Thursday, September 13, 2012

Tanda Orang Tu Syok Kat Kita

"Hey! I just met you. And this is crazy. But here's my number. So call me, maybe?"




pernah rasa syok kat sesapa tak? pernah rasa macam... fefeeling like2 kat someone tu tak?

cer korang bayangkan ek. satu hari korang pegi ikot member baek korang, beraya kat rumah member baek kepada member baek korang tu. dah namenye open house, so memang tak kesah la korang bertandang tanpa diundang pon kan.. hahaha

pastuh. kat sana ramai orang tau. ramai sangat, tapi hampir semuanya korang tak kenal. ish... teros korang rasa tak selesa. teros rasa kecik, kerdilnya diri ini. time tu jugak la takde mood, rasa kenyang tak pasal2, rasa bosan...

tetiba

dalam ramai2 tu, korang ternampak someone... somebody. korang tak kenal pun dia tu. tapi... tapi... aih. kejap2 nak tengok dia. kejap2 nak pandang dia. tak pasal2 korang rasa tetiba bersemangat macam baru overdose gula. nak kata kenal... macam tak kenal. tapi... rasa2 nak mengenali lah! boleh tak? hahahaha




tah-daaaaaahh!! tu tandenye korang ter-minat kat orang tu!!

time tu jugak la korang rasa macam orang lain yang sesak2, ramai2 tu tak wujud - hanya nampak beliau je kat mata. ekeke

tapi tu tanda2 kita minat kat orang. kalo orang minat kat kita lak, camne nak tau???



haaa... meh sini nak habaq kat hangpa.


1. tenaga ekstra segera!
energy up, moral up! bila kita ada dekat2 dengan orang yang kita rasakan menarik, or senang cakap dengan orang yang kita minat, tahap energy kita mencanak naik! macam tu la jugak sebaliknya, anak mata mengembang 40% daripada kebiasaan, denyut nadi/jantung bertambah dan meningkat. tak pasal2 korang nampak si dia tu nebes macam orang buat salah. padahal, tu tanda dia rasa excited! ^^ mesti penah rasa camtu, kan? tipuuu la klo takde. haha

kalo orang tu rasa tak minat kat kita atau tak menarik... jadi la sebaliknya~~ nampak la dia emo, moody, takde perasaan... silap2 rasa nyampah. takde feel nak bcakap, even nak tengok muka pon malas. haa.. so tak reti2 nak blah dari situ?. =)

2. rajin tanya - especially soalan2 personal
ini sebenarnya key-point dalam nak start and continue a conversation. bila dia tertarik kat kita, dia akan rasa nak tahu lebih pasal kita. so mula la kuar soalan2 bodoh macam "sorang je?" or "tunggu bas ke?" bila tengok kita tengah duduk tunggu bas kat hentian bas - sorang2.

normally bagi kita orang Malaysia, kita suka tanya "dari mana", "nak pergi mana", "orang mana" (negeri), student ke, dah kje ke... klo dah kje, kje apa, kat mana... bla bla bla... punya jauh bersembang, hujung2 nak blah tu baru cakap;

"eh sembang, sembang jugak. nama tak tau pon. name apa ni?"

zzz.... =p


3. bagi petunjuk status diri
alaa... nak nak pulak kalo dah dia tu memang single and available and ever ready to mingle kan... tengok je pulak korang ni yang memang comel-kachak-cute nan sedap mata memandang... mula la nak susun2 ayat. sembang punya sembang, rasa nak tanya dah berpunya ke belom.. tapi segan la direct2 ni.. tak Melayu la wei~~

so? tanya berkias laa... "eh awak sorang je? boyfriend/girlfriend awak mana?" ... aduh, cliche sangat. hahaha. takpon, dorang akan tak pasal2 bagi hint, cakap "saye datang sorang je" or "eh tu bukan bf/gf saye tau. saye single lagi, okay~ *flips hair*"... bluerrghh~ 

tapi nak buat camne. kang tak tanya, kang tak cakap... melepas~~ ahaks!



4. mata...bertentang.
eye-contact tu penting bro!! ok walopon dorang tertarik dengan bentuk tubuh korang yang raawrrr.... tapi takkan la dorang nak tenung korang atas-bawah-depan-blakang kan? memang mintak siku singgah ke muka la camtu.

so, indirectly dia/dorang akan lebih banyak menerai (men-try) buat eye-contact dengan korang. umpama kalo tengah bersembang dengan korang tu, dia tenung mata korang dalam2. sikit pon tak bosan. siap boleh terbayang masa depan lagi. hahaha. bertuah lah~~ kalo time dalam kelas/kuliah/ceramah... mata tu boleh2 nak selotep jangan bagi tertutup.. jenuh paksa wei. tapi klo dengan orang yang kita minat... mata tu kalo boleh taknak bagi berkedip pon!


