About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Wednesday, June 6, 2012

Siri Jom Tawen-Tawen! - Hantaran Kawen

wooooo~~ sekarang ni memang musim laa... kengkawan aku smua pakat nak kawen. or at least planning2 nak kawen dalam tempoh terdekat.
alhamdulillah~ syukur la. dah sampai seru. dah sampai rezeki. lagipon benda baek, kenapa nak delay kan? why wait? hahaha

so dalam aku dok sebok2 menyendeng dengar cerita orang... antara perkara yang wojib dan selalu disebut-sebut.. ialah... hantaran. yeaaaahhh... hantarann.... wahai orang laki2, sila kecut perot ketaq lutot sekarang. ekeke

kalo sebot hantaran nih, dia terbahagi pada dua kategori. satu, barang hantaran. dua, duit hantaran. haaa.. berbeza, tahu? meh kita tengok satu per satu...


Barang Hantaran

barang hantaran ni adalah... barang2 yang diberi dan dibalas oleh kedua pihak pengantin lelaki-perempuan. dalam bahasa kasornye... barang2 yang korang suke dan paksa bakal laki korang belikan - untuk diri korang dan beliau sendiri - tanpa korang berbelanja lebih. wakakakaka xD



sumber

dalam budaya orang melayu... hantaran ni kira wojib la. secara adatnya, lelaki akan bagi hantaran sekurang-kurangnya 3 dulang, atau lebeyh - dalam bilangan ganjil. contohnya 5 dulang hantaran ke, 7 ke, 9 ke.. 101 pomboleyh, janji bilangan ganjil. so... seblah pompuan pulak akan balas lebeyh dari bilangan hantaran yang diterima, pun dalam bilangan ganjil. macam.. kalau belah laki bagi 7 dulang, pompuan akan balas 9 atau 11 hantaran. kalo laki bagi 1,357 dulang.. em.. itulah. hahaha

bab barang hantaran ni pon ada kesahnyaa. kat sesetengah tempat, cincin kawen dikira sebagai satu hantaran. kira kalo bagi 7 dulang, salah satu barangnye adalah cincin utk pengantik pompuan tu la. tapi, ada tempat laen pulak yang kata... cincin kira asing - tak masuk hantaran. hokhok.. so guys, kalo korang nak kawen tu.. risik2 la tempat dan family pasangan korang tu elok2. kalo dorang cakap hantaran termasuk cincin, untung lah. kalo asing2... hihi~~ duit lagiii~~ xD

biasanya barang2 hantaran ni... benda2 yang jadi keperluan si pengantin. kalo ikot trend skarang.. em.. cincin tu wojib la kan. then, naskah Quran, sejadah/telekung, kasut, perfume ... general la untuk dua2 belah pihak. kalo yang unik2 tu.. aa, ikot la kehendak masing2. ada je yang letak kunci kereta or kunci rumah sebagai simbolik hantaran. pergh.. syok la ampaa.. kawen2 teruih dapat keta... teruih dapat umah. cuci kaki je~ hikhik


sumber

benda2 lain.. kekadang tu benda2 makan pon dibuat hantaran. skarang femes orang bagi kek dan cup cakes. muffins. pernah je aku tengok orang bagi pulut kuning, tapi rare laa.. hehe. tinggal aku nak tengok orang letak maggi dengan set mc value meal je. hahahaha xD

haaa.. itu baru soal barang hantaran beb. duit dah tu. sesama la kan... =) tapi ni... yang seterosnya ni.. memang fokus kat kaum aku nih... *gulp*...


Wang Hantaran

normally duit hantaran ni parents si bakal isteri yang letak. aku pon tak paham kenapa. mungkin dorang lebih pandai 'menilai' anak2 dorang kot. hihi... tapi zaman sekarang ramai je gegadis yang letak sendiri wang hantaran untuk diaaa... so nasib la si bakal hubby... samada kau terlopong ke, tergamam ke, terseronok ke... itulah yang ko kena kuar bagi kat si dia dan family~

apa tujuan wang hantaran nih?? perlu ke?? hahaha. ini soalan yang dikemukakan para bakal suami yang kalau buleh kurang lagi.. sila kurangkan lagi jumlah duit hantaran yang dorang nak kena letak atas dulang tu... bukan apaa.. kalo dah bagi dia rm 10,000 tu dah banyak... apatah lagi rm 15 ribu, duoplo ribuu... tiga plo ribu pon ada ouh! baru duit hantaran je tu - belom belanja laen lagi. bhahaha xD

sumber


aku ada gak sembang dengan ramai orang. especially sembang dengan orang2 yang lebih tua, lebih pengalaman. bukan apa.. nak amik ilmu~ ^^ dorang cakap.. kalo doluu2... hantaran ikut tahap kespeselan si gadis tu. camno tu jang?

dulu2 paling penting bagi sorg pompuan tu ialah ke-tere-an beliau memasak. huish.. itu aset dan skill paling penting kot dalam nak dirikan keluarga. pompuan dulu wojib pandai masak. ada beza tau reti dengan pandai. kalo reti masak, aku pon reti. tapi pandai.. tak sumo org. handal masak.. lagi la tak ramai. haa... kendian .. kerajinan buat keje umah, serta skil2 ERT yang laen - macam menjahit dan bercucuk tanam. ekeke. siyes ni wei. menjahit, melipat baju, mengemas rumah.. sume tu menentukan berapa duit hantaran yang wajar diberi pihak lelaki.

pastuh... tengok status diri dan pekerjaan. kalo anak dara kompem2 la paling mahal. kalo yang janda tuu... maybe kureng sket. tapi kalo janda berhias mahal la pulak. hihi... then, pekerjaan. kalo keje .. nilai hantarannye tinggi sket. nak kau keje apa Temah? cikgu je? uih takde la tinggi sangat nanti. anak aku biase2 je, designer kat kolumpo tuu.. tapi mahei le sikit dari ayu anak kamu tuu~ =p kalo dok umah je, ngajo budak2 ngaji je, aa.. senyum lebor le si lakinye. ahaks.

tapi sekarang... wlopon org still tengok status empunya body, tapi paling orang amik buat benchmark ialah.. tahap pendidikan si gadis. tak caya? pegi la sembang dengan sape2 pon rakyat m'sia nih. sure2 korang leh dengar orang sebut2 macam "dia ni spm je" or "itu mahal tu, ada masters" etc etc.



sumber


yep. pendidikan menjadik ukuran sekarang. makin tinggi tahap pendidikan si gadis, maka makin tinggi la duit hantaran si lelaki kena sediakan. itu belom kes tengok result or jenis degree tu. dah kalo kau 9A straight.. takdenye same rege dengan yang 2-3 A je... kalo dia budak medic, tak abes blajar lagi pon dah gantung tag RM 14,xxx ... tu belom jadi doktor tu. kalo dah jadi? hahaha... tambah lagi 3-4 ribuuu~ mula la nak cari along meh! xD

em... yang spesis ikot pendidikan anak2 ni satu hal. then ada pulak yang jenis ikot keturunan atau status sosioekonomi keluarga. let's say budak pompuan tu keluarganya biasa2 sederhana, hantarannya mungkin tak semahal anak2 orang berstatus berpangkat tinggi. walopon anaknye tu repeat paper tetiap sem, extend bersyarat dah sampai limit, masak pun setakat goreng telur je, sukat air nak masak nasik pon tak pandai... tapi hantarannye mummy daddy kata paling koman 17 k~ sebab daddy kan ada title dato' kat depan... malu la kalo anak daddy ni org letak harga rendah2 je. itu baru sikit... belom kira kalo anaknye lawa... model.. retis lah pulak ke... masak kau jang... masak~~ nak sangat bini lawa.. ha, ini makannye~~~ hahahaha

tapi.. tu lah. aku tak cakap semuanya camtu. ade je family yang berlebih kurang. ramai je yang rasional, pandai reasoning. orang kita ni bukannye kapitalis sangat... takde la sampai level sosialis dan memperjuangkan Marxism. even kalo family mintak memahal pon... si gadis mintak rendah2 seadanya jugak. yang nak pegang duit tu, si pengantin... bukan family dia.. (wlopon kekadang ada parents yg cakap "ko menikah tu pakai duit tu lah, tahu?") hehe...

aku tak pasti adakah sume tu perkara yang wojib atau wajar jadi pertimbangan. yelah... nak cakap lebeyh2 pon, aku sendirik takde pengalaman mengurus nikah kawen orang ni. kang kalo aku ada anak nanti, aku lak letak rege memahei kat budak tu.. memang orang pulang paku buah keras kat aku. bhahaha xD mintak simpaaang .. lol!


sumber 

cuma.. aku nak ajak kita sama2 bukak mata la... perkahwinan ni benda baek. benda yang dituntut agama. why must you make if difficult while you have better options to ease it well? bukan aku nak cakap tak boleh mintak hantaran tebal2. boleh.. itu hak korang, wahai wanita. tapi... mohon janganlah sampai membebankan pihak lelaki... dah la barang2 hantaran nak kena kuar belanja... dah tu duit hantaran satu hal awak2 letak sampai 20,000... kang kendurik sebelah lelaki pun nak pakai duit lagi... hantaran awak saje dah same dengan satu majlis kendurik tahu? itulah yang nak buat kena meminjam sana sini tu... berhutang sana sini ... sudahnye gaji korang nanti abeh bayor utang je. anak dah 2-3, hutang kawen tak setel lagi. hihihi... bertabah ye wahai lelaki. ^^"


jadi.. moh le kita sesame pikior ye. adik2, kakak2, abang2... kalo nak kawen tu... bawak2 la berbincang elok2 dua2 belah pihak. kenduri-kendara hal masing2. tapi bab2 hantaran ni.. maaf cakap la.. selalunya lelaki yang garu kepala sket. so... mohon korang2 yang nak menikah tu... bincang la elok2 dengan family. bagi dapat kata putus yang senang dan buleh diterima pengantin dan keluarga kedua2 belah pihak.

ingat. boleh demand, tapi jangan sampai membeban. =)




wallahualam~ ^^

3 comments:

Anisa Hang Tuah said...

hmm

isu hantaran

aku tak letakkan harga semahal itu.
aku ni perempuan yg bukan dr kalangan org kenamaan

aku dgn pasangan ada juga bincang

dia kata nak byr harga mas kawen

gila hape

maskawen johor rm22.50

beli gas setong pun tak lepas

kakakaka!!

kalau hantaran tu

ikut kemampuan dia & persetujuan keluarga

we plan.

but Allah is surely the best planner of all

-__-

wallahua'lam

antara said...

aku doakan semua urusan baik kau dgn pasangan, family masing2, berjalan lancar, nis.

all the best! ^^

hasnika29784 said...

sebenarnya benda ni mudah jer kita berbalik kepada ajaran agama islam... ikut yang agama suruh jangan ikut adat..