Monday, December 26, 2011

Pasaipa Makin Ramai Marka Speaking Loghat Kedah?


hahaha. ini kes lawak. member aku, seorang lelaki, yang bukan warganegeri wilayah utara semenanjung Malaysia, cakap kat aku...

"ko perasan tak, An... dak pompuan sekarang makin ramai cakap utara. kenapa ek?"

LOL! 

aku tanya balek "dah tu? ada masalah?"

ADA!! hahahaha. 



apsal weh? kenapa korang beralih angin? em?? to those gegirl yang non-utagha tapi secara sedaq or not duk terai spekeng utagha... sila pilih jawapan yang paling tepat yang menyatakan sebab utama anda berspekeng Kedah;

A . mak/ayah/grandparents orang utara

B . terikot-ikot room-mate/rakan gossip/member study group yang asal utara

C . hangpa kena 'karma' pasai sebelom ni hangpa dok ajuk/trollolol budak kelas hangpa cakap kedah pekat nak mampuih...

D . hangpa gatai! saja gedik nak mintak penampaq. semua perkataan nak bagi bunyi utagha - lapar jadi lapiaq..  goreng jadi goriang... nasik jadi nasiaq... .. selamat pagi jadi selamiaq pagiaq... zzz...


apsal? takde pilihan jawapan yang tepat dengan korang? hm... haaa! aku tau!! 

E . sebab Agong baru asal negeri Kedah a.k.a Sultan Kedah. [Daulat Tuanku]

F . sebab... Anwar Hadi orang kedah

G . sebab Mat Luthfi orang kedah jugak

H . sebab Anwar Hadi dengan Mat Luthfi orang kedah

I . sebab hangpa gatai nak menikah dengan Anwar Hadi atau Mat Lutfi or mana2 pomboleyh (kalu buleh nak dua2... zzz...)... so konon2 pektis cakap utara, nak amik hati "bakal" mak dengan pak mentua. kan? kan? kan kan kan?

J . semua di atas (kalau hangpa jawab ni, hangpa muhong terok..)

************

ha, jawab2. bwahahaha. aku rasa kalu buat undian jawapan... pilihan ke 9 tu macam bleh dapat undian tertinggi je.. lol! xD

10 comments:

Ain said...

walaupun kekasih hati gua org utara. gua tetap sepiking perak. betul tak tipu

UniMeOw said...

muahaha bpa byk pilihan jawapan da..

Nur Intan Syafinaz said...

Aku terikut mmber la..xde mkne nye nak terikut anwarhadi ngn matlutfi ok..hahahaha

antara said...

untung laaa... lol!

aleen aiden said...

errr mungkin loghat utara nih senang sikit nak dapat compare dgn loghat pahang.loghat pahang org xrajin guna sbb payah.agaknyelah.hi3

Anonymous said...

hahah. aku ter-ikut roomate la. dah kamcing sgt kan.. num 9 tu, emm, ada la jugak berangan.hahaha.tp berangan sengal2 jela. berangan semangat2 pun bkn bole jd kenyataan. bknnya depa kenal kita pon.hahaha

antara said...

ekeke.. pahang susah ek? ooo.. ^^

ha! no 9! see see see? xD

Anonymous said...

hahah.x yah teruja sgt na.;p 1% je sbb number 9. 99% sbb terikut roomate :D pasalnya, exagerated sgt jwpn number 9 tu.x mungkin begitu naif utk bertutur utara hanya kerana itu. wahahah

Nurul Syazana said...

haahaa...sbb ngaji kat utagha nuhh...lecturer n member sume pakat cakap utagha kat ceq...=))

Wasuka Tiramisu said...

family utagha...so cakap utagha...study pun kat utagha....so cakap utagha gak...