About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, September 28, 2012

Hanya Sekepal Dua - Limabelas

assalamualaikum!!

konbanwa~ ogenki desu ka? aitai katta? mo aitai tte yo. un! degozaru. ^^




hoi apalah aku merepek ni. hahaha. ok kalo korang just nak baca Hanya Sekepal Dua ni sebab dialog bebudak comels lottes tu, sila skip part ni, dan tros scroll ke bawah. ade je dialog2 dorang kat bawah tu. hehe. tapi kalo rasa ada banyak masa nak dibuang, nak dihabiskan depan skrin... aa, bleh la baca dari mula sampai abes. hiks!

actually kalo nak ikotkan, Hanya Sekepal Dua ni dah lama tak tersambung. kan? kalo korang memang ikot siri ni, korang tau la. siap ada yang rindu2 lagi ha. huhuuu.. terharu aku rasa. =') thanks buat yang selalu tanya dan request.

anyway, bukan aku maleh nak menulih ke hape ke. tapi sejak2 last pegi Kidzania tu, hidupku telah berobah! hahaha. no aku tak jadik transformers. bukan jugak pemain hoki kebangsaan. tapi...

since awal september tu... dalam minggu kedua kot... aku terlibat dengan latihan. latihan apa? haha. bukan ketenteraan. tapi kebudayaan. WHAT!?? yeah. kebudayaan. tarian, ok? tarian tradisional. so ada yang sedang tak percaya ke aku ni menari? hahaha

ni sume Pi-es-kei-pi-pi punya pasal la ni. tah apa tebiat dorang buang ntah - tetibe je tahun ni nak buat pertandingan Gem-A-Ta- RI peringkat negeri S'gor. acaranye, kuale s'gor jadik tuan rumah! haa... nak tak nak kena la hantor wakil. gedebak gedebik gedebuk, ada la orang yang tau aku ni memang penari kebudayaan. lantas (chewah ayat seni) dicariknya aku kat sekolaaahh~~

dengan titah perintah dan kuasa pihak2 berkenaan dan berwajib, maka ter-join-lah aku dalam pasukan tarian kebudayaan mewakili dan sebagai tuan rumah ke pertandingan peringkat negeri~ . oh tarian apa? tarian melayu. asli dan joget. ewahh!!

pointnye? haaa. tu la nak habaq kat hangpa. aku dok sebok menari berkaberet dari pagi sampai malam weii!! pagi2 latihan start kul 8. bawak ke petang, then rehat kejap. malam lepas isyak sambong balek... sampai kul 2 - 3 pagi. hari2 oooii~~ (kecuali ahad).

so... dengan kesebokkan yang nyata... korang pon harap maklum la - yang aku tadek kat sekolah selama 3 dua minggu setengah tu. hahaha. dah camnenye aku nak menulih pasal budak2, nak kutip dialog2 sesengomel (sengal-comel) murid-murid kalo aku sendirik tadek kat kelas? lol. tup tap tup tap, minggu ni baru aku wujud kat sekolah. hihi...

anyways, di kesempatan ni aku nak ucap terima kaseh kat korang yang doakan usaha dan kerja keras kami sempena pertandingan hari tu. alhamdulillah, banyak pengalaman berharga kami dapat. memadailah pengalaman tu sebagai hadiah dan kenangan. yesh, kitorang tak berjaya dapatkan tempat top 3. tapi takpe, kalah dengan penari profesional... tak ralat sangat. rasa berbaloi. huhuhu~

to my dearest team tarian, i love you guys. and yeah, i had a great time! ^^



eh banyak lak songehnye. korang nak baca citer budak2 ni kan? ha. nah2. amik2. pelepas rindu. ahaks! ^^

****

budak : sir, sunat tu apa?
me      : sunat tu perkara yang kalau kita buat dapat pahala, kalau tak buat takpe.
budak : ....
me      : kenapa? 
budak : cuti sekolah ni saya nak kena sunat.
me      : OooOoo~~ sunat tu!! ha elok la tu. sunat awal2. 
budak : tapi saya takut, sir... abang saya cakap macam kena gigit kucing. eh! ha betul la kucing~

****

budak A : ticer, kenape ticer lame tak masuk kelas?
me          : cikgu pergi kursus, kat sekolah lain.
budak B : sir pegi menari kan?
me          : eh? manade~~ sape cakap camtu? *cubaan cover2 line*
budak B : guru besar petang cakap.
me          : . . . .

****

budak 1 : sir, kenape sir tak datang sekolah?
budak 2 : sir marah dekat kami ke?
me         : kenapa.. kamu rindu kat cikgu ke?
budak 3 : rindu! tapi kenapa sir tak datang lame sangat?
budak 1 : isteri sir sakit ke??

****

budak : sir, sir pakai minyak wangi apa?
me      : ha? why?
budak : cakap la... sir pakai perfume apa~
me      : manade perfume... bau syampu kot.
budak : sir tipu... rambut sir dalam songkok. mane boleh bau sampai keluar. eh.. sir sabun badan pakai syampu ke?

****

budak C : ko tau tak kenape ticer lame tak datang sekolah?
budak D : tau! ustaz pegi menari.
budak C : kan! hebat la ticer. dah la boleh cakap english, boleh menari pulak tu.
budak D : haritu aku nampak ustaz kat TV!
budak C : huiooo!! kenape ko tak mintak ticer sain buku kau?
budak D : bodoh la kau ni. ustaz dalam TV la mase tu. mane boleh keluar tangan nak sain buku!
budak C : ha'ah kan....

****

budak : sir, bagitau la sir pakai minyak wangi apa~
me      : yang kamu dah dua tiga kali tanya ni.. kenapa. em?
budak : nak beli jugak.
me      : wangi ke?
budak : wangi!
me      : sir pakai minyak goreng ikan.
budak : *kerut dahi* ... minyak goreng ikan? yang Nora Danish pakai kat TV tu ke?
me      : hooooiiii!!

****

budak I  : ticer, ticer dah kawen ke belum?
me         : letih dah dengar soalan ni. hahaha
budak II : alaa.. ticer tak pernah jawab pon~
me         : agak2 cikgu tak datang 2 minggu lepas... cikgu buat apa?
budak I & II : ticer kawen lagi!!!

****

budak : ustaz, name anak ustaz ape?
me      : ni mana datang citer anak lak ni~~
budak : ade cikgu yang masuk waktu ustaz haritu, dia cakap ustaz cuti tengok isteri ustaz dapat anak. anak ustaz putih macam ustaz ke, macam isteri ustaz?
me      : haih.... kamu agak?
budak : mesti macam isteri ustaz! anak ustaz pompuan kan? name ape? bagitau laa~~

****

me    : alright class. today we're going to learn a new song . .
kelas : yeaaayyy!! *sambil ramai2 menari gangnam style

****

me    : how are you today?
kelas : i am fine, thank you!!
me    : do you miss me?
kelas : yes sir!!
me    : thank you! so can we continue our class?
kelas : no sir!!



I love my career. ^______^ 

Menanti Mentari - Kiriman


Di luar sana angin malam membelai sayu. Sejuk. Hujan musim luruh di bumi Boston memang menjemput sesiapa sahaja untuk berselingkuh dalam balutan gebar tebal di katil. 




Jam 11.47 tengah malam.

Salmah masih mendepani komputer ribanya. Sedari jam 10 tadi lagi dia tidak henti-henti menaip. Jemari halusnya meniti papan kekunci komputer lamanya itu, bingkas tangkas umpama pemain piano terkemuka dunia.

Kadang kala dia termanggu. Seketika. Ada masanya jari-jari Salmah yang runcing sekadar berlegar sedikit sentimeter tinggi daripada butang plastik huruf-huruf yang berselerak. Dia kelu. Dia kehabisan kata yang mahu ditulis. Sekejap-sekejap dia memejamkan mata. Letih, mungkin. Sedih, mungkin.

awak...Kenapa awak dah tak macam dulu?
dulubila saya serabut... awak ceriakan saya.bila saya sedih... awak buat saya ketawa..bila saya marah... awak akan buat saya tenang, dan tersenyum semula. 

dulubila saya cakap sikit-sikit... awak yang akan buat saya jadi banyak berceritabila saya banyak membebel ... awak dengar dengan sabarbila saya diam tak cakap apa-apa... awak akan tanya macam-macam, sampai saya bersuara jugak.
dulusaya selalu gelakkan awak.. tapi awak gelakkan diri awak sendirisaya selalu marah awak... tapi awak setia mendengar, tabahkan hatisaya selalu merajuk dengan awak ... tapi awak tetap teman saya kat sini.. 

tapi.. kenapa sekarang..
kenapa sekarang awak dah tak macam dulu?kenapa awak tak gelak macam dulu?kenapa awak tak membebel macam dulu?kenapa awak tak tegur saya bila saya buat silap ... macam dulu?
mana pergi senyuman awak?mana pergi sindiran awak...mana pujuk awaktenang awaktangis awak


mana awak - bila saya perlukan awak!?

Salmah terkedu dengan ungkapan sendiri. Berfikir dia sejenak. Jemari halusnya kini mati di atas papan kekunci. Nafas panjang dihela. Mindanya kepenatan. Hatinya kelesuan. Jiwanya kekosongan. Hanya sepasang mata yang masih bersengkang, dan sepuluh jemari yang tadinya giat menari irama hati - kini tersadai menanti kekuatan.


Matanya kabur. Semakin kabur. Ah, bergenang air di kelopak mata dek tersentak dengan kenangan yang terimbau. Alirnya ditahan Salmah. Terketar-ketar tubuhnya menahan rasa yang membuak dalam dada. Bibirnya diketap rapat, serapat pintu hatinya menahan duka daripada menerjah masuk menerpa meniupkan bait kecewa dan syahdu.

Perlahan, dipejamnya mata. Habis. Air mata yang diempang, kini menuruni pipi Salmah yang putih gebu. Dari mata ia mengalir, deras menderu ke dagu - lantas setitis demi setitis tertumpah ke belakang tangannya, ke atas dan celahan huruf yang berselerak di papan kekunci.

Salmah menggagahi diri, membuka mata yang tadinya dipejam erat - seerat ingatannya terhadap insan yang berjaya mencuri ruang dan peluang untuk melerai benteng angkuh dan egonya suatu masa dulu. Direnung semula paparan skrin komputer ribanya.


Dia menggapai tetikus. Satu klik di tengah-tengah emel yang sedang - dan belum habis ditulis. Jemarinya mencari tiga kunci. Ctrl ditekan serentak dengan A. Kemudian, Del.


Assalamualaikum. Awak, how are you? I hope you're doing fine. Take care ye awak! 

Goodnight. *smiley.jpg*


Al-Fatihah. 


Send.


1.36 pagi.
Hujan. Dalam hati. Di pipi.

Wednesday, September 26, 2012

Untuk Dia - Sleeq feat Najwa Latif (In My Humble Opinion)





Kuatkan radio, kuatkan radio anda
Kuatkan radio, kuatkan radio

Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu
Ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

Dia penuh gaya, semua pun nak bayar
Memang selalu belanja
Mungkin anak orang kaya
Kadang kala pabila
Dia ke Singapura
Tak duduk rumah saudara
Dia inginkan Shangrila

Bertemu di Facebook
Beberapa hari kemudian
Mungkin gua comel kot
Ajak ku jumpanya di KL, Ooh KL
Oh lupa bilang gadis ni KL
Tak cakap kosong dia memang begini
Akhirnya dapat tahu dia punyai lelaki
Lelakinya pula kan bawa Mercedez
Apa saja dia minta dia memberi tetapi

Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu, ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

Engkau punya gaya
Walaupun tak kaya
Bukan paras rupa yang aku pandang sahaja
Mungkin kau lihat ku
Ku banyak berbelanja
Tapi sebenarnya ku biasa-biasa saja

Bertemu di muka buku
Ku jatuh hati padamu
Bukan tak nak mengaku
Tapi hati rasa malu

Senyum mu menawan menawan
Kau buat hatiku tertawan
Ada sesuatu yang kau perlu tahu
Tentang diri aku dengan lelaki itu
Meski dia bisa beriku apa sahaja
Tapi itu semua tidak boleh beri bahagia (bahagia)
Itu bukan segalanya

Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu
Ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

Jadi engkau yang patut, yang patut
Memberiku segala
Kerna engkau mampu, ya engkau mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk aku (okay)
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku (untuk kamu)
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku




now. A literary criticism (nampak sangat aku takde keje dah ni... hahaha)

- "Kerna aku mampu ... melakukan apa-apa saja..."
really? really bro, really? apa-apa saja? define apa-apa saja tu sket. . . =)

- "Ajakku jumpanya . . ."
oh. now the girl yang ajak kau jumpak ek? fehlemmek. nak cakap kau hot stuff ye bro? waaahh. untung la retis. eh. =p

- "Akhirnya dapat tahu dia punya lelaki..."
so... that doesn't mean anything to you? ke memang bab sailang2 ni serah je kat kau? oh lupa... enche hot stuff kan mampu melakukan apa-apa saja~ ^^

- "Engkau punya gaya, walaupun tak kaya, bukan paras rupa yang aku pandang sahaja..."
so you do look on looks, eh girl? sweet. who doesn't kan. ^^ oh wait... punya gaya walaupun tak kaya? so money comes second? aahh... i see. how noble.

eh kejap2. bukan paras rupa yang aku pandang sahaja? bukan ... SAHAJA? so ayatnye lebih kurang - bukan paras rupa JE yang saya pandang, tapi... - jadi betol la awak memang pandang paras rupa 1st kan? em em~... ^^

- "...Tentang diri aku dengan lelaki itu ... tapi itu semua tidak boleh beri bahagia .. "
you already with a dude, but you're hinting the new dude that you're not happy with the current dude. girl, cm'on, lalang la awak ni. =p


hahahahaha.. mati aku kena bash dgn fans najwa letip dan sleeqou. lol! ni namanya cari nahas. xD

chill bros n sis. gua tengah bosan. so aku memang merapu lebeyh2 bila bosan. yet i know this song is catchy. i somehow like it too. i like the sense of art and creativity. i have no enviousivililiciousity against sleeq nor anak pak latif ni. but anyways, i dont just dig melody. i dig lyrics. hehek!

tell me your proud opinions please. ^^

Sunday, September 23, 2012

McDonald's and Malaysian - An Unauthorized Action Research

[this entry is a simplified version of what my team and I have been researching and writing. all information exclusively belongs to these curious and hardworking people. you may share, however - just quote this site as a token of appreciation. we thank you first.]



abstract

McDonald's is a brand of fast food franchise that has been rooting deep in Malaysian's stomachs. It set foot on this very land in 1982 as its first restaurant was opened in Bukit Bintang, Kuala Lumpur. To date, there are hundreds of McDonald's restaurants all over the country.

Most of us know how tasty McDonald's meals can be. And that's why we can see an increasing number of Malaysian who prefer to have fast-cooked burgers and deep-fried fries with carbonated drinks for lunch and dinner - rather than home-made dishes. This popular trend leads us to conduct a mini research about Malaysian eating habit and preferences - at McDonald's.


objective(s)

Since we have grown accustomed to this fast food franchise, we want to know what kind of meals that Malaysians like to enjoy, and what sort of activities people love to do while being at the restaurant.


methodology

- We bombard various McDonald's restaurants regardless the location and distance. Be it in shopping malls or stand-alone, we visit them at random.

- We normally storm in during peak hour - lunch and dinner. Due to the offers made by the company, we would purchase some for us as well, while keeping our eyes and ears open for one to two hours per session. We go for breakfast too, but the houses are on average clear.

- There are several research methods used in this find-out. We use sets of questionnaires, interview and a-face-in-the-crowd technique (observation) to collect data.

-- For writing feedback, we do ask permission from the manager of the chosen restaurant(s) first before distributing them to their customers. Questionnaires would only be launched if permission is granted.

- The samples for this research are the customers of the lucky restaurants themselves. We don't really pick targets - yet sometimes we can't help it but to discriminate. ~


findings/data

1. Restaurants are packed with people during lunch hour (12.00 pm to 2.30 pm) and dinner (7.00 pm to 9.00 pm) .
* This is probably due to the price cut made by McDonald's on its meals (McValue Lunch/Dinner).

2. Generally, the customers are of various age groups - children, teenagers, adults. Children are normally accompanied by their parents, while teenagers come in herd numbers.. as in a group of three or so/more.

3. The top 5 meals (as in set) are;

i. Double Cheeseburger
ii. Big Mac
iii. Spicy Chicken McDeluxe
iv. Happy Meal (with chicken burger)
v. Fillet-O-Fish



4. Malay customers usually have beef-based burgers. Chinese customers seemed prefer the Fillet-O-Fish, while Indian customers tend to go for non-beef burger patties.
* We couldn't really determine the exact ethnicity (other than the three major races) of the customers in Sabah and Sarawak. 

5. Female customers prefer to have desserts alongside the meals. McFlurry (of different variety) tops the survey, followed by sundaes and milkshakes.

6. Only 2 out of 13 customers (based on a few hundred samples.. so far) prefer tomato ketchup than chilli sauce. Such result comes from young customers (children) and women - mostly.

7. Female customers tend to order Coke Light for refreshment - rather than the original Coca Cola. Male customers, however, do not insist to change anything for the meals. They love to have it as it's advertised. Parents on the other hand would order cold Milo for their children.

8. As for couple(s), the male usually the one who'd queue up to place order, while the female finds a place to sit.

9. Malaysians tend NOT to sit - or share seats - with strangers.

10. 93% of samples admit that they will refill their drinks at least once.




11. Over 60% of samples prefer to go to McDonald's with friends - rather than family members.

12. Among those who have social media account (Facebook, Twitter, Foursquare, etc), 86.4% of them prefer to check-in or tell their friends that they are at which McDonald's, what they are doing and with whom they are with.

13. Frequency of going to McDonald's ;

i. 18% - weekly
ii. 36% - monthly
iii. 28% - when they have special occasions/events (birthday celebration, etc)
iv. 13% - when they feel like going
v. 5% - only when McDonald's have special promotions

14. Most male customers prefer to spend more time on eating, while female customers tend to consume more time on chatting. Parents with children spend more time at the restaurant than any other groups of customers.

15. Less than 30% of samples asked - realized that the prices of the meals have been increased (slightly or clearly).

16. Over 80% of samples tell us that they prefer to dine in rather than take away. The top 3 reasons;

i. free flow of sauce (dipper)
ii. free refill of refreshments
iii. the surrounding and environment of the restaurants

17. 4 out of 10 samples admit that they would go for 'large' set of meals if asked upon placing their order.

18. Over 70% of samples would take the pictures of the food of special promotions - e.g. Prosperity Burger, GCB, Samurai Burger, Flavour of the month sundae/McFlurry, Mega Mac etc.




19. Most samples whom are students, prefer to study - be in a group or alone - at McDonald's restaurant. And they admit that studying in group(s) at McDonald's leads to more chatting and gossiping and refilling their cups of coke - rather than studying the notes for real.

20. 96% of samples think that it's okay to just buy a cup of soft drink at the restaurant just to earn a place to sit, and wait for their partner/friends to come. Not to mention to enjoy the shades and air-condition.

21. Only 2 out of 10 samples clean up their mess and clear the table on their own.

22. ... .. .

- These are just a few data of findings that we got from our research so far. We hope to finish this research very soon, within the timeline and able to publish this - somehow, somewhen, somewhere.

****

Note-

* This mini research has been carried out for over a year (we started it in June 2011) and expected to complete within 18 months. 
** This research is NOT funded by anybody, organization, corporation and/or the like. No, we don't do this for fame nor fortune. ALL expenses are of our own cash.  
*** This action research is carried out just for fun - for the sake of knowing. We take no benefits in any forms from this finding. 
**** I can't reveal the exact numbers of participants, samples, and other confidential details here - not until the research is complete. 
***** All data mentioned in this simplified report is true to date. Further/end results might vary.

Saturday, September 22, 2012

Dredd 3D (2012) - Review

hollalaaaa!!! hakim yang sangat bontot-jahat telah muncul!!!




for your information, aku adalah peminat tegar hero / ikon komik ni. Judge Dredd. dari kecik lagi aku suka hero2 komik. Judge Dredd dan Lobo antara fevret aku la.

korang mesti kenal superman, batman, spiderman, x-men sume tu kan? tapi, setahu aku la... setakat yang aku kenal kawan2 aku selama ni, tak ramai yang minat Judge Dredd. kenal pon tak. hehe...

jadik kalo korang nak lebih mengenali komik Judge Dredd ni, silalah google ye. tengah femes skrg... sebab filemnye baru sgt release weh! live action!! tahun ni, filem Judge Dredd ditayangkan dalam 3D. nama filem dia pon - Dredd 3D . kenapa? haa... meh aku cerita.

****

tadi tengahari, aku bosan2 pegi la setia city mall, kat setia alam. taktau nak buat apa sangat, so aku jenguk2 la golden screen cinema kat situ~ . . eh! ada movie baru ditayangkan! huio!! my fevret hero - Dredd!!

tengok tajuk, Dredd 3D. hm... berbaloi ke tgk 3D ni ek? layan je la. so aku pon beli la tiket . eh? untuk tontonan 18 tahun ke atas je? kenapa ek? ni bukan ke hero komik mcm spiderman sume tu?



ohooo...

aku ingat citer Expendables 2 tu dah habis ganas dah... rupanya... Dredd 3D ni lagi ganas!!! lagi brutal!! lagi awesoooooommmmmeeeee~~!!!!


citer Dredd ni mengisahkan kehidupan manusia kat satu tempat nama Mega City One. actually tempat tu asalnya Amerika, tapi sebabkan macam2 sebab, so in the future jadi lah camtu. ada slums ghettos segala. kadar jenayah kat Mega City One tu takyah cakap la.... hari2 ada jenayah, orang mati, rogol bla bla bla. senang cakap memang teruk sungguh la.

kat mega city one (1) ada 3 golongan. satu, orang awam - civilians. dua, orang2 jahat.. yang kontrol ekonomi megapolis tu - dan jugak yang dok buat jenayah hari2 la. tiga, golongan pembela dan penegak keadilan. dorang ni bernaung di bawah satu organisasi - dan digelar "The Judges".



dorang bukan setakat polis, tapi the Judge jugak adalah penentu hukuman - dan pelaksana hukuman. so kiranya peranan dorang kawal keselamatan. lepas tu kalo ada jenayah, dorang la yang tentukan hukuman apa yang sesuai untuk penjenayah tu - mengikut akta dan undang2. kalo kene hukum mati... dorang jugak la yang laksanakan hukuman maut tu. jyeaaaahhh!!

burn baby, burn!!

al kisahnya... ada satu Judge ni, yang memang femes dengan ketegasan dan keadilan dia. dialah Judge yang paling awesome dan hebat! nama dia Joseph Dredd. dialah "judge Dredd" (Karl Urban) ! anyway, lepas dia setel satu kes haritu, dia kena bawak orang baru, Cassandra Anderson (Olivia Thirlby) untuk dinilai samada layak or tak sebagai Judge. klo ikot prestasi, memang la si Anderson ni tak sesuai. tapi, disebabkan dia ada 'kelebihan' , so kena nilai semula la. kira si Dredd ni macam jadi mentor jugak la~

kebetulan ada kes jenayah bunuh beramai-ramai kat satu tempat ni (Peach Tree), jadik dorang ditugaskan untuk pegi siasat dan buat pengadilan kat sana. dari sinilah epik the Judges bermula!! lepas je masuk bangunan tu, dorang kan....



ehem... nak cerita ke tak ek? hahaha. ok2, aku list-kan sket2 the awesome moments psal filem nih.


1. filem ni diklasifikasikan sebagai 18. sesuai untuk tontonan 18 tahon ke atas je. why?

klo korang rasa the expendables tu dah habis ganas dah tembak2 pecah perut putus kepala bagai, Dredd 3D kali ni lagi brutal daripada tu. kepala bersepai, badan hancur kne tembak, orang kena siat kulit hidup2... darah tu dah macam tema dah. hehe.


2. filem ni lagi syok kalo tengok dalam 3D

uhuuuu! tak sesia weh tengok dalam 3D. siyes. cinematography cerita ni memang pergh sangat2. memang kalo tengok orang pecah kepala bersepai muka semua tu... rasa cam depan mata je. terkeluar2 otak hancur tu nampak real beb! taktau la klo korg tak tahan kan... tapi elemen blam! blam!! tembak2 tu memang superb lah!




3. padat dengan aksi!

tak main la sembang2, banyak2 cakap... seek and destroy je, senang. hahaha. oh anyway klo korang bajet2 ada adegan 18sx tu, maap la ye... ada 3 seconds je kot. the other 1 jam 40 minit... sume penuh dengan peluru, darah dan mayat. hahaha


selebihnya... aku tanak spoil-kan. korang kena pegi tengok sendirik kat cinema. okeh? pastikan bawak kad pengenalan ye! LOL!

rating - 4 (daripada 5) bintang!!!

p.s.: aku harap2 ada video game sempena Dredd ni nanti. kill kill kill! die die die!!!

Sunday, September 16, 2012

Hantu Tumpang Kereta - (Jangan Baca Kalau Imaginasi Tinggi)

ceritenye camni...




petang tu aku baru abes jaga ekjem yupiessarr. so, rerasa nak reward -kan diri la sket, setelah berhempas pulas - melihat 3 muka wajib dalam dewan exam - muka budak, muka jam, dan muka pintu.

to cut it short, lepas balek rumah petang tu, aku gi maen basketball kejap.. (short la sangat..) ok2. lepas tu balek mandi, solat, pakai2 baju lawa2 , di seblah malamnye, aku teringin nak makan pizza baru. alaa, yang tengah dok promosi kat tibi tuu... yang ada sos pekebendetah kat dalam kerak dia tuu... kat pizza hut la. 

kat area punchak ni tadek pizza hut. maka aku kena la pegi ke setia alam (padahal memang aku cari alasan nak ke sana.) dengan hepinye, aku drive ford buruk aku pegi sana... takde la jaoh sangat, dalam 15 kilo je dari umah.

sampai kat setia city mall, aku teringin plak nak makan sushi king... tapi tak syok makan sushi sensorang, so aku cakap la kat twitter, sape nak sushi king free, meh datang makan dgn aku. malangnye, aku bukanlah retis yang ber-fanpower macam nuat hadi or mat lupi. so tadek orang layan... le me iz sad. hahaha.

aku pendekkan lagi cerita, (tau korang nyampah dah baca intro ngarut ni. memang aku sesaje delay pon... lol!) aku pegi beli pizza baru sepertimana yang aku mengidam-kan ; wlopon ada domino's dengan san francisco pizza kat setia alam tu. hehe. papa john pon ada, tapi orang cakap papa john sedap kalo dimakan beramai-ramai. so, pizza hut je la~

haha. ok continue2 baca. nak masuk isi penting dah ni. xD

lepas selesai sume urusan kat situ, aku pon nak balek rumah~ walopon tadek orang rumah, tapi memandangkan aku ada rumah sewa, so kne la balek jugak ke rumah. =p setia alemm ke punchak alemm ni paling mudah klo ikot jalan dalam. jalan kampung. kne rentas satu tempat nama meru. so daripada setia nak ke punchak, aku pon memandu Ford TX3 aku dengan penuh bersahaja - seperti akronim namanya ; "Ford Only Romantic Drivers."

on the way nak balek tu... kne lalu hutan kelapa sawet tau. haaa... korang boleh check2 tengok belakang korang ada sape tgh baca sesame ni... ^^ try la tengok seblah kanan dulu.. mesti takde apa2 kan? hehe. sebab dia ada kat seblah kiri korang!!

ok cuak x? lol

jalan setia-meru-puncak ni memang kecik. kampung la katakan. pastuh, berbukit lak. dan banyak selekoh. situ banyak eksiden benornye. so aku tak berani nak bawak 120 kmph kat jalan tu, takot terbabas. jadik, sambil dengar sinar.fm dan klasik nasional, aku tekan 60-80 kmph je.

tengah sedap2 layan lagu rock di arena rock sinar, tetiba radio aku bunyi semut2. semut2 tu aku panggil, sebab bunyi dia sama macam bila kita bukak tv takde siaran... yg kuar bintik2 hitam putih merenyam banyak2 tu. korang takleh banyangkan? nampak sangat korang ni lahir2 je dah ada estro. =p

tup. radio terpadam. sendirik bai. aku pelik la kejap.. tapi pikir positip je, sebab keta aku ni memang slalu ada masalah wayering. maklum la, kete buruk... hihi. tapi.. tengah sedap2 aku drive sensorang tu, tetiba aku rasa panas telinga seblah kiri aku. badan rasa seram sejuk, tapi telinga aku panas. haa... aku dapat agak dah. kompem. mesti punya.

yes.

aku selalu dah kena camni sebelom2 ni, tapi aku jenis risk-taker... wlopon pengalaman mengajar bahawa kalo rasa camtu jangan ditoleh ke arah tu.. tapi aku tengok jugak! biasa la, manusia. heheee.... eh, ada penumpang la plak~

100% pasti - bukan orang. sebab?

manade orang yg badannye semi-transparent. baju byk la transparent, orang takde. pastu plak... muka dia.. macam penjahat dalam citer Batman tu. sape? Two-face. muka dia seblah lawa beb.... serius lawa. lawa2 nora danish bagi aku, lawa lagi muka seblah kanan dia. tapi... muka seblah kiri dia tu... em.. em.. taknak describe leh tak? korang bayangkan je yg teruk2. k? tak sanggup... camne aku tau? sebab time aku toleh tengok dia tu la... dia pon toleh tengok aku. =| gulp..

Allah... tekezut aku weh. keta aku yang tadek ekon ni aku rasa sejuuuukk sangat, sampai ke tulang leh rasa. pegi cameron highland pon tak sejuk camni kot. chewah. =p so, aku dok istighfar banyak2 dalam hati. sebab nak kontrol emosi. alhamdulillah la, aku jenis tak cepat cuak. bleh tenang underpressure. kalo tak.. mau cium pokok kelapa sawit or lori tanah jugak ford aku malam tu. steady an, steady. tgk depan.

still tak paham bahasa kiasan aku? haih..meh nak habaq direct. ada hantu tumpang kereta aku. pontianak / langsuir... i can't tell. maybe hybrid. ~.~

sebagai seorang muslim yang lumrahnya diajar dari kecik kalau jumpak hantu, kena baca ayat Quran... so aku pon coba nak buat benda yang sama la time tu. nak tau apa jadik? baru je niat nak baca ayat2 tu, baru je bukak mulut nak a'uzubillah ... thud. aku kena cekik. serius beb... dia tak guna tangan pon cekik aku, sebab aku nampak dia takde tangan pon. tapi, tekak aku tersekat. bukan takat nak baca ayat je tak boleh, nak bernafas pon tak lepas wei!

tapi bila aku cakap dalam hati, "ok, ok.. aku tak baca".. nak batalkan baca2 ayat tu... teros bleh bnafas secara normal. haa.. nampak tak permainan dia? paham la kan... adeh. saket. bongok punya hantu. tak berperikehantuan. eh, kemanusiaan. jadik daripada aku mati sesak napas, better aku buat rileks je.

ok, tenang an.. tenang.. eh korang dah tengok kat penjuru bilik korang ada apa?

sepanjang hantu tu tumpang aku... perjalanan aku jadik selow. kereta ford aku yang gagah tu... tak larat nak pegi lebih drpd 40kmph pon - even jalannya rata. senang cakap, keta jadik berat la. siyes wei, macam mendaki bukit curam dengan gear 5. memang tak pegi ah. adoii... hantu punya hantu. 

suasana dalam keta... em.. cik lang takde la buat apa2 sangat. takde mengilai hilai bagai. cuma dia duduk tengok depan je la. tegak je muka dia. nasib la yg seblah kanan tu yang lawa... so takde la aku gerun sgt bila sesekali aku jeling kat dia.

since aku takleh bawak laju, n radio pon dah tak berbunyi, n nak baca ayat2 pon tak lepas... aku pon... tweet la kejadian tu!!! bagi korang yg folo twitter aku... klo korang ada kt timeline masa tu... korang leh baca rentetan kejadian. aku tweet live beb. tangan kiri pegang stereng, tangan kanan dok main henset, sebok tweet kat korang. hihi

maaf, aku takde masa nak buat2 cerita, nak tipu2 korang ye. cukup la byk dosa dah aku ni. =)

ok sambung cerita.

sambil2 aku tweet tu... tetiba dia bersuara. nah...mampuih. baru nak ketaq perot! dengan suara yang tak sedap didengar... dia tanya aku..

"buat apa tu...."

ngee.. tenang an, tenang. jawab elok2. "takde apa.. mesej kawan"

"tak payah mesej kawan. sembang la dengan aku....."

aku ter-straightface.jpg terus.

aku pon stop tweet2 kejap. teros fokus tengok depan. risau weh... buatnya dikokak kepala aku ke, perot ke.. tak ke mati dalam kehinaan tu? huu...

oh aku tak describe sgt lagi ek camne rope cik lang/pon tu? em.. fizikalnya macam kita... ada kepala, ada badan. tapi aku tak nampak tangan dengan kaki. just kepala je dok melekat kat badan. elok je, takde horror2 nak putus2 bagai. rambut dia .. aku tak perasan sgt. gelap~ body dia.. em... taktau la nak kata laki ke pompuan. flat chest je. takde..... tapi muka lawa! seblah kanan je la.. pompuan la kot. kot la~



dalam kereta kitorang tak banyak bercakap. senyap je. macam sepasang kekaseh yg bergadoh gittew~ alhamdulillah dia pon tadek buat good touch bad touch kat aku. cuma cekik2 time nak baca ayat2 tu je la.

sepatutnya dalam setengah jam je dah bleh sampai punchak. tapi sebabkan hantu yg tumpang dan memberatkan kereta tu... jenuh wei~ tabah je la aku dalam tu. sejuk2 cmatu aku berpeluh. amcam? paradox ke juxtapose tu? hee

anyway, setelah sekian lama ford 1.8 aku ni mengaum 20-40kmph jauh2... akhirnya, kat satu selekoh tepi hutan kelapa sawit tu, penumpang malam itu pun hilang~~ a'ah. hilang camtu je. takde adegan2 ngeri or pertumpahan darah berlaku. dia pon takde bayar2 tambang bagai. taknak lah aku. kang buatnye dia tinggal mayat budak ke, batu nesan nama aku ke, kepala dia ke... memang betul aku terjun dari kereta tu macam max payne. hihiks. alhamdulillah~


so? ape kesah nye leh tumpang2 ni benornye?? meh aku buat rangkuman sari berita penting.

1. syukur, aku dikurniakan sedikit kelebihan berbanding orang laen - bleh detect dan nampak benda2 yang kebanyakkan orang takleh nampak. mungkin ada masanya, semua orang pon bleh nampak, tapi aku nampak lebih sket la kot. itu pon dengan izin-Nya. as for that, i take it as a gift from God.

2. aku dah selalu sangat nampak benda2 camni... since kecik lagi. makin menjadi-jadik sejak masuk skola menengah, sampai la skrg. jadi, sebab tu la alhamdulillah aku tak cepat melatah or tekezut cuak bila ada encounter camnih. bak kata orang utagha, "dah mangli". tapi tak bangga pon ... dan tak syok pon benornye.. siyes beb~

3. macam kes2 tumpang yang penah aku kena, yang kali ni pon tumpang sebab... sebab dia tau aku bleh nampak dia. dia sendiri cakap "aku tau kau boleh nampak aku.. kan" ... so aku nak tepis macam mana lagi.. sedangkan kat mana rumah aku pon dia tau, ni pulak kebolehan camtu. ahaks..

4. motip dia tumpang aku.. sebab... katanya... dia sunyi. siyes, dia cakap camtu ok. bukan aku main teka2 . 

5. konsep dia sama je. tempat aku lalu tu kawasan dia. cuma maybe aku lalai, dok buat alpa melalak sorang2 lagu2 rock dalam kereta... so dia pon join la kot. pengajarannya, jangan melalak sangat bila drive sorang2 tepi hutan... hehe~


em... camtu la kesahnye... kesah hantu tompang kereta aku time aku nak balek umah malam tu... err, malam jumaat ye. hari khamis malam jumaat adalah malam kejadian. hehe

anyway, aku sengaja cerita dengan nada tak serius tau. sebab, aku taknak korang plak jadik takot tak pasal2. rileks je. just baca macam bedtime story, k? haha. tanak aa serius2 sangat, kang korang tak abeh baca lak. pastu nak kuar malam , nak drive sorg2.. teros takot, teringat kat citer ni. pastuh salahkan aku sebab tulih cerita hantu. memang la aku dapat saham kan... lol! lagipon, memang gaya aku bercerita camni. tak ske siyes2. enjoy sudeh. k? ^^
setiap kejadian ada hikmahnya. wallahualam~



eh yang kat blakang awak tu sape? kakak ek? =)

Thursday, September 13, 2012

Tanda Orang Tu Syok Kat Kita

"Hey! I just met you. And this is crazy. But here's my number. So call me, maybe?"




pernah rasa syok kat sesapa tak? pernah rasa macam... fefeeling like2 kat someone tu tak?

cer korang bayangkan ek. satu hari korang pegi ikot member baek korang, beraya kat rumah member baek kepada member baek korang tu. dah namenye open house, so memang tak kesah la korang bertandang tanpa diundang pon kan.. hahaha

pastuh. kat sana ramai orang tau. ramai sangat, tapi hampir semuanya korang tak kenal. ish... teros korang rasa tak selesa. teros rasa kecik, kerdilnya diri ini. time tu jugak la takde mood, rasa kenyang tak pasal2, rasa bosan...

tetiba

dalam ramai2 tu, korang ternampak someone... somebody. korang tak kenal pun dia tu. tapi... tapi... aih. kejap2 nak tengok dia. kejap2 nak pandang dia. tak pasal2 korang rasa tetiba bersemangat macam baru overdose gula. nak kata kenal... macam tak kenal. tapi... rasa2 nak mengenali lah! boleh tak? hahahaha




tah-daaaaaahh!! tu tandenye korang ter-minat kat orang tu!!

time tu jugak la korang rasa macam orang lain yang sesak2, ramai2 tu tak wujud - hanya nampak beliau je kat mata. ekeke

tapi tu tanda2 kita minat kat orang. kalo orang minat kat kita lak, camne nak tau???



haaa... meh sini nak habaq kat hangpa.


1. tenaga ekstra segera!
energy up, moral up! bila kita ada dekat2 dengan orang yang kita rasakan menarik, or senang cakap dengan orang yang kita minat, tahap energy kita mencanak naik! macam tu la jugak sebaliknya, anak mata mengembang 40% daripada kebiasaan, denyut nadi/jantung bertambah dan meningkat. tak pasal2 korang nampak si dia tu nebes macam orang buat salah. padahal, tu tanda dia rasa excited! ^^ mesti penah rasa camtu, kan? tipuuu la klo takde. haha

kalo orang tu rasa tak minat kat kita atau tak menarik... jadi la sebaliknya~~ nampak la dia emo, moody, takde perasaan... silap2 rasa nyampah. takde feel nak bcakap, even nak tengok muka pon malas. haa.. so tak reti2 nak blah dari situ?. =)

2. rajin tanya - especially soalan2 personal
ini sebenarnya key-point dalam nak start and continue a conversation. bila dia tertarik kat kita, dia akan rasa nak tahu lebih pasal kita. so mula la kuar soalan2 bodoh macam "sorang je?" or "tunggu bas ke?" bila tengok kita tengah duduk tunggu bas kat hentian bas - sorang2.

normally bagi kita orang Malaysia, kita suka tanya "dari mana", "nak pergi mana", "orang mana" (negeri), student ke, dah kje ke... klo dah kje, kje apa, kat mana... bla bla bla... punya jauh bersembang, hujung2 nak blah tu baru cakap;

"eh sembang, sembang jugak. nama tak tau pon. name apa ni?"

zzz.... =p


3. bagi petunjuk status diri
alaa... nak nak pulak kalo dah dia tu memang single and available and ever ready to mingle kan... tengok je pulak korang ni yang memang comel-kachak-cute nan sedap mata memandang... mula la nak susun2 ayat. sembang punya sembang, rasa nak tanya dah berpunya ke belom.. tapi segan la direct2 ni.. tak Melayu la wei~~

so? tanya berkias laa... "eh awak sorang je? boyfriend/girlfriend awak mana?" ... aduh, cliche sangat. hahaha. takpon, dorang akan tak pasal2 bagi hint, cakap "saye datang sorang je" or "eh tu bukan bf/gf saye tau. saye single lagi, okay~ *flips hair*"... bluerrghh~ 

tapi nak buat camne. kang tak tanya, kang tak cakap... melepas~~ ahaks!



4. mata...bertentang.
eye-contact tu penting bro!! ok walopon dorang tertarik dengan bentuk tubuh korang yang raawrrr.... tapi takkan la dorang nak tenung korang atas-bawah-depan-blakang kan? memang mintak siku singgah ke muka la camtu.

so, indirectly dia/dorang akan lebih banyak menerai (men-try) buat eye-contact dengan korang. umpama kalo tengah bersembang dengan korang tu, dia tenung mata korang dalam2. sikit pon tak bosan. siap boleh terbayang masa depan lagi. hahaha. bertuah lah~~ kalo time dalam kelas/kuliah/ceramah... mata tu boleh2 nak selotep jangan bagi tertutup.. jenuh paksa wei. tapi klo dengan orang yang kita minat... mata tu kalo boleh taknak bagi berkedip pon!


5.  berbahasa tubuh yang lebih open dan menerimaini korang kompem leh detect. tapi agak2 korang bebal sangat, meh aku bagi info sket2. klo orang tu suka kat korang, dia akan cuba buatkan korang rasa selesa bila dekat dengan dia. 

contoh? dia akan berdiri...makin mendekati korang. sambil2 sembang la tu. haha. takpun, kalo tengah duduk bertentang, dia akan lean sket badan dia ke arah korang... ala2 memberi tumpuan sepenuhnya kat korang yang tengah eksplen kenapa korang tak suka makan sayur. or main hangguk and yes je segala penipuan korang tentang PSY oppa gangnam style dan illuminati semasa olimpik 2012 haritu...


6. suka bagi jawapan panjang2
klo korang pon neutral or ada rasa sikit senang dengan itu orang, korang pon akan buat-buat tanya la soalan2 add maths fizik engineering  lazim kat dorang. lantak la korang tanya apa pun - dia/orang tu mesti akan jawab panjang berjela, kekadang sampai hal2 peribadi pon bleh terkait keluar cerita sekali - wlopon korang cuma tanya dah masuk waktu solat ke belum..

acaranya, orang tu nak keep the ball rolling. she/he is trying to prolong the conversation with you. paham2 la ek. selalunya saat2 camtu terasa pendek je. so nak tunjuk kualiti diri tu, takes time jugak kan. yelah... ntah bila la lagi nak dapat bersua... apatah nak berbicara muka bertemu muka, mata bertentang mata.. dengan insan yang disuka. oh... 


klo korang tak suka, or dorang tak suka korang... jawab je la pendek2. kompem dia bleh rasa yang korang ni memang tadek ati nak bazirkan masa dengan dia, sedangkan korang leh guna masa yang terbuang tu untuk meng-adjust kencan2 / balak2 lain yang seratus juta kali lebeyh menarik perhatian korang daripada si tak semenggah ni. uhuu... otometik korang terbajet diri korang hot stuff. level up!


7. cari cara untuk borak/jumpak korang lagi
kalo da start mintak tweethandle, nama kat fb, BBpin or ajak main whatsapp... memang sah lah orang tu rasa korang ni ada kimia dengan dia. klo dia rasa korang ni bosan dan membosankan, takdenye la dia gigih nak tanya mintak contact sume2 tu... mesti dia akan cakap - 

"folo lah saye ye. nanti i folo u bek. XOXO!" 


so!

dah jelas? nampak kan.. camne kalo orang tu bkenan kat kita. haaa... so jangan buat bengap sangat. kalo agak bekenan jugak, sila layan. kalo tak... jangan bagi harapan. chewaaah!! ^^ selamat bereksperimen! hahaha

pssst... orang yang suka kaler biru, kuning dan cream mudah didekati. orang yang suka kaler hijau, ungu dan coklat.. jinak2 merpati je weh! ^^

Saturday, September 8, 2012

Hanya Sekepal Dua - Kidzania Special

assalamualaikum.

hehooiii!! apekah  hepinye hari ini. kalo ikotkan hari ni hari sekolah kan? kena ganti cuti raya yang amik dulu tu. semua sekolah rasanya. hehe...

tapi! nak dijadikkan cerita, nama aku tersenarai sebagai guru pengiring la pulak... ecewah. kemana tu? ke... KIDZANIA!!!



lol!

pergh~ memang hepi sungguh la. kidzania tu tempat yang best, tahu? haa... bagi korang yang tak tahu, Kidzania ni satu tempat permainan bertemakan education. pendidikan kerjaya. memang terbaik untuk kanak2 dan murid sekolah!

kat kidzania ni, ada maaaaaacam macam aktiviti! sekurang-kurangnya ada 60 establishments, dengan 90 aktiviti yang best untuk diterokai. Kidzania mengajar budak2 untuk mengenali lebih dekat alam pekerjaan dan kerjaya yang ada pada masa kini. 

kat sini budak2 diajar untuk 'bekerja' dan 'bekerjaya' sambil bergumbira. hehe. dorang boleh belajar macam mana nak buat Oreo, macam mana nak buat burger Marrybrown, apa tugas dan peranan jadi ahli bomba, pegawai polis, penggaya rambut dan lain2. serius seronok beb. macam keje betul! selesai tugasan, dapat gaji. pergh... then gaji tu bleh guna untuk beli barang2. macam kehidupan kita sehari-hari jugak la!




klo nak cerita atau nak tahu lebih lanjut pasal Kidzania ni, aku syorkan korang pegi teros kat sini --> kidzania.com.my dan check it out!

cumanya, apa yang menarik perhatian aku kat sini... haaa... meh nak citer. shhhh... ^^


sepanjang aku ada kat kidzania tu, aku perati la jugak gelagat parents dan penjaga budak2 yang bawak anak2 dorang ke sana. good to see some parents/guardians yang prihatin dengan minat dan kecenderungan anak2 tu. ada yang galakkan anak2 cuba macam2 aktiviti - jadi doktor, jadi bomba, jadi juruteknik etc. cumanya, ada jugak parents yang mengeluh "boring" , bosan..

for your information, Kidzania ni memang khusus untuk budak2 belajar dan have fun ye. aku tegaskan kat sini - budak-budak. jadi memang la takde aktiviti sangat untuk orang dewasa. apa yang aku sedeyh, camne bleh dorang mengeluh bosan tu? aku tengok anak2 dorang sonok je lari2 sana sini, pegi buat keje bagai. si parents yang mengeluh ni... just duduk dekat kawasan meja makan, dok dekat fountain, lepas tu cakap bosan takde benda nak buat.

kenapa tak pegi ikot, tengok budak2 tu main, belajar, buat kerja sume tu?? kenapa tak pegi bagi sokongan moral kat anak2 yang excited giler nak jadi doktor pakar kat KPJ, nak jadi anggota CSI, nak jadi DJ kat Hitz.fm tu? apa motip dorang bawak anak2 ke situ ek. nak bagi main je ke? kalo camtu baek bawak gi playground kat kawasan perumahan masing2. then lepas je budak2 tu, bagi main gelongsor, papan jongket bla bla bla.

why not dorang tengok sekeliling, amik pengajaran. jadi macam mak bapak budak laen. other parents yang tak mengeluh, dorang ikut anak2 dorang pegi main, pegi buat keja. bagi moral support, bagi opinions. itu baru betul. indulge dgn dorang sekali. ini.... dah la mengadu tiket masuk mahal, pastuh tak make use of the goods yang disediakan. acaner... hm~

then... aku peratikan budak2 ni pulak. ok, ni maybe ada a bit racism. hahaha

apparently, aku tengok anak2 non-malays ... dorang rajin "kerja". kat sana ada establishments yang ajar budak2 buat kerja, or tugas untuk dapat gaji, contohnya Pos Malaysia, Celcom, etc. bila kerja siap, budak2 ni dibayar gaji dlm bentuk cash (Kidzos) sebagai reward. dorang jugak suka explore bidang kerjaya yang top class - macam pakar bedah, jurutera komputer,

anak2 malays... mostly suka main. daripada apa yang aku nampak, dorang lebeyh suka pegi cari games and entertainment. hakhak.. takpun, pegi beli barang, mainan. or paling koman, pegi beli makanan. pastu mengadu duit sikit, nak abis. ekeke. bukan semua la camtu.. cuma kebanyakkan.. and yang aku nampak je... =p

satu lagi...

