About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Sunday, July 24, 2011

Dan Tidaklah Halal Duit Itu

Jumaat tadi (22 Julai 2011), kak aku dapat sekeping pamphlet dari member dia. pamphlet tu berkenaan Sekolah ISLAM Integrasi Al Muiz. aku tengok je pamphlet tu, aku tak seronok.

okay. maybe sebab aku tak alim kot. rasa bahang2 la sikit kan tengok benda2 agama ni - pada fikiran aku la. so apa yang best pasal pamphlet sekolah ni? haaa... Heading dia; Program Ahlan Marhaban ya Ramadhan. tujuan pamphlet ni ada dua. 1st, nak promo sekolah tu untuk tarik dan galakkan parents hantaq anak2 dorang pi mengaji kat situ. 2nd, nak mengiklankan jugak bahawa sekolah tu nak pakai staff, so dalam erti kata lain, peluang untuk carik kerja lah!

wah.. akak aku sememangnya jiwa pendidik. memang hepi sangat2 la dia kalau dapat kerja kat situ. bonus pulak bila anak2 dia ni dapat mengaji ilmu agama dengan lebih lagi kat situ kan. sejuk rumah ni. so, dengan niat yang ikhlas mulus, akak aku pon pi la ke opis merangkap sekolah tu sendiri, beralamat No 17 (2/f) Jalan Perdana Heights 2/2, Lot 88, Perdana Heights, 08000 Sungai Petani, Kedah.


selalunya, kalau sapa2 yang aku tau pi mintak kerja, aku akan doakan mudah2an Tuhan tulong dia, bagi dapat kerja. tapi... kali ni aku tak rasa nak doa pulak. hm.. mungkin sebab aku jahil, banyak dosa kot...

tup tap tup tap... kak aku balek rumah~... dia pon story-mori la dengan aku, hal ehwal tempat dia mintak keja tu~ serba sedikitnya berbunyik camni -

sekolah tu baru nak bukak kat sungai petani ni. cawangan la. dorang dah ada base/HQ kat tempat lain. so sebab dorang nak pakai staff, pengambilan dibukak sekarang. akak pi apply keja, terus kena interbiu - terus dapat kerja! start Isnin depan (25 Julai 2011).

waaahh!! betapa hepinya kak aku time dia cerita kat aku tu...tak dapat aku describe. nampak sangat dia memang betul2 seronok dgn tawaran tu. tapi kenapa aku tak hepi? hm.. oh, ada lagi.

pengambilan serta-merta. kalau tolak tawaran kerja tu, dorang akan amik pekerja laen terus. so, macam now or never gak la. lepas tu, kalau dah setuju keja situ, kena bayaq kat dorang RM200+. katanya, untuk latihan, seminar dan kursus sebelom bleh jadi chekgu kat situ.

ooo... tu je la yg mampu aku cakap. hm... lepas tu akak cakap la apa yang dia rasa/terlintas dalam benak dia masa kat "sekolah" tu tadi..

tapi kan dik, buleh ka buat sekolah kat situ? bangunan dia satu blok kedai ja. baru sangat2 kot, sampai takdak apa lagi. dia cakap pendaftaran murid dah ada, tapi akak tengok macam kelas pon takdak. perabot apa semua takdak lagi. budak2 belajaq kat mana? depa (dorang) kata ada asrama... kat tempat lain kot? ada dua orang ja kat situ tadi, pengetua sekolah tu, dengan kerani dia. tapi pengetua dia nampak muda la...

hm.. macam semacam je? ah.. aku je kot. byk dosa ni... sebab tu rasa tak tenang pasal "sekolah ISLAM" ni...

so nak jadik cerita...sabtu tadi abang ipaq aku balek dari Sabah. baru la akak aku cerita kat dia. plus, nak mintak izin. =)

sebangunnya aku pagi tadi... tergerak hati abang ipaq aku nak google lebeyh2 sket pasal so-called sekolah Islam Integrasi Al Muiz ni~... aku pon join lah menyebok kan.. page 1, google.


sentap mak, noq! apa kes nih?? okei, darah muda kembali menyirap. aku bukak 3 page nih.

Sekolah Islam Integrasi Al Muiz

almuizpowermotivation.blogspot

Penipuan lagii

aku tanak ulas panjang2 kat sini. korang leh baca sepintas lalu, terutama link ketiga tu.

.....

sedihnya... sedih sangat2. kenapa ada orang sanggup jual nama dan maruah agama sebab duit?? awat, dah takdak cara lain ka? perlu ke menipu untuk dapatkan keuntungan? apa dorang tak pikir ke, duit hasil penipuan tu jadi haram? tak berkat tau tak!

aku marah sangat2. kecewa sangat2. satu, sebab dorang dah tipu ramai orang - ramai orang Islam yang ikhlas nak kerja, nak cari rezeki halal, nak buat sara diri anak bini family segala. dorang dah ratah kaw2 saudara sendiri!! dua, sebab dorang tak belom bertaubat; terus dengan kegiatan menipu duit orang ni, sampaikan hampir2 kak aku dan kawan dia jadik mangsa seterusnya. dan paling utama... aku marah sebab dorang dah burukkan nama agama!

dorang canang nama Islam. dorang bagi harapan dan kepercayaan palsu kat ramai ibu bapak yang register anak2 kat situ. dorang bagi bagi harapan dan kepercayaan palsu kat para perkerja yang ingin dan telah bekerja kat situ. apa punya manusia la yang mengaku Islam ni... taktau hukum hakam ke?? dah tu, mengaku sekolah Islam pulak! menipu orang lain pulak!! makan duit tak halal lagi!!!! ejaan kat pamphlet dengan webpage pon tunggang langgang, mengaku sekolah!????

sabaq an...sabaq..

kat sini aku nak pesan...nak khabar2kan kat korang yang baca ni... tolonglah.. bukan aku nak bukak aib orang, bukan aku nak burukkan nama orang. tapi aku taknak lebih ramai lagi yang kena tipu - atas nama agama. jadi, kalau korang prihatin...aku mintak tolong satu je... cegahlah diri kita dan insan2 yang kita kenal, kita sayang, sebelom jadik mangsa penipuan Norasikin Mohd Ali (kononnya Pengetua, Sekolah Islam Integrasi Al Muiz)


andai korang ada sebarang maklumat, silalah berkongsi ye. amat dialu-alukan. terima kasih.

wallahualam~..

3 comments:

Anonymous said...

aku dah kna tipu..aku pnah derma kat dorg hrtu kat komtar..ada bdak mntk derma gna nma skolah ni..siap ada ttangan pengetua smua..nmpk mcm bdak baek, aku bagi jela.....ptt la tnya ngn kwn aku skolah tu kat mna, dia xtau..

antara said...

dorang guna modus operandi mintak derma pulak?? aiyo..

takpa, rasanya pahala ko derma tu maintain ada, sebab ko ikhlas. tapi sayang la... dorg menipu... haih~

Nadya Rizal said...

sis, contact i as soon as possible sebab dia maybe larikan kereta parents saya. pls!!!!! no pasport and ic dia sama macam akak post tu. 010-2319476