About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Saturday, August 20, 2011

Ramadhan: Day 20 - "Oh Meriam Buluh!" - Meriam Palong/Gelung

yeahhahahaha~~ gelak jahat. ok aku dah cerita pasal meriam katak, dengan meriam tanah. kali ni sampai la giliran kita berceloteh pasal satu lagi jenis meriam yang cukup common dalam kalangan para pejuang tradisi - meriam palong.

korang tau tak palong tu apa? ok, palong tu ialah satu gelung yang diperbuat daripada konkrit. biasanya orang buat saliran air kat bendang2, kat bawah tanah, bawah bangunan. kalo korang pegi kat sawah, then kat tali air besar tu korang leh tengok gelung/paip konkrit ni sepanjang2 bendang. tapi skarang dah banyak ganti dengan paip getah dah.

tengok. kuat tak kuatnye gelung konkrit. skarang tau kenapa kitorang guna buat meriam? hehe 


palong ni biasanya sebutan kampung la, especially kat tempat aku. selalu orang panggil meriam gelung/paip je. daripada semua2 jenis meriam yang aku main dan perkenalkan kat korang, meriam palong ni la yang paling senang nak buat. jom, tutorial!! =D

bahan-bahan- palong/gelung konkrit (kalo rasa nak buat banyak meriam, cari la 3-4 gelung. hehe)
- dua kerat kayu tebal/buluh (nak buat tongkat)
- tali (tak kesah la tali apa, janji buleh buat ikat. dan tahan pressure)
- tin milo (tak tau kenapa aku suka guna tin milo. sebab ia sehat dan kuat kot!)
- paku
- kabad dan air
- pelita/lilin dan buluh/kayu pencucuh (macam tak biasa lak..hee)

dan ni cara-cara buat dan main
- memula 'cross'-kan kayu/buluh tebal tu. buat bentuk 'X'. ikat kuat2 dengan tali, takot nanti terburai masa main meriam, rosak la suasana. hehe. dah buat tongkat X tu, pacak steady2 kat tanah.

- amik gelung tadi, setup kat atas tongkat tu. pastikan pangkal meriam kat tanah, dan muncung meriam ada kat atas tongkat tadi, menghala ke atas.

- amik tin milo, tebuk satu lubang kat tepi tin. (ni la tempat cucuh nanti)

- amik kabad, campur dengan air elok2. pastuh cepat2 pasang kat pangkal meriam!

- tutup lubang pencucuh tadi dengan jari untuk beberapa second. lepas tu nyalakan api kat kayu/buluh pencucuh....dok jaoh2 sket... hala kat meriam....daann......

gambaran penulis bermain meriam gelung. xD

KEBABOOOOOMMMMMM!!!!!

voila!! ^^

senang kan? hehehe. tak payah nak setup macam meriam tanah. ini lebeyh kurang macam "plug n play" je. haha.

atas sebab2 keselamatan, aku nak nasihatkan;
1. pastikan gelung konkrit korang tu dalam keadaan baek. elakkan guna gelung yang retak atau nipis. walaupon konkrit, tapi struktur dia jadi tak kuat kalau dah terlalu usang atau retak. careful ye. 
2. sediakan ketul2 bata 3-4 bijik untuk korang tampan kat belakang tin masa cucuh meriam. ni untuk elakkan tin daripada pecah or terbang ke belakang dan mensepaikan muka or mana2 anggota badan. 
3. jangan curi gelung kat bendang orang! satgi tak berkat, memang ada la yang saket. hehe...

selain gelung konkrit, korang bleyh ganti dengan paip lain yang sama atau lebih kuat dan berdaya tahan. pengalaman aku la... dulu pernah sekali tu....

korang tau tiang telekom? alaa... tiang talipon yang telekom dok pasang kabel tuuu... yang besi warna hitam tuuu... haa. pernah sekali tu ada satu tiang telekom ni dorang tinggalkan kat kampung aku. rezeki la pulak, sebab kabel2nya semua takde; tak pasang lagi, so selamat la kan. punya jahat la kami Tuhan je yang tau, aku dengan kengkawan pi gergaji tiang tu dari pangkal tiang, sampai la ke hujung, dekat2 area wayar tu. tiang tu besi kuat, so takde sebarang kerisauan langsung nak main. =D! dalam dia kosong, so memang perfect la kan?. bwahahaha
for the record, itu la meriam gelung/paip yang paling dasat pernah kami buat. dah la panjang bermeter-meter, kebal lak tuh. dan sebabkan meriam tu besi... letupan yang dihasilkan sangat-sangatlah memekakkan telinga dengan bunyi yang cukup padu dan berdesing. ngeee... seingat aku la.. kami ulang-guna meriam ni ... 3 kali bulan posa kot - sebelom kena curi dek penyamun mana tah..==" amaran!! jangan mencuri tiang TM atau TNB. bahaya dan BERDOSA!

oh lupa nak pesan! JANGAN buat benda bodoh seperti memasukkan mercun bola ke dalam meriam. sumpah, ni SANGAT BAHAYA. aku tegah sekeras-kerasnya daripada buat perkara bangang ni. seronok2 gak, ekstrem2 gak. tapi agak2 la... k? trust me; you wouldn't like the aftermath.

so amcam? hehe. siri Oh Meriam Buluh nak sampai ke penghujung dah! entri terakhir dalam siri ni - The Legendary Meriam Buluh!! nantikannya! =D

.....

DISCLAIMER!
- penulis (saya la tu) just ajar cemana nak buat meriam, tapi TAK SURUH korang buat meriam.


- sebarang percubaan, kejayaan, kegagalan, risiko dan akibat daripada kegigihan/kecuaian korang nak buat dan main meriam adalah tanggungan korang sendiri.


- semua hasil penulisan dan penceritaan adalah daripada buah fikiran dan pengalaman penulis sendiri. hakcipta terpelihara. sebarang penghasilan semula mestilah mendapat izin penulis terlebih dahulu. okay, saya izinkan share. just kreditkan ke page ni je. ^^ thanks~ hehe


- kalau korang main meriam sebab baca artikel ni, lepas tu kena tangkap polis or pihak berkuasa; korang boleh bagi dorang baca entri ni. mesti dorang suka. ^^

p.s; dah sepuluh malam terakhir ni. banyakkan ibadat oooii.. hehe

No comments: