About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, August 19, 2011

Ramadhan: Day 19 - Kalakatar!! - Apakah? Haa! Batu 5 Parit Buntar Marii!!

waaaaaarrghh!! wadai KALAKATAR!! pernah dengaq? nandu kah? bisa kah makan nya? hehe

kuih kalakatar


ni mai aku nak habaq pi kat hangpa. wadai (kueh) kalakatar ni cukup femes kat area kampung aku dulu. kat mana? haaa... kat Parit Buntar! dan aku rasa almaklum dah, yang area parit buntar-bagan serai ni cukup terkenal dengan kependudukan orang2 Banjar! jadi apa kaitan?

kueh kalakatar adalah specialty orang Banjar!

perrghh~... walopon aku bukan orang banjar, tapi aku dengan family aku cukup suka kueh kalakatar nih. cemana lak bleh suka? hehe. kami dok kat kampung. area kampung aku tu, ramai orang banjar. dan lagi ramai orang banjar dok kat kampung2 dekat2 situ - parit tok ngah, parit tok hin, parit gumpong, telok pial... banyak la. daripada nama2 kampung pon hangpa leh tau tu nama2 banjar.

*take note. aku akan *basurah banjar sket2 walopon tak reti. hehe*

jadi, dari *haloi lagi aku dah terbiasa dengan budaya *urang banjar neh. lauknya, masaknya, *ngupenya. hehe. kalau takat2 pisang salai tu, bleh kata tiap2 minggu musti angah buat lah. (angah = ibu jagaan aku time aku kecik2. arwah mama abah sebok, keja. so angah la yang dok bela aku). wadai kiping pon selalu gak. tapi kena ada majlis2 tertentu la. balungan hayam, dengan murtabak pisang. kecoq ayaq lioq. haha.


wadai kalakatar


tapi kalakatar jugak yang *nyaman!! kalau ada *aroh ligat ja urang *bagawian *ulah kalakatar. tapi paling femes time bulan posa la. kalau kat pekan batu 5 dengan kuala kurau, benda ni paling laku antara kueh2 yang laen. sebabnya? sedap!! especially kalau ada anak2 kampung yang baru balek ke rumah, balek dari ibukota - memang depa aim kalakatar dulu ah! (sedangkan aku yang dok kat kampung pon pulun kalakatar, ni pulak orang jarang2 makan. hehe)

kueh ni macam bengkang. bengkang ubi tuu.. yang kuning2 tuuu. sapa tak pernah makan bengkang, sure2 lagi tak pernah makan kalakatar. hahaha. tapi kueh kalakatar ni kaler puteh susu! kenapa? sebab~ dia dibuat dari isi nyoq muda! isi kelape mudee~ ^^ sedap oooooo. kalau bengkang ubi tu keras2 liat sket kan? kalakatar ni lembut je. manis2 ayu gitu. rasanya lemak2 manis, kalau berkerak lagi cun!! =D

lemak manis (alah amboi amboi)
santan kelape (alah amboi amboi)
ku pandanglah manis (alah amboi amboi)
anak siape~~ ^^



hm, aku cadang nak letak resipi kat sini. tapi cam tak best lak, sebab bukan original resipi aku. so, aku bagi link. ce tengok SINI dengan SINI dan SINI

walaupon aku pandai masak lauk2, dan reti la sket kueh2 tradisional ni, tapi dalam family aku cuma arwah mama je pandai buat kalakatar. even kak aku yang tere masak bagai pon tak reti buat kalakatar. tapi bukan nak brag la kan - bagi aku setakat yang aku pernah rasa, makan ni... hanya orang banjar je yang betul2 tau cemana buat kalakatar dengan kesedapan yang ori dan sebetulnya. ^^

nak buat kalakatar tak la susah. tapi renyah sikit. tambah2 *bahari kala *kada oven, microwave segala. so bila bulan posa, aku suka suroh angah buat kalakatar. rajin la orang tua tu pi kait nyoq muda kat pokok nyoq tepi rumah tu semata-mata nak turut kehendak aku. heee. kait la dalam 2-3 bijik - 2 bijik buat kalakatar, sebijik aku ratah. ^^ gigih la angah kikis isi nyoq muda tu, lepas tu kerat halus2. selalu angah perli aku "awaknya haloi ja, tapi parot ganal." hahaha

sementara dia buat adunan, aku pulak sediakan dapoq. part ni yang renyah. pakai dapoq kayu beb~ tak main la dapur gas, microwave oven bagai. jenuh la cari kayu, pelekat api. bila angah dah siap bancuh, masuk bekas, lepas tu masuk dalam periuk. kalakatar original buat stail bakaq arang beb~. pasang api kat bawah periuk, dengan atas periuk. baru caraa!! orang sekarang banyak pakai oven... lepas tu ada yang buat stail kukus. wuuu...belengaih. tak sedap. kalakatar yang dibakar gak yang terbaek! ^^



wah, rindunya. entri ni dah buatkan aku sendiri terlioq. haha

kepada hangpa yang tak besa makan/try kalakatar... cuba la cari kat bazar2 ramadhan. kot2 ada. well, mungkin ada dengan nama lain. bingka kelape contohnya. hehe. tapi, taktau la sama sedapnya ke tak dengan yang ori hasil air tangan kulaan banjar. hehe.

KALAKATAR FOR THE WIN!!! xD

::glosari::
haloi- kecil/kecik
urang - orang
ngupe - mengopi/minum kopi (ngeteh!)
nyaman - sedap
aroh - kenduri
bagawian - bekerja
ulah - buat
bahari - dulu2
kada - tiada
"awaknya haloi ja, tapi parot ganal" - badan kecik, tapi perot besaq

*UPDATE
aku baru je call angah - pesan, mintak dia tolong buat kalakatar. yeaaahh!! lusa balek kampung, ambik kalakatar! hahaha =D

7 comments:

Nur Intan Syafinaz said...

first time dgr kalakatar..menarik..mula2 igtkan bengkang roti..
entry ini penuh dgn perkataan yg tak difahami..hehe

antara said...

hehehe. 1st time ek? aa. tu baru dengar. tak try rasa lagi ^^ mau mengidam oh! ^^

oh, maap pasal bahasa. biasa la, budak kampung~ ^^"

✿ boonga_kecik ✿ said...

sedap beb! nk skit. tmpat aku panggil bengkang kot.

antara said...

laen~~ sure laen. try cari yang ori, then bandingkan dengan bengkang. lol

Some Tea along the road... said...

tudiaaa dari haluih sampai besaq (tapi org tak haluih hahaha), kami tak penah dengaq pon nama kueh ni. siyess... tak reti langsong. almaklumlah budak pekan hehehe tetttt...

Anonymous said...

Wow.. Org kampung kamy rupanya... Nih Kami nak habaq mai.. Kami org batu5 keturunan banjar.. Mak kami pandai jgak buat kalakatar neh....

mnizamarazak said...

rindunyer... dah lama tak balik batu lima. kalau dulu2 semua yg kat situ kulaan. kedai sebelah masjid. kedai roti canai dll...

kalakatar favorite aku... yg paling aku suka... kalakatar yg lembek. tapi ada kerak... memang mantopp..