About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Tuesday, August 16, 2011

Ramadhan: Day 16 - "Oh Meriam Buluh!" - Meriam Tanah

salam!!

korang ingat lagi cerita aku pasal meriam katak? haa. tu baru mukadimah ye. hehe. kali ni aku nak eksplen pasal sejenis lagi meriam, yang lagi ekstrem dari meriam katak - meriam tanah.

kenapa meriam tanah? ok, basically, cara kerja meriam ni sama je dengan meriam katak - isi kabad, cucuh, meletup. yang membezakan dua ni ialah, meriam tanah dibuat lebih grand dari meriam katak. camna tu? meh aku ajor cemana cara buat dan main meriam tanah.

bahan-bahan yang diperlukan.
- sekurang-kurangnya 5 tin susu tepung 2kg (senang cakap, Milo tin besor). pastikan semuanya sama saiz
- pisau/gunting besi
- cangkul
- karbaid (mulai kali ni, aku akan simplekan dengan ejaan 'kabad' je ye..hehe) dan air
- pelita/lilin dengan buluh/kayu pencucuh

cara2 buat meriam.
- nak buat meriam ni kompleks sikit. kalau ada 5 tin milo, 4 daripada 5 tin tu korang kena buang penutup dan bontotnya sekali. maknanya, bahagian bawah/lapik tin tu kena gunting buang, supaya tin jadi macam gelung/lohong. bleh bayangkan tak? aku maleh nak lukis... hahaha.

meriam tanah in the making


- tinggalkan satu tin tak bertebuk sebab nak buat isi kabad nanti. lepas dah tebok tin yang diperlukan, korang ambik cangkul dan mula mengorek/mencangkul tanah. untuk apa? untuk muatkan semua tin yang ada. kalau boleh, cari kawasan bertebing, macam tepi2 parit ke, kat batas bendang ke. hehe

*PERINGATAN: korek tanah biar cukup2 dalam dan lebar untuk korang tanam meriam tu. kalau boleh, biat muat2 saiz tin je. ini untuk elakkan tin (meriam) daripada melambung/bersepai masa cucuh nanti.
meriam tanah versi pro


- dah korek lubang kat tanah, korang isi dengan tin2 yang dah ditebuk tu. susun rapat2! bagi kejab. lepas dah susun, timbus dengan tanah sebagai langkah keselamatan. hehe

- tebuk satu lubang kecik kat tin yang tak dibuang bahagian bawah tadi. jangan tebok kat bontot tin. tapi tebuk kat body/tepi tin. tin ni lah yang kita guna untuk isi kabad dan cucuh meriam (portable bottom).

- dah siap semua tu? hehe. isi kabad dalam tin. masukkan air. sumbat tin kat pangkal meriam dengan lubang pencucuh menghala ke atas. tutup lubang pencucuh untuk beberapa second (nak perangkap gas). amik kayu/buluh pencucuh, nyalakan dengan api.... halakan api pencucuh kat lubang tin berisi kabad tadi..dan...

TEBABOOOOOOMMMMM!!!!!


voila! =D

hehehe. syok ooooo! aku cukup suka main meriam tanah. sebabnya, saiz tin bleh dipelbagaikan. lagi besar tin, lagi kuat bunyi meriam. dan lagi panjang susunan tin, lagi padu bunyi meriam.

kalau time aku dulu, aku rajin main meriam ni dengan ijam, ajib, pian, piji. biasanya aku la penyumbang terbesar tin2 untuk buat meriam. gigih, sebulan dua sebelom posa dah start kumpul tin. tin kena banyak, sebab ada kemungkinan tin pecah sepanjang main. biasa la, penggunaan secara ekstrem.. hehe ^^ main pulak dekat2 dengan surau. memang terbaik lah!! lepas je witir, terus turun main meriam. cara kan? lagi cara bila tok imam surau pun tolong cucuh meriam - bukan apa... mintak restu, ambik berkat~ haha!

okes. itu je untuk kali ni. meriam gelung dan meriam buluh akan menyusul!!

amcam? ada bran? hahaha

...

DISCLAIMER!
- penulis (saya la tu) just ajar cemana nak buat meriam, tapi TAK SURUH korang buat meriam.


- sebarang percubaan, kejayaan, kegagalan, risiko dan akibat daripada kegigihan/kecuaian korang nak buat dan main meriam adalah tanggungan korang sendiri.


- semua hasil penulisan dan penceritaan adalah daripada buah fikiran dan pengalaman penulis sendiri. hakcipta terpelihara. sebarang penghasilan semula mestilah mendapat izin penulis terlebih dahulu. okay saya izinkan. just kreditkan ke page ni je. thanks for sharing. hehe


- kalau korang main meriam sebab baca artikel ni, lepas tu kena tangkap polis or pihak berkuasa; korang boleh bagi dorang baca entri ni. mesti dorang suka. ^^

5 comments:

Uchi kay-f @hmad said...

emm..bile bce entrymu ni..tingat zaman dulu...bhahahaha

ps:-minta izin copy paste rajah meriam tanah tu iya..

salam ramadhan

antara said...

hehe. dulu layan meriam gak eh? lol. terbaek lah bro. ^^

aa. silakan. ^^

salam ramadhan, and selamat hari raya~ =D

Anonymous said...

terbaek ah bro!

fafatifinifi said...

wey.minta izin share kat fb erk. hehe

antara said...

haha. silelah. ^^ thanks for sharing gak! =D