About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Wednesday, July 8, 2015

Beruang dan Gadis Kedai Roti



of bear and muffins. luls~


lepas dinner tadi, aku teringat kat kawan aku ni. let's call him Bear. Bear ni baek orangnya. hoi dia belom arwah lagi.. -.-" dia member maktab n universiti aku. dia jugak bekas roommate aku nombot dua. yeah FYI kat maktab n universiti kami kena tukor2 rumet atas kuasa HEP. so, dia nombor dua.

Bear suka main game macam aku gak. so somehow kitorang ngam la. awal2 dulu dia takde komputer lagi, so dia selalu menepek kat katil belakang aku, sambil tengok aku men game. bila ada game yang playable aku main 2 orang, aku ajak la dia. dia suka main game basketball, shooting, dengan game buat burger ke apa tah... haa! diner dash, fish frenzy dengan zombie vs plants. luls~ aku tak layan game2 camtu. so after some time, dia beli komputer sendiri sebab nak men game2 flash tu. ekeke

bear suka main basketball for real, bukan video game je. and he was quite good. i'm sure he still is. =) sebabkan dia tinggi dan katang, maka position beliau sokmo forward dgn centre je. ekeke. paling syok bila dia shoot pastu tak score. dia punya expression tu best - normally dia akan pejam mata, kerut dahi pastu tunduk bawah. tension. dan itu memberikan aku peluang untuk rebound, step out the perimeter, and shoot for 3.... and score. ekeke. kekadang tu kalo aku check beyond 3pt line pastu masuk balek buat layup pon sempat. betapa dia punya nak recover daripada failure tu amik masa la ceritanya. hiks

banyak gak benda natang bear ni suka. ye lah, dah jadi rumet kan, memang tau la memacam. but one thing yang dia cukup suka dalam kalangan segala yang dia suka - adalah sorang gadis ni. hehue~

al kisaaahhh...

ceritanya bermula pada suatu petang yang panas terik, di mana aku dan bear berjalan merentasi semak samun tepi maktab, melintasi blok berhantu, meranduk dan memanjat pagar yang memisahkan jalanraya dengan compund maktab - semata-mata maleh nak geguling turun bukit lalu ikot main entrance - untuk ke tesco berdekatan. dekat benor maktab aku dengan tesco tu. malas punya pasal, ikot short cut ler. huhu

time tu around satu lebih. baru abes kelas language development untuk aku, dan social studies bagi kelas bear. memandangkan aku lapo dan bear ni berkali ganda lapo, kitorang decided nak makan kat tesco. satu, sebab kafe mami (pengusaha kafe tu kami panggil mami) dah naik rege sket. dua, sebab duit dah vanquished daripada wallet aku. abeh dah. so kena gi withdraw. atm terdekat, tu la, dalam tesco. 

gedebak gedebik gedebuk, kitorang sampai la kat tesco. memandangkan atm tengah ramai orang beratur, bear ajak aku makan dulu. tapi aku tadek duit, makanya sebabkan bear yg macho ni baek, dia cakap dia nak belanja aku. yaayyy. hahaha. maka, apa lagi. straight kitorang gi makan kat pelita dalam tesco tu. nasik kandaq aaa... hehe. time tu murah lagi. ayam seketul beso, dengan nasik n sayur kobis kuning tu, baru rm 3.50 . sekarang tetau la. korang kali 2 kot. wallahualam~

and then lepas makan, kitorang pon jenjalan la dalam tesco tu~ noharom, terasa gay kejap. hahahaha. so aku pon tuju straight ke mesin atm tepi kedai buku kat esclator utama tu. lepas amik duit, kitorang nak balek la terus. tetiba aku terasa macam nak beli muffins. kesahnya dalam tesco tu ada satu bakery. Fairy. biasa dengar tak? franchise kot. Fairy nama kedai roti n kek tu. cut it short, aku memang suka muffins, dan kedai fairy tu punya blueberry muffins dia memang sedap! aku dah biasa pegi beli situ, so pada hari kejadian bukanlah pertama kali aku masuk kedai tu kaedahnya.

tapi not for bear. pada hari kejadian, itulah hari pertama dia masuk ke kedai tu. bear bukanlah makhluk yang sukakan gandum dan jagung. apatah lagi whip cream. makanya, masuklah bear ke dalam fairy tu dengan tiada perasaan melainkan ingin membrowse produk2 yang dipamerkan di rak2 comel berwarna putih itu sahaja.

aku taktau apa yang berlaku semasa aku dok amik dulang, amik penyepit, tarok blueberry muffins atas dulang dan bawak ke kaunter. tapi bila nak bayar tu, aku noticed something. bear ada sebungkus roti full grain ke whole meal ntah, kat tangan dia. i was like.. whaaaaattttt~!?

aku yang tenggelam dalam kekeliruan ni cuba mencungap nafas daripada terus lemas di lautan disbelief. hahaha. kiri kanan depan belakang, 180 degree, 360 degree aku pusing - cari punca. kenapa mamat ni tetiba beli roti yang dia tak pernah2 beli?? dalam mayapada aku berpusing berputar mencari kebenaran tu, then aku terpandang sesuatu yang aku sendiri masa tu macam tak berapa nak percaya . macam mana buleh ada bidadari sorga dalam kedai roti kat tesco!? 

hahahaha

yeap. tulah punca roti tu dibeli. xD kesahnya, si bear ni dok browse roti2 sekot2 kat situ... sekali dia terpandang gadis fairy ni.... teros mata dia tak berkedip. hihihi. erm, lawa gak la pada hemat aku. dan memang taste si bear tu la. maleh aku nak describe rupa dia cemana, biar la korang berimejinasi sendiri. satu je aku kabo, gadis tu pakai spek. hehehe. anyways! rupanya si bear ni dok ralit tengok budak pompuan tu buat kerja kat belakang kaunter. dok syok tenung, tetiba mata dorang bertentang. ha! gelabah biawak natang bear ni. bhahahaha. teros dia tanya pasal roti yang kat depan dia time tu. cover maluuuu.. ekeke. somehow, bagos la. tu la point dia start bercakap dengan dak pompuan tu. gadis fairy idaman bear tu. hehe. semua ni dia gitau aku sendiri masa kami dok jalan nak balek maktab. kemaen hepi dia bercerita. selalu blurr je mamat ni. haha. aku pon pelik. kemaen selalu aku masuk fairy tu, beli muffins. takde lak aku perasan gadis fairy tu. hmm.. mungkin aku terlalu menjaga pandangan kot. em em. =p ekeke

so, i cut it short. sedari haritu, si Bear ni makin rajin la dia ke tesco untuk lunch or dinner, dan tentu2 nak gi fairy tu. tak pasal2 aku sekali dijebaknya. apa2 je la bear, asalkan ko hepi. hehehe. bear ni jenis pemalu tobat dengan pompuan. so dia ajak aku atas kapasiti aku sebagai rumet dia, dan aku memang suka beli muffins situ. padahal dia yang dah angau kat gadis fairy tu. ngeh

maka beberapa kali jugak la bertandang ke kedai tu... sampai kitorang ni memang nampak regular lah. haha. somehow aku bleh sembang2 dengan pekerja2 situ dah pon, laki pompuan semua dah bleh aku anggap member dh, punya rajin dok borak la. tapi dengan that particular girl, aku penah buat eye contact n senyum n balas senyum je, tapi bercakap memang tak pernah. hatta sebab obvious sgt perangai bear ni memang nampak nak sangat sembang dengan gadis tu tapi tak berani, aku dengan staff fairy situ pakat la komplot buat plan. every time bear beli something then nak bayar, pekerja fairy laen akan bebuat sebok attend keje laen, leaving the counter empty. pehtu dorang keep on bebuat kije, sampei la gadis fairy tu yang pegi jaga kaunter. wheheee!! pastu aku tengok yang lenlaen, kitorang sengeh2. ahahaha

aku tak ingat berapa lama aku dok teman bear kept going there solely for that purpose, tapi lama gak la kot. sampei satu level, si bear pon dah berjaya gelak2 sembang dengan gadis fairy tu. nak jadi cerita... haaa. ni part paling spesel. ihik

bear pernah cakap kat aku..

"lawa budak tu, an. suka aku tengok. tapi lagi lawa kalau dia bertudung, kan?"

masa tu kitorang tengah makan kat pelita nasik kandaq tu la - sebelum buat lawatan sosial kat fairy tu. hihihi. well, you can predict the next scene already, tapi bagi la chance aku cerita ek. hahaha. ok. lepas makan, kitorang terus gerak ke fairy. macam biasa, bear buat2 belek2 roti la sekot la kek la kat situ. at the same time, aku bayo dulu muffins aku. kebetulan s gadis fairy ni pulak yang jaga. memang right on cue lah! hehehe. lepas bayar, dia bagi baki n resit. aku amik. pastu - itulah kali pertama aku bertegur sapa dengan dia - aku cakap,

"boleh pinjam pen tak?"

"nak buat apa?" dia tanya. hehehe...

"ada orang sampaikan pesan"

dia pon kerut dahi kejap... tapi pastu dia bagi aku pen dakwat biru. dengan muka kompius or tak puas hati. ekeke. sabar noqq... xD then aku teros tulih kat belakang resit muffins tu.. 'kawan saya tu cakap awak lawa. dia kata awak mesti lagi lawa bila bertudung nanti. *smiley muka senyum*' . then aku bagi kat gadis tu. aku tengok dia baca time tu jugak. aku telan ayaq lioq dah. cuak oi, kot dia tampo aku ke apa ke... tapi tak pulak. aku tengok dia macam nak senyum, tapi tak senyum. so aku nak elakkan awkward moment, aku senyum laa dulu~ baru la dia senyum. pastu bear datang bayar roti. hahaha. huih naseb bek sempat. ekeke. emmm.. jap. come to think of it... agak2 bear tau tak pasal ni ek? sebab aku tak pernah cakap langsung pasal ni kat dia, or kat sesapa sebelum ni. ngee...


you know a few days lepas tu... we went there. again, dengan tujuan sama - bear nak tengok girl tu, dan aku teman bear. and bila kitorang sampei je situ... wow. i mean.. WOW! ni doa sape ni makbul ni? hahaha. gadis fairy tu yang sebelum ni 'free hair' , sekarang dah bertudung! Allah Allah. :D kemaen hepi si bear tu. senyum sampek tinge! hahaha. aku pon hepi. tapi more to terkejut la. like .. how? hahaha. sebab pesan bear yang aku sampaikan tu ke? which i really hope so sebab tu! hahaha

frankly speaking, sejak2 tu, hari yang kitorang nampak gadis fairy tu bertudung, si bear makin selalu ke tesco, ke fairy. hahaha. well, i guessed my job's done la kan? sejak tu jugak aku jarang ke tesco untuk teman si bear tu. ntah. rasa macam nyebok lak. ekeke. ok la tu, i did my part dah, tolong apa yang patut. biar la dia handle sendiri kan. besor panjang dah. hehe.

and then it's school holiday~~ cuti hujung tahun. yaayy!! balek kampung!! abehkan beras. hahaha. last day aku kat maktab untuk taon tu, aku gi tesco. cadangnya nak la gi fairy tu. saje, buat2 ramah. hehe. tapi kuciwa la plak! pegi2 je, tengok kedainya tutop. zzz.... hahaha. takpelah. next year bukak cuti, datang le balek ye dak? hehe


next year nye aku datang kedai fairy tu dah tutup. =|


tutop teros beb. signage kedai pon tadek. noharoomm.... apa daj jadi? bungkus ke? aiyooo... aku tanya2 la kat pekedai2 sekitar fairy tu. tdek pulak yang bagi informasi tepat dan jitu. sume cakap dah tutup. aku pon tau tu... bila tutop, kenapa tutop, pindah kemana etc, sume tatau. zzz... alih2 aku tanya si bear. hoh... dia pon taktau. erk.. hmmm

aku pon korek2 la dari bear. tanya2 dia, apa cerita. dia pon cerita... takde apa. ngee.. maksudnya takde la progress. alaa... aku ingatkan ada la dapat nombot tepon ke, tau kawan tu dok mana ke, keje mana ke lepas fairy, yadda yada. ghopenye sungguh takde cite. em. takpe lah bear. sabor ye. sian pulak aku nengok bear ni syahdu2. ehe..

and time went by. lama jugak. tapi tak lama lepas tu, kdai yang dahulunya fairy tu, dah tuko kompeni. jadi King's bakery. ke confectionery . tah, aku lupa. tapi bukan fairy. hahaha. so tadek dah la muffins beribiru aku yang sedap tuuuu.... wuwuuu~ takpelah. tuko menu. makan je apa ada. muffins tu pon mahei ceritanye. RM3.50 seketul. tapi besor. pueh le makan. haha. maka kami pon meneruskan kehidupan seperti sediakala, sepertimana sebelom si bear berkenan kat si gadis fairy yang sampai sudah aku taktau nama dia. bear tau kot. aku tak penah lak tanya. hahaha

nak jadi cerita....

few months lepas tu, time cuti skola, aku tak balek umah. si bear balek. takpe la. so aku pon amik keputusan nak jenjalan gi mall2 yang ada kat area pulau ni. saje~ bosan. hehehe. dalam mayapada aku dok merayau takde hala tuju kat satu mall ni. em...aku lupa mall mana. tapi that fateful day, memang out of nowhere sungguh la... haaaa... bleh agak dah la tu. ekeke

aku lapaq. so aku jenjalan nak cari makan. sekali aku terlintas satu kedai makan ni. sambil2 lintas slow2, dalam hati dok dilema, nak makan situ ke tak... aku tak ingat la kedai apa, samada chicken rice shop, ataupon nandos... tapi dari jauh aku terpandang sesosok tubuh dan seraut wajah yang macam pernah aku lihat... then aku stop. aku kecikkan mata, nak tengok lebih jelas, sapekah tu. aku kenal ke...? eh... macam...

"Mister Muffin!!"

siyes jelas dan lantang dan nyaring aku dengor dua perkataan tu dilaung dari jauh. dan aku leh kompemkan suara tu datang dari lembaga yang aku dok cuba kenalpasti tadi tu. bila dia lari datang makin dekat kat aku, baru la nampak lebih jela-

"Eh! Cik Roti Fairy!"

bhahahaha. ni la akibatnya bila taktau nama! panggil ikot suka je. ekeke. yaaa... memang dialah orangnya. kompem. muka sama. spec laen. dan masih terus bertudung. alhamdulillah. cuma tinggi drpd aku. kuasam, kije pakai kasut tebal, platform. hahaha. lantak2, time tu aku nak tau sangat banyak benda. and opkos, tentang bear dan dia... amboih macam tajuk novel hipstuurrr~

*****

panjang ceritanya... sampai dia sanggup mintak excuse kat manager restoran tu, untuk duduk dan bercerita kat aku. dan belanja aku makan lunch situ. ish... sumpah aku lupa kedai apa.. tapi ada logo ayam... hmmm... anyway. sepanjang cerita tu, barulah aku tau apa yang jadi. fairy tu memang tutop. mengejut jugak, dalam bulan disember tu. time cuti skola yang kitorang takde kat maktab time tu. manager dia dapat promotion ke camne tah, pastu Fairy nak tutup outlet situu... dan pemberhentian staff2 situ jugak. semua kena berhenti, kecuali bakers dorang. ooo... cenggitu ke~ baru la aku tawuuu~~ and then dia sambung cari keja right after kena berhenti tu. kat mana tah, aku lupa, sebelom yang keje sekarang ni, yang keje kat kedai makan ada logo ayam tu. aaa... kengkawan dia ada yang sambung belajor, ada yang kije tempat laen. pecah2 dah semua. ooo... ok. noted

then aku tanya. bear dengan dia apa cerita? pastu dia tengok aku, senyap. aku tengok dia balek... aku dapat rasa ada sesuatu yang dia nak sampaikan, tapi tertahan... aku cuba guna kuasa Jedi aku, Force. nak baca minda dia... tapi aku gagal. tapi pastu dia cerita gak. muehehehe~ 

ooo... cmtu ghopenye... i see~ em.. baek~

itulah kesahnya... what happened kat bear dgn gadis tu. apa yang jadi? hahaha. takleh aa citer abeh2 kat korang. kang takde la modal aku nak cerita time gathering kat kendurik si bear ke, jumpak bear kat kendurik si gadis fairy ke, or attending kendurik dorang berdua ke. ihik. comel! ^^ tu pon kalo pegi la kendurik. kalo dijemput la. sebab setau aku... aku memang lost contact teros dengan bear sejak beberapa tahun ni. rare sungguh natang tu. dengan si gadis fairy tu lagi la. kat nandos/chicken rice shop tu lah kali terakhir aku jumpak dia. takde dah any interaction via apa2 medium pastu. em. semoga dua2nya sedang tersedak teruk tapi tak sampai mati, sebab aku dok bercerita pasal dorang kat sini. ekeke

ni... dah kenapa aku tak pasal2 sembang pasal bear dan gadis fairy ni? haha. sebab tadi aku tengok iklan kurma! dan kurma mengingatkan aku kat video pendek yang si bear buat dengan kengkawan dia masa bulan puasa sempena assignment kitorang. hihi. ni kalo kengkawan semaktab secourse aku baca ni, kompem2 tau sape bear tu. hahahaha. maap la bear! aku nak je letak nama penuh ko sini, tapi kang ko sumpah aku memacam... so biar lah bear je ye? hihihi. dan cerita paling aku ingat pasal bear ni, ialah cerita dia dengan gadis fairy tu la. hehehe.


itu sahajo aku nak merapu kali ni. sian korang, baca sampai abeh, tapi takde mende pon. takde hasil pembacaan korang boring kan aku cerita? hahaha. sori ye. insyaAllah klo aku rajin2, aku share lagi benda2 bermanfaat kat korang ye. 

untuk bear dan gadis fairy, you know who you are. or were... hahaha. kalo korang tengah baca ni, silalah senyum ye. dan doakan each other bebaek. mudah2an all is well. ^^

till then!