About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, November 27, 2012

Mandi Sungai a.k.a Berkubang

dah berapa hari cuti ek? aku dah lupa la... ekeke.

assalamualaikum! hai awak2 yang bekerja tu. jom la pegi holiday! ^^ apa? tak dapat cuti? alaa.. kenapa... kenapa kami leh cuti awak2 takleh cuti? =( oh... cuti awak2 tak ikot cuti skolah? ohh... =p

hihi. ni namenye mukadimah mencari nahas. lulz.

aku perati2 la... budak2 sekarang dah laen cara dorang enjoy cuti dorang. tak macam zaman aku budak2 dulu. tak macam zaman korang bayi2 dulu. =p ekeke. serius2. even budak kampung pon dah tak macam budak kampung... apatah lagi budak2 urban hipsters pekan bandar kota metroplitan macam korang kan. ngehngeh...

bagi korang yang tak berapa nak merasa kesyokkan jadi budak kampung dulu2, meh aku kongsi kat sini - apa yang aku buat time cuti2 skolah camni. wheee!!


-berkubang/mandi sungai


dari kiri; daud, min, aku, epoi (tak terjun) dan arwahnye aqip.


ini acara wajib! asal cuti skolah je... wojib terojun sungai, mandi parit mandi tali air. (kami sebut telayaq = tali ayaq). syok beb~ bangun pagi je... teros lari2 kluar rumah ikot pintu depan - kecebuurrr... masok parit depan umah. hahaha. lejen beb.

mandi parit ni kalo tak musim cuti skolah pon aku buat. tapi bila dah cuti tu, kekerapan dia berkali-kali ganda. haha. mak abah aku dah tak larat nak larang, so dorang bior je aku berkubang. selalu geng mandi parit ni... ajib, pyan, piji... am balong, ijam... sume geng2 jahat la tu. ekeke. rumah kitorang dekat2 je. macam si ajib tu, best friend till jannah aku - my next door neighbour. apa2hal pon memang ajib la aku seru dulu.

mandi parit ni best! ayaq dia sejuk baq ang... tapi dia boleh jadi tak best.. bila ada salah sorang yang gatai mulot sebot perkataan2 yg dilarang. amende? haa... for ekjampel.. ulaq, biawak, buaya, kura-kura, belut, ikan keli, hantu ayaq, dan lintah. erk..

Zzz... serius cakap... once sebut je benda2 tu, atau teringat je... kompem. semua pakat naik ke batas. tak berendam dalam air dah. hahaha. well... cuak gak la beb. memang la takde buaya dalam parit tu... tapi ular ade tau. belut pon. kura-kura jahat pon. ~.~" pernah tengok ular tedung selar (senduk/cobra) dan ular kapak berenang? haaa... aku pernah. time berkubang tu la. fuhhh.... kawan aku yang tak reti berenang pon teros jadi tere time tu - takot punya pasal. ekeke


berkubang dalam lumpur. kredit gambar

em... kalo kat telayaq tu... kami jarang mandi. pernah la.. cuma tak berapa berani sangat. sebabnya... situ.. ada... udang galah. hehe. sounds great, eh? betol.. memang best. siap bleh tangkap lagi udang tu. taaaappii... orang tua2 pesan, "di mana ada udang, di situ ada...." ada apa?? ada buaya!! 
siyes.. gua tak tipu beb. memang ada. dan kitorang pernah terserempak kot~ memang kat area kitorang dok mandi hu ha hu ha tu la. brrr.. nasib laa tak turon berkubang lagi. =_____=" kekadang , ada babi hutan pon dok berkubang gak dalam tali air tu. aiseyh... zaman tu jahil lagi... so tak jadi turon mandi - sebab takot kena samak (sertu) satu badan sebab mandi air mandian babi. hahaha

oh untuk pengetahuan korang, tali air / telayaq ni located (chewah cakap omputeh!) kat hujung bendang. you know bendang? sawah. er.. paddy field. =p. blakang umah la kiranya. tapi parit / sungai pulak.. kat depan rumah.

bila berkubang kat parit ni, kami suka usik budak2 pompuan yang lalu-lalang kat jalan. tak kesah la yang jalan kaki ke, yang kayuh beskal ke, yang naik moto dengan bapak dia ke... semua kitorang kacau. hihi... jerit2 panggil nama, lepas tu bila dia tengok kitorang - masing2 menyelam dalam air, konon2 menyorok la... ala2 ada hantu yang panggil nama dia. padahal... dalam air kitorang jenuh tahan nafas + tahan gelak. lulz~ ^^

kekadang tu bukan takat usik panggil2 nama je. simbah2 air pon pernah wei! tapi tak la kejam sangat sampai basah kuyup lencun kawan tu.... lite2 je, percik2 manja je. ekeke. kalo nasib baek, dorang lari2, gelak2 je. kalo kena anak pak uda hujung kampung tu... dibalingnya kitorang dengan ketul2 batu jalan ha. laju wei! kena kepala bleh biol teros!! dah la bapak dia ajar silat!! bahahaha xD piu piu piu kitorang mengelak. ada la jugak yg pernah singgah kat badan. saket gak . . takpe, pengalaman mengajar erti kehidupan. ekeke

berkubang dalam parit syok oi!!. kredit gambar


haaa!!

kalo korang tengok drama2 melayu kan... kalo yang jenis mengimbau kenangan doluu2 tu... zaman budak2 tuu.... koman2 mesti ada mention pasal mandi bogel. lulz.. kan? kan? ada kan? xD

seingat aku laa... tak pernah lagi aku mandi sungai secara bogel... >.< wuuu.. sebab.. segannss... malu kot! even dengan kawan2 laki pon.. takdenye aku nak tanggal suar. paling2 koman pon, aku mesti pakai sluar pendek.

tak sure la kalo aku not man enough to do that (mandi bogel) or what. haha. sebab, kawan2 aku takde hal pon dorang berbolen-bolen dengan tenang dan damainye. ~.~" lagi satu masa kecik dulu aku takot... bukan nak puji diri sendiri tau, tapi ... dorang cakap sebabkan kulit aku putih/cerah, so kalo dalam air tu memang senang nak nampak. memancor aje kaler kulit aku - even dalam air parit yang gelap macam kopi/teh o pekat tu... so... dalam ertikata lain, aku akan menarik perhatian pemangsa2 ..macam ikan haruan, kura-kura dan seumpamanya. 

oleh sebab aku risaukan kelelakian aku diragut dan dirampas oleh mereka yang tak bertanggungjawab... maka... em.. ~.~ tak sanggup ah! lebih rela pakai seluar baju lengkap daripada dicabul ikan keli ke, ikan sepat ke... kerana diriku begitu berharga. bahahaha xD

oh ya.. even so, sampai sekarang aku tak pernah suka mandi pakai tight/seluar renang/swimming trunk/seluar ketat2 tu. eeeiii... malu ah! >.< ta suke ta suke ta suke!!


bukti kukuh . ekeke


kalo budak2 skarang cakap... dorang mandi pool, kolam renang, mandi jakuzi bagai... i'm telling you - feel berkubang dalam sungai, parit ni... tak sama. apa beza? sila try sendiri ye. balek kampung, pi terjun parit yo!! :D


haih... down memory lane. nanti nak buat entri pasal main pondok-pondok n kawen-kawen lak lah! ekeke ^^

5 comments:

puter Beribiru said...

err jeles.nak mandi berkubang camtu jugak! siyes x pernah rasa nikmat camtu

MohdIzwan said...

owh kenangan mandi parit..mmg syok...best2...

disebabkan anda mention arwah kezen di atas...teringat kpd beliau...Al-Fatihah..

apa2 pon...mandi kt telayaq/parit mmg ohsem...yg mana kanak2 skrg jarang dh rasa.. :)

antara said...

al fatihah utk arwah..

Aesya Zealous said...

cam best je. xpenah ade pgalaman ni.selalu tgk kat tv je.. ahaha

whoaa knp aku baca psl budak mandi bgel tak bgel kat sini?? arghh

antara said...

best la wei... jom ah berkubang dgn aku! eh... hahaha

ada part kena tapis daa.. blog ni klasifikasi PG13. ekeke