About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Friday, December 27, 2013

Baru Hang Tau Langit Tinggi Rendah

tadi.

tadi petang lepas keroje aku gi OU (one utama) dengan member. jenjalan carik barang dengan beliau. actually aku memang nak kuar atas dasar kebosanan. since dah dia nak ke OU dan ngajak aku, bagai pucuk dicita ulam mendatang lah. hehehe. aku ni jenis suka duduk rumah, tapi taktau la kenapa aku rasa nak sangat gi OU hari ni.

memandangkan aku prefer utk ikot gerak hati naluri aku... so.. OU lah! hahaha

hari ni aku belajor banyak benda kat sana. dan kebanyakkannya memang mengejutkan. meh aku cerita satu per satu. tapi highlights je la ye. hiks

memula aku disapa oleh salesperson nokia. aku ingat dia nak promo henset. memandangkan aku dah ada tepon, so tak berapa nak minat la. tapi tetiba dia cakap nak survey pasal produk n perkhidmatan nokia lumia yang baru. hmmm... aku tengok kertas survey tu. takde la banyak soalan sangat pon. ah, takpe lah. jawab je la. hee.. so i took my time, jawab semua soalan survey tu. done. eh!?


tomei tomei!! ^^

atototo... dapat teddy bear la plak tanda penghargaan. hahaha. rejeki! xD hepi gilak!! lololol

pastu... kitorang naik ke upper roof ou tu. kat situ ada batting cage. It's A Hit nama tempat tu. batting cage ni tempat kitorang lepas tension. pukul bola baseball/softball sampai lebam. hahaha. oh yeah aku selaku customer tetap tempat ni memang dah biasa dengan speed2 bola dari mesin tu. tapi kali ni... aish... slack la. mostly bola tak masuk strike zone elok2. banyak 'ball'. jenuh aku nak hit oi~~ tu nama dia karma. dulu aku menunjuk sangat kat kengkawan, aku bleh hit bola 70-80 miles per hour. tadi bola 50 mph pon tak kena. cait... abeh duit. ~.~

nampak tak dia punya tona sedih tu? haha. tu permulaan. lepas2 ni makin sedih. luls~

lepas dah jenjalan beli barang ambik barang etc... aku ajak member aku pegi main arcade. haaa... ni tempat wajib pegi every time datang ke mall. mana2 mall yang ada arcade mesti aku nak main. abeh duit lagi... ekeke

tapi kali ni banyak kejutan la jadi kat arcade, beb. siyes...

memula... masuk2 je arcade tu aku terpana tengok sorang budak laki ni, dalam usia skolah menengah kot gayanya, tengah main game Step It Up. alaa... game menari2 tu, yang kena pijak2 anak panah ikot lagu tuuu... haa.. yang tu.

aku memang suka game tu. reti gak la main. so kitorang dok tepi satu mesin ni, blakang budak tu, sambil tengok dia main. dia pon masukkan token, dan mulakan game. aku tengok selection lagu dia... whoa... level tinggi2. difficulty hardest la senang cakap. then dia pilih lagu yang averaging 180+ bpm (bitrate per minute)... aku dah kagum leven super saiya dah. lepas tu dia triple-kan speed lagu tu! 3x faster than normal speed yo!! i thot that was insane... but i also thot dia ni mesti tau apa yang dia buat.

i knew it. the moment lagu tu start, masa tu jugak la kaki dia menari-nari pijak arrow yang menyala ikot beat lagu tu. and they were super fast!! sumpah laju beb!! macam hujan ribut dia punya pegi kat skrin tu. dan budak tu seemed effortlessly menari gerak kaki pijak2 semua like a pro! and guess what (what?) .. dia dapat perfect combo for the first song. i was like....  whaaaaaaaaatttt did just happen!???

seriously beb. ok. dia dah tarik minat aku. then dia pegi ke lagu seterusnya. pun sama. cari lagu hardest difficulty, yang banyak pergerakan, dan tambah speed. aku dengan member aku ternganga kejap. lepas tu baru aku tengok sekeliling - dah ramai orang kat blakang budak tu - semua pon ternganga macam kami. ahahaha. amazed beb, siyes~~ normal people biasanya sampai stage 2 or 3 je. dia main semua lagu dengan perfect combo sampai stage 4 oi!!

ok... aku dah rasa rendah diri. dulu aku main game para para sakura. bila tengok ada dewa main game rhythm camtu punya power, aku rasa cam sampah sarap lak highscore aku kat mesin para para sakura kat queensbay mall dulu. hahahaha

tu tak abes kat situ.

lepas budak dewa kaki tu blah, aku pegi cari mesin game macam guitar hero tu. nak main la. tetiba aku pandang ada sorang mamat ni kat  mesin arked sebelah mesin gitar tu. dia main drum. ok aku pernah main game drum mania tu jugak. dan aku tau susah dia macam mana. tapi...

tapi mamat tu blasah semua lagu yang dia sempat kat mesin tu dengan streak perfect dan perfect combo!! how did he just ketuk drum dan cymbal tu macam pakar!? i was like... whoooooooaaaaaa... tangan kiri kanan dia hidup beb!! macam pemain drum band Green Day ouh!! 

lepas 4-5 lagu dia layan dengan jayanya, aku pulak baru sedar yang aku dah berdiri belakang mamat tu dekat 20 minit dalam kekaguman tengok dia main game dengan sempurna. aku jeling je mesin guitar freaks kat tepi dia tu. hahahaha. kalo aku main tu waktu tu, memang humiliation kot aku rasa. tak terbanding ah dengan skill beliau. nak main game gendang jepun yang comel tu? note mudah pon kekadang aku missed. hahaha. moral down dah. ngeee~~

ok2. let's find something yang aku terer sket. basketball! alaa.. game yang shoot bola masuk hoop tuu~~

bagi aku mana2 pusat arked kat mall yang takde mesin main basketball tu adalah tak lengkap dan tak layak dikunjungi. hahaha amboih over. nasib baek kat ou arcade dia ada mesin basketball. tapi... tu la... tuhan nak tunjuk power Dia kan...

aku tengok ramai orang berkumpul kat kawasan mesin basketball tu. aish... kenapa pulak. aku dah rasa2 moral down aku nak kena down syndrome lagi nih. hahaha. takpe, tengok dulu. kitorang pon join the bandwagon. aku tengok kat situ ada 4 orang tengah dok keliling sorang mamat ni main basketball.

korang tau kan... mesin arked ada kiraan points? high score etc. haa.. aku selalu tengok kat mesin basketball highest point dia 250 - 400 lebih. sumpah selama ni aku pikir semua tu technician mesin tu set supaya jadi motivasi utk orang beat high score tu. you know what... hari ni aku saksikan sendiri macam mana high score tu dibuat-

budak laki tu score 547 points untuk sekali main. eventually setting the highest score kat mesin tu.

aku macam... hoooiiii!!! apa gila ada orang bleh shoot banyak camtu!?? aaaa.... mental breakdown. aku paling banyak pon score 270 untuk 4 stage sekali main. tapi budak tu buat 290+ points dalam satu stage!! bleergghhh!!! what sorcery was that!!!

lepas mamat tu abes main, dia undur. aku tengok tepi2 dia tu macam ahli keluarga dia. aku syak la, sebab nampak dorang close semacam je. ok. oh wait... auntie tu... mak dia kot. eh mak dia nak shoot basketball jugak? whoa... rare nih. hahaha. aku pikir mak dia tu nak try2 kot main macam anak dia tadi. ok. sporting. go auntie go!!

moral down.

what on earth!!?? that auntie shoots better than her son; 320+ points dalam stage 1, dan 590+ untuk 4 stage dalam satu game! dan aku diberitahu oleh salah sorang bystanders yang tengok dorang main game tu dari awal... highest score kat mesin mula2 tu 999 . dorang la yang set. aku terkedu, apatah lagi rasa nak berenti main basketball teros lepas tengok video dorang score 999 tu. ergh...




baru hang tau langit tinggi ke rendah, an~

. . .

ye cerita hari ini memang ntah apa2. tapi memang bermakna bagi aku. jadi pengembaraan aku ke OU hari ni penuh pengajaran. meh aku simpulkan untuk korang meh;

1. tak semua benda ikot perancangan kita. kekadang mesin bola baseball pon pandai buat lawak dan malukan kita; so be prepared.

2. latihan membuahkan kesempurnaan. (practice makes perfect)

3. impossible is nothing. highest score itu tidak mustahil untuk di-set, dan dipecahkan.

4. SEEING IS BELIEVING


p.s. aku tadi jumpak pa'an jalan dengan tunang dia. ehem... untung laa detim makan nandos. hehehe. ok ni side story. luls.

so... bila kita nak start menabung demi hari tua ? err...



2 comments:

MohdIzwan said...

mungkin ada hikmah di sebalik apa yg berlaku.

Mudah-mudahan kita sentiasa bersyukur dgn segala nikmat pemberian-Nya.

komen p/s: paan ketua cohort kami tue ka? amboi..suwwet betol..

Rahim WG said...

tapi aku tak puas ati baca entri ko. ko masuk dalam arcade tu dah tukan token tapi ko main apa? ko tengok je eh.. argh. stress level drakula