About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Wednesday, December 31, 2014

That Awkward Moment: Terlupa Nama!??


assalamualaikum. hep! tak tido lagi? =)




terlupa nama orang memang awkward especially bila orang tu muncul depan ko dan tegur ko baek2 dengan senyuman dan tanya "kenal tak sape ni?" yakni merujuk kepada diri dia sendiri. nak lagi awkward- lepas terserempak hari ni... next few days or weeks korang jumpak lagi dia - dan terlupa lagi nama dia. bleergghh... nampak sangat otak korang tak register atau aku panggil mental blockade. huhu

seriously. apa korang rasa bila korang expect orang yang korang kenal... tak tahu/ingat nama korang. whereas korang rasa korang ni agak wajar diingati la jugak... macam seorang member yang selalu offer pertolongan kat dia untuk buat assignment, or sorang yang pernah hantar/tumpangkan dia balek rumah banyak kali.. dan seumpamanya. kecik ati kuman, kan? hee.. camtu la orang rasa bila korang lupa nama dorang. :p lagi kacau kalau korang salah panggil nama. peergghh... kena pulak orang tu sedara-mara korang yang tau serba-serbi pasal korang... memang tamparan jiwa ah. luls

so.. awkward moment macam ni kadang2 memang takleh elak. jadi kalo takleh elak, nak uat apa? haaa... ni tujuan siri baru ni. hahaha. meh abang guide korang camne nak handle moment camni. apa yang nak kena buat or boleh korang buat bila terlupa nama orang yang sepatutnya korang ingat. :D

seriously; for the record... aku jenis ingat muka and peristiwa... tapi nama... adeh~


elakkan panggil nama

korang kenal orang tu. tapi ala2 je la kan. macam sedara jaoh gittew. jumpak pon time raya je dua taon sekali. tapi orang tu mesra alam pulak laa... ingat segala pasal korang dari korang lahir sampai raya taon lepas. since korang tak tau or tak ingat nama... elakkan panggil apa2 nama. selamatkan bontot korang dulu. kang salah panggil... malu ooiii~


tanya nama orang tu kat orang laen

kalau korang bernasib baek... layan la dulu sembang2 borak2 dengan orang tu. jangan tunjuk panik gelabah biawak bagai. cool. chill. jangan kantoi. hehe. kalau korang bertuah, maybe orang tu ada company or teman or someone with him/her. find the right moment, tanya leklok kat the other person tu, apa nama the other person. haaa... pepandai la ayat, tanya nama penuh ke, panggil pangkat apa ke... evade evade!! :p


it works yo!

tunggu dia sebut nama sendiri

sesetengah orang ni suka guna ganti nama diri pertama dengan nama sendiri. like kalo aku sendiri aku guna 'An' or 'A'an' dengan certain people. sama jugak dengan orang laen. ada je tak guna aku/saya/kite/orang bila address diri sendiri. so? listen carefully la bro...  dia dah sebut nama dia tadi. tadi? tadii... masa dia cakap "azi datang dengan cousins" tuu... oohhh... =) nampak? sepotong kek la bro... i mean, piece of cake. hahaha

or, nak lagi cepat, kenalkan kat kawan korang. hanya berkesan bila korang ada kawan yang orang tu pon tak kenal atau tak pernah jumpak la. should be like this;

korang                                         : kenalkan, ni housemate aku
member korang                           : hai. lukman
member yang korang lupa nama : hey. (saya) sham
korang                                         : amboih nama manja. nama penuh taknak kenalkan? ekeke. so, sham! ..

tah-daaaaahh!!


guna kata ganti nama yang sesuai

kalo orang tu dah guna aku-ngko dengan korang... layan la aku-ngko balek. so nampak kat situ macam korang dah biasa communicate camtu. go with the flow. kalau dia guna saya-awak, or kite-awak, or kami-hangpa, or dia bahasakan diri sebagai akak/abang/pakcik/makcik dan seumpamanya, take note. guna je pronouns yang disediakan tu. jangan pepandai tukor. dia kata pakcik, korang panggil uncle.. dia kata akak, korang panggil miss/cik/whatever. tambah awkward ooiii... dorang akan dapat detect yang korang ni not into conversation, dan probably tak kenal dorang pon tapi just layan je. deep inside mau terguris owh. you dont want to go there. hehe...


almost! hahaha

gangguan!! distract!! divert!!!

