About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan: Day 4 - Banyakkan Minum Air Suam Ooii...

baru2 ni aku dapat emel. emel pasal air suam dan apa yang boleh air suam buat. bukan masak megi ye, tapi lebeyh kepada kesehatan kita.

info ni sangat bagos! bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan serangan jantung. masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas ketika makan - tak kesah la sarapan ke, lunch ke, dinner ke.. dan bukannya air sejuk - as if air yang sejuk berais. why? haa... maybe nilah masanya kita kena ubah tabiat minum semasa makan (or selepas makan).


bagi penggemar ais/air sejuk... maybe fakta ni korang taktau. or, macam aku sendiri - dah lama tau tapi buat2 taktau. hee... tapi sempena ramadhan yang baek ni, ada baeknya jugak kita reflek2 balek the do's and don'ts.

memangla sesuatu yang sangat nikmat bila dapat minum segelas air sejuk lepas makan. nak2 pulak air teh ais ke, sirap bandung ke, jus tembikai ke.. (saje nak bagi korang terliur kan..hehe). tapi~ air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan, yang ada dalam hidangan/makanan tadi. bila minyak or kolestrol tu melikat, perot pon lambat dan susah la nak cernakan, nak hadam makanan.

bila gumpalan minyak ni bertindakbalas dengan asid kat dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. jadi minyak tu akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, (dengan izin Tuhan) ia berpotensi bertukar menjadi lemak. dari sini la punca macam2 masalah kesehatan macam obesiti, salur darah tersumbat, ketidakcernaan/hadaman makanan, sembelit, dan paling teruk - bleh mendorong kepada kanser.


hambik kau! dah macam kelas biologi dah. (padahal biologi dulu dapat C je. bwahaha) em. artikel ni dah banyak kat internet, tapi rasa nak kongsi gak kat sini. sharing is caring, brader/sister!! ^^

jadi!! haa... kalo boleh, elakkan la dari langgah air sejuk, air berais bila makan/selepas makan ye. kalo tak boleh avoid terus, cuba kurangkan sikit2 tabiat tu. hee.. bukan apa, orang cakap mencegah lebih baek dari mengubati. beringat sebelom kena~ ^^

Kata pakar kardiologi (jantung), jika seseorang telah membaca fakta ini, sebarkanlah ia kepada seseorang lain yang dikenali. anda mungkin tidak mampu menyembuhkan pesakit, tetapi anda sebenarnya berjaya menyelamatkan seseorang dari menjadi pesakit.

2 comments: