About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Wednesday, January 8, 2014

Hanya Sekepal Dua - Tigapuluh


assalamualaikum!! yeay!! selamat kembali ke sekolaaaaaahhh!! 

hepi tahon baru 2014. hehe


sumber

sori laa lambat wish. bukan apa... sebok beb. jilake apa sebok hari2 dari taon lepas sampai taon ni ko menteri ke apa oi . banyak urusan dunia dan akhirat kena setel. biasalah, hubungan dengan tuhan kita jaga, hubungan dengan kengkawan dan para insan pon kena jaga. hee

2014 ni aku dapat ngajor... *drum roll* ... sesi petang lagi. *ba dum tss* yeap. that's right. ada pro n cons dia. well.. plan aku nak pursue masters ada sedikit kacau. so taktau camne nak cope dengan situation sebab timing n classes n bla bla bla semua tak kena. huhu. pastuh aku takleh give my all kat budak2 bola lisut aku, sebab dorang budak pagi turun treneng petang tapi aku free pagi petang busy ya Rabbi. hopefully aku leh handle leklok sebab mission aku kali ni nak hantor budak bola lisut aku ke kebangsaan. jyeah!! doakan lah ye.

then sekolah aku jadik tuan rumah pertandingan tarian kebudayaan peringkat daerah dan negeri. dan budak2 dulu pulak ramai dah naik sekolah menengah so aku kena cari budak baru dan train dan bagi menang kalu buleh. hokhok.. then aku pegang team choral speaking jugak. itu pon kena polish2 bagi ada rejeki ada tempat masa pertandingan nanti. then aku rasa r - i - m - u - p pon aku akan kena panggil jadi jurulatih kat daerah nanti... then aku sedang menanti seruan kesatuuuan owhlah-raga malaysia (kay-Oh-em) dan i'ntl assc. of athletics fed. (ai-ae-ae-ef) untuk pegi tour bagi ceramah kids ath. ngaa...

ada nama best2 tak nak bagi kat team bola lisut aku? sekali logo please. hahaha


aku jugak jadik penyelaras lee-ter-ra-see bahasa inggeris tahun 2, dan wingman kepada penyelaras Pi-bi-es (es-pi-pi-bi-es) sekolah. fuuuhhhh... ada lagi tapi minor2 la kot. kot... hahaha. tanak ah citer sinih lebih2. saje je nak kabor kat korang aku sebok bagai nak arwah. ekeke. eh tapi sori tau.. aku eja pelik2 centu. bukan apa... aku tanak jadi searchable... kalo keyword2 specific centu, senang nak naik kat search engine... kang ada pulak kementerian panggil aku, bersabit perangai loqlaq tak kena dengan kehendak dorang. hiks. paham2 je la ye. ^^

so!

taon ni aku tak jadik cekgu kelash... tapi... jadik cekgu tahon satu!! hahahaha. selalu aku masok taon satu ni time ganti cekgu tadek je. now.. hambek kau. ngajor satu kelas teros. *ba da dum tss* ohuuu... banyak cabaran ooiii... dari dulu lagi aku tau ajor budak taon satu ni tough sket, tapi tak berapa in la sebab aku tak kena. now... hahaha. hamekkau. 

aku lupa plak berapa orang cekgu taon satu. tapi satu je aku ingat - dalam ramai2 tu, aku je bunga di taman larangan. hahahahaha. cekgu laen sume pompuan weh! semua mak-mak budak, yang ada anak, pandai main dengan budak, pandai tackle perangai budak. aku!? manade experience direct centu. luls! tapi aku syukur gak la. sebab sepengetahuan aku... sekolah tak senang2 nak bagi sembarangan cekgu ajor taon satu. fragile ooo... hmm. jadi mungkin ada hikmah kat sini. time kaseh guru besor, penyelia petang, sebab bagi kepercayaan nak handle anak2 kecik tu. insyaAllah, aku coba yang terbaek. aku nak amik pengalaman. nak belajar dari budak2 tu. life never stops teaching, so i can never say no to learning. and we'll never be royal. ahahaha

lagi dua kelas, derjah dua. tiga2 kelas aku kelas kelompok tengah. so, pros n cons jugak. tapi takpe. pelan2 kayuh. and macam biasa... awal2 sekolah ni macam2 lah perangainya. huhu... ada yang nanges nak balek, nanges tanak pisah dengan mak ayah, senyap diam diri takot duduk dalam kelas etc. yang nampak2 bakal hero pon ada dah. hehehe. biasa la tu, nakal budak. aku dulu jahat gak. tapi tu la... jahat2 buas2 aku dulu takde la sangkut kat celah kerusi kan. luls~

sonok!

aku hepi setakat ni. yeah penat sket, tambah pulak dengan demam2 ni.. hahaha. tapi bila anak2 murid dulu still bagi salam, tegur bila jumpak aku, datang salam cium tangan, lambai tangan bila nak balek... bila ada yang pimpin tangan aku ajak teman pegi tandas, datang mintak tolong betulkan tudung.. aku hepi. aku rasa bahagia. =) hilang sat saket demam semua. tapi lepas tu saket balek la. ahaha. perangai budak taon satu lagi la! dah la fragile. takleh tinggi2 suara ooo... nanti teros takot nak datang sekolah. mampos. luls

ok2. banyak lak aku bebel. sori2, lama tak menulis cemni. hehe. ni kat bawah ni antara benda2 yang cukup meliburkan hati aku. hati aku la, korang aku taksure lak. hee. enjoice!!

****

cekgu A : awak tengok tak sampah banyak kat kantin tu?
tahun 1   : tengooookkk...
cekgu A : sape yang buat semua sampah tu tadi?
tahun 1   : *senyap* . . .
budak    : orang, cekgu!

cekgu B    : tadi kawan kamu cakap yang buat sampah tu orang. kamu bukan orang ke?
tahun 1      : *senyap* . . .
budak tadi : bukan, cekgu
cekgu B    : aik? kalau kamu bukan orang, kamu apa?
budak tadi : saya ben 10!! saya alien force!!! hiyeaarrghh!! *bangun, buat gaya ben 10 nak transform*

****

me         : siapa tak suka makan epal?
budak a : saya
me         : kenapa?
budak a : sebab mak saya dokter.. ticer cakap an apple a day keep doctor away. saya tanak mak saya away
me        : ouh... o..k~~

me         : alright.. siapa lagi tak suka makan epal?
budak b : saya, ustaz
me         : why?
budak b : sebab dia rasa epal
me         : baek~~

****

cekgu X : ok. tahun 1 idaamaann... sila ikot cekgu hensem ni
budak 1 : ni ustaz la cekgu
cekgu X : oh ok sori, ustaz hensem
budak 2 : ustaz ni bukan hensem la cekgu, ustaz ni comel

****

budak : ticer... jari saya bengkak...
me      : kenapa bengkak?
budak : sebab jatuh
me      : jatuh kenapa?
budak : ada budak tolak
me      : budak tolak kamu? ok lepas tu?
budak : lepas tu saya tolak dia balek.. lepas tu dia gigit jari saya...
me      : oh... ok. tapi tadi kamu kata jari bengkak sebab jatuh, ni sebab kawan gigit pulak?
budak : . . . 
me      : ha.. camne ni? haa...
budak : sebenarnya saya kena gigit lebah...
me      : -________- ye lah kakak... kamu nak balek rumah je sebenarnye kan?
budak : *angguk2*

****

me      : *bersin non stop*
budak : ustaz ni, kenapa bersin?
me      : cekgu demam~
budak : kenapa demam?
me      : sebab tak cukup rehat~
budak : ooo... ustaz rehat sehari berapa kali? kitorang 2 kali. sekali sekolah agama, sekali sekolah petang
me      : ooo~~

****

budak c : weh nak salam...
budak d : *hulur tangan*
budak c : *salam* aku nikahkan dikau...
budak d : *cepat2 tarik tangan*
budak c : hahahahaha

aku tau, mesti ramai antara kita dulu pon camni kan? hehehe. hoi kenangan! xD

****

budak : ticer, 1 + 1 berapa?
me      : 2
budak : salah. 4
me      : why?
budak : satu mak saya, satu ayah saya, dapat anak kembar
me      : wahh.. ok tahniah2. abes kalau orang lain dapat anak sorang je? 1 + 1 = 4 jugak ke?
budak : ikot orang tu la. sebab saya yang tanya jadi jawapan ikot saya
me      : baek...

****

me      : kakak, tali kasut terbukak tu... ikat dulu, nanti jatuh
budak : saya tak pandai ikat kasut..
me      : meh sini .. *tunduk, tolong ikat tali kasut*
budak : baiknye ticer... *sambil tepuk2 kepala aku*
me      : -________-

****

budak : ustaz, ustaz suami cekgu tu ke? *sambil tunjuk kat cekgu yang tengah berdiri kat pintu kelas*
me      : hoh!! kenapa pulak?
budak : selalu saya tengok cekgu tu tunggu ustaz depan kelas waktu ustaz keluar.. 
me      : tu sebab cekgu kamu tu nak masuk kelas lepas waktu cekgu, bukan sebab cekgu suami dia~~
budak : ooo... ustaz tak suka cekgu tu ke?
me      : kenapa pulak~~
budak : ye la... asal cekgu nak masuk je, ustaz keluar
me      : dah ni memang waktu dia, takkan cekgu nak duduk sini lagi~
budak : ooo... ustaz suka cekgu tu la?
me      : cekgu tu kawan cekgu...
budak : abang saya kawan lepas tu kawen. lepas ni ustaz kawen?
me      : cekgu tu dah ada suami laa!!
budak : suami dia ustaz ke?
me      : . . . kecik besar kecik besar je saya tengok awak ni . . .



i love my job!! 2014, be smooth! ^^


10 comments:

najwa cherel said...

sebok bagai nak arwah. hahaha sume klaka tp plg best yg ben10 ngn ikat kasut. lol

Azwa said...

kahkahkah...

me : meh sini .. *tunduk, tolong ikat tali kasut*
budak : baiknye ticer... *sambil tepuk2 kepala aku*

Rahim WG said...

ohoi.. ko punya citer buat aku gelak satu ofis tau. haha.

sibuk je bila nak kendurinya. tu atas cik najwa pun comel juga tu.

LaLa mhdnor said...

budak2 zaman skrg, ada je jawabnya haha

rindunya nak mengajar huhu

inahornaw said...

comelnya anak murid kamu!hahahah...sambil baca sambil gelak. dan ada rasa rindu bertandang kpd anak murid sekolah lama.mereka sgt sweet.kat sini yg baru agak naughty,tp sweet cara lain la.

Mujahidah Solehah said...

comelnye masyaAllah.. saket perot gelak.. btw, banyaknya tggjawab kena pikul! O.O seriously.

Mek Onie said...

1+1=4.. hadoiii...ni yg nak sekolah balik ni...

Anonymous said...

adoi, apasal comel sangat ni... bring back memories..

Anonymous said...

hahahaha..! terbahak-bahak aku baca entry ni! rasa macam nak jadi cikgu juga. lawak lawak. time innocent, semua lawak. tapi bila dah beso, sabooo jelah. haha.

dira nadirah said...

Macam best pulak jadi cikgu nih!.
Hahahahahaa