still taknak ngaku salah sebab lupa nama? hahaha. dan orang tu pon dah ala2 nak tanya "kenal tak ni?" or "ingat kite lagi tak?" or such... haaa... mampuih hang satgi.. mampuih. luls. ni aku bagi protips. tanya soalan kat dia sebelom dia tanya soalan kat ko. jackpot!! bombard soalan dulu. tanya pasal keje, pasal study, pasal family, kesehatan, whereabouts and whatnot .. tanya! bior deme jawab. untung2 korang dapat info. layan dulu apa dorang cerita. kalo rejeki, korang leh ingat nama dorang along the way. haaa... style kan? mengalih perhatian itu seni, tahu? hahaha


ngaku je la~

kamon. man up. face the fact; korang lupa. admit it. apologize. cakap la maaf, terlupa ni nama apa taktau... hehe. orang utara paling power bab ni. sembang dah setengah jam ni... hujung2 nak blah dah tu baru keluaq ayat;

"ni nak panggil apa taktau" or
"ni nama apa tah tadi?" or
"apa nama.... (sambil tengok orang tu) ...nama apa taktau?"

hahahaha. eventually or generally orang akan senyum dan cakap "ni ____ (masukkan nama) la.." tanpa rasa nak tumbok muka orang tu. heee... but depends gak. kalo korang lebih berusia banding yang korang lupa nama tu, nampak appropriate la. or sebaya. tapi kalo lebih muda... sakit tetap saket~ ekeke.

siyes2. ngaku je korang ni pelupa... sori sebab lupa... cakap la muka ingat tapi nama tak ingat bla bla bla... nak cerita korang makan semut pagi tadi pomboleyh, janji apologize dulu. ngaku je weh. insyaAllah orang tak marah. daripada beating round the bush, daripada dok pusing2 merata taktau hala... confess kan senang? cakap je awak suka dia. eh. hahaha.


all in all... lupa nama orang yang sepatutnya kita ingat tu memang kacau la... so lepas ni, berusaha lah untuk ingat sapa2 yang patut ye... sebaiknya camtu. unless kalo jadi jugak awkward moment macam yang kita bincang ni... pandai2 la korang guna tips yang aku bagi. okay? selamat tahun baru 2015!!


p.s. dan ada antara mereka yang kita tidak pernah mengenali hatta nama sekalipun.. namun mereka wajar diingati... terutamanya dalam doa. takziah buat keluarga, kenalan dan kesayangan mangsa tragedi  #QZ8501 , #MH17 dan #MH370 ... semoga kalian/mereka tabah atas ketentuanNya..

Al-Fatihah


Friday, December 19, 2014

Ensiklopedia Hantu Melayu (Amaran! Mengandungi Kisah Benar)


yang benornye hantu ni takde. jin setan iblis je ha. sekian.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sumber


ok2. aku cerita elok2. hahaha. 

assalamualaikum!! pekabo kome? sehat ke idok? hehehe. ate teman ni tadi balek solat jumaat. masa khutbah tu tetibe teman teringat le pasei orang melayu yang suke benor cerita hantu. dah tak khusyuk khutbah... hare sungguh. ~.~" tapi walobagemanepon, alang2 teman dah terlanjur mencinta nak bercerita, teman kabor aje le ye? baek. tapi aku nak uat dari segi soal jawab. kekonon korang tanya la kan, dan aku yang cetek ilmu miskin pengalaman ni akan cuba jawab dari sudut yang sebaiknya. semoga bermanfaat. jom. leggo!


legend: S = soalan aku, J = jawapan aku. noharom narcissist... -.-


S: ko percaya hantu?

J: terpulang pada maksud mana yang dikatakan hantu. yang pasti rukun iman memerlukan kita meyakini perkara2 ghaib. dan kita pon maklum Tuhan ciptakan jin, setan dan malaikat sebagai antara perkara2 ghaib kan? andai hantu yang dikata tersenarai bawah jin/setan, maka adalah ia. tapi ada jugak hantu yang tak ghaib... macam yang tengah baca ni.


S: kojaaaqqq... so apa maksud hantu benornye?

J: penat aku eksplen kat atas. haram hang tak mendalami pon. huh. kalo ikot orang melayu, hantu ni ialah benda2 selain manusia, haiwan, tumbuhan dan tweetfamous, yang menakutkan kita. kalo dia tak menakutkan kita tak panggil hantu, kita panggil ustaz. kalo mengikut perspektif professional, hantu ni susur galur dia dari jin dan syaitooooonnn... adalah diketahui tugas dorang ialah tidak meng-Waze-kan manusia ke location yang betul. jadi dia buat la macam2 nak sesatkan kita. antaranya ialah kacau idop kita hari2 atau bila perlu atau selepas makan. eh macam intake ubat lak em em..


S: apa kerja hantu?

J: uih macam2... dia macam kita gak la. ada golongan kolar biru dan golongan kolar putih.


S: serius laa...

J: serius la tu!! hish. yelah2 aku citer. kolar biru, kolar putih. pi dengor lagu M. Nasir lekas. ok2. jap wiki. haaa.. ni! 
"pekerja kolar biru merupakan pekerja yang mengerjakan kerja – kerja manual ... Manakala kolar putih mereka yang menjalankan urusan pentadbiran dan pengurusan serta pembikinan dasar." - Wikipedia
 so. hantu ni ada kasta dan stratifikasi dorang jugak. dia macam kesatuan sekerja la. luls aku dah merapu. layan2. dorang punya misi ialah menyesatkan manusia dengan merobah atau menggoyah iman dan akidah. dorang punya visi ialah 'selagi tak tutup mata.. kerja, kerja, kerja.' well.. simply put, dorang ada tugas masing2. ada yang kaco kita secara pro, ada yang sonok2.. depends la kat preference dorang.


S: ooo... ok. ko mentioned 'dorang' .. ramai ke jenis hantu?

J: aku tak pasti penggunaan determiner 'ramai' tu sesuai ke tak bagi hantu, tapi lantak lah kan. ramai beb. banyak jenis. kalo ikot melayu laa... kalo ikot omputeh banyak gak, ikot orang cina orang india jepun korea rusia pon ramai gak. kenapa jadi camtu? nanti hujung2 aku singkap.


S: bagi contoh hantu dengan kategori kerja kolar putih kolar biru dorang please?

J: ahaa.. meh abah nak cerita meh.

kalo ikot kategori pon ada banyak... tak sure lak ada hantu baek ke kan, setau aku asal melayu sebut hantu je, maknanya jahat la. unless sebut jin. ada la jin islam jin tak islam. wallahualam~~ yang aku pasti, semua nama dan jenis hantu yang orang melayu dok percaya ni, adalah berdasarkan apa yang dorang nak seluruh umat melayu percaya. hahaha.

baek. hantu kolar biru. hantu2 yang menjalankan kerja2 manual. yakni memerlukan kemahiran. contohnya? haa...

toyol - sejenis makhluk kenit bantut kaler hijou telinga capang mata merah perut buncit doplopatjam bogel. tangan ada dua, kaki ada dua, kepala satu. kerja dia? curik duit orang. haaa.. toyol ni pekerja kolar biru yang pro. macam kakitangan awam kelas A la. profession dia, songlap duit orang yang dikehendaki. macam Italian job ala2 gittew~ yep. sebab toyol ialah hantu yang boleh diupah. dia takde keje sendiri. sape yang upah? korang aa! i mean... manusia laa.. haih~

hantu raya - generasi jin/setan yang cukup femes. takde pulak orang melayu perincikan hantu raya ni spesifik ek? hmmm.. yang aku tau, selalu orang cakap hantu raya ni besor, tinggi, berupa lembaga gelap, berbulu lebat berwajah bengis dan huduh sebab tak pakai aurawhite atau d'herbs. eh. hantu raya ialah hantu kolar biru yang sukses dalam kerja2nya. apa kerja dia? haa...

hantu raya ni pon bertuan jugak. ada orang bela and upah buat kije. hantu raya orang doluu2 bela sebab nak jaga kebun, jaga tanaman, jaga family... lebih kurang macam pelindung la konon2. bodyguard. pastu, selain tu, hantu raya jugak amik upah sebagai pembantu peribadi. contohnya ko nak keje sawah or motong getah dari pagi sampai petang tapi dah tuo nak mampos so tak larat la kan. takpe, serahkan pada hantu raya. dia masuk badan ko, pastu otometik ko jadi kuat sekuat biskuat tiger auuummm!! time tu ko nak gigit pokok kelapa sampai tumbang pon mampu.

dan jugak... hantu raya ni boleh dihantar macam hantar emel atau poslaju. kirim je kat sesape yang ko nakkan dia tu sengsara. japgi masak la orang tu. arwah pon bleh jadi. powernye lah jin sekor ni.. haih. tapi tu la dia, nama pon upah kan. ko kena bagi makan~ haa.. bab2 penjagaan dan pewarisan hantu raya ni aku tamo cerita. topik dah lari. huhu

pelesit - makhluk tuhan paling seksi. eh. hahaha. ok2. pelesit ni entuk macam manusia tapi kaler merah kalo tak silap aku. ala2 flamingo gittew. kenapa merah? sebab dia (katanya) suka hisap darah. maybe sebab overdose so pigmentasi kulit jadi camtu pastu genetik passed on. ni pon hantu professional ni. orang bela. tujuannya? pegi hantar kat sesapa yang dia tak puas hati, suroh hisap darah tanpa orang tu sedari, mau kasi mati. yaahh... pelesit ni kalo keje dengan kementerian kesihatan or tabung darah negara pon bagos. haih... eh careful gadis2 perawan ya. pelesit ni suka orang pompuan terutamanya. gender bias betol.. huh. so time period tu... jangan la buang merata pad korang ye. sebab kalo dia bosan2 or lapar2 takde keje, dia cari je darah2 centu...

aku pon tak paham kenapa pelesit pilih belalang ni. sape yang salah sekarang ni. sian belalang ni hahaha sumber
oh!! satu lagi. biasa dengar belalang pelesit? alaa.. belalang yang hijau pucuk pisang nipis2 tu badan dia tu. selalu masuk rumah malam2. pastu kucing korang pon akan macam menderam tengok. haa.. pi tangkap belalang tu, cabut kepala dia dari badan, pastu goreng. eh. pastu campak luar rumah.orang melayu kata tu tandanya ada pelesit kat belalang tu (dihantar), or dekat rumah/area2 tu... so kasi mati itu belalang, pelesit pon hilang. macam lagu tanya sama pokok lak..

hantu galah - aku tak pasti apa function hantu yang tinggi melangit sampai tak nampak upper body nih. tinggi betol beb. aku penah lalu bawah dia time kat bendang area umah aku dulu. biasa la budak kampung, malam2 cari katak nak buat mengai (mengail/memancing) ikan haruan... sekali terserempak sama itu brader galah laa... ciskek betol. elok je dok tunduk2 suluh katak, sekali rasa berbulu lebat je hinggap kat pipi. amende lah. pegang2... kasar noharom bulu kaki dia. aku ingat pokok! sekali tengok atas... hambik kau~~ hantu galah ni takde orang bela rasanya, tapi bleh buat member. bleh buat geng main basketball. camne? aku tamo cerita. nanti korang amal. hahaha


ok. tu antara beberapa contoh hantu kolar biru. spesifik kan keje dorang? haa.. orang melayu ni tere bab2 mereka merapu ni. hahahaha. now aku cerita sket pasal hantu kolar putih.

hantu kolar putih ni ialah mereka yang merencana agenda utama, yakni menyesatkan manusia. kalo kolar biru macam contract killer, hired assassins, part-time hitman bagai, kolar putih ni mcm agensi rahsia kerajaan. taktau cerita pon... tau2 je ada orang mati. tau2 je ada orang mengamal ilmu hitam, ada pengasas dan penganut ajaran sesat dan sebagainya. hantu kolar putih ni takde spesifik nama. base dia jin and setan je. keje dorang ialah memesongkan manusia sampai menyekutukan Allah. dorang la yang buat kita/korang/manusia jadi hasad dengki, jadi dendam, jadi buta hati perot... lantas menyeru kita buat something untuk capai hajat jahat tu. tu yang ada orang kena ubat guna-guna, kena minyak senyonyong, minyak dagu, kena tuju-tuju, sihir santau, sihir busung, polong, puja setan, minum darah kambing, tuntut ilmu kebal, ilmu susuk... macam2 lah yang jahat dan tak elok. nak nafikan pon tak mampu... sebab aku sendiri pernah dan kenal orang2 yang sengsara merana disebabkan manusia yang dipengaruhi hantu2 kolar putih ni.

