About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, December 3, 2010

Telaga/kolam

hahaha...bila aku cerita pasal parit... baru teringat - kat blakang umah aku pernah ada telaga!

wohooo..telaga ni lagi kencang pautan memori aku dengannya. hehe... wlopon aku berani mandi parit...tapi telaga ni memang aku jauhi...tak pernah teringin pon nak terjun dlm tu. haha. sebabnya? sebab macam2 cerita aku dengar pasal telaga tu..^^

jiran seblah umah aku paling kuat menyakat. ye lah, bebudak lagi time tu...sonok la org2 tua ni nyakat. dikatanya telaga tu dulu, sebelom umah aku ada...telaga tu tempat jepun campak mayat2 orang kampung...pergh... imej2 ngeri memang tak dapat dielakkan ah. org tua tu cerita lagi, ada orang kampung kena kerat2, lepas tu humban dalam telaga tu...kepala rang paling banyak la...huhu...sebagai kanak2 yang naif dan menghormati org tua...aku percaya beb!!!

telaga tu bersih... yang ada pon kiambang n telipok je..ada la teratai selalu mekar menghiasi kesuraman telaga tu... tapi tu la...air dia tenang je... dah la gelap! pitch-dark black water. kalo celup tangan dalam telaga..kompem tak nampak tapak tangan dah...betapa kaya dengan moluska dan algae segarnya air telaga tu. heee... so makin takut la aku nak terjun...

nak pulak aku teringat...kalo aku mengail ikan.. puyu paling banyak aku lepas dalam telaga tu...dah la puyu ni berduri tajam...banyak lak aku bela dalam tu!! aiyo...mau bercalar balar kalo aku terjun. pehtu paling koman pon ada 5 ekor keli yang aku bela..and haruan...and belut...aku lupa berapa banyak... pergh~... bayangkan.. kalo aku terjun dalam telaga tu... haruan datang gigit, keli datang sengat, puyu datang toreh2 kulit aku.. belut datang tokak daging.. oh!! ada lagi!! kura-kura!! hahaha

tapi telaga gelap tu memang best kalo mengail...kompem dapat ikan ah!! harus la..lubuk ikan belaan aku. hee...

pernah sekali..aku terjatuh dalam telaga. masa tu aku kecik sgt lagi... baru lepas pandai berjalan. so kami sekeluarga dok la lepak2 amik angin kt belakang rumah tu...aku dengan jalan terkedek-kedeknye...innocent je jalan atas pelantar kat tebing telaga. sekali aku tak pandai stop, tak reti reverse... straight je aku jalan... kecebushh....masuk dalam telaga!!

muahaha!! semua orang panik (menurut cerita mama la). aku jatuh straight ke dasar..penuh selut, lumpur tu... sebab abah cakap nampak air terus jadi keruh..^^ apa lagi...paknjang aku pon dengan beraninya terjun untuk menyelamatkan budak kecik umo 2 taun lebih ni dari menjadi mangsa piranha!! hahahaha... seingat aku la...aku tak nanges kot. sebab cuak!! hahaha... tak bercakap seharian beb...semua orang risau..siap panggil ustaz lg..buat air penawar...kikiki... an an..^^

lagi satu benda horror pasal telaga ni... aku sendiri jadikan telaga tu tapak persemadian pelbagai jenis haiwan.. ^^"

kat rumah aku banyak tikos...so tahan la perangkap kan. bila ada tikus yg masuk...heee....aku masukkan tikus tu dalam plastik...ikat plastik tu bagi kedap udara...then ikat lak batu bagi berat!! lepas tu tauk dlm telaga...weee~...either tikus tu mati lemas sbb takde oksigen, or lemas sebab masuk air..^^". cicak pon aku buat camtu gak!! hahaha...kalo malas sangat, aku rendam je terus perangkap tikus tu..dengan tikus2 tu skali dalam telaga tu...muahahaha... hey!! tapi semua ni aku buat lepas kitorang menimba telaga tu ek..so memang takde dah ikan2 dalam telaga... jangan pikir bukan2..haaa.. =D

yeah!! menimba telaga!! itu benda paling syok dalam dunia!! abah sewa generator...kitorang panggil enjin... untuk sedut air telaga tu keluar, bagi kering. pergh...feveret aku ah! kat hujung saliran keluar air tu, kitorang ikat pukat/jaring.. supaya ikan2 yang tersedut keluar tu tak terlepas masuk dalam bendang! so dapat gak la hasil sket2...tak membazir~ ^^

bila telaga dah kering...apa lagi! segala imaginasi liar tentang mayat n orang mati tu semua hilang! sebab..nampak ikan haruan besar2!! ikan puyu, sepat dok melompat2 dalam selut...tunggu nasib je kitorang jadikan dorang lauk..hahaha...memang seronok ah. time tu abah dengan mama enjoy tengok je... yang turun menimba, mengagau ikan ni orang2 muda je.. aku dengan kengkawan.. ada acu, ada pak tam..ijam.. meriah!! semua bersalut selut! tapi puas gila...banyak siot ikan!! hahaha...hasil menimba tu kami kongsi la dgn jiran2...hee...syok hoo!!! ^^

lepas telaga ditimba...aku tak bela ikan dalam tu dah...dia jadi mcm yang cakap tadi la...tempat pelupusan bukti..haha.. paling takleh lupa..botol susu aku.. wheee!! itu, next time la aku cerita...^^

Wednesday, December 1, 2010

Parit

rindunya nak berkubang dalam parit

dulu..masa zaman budak2..kalo time2 cuti sekolah ni... pepagi bangun musti awal...hahaha... bangun pagi, terus lari keluar rumah..kenapa? terjun parit la!!!

rumah aku kat kampung... belakang rumah ada sawah...depan rumah ada jalan tar...depan sikit lagi..ada parit. ^^ kat parit tu lah aku harungi suka duka kenangan dengan mama, abah, kengkawan..hehe..

orang cakap aku pandai berenang...(sbb org yg ckp tu tak reti berenang..) huhu.. tapi hakikatnya memang aku tere berenang..hahaha.. bukan nak riak. tapi berbangga. sebab dari kecik lagi..sejak pandai bertatih lagi.. mama dah ajar aku berkubang dalam parit..berenang. so obviously pengalaman itu menjadikan aku mahir! ^^"

parit tu dulu airnya sejuuukk..dalaaamm...bersih dari sampah sarap. yang banyak pon, rumput2 air, kiambang... kalo musim air dalam...aku suka sangat berkubang dengan ajib, pian, piji...pagi sekali, petang sekali lagi.. haha. lawan sapa paling lama menyelam..sapa paling laju berenang. biasanya menyelam aku kalah...stamina tak power lawan budak2 hoki ni... tapi kalo berenang akulah champion. nak kuak apa...kuak lentang? kuak dada? renang berirama? smua aku pegang rekod. =D

tapi kalo air dalam nih...aku takut satu je... kura2. ^^ serius...kura2 suka duduk kat dasar parit..kat selut2 tu..pernah la terpijak cengkerang dia banyak kali gak masa berkubang. musti aku cepat2 berenang gi tepi...sebab kura2 ni kalo gigit, dia tak lepas dah...unless dia terkejut (mcm bunyi guruh kuat sangat) or...cara paling brutal...tebas kepala dia dari badan... em, sounds ganas.tapi tu la cara yg ada..nak biar dia tokak kaki kita lama2..berdarah2 tu? silap2 kita yg koma...siap daging kaki jadi lunch kura2 tu. ^^

kalo tak berkubang..aku suka mengail... korek cacing kat belakang umah...takpon cari siput kat pangkal padi..kutip banyak2...ha, mengail ikan puyu!! stail beb..klo nasib baek, dapat la haruan! nak lagi syok, kami bakar mana2 sarang tebuan...amik anak tebuan tu buat umpan. pergh...berpesta la aku, mama, dengan jiran2 semua...tahan kail tepi parit... best~ ^^ tak pon, agak2 bosan mengail..aku ikot angah menjala ikan...menjala best sikit, takyah tunggu lama...cuma tengok rezeki je.. tapi selalunya dapat la ikan2 sepat..buat lauk..=)

kalo air parit surut...aku suka memukat dengan ajib.. besh wooo!! tahan pukat... naik ikan haruan.., sepat, puyu..kura2 pon selalu sangkut. hahaha...kalo lagi surut, ktorang stil tahan pukat..sambil mengagau ikan. habis la sepanjang2 parit tu aku dengan ajib gagau ikan. segala lubang ikan kami seluk, tepi2 tebing parit tu... sambil berjalan, sambil buat lopak tapak kaki...nanti bila patah balek, check la lopak tu..mesti ada ikan . ^^ pernah gak terseluk sarang belut...tapi nasib baek dia tak tokak..kikiki... paling seronok seluk rumah haruan...adventurous beb!! sekali dapat genggam kepala haruan tu.. dah leh bayang dah makan malam lauk apa.. ^^ cuma unlucky piji pernah terpijak ikan keli...pap! kena sengat...wuuu...saket...demam budak tu. haha

dulu ada budak kampung ni bapak dia ada sampan kecik.. sampan tu la jadi mangsa aku dengan ijam, kengkawan... hantar orang gi mengaji pon pernah ye guna sampan tu. padahal naek basikal lagi cepat smpai..huhu..tu nama dia gedik. =D

parit banyak berjasa.. abah dulu rendam benih padi dalam parit, sebelum semai kat bendang. pernah mama dengan abah sama2 tanggung guni padi atas titi, nak seberang parit tu, nak ke sawah kami kat sebelah sana parit...sekali abah terpijak kayu reput kat titi tu...gedebussshhh!!! abah, mama, dengan guni2 padi tu masuk parit! hahaha.. aku bukannya nak tolong. siap gelak guling2 lagi tepi jalan..lepas tu terjun parit, berkubang sama..hehe.. lepas tu aku tolong la angkat guni padi tu balek...^^

hm..sebab parit gak la aku pernah terbelah tapak kaki..terpijak kaca... tapi klo tak salah, tu keja aku dengan ajib gak kot..bawak botol coca cola masa berkubang.. lepas tu terhentak ke tiang titi..pecah la botol tu...paham2 la kan. 2 hari lepas tu aku lupa pasal botol pecah tu...hehe..kena la balasan ^^ tuhan nak tunjuk...jangan cemari parit..hehe

haih..banyak kenangan aku dengan parit. huhu..rindu pulak nak mandi parit macam dulu2... =)