Sunday, August 14, 2011

Ramadhan: Day 14 - Ensiklopedia Baju Raya (Wanita)

sempena kegagalan aku hari ni dalam misi mencari baju melayu untuk raya nanti, aku terasa nak buat entri pasal baju2 tradisi masyarakat melayu.

mari mulakan Ensiklopedia Baju Tradisional Masyarakat Melayu; Edisi A'an.

untuk orang pompuan, sangat banyak jenis baju untuk dorang pilih dan pakai. pada asasnya ada dua jenis yang utama; baju kurung dan baju kebaya. dari situ, ditambah pulak dengan kekreatipan dan ketelitian manusia, maka wujudlah macam2 lagi jenis baju daripada keduanya.

untuk baju kurung, antaranya ada;
baju kurung (biasa) baju kurung piping baju kurung pesak gantung baju kurung kedah baju kurung riau/pahang baju kurung moden

dan untuk baju kebaya, antara yang popular;
kebaya nyonya kebaya labuh (johor/pahang) kebaya singkat (kedah) kebaya moden

tambahan! baju kebarung. pernah dengar? haaa. ^^

ni baju kurung pahang. 



apa beza kurung dengan kebaya? okeyh. meh aku nak cerita pasal baju kurung dulu. kalo mengikut ceritanya, wanita melayu dulu2 suka berkemban je. tapi, sejak kedatangan Islam ke tanah melayu, barulah timbul kesedaran untuk menutup tubuh badan dengan lebih 'berhikmah'. jadi, selain diperkenalkan jubah dan hijab, orang-orang melayu telah mengubahsuaipadankan dengan kreatifnya - satu persalinan baju dan kain yang dipasangkan; "mengurung" tubuh si pemakai. haa!! dari situ la dapatnya nama 'baju kurung'! ^^

sesuai dengan namanya, baju kurung secara tradisinya longgar dan labuh, menutup badan dari leher sampai ke buku lali. bagi baju, lengan dipanjangkan sampai ke pergelangan tangan, dan dilabuhkan sampai ke bawah lutut. kain pulak dipakai dari atas pinggang sampai tutup buku lali.

ini kebaya biasa/moden 



berbeza dengan baju kurung, baju kebaya terhasil dari pengaruh Indonesia (jawa), bugis dan elemen2 china dan siam. asalnya fungsi kebaya adalah sama dengan baju kurung iaitu untuk 'mengurung' tubuh pemakai. Cuma bezanya baju kebaya berbelah dan berpesak kat depan baju, normally dipakai sebagai pakaian kat luar rumah atau ke majlis2 tertentu. dulu, kebaya belah panjang ini terkenal kat Melaka, Perak, Selangor dan Kedah. kebaya terdahulunya dikenali sebagai ‘baju panjang’ atau 'baju belah panjang' sebelom lekat dengan nama kebaya. tradisi ni berkembang menjadi kebaya bertangan panjang, berpesak lurus kat depan, berkekek dan berbelah dada yang ditutup dengan kancing atau kerongsang tiga beranak.

basically kurung dengan kebaya aku suka kategorikan dalam tiga jenis je. kurung/kebaya biasa, kedah serta pahang/johor. hehe. kenapa cam spesel je kurung/kebaya kedah, johor dan pahang nih? ok, kalau baju kurung biasa, bajunya labuh sampai melepasi bawah lutut sikit. kalau kurung johor/pahang, biasanya baju dipanjangkan ke bawah lutut, lebih daripada kurung biasa. sebab tu kadang2 kurung johor/pahang ni orang panggil kurung labuh.

ni baju kurung kedah 



kalau kurung kedah pulak, bajunya singkat! haha. labuhnya sekadar melepasi paras punggung, tak sampai lutut pon. lengan baju jugak dipendekkan 1/4 daripada lengan kurung biasa. dan kebiasaannya jugak, kurung kedah diperbuat daripada cotton. kenapa jadi singkat, aku pon tak pasti. meibi kat belah2 utara ni panas kot. hehe. pengaruh siam pun mungkin jgk. =]

kebaya pon lebeyh kurang camtu. labuh kebaya biasa, normally sama paras punggung (bahagian belakang) dan labuh sikit kat bahagian belah depan (tapi tak sampai lutut). kebaya kedah, macam biasa - singkat depan belakang sampai atas paras punggung, dan lengan baju disingkatkan hampir ke siku. bagi kebaya labuh, pesaknya besor sikit dari biasa, dan longgar sikit berbanding kebaya biasa dan kedah (tapi still...well..you know. hahaha). labuh bajunya jugak dilebihkan kadang2 sampai/melebihi lutut.

ni la kebaya labuh 



kebaya sinonim dengan pakaian kain batik atau bertenun songket supaya memeriahkan lagi baju yang sedia meriah. oleh sebab kebaya adalah ketat, kainnya normally dibelah bagi memudahkan pemakai berjalan cover2 vogue gittew~ =D

tapi yang pasti, kesemua jenis baju kurung adalah longgar, selesa bagi pergerakan serta sopan dipandang; manakala kesemua jenis kebaya adalah 'cukup' ketat dan cutting-nya memang bertujuan menampilkan aset kewanitaan serta menyerlahkan your 'S' curves. haa..betol, ni fakta ye. huhu.

nak tau lebih lanjut, or versi orang lain? klik SINI.

kejap. kenapa aku buat entri pasal baju raya pompuan lak??

sebab... seharian aku berpenat lelah cari baju melayu untuk aku pakai raya nanti - tapi takdak yang berkenan di hati. in the end, aku beli sepasang BAJU KURUNG warna biru lembut berbunga halus, bersulam kat tangan. ==" bertambah lagi la koleksi baju 'bakal bini' aku~ hahaha. berangan. buatnya kau tak kawen, an... ha, pakai la sendirik! xD

nanti aku buat entri pasal baju melayu untuk laki pulak, ok? ngee...

4 comments:

♥ Dea ♥ said...

nice sharing.. :P.. biasa pkai bju kurung jer time raya.. hehe

antara said...

thanks. ha, baju kurung tetap menjadi pojaan hatii~ ^^

Nana Liyana said...

baju kurung jugak yg sy puja. ngeeeeee :D haippp bli baju kurg utk sape tuuu?? utk sy ea? oo mkaseh2. :P

antara said...

yeay! sorang lagi pejuan baju kurung!! ^^

untuk sape? haha. belom ada untuk sape2 lagi. eceh! hahaha. nak? boleh~ bayar double ye. xD