Saturday, January 10, 2015

Vaseline sebagai Bateri!?


assalamualaikum! hehe. ok aku malas nak intro pepanjang. harap korang semua sehat2 sejahtera lah ye. eksaited nak share pasal benda murah tapi berguna ya amat ni!

al kisah nya aku softball player (since baseball tak popular kat Malaysia so yeah) dan jugak coach sopbol. lama gak la aku berkecimpung dalam sokan American-based ni. so apa kaitan dengan vaseline? haa.. sokan ni main pakai glove. glove yang berkualiti is kulit-made. so bila sebut pasal barangan kulit ni, ada cara penjagaan dia.

untuk baseball/softball glove, kita kena 'oiling' glove kulit tu supaya tahan lasak, tahan lama. jaga leklok la maksud dia. so... dia punya solution untuk oiling.. mahal! dan rare. susah nak dapat. maka sejak azali lagi aku tak pernah guna solution or liquid yang dikhaskan untuk tujuan oiling glove tu. sebagai ganti? haa.. tah-daaahhh!!

banyak label dia tapi normally kat Malaysia, yang macam ni


yep. aku guna vaseline yang petroleum jelly nih. fungsi sama, efek sama, dan lebih murah! ^^

maka aku tetiba rasa nak tau plak... ada kegunaan laen ke vaseline ni selain calit kat bibir dan tonyoh kat glove kulit? haa... nih! meh aku story! :D sharing is caring!!


buang singgam! (chewing gum)

atototo... 
kalo korang sama bodoh macam aku, mesti penah try kunyah2 chewing gum or cinggam or gula2 getah.. pastu try tepek kat rambut, nak tengok lekat ke tak. hahahahaha. bangkai betol logik aku time tu. ekeke. pastu nangis ah! singgam lekat kat rambut kat kepala. mula la kalut cari gunting bagai. luls! tapi tu doluuu... sekarang korang boleh test teros kat rambut anak or bini korang tanpa rasa takot! sebab dengan vaseline, gula2 getah tu boleh tanggal dari rambut!

caranya? apply secalit dua or secukupnya vaseline gel tu kat rambut/area yang terkena chewing gum tu. tonyoh2 sket, pastu sikatkan buang gum tu. yay!! lepas tu shampoo la leklok balek. dah setel! ^^

ataupon! kat bawah meja, bawah kerusi... kekadang tak pasal2 terpegang chewing gum yang ditepek oleh manusia tak bertanggungjawab. haa... same je. tonyoh gel vaseline kat situ. insyaAllah tanggal. :D


halau semut!

memang la semut haiwan sorgaa.. tapi tu lah, masuk dalam makanan japgi... dengan makanan2 tu korang buang, tanak makan... ye tak? haa.. so camne nak halau semut? spray aerosol racun serangga kat tin susu pekat krimer manis korang? terbaek. semut mati, korang pon hospital sekali. guna la vaseline!! sapu gel ptroleum vaseline tu sekitar or keliling tin susu pekat manis krimer sejat kegemaran korang tu. apply bahagian luar tin la ngek. -.- hehe. semut takleh travel. too slippery or too gooey for them. jangan korang je pulak yang geli dah la. hahaha

oh, ya. jugak berguna kalo nak prevent semut seumpamanya drpd masuk bekas makanan or mangkuk bijirin sarapan kucing/ pets kesayangan korang. langkahnya same je. try la! ^^


minyakkan engsel ituuu!!

let's say pintu bilik korang berbunyi kreookk kroeekkk bila dibukak tutup. tu maybe sebab engsel (orang kampung aku sebut hinges) pintu tu dah berkarat. lama tak oiling. so? kalo tak dapat minyak mesin... guna vaseline pomboleyh! calit saja, dan tempek kat engsel tu. ha bukak-tutup la pintu tu bagi sebatian gel tu meresap ke ruang2 capaiannya. insyaAllah senyap la bunyi kroookk kreeekkk tu nanti.

try aa. jadik oo

kalo korang ada basikal comel macam aku... pomboleyh guna vaseline untuk ganti minyak/grease rantai beskal tu. sama functioning. terbaek!


lip gloss / lip balm

ni common la ni. bibir dah merekah... kurang air or panas badan dah. nampak kusam. nak beli lipstik kolagen d'herbs terlajak laris, mahal sangat... nak beli lipbalm lip-ice sheer color dari Mentholatum.. meriah sangat walopon ske je perasa stroberi or peach tu kan. ala2 gittew... hehe. so? tah-daahh!! guna la gel petroleum vaseline!! sapu je, dap2 kat bibir tu. memula kebas2 sket...sebab tak biasa kan~ pastu lelama ok la. selesa jugak. cuma takdela rasa buah ke rasa macam nak cium orang ke... bau petroleum lah kaedahnya. ekeke. hey! it serves the function, ok. menjadikan bibir berkilat bersinar sehat!

glossy~


cincin risik/tunang/nikah/pusaka ketat so takleh bukak .. heellpp!!
kerat je la jari tu, yang. dah nak bukak sangat kan cincin yang kite beli kat awak tu. em? em?? >=( hehehe. jangan khuatir. tak perlu kerat jari. hanya gunakan vaseline petroleum gel! sapu je keliling2 cincin tu dan kat jari. membantu anda menanggalkan cincin yang ketat akibat jari dah tambah isi tapi saiz cincin dok camtu jgk. xD


gel penggaya rambut!!

idea ni gila sket. tapi bleh je dibuat kalo sanggup. konon2 nak beli gel rambut Gatsby tak cukup duit, lantas nak cuba alternative. jangan risau! kalo gel tu harganya 14 hengget, korang cuma perlu belanja 7 hengget je untuk hasil penggayaan rambut yang sama, atau lebih power! beli vaseline dan lilin. yep, lilin blackout tu. haa.. cairkan lilin, campur vaseline... boh kat rambut. gayakanlah macam mana nak. siyes terbentuk terletak! cuba oi cuba!!

bukan rambut je! janggut jambang sume buleh. wak doyok paki ni je oi~ takyah saloon2 mahal2 bagai. hahahaha. ok aku gurau


hilangkan kesan air kat perabot kayu

lebih kurang la. huhu
kalo korang perasan... kat perabot kayu kan... kalo kita biasa letak minuman, or tertumpah air... lama kelamaan nanti dia akan naik macam corak tau. haa.. tu kena makan dek air la tu. macam korang punya t-shirt or baju... bila berpeluh just basah kan? bila kering.. bleh nampak line2 air tu jadi macam peta kat baju. worry no more!! kalo kat perabot tu... korang sapu je vaseline kat watermark or kesan air tu. biarkan semalaman, seharian. nanti lap dengan kain keesokkannya. insyaAllah hilang kesan2 unwanted tu. takyah beli kerusi meja baru~~ hehe

oh kat baju takyah la. pegi basuh je la baju tu. -.-"


melancarkan perjalanan railing langsir

sebagai guru kelas, seharusnya aku take note ni sendiri. kelas kena pasang langsir. langsir pasang kat railing tu. railing pulak dah karat2, lusuh bagai. so bila nak tarik2, selak2 langsir... jadi sangkut2. penyelesaiannya? vaseline!! sapu je kat railing tu. haa... selesai masalah. siyes! dah buat! sonok je selak2 langsir sekarang berbanding doluu2.. hahaha


pedicure dan manicure

orang pompuan tau la natang pedi2 ni. huhuhu. kuku lah. treatment kuku. kalo nak kuku tangan kuku kaki santek, sehat bersinar berkilat bergemerlapan... guna la vaseline. takyah sesusah beli nail polish. vaseline kan hado? :D

yep. try! :D


menanggalkan kesan degil pada pakaian!

