Monday, October 10, 2011

Celebrating October! Oct 10 - Opal and Tourmaline, Baby!

okai. harini sementara terlapang seketika nih, aku nak share pasal birthstones. haa... opkos la aku nak cakap pasal October's gems kan. hehe


alritey~ dalam banyak2 batu permata dan galian berharga, birthstones yang sinonim atau sering dikaitkan dengan bulan October ialah Opal dan Tourmaline! whee!! these babies sangat sweetie pie beauty okeh. meh aku citer satu2.

batu Opal dinamakan daripada perkataan Greek "Opallos", maksudnya 'perubahan warna.' Opal nih banyak warna, ranging daripada putih susu sampai la hitam bersepuh kekuningan, jingga, hijau, merah dan biru. yang cantik pasal opal ni ialah dia punya corak dan kontras warna, dengan dia punya latar. sini aku sertakan excerpt pasal opal.
When it comes to the month of October, the options are pretty straightforward. The opal is considered to be the October birthstone for both the traditional and modern options. In the case of the opal, many people consider this stone to be one of the more regal and dignified choices for jewelry pieces. The nature of the opal is so strongly identified with the feminine tradition that in generations past, it was not unusual for families to bestow the name of Opal onto one of their daughters.
Opal is believed to symbolize confidence, purity and serenity. Some believe it can be used to reach the highest spiritual level and increase internal vision. The belief was spread in France that opal brings bad luck, but in