aku taktau la samada aku ni mata keranjang ke, atau hakikatnye memang camtu. hahaha. tapi! pada hemat saya yang tak smart mana ni... aku tengok kan... para petugas, staf kidzania ni... rata2nya muda2... dan berperawakan menarik.

bukan la aku ni gatai sangat dok perati orang atas-bawah. tapi... i noticed that dorang punya staf dalam kidzania ni hensem2, cantik2. bak kata omputeh - sedap mata memandang. hahaha. so aku perati la secara random, then secara teliti - memang telahan aku tepat. petugas2 dalam kidzania ni majoritinya muda2, dan lawa2. ye la... dah nak join aktiviti budak tak boleh, so cuci mata je la. =p

somehow aku terpikir... adakah ini agenda illuminati?? hahahaha. bongok. ok. aku terpikir la, memang itu kriteria untuk keje kat situ ke, ke camne. sebab kalo yang lelakinya mesti tinggi2, body fit, nampak bertenaga. kalo yg pompuannya mostly slim2, rupa santek, ala2 kakak2 gittew. hm... ada motif tak sebenarnya? or, itu cuma satu kebetulan? cer korang pikir2 sket, and gitau aku apa pandangan korang....

kalo korang tak caya, silalah ke kidzania dan witness-lah sendiri. dont worry, aku tak promo ni sebab dpt bayaran ke hape ke ye... hahaha.

hoh! terpanjang plak entri yg sepatutnya pendek ni. =p

nah. aku bagi sket2 je scene2 yang agak tomei2 jugak la yg jadi masa kat kidzania tadi. eheks!

*****

budak : cekgu, macam mana nak simpan duit ni?
me      : okay, first you go to the ATM. lepas tu buat akaun. lepas tu deposit la duit tu.
budak : salah la cekgu...
me      : dah tu camne?
budak : camni je. *lipat duit kertas tu, masuk poket.*

*****

budak A : sir, saye bosan la.
me          : so? go and play laa... tu, pegi jadi doktor kat sana tu.
budak B : dah sir... jadi doktor tak best, takde life.
me          : hamboooiihh... sape cakap jadi doktor takde life?
budak B : akak yang dekat saloon tu.
budak A : mane ade! akak tu suruh jadi doktor, boleh save life, bukan takde life.
budak B : ade! ko yang salah dengar. tu la, potong rambut pendek2 sangat. kan dah pekak.

****

tour guide : okay you have been given a cheque, right? the first thing you need to do before you go to work is to cash the money at the bank. *continues talking..*
budak      : ticer, dia cakap ape? saye tak paham~
me           : go to the bank, cash this cheque. amik duit.
budak      : oooo... cakap la macam tu. baru saye paham. ticer pegi la depan tu ganti dia, baru kami paham.

****

budak 1 : ustaz, kenapa ustaz tak pakai songkok?
me         : kenapa kamu tanya?
budak 2 : kalau ustaz pakai songkok nampak garang. kalau tak pakai nampak baik.
me         : pulak dah. so kamu rasa saya ni baek ke garang?
budak 1 : baik
me         : sebab apa?
budak 2 : sebab ustaz pakai songkok sebab nak simpan rambut ustaz yang panjang dulu je kan? bukan sebab garang. kami tau~
me         : kamu pegi main polis2 kat sana tu. cepat.. ~.~"

****

*ni budak darjah 3 kelas pandai punya perangai...*
budak : sir, kakak kat meja makan tu suka kat sir!
me      : hoi mengada. buat cerita pandai kamu ni~
budak : betul sir... kakak tu putih, sir pun putih, boleh la kawen!
me      : nak kena luku?
budak : ala sir ni... pegi la suka dekat kakak tu. nanti sir kawen dengan dia. bila sir takde kat sekolah, dia boleh ganti kelas sir.
me      : haritu kamu kata saya dah kawen kan? ha... camne ni?
budak : eh.. ha'ah la sir... ok2, saye bagitau kakak tu dia jadi isteri nombor dua sir. tau! *lari pegi kat staf pompuan tu*

****

budak : sir, saye ade banyak duit lebih ni, macam mane.
me      : pegi la belanja.
budak : tapi saye nak simpan
me      : pegi la simpan kat bank tu
budak : tak nak cim bank (cimb bank). nak tabung haji

^^

Saturday, September 1, 2012

Siri Jom Tawen-Tawen! - Perihal Pengapit Pengantin


assalamualaikum. hai! selamat hari raya. dah puas menjawab soalan "bila nak kawen??" hihihi~


sumber


hoi hoi lah hoii... sekarang musim raya! berlambak orang buat rumah terbuka. even start raya kedua dah ada open house. pergh. bagus la. jemput orang makan tu kan sedekah? sedekah kan amalan mulia. ^^

tapi kan... musim raya sekarang bukan je musim makan ketupat, nasi himpit, dodol, kuih raya, rendang dan lemang! zaman sekarang orang dah buat jamuan nasik minyak beb!! woot woot!! kendurik kaweeeennn!!!

seriously... dah jadi trend pilihan budak2 sekarang, nak buat majlis tunang, majlis kahwin kenduri kendara di musim hari raya (hey it rhymes!). alhamdulillah... bagus la cemtu. mesti ada sebab kan.. for example, cuti yang panjang, sanak-saudara semua ada, duit dah cukup... dan sebagainya.


okay, itu intro. ni baru nak masuk isi. hahaha

rukun nikah ada berapa? haaa... ada 5! apadia? pengantin lelaki (zauj) - pengantin perempuan (zaujah) - wali pengantin pompuan - dua orang saksi (syahidami 'adilaini) - ijab dan qabul (shighat). tapi ustaz kami ajaq dulu camni ja... Suami Isteri Saksi Wali Akad = SISWA . haa.. senang nak ingat. sebab tu la kot ramai mahaSISWA mahiSISWI kita mendirikan romahtangga time2 belajor ye? ekeke

tu rukun nikah. ni... syarat sah jadi pengantin dalam budaya melayu pulak.. apadia? haaa.. kena ada pengantin laki, pengantin pompuan, PENGAPIT, kipas, payung, jurukamera dan tukang buat hingaq habaq kata "pengantin dah sampai oooooiiii!!! baling mercooooonnnn!!!"



aku taknak la cerita pasal kipas dengan payung, sebab tu biasanya datang pakej. yang penting, ni ha... pengapit! meh aku ulas sket ye. hee

i'm not sure myself, samada disebut atau tak dalam munakahat islam - pengantin kena ada pengapit. tapi... setakat aku hidop 20+ tahun ni... segala jenis kenduri kawen mesti ada pengapit. tak kira la melayu ke, cina ke, india ke... kalo kat Malaysia, mesti ada pengapit. setakat pengalaman aku la.

having said that, saje la nak gitau - aku ni dah boleh bukak agensi perkhidmatan pengapit pengantin sdn bhd. sebabnya? selalu sangat dijemput-disuruh-dipaksa jadi pengapit. hahaha. baik sepupu sepapat, kawan-kawan, even strangers - sume aku pernah merasa jadi pengapit dorang. cuma masa mama dengan abah kawen dulu je aku tak sempat jadi pengapit dorang. aish... =p

selalu orang tanya aku - seronok ke jadi pengapit ni? hahaha. SYIOK BAK AAANNNGG!!

seronok la wei. tahu kenapa? haa.. sebabnya, satu.. aku dapat tolong orang. biasanya pengapit ni orang yang mintak tolong kita, supaya jadi pengapit. itu hak pengantin - dorang nak sape jadi best man dan bride's maid masa the big day tu. normally, orang yang jadi pengapit ni orang yang rapat dengan pengantin. atau paling tidak, ada kena-mengena. so tak heran la kalo adik-beradik sendiri yang jadi pengapit ke, sepupu ke, kawan rapat ke... tu lah pon natijahnye. chewahh!




keduanya, dapat keistimewaan2 tertentu. special sikit la berbanding tetamu biasa. contoh? haa... kau jalan iring pengantin daripada kepala jalan sampai nak masuk rumah - paling koman sekeping dua (tiga belas/puluh) keping ada muka kau. hahahaha. enterpremm!! nak pulak pengantin duduk bersanding kat pelamin kan, ko pulak keje kipas pengantin, dengan baju yang bawah sikit je glamernye daripada pengantin... pergh.. memang kamera carik!

pehtu... waktu makan beradab. busuk2 pon pengapit mesti lepak makan kat sebelah pengantin punya lah! auumm.. dah la lauk2 pengantin lagi grand daripada lauk2 tetamu. untung laaa.. ekeke ^^

namun begitu (ape ke skemanye ayat kau An...), jaman ini teda lagi ramai anak muda mahu menjadi pengapit - dek kerana fahaman mana tah yang tetiba viral dan jadi kepercayaan. adeh. ni nak blame sape? freemason kah? ohok



okeh. meh aku ulas lanjut perihal jadi dan menjadi pengapit ni - based on my ciput punya input dan pengalaman.

TIPS Pengapit 101!

1. jadi pengapit takleh lagi grand daripada pengantin
in other words - JANGAN overshadow pengantin. especially part pakaian la. dah pengantin tu hensem cantik berhias rupa, segak dengan baju melayu bersongket biru bertanjak tinggi ber-dress labuh berona indah memukau mata ... tetibe yang kau pengapitnya pakai baju kaler striking nak mampos. dah la striking, colour block plak tu! aksesori taknak kalah - pengantin lepak2 je, kau pulak nak pakai dokoh rantai tiara segala. memang orang kompius - mana satu pengantin ni. ~.~"

2. pengapit muka kena manisrajin senyum! tu key point. aku cukup pantang tengok muka pengapit yg masam mencuka, kelat bak peria. senyum la sket oii... kau iring orang yang sedang bahagia tu. cer senyum, kan ke cantik dan melengkapkan? baru la berseri masuk gambar. takde la jurukamera nak kne photoshop dulu muka kau bagi jadi senyum sebelom publish. elok gak la dia edit bagi senyum. kalo dia crop buang? ambik habuan hang~

tapi senyum, senyum gak. jangan over dah la. kang... orang tengok pengantin senyum manis, simpulan bahasa.. kau sengih sampai telinga. memang phail!

sumber

3. pengapit kena matching dengan pengapit pihak satu lagi
maksud matching ni bukan nak buat korang laki bini. taaakkk.. biasanya pengantin laki, pengapitnya pon laki la kan? dan begitulah sebaliknya. cuma, kalo dah pengantin tu bajunya sedondon... pengapit jangan la sama kaler dengan baju pengantin. nanti tak naik seri pengantin oi~ dan, pastikan pengapit pun sama dondon ustaz don daniyal don biyajid . kalo yang pompuannye pakai kaler kelabu, lakinye pon kne kelabu. jangan sorang merah sorang biru kotak2 hijau... memang block la wei~~

4. pengapit takleh cakap banyak dan banyak cakap
senyum itu wojib! cakap? takyah. tak perlu. ko senyap je dari mula ko bawak pengantin daripada turun kereta, sampai la selesai pengantin makan beradab. habes point nak cakap sangat, ko bleh tanya pengantin "nak tisu?" je - kot2 mekap cair sebab peluh nebes terbit di dahi dan turun ke pipi. hahahaha. kalo yang bersanding, sila KIPASKAN PENGANTIN bukan kipas diri sendiri! kalo ada istiadat illuminati merenjis tu, dah memang keje korang la sebagai pengapit untuk kuis2 buang bunga rampai dan keringkan air mawar yang bertakung kat tapak tangan pengantin tu. jangan lak ko bagi kain je soh pengantin lap tangan sendiri...
5. pengapit biasanya sebaya atau lebih muda daripada pengantin
ini yang aku peratikan. kebiasaannya, pengapit ni terdiri daripada adik beradik si pengantin. jarang laa pengantin nak berpengapitkan somebody yang lebih tua dripada dia - abang ke, kakak ke... selalunya adik2 yang kena. incase adik2 takmau, cari la sepupu sepapat or kengkawan. kalo takde yang nak jugak memang nampak sangat la orang tak suka kau tu. . .

sumber

6. pengapit sebaiknya masih bujang
yang paling cun ialah yang tidak berkahwin dan tidak pernah berkahwin. teruna/dara kata orang. phewwiittt!! bukan apa... orang melayu ni kaya adat. katanya, kalo yang dah kawen tu, dah hilang seri. senior citizen dah dalam alam perkahwinan. jadi kita nak raikan pengantin yang baru berkahwin ni, so pengapit dia takleh la over daripada pengantin. so korang bleh agak la kot kenapa aku senantiasa jadi pilihan sebagai pengapit? yela.. aku kan forever alone..... uhuk.. =p

7. pengapit pengantin kena kebal 
kebal apa? kalis gosip laa.. hahaha. serius wei~ kalo ko jadi pengapit, nak2 pulak pengantin tu abang/kakak korang... selaju air terjun niagara lah orang akan bertanya "yang pengapitnya bila pulak?" . huu... kalo ko kapit sepupu sepapat pon camtu jugak. pernah la, aku jadi pengapit untuk sepupu aku... ada adat merenjis. orang yang merenjis air mawar dan bunga rampai tu bukan je renjis tabur kat pengantin - dengan aku sekali kena renjis!! huu... habes wangi satu badan. hahaha. takpe... orang tua2 memang suka mengusik! senyum an, senyum... ^^


satu lagi gosip yang common dalam kalangan dunia kepengapitan ni ialah... dikenenkan dengan pengapit pihak satu lagi. ohooo... bahana wei~ walau terpana mata melihat pengapitnya cantik laksana indah nan rupa tiada tanding (even pengantin pon nampaknya jeles dengan pengapit beliau)... tapi lagi bencana bila orang ramai, sedara mara mula mengusik - kenen2 dengan pengapit sorang lagi. adeii laa~ letih nak tepis, tahu? penat nak menjawab. -____- tapi takpe la. bagi aku, tu semua pengalaman. watpe serabut2, ye tak? layan je! time tu la nak menggedik pon. habis kendurik, habes ah cerita2 hot tu. bhahaha xD

sumber

nak lebih info, korang leh lawat penulisan orang lain jugak, contohnya kat SINI . ^^
hee... amcam? dapat pencerahan tak? so berminat tak nak join agensi kepengapitan aku ni? hihi... klo korang jenis tak kesah nak jadi pengapit, bagus la. cuma, ada sesetengah orang ni... kena gertak dengan orang tua2... hew hew...

gertak apa?

haa... ni la mitos dan kepercayaan orang melayu kita! ada dua pendapat.

satu!
sape jadi pengapit, dia cepat kawen. 
yelah, kekonon kau dah dok sebelah pengantin tu, so kendurik kau pon insyaAllah menyusul lepas tu jugak la. ambik berkat, kata orang. bagi yang nak kawen cepat, syok aaa. ameeen-kan aje. nak pulak pengapit satu lagi tu memang partner kau... sumpah korang senyum lagi lebor daripada pengantin. hahaha

dua!
sape jadi pengapit, dia kawen lambat
dah pulak. camne ni? hahaha. ni la yang buat ramai anak muda Gen Y sekarang takmoh jadi pengapit. pegi pecaya plak, yang kalo jadi pengapit ni nanti hilang seri diri - sebab seri kita pegi kat pengantin - sebab tu pengantin senantiasa nampak hensem dan lawa, sebab dah sedut kehenseman dan kecunnan pengapit dorang! so bila seri hilang, sape lagi nak kat kau? hahahaha. padan muka. join la aku, jadi foreveralone. LOL! =p


adeii.. macam2 la orang kita ni. hehe. tapi alhamdulillah, sekarang kepercayaan2 camtu dah mula pudar. kita orang melayu nampaknya lebih islamik nowadays. sanding2 ni tak se-gah zaman doluuu2... kalau ada pelamin pun, hanya untuk tujuan posing2 amik gambor je. bagus la. buat yang agama suruh dah la, takyah nak ikot adat sangat tapi bercanggah dengan agama pulak. yang tak salah, boleh la buat. =)

jadi!

setakat ni je lah aku membebel sebagai seorang pengapit berpengalaman dan bertauliah. semoga ada manfaat yang aku dah share kat sini. padan muka hangpa kena baca panjang2. hahaha

bila pulak aku nak diapit?? err.. er...


majulah pengapit untuk pengantin! =p