Monday, August 15, 2011

Ramadhan: Day 15 - Ensiklopedia Baju Raya (Lelaki)

fuh... harini hari memburu baju raya lagi bagi aku. ada kisah di sebalik pencarian hari ni. tapi nanti lah aku cerita part tu. sekarang, meh kita tengok sambungan cerita baju raya semalam.

untuk lelaki kaum melayu, pakaian paling femes sempena raya ialah "baju melayu". kalau mengikut sejarah/fakta, baju melayu untuk lelaki pon dipanggil 'baju kurung' jugak satu ketika dulu. kenapa? sebab fungsinya sama dengan baju kurung bagi pompuan - mengurung tubuh si pemakai. tapi, lama-kelamaan, masyarakat lebih senang menggunakan istilah baju kurung untuk pakaian golongan wanita, dan baju melayu diistilahkan kat pakaian kaum lelaki~.

bagi lelaki, tak banyak sangat variasi yang ada (tak macam pompuan... untung laa...hehe). cuma terdapat beberapa jenis je yang popular;
baju melayu teluk belanga baju melayu cekak musang baju melayu raihan baju melayu jawa

meh aku cerita satu2.

baju melayu teluk belanga
baju ni lebih popular kat negeri2 wilayah selatan semenanjung Malaysia, terutama negeri Johor. sebab tu kekadang baju ni jugak dikenali sebagai baju melayu johor. dan atas beberapa faktor, pengaruh baju teluk belanga ni jugak meluas ke negeri pahang.

jenis teluk belanga

kenapa teluk belanga? sebab, kononnya baju ni mula diperkenalkan kat Teluk Belanga, Singapura. dan kononnya lagi, Sultan Abu Bakar (sultan johor ketika tu) yang men-design cara jahitan baju teluk belanga ni, sempena memperingati Teluk Belanga sebagai ibu negeri Johor - sebelom berpindah ke Johor Bahru. so, kira ambik nama je la sebab dah ter-design masa kat 'teluk belanga' lagi. lama2, baju melayu ni terus jadi ciri khas masyarakat melayu kat johor terutamanya.


leher teluk belanga


apa benda teluk belanga? sebenornye, itu nama jenis jahitan kat leher baju melayu tu. jahitan ni la yang menjadi dan merupakan ciri utama yang membezakan baju melayu teluk belanga dengan baju melayu cekak musang. potongan leher baju melayu teluk belanga hanya dijahit dengan cara sulaman keliling, dengan berbelah pendek kat depan baju serta berbutang satu. jenis sulaman pulak normally orang guna sulam Mata Lalat dengan Tulang Belut. ada lagi, tapi aku yang taktau. hehe..


baju melayu cekak musang
baju ni pulak bukanlah diperbuat dari kulit musang atau binatang seumpamanya. hehe. itu pon nama jahitan. baju melayu cekak musang lebih terkenal kat negeri2 wilayah utara dan tengah semenanjung Malaysia. rasanya Sabah dengan Sarawak pon lebih mempopularkan baju melayu jenis ni berbanding teluk belanga.

leher cekak musang

aku kurang maklum tentang sape pulak yang reka baju melayu cekak musang ni. tapi menurut bacaan dan pengkisahan yang aku tau, cekak musang mula diperkenal lepas zaman perdagangan pesat kat Johor (johor lagi...hahaha), dan mungkin berciri pengaruh India. kononnya cekak musang dulu direka untuk golongan diraja dan bangsawan, bagi membezakan dengan pakaian rakyat biasa.


cekak musang merujuk kat jahitan tengkuk baju. kalau istilah sekarang, kita panggil 'kolar'. leher baju dijahit bercekak tinggi (lebeyh kurang lebar satu ibu jari lebih sikit..^^") dan berdiri menegak 'mencekak' leher/tengkuk pemakai. masih berbelah sejengkal dari leher ke dada (macam teluk belanga) tetapi ditambah dua butang/kancing di cekak (leher) dan tiga lagi butang menuruni dada.

persamaan bagi kedua-dua jenis baju melayu nih ialah - dua2 berpoket tiga (satu kat dada sebelah kiri, dua kat kiri-kanan perot), segak dilengkapkan dengan seluar longgar yang sedondon (sama warna) baju, beserta sampin. bezanya cuma - baju melayu teluk belanga dipakai dengan baju diluar sampin, dan baju melayu cekak musang dipakai dengan baju kat dalam sampin (tuck-in).

ni gaya pakai baju melayu teluk belanga 




Fahrin Ahmad berbaju melayu cekak musang
ni pulak gaya pakai baju melayu cekak musang

baju melayu raihan popular lepas kemunculan kumpulan nasyid Raihan. dorang ni bila buat persembahan suka pakai satu jenis baju yang masa tu belom femes dalam kalangan masyarakat melayu. lepas dorang femes, tetiba je baju tu pon jadi femes - lekat dengan nama pem-femes-nya sekali. maka jadilah baju melayu Raihan~

banyak beza dengan baju melayu teluk belanga dan cekak musang. baju raihan normally tak berpoket (kalau ada pon tinggal 1 je kat dada) macam cekak musang dan teluk belanga. baju raihan jugak dibutang dari leher sampailah ke bawah baju - macam kemeja (cuma, butangnya disembunyikan). lebih kepada gaya santai, baju raihan tampak elok without sampin, dan normally tak disertakan dengan seluar sedondon (bleh pakai slack hitam; masuk semua kaler baju). basically, ni kira trend baru la. modern sket. hehe

wlopon popular, tapi baju raihan kurang diminati berbanding cekak musang/teluk belanga 



tu la serba sikit info pasal baju melayu bagi orang laki~~.... tu jugak la jenis2 baju yang aku dok hunt berhari2 sepanjang ramadhan nih. haha. sumpah cakap, sangat banyak dan teramat banyak pilihan. macam2 pesen ada sekarang. kaler pon cantik2. siap bersulam tengkuk, poket bagai. ^^

sepanjang idop aku, baju raya aku semuanya cekak musang. opkos bersampin. tapi kekadang aku pakai gaya teluk belanga jugak (baju kat luar sampin). hihik. so maybe kali ni nak carik jenis teluk belanga kot.

tapi tu la. nak buat macam mana... hati belom terpaut. belom jumpak 'the one'. hee...

p.s; korang dah buat/beli baju raya? kaler apa? bagi idea sket! =D

No comments: