Monday, November 12, 2012

Hanya Sekepal Dua - Lapanbelas

assalamualaikum. salam sejahtera. salam muhibbah. salam perpaduan. salam satu Malaysia, satu Singapore, satu Indonesia, satu Thailand, satu Myanmar, satu Australia, satu Rusia, satu Jepun, satu Kanada, satu United Kingdom, satu India, satu Mesir dan satu Amerika.

wheeeee!! sekolah dah cutiiiiii!!! ^^




haip. sebelom korang fitnah profesion keguruan  dengan macam2 tohmahan dan prasangka negatif (ada ke prasangka positif?) meh aku eksplen. yes, memang cuti sekolah bermaksud cikgu cuti jugak. tapi .... cuma cuti daripada mengajar ye kawan2~

cekgu cuti mengajar sebab budak cuti. dah budak takde kat sekolah, ko nak hajor sape kan? haha. taaapiii... itu tak bermakna cekgu2 cuti kerja. kenapa aku cakap camtu? sebab... kerja cekgu bukan tertakluk kat mengajor dalam kelas je. banyak lagi...

dan sebelom aku pulak merepek cerita tugas2 sebagai sa-orang guru dan penjawat awam ni, nak petah2 meroyan menceritakan hal yang orang taknak dengor or amik tau pon benornye, i better put it this way - waktu cuti pon cekgu2 kena keja jugak - dan bukannya bersenang lenang sangat macam tanggapan masyarakat pada amnya. =) trust me, it's not like what you think. anyway, awak kena pakai dulu kasut tu, baru tahu ketat ke longgar. ^^


back to my setori~


hujung2 tahon ni... sekolah memang bizi. sebok gegila! siyes wei~ macam2 program ada. macam2 kena buat. tak larat nak list kat sini sebab banyak sangat. huhu. tapi... bagi aku... setahun pertama ngajor nih, cukup banyak bagi aku pengalaman yang berharga. cukup2 banyak.

bak kata orang. pengalaman tu mengajar kita. mematangkan kita. alhamdulillah. aku syukur dengan segala jadi, segala apa yang dah aku lalui. mudah2an, semua tu dapat bantu aku dalam menjalankan tugas, tanggungjawab, amanah aku sebagai seorang guru (khususnya) dengan lebih baek, dan sebaiknya. insyaAllah. doa2kan lah ye? ^^

nah! kali ni entri bergambor! whee~

****



this is my year 2 "eeeeedaman" . the class yang budak2nye rajin sket datang. hari2 last pon ramai. see? haha the other two classes tak sempat amik gambor. ramai tak datang~ wuwu..


racun dan penawar. ahaha 


these pics were taken masa hujung2 persekolahan. ada masa hari anugerah, hari last sekolah, etc. yeah, my pride n joy. ^^





ni bawah ni.. budak2 tarian skola. dorang ni powderful menari. semua peringkat dorang sapu. sekolah, daerah, negeri, kebangsaan. siap wakil Malaysia ke banyak negara ok? no no.. bukan aku juruletih tari dorang...aku tolong2 je. harap maklum ye. hihi~



there, my guru besor cemerlang. memang beliau sungguh cemerlang. nak cerita pencapaian dia dengan skola, segala kejayaan yang dia bawak... letih nak tulih entri ni. hehe. anyways, ni hari last beliau kat skola.. sebab beliau akan mula berkhidmat kat skola baru mulai januari depan. sigh.

takpe la. kami doakan tuan haji terus cemerlang dan meneruskan kecemerlangan. semoga!!

agak2 apa yang kitorg tengah borak tu? cer teka. ekeke xD




ni la putri. yang dapat 100% paper english ekjem finale aritu. hee. cerdik budaknya. rajin. dalam kelas pon aktif. bagus la. moga2 dia jadi contoh kat kawan2 dia yang lain. aku doakan kejayaan semua, insyaAllah~ ^^



from putri~ ^^-

and this one... huuu... =') terharu bila budak drjh 2 bagi ni kat aku. Allah. terima kasih atas kurniaMu. .



dah. taknak letak banyak2. kang bergenang. hahaha. here; sikit2 yang aku mampu share dgn korang. enjoice! ^^

****

budak A : ustaz, ustaz nampak macam artis la
me          : mengada kamu ni
budak B : betul la ustaz.. bila ustaz tak pakai songkok, nampak macam faizal tahir
budak A : macam jehan miskin pon ada ustaz!
me          : yeke? ada macam muka nora danish tak?
budak A & B : ada!!!

****

budak : sir, tahun depan sir ajar kami lagi tak?
me      : i don't know. maybe yes maybe no... why?
budak : ala... kenape sir tak ajar kami dah..
me      : i didn't say i won't be teaching you... i just said tak tau lagi~
budak : tadi sir cakap sir don't know, lepas tu tak tau lagi... yang mana satu ni...
me      : kamu paham tak cikgu cakap apa?
budak : tak.

****

budak 1 : sir... kenapa sir pakai cincin?
budak 2 : sebab sir dah kawen! kan sir?
budak 3 : sir belom kawen laaa...
me         : kamu, kenapa cakap saya dah kawen? kamu pulak, kenapa kata belom kawen?
budak 2 : sebab sir pakai cincin! orang dah kawen je pakai cincin, macam kakak saye.
budak 3 : manade orang kawen pakai sampai dua cincin?
budak 1 : korang ni tak tau ke!! satu cincin tu girlfren sir bagi. satu lagi isteri sir bagi!
budak 2 & 3 : Oooooooooo. . . . .

****

me      : alright. today is your last day of schooling. cikgu ada perkara sikit nak cakap. do you want me to speak in English or Malay?
budak : ala ticer, hari last ni cakap la melayu...
me      : okay. *panjang jugak la aku membebel..aku skip je la ek.* last skali cikgu nak mintak maaf kalau ada salah silap cikgu kat kamu, kalau terasa hati dengan cikgu ke... 
budak : kitorang tak kesah pun sir, kitorang tau kitorang nakal. selalu tak dengar cakap sir. memang la kena marah. kan sir?
me      : *senyum* jadi kamu boleh maafkan cikgu tak?
kelas   : boleeeeehhh~~
me      : halalkan ilmu yang kita sama2 kongsi ni ye~
kelas   : halal~
budak : sir, ilmu boleh makan ke? kenapa nak kena halal?
me      : *buat2 tak dengar...malas nak eksplen. haha* jumpa lagi tahun depan~ insyaAllah. ^^


****

ha! sebelom terlupa. hihi.. korang ingat tak aku pernah cakap yang ada budak darjah 1 yang lari2 then terserempak aku.. lepas tu dia jerit kuat.. "hai cekgu comeeeelll!!!"

hahaha. ni la budaknye!! ^^




comel kan? macam cekgu dia jugak! ekeke xD

***

jumpa lagi di laen entri!
thanks for reading
Hanya Sekepal Dua (2012)

ada rezeki, taon depan aku cerita lagi okaeyh!
take care, and happy holiday!!
=)

5 comments:

Amirah Raihana said...

apaaa ni cikgu rambut panjang niiii

antara said...

haip..haip.. benda pelik jgn tegur... ekeke ^^

UniMeOw said...

comeynye!!!xsabar nak ngajar..

cute la pulak aan pkai songkok..sal kt yuyuem xnh pkai ek?haha..

antara said...

sila pastikan semangat nk ngajor tu tak luput ye. terus membara!! ekeke

masa kt yuyuem? err.. tah. :p ekeke

Y a Y a said...

entri paling menyayat hati abad ini :") sobssobs