About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, January 13, 2015

Hilang


korang pernah hilang apa2 tak? mesti pernah kan. kalo macam aku... hilang2 ni dari kecik dah experienced. huhu. meh aku cerita benda2 yang significant kehilangannya dalam hidup aku.




seingat aku la... sedari usia aku boleh mengingat... yakni umur 2 tahun lebih (yaa... aku bleh recall kejadian2 yang aku dah alami sedari usia 2 taon lebih, sampai sekarang... dokter cakap aku ada kebarangkalian/kebolehjadian "hyperthymesia" yang positif.. sila google utk maklumat lanjut.. hehe) , benda pertama yang aku hilang ialah... puting getah dok palam mulut taknak bagi nanges tu. ahahaha. uih brand Japlo tuu... aku sayang gila puting getah tu. dari takdak gigi sampai tumbuh beberapa utas gigi (lol) aku dok kunyah natang tu. illuminati sungguh. ehehe. oh, ya. aku hilang tu masa kat rumah jiran. tak silap aku... aku baling masuk bekas mainan anak jiran kami tu. tapi ye la, aku nak cakap tak boleh lagi, nanges je la mampu. ekeke

and then... besor sket.. dalam 4 taon cmtu.. aku hilangkan pen parker abah aku. arwah dah la org tua tu skrg. tapi time tu belom arwah. so cmne leh jadi tu? haa.. enche abah tengah dukung aku tau. masa tu kat zoo taiping. pen parker tu dok dalam poket baju dia. then aku dengan nakalnya pegi amik pen tu, pastu campak ke dalam kolam ikan. ikan apa? bukan ikan koi or ikan kap tu... tak main laa.. aku campak dalam kolam ikan arapaima gigas. hahaha. noharomm.. jahat tak hengat. actually kebetulan je kolam tu kat sebelah kitorang em em.. anyway, itulah. sebabkan aku baling pen hadiah pemberian menteri besar Perak kat abah time tu kat situ, satu kolam tu dipindahkan ikan2nya sebab nak cari pen parker tu. tak jumpak jugak. gamak ikan tu telan dah kot. hiks. ampun bah... adik tak sengaja.. =p

then besor sket lagi... umo 5 taon. aku hilang botol susu kesayangan aku. bahahaha. epik ooo... aku berbotol susu sampai umo 5 taon. kau hado? ekeke. anyway taon depannya nak masuk tadika dah kan, 6 taon. jadi mama cakap kalo minum botol lagi, tak boleh sekolah. sedang aku yang dah 2-3 taon meronta-ronta nak pegi sekolah sangat2 dah ni - tatkala dengor mama cakap camtu - teros kensel nak pegi tadika/sekolah.. sebab sayang botol susu tu punya pasal. hahaha. mama tensen benornye asik kena buat susu kat aku. dah la aku ni rajin melantak. dia pernah bubuh lipas tau dalam botol susu tu, konon nak bagi aku geli la. gua tenang je kuarkan lipas tu beb, pastu basuhkan botol... pastu soh mama bancuh susu. ekeke. hati malaya beteii.. sampailah satu masa, aku buat perangai. menyebai sebab tak dapat susu suam (susu yang mama buat masa tu sejuk la pulak) .. guling2 atas lantai simen rumah. mama bengang, dia amik botol susu kesayangan aku tu, ditauknya dalam lubang jamban kat luar rumah. buntang mata aku tengok botol susu tu terapung-apung dalam lubang jamban tu. ngee... berenti nanges teros. yekk... hahahaha. lepas tu baru minum pakai cawan~ yeaayyy... sel sel otak dah berhubung. lol! tapi sedih la jugak. seminggu tak cakap dengan mama. hiks. dapat basikal terus ok. hahaha

ok selingan. lol! 

bila naik sekolah rendah... lagi banyak benda aku hilang. noharommm... dari kecik diuji kesabaran dan ketabahan. lol. kasut! cukup selalu hilang. abah sampai fedap dah belikan aku kasut skola. asik kena kebas je. pastu alat tulis. ni bukan apa... kes pinjam pastu simpan buat harta. -.-" banyak lagi lah. komik kawan, komik bambino, bujal, botol air, keychain beg Swan... buku tulis bahasa inggeris aku pon selalu ilang. tak paham betol ekeke. paling aku sedih, hilang jam tangan. aku memang ada masalah ni dari kecik ropenye. yep, aku cukup suka pakai jam tangan. dan jam pilihan aku mestilah jam analog, bukan digital. ofer la kat aku jam G-shock tok nenek pedometer bagai, aku tak minat. aku minat jam analog. simple. ada jarum panjang, jarum pendek, jarum saat tik tik tik.. setel. hehe. so jam tangan pertama aku berjenama seiko. perrghh... =p bukan aku beli la tapi. hadiah parents aku. wrist aku dengan muka/body jam sama besor hahaha. sebab mana seiko ada manufactured jam utk bebudak time tu... so yeah. aku rasa ori. sebab zaman2 tu ciplak2 replika2 ni belom ada. maka itulah. jam pertama dan kesayangan aku. tapi nak jadi cerita... aku ni tua sebelum usia. pelupa ya rabbi~ aku bukak jam tangan tu masa nak amik wudhu kat surau sekolah, sebab nak naik surau, ada pektis pertandingan bercerita. pastu aku naik teros lepas wudhu, tak amik jam tuuu.... sekali tengah2 pektis tu, aku teringat kat jam aku. teros aku lari lompat tangga kayu dari surau ke tanah - nak amik jam tu. tah-daaahhh !! dah takde. T_____T sedari tu aku dah tak beli jam memahal. tak pernah la jam aku lebih seratus hengget. huhu. serik

bila aku makin besor.. dah skola menengah pon.. hilang2 ni still jadi. ehehe. cuma... dalam bentuk yang berbeza. hilang duit tu sangatlah selalunya. pehtu hilang basikal. pastu hilang kasut (still), hilang jam, hilang wallet, hilang helmet.. oh yaa... baru2 ni pon aku hilang wallet jugak. lagi. lol. teruk sungguh laa... =} hilang moto pon pernah! tapi sebbek jumpak balek. huhu. then mula la experienced kes2 hilang yang lebih sentimental dan abstrak. chewahh... hehe. yeah~ hilang kepercayaan, hilang kawan, hilang pedoman, hilang semangat, hilang arah tuju...

bunyi serius je kan? luls. tapi tu la... aku ni jenis mudah percaya kat orang. mudah sangat. asal aku selesa dengan orang, maka dia telah memperoleh kepercayaan aku. even kat stranger pon aku percaya beb. tak heran la aku kena tapau henpon nokia 3200 kesayangan aku sebab percaya yang si polan ni takdak duit nak pegi klinik nak bawak isteri dia yang ada komplikasi nak bersalin. naif ke innocent ke, bangang ke, aku taktau... tapi aku kesian kat enche tu yang beriya nanges cerita pasal kesukaran dan kesulitan dan kesempitan hidup dia dan bini dia yang takde duit nak buat rawatan lantas tanya kat aku apa boleh aku bantu. aku tak kenal pon laki tu.. selisih kat tepi jalan time aku nak gi jual soratkabo lama je... aku plak pikir kesian.. nak tolong.. tapi takde duit bagai.. so aku soh dia pi jual fon aku kat kedai untuk dapatkan cash. simkad aku amik, fon bagi dia. aku siap doa kot isteri dia selamat menjalani rawatan. tup tup aku pegi ke klinik yang dia cakap bini dia ada situ tu sebab nak pegi melawat (pada sebelah petangnya), petugas kaunter klinik tu cakap there's no such case nor person yang register untuk kes yang aku cakapkan tu. ohh... penyamun ropenye... ~.~" haih.. nasib badan~~

ohh... hilang kawan? yeah. ada. dah besor2 ni pon ada. well actually aku tak pernah menidakkan kawan atau bahasa mudahnya "unfriend" sesapa. really. bagi aku, kawan ialah keluarga. friends are family. aku kawan sekali dan sampai mati. antara perkara yang aku cukup sangat amat paling hargai dalam donia ni... kengkawanlah. tapi... itulah. bukan semua kawan kita tu... nak kawan dengan kita. hihi. my bad. we can never satisfy everybody. or maybe you can, but i just can't. i couldn't. so... ada jugak la beberapa insan yang aku anggap kawan, aku memang kawan... namun meng-tidakkawan-kan aku dalam hidup dia/mereka. sedih.. sumpah sedih. tapi aku amik perkara tu sebagai pengajaran or balasan buat aku. maybe betul aku tak pandai jaga hati kawan... or aku simply kawan yang tak guna.. or jahat liddat. so mereka di jalan yang betul dengan meng-unfriend or kalo zaman skrg ada "unfollow" - kan aku~ takpelah. yang aku tau, takde sorang pon yang aku anggap dan panggil dan terima sebagai kawan, yang aku discard. sahabat selamanya. insyaAllah =)

and then tadi. tadi. baru petang tadi ni. ada parent hilang anak. huuu... kesian sangat. runtun hati aku tengok mak budak tu. jenuh kulukilior wandering mana laa anak dia. memang dah dipesan untuk tunggu kat mana sekian2 waktu lepas balek sekolah tu... tapi ye lah kan.. budak derjah 1~ baru hari kedua... uhu.. kesahnya budak tu ikot kawan dia balek naek bas ke naek van ntah - walhal mak dia yang patut amik. aku pon somehow terlibat la dalam usaha cari mencari dan menunggu ni. alhamdulillah... lepas maghrib tadi ada orang call gtau budak tu selamat, ada kat transit. ikot kawan dia. huuu... lega. syukur sangat. happy for both parents and kid. anyway wlopon aku takde anak lagi, tapi bleh rasa ooo dia punya cemas risau gelisah.. huk. moga2 kalo aku ada anak nanti... takde la hilang2 dorang. ameenn~~


anyhow... hilang anak tu aku belom lalui, dan mintak2 dijauhi. tapi... aku dah pon hilang mak abah. huhu. takde, dorang bukan salah naik bas pegi party ke hape. hahaha. dorang pegi bercuti. on vacation. permanent one. =') marah pulak aku. dorang pegi tak bawak aku sama. huhu. takpelah. sampai masa, ketemu lah kami kat sana. insyaAllah. yeah... aku ada dorang tak sampai 20 taon pon. sedih memang sedih. sangat. tapi aku tau, ada yang senasib atau selebih sesedih daripada aku. yang sejak lahir2 takde mak bapak pon ada. jadi, sape lah aku nak membandingtara kan kan? ketentuanNya tu mutlak terbaek. everything happens for a reason. kini aku.. hilang tempat mengaduu~~

skarang ni.. aku taktau la. kalo pikir sangat pon... jem jugak. huhu. letih. letih kehilangan benda yang kita suka, apatah orang yang kita sayang. tapi tu la. nak serik pon tak boleh. dah fitrah. maka... macam yang selalu aku cakap kat diri sendiri... just go with the flow. bila renung2 balek... ramai lagi yang lebih kurang bernasib baek drpd aku. mereka2 yang terlibat dengan tragedi MH370, MH17, Air Asia yang terhempas baru2 ni, banjir mega yang melanda recently, sekolah kena bom, dan macam2 lagi. setidaknya aku patut bersyukur, aku masih ada insan2 yang aku jaga, yang aku sayang... dan masih ada yang jugak sayangkan aku. syukur... perasaan tu masih ada.. masih tidak hilang; walaupon satu ketika aku dah tolak tepi such feeling, sebab aku takot. takot akan hilang lagi. . . em~

apapa pon... yang pasti aku tak putus usaha, tak putus harapan, tak putus doa. insyaAllah. moga segala urusan dipermudahkan.aku harap dengan setiap kehilangan yang lalu, adalah kesediaan untuk aku terima gantian yang lebih baek, yang Dia aturkan. ameenn..

maaf lah ye. agak serius plak entri kali ni. ni sume sebab kes budak hilang tadi. teros aku terkesan. melalut panjang2 ni. hahaha. dah lah. nak gi mendengar lagu kejap. mata ne! ^^



4 comments:

Liza Aidid said...

Be strong, Insya Allah. Allah menguji org2 yg dia yakin mampu hadapi dugaan yg diberi. Smile. No matter how hard life is, happiness is always there waiting for u. Life goes on as long as were still alive. No matter how hard it breaks u down, wake up and keep going. 😪😪👌

Ani Haryani said...

awal-awal bulan lagilah budak tahun 1 memang meriah la sekolah nasib baik ada cikgunya yang mencari sekali hehe

Hilang semua tak nak tapi disebalik kehilangan ada 1001 hikmah yang tersembunyi :D

Tea Dean said...

awai-awai tulisan kami tergelak jatuh krusi... tetiba kat bawah tu syahdu la pulak :) janganlah gittew. Kita dok hitung yg hilang saja tapi yang menjelma Allah bagi kita jarang nak hitung hehek! yg bercakap ni pon samalah kan :) APa pon terbaeklah cekgu bantu carik anak hilang kan haha dapat dibayangkan kepanikan tu haha!

Rahim WG said...

first jam aku brand B.U.M tapi tu bukan alkisahnya. aku tengah risau pasal ang ni. takut nanti penyakit lupa kau tu membawa sampai dah kahwin.. jangan nanti aku baca entri kau citer pasal kau hiang bini sebab tertinggal dekat shopping mall..haha