About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Wednesday, December 31, 2014

That Awkward Moment: Terlupa Nama!??


assalamualaikum. hep! tak tido lagi? =)




terlupa nama orang memang awkward especially bila orang tu muncul depan ko dan tegur ko baek2 dengan senyuman dan tanya "kenal tak sape ni?" yakni merujuk kepada diri dia sendiri. nak lagi awkward- lepas terserempak hari ni... next few days or weeks korang jumpak lagi dia - dan terlupa lagi nama dia. bleergghh... nampak sangat otak korang tak register atau aku panggil mental blockade. huhu

seriously. apa korang rasa bila korang expect orang yang korang kenal... tak tahu/ingat nama korang. whereas korang rasa korang ni agak wajar diingati la jugak... macam seorang member yang selalu offer pertolongan kat dia untuk buat assignment, or sorang yang pernah hantar/tumpangkan dia balek rumah banyak kali.. dan seumpamanya. kecik ati kuman, kan? hee.. camtu la orang rasa bila korang lupa nama dorang. :p lagi kacau kalau korang salah panggil nama. peergghh... kena pulak orang tu sedara-mara korang yang tau serba-serbi pasal korang... memang tamparan jiwa ah. luls

so.. awkward moment macam ni kadang2 memang takleh elak. jadi kalo takleh elak, nak uat apa? haaa... ni tujuan siri baru ni. hahaha. meh abang guide korang camne nak handle moment camni. apa yang nak kena buat or boleh korang buat bila terlupa nama orang yang sepatutnya korang ingat. :D

seriously; for the record... aku jenis ingat muka and peristiwa... tapi nama... adeh~


elakkan panggil nama

korang kenal orang tu. tapi ala2 je la kan. macam sedara jaoh gittew. jumpak pon time raya je dua taon sekali. tapi orang tu mesra alam pulak laa... ingat segala pasal korang dari korang lahir sampai raya taon lepas. since korang tak tau or tak ingat nama... elakkan panggil apa2 nama. selamatkan bontot korang dulu. kang salah panggil... malu ooiii~


tanya nama orang tu kat orang laen

kalau korang bernasib baek... layan la dulu sembang2 borak2 dengan orang tu. jangan tunjuk panik gelabah biawak bagai. cool. chill. jangan kantoi. hehe. kalau korang bertuah, maybe orang tu ada company or teman or someone with him/her. find the right moment, tanya leklok kat the other person tu, apa nama the other person. haaa... pepandai la ayat, tanya nama penuh ke, panggil pangkat apa ke... evade evade!! :p


it works yo!

tunggu dia sebut nama sendiri

sesetengah orang ni suka guna ganti nama diri pertama dengan nama sendiri. like kalo aku sendiri aku guna 'An' or 'A'an' dengan certain people. sama jugak dengan orang laen. ada je tak guna aku/saya/kite/orang bila address diri sendiri. so? listen carefully la bro...  dia dah sebut nama dia tadi. tadi? tadii... masa dia cakap "azi datang dengan cousins" tuu... oohhh... =) nampak? sepotong kek la bro... i mean, piece of cake. hahaha

or, nak lagi cepat, kenalkan kat kawan korang. hanya berkesan bila korang ada kawan yang orang tu pon tak kenal atau tak pernah jumpak la. should be like this;

korang                                         : kenalkan, ni housemate aku
member korang                           : hai. lukman
member yang korang lupa nama : hey. (saya) sham
korang                                         : amboih nama manja. nama penuh taknak kenalkan? ekeke. so, sham! ..

tah-daaaaahh!!


guna kata ganti nama yang sesuai

kalo orang tu dah guna aku-ngko dengan korang... layan la aku-ngko balek. so nampak kat situ macam korang dah biasa communicate camtu. go with the flow. kalau dia guna saya-awak, or kite-awak, or kami-hangpa, or dia bahasakan diri sebagai akak/abang/pakcik/makcik dan seumpamanya, take note. guna je pronouns yang disediakan tu. jangan pepandai tukor. dia kata pakcik, korang panggil uncle.. dia kata akak, korang panggil miss/cik/whatever. tambah awkward ooiii... dorang akan dapat detect yang korang ni not into conversation, dan probably tak kenal dorang pon tapi just layan je. deep inside mau terguris owh. you dont want to go there. hehe...


almost! hahaha

gangguan!! distract!! divert!!!

still taknak ngaku salah sebab lupa nama? hahaha. dan orang tu pon dah ala2 nak tanya "kenal tak ni?" or "ingat kite lagi tak?" or such... haaa... mampuih hang satgi.. mampuih. luls. ni aku bagi protips. tanya soalan kat dia sebelom dia tanya soalan kat ko. jackpot!! bombard soalan dulu. tanya pasal keje, pasal study, pasal family, kesehatan, whereabouts and whatnot .. tanya! bior deme jawab. untung2 korang dapat info. layan dulu apa dorang cerita. kalo rejeki, korang leh ingat nama dorang along the way. haaa... style kan? mengalih perhatian itu seni, tahu? hahaha


ngaku je la~

kamon. man up. face the fact; korang lupa. admit it. apologize. cakap la maaf, terlupa ni nama apa taktau... hehe. orang utara paling power bab ni. sembang dah setengah jam ni... hujung2 nak blah dah tu baru keluaq ayat;

"ni nak panggil apa taktau" or
"ni nama apa tah tadi?" or
"apa nama.... (sambil tengok orang tu) ...nama apa taktau?"

hahahaha. eventually or generally orang akan senyum dan cakap "ni ____ (masukkan nama) la.." tanpa rasa nak tumbok muka orang tu. heee... but depends gak. kalo korang lebih berusia banding yang korang lupa nama tu, nampak appropriate la. or sebaya. tapi kalo lebih muda... sakit tetap saket~ ekeke.

siyes2. ngaku je korang ni pelupa... sori sebab lupa... cakap la muka ingat tapi nama tak ingat bla bla bla... nak cerita korang makan semut pagi tadi pomboleyh, janji apologize dulu. ngaku je weh. insyaAllah orang tak marah. daripada beating round the bush, daripada dok pusing2 merata taktau hala... confess kan senang? cakap je awak suka dia. eh. hahaha.


all in all... lupa nama orang yang sepatutnya kita ingat tu memang kacau la... so lepas ni, berusaha lah untuk ingat sapa2 yang patut ye... sebaiknya camtu. unless kalo jadi jugak awkward moment macam yang kita bincang ni... pandai2 la korang guna tips yang aku bagi. okay? selamat tahun baru 2015!!


p.s. dan ada antara mereka yang kita tidak pernah mengenali hatta nama sekalipun.. namun mereka wajar diingati... terutamanya dalam doa. takziah buat keluarga, kenalan dan kesayangan mangsa tragedi  #QZ8501 , #MH17 dan #MH370 ... semoga kalian/mereka tabah atas ketentuanNya..

Al-Fatihah


3 comments:

Rahim WG said...

ingat nama aku tak.. kalau tak sediakan satay 100 cucuk

Tea Dean said...

hahaha macam in the blood ja penyakit ni. So kalau kami panggil mat/john tu pepaham jalah, sila kenalkan diri.

Tea Dean said...

nama ampa mmg bunyi sedap dari kecik kan, apa nama tak tau? hihihi