Friday, June 22, 2012

Siri Jom Tawen-Tawen! - Sireh Junjung

Assalamualaikum, hai bakal-bakal suami soleh dan isteri solehah sekalian. ^^

kalo dalam siri yang lepas aku cerita pasal hantaran kawen dan duit hantaran, kali ni kita masih dalam bab hantaran. cuma, aku nak kecikkan sket skop perhatian korang kat salah satu hantaran feveret aku yang insyaAllah tak lapok dek hujan tak lekang dek panas, sepanjang zaman;



Sireh Junjung.

zaman sekarang dah moden. dan maju, kata orang. jadi... kebanyakkan jenis hantaran perkahwinan pun semuanya nak ikot arus perdana lah kununnya. letak iPad, iPhone, tab, laptop, cup cakes bla bla bla. tak kesah la tu. hak masing2. =)

cumanya... aku rasa sedikit ralat bila tengok rata2 anak muda sekarang ni pandang remeh pada hantaran sireh junjung. maaf lah kalau korang rasa aku ni kuno ke, zaman melayu melaka ke, tak boleh terima perubahan ke... ehe. boleh berubah. dan memang perlu pun. tapi pada aku, there are certain things that should remain as they are. or were. and to an extent, if it ain't broken - why fix? ^^

ok. tu mukadimah. hehehe. meh sini nak tanya korang. pernah makan sireh tak? yang lengkap dengan bahan2 dia? cer angkat tangan, nak bilang... hahaha. tipu dosa tau. =p to be honest, aku kecik2 dulu selalu makan sireh. dah besor ni je jarang2 sekali - sebab dah takde orang yang nak lipat-gobek-kan untuk aku. lalalaa~

bagi yang pernah makan; tahniah. tentu korang tau rasa dia macam mana, kan? pahit tobat.. dengan masamnye, manis, kelat.. sume lah buleh rasa. haa... kalo korang nak tau, sireh junjung yang dibuat hantaran tu, sebenornye melambangkan suka-duka, pahit manis dan asam garam rumahtangga yang dibina. dalam kan maksud dia? ^^

meh kita cungkil satu-persatu makna di sebalik bahan2 nak buat sireh junjung ni.

1. daun sireh.
daun sireh ni memang femes dalam kalangan masyarakat melayu. bukan sebarangan daun sireh boleh dibuat sireh junjung, tahu? kena pilih elok2...betul2.. saiz, warna, jantan-betina nya. 

biasanya orang guna sireh jantan untuk buat hantaran (macam berubat jugak la). macam mana nak kenal? hehe.. aku cerita len kali. ^^ then, bilangannya mestilah ganjil. ramuan utama sireh junjung ni umpama kesederhanaan dalam hidup berpasangan. bak kata orang tua2, kesediaan hati menerima seadanya. hehe


2. gambir
tak. aku tak typo kat situ. bukan gambar, bukan gambor. memang gambir. hahaha

kalau sireh rasa kelat, gambir pulak rasa pahit. jadi simboliknya... pahit maung ku telan jua, demi hidup bersamamuuu oh kanda, oh dindaaaa..^^


3. kapur
kapur tahu kapur? yang cekgu2 tulis kat papan hitam tu... yang korang sapu kat kasut adik2 korang kat skolah rendah tu... haaa. kapur la tu! hee... tapi kapur untuk sireh junjung laen laa~ boleh makan punya~

kalo makan sireh... korang akan rasa pahit, payau.. dan paling penting panas. lol! orang kimia, sila terangkan kenapa makan kapur dengan sireh rasa panas. =p ok. kapur warna apa? putih kan? haaa... itu melambangkan kesucian hati pasangan dalam memberi dan menerima tatkala hidup bersama.. lomantika abehs ouh. hehek


