Friday, November 15, 2013

Hanya Sekepal Dua - Duapuluhsembilan


assalamualaikum!! salam sejahtera... salam perpaduan, salam sudah2lah bergadoh tu kak siti dan abang khairy... luls~

wheee!!

hai hai hai!! bertemu lagi kita dalam rancangaaaaaaannnn.... hang pasaipa lama sangat tak hapdet blog! bhahaha. ok ok. dah lapok laa cerita kenapa tak hapdet blog... wuwuu... tapi tu la modal aku nak buat mukadimah ni. acaner acaner... >.<

hehe..

serius. sumpah busy sampai satu tahap aku bukak page blogspot ni, page new post... tapi aku tenung je... idea tanak mencurah sebab dok serabut dengan keje hakiki. sambil2 tu tangan dok 'rait' buku budak, kertas ujian budak, isi markah dalam buku... pastu keje2 pengkeranian atas talian pulak... nak aku sebut satu2 ke? takyah kot... muak korang karang.. hihi. bior kami2 cekgu cekgi ni je laksanakan sedaya mampu kami ye. ^^

ho ho ho!! holiday dah oi!!!

ekceli kalu holiday mesti korang bayang cekgu cekgi ni bersenang lenang, lepak, jenjalan ngabehkan duit bla bla bla kan? haha... aku tak salahkan korang yang pikir centu. bukan sumorang tau semua benda. ^^ as for me, cuti ni penuh dengan aktiviti. first, paling dekat... training camp. softball. waktu cuti 2 minggu straight aku kena coaching budak2 sofbol aku nih. preparation for next year's tourney. lepas bola lisut, ada bengkel kesenian kebudayaan plak. seni tari. itu seminggu pulak. pastuh ada kursus pedagogy bahasa inggeris lak. pastuh ada tour trainers utk kid's athletics pastu ada seminar pengolah buku pastu ada... banyaknya~~

tapi banyak2 pon.. tak terlawan event jemputan kendurik kawen kengkawan la... huhu. setakat ni aku ada 28 jemputan kawen. bukan jemput aku untuk kawen, tapi jemputan untuk aku hadiri majlis perkahwinan dorang. haaaa.... 28 tu yang dah kompem event, dapat kad etc... yang still berahsia, tunggu timing bla bla bla ni tak kira lagi. still counting yo! wheeee!! happy for you guys, happy for everyone. tapi sedeyh... sebab mostly tarikh clash. bertembung, bertindan, berbanyak kenduri dalam tarikh sama... pastu lokasi pulak bukan la sebelah2 rumah je kan. seluruh malaysia punya jemputan. dari perlis sampai johor pusing naik sampai kelantan terbang plak ke sabah sarawak - semua ada jemputan. whoaa.... gerun kan? luls~

tapi tu la... kat sini bagi sape2 yang baca ni and ada jemput aku untuk ke kendurik korang nanti.... aku mintak maaaappp sangat2 awal2 andai kata aku tak dapat pegi ke majlis hari berbahagia korang. ye? sori sangat2. walo apa pon, insyaAllah aku coba sebaeknya untuk attend. itu iltizam aku. auuummm!!

anyway!

aku dah lama tak hapdet blog kan? huhu. kalo aku nak cerita pasal hal sekolah.. rasanya terlalu banyak kot nak karang kat sini. tapi ada cerita best!! tapi tanaklah... hahaha. aku tanak sembang panjang2 sini sebab tau korang kannye baca pon... nak baca dialog2 kat bawah ni je kan. hewhew~~ okeng! sila enjoice hasil cerdik pandai nakal anak2 aku kat sekolah ye! ni mungkin siri hanya sekepal dua yang terakhir untuk tahun 2013 ni. jumpak lagi taon depan oi, insyaAllah. buat rerakan cekgu dan bakal cekgu, selamat bercuti!! ^^

****

budak : ticer, dalam banyak2 bas, bas apa yang selalu eksiden?
me      : bas ekspress!
budak : salah
me      : basikal?
budak : salah~
me      : sani ekspress?? aaa taktau. apa dia?
budak : terbabas

****

budak : cekgu, dalam banyak2 buah, buah apa yang semua orang suka
me      : buah... oren?
budak : salah
me      : buah strawberry?
budak : salah. bukan semua orang suka strawberry
me      : habis tu apa?
budak : buah hati~~

****

budak : ustaz, dalam banyak2 buah, buah apa kat badan manusia yang dekat atas, dan buah apa yang dekat bawah?
me      : err.... buah ... hati? jatuh hati?
budak : salah. jawapannya buah fikiran la paling atas. kan dekat atas kepala~
me      : (tarik nafas lega...) oh.. buah dekat bawah.. ?
budak : buah yang tengah makan lepas tu terjatuh
me      : ohh... (tensi... tapi still lega~)

****

budak : cekgu, cekgu dah kawen ke belom?
me      : kenapa?
budak : hari tu saya tengok ada orang macam cekgu, dia kawen
me      : oh ye? kat mana?
budak : kat tv9 . isteri dia nama mawar. saya ingat cekgu sebab muka dia macam muka cekgu bila bosan
me      : ohoo... muka bosan saya macam tu~~

****

me    : okay, let's sing a song. the Do Re Mi song! i'll start and you continue the lines. here goes!! doe, a deer...
kelas : a female deer
me    : ray (re)-
kelas : -hat!
me    : nuuuuuuuuu...

****

me    : let's try it one more time... doe, a deer...
kelas : a female deer~
me    : ray...
kelas : a drop of golden sun~
me    : me, a name...
kelas : ticer az han zaf fu an
me    : jangan rosakkan lagu boleh taaaaakkk...

****

budak 1 : ticer, biar kami nyanyi, ticer pulak sambung
me         : oh. ok ok
budak 2 : kita nyanyi lagu barney, i love you tu
me         : wow! alright. jom! ready? you start. 1 ... 2 ... sing!
kelas      : i love you...
me         : ye ke?? aww~
kelas      : tiiceeeerrrr!!!

****

budak A : ustaz... taon ni saya kena sunat
me          : ha! alhamdulillah... bila?
budak B : saya pun, cekgu, sama dengan dia. cuti sekolah ni.
budak A : tapi saya takut...
me          : laa... nak takot apa... saket sikit je. nanti dah sunat boleh kawen! haa.. best kan?
budak A : itu yang saya takot tu ustaz... nanti kalau mak ayah saya paksa saya kawen macam mana... saya tak ready lagi...
budak B : eii... cakap pasal kawen! ada ke orang nak kat kau?
budak A : ada. **** , awek ko
budak B : eleh tak heran~
me          : eh hello, saya ni tunggul kayu ke camne kat sini, em..? 
budak B : cekgu minat kat **** jugak ke?
me          : -_____________-

*****

budak : ticer, nanti saya dapat adik baru!
me      : oh ye? congratulations~ bila tu?
budak : lepas tesco baru ni bukak
me      : heh?? kenapa? jangan cakap mak kamu cakap dia beli kamu kat tesco...
budak : taklah
me      : habes tu?
budak : kat jusco

****

budak : ticer, kakak saya kirim salam
me      : oh ye? kakak yang mana?
budak : yang dah habes belajar tu. haritu dia konvo
me      : oh... tahniah kat dia ye. sekarang ni dia buat apa?
budak : dia duduk rumah je. baru dapat result (upsr) semalam
me      : oh. . . . .

****

budak X : sir, 10 tolak 8 berapa?
me          : two
budak Y : salah. 10 tolak 8, lapan jatuh la. ahahaha
me          : ok. 81 tolak 4 berapa?
budak XY : *kira... kira... kira...* 77!!
me          : 82 tolak 4?
budak XY : 78!!
me          : pandai!! itu markah paper english kamu berdua sekarang.
budak XY : siirrr!!!!


****

happy holidaying!!! ^^

4 comments:

haniekunie said...

Part nyanyi paling best!!

MohdIzwan said...

hahahaa....

Ainnur Jannah said...

haha..kids. the sun that brightens our day.
XD

laila Azwa said...

kahkahkah! best