Wednesday, November 28, 2012

Beza Budak Biasa dengan Anak Orang Kaya


tadi kan!!

semuanya bermula dengan tweet kt twitter. aku ckp "in the 90's, hanya anak orang kaya je mampu beli Jojo" . hahaha. korang tau tak Jojo tu apa? nuuuu... bukan jenama seluar lah. bukan jugak minyak wangi. tapi ... sejenis mainan dalam kotak!! ekeke

well, actually bukan la nama mainan pon.  nama produk tu Jojo, kotak mainan. dalam tu ada biskot/makanan/cekedis, dengan mainan. ehe...

pastuh2! ada plak yang dok bagi idea pasal beza banding jaman doluu2 dgn sekarang. haha.thanks ieqa amiyumyai (sampai sudah aku tak reti sebut elok2 nama budak ni. bhahaha) meh kita singkap sket2, apa bezanya budak kayo dengan budak biasa dulu2. ^^


mainan dalam kotak



ni la Ding Dang, Tora, dan Jojo!
kredit gambar

dulu (taktau la sekarang ada lagi ke tak.. ada kot, aku je tak nampak dah. lulz) ada permainan dalam kotak tau! paling femes - Ding Dang!! hahaha. kotak dia kaler biru. bentuk kuboid. alaa.. pat segi panjang tuuu. haa. harga dia? 50 sen je! dalam dia ada mainan! ikot la.. tengok iklan kat TV, bulan/musim tu keluar mainan apa. klo rasa2 best, pegi beli!! dalam tu ada biskot bulat2 salut coklat!! ada kot 3-4 bijik. ekeke. tak makan pon, nak mainan je.

kalo agak ada duit sket, pegi beli Tora! tagline dia sampai sekarang dok ingat - "Tora datang lagi! dengan"... bla bla bla. syok woo!! Tora ni regenye sehengget. kotak lagi besor dari dindang, mainan pon lagi best biasanya. biskot coklat dalam tu pon lagi besor. hahaha.

tapi... ada satu lagi.. namenye Jojo!! besor beb kotaknye!! lol! ini regenye dua hengget sekotak. masa tu budak2 lagi... dua hengget tu kira banyak tu... budak2 loaded je mamphooo... hik. tapi ada gak pesen kumpul2 duit, tolak tepi tora semata-mata nak beli jojo. so sape beli Jojo time tu kira bleh belagak abes ah! kotak simpan, buat bukti. ekeke xD


beg skolah

ini pon faktor ni. kalo budak2 biasa... pakai beg galas kat blakang je. tak pon beg sandang. kalo kat kampung2, pakai beg plastik aji-no-moto pon ada (aku lettew). murah beb! beg plastik tu kaler puteh, tulisan merah. dua kupang (20 sen) je selai/sekeping. tapi standard2, pakai beg galas je. pastuh banyak2 zip. senang nak gantung keychain byk2. baru up sket. lol!


camni la beg aji no moto. same je. cuma ni brand lain. aku tau tak ramai yang pernah sempat pakai beg ni kan? hehe. kredit gambor

tapi klo anak orang ada duit nih... tak main la beg beli pasarmalam... tak main la beg galas blakang ni, or beg sandang free mak ayah dapat time gi kursus. dorang pakai beg ada roda wei!!! hahaha. sape pakai beg tarik roda tu kira rebutan ramai ah. lulz. ye la.. beg tu mahal ... buleh dapat sebijik setengah or dua bijik beg biasa dgn harga beg roda/tarik tu. 

nak lagi grand? dah la beg tarik, roda... jenama SWAN plak beb!! fuiiiooooooo.... ada dua sebab je budak2 nak pegang beg swan kawan2 dorang ni. satu, sebab teringin, nak jugak. dua, sebab nak lingkupkan. bhahaha . nasib laaa. eh , jgn tgk aku. aku pakai beg galas je. takde brand pon. hikhik ^^


kasut sekolah

kalo budak2 kampung cam aku... pakai kasot penguin je. tau kasut penguin? haaa.. google2. ekeke. takpon, paling femes pakai kasut pallas jazz. itu kira standard la tu. ha satu lagi, kasut warrior! tapi kaler hitam je yang ada time tu. kasut sepak takraw. tahan lasak wooo!! multi purpose. sepak buah nyoq pon steady je lagi (kasut la... kaki saket jugak.. ~.~")


dulu2... kami letak kasut bawah peti ais!! lagi cepat kering. hahaha.
sumber gambar

sape anak orang kaya... dia mesti pakai kasut BATA! jenama bata tu dah up giler zaman aku budak2 dulu beb. nak grand lagi, beli SPARX . pergh!!! siap ada reflector kat tumit gua cakap luuu. hahaha. tak main la ikat2 tali ni... pakai Velcro je. srreett! lekat. prraapp! bukak. hidung tinggi je time pakai/bukak kasut tu . ekeke. 


kalo yang tak berapa nak uptown sgt, dorang pakai la jenama Carlton. tu pon mahai kot... murah seringgit dua je dari Sparx tu. ekeke. Carlton ni biasanya jadi option bila Sparx dah abeh or takde size or takde kaler itam. em em... terasa ke? hahaha


baju sekolah (uniform)

zaman dulu tak banyak options mcm skarang. tapi itu jugak la nak tentukan budak tu mak bapak dia loaded ke tak. ekeke

bagi yang standard2, takde jenama laen yang lebih murah dan best - Kamdar. hahaha. itu memang pilihan ibu2 sekalian. kalo tak pun, jenama Sunkist. yang gambor buah oren tu. haaa... kain dia nipis la sket, jarang pon ye jugak. tapi takat nak bagi pakai budak buas macam aku ni... balek skolah je kompem kotor baju seluar... blasah yg murah sudeh.. hiks


baju sekolah canggih .
sumber

anak orang kaya pakai apa? uih... tak main aa kamdar. beli jenama Canggih oi!! hahaha. nak lagi kaya?? D.O.N!! or D'Urban. or Boy London. itu kualiti pakaian tiptop! kapas terbaik dari ladang!! basuh wajib letak softlan - nak jaga fabrik. ekeke. huntung laaa korang... hakhak ^^


now kita gi kat alat tulis lak... hihi


pensel

pensel pon aku nak banding2? haha. uih mesti!! ada kasta. lul~

kalo kita biasa2 pakai pensel 2B kan. pensel kayu je. jenama Dolphin tu dah kira ok. tapi kalo ada duit lebih sket, beli la Staedtler Noris 2B tu. mahal la sket... tapi masa tu masih mampu insyaAllah. hihi. bukan apaa.. cekgu kata guna pensel tu dakwat dia terang. tulisan pon jadi cantik (padahal...) ^^ .

penah dengar 'pensel tik tik' tak? haaaa... budak2 banyak duit pakai tu la!! pensel tekan kita panggil. masuk dakwat pensel haluih2 tu... pastu tekan . bunyi la tik tik tik... hahaha. uih bukan semua budak mampu pakai pensel tekan ooo... so sape yg ada tu, selalu2 dorang la yg - sebelum keluar rehat, tinggal kelas.. dorang cakap (sambil tulis dengan jari kat pensel tu) ; 
alif - lam - lam - ha, sape curi berdosa! xD


pengasah pensel

kami dulu pakai pengasah yang bulat tu. kaler biru or merah. siap ada cermin!!! hahaha. itu lejen~~ tapi tu la. sebab murah kan, so asah pon pensel murah jugak... memang rajin patah la mata pensel tu. last2 kalau dah bengang sangat, pecahkan bingkai pengasah tu, amik cermin dia. lepas tu main pantul2 cahaya matahari kat muka kawan time kelas. pastu gelak ramai2. pastu bagi silau mata budak kelas seblah. wheee!! ^^

pengasah pensel a.k.a gerumit. lejen!!
sumber gambar

budak kaya pulak? haa.. dorang tak main la pengasah sekupang dua kupang tu. dorang pakai pengasah gerudi tu! yg masuk pensel, pastu kita pusing2 tangkai pengasah tu. huiooo.... canggih giler~ jakun abeh budak2 lain. semua mintak tolong asah pensel guna pengasah tu. yang tak tahan... sekali asah kena caj lima duit (5 sen) pon budak sanggup!! punya excited la nak guna pengasah tu. hahaha. so, terasa lagi tak? xD


pembaris

malas nak cakap banyak2 yang ni. cut it short, budak2 biasa pakai pembaris plastik kaler clear tu. yang sekali lentur.. pap..patah. budak2 banyak duit pakai pembaris plastik panjang yg boleh lentur tu. lagi kaya pakai kayu. lagi lagi kaya?? pakai pembaris besi. pastu nak pegi tandas, tulis senyap2... "alip-lam-lam-ha...." ekeke


pensel warna

haaa... part ni best. koman2 kalo budak sekolah, mesti ada satu kotak pensel warna pendek, 12 batang. itu wajib la kan. biasanya jenama pon pelik2. brand china barangkali. kalo dolphin dgn faber castel tu... ok lagi la, tak mahal sangat. lagipon agak2 takde kaler merah, rembat member punya. apadehal... hik


pensel warna Luna (Staedtler)
sumber

yang membezakan budak biasa dgn budak kaya ni... ialah... budak kaya pakai kaler lebih daripada 12 batang. hukum semantiknya - lagi banyak, lagi kaya. pensel warna panjang. jenama LUNA beb!! pergh... itu paling mahal. sampai sekarang pon macam tu. asal Luna je, mesti mahal. hahaha. dah la Luna, 24 - 32 - 48 batang lak!! memang hari2 kitorang dengar kau cakap kuat2 "alip-lam-lam-ha, sape curi berdosa" . hihihi~


warna air (water colour)

aku dulu (even sekrang pon benornye..) tak pandai sangat mewarna . jadi tak berapa cara sangat kaler2 ni. nak2 pulak kaler ayaq. haha. tapi pernah la beli... brand apa? manade brand bai.. beli sekotak 12 tiub kecik tu, gambor kotak gambor panda dok makan buluh (kot). ekeke xD . tu paling murah!


panda water colour
sumber

ada lagi ke sekarang? :D

yang berduit... bawak keluar sekotak besor kaler air dorang. 12, 16 botol... jenama? Buncho!! sape pakai buncho tu kira makhluk terbaik untuk dibuat kawan rapat! kompem banyak duit. hahaha. orang pakai tudung botol je isi kaler tu... dorang pakai pelet byk2 lubang tuuu~~ pergh. retis habes!! ^^ korang sila terasa lagii. muehehe xD


kotak/bekas pensel

kalo kami2 yang tak ramai duit ni... selalu beli set geometri tu, yang ada protaktor, jangka lukis bla bla bla tu...kan? haa.. kotak tin dia tu la jadi kotak pensel. rasa megah habis laaa tak tau nak habaq lagu mana bila pakai kotak pensel besi tu. hihi. murah je... up sket la daripada ikat pensel pemadam pembaris bagai dengan getah je. ^^

anak orang kaya tak layan kotak besi jatuh bunyi keletang lepas tu habis barang bersepah berkecai. dorang pakai kotak pensel yang boleh bukak 2 sides tu. lekat pakai magnet! atas dan bawah. dalam tu siap ada tempat susun pensel oi!! hahaha. tepi kotak ada pengasah khas bleh sorok2 masuk. pergh... plak tu, cover kotak tu corak2 kartun lawa2. power rangers la paling femes masa tu. kalo pompuan dorang beli kaler pink, gambor mickey minnie mouse. (aku pernah gak la pakai... saje nak terai.. gambor kucing kot kalo tak silap. kaler biru. tapi kejap je... mana tahan kena perli hari2 beb. muahahaha)

dulu2, anak orang kayo je mampu ni... ekeke.
sumber


amcam? terasa teruk tak? menikam-nikam jiwa tak? ekeke. kalo nak ikotkan, banyak lagi aku nak tulih ni. tapi takpe la... kang korang takleh berenti nanges lak. hakhak . ni! last one


main tikam-tikam

bukan tikam orang, tapi main tikam. alaa... yang tikam kapsul tuuu.. masuk syiling 20 sen, 50 sen, then pulas tombol mesin tikam tu... tup keluar telur plastik. dalam tu ada mainan. mainan lagi.. . hahaha

bezanya kat sini? haa.. budak takde duit main tikam yang 20 sen tu je! kapsul plastik tu ... ada kot besor ibu jari je sebijik. tapi yang kayo... tikam yang sehengget la!! hambik kau.. besor segenggam kapsul/telur plastik dia. mainan pon leh tahan la hebatnya banding dgn yg dua kupang tu. ekeke. lepas tu bawak pi sekolah.. pastu kena rampas. pastu nanges. pastuh mintak duit kat mak ayah. pastuh pegi tikam lagi.. and the cycle continues... haha ^^

whoooaaa!! panjang pulak aku tulih kali ni. thanks sangat buat korang yang sudi baca sampai sini. giler ah, sanggup tu buang masa baca benda takde pekdah ni. hihi. mekaseh ya! jasamu dikenang.

buat yang terasa, aku mintak maap tau. memang sengaja pon. hahaha xD

13 comments:

Suhaili Sulaiman said...

x ckop pjg la aan. xpuas baca.
-beg SWAN tu aku merasa pakai masa nak masuk darjah 1.. beg tu ade 2 compartment utk isi buku. ceh beriya!
-kaler luna 24 btg pernah merasa sekali je seumur hidup. masa drjah 1...masa lain2 sama ada pkai 12 btg yg pendek2 atau 12 btg yg pnjg, dan x kurang jugak carryforward hat lama2 cmpur dgn kaler bru masuk dlm bekas pensel tin atau tupperware.
-water colour panda: hoh itula yg mengembangkan bakat seni aku masa sekolah rendah.
baju sekolah Kamdar: every year masa sekolah rendah..naik sekolah menengah cari kat kedai biase je..
-tikam2 tak pernah rasa...x de duit nak beli. belanja sekolah pon 7 kupang je dulu. mne nak saving.
-bekas pensel magnet pernah merasa sekali..ang mmg silap besar pakai bekas pensel tu sbb yg tu stok utk gadis2 je...tpi bekas pensel tu cepat laih.

Anisa Hang Tuah said...

Aku bukan dlm kategori ank org kaya..tapi mainan kotak tu aku teruja kalau dpt gunting zigzag..hihi..

oh ya..bju sekolah aku semua mak aku jahit jee..hihi..

kau buat entri ni betul2 membuatkn aku rinduuuuuu zaman sekolah rendah..

MohdIzwan said...

menci..menci..menci...cakap nk keluarkan esok..(hari nie) tp dh kuar plak tgh2 mlm.. :P

btw..nice post...mmg mengimbau kenangan kecik2..sangat seronok..

ha nie...ada satu lagi...jenis pensil..yg mata pensel dia leh cabut2 tue..cabut..cucuk.letak kt belakang..agk2 tumpul..cabut..letak belakang lg...rs2 nya tau kot..hehehe...

berdasarkan apa yg ditulis:

- Jojo mmg jarang dpt beli..tora/din dang tue ada la sikit2..x minat sgt..tgk iklan pon tau muhong..konon2 terbang..padahal ada tali...hahaa..

- beg skolah pon biase2 je..tp bkan la beg aji-no-noto tue.. :P

- kasut plak..start drjh 4 pakai Bata...kaler itam..sbb jd pengawas.. :)

- baju sekolah jenama sunkist je..

- yg psl pengasah tue, mmg ada kwn2 yg buat..yg men pantul2 chy mthri tue..*tergelak baca..hahaha..

- pensel warna kite pakai yg LUNA 24 je.. :)

- water colour pakai Buncho 12 botol kecik tue..*w/pun bukan pandai melukis/mewarna pon..hak3..

- kotak pensel..mcm2 jgk..yg lekat2 magnet tue pon pnah pakai..

- tikam jarang la..tak rasa minat nk pi tikam..tapi..kalau beli koci dlm dia ada kad tikam tue..yg tue rajin beli..kalau nasib baik..dpt lg sebungkus koci..klu tak..'thank you' jer la..hahaa...

eh..terpanjang plak komen..ekekeke..but then, fair la dgn entri yg pjg.. :P

antara said...

@eli - kau pon kayooo.. nasib tak koya je. ekeke

@nis - ade ke gunting zigzag? aku tapenah dapat!! alaa... hahaha. thanks nis!

@onney - aku suka komen2 hang. ekeke. mekaseyh! xD

Suhaili Sulaiman said...

masa sekolah rendah dulu, ade 1 hobi.xtau la ang buat ke x. suka beli pemadam wangi bentuk strawberry atau bntuk kartun..kacik2 je besar duit 10 sen..harga pun 10 sen je.kumpul banyak2...sebab pemadam tu cute2 ade mcm2 bentuk. kwn aku kumpul smpai sekotak pemadam lepas tu kami buat match "Lawan Rubber"...pemadam sapa kena tindih dulu, dia kalah...

Aesya Zealous said...

wehhh rindu kotak pensel yg ade sharpener tu! pensel box pintar kot tu!! sukaaaaaa!!!

antara said...

untung laaa kayo... ekeke

helios-spade said...

Salam.
Just a stranger melilau membaca blog.
Nice post~
Brings back so much childhood memories =)
Thanks for that!

Shahrul Kamis said...

mohon copy paste image =)

Shahrul Kamis said...

Assalammualaikum wth..mohon copy paste image.. TQ =)

Shahrul Kamis said...

mtk izin copy paste image TQ

Yun Sing said...

Kalau tak silap, Ding Dang tu ada lagi.. pernah nampak tak pernah beli.. kalau pakai plastik tu boleh simpan buku ke? 0,0 Hahaha pengasah pensel tu guna yang kecik-kecik tu.. lagi kecik dari yang ada cermin tu.. yang rectangle tu.. asah-asah jari jadi hitam.. asah-asah patah.. baling teruih xD Ingat lagi dulu pensel warna selalu kena curi T_T Pernah guna fail sebagai kotak pensel xD Tikam-tikam tu sampai sekarang dok buat weyh hahaha *takpe muda lagi..*

antara said...

@shahrul - silakan. hehehe

@yun - syok wooo!! hahahaha

@helios - thanks! ^^