About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, December 3, 2010

Telaga/kolam

hahaha...bila aku cerita pasal parit... baru teringat - kat blakang umah aku pernah ada telaga!

wohooo..telaga ni lagi kencang pautan memori aku dengannya. hehe... wlopon aku berani mandi parit...tapi telaga ni memang aku jauhi...tak pernah teringin pon nak terjun dlm tu. haha. sebabnya? sebab macam2 cerita aku dengar pasal telaga tu..^^

jiran seblah umah aku paling kuat menyakat. ye lah, bebudak lagi time tu...sonok la org2 tua ni nyakat. dikatanya telaga tu dulu, sebelom umah aku ada...telaga tu tempat jepun campak mayat2 orang kampung...pergh... imej2 ngeri memang tak dapat dielakkan ah. org tua tu cerita lagi, ada orang kampung kena kerat2, lepas tu humban dalam telaga tu...kepala rang paling banyak la...huhu...sebagai kanak2 yang naif dan menghormati org tua...aku percaya beb!!!

telaga tu bersih... yang ada pon kiambang n telipok je..ada la teratai selalu mekar menghiasi kesuraman telaga tu... tapi tu la...air dia tenang je... dah la gelap! pitch-dark black water. kalo celup tangan dalam telaga..kompem tak nampak tapak tangan dah...betapa kaya dengan moluska dan algae segarnya air telaga tu. heee... so makin takut la aku nak terjun...

nak pulak aku teringat...kalo aku mengail ikan.. puyu paling banyak aku lepas dalam telaga tu...dah la puyu ni berduri tajam...banyak lak aku bela dalam tu!! aiyo...mau bercalar balar kalo aku terjun. pehtu paling koman pon ada 5 ekor keli yang aku bela..and haruan...and belut...aku lupa berapa banyak... pergh~... bayangkan.. kalo aku terjun dalam telaga tu... haruan datang gigit, keli datang sengat, puyu datang toreh2 kulit aku.. belut datang tokak daging.. oh!! ada lagi!! kura-kura!! hahaha

tapi telaga gelap tu memang best kalo mengail...kompem dapat ikan ah!! harus la..lubuk ikan belaan aku. hee...

pernah sekali..aku terjatuh dalam telaga. masa tu aku kecik sgt lagi... baru lepas pandai berjalan. so kami sekeluarga dok la lepak2 amik angin kt belakang rumah tu...aku dengan jalan terkedek-kedeknye...innocent je jalan atas pelantar kat tebing telaga. sekali aku tak pandai stop, tak reti reverse... straight je aku jalan... kecebushh....masuk dalam telaga!!

muahaha!! semua orang panik (menurut cerita mama la). aku jatuh straight ke dasar..penuh selut, lumpur tu... sebab abah cakap nampak air terus jadi keruh..^^ apa lagi...paknjang aku pon dengan beraninya terjun untuk menyelamatkan budak kecik umo 2 taun lebih ni dari menjadi mangsa piranha!! hahahaha... seingat aku la...aku tak nanges kot. sebab cuak!! hahaha... tak bercakap seharian beb...semua orang risau..siap panggil ustaz lg..buat air penawar...kikiki... an an..^^

lagi satu benda horror pasal telaga ni... aku sendiri jadikan telaga tu tapak persemadian pelbagai jenis haiwan.. ^^"

kat rumah aku banyak tikos...so tahan la perangkap kan. bila ada tikus yg masuk...heee....aku masukkan tikus tu dalam plastik...ikat plastik tu bagi kedap udara...then ikat lak batu bagi berat!! lepas tu tauk dlm telaga...weee~...either tikus tu mati lemas sbb takde oksigen, or lemas sebab masuk air..^^". cicak pon aku buat camtu gak!! hahaha...kalo malas sangat, aku rendam je terus perangkap tikus tu..dengan tikus2 tu skali dalam telaga tu...muahahaha... hey!! tapi semua ni aku buat lepas kitorang menimba telaga tu ek..so memang takde dah ikan2 dalam telaga... jangan pikir bukan2..haaa.. =D

yeah!! menimba telaga!! itu benda paling syok dalam dunia!! abah sewa generator...kitorang panggil enjin... untuk sedut air telaga tu keluar, bagi kering. pergh...feveret aku ah! kat hujung saliran keluar air tu, kitorang ikat pukat/jaring.. supaya ikan2 yang tersedut keluar tu tak terlepas masuk dalam bendang! so dapat gak la hasil sket2...tak membazir~ ^^

bila telaga dah kering...apa lagi! segala imaginasi liar tentang mayat n orang mati tu semua hilang! sebab..nampak ikan haruan besar2!! ikan puyu, sepat dok melompat2 dalam selut...tunggu nasib je kitorang jadikan dorang lauk..hahaha...memang seronok ah. time tu abah dengan mama enjoy tengok je... yang turun menimba, mengagau ikan ni orang2 muda je.. aku dengan kengkawan.. ada acu, ada pak tam..ijam.. meriah!! semua bersalut selut! tapi puas gila...banyak siot ikan!! hahaha...hasil menimba tu kami kongsi la dgn jiran2...hee...syok hoo!!! ^^

lepas telaga ditimba...aku tak bela ikan dalam tu dah...dia jadi mcm yang cakap tadi la...tempat pelupusan bukti..haha.. paling takleh lupa..botol susu aku.. wheee!! itu, next time la aku cerita...^^

2 comments:

Anisa Hang Tuah said...

woaahh cool lah ade telaga
:)

antara said...

ahaks...yeap! kecik2 dulu syok la.. skrg balek umah pon jarang dah..=)