minyak? lipstik? kuah kari? sos? ok la korang boleh guna vanish or dynamo or breeze... terpulang. tapi let's say korang takot kantoi lipstik kat kolar baju tu dilihat oleh sesiapa yang korang taknak diperlihatkan kepada, maka gunalah vaseline! sapu2... tonyoh2... pooff!! hilang~ hehehe. tapi integriti korang pon hilang gak. dan mungkin kepercayaan. dan mungkin maruah sekali. bhahaha hoi jaoh oii!! xD aku bagi contoh je... hikhik


longgarkan penutup botol/balang

orang lelaki ni dia ada satu trick yang cukup best. especially para suami, husband mithali. kalo isteri merajuk, taknak cakap dengan kita suami2 ni, apa kita nak buat? haaa... pegi dapur, ketatkan penutup botol penutup balang yang dia selalu or akan guna se-kejap-kejap-nya. tighten accordingly. atau dalam erti kata laen, biar ketat sampai wifey takleh bukak on their own. nanti2... dorang akan cakap camni;

been there? ekeke

"abang/ayang... sini jap! tolong bukak penutup botol/balang ni!"

masa tu kita la hero!! ahahaha #winwalkwave

tapi tu la... situasi tu akan berubah lepas dorang baca entri aku ni... hiks. camne nak kurangkan usaha jaya nak bukak penutup tin/botol/balang yang ketat? sapu je vaseline kat bahagian dalam penutup tu, or kat mulut botol balang tu (yang berpilin tuu..) . so itu akan bantu memudahkan anda para isteri untuk membukak penutup balang dengan sendiri lantas terus angkuh tak bercakap dengan enche somi sebab merajuk punya pasal. ekeke. tamo la centu... lelaki ni dicipta atas berbagai sebab. dan bukak penutup botol/balang adalah salah satu tugasnya. hahahaha


oh . ya... teknik ni korang buleh guna untuk elakkan bulb lampu jadi ketat sangat sampai takleh nak bukak tukar bila rosak nanti. same je. k? haa


pelembut kulit, especially kaki.

of course, ada lotion tertentu kan. macam ada orang tuuu dia/dorang pakai body lotion tetiap malam. haihh... tung ahh~ hehehe. tapi tapi. kalo maleh nak beli losen kaki memahal... jangan khuatir! beli je setabung or sebotol Vaseline tu. apply, sapu kat tapak kaki, tumit, belakang kaki, jejemari... sebelum tido. klo agak2 sejuk, pakei stokin. bangun sok pagi... kaki akan jadi lebih lembut! rasa fresh! dah moisturized! cara ni jugak boleh elakkan korang daripada tumit dan tapak kaki merekah. haaa... apa lagi? start la malam ni! :D


gantian liquid/solution nak oiling glove sopbol/besbol

ain't kidding 'round, bro... aku sendiri guna. +1
ni keje2 ni tak sume orang buat, tapi aku ajor la jugak. sapu vaseline kat seluruh glove, particularly kat area palm, pocket, dan back (belakang) glove tu. letak bola dalam glove. ikat glove, keliling. letak dalam kereta dan biar kereta berjemur kat terik panas mentari seharian. glove korang akan cepat break-in! dan ni jugak akan buatkan kulit glove lebih lembut, tahan lasak, dan tahan lama hayat dia. wallahualam~ ^^



so! apa lagi? pegi borong beli Vaseline sebelom naik harga akibat GST! hahaha. selamat mencuba!!

oh seperkara lagi. seandainya korang boikot barang israel, dan seandainya vaseline ni produk israel (saya tak buat kajian)... saya tiadalah ingin melukakan hati anda dengan saranan2 yang telah diberikan. cuma sekadar berkongsi. =)


sumber; Hive Harvest dan Reader's Digest dan untuk lebih maklumat, visit Wiki-how !!

1 comment:

Haryani Mohd said...

halau semut tu nanti Ani cuba hehe. tq :D