4. buah pinang
selalu tak dengar pepatah.. bagai pinang dibelah dua? mesti selalu~ haha. tapi benornye... takde la sama simetri pon kalo korang belah pinang tu... kacip la tengah2 macam mana pun, karang senget2 jugak. =p

tapi lepas korang belah dua pinang tu, cer cantumkan balek. mesti boleh fit, kan? haaa. tu la maksudnya pinang dibelah dua - saling melengkapi! simbolik suami isteri yang ada kelebihan dan kekurangan masing2, tapi itu jugaklah yang menyatukan dorang. aww~ ^^


5. cengkih
ada sesetengah tempat dorang sebut bunga cengkeh. ikot la, janji korang tau yang mana satu cengkih. hehe.

ini betol punya pedas. kunyah dia saja pon dah rasa nak telan air milo ais free, inikan pulak dicampur dengan sireh dan kapur. haruslah mintak se-tupperware tutti frutti! hahaha


orang tua2 kata, cengkeh nih lambang kesetiaan. aku tak pasti la camne lak dorang leh kaitan kan.. tapi itulah. =) mungkin inilah penyebab ramai orang tak suka makan sireh - siap muntah2 bila kunyah sireh junjung. sebab? tak tahan daulat. eh, pedas.

jadi... nak tengok orang tu teguh peribadi, sedia setia ke tak... bagi la makan sireh + pinang + kapur + cengkih... tengok dia kunyah dan telan ke... kunyah dan luah balek ke... or tak sentuh pun. hehe~ tak note ye kawan2... ada lagi orang2 tua yang suka menguji camni... aku pesan siap2.. hee~


*****

vrooom vrooomm!! dah? paham tak apa aku membebel tu? hahaha. aku tau, mesti ada yang kompius - ko nak suroh buat sireh junjung ke, ko nak suroh kami mati tercekik sireh? LOL

aku cerita tuuu... berdasarkan pengalaman, dan pembacaan. itu suma doluu2 punya. sireh junjung orang hantar bukan suroh kau  buat tempek kat dinding jadi wallpaper... ataupon lipat2 buat trumpet, tiup2... dulu orang makan bahan2 sireh junjung tu. sekarang ni je orang buat sireh junjung JUST sebagai hiasan, kepala hantaran dan penyeri rombongan pengantin yang bajet tertib gila bawak sireh junjung santek2 turun kereta dan jalan dari jauh menuju ke rumah kendurik dengan penuh ayu dan tampan orang melayu. kunun la... hahaha

dan sume benda yang aku list-kan tu... adalah bahan wajib atau basic. tapi skarang nih orang tak ikot sangat dah camtu. paling kuat pon ada sireh dengan pinang je. orang skarang suka hias sireh junjung lawa bukan maen! membukit tingginye ha. dah macam roti tisu kat restoran mamak impian maju kat bangi. ahaha. pastuh ada la pulak yang selit2 bunga lawang, kulit kayu manis, bunga hidup... nak bagi nampak santek, naik seri. baru molek nak bagi kat orang~ hehe..




jadi, aku harap... kalopon korang takkan makan sireh junjung yang korang2 insyaAllah akan buat sempena hari ber-cam-whore korang nanti, at least amik la tahu sikit2, simbolik bahan2 yang makcik pakcik, opah wan atau tokey butik tempat korang tempah baju pengantin tu sediakan dengan hantaran sireh junjung tuu~~ okeyh?

orang kata, biar mati anak - jangan mati adat. tapi aku lak kata... kalo anak pakat2 mati, dah tu sape nak sambung adat? ahak ahak. =p 

pikir2kan. wallahualam~ ^^ selamat pengantin baru!! 

3 comments:

IFA Athirah said...

ingtkn lbih kpd tradisi.simbolik ghupenya..

Suhaili Sulaiman said...

tpi skrg org x mau amal mkn sirih sbb kapor..takot terdedah kpd kanser, katanya...ironik, rokok hisap gak sehari sekotak..

antara said...

@ifa - yep. ada makna disebaliknya~ ^^

@eli - memang makan sireh tu buat breakfast, lunch, dinner hari2 pon kan...