aku bagi contoh. contoh je ye, takde kait dengan sesape ok? ok. pakcik leman meniaga nasik lemak. lama2 meniaga, makin maju. kemudian, pakcik lemon meniaga nasik lemak jugak. tapi jaoh la dari pakcik leman, bukannya sebelah2 tu. awal2 ok lagi, pakcik leman tak kesah. pastu lelama bila pakcik lemon maju, pakcik leman tak senang duduk. mula timbul rasa iri hati rasa dengki rasa nak caras je. setan dan jin (hantu kolar putih) ni syok aa.. dibakornye jiwa perjuangan pakcik leman, suruh dia cari cara nak get rid of pesaing dia. amboih speaking. nahh... hantu kolar putih sebagai pemudah cara, diberinya jalan dan kenalkan pengamal ilmu salah ni~ lantas pakcik leman pon pegi jumpak bomoh dukun pawang bagai, suruh buat pakcik lemon menderita, bisnes bungkus dan lekas sampai surga. arakian, bomoh pon menyihir menyantau pakcik lemon~~ maka jatuh sakitlah beliau, tutuplah kedai beliau, meranalah beliau disakiti hari2 tanpa diketahui asbab2nya... dipendekkan cerita, pakcik lemon menjadi arwah setelah berapa tahun menderita akibat disantau pakcik leman....

itulah dia antara maksud dan contoh hantu kolar putih pulak~~ em em...


S: ooo.... camtu... ok2. paham. em... ada tak hantu yang selain dari dua kolar ni?

J: ada! kolar apa nak? kolar bulat ada, V-neck ada, turtle neck ada, kolar lipat atas ada..

S: aku tumbok ko jugak karang, an.... maksud aku, yang langsuir pontianak hantu tanah tu semua kategori apa?

J: hahahahaha. ye lah ye lah. gurau pon takleh. ooo.... yang femes amous  tu? dorang freelance. hahahaha. itu sektor private tu. swasta. dorang takde adan berkanun. takde keje2 spesifik. macam langsuir/pontianak. ada yang kata jelmaan pompuan mati bersalin lah, pompuan mati kena bunuh la, mati bunuh diri la... pendek kata mati la. pastu jadi hantu. aku tak tau la kan... setau aku orang mati bersalin ni, syahid. apsal jadi hantu? ekeke! melayu2...

langsuir/pontianak ni, atau nama timangannya kak lang/kak ti... figure dia, seperti digambarkan oleh orang2 melayu, berbaju putih semi transparent, berambut hitam panjang kekadang sampai lutut, suka duduk kat pokok2 besor macam pokok jawi, pokok ara, pokok pulai. dorang ni takde laen kejenye menyakat kita je. terbang turun dari pokok lah, hinggap atas rumah lah, muncul kat tingkap lah, tumpang bonceng motosikal/naik kereta lah... nampak sangat takde keje kan? hehe. aku pernah kena. malas cerita sini. byk event kena nya tu haha.

tu. pocong tu. lagi la aku taktau fungsi dia. digambarkan sebagai hantu bungkus, berbalut kain kapan. macam orang mati. bezanya orang mati ditanam senyap la, pocong ni bangun lompat2 lak. malam2 guling2 kat jalanraya... tak pon baring kat tengah jalan tunggu kena langgar supaya orang tengok dia aring. kan takde keje tu? takpon kejar orang balik surau malam2. ya Allah... eh tapi penat oo lari dari pocong. laju noharom hantu ni. siyes. aku berapa kali dah terserempak. feveret dia, kacau kutu raya lepak main gitar kul 2-3 pagi, or ketuk pintu rumah orang sebab nak suruh orang bukakkan ikatan kat kepala dia. takpon, mintak makanan. kamon laa hantu laen tak kecoh pon mintak2 makan bagai. unless yang dibela la em em...


S: macam mana boleh wujud semua hantu2 ni? banyak sangat ni! 

J: haaa... soalan yang paling aku tunggu2 benornye. meh abah nak bagi penjelasan meh. orang melayu ni suka bagi nama berdasarkan apa yang dorang boleh kaitkan. aku bagi contoh ye. kalau lembaga putih, rambut panjang... dipanggil langsuir/pontianak kan? tu kalo jumpak kat pokok/atas bumbung rumah la. kalo jumpak camtu kat kubur... orang melayu panggil hantu kubur. aik? tadi langsuir? haa.. kalo jumpak kat hutan buluh, orang melayu panggil hantu buluh. nampak tak? haaa...

aku dah kata, orang melayu ni pandai mereka. ikot keadaan atau ciri hantu tu, teros bagi nama/gelaran. senang nak ingat katanya. ekeke. hantu yang tinggi, hantu galah. hantu jumpak kat kubur, hantu kubur. hantu jumpak kat sungai, hantu/jembalang air. hantu ada kepala takdak badan, hantu penanggal. hantu ada badan takde kepala, hantu tanpa kepala. hantu macam askar jepun doluu2, hantu jepun. hantu datang rmah mintak susu, hantu susu. hantu tak pakai bra, hantu kopek. see? see? hahaha

semua tu... wallahualam la kan... tapi bagi aku... adalah kepercayaan yang diwariskan. hehehe. semua tu berkisar pasal hantu melayu je. ada hantu cina nama2 camtu? bo liao. ada hantu india nama2 camtu? illek. semua tu ikot budaya dan kepercayaan masyarakat atau kaum masing2. :D tu je.

masyarakat melayu perturunkan ciri2 rupa paras dan sifat2 hantu tu sepertimana yang dorang nak percaya wujud. remember, our biggest fear is something we can't see. cer tengok omputeh. ada cerita paranormal dorang cakap nama2 hantu centu? ada dorang gambarkan hantu2 dorang rambut panjang, kuku panjang, gigi menyeringai bagai... ada? takde~~ yang ada cuma bayangan2, jelmaan orang dah mati dalam rupa orang tu balek atau roh (spirit), bunyi2 menakutkan, suara2 yang dirakam seumpama dari alam laen, rasa panas/sejuk kat badan, benda2 bergerak sendiri... camtu2 je... sebab itu yang dorang percaya. cer bagi dorang dok kat kubur kat malaysia. nampak hantu bungkus tak herannye dia. lagi di tangkap bawak balek lagi ada. The Mummy (mumia) katanya. hahahaha. tapi nampak bayang2 hitam melintas je pon dah jadi takot. sebab? sebab dalam kepercayaan dan budaya dorang takde hantu pocong bungkus ikat atas. tapi bayang2 manusia perlukan manusia untuk ada bayang2, so kalo takde manusia tetibe ada bayang... hantu lettew!!

hehehe... nampak??
takpon korang pegi negara2 omputeh. let's say korang dok dengan satu family ni, pastu dapat tido sebilik dengan anak family tu yang masih sekolah. sembang la korang. sok pagi bangun breakfast korang cerita pasal budak tu. pastu muka semua orang pucat kecuali korang. dah kenapa? sebab anak dorang takde kat rumah time tu. mati ke camne ke, tapi mmg takde kat rumah apatah kat bilik tu. dah tu sape semalam? haaa... dorang lagi cuak dari korang. sebab tu rumah dorang. then korang maybe tak rasa apa2 sebab hantu or spirit tu sembang elok je dengan korang. takde rasa ancaman pon. geddit?? =) tapi rasanya lepas sarapan tu korang dah packing keluar rumah dah cari tempat tido laen hahahahaha.
takpon macam kena rasuk. kerasukan ni je yang aku nampak common, ada persamaan antara mana2 budaya atau masyarakat pon. sebab bila kena rasuk, orang tu jadi orang laen. pastu segala rahsia family dan orang laen semua terbongkar. sebab tu kena cepat2 pulihkan... kang kantoi. hahahaha. bezanya, kalo omputeh dorang kata kerasukan ni keje setan, iblis, demon.... kalo kita melayu kata keje jin. tak sebut dah nama hantu bagai. jin teros. white collar. hihihi..

wallahualam~~


S: wahhhh... penerangan yang panjang lebor!! ngantok aku baca. hahaha. tapi bagus2. at least aku paham dah kenapa hantu kita, hantu melayu dan malaysia tak sama dengan hantu tempat2 laen. ooo..

J: yeah~~ ada apa2 lagi?

S: cer ko cerita sikit pengalaman ko jumpak benda2 ni semua.

J: ohoooo.... itu berat beb. hmm... well alhamdulillah aku rasa diberi kurnia untuk ada so called 6th sense or something. aku bleh detect benda2 yang normally orang tak leh nampak ni. dan yes aku bleh nampak. tapi honestly cakap... jangan la mintak nak tengok benda2 ni semua... tak seronok pon.. siyes. bab cerita... maybe kat entri laen lah kot.. ye? hehehe

harap dengan entri ni dapat bagi sedikit sebanyak input kat korang yang ala2 tak paham pasal hantu2 bagai ni. k? ingat... ilmi/alam ghaib tu rahsia Allah... ada sebabnya kenapa Dia rahsiakan drpd kita... =) wallahualam~~

p.s. now korang paham kot kenapa banyak filem melayu berkonsepkan or berkisar pasal hantu? hahahaha