5.  berbahasa tubuh yang lebih open dan menerimaini korang kompem leh detect. tapi agak2 korang bebal sangat, meh aku bagi info sket2. klo orang tu suka kat korang, dia akan cuba buatkan korang rasa selesa bila dekat dengan dia. 

contoh? dia akan berdiri...makin mendekati korang. sambil2 sembang la tu. haha. takpun, kalo tengah duduk bertentang, dia akan lean sket badan dia ke arah korang... ala2 memberi tumpuan sepenuhnya kat korang yang tengah eksplen kenapa korang tak suka makan sayur. or main hangguk and yes je segala penipuan korang tentang PSY oppa gangnam style dan illuminati semasa olimpik 2012 haritu...


6. suka bagi jawapan panjang2
klo korang pon neutral or ada rasa sikit senang dengan itu orang, korang pon akan buat-buat tanya la soalan2 add maths fizik engineering  lazim kat dorang. lantak la korang tanya apa pun - dia/orang tu mesti akan jawab panjang berjela, kekadang sampai hal2 peribadi pon bleh terkait keluar cerita sekali - wlopon korang cuma tanya dah masuk waktu solat ke belum..

acaranya, orang tu nak keep the ball rolling. she/he is trying to prolong the conversation with you. paham2 la ek. selalunya saat2 camtu terasa pendek je. so nak tunjuk kualiti diri tu, takes time jugak kan. yelah... ntah bila la lagi nak dapat bersua... apatah nak berbicara muka bertemu muka, mata bertentang mata.. dengan insan yang disuka. oh... 


klo korang tak suka, or dorang tak suka korang... jawab je la pendek2. kompem dia bleh rasa yang korang ni memang tadek ati nak bazirkan masa dengan dia, sedangkan korang leh guna masa yang terbuang tu untuk meng-adjust kencan2 / balak2 lain yang seratus juta kali lebeyh menarik perhatian korang daripada si tak semenggah ni. uhuu... otometik korang terbajet diri korang hot stuff. level up!


7. cari cara untuk borak/jumpak korang lagi
kalo da start mintak tweethandle, nama kat fb, BBpin or ajak main whatsapp... memang sah lah orang tu rasa korang ni ada kimia dengan dia. klo dia rasa korang ni bosan dan membosankan, takdenye la dia gigih nak tanya mintak contact sume2 tu... mesti dia akan cakap - 

"folo lah saye ye. nanti i folo u bek. XOXO!" 


so!

dah jelas? nampak kan.. camne kalo orang tu bkenan kat kita. haaa... so jangan buat bengap sangat. kalo agak bekenan jugak, sila layan. kalo tak... jangan bagi harapan. chewaaah!! ^^ selamat bereksperimen! hahaha

pssst... orang yang suka kaler biru, kuning dan cream mudah didekati. orang yang suka kaler hijau, ungu dan coklat.. jinak2 merpati je weh! ^^

26 comments:

Aesya Zealous said...

hahaha apesal aku gelak baca post ni..

kekeke nice.

Suraya Nurasyikin Azizan said...

Aku ase ada sorang syok kat aku la.. hari2 dia datang tumbuk aku dari belakang, haha

Suraya Nurasyikin Azizan said...

Aku ase ada sorang syok kat aku la.. hari2 dia datang tumbuk aku dari belakang, haha

Suraya Nurasyikin Azizan said...

Aku ase ada sorang syok kat aku la.. hari2 dia datang tumbuk aku dari belakang, haha

Anonymous said...

Yg duduk sblh tu betol ke..bdk ni selalu berdiri tepi aku..makin lme makin rapat..

antara said...

betol la kot. cer tanya dia... "awak suka saya ke camne ni, dok dekat2 ni. em? " haha

Anonymous said...

sy rase adela org suke aku. tpi dia x hensem.

Ainnur Jannah said...

mm..nak tanya. kalau dia tu tunjuk mcm dia minat kt sy, i mean all the body gesture, eye contact, sembang pun mesra tapi dia cakap emak dia dah carikan calon utk dia. macam mana tu? is he a player?? =/

antara said...

well, sadly some guys memang suka bagi harapan centu. and i really hate that..

maybe.. dia jenis orang yg mudah mesra dan selesa dengan orang, in this case, awak.

kalau dia player... maknanya awak akan ada alumni, yakni ada lain gadis selain awak yang kena mcm awak.

mungkin awak boleh dolby dia se-round? tanya elok2, what was his intention actually. kenapa dia mcm bagi harapan smpai awak pun pikir that way.

steady. jgn stress2 tau. rasional hati n fikiran. k?

Ainnur Jannah said...

hahaha..orait.thnx =)
kumbang bukan seekor...sy pun xnk berharap sangat kat dia.
hahahaha :P

Anonymous said...

Ermmm,confuis,x sure dia suka ke x..sbb kdg2 borak kat twitter pn pendek2 je,msing2 jwb pendek,tapi kdg2 dia yg tegur aku dulu.. Tapi,aku suka dia..

Anonymous said...

Xtau la nk kta...smua yg kt ats pnh jd...kdg2 dia sweet sgt smpai rsa mcm nk trjtuh cintan ngn dia..tp kdg2 ayt yg dia ckp nyakitkn hati

Nurin Aqilah said...

Mcm ade je ..

Anonymous said...

x thu lh nk ckp cm ne..
tp dy sllu pndng aq dlm diam.
mmg aq x nmpk, tp kawan aq yg nmpk..

Anonymous said...

cop..tanye sikit..kami student 6 org..adela sorg drp kami tu,dia kalau bercakap or buat presentation utk staf,sometime selalu tertengok kat aku..kdang2 x sometime gak,tapi takla selalu..haa tu acaner tu?ke aku yg SS?huhu

antara said...

cop.. ooo... en/cik anon ni satu group la ni 6 org tu? ke en/cik anon ni golongan pensyarah/tutor? kompius sket kat situ. ahaha

anyway. normally bila kita buat presentation tu, kita akan cari satu tempat untuk kita tengok - something yang boleh buat kita rasa kondifen.

memang jadi kekadang, sebab kalo tiap kali present tu dia tengok en/cik je, tu bukan presentation - tu proposal. haha.

bukan SS kot. tp stay low dulu, jgn jump to conclusion. tengok progress dulu k? hehe

Krik3 said...

Assalamualaikum, nk tanye gak sket,sy ni ad sorg kwn pompuan dlm klas,actually sy suke kat die cume x britau lg sbb nk fokus spm dulu,dlm klas mmg die slalu tanye sy ape2 soalan tentang blajar padahal sbelah die tu ad budak top 3 dlm tingkatan, slalu ape2 mmg byk tanye sy la,ckp ape2 pon byk ngan sy,berwassap pon slalu ngan die,masalah ape2 pon die byk share kat sy,sy ngan die pon byk bergurau same2,yg eye-contact tu pon ad kat die,yg byk panggil sy pon mmg die sbb sy ni jenis pemalu sket,pastu sy ad gak prasan,kalo berckp ngan die mmg die byk gelak kecil2,rmai gak yg prasan sy ngan die ni mcm baik semacam je,adakah die syok kat sy gak atau sy je syok sdiri? Sy bercdg nk berterus terang lps spm r sbb x nak mende2 camni bleh ganggu pembelajaran. Terima atau x tu no 2 bg sy, skurg2nye sy nk mencuba britau die. Rase2 die tu syok jugak x kat sy?

Wina said...

rasa terpanggil lak nak respon kat komen krik3 kat atas ni.

awak spm lagi ye? sebaya adik saya lah macam tu. saya pon pernah di zaman awak. suka someone macam tu. dan kawan baik saya pun macam tu jugak. senang cakap, zaman2 macam tu, hati dan perasaan tu sangat mudah nak suka nak minat kat sesape.

tapi ada dua pengakhiran. hehe... saya seorang perempuan, dan saya nyatakan pada mamat yang saya minat tu. turned out ok. dia pun memang suka saya. tapi tu la... lepas spm kan memasing ada haluan. masuk university, kerja, bla bla bla... in the end kami tak berjodoh rasanya. huhu.

sebaliknya, kawan saya tu, pun bagitau dekat mamat yang dia minat tu. eventually, masing-masing rupanya menaruh minat dan perasaan. dipendekkan cerita, dorang berjodoh Alhamdulillah. kawin dahsekarang. =)

so untuk adik krik2 kat atas ni, kalau adik rasa tak tenang tak tenteram kalau tak cakap, kalau simpan... adik cakap je kat dia. ye? tapi be prepared untuk sebarang jawapan. jangan breakdown lak kalau kena reject. respect setiap keputusan, ok? jauh lagi perjalanan hidup adik krik2 ni.

all the best!

Krik3 said...

Kk, tq akak kat atas haha, sy panggil akak je ye sbb akak lg tue dr sy,yg sy suke ni sy bhasekan die si S,
Mmg kalo akak tanye sy, sy suke si S sgt2 tp x tau la ape perasaan si S kat sy, sy mmg jarang suke kat org pompuan tp entah camne tahun nk exam ni r ad perasaan kat si S dan kalo sy suke seseorg ngan serius, kalo la ad jodoh ngan si S mmg nk sgt kahwin ngan si S sbb sy ni jenis org yg x suke couple2 ni, cume x terfikir lg nk bagitahu si S sbb sy mmg pentingkan pelajaran, nk sgt score 9A tahun ni.
Jadi sy tolak dulu perasaan sy sbb nk blajar, walaupun dlm hati mmg dah berapi nk britau si S sbb curious sgt2.
Mcm akak tulis la,mmg kene prepare utk sebarang jawapan sbb tu sy x nak confess skrang, takut ganggu blajar,mmg kene respect keputusan si S sbb kalo x suke takkan nk pakse die. Rupenye dlm syp2 ad kwn sy britau si S "mcm ne kalo sy ad suke kat si S?" Si S duk tersengih je pastu so kwn sy beri kesimpulan bhawe si S ni suke kat sy gak. Sy pon kate kat si kwn ni,sy x beri harapan tinggi kat si S sbb slagi x britau si S ni, confirm x tau ape perasaan die.Sy akan cube utk britau die pd mase yg sesuai sbb rase mcm menyesal je kalo duk pendam,kalo x diterima takpelah,perjalanan still jauh, masuk U nanti mungkin jumpe org lain plak.
Tq akak sbb reply eh,sorry tulis ayat panjang2 kat atas,good luck jugak kat adik akak,insyaAllah bleh straight As kalo adik akak rajin study.

Anonymous said...

Klau sye ada 3 lelaki yg dksan agak pelik..bkn dikesan la tpi nmpk apa yg sllu diorang bt..lelaki 1 dy dduk jauh2 pndng lma2..n klau nmpk dy bt centu x tnya dia nk apa dia pndg lgi ampai naik meluat..lelaki 2 dia slalu sye ni mcm bestfren dy pdhl lngsng x..dy slalu dg kt meja saya bila saya studi @ xde ckgu dlm klas @ ckgu suh study sniri je n dy cite la mcm2 psal dy family dy kezen sye yg dy cube nk rpat2..pnah satu pgi aye ad tnya dy dgn nde yg cm bleh kate nyakitkn la jgk yg b'bnyi acenni eh kau xde keje ke nk bt..n dy pun dh brtkr riak muka n gi dduk tmpt kwn dy..hmm rse mcm jht..lelaki 3 bru i prasan sbb time dlm klas ke wktu ckgu ngajar mata dia slalu nmpk curi2 pndg ..saya nmpk dy curi2 pndg sbb saya duduk d bhgn tngkp tepi klas n dia kt middle klas..bkn skli 2 dy bt brkali2 ..lpas tu ad someday sye nk tnya smething kt kwn dy yg bleh ktekn sye agk rpat sbb kwn sye kpel dgn kwn dy tpi mmndgkn mse tu diorg brdua ps2 lelaki 3 ni mncelah jwb sblm smpt kwn dy jwbkn..acane tu sila jwbkn..kkdg situation ni creepy bgi saya..

Anonymous said...

sis atas ni, saya nak respon sket. sis ni sekolah lagi kan? macam ni lah. rasanya tiga boys tu creepy . kang tak pasal dorang gado berebutkan sis. so sebelum jadi memacam, saya rasa elok sis fokus kat pelajaran dulu. saya bercakap atas kapasiti pengalaman. maaf mencelah, alang2 terbaca entri ni masa cari artikel pasal psikologi. hehe

Edison Huang said...

Haahaha
Mmg ada pon tanda2 ni kat kwn aku sorang tu
bile aku tnye pendek2
Tetibe je dye jwb panjang berjelorr smpai mak n ayh dye pon dilibatkannye
Pastu x abes2 nk berkepit je ngn aku
Nyampah guwe dibuatnyo

Anonymous said...

Assalam...aku ada seorang kawan..dia ckp lat aku dia ska kat aku....tpi setiap kli aku nk mesej dia..mesti dia offline atau lambat nk blas...Bila kat tmpat kerja.. Dia slalu duk pndg aku..nak je brtentangan mta ngan aku...Tpi dlm msa yg sma dia ska kacau orang lain(perempuan)..Adakah dia tu hnya main² jerr???

Anonymous said...

anon di atas. awak pompuan la ek. ok. klo dia dah cakap dia suka awak, awak kena tanya diri sendiri balek... awak suka dia ke tak? kalo suka jugak, baru kompemkan dgn dia, dia siyes ke tak. kalo lebih2 kurang je, takyah hadap sangat orang camtu. lalang. huhuhu

Unknown said...

Tapi kan kalau laki tu tak pernah cakap ngan kite but dia selalu eye contact ngan kite..dia suja kt kita ke tak?confuse...

Monster Hun said...

Minat warna biru 😻