About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Thursday, August 18, 2011

Ramadhan: Day 18 - Riang Ria Malam Moreh Dulu-Dulu!

sesetengah tempat sebut morei. tapi tak kesah la kan; maksudnya sama - makan2! hahaha.

perkataan moreh ni cukup femes bila time bulan posa. tapi korang tau tak, moreh ni dalam bulan2 laen pon femes gak. hehe. normally, surau sesebuah qaryah atau masjid akan buat moreh pada hari khamis (malam jumaat) lepas solat isya'.

cuma bezanya, kalau bulan2 biasa, kalau moreh seminggu sekali tu; makanannya grand sket! huhu. ikot tempat la. normally nasik ayam ke, lauk ayam masak merah ke, daging masak pedas ke. yang penting, grand. bihun goreng pon dikira grand tau! ^^


tapi, berbeza dengan bulan puasa. sebabkan waktu berbuka posa tadi dah disediakan makanan yang cukup grand, so bila sampai time moreh, mungkin dikurengkan sket level grandnya tu. kalo biasa2 moreh makan nasik tomato, ayam pedas segala kan - bila sampai time moreh, maybe buat mee goreng, pulut kuning, pulut durian (kalau musim la), nasik himpit, etc etc.

meh aku cerita pengalaman aku sebagai budak kampung plak. moreh di bulan puasa. hehe

dulu, nak dapat makan moreh grand2 ni, rasanya kena tunggu sepuluh malam terakhir ramadhan. sebab orang kampung tak banyak duit sangat, jadi nak buat grand2 tiap2 minggu...payah la sikit. so, dari awal ramadhan, ajk surau akan kutip duit dari penduduk kampung, dan kumpul duit sumbangan untuk buat satu majlis moreh yang grand. sebabkan perlukan duit yang agak banyak, jadi kena la ambik masa.^^ so, hujung2 ramadhan la yang paling sesuai.

masa tu, sure aku tak makan kat rumah. bukak posa kat surau. tu pon makan sikit je. kenapa? sebab simpan perut, nak sumbat ayam, udang, ikan, kerang, daging, kentang, hati segala time moreh nanti. hahaha. keji kan? LOL

time moreh grand tu, memang aku antara petugas2 sukarela yang menawarkan diri jadi bentara - angkat2 pinggan, basuh2 talam bagai. satu, sebab aku muda. dua, sebab buat kerja2 semua tu dengan kawan2. tiga, untung2 nasib, dapat upah dari tok siak/tok imam. dan empat, itu lah peluang terbaek nak makan lebeyh!

biasa la, bila makan tu, ada lauk2 lebih yang tak habis - sekor dua udang ke, tiga-pat bijik kerang ke, dua-tiga ketul ayam/daging ke... jadii!! tu la matlamat aku! rembat semua yang lebeyh2 tak abis tu masuk perot! haha. sesetengah orang mesti kata "eii..makan bekas orang..eii"... hehe. takpe la. kami dididik supaya tak membazir~ selagi makanan tu bersih, halal, kami terima seadanya. budak kampung~ ^^

tengok, dorang jamu apa? bubur!! xD

kalau moreh biasa2 tu, kami makan simple2 je. menu paling kerap jumpak - bubur. tak kesah la bubur nasik ke, bubur kacang hijau ke, kacang hitam ke, bubur chacha ke... yang penting bubur. pernah sekali ramadhan tu, 3 minggu berturut-turut mengkedaghah bubur kacang hijau je tiap2 kali moreh. naik muak lak. ==" hehe

aku plak hantu sket bubur2 kacang nih. nak2 lagi kalau bubur beras pulut hitam yang gebu2 tu. uuuuihh! pantang jumpak! hehe. nak pulak ada santan. perghh!! memang aku tak main meriam ah malam moreh tu. pulun makan! hahaha. pernah tu, sedap sangat dorang masak bubur, aku sampai nak bawak balek rumah. sebabkan takde bekas/tupperware segala, aku rembat gayung air (orang utara kata cebok ayaq) tu, cedok bubur penuh2, bawak lari. hahahaha. memang kena tempik! lantak la, esoknya aku jugak yang tukang azan kat surau. =p hihi

uuuu... sedapnye....uuuu~~

kalau time masak bubur kacang hijau pon syok gak! bukan syok makan, tapi syok main. lol! biasanya dorang tak masak semua kacang yang dibeli. akan ada lebih2 sikit, kompem. paling koman dalam setengah kilo mesti ada yang tak dimasak. so, time orang solat teraweh 20 rakaat kan... aku dengan kengkawan solat 8 rakaat je. lepas lapan tu.. terus pi kat tempat masak, cari kacang hijau dengan straw. buat apa? main lah!!! main tembak2, perang2. syok gilaa!! hahaha

nak main kat luar surau...gelap. takdak lampu sangat. yang ada pon pelita je la. so, nak selamat dari terjatuh dalam lubang ke, parit ke, terpijak ular ke... kami main dalam surau. xD memang pecah perot ah tahan gelak! orang solat kat depan, kami main tembak2 kacang hijau kat belakang. caraaaaa~ bwahahaha. tapi kami baek jugak la. nak2 hujung teraweh tu, kami siap2kan hidangan, kaut bubur letak dalam mangkuk, tuang air, pecah2kan biskut kering... hee.. cover2 ^^ so lepas je witir, selesai solat, semua leh terus duduk makan. haa.. tak jadi nak marah~ hekhekhek xD

peluru terbaek dari ladang!

nak lagi jahat? bila kami tak puas hati dengan sapa2 la kan... kami amik bubur...tuang dalam/atas kasut orang tu. lepas tu cabut!! pernah gak kami tuang dalam tangki minyak motor pakcik X ni. orang tua tu suka bising, marah kami tak bersebab. >=p so, sebagai tanda protes, time dia tengah solat teraweh, kami ambik semangkuk bubur kacang, bukak seat motor dia~... bukak penutup tangki... tuaaaanng!! kacau2 dengan kayu sikit, pastuh lariii!!! hahahaha. takpa, dah beraya denga dia, mintak ampun dah pon (tapi tak cakap pon salah apa kami dah buat. xD)

nak lagi lagi jahat? waktu hari moreh grand, time orang tengah teraweh, kami pi bukak tempat isi minyak hitam kat motor tu... kami sumbat lebihan daging, udang, sayur dalam tu. >=D sori la, sapa suroh bagi lingkup meriam yang kami buat. hehe..

tapi tu semua tinggal kenangan~ ^^ rindu plak. hehe.

aku taktau la, apa yang membuatkan moreh sekarang tak semeriah dulu. mungkin ikot tempat kot - pekan dengan kampung tak sama. atau pon, budak2 sekarang tak reti lagi nak berseronok macam zaman aku budak2 dulu. hehe. rugi la korang. eh silap, rugi la diorang~~ ^^

No comments: