon cuma cakap nanti kami hubungi encik kalau dah jumpak baju suar aku balek. kalo tak, kami bayar ganti rugi. ganti? duit boleh la bayar. tapi nilai pakaian2 aku camne? sentimental value buleh ganti ke?

itulah kali terakhir aku pergi hantar kain baju untuk dibasuh kat dobi tu. dan aku mula ada trust issue dengan kedai dobi. bukan kedai tu je. semua lah laundry yang manusia laen yang handle cuci basuh baju sume. sejak2 tu lah aku berjinak-jinak dengan dobi layan diri yang sekarang ni bercambah bak cendawan tumbuh lepas hujan. hehehe. alhamdulillah. i know i can trust myself. ekeke

so, adik2. moral of today's story... basuhlah baju sendiri. jangan harap orang basuhkan. bhahahaha. hoih. panjang nau aku merepek. gigih lak korang baca ek. hikhik. mekaseyh layan aku mengomel. ^^

apa laa nasib kain baju aku yang gone with the wind tu ye... ehe..

No comments: