Wednesday, December 14, 2011

Apa Yang Ada Dalam Handbag Seorang Gadis?


Yellow mellow mashimaro!! Assalamualaikum dan salam sejahtera. shibaraku desu ne?

lately aku kembali busy lah. merata kena pegi. ramai urusan nak kena setel. banyak la pulak duit habis. takpe lah. tu ujian Tuhan kat aku. hehe

dari kecik...aku tertanya-tanya... apa yang pompuan bawak dalam beg tangan dorang ek? baek, aku mengaku - masa kecik2 dulu aku pernah selongkar beg tangan mak aku dan kakak aku... sebab curious sangat2. bwahaha. lepas tu kena luku dengan mama, sebab aku hilangkan gambar dia masa muda... (tak hilang poonnn... jatuh je, terselit celah katil tu..hehe)

see? siap ada buku pasal handbag pompuan. personaliti, okayh! haha

siyes doh... aku rasa handbag pompuan nih macam poket doraemon. tak pon, macam black hole 4 dimensi. amende yang ko nak? semua ada! mintak je.. tanya je... "ada tisu tak?" seluk seluk beg... ada! 

kalo takat benda2 convenience tu.. daily use tu... aku rasa mana2 beg pompuan pon ada. cuma kekadang saje la aku test... memula mintak tisu... ada. pehtu mintak gunting... ada. pehtu mintak stapler... pon ada. last2 aku mintak milo peket 3 in 1. ok... dengan kuasa Tuhan... itu takde - yang ada cuma nescafe sachet 3 in 1... Zzz... aku speechless.


korang ada tak? ada kan? kan kan? hahaha

apa lagi yang ada? haa... berdasarkan quick survey yang aku buat sempena menjawab persoalan yang berwebsite dalam otak aku nih... meh kita sembang sket harta karun yang kita boleh jumpak dalam handbag wanita zaman sekarang. let's take a tour... dari beg gadis2 chomel... sampailah ke beg ibu2 mithali~ ^^

*****************

Tas tangan kecik

tas tangan ni lebeyh kepada stailo daripada kebergunaannya. normally kita leh jumpak purse kecik, card holder (letak IC dengan lesen je tu), berus gigi, dan alat2 solek sket2 - cam compact powder, lip gloss, yang basic2 la. ok, kunci rumah mesti ada. pastuh...  ada ketas macam2... nota member lah, list barang nak kena beli lah... paling syok, resit. aku tak paham kenapa pompuan suka kumpol resit... lol!

kemaen...


kalo yang agak up sket... ada la wallet/purse yang panjang2 tu... ha.. apa namanye? clutch? hehe. bersepah la kad dalam wallet, kompem. tak campur gambor2 insan2 tersayang lagi tu. duit syiling! to an extent, kebanyakan pompuan suka ada uncang duit syiling dalam handbag. tulah yang nak memberatkan handbag dorang sebenarnye.. haha


Handbag Young Ladies

gadis2 sekarang ske pakai tote bag. simple, tak besor sgt, tak kecik jugak. material plak macam2...jenis vinyl, pvc, kain.. sampai la ke leather. normally yang pakai leather bag ni, orang yang suka kekemasan. obviously, leather terkenal dengan sifat tahan lasaknye - so korang mesti leh agak dah, isi beg tu camne. haha! yang selalu aku nampak/jumpak... jenis one-hole wonder. segala mak nenek bleh sumbat. senang!

ni ramai pakai ni. laki pon pakai. hiokhiok..

kalo yang jenis suka susun2 ikot compartment... beg dorang surely banyak poket. tapi yang pasti... seluk la mana2 poket pon... mesti ada isi punya. hihi

dalam beg camni...selalunya ada segala benda yang ada dalam tas tangan yang kecik... dan diserikan lagi dengan macam2 accessories... contohnya spek mata, spek mata gelap/fashion, majalah, contact lens, solution contact lens, ubat-ubatan macam panadol, panadol pink, plaster luka, 'barang keperluan wanita', sanitizer... henpon... henpon... pendrive, earphone...henpon lagi. kosmetik takyah citer kot... segala sikat, mascara, eyeliner, eyeshadow, blusher, nail clipper, lip balm, foundation, compact, make up remover, whitening cream, sunblock, ...


ni contoh beg korang kan? =p


Handbag Makcik2

normally jenis handbag makcik2 ni tak curi lampu sorot la. tapi tahap kebolehsimpanbarangan beg tu... memang menakjubkan aku. silap haribulan bleh bukak kedai runcit sendiri. bhahaha. biasa yang pakai beg makcik2 ni... well.. makcik2. or, gadis2 yang simple like dimple. tapi isi dia bleh tahan gak laa.. ekeke

apa yang ada dalam beg besor camtuh? huioo... more tissues, tisu lembap, losyen, minyak cap kapak or minyak gamat, balsem cap rimau, kit menjahit (emergency), ketip kuku, pin tudung, kerongsang, charger henpon, set kosmetik yang hampir lengkap... weii banyak la! letih nak list-kan. haha

ada jugak yang aku pernah jumpak...yang bawak botol/tupperware air. standard la tu kan. tapi tu la... yang bawak milo/kopi/teh 3 in 1 tu yang gempak tu. nestum peket pon ada! memang spesis on-the-go sungguh.
 ^^





Handbag Gadis/Wanita Bekerjaya

ahaa...ini extra. dalam beg gadis/wanita bekerjaya... normally ada isi yang menunjukkan bahawa dia seorang yang tak-duduk-rumah-basuh-kain-lipat-baju-sapu-sampah-tengok-tv-tido-duoplopatjam. tak caye? korang gi selongkar handbag mereka2 yang dok opis, berniaga, jaga kedai, etc. kalau kena tampar lelaju, jangan carik aku ye. muehehe...

setakat ni, yang aku tanya2... segala or hampir semua tok nenek benda yang basic2 untuk seorang gadis tu memang ada lah dalam handbag wanita bekerjaya nih. cuma, kebanyakkannya ada tambahan. ok, nescafe 3 in 1 tu macam item wajib je... then... korang leh jumpak buku nota, pen, pensel, klip kertas, sepit rambut..eh.. um... sticky notes, card holder, business cards, jam tangan... more cards... kalkulator, resit Tesco atau Giant, bil2 utiliti, surat saman majlis perbandaran (kesalahan parking..lol!), setem,... dan macam2 lagi lah.

itu baru yang kje2 opis, kje kompeni biasa2. kalo korang tengok beg cekgu-cekgi... haaa... mengucap panjang la jawabnye. nak aku list-kan? meh2... ada pen merah, pen biru, pen marker, pen dah habis dakwat, pendrive, klip ketas, ubat stapler, buku nota,pengasah pensel, henpon, charger henpon, panadol actifast (utk kelegaan cepat), minyak cap kapak, plaster luka, beg plastik, name tag, gula-gula (untuk diri sendiri dan anak murid), bateri, kunci bilik persatuan, resit yuran budak2, kertas jawapan exam, senarai nama budak, surat tunjuk sebab budak tak hadir, mc budak, surat peminat.... *kejap...minum air...haus la nak eksplen*... gam kasut, payung, katalog tudung, sampel kuih...


amcam?? topik hot kat internet ni. hahaha


Handbag opah/nenek/wan

takde maknenye opah2, nenek2 kita nak pakai clutch, coach, tote bag yang beraneka ragam...kan. surprisingly, pompuan nih...bila makin meningkat usia (aku takmo la cakap tua...kang ada yang terasa.. ekeke), makin kecik beg tangan dia. siyes ouh!

zaman2 bawak barang bersepah-sepah tu kian ditinggalkan. chewah! now it's time to go back to basic. makcik2 yang berusia, opah2... biasanya bawak purse/wallet kecik je... siyes kecik. seboleh-bolehnya yang paling kecik yang dia ada/boleh guna, itulah yang dibawaknye.

bukan apa... dorang dah takde kepentingan untuk bawak serba serbi kosmetik gejet surat pajak gadai segala... just bawak duit kertas, gulung2 or lipat2, masuk dalam purse. bawak duit syiling sikit... masuk dalam purse. laen2... just kad pengenalan, gambar anak-anak, gambar cucu cicit, pin tudung, kerongsang kecik... ubat darah tinggi, tisu... tu je la kot. kan ke tenang je haa....^^

****************

amacam?? ada terkena kat hidung korang tak? ekeke.. jangan la marah. ini dapatan daripada survey aku je... hasil penyelongkaran dan penyiasatan tak diiktiraf, dan temuramah tak bertauliah... maka aku share la dengan korang kat sini. hehehe... well, obviously... korang bleh argue, bleh disagree. memang betol, kita takleyh buat generalization. setiap individu itu unik dan berbeza, kan? so jangan terkejot kalo jumpak maggi cawan dan plastik aiskrim yang dah lusuh dalam beg pompuan ye. ^^"

tapi tu la. kalo korang gelak2 ke..senyum2 tu... haa... ada lettew~ hahaha


woh, aku dah letih nak review pasal beg tangan pompuan nih. kalo nak selongkar betol2... sebulan punye cerita tak abes! paham2 la...pompuan.. eh? ekeke... kalo korang ada pendapat, share2 lah ek! ^^ selamat terasa!! (mati la aku kne trollolol lpas nih) ~


p.s: oh ya.... aku masih tertanya-tanya... kenapa kebanyakkan pompuan suka simpan resit? haha.. korang tau tak, tabiat menyimpan resit tu... menunjukkan personaliti korang? *wink wink* hihihi... aku tanak cerita kat sini. biarlah rahsiaaa... hakhak! ^^



16 comments:

phyto hystrix said...

assalamualaikum

haha! opah2 le yg paling seronok! dabai je sudah~ :D

kalau simpan resit maksudnya apa? cecite

Wasuka Tiramisu said...

Salam...hihi...macam inspector gadget la u ni...hihi..well,mmg true pun..one of my reason why banyak brg kat dalam beg becuz malas nak patah balik umah kalau tertinggal barang...(selalu tggal brg kat umah)

Wasuka Tiramisu said...

oh ya...terlupa plak..saya simpan resit gak...dan tiket bas..hihi...dah biasa... :)

June Md Fouzi said...

K terasa hahah
Lepas baca terus buang segala resit dlm clutch lol :p

KinosKoko said...

aku x simpan tisu dlm beg...hoho..

Muslimah Optimis said...

hehehe... tepat sekali entry ni.. tak terasa pun.. tapi beg MO memang macam beg cikgu-cikgi ler.. macam2 hado.. hehehe..

bagus betul penulis entry ni ye..

simpan resit ek?? MO pon simpan resit jugak tapi untuk sebulan... lepas tu buang.. sebab MO buat perbelanjaan setiap bulan akan catat punya pengeluaran.. :-)

Ain said...

butthurt!

haniekunie said...

aku ada dalam semua kategori

Anonymous said...

hahah. aku pun tatau asal wallet aku byk gila resit. lebih byk drpd duit wooo.haha. myb sbb lpas byr, trus masuk resit skali dgn duit dlm wallet. pastu biar, x de masa nk g check, kmas2 balik.haha

nina.

antara said...

ahahaha. orang kata kebenaran tu pahit. ekeke.

ok, simpan resit utk rujukan masa depan ek? hihi... resit lagi banyak dari duit tu lagi gempak! =D

hm... nak kena buat entri baru la cmni. haha

thanks commentators !! ^^

Ummu Fatihah said...

miahahah~ meletops ko an!

aku masuk gak dlm list ko ek! gunting, sticky notes segala bagai tu mmg aku suke bwk :P haha..handiplast, minyak angin, ketip kuku..aiseh! skang tgh cari hembeg baru..n nk cari yg ade compartments tp xmau besor sgt.. :D wish me luck!

✿ nurulfatin ✿ said...

sibuk jer nk tau apa ada dlm beg org ek?

hahaha.

kdg2 xda apa2 pn. syiling jer penuh.

antara said...

see? see? ummu siap nak cari handbag yg byk kompartmen. haha.

tak berat ke bawak handbag penuh2 tu? yg penuh syiling tu lagi ler...ekeke

EL90 said...

==" pun bolehhh~ nsb baik dlm handbag org just ada compact powder,purse,handphones n ubt2an..eh tambah mp3! :P guane tu?? Tisu pn xda XD

haniekunie said...

Oh rupenye ak pn adj baca blog ni bertahun yg lalu.. :p

Anonymous said...

walaupun suka makeup....tapi x pernah bawa kosmetik langsung dlm handbeg..

cermik kecik je satu..hehe,pelik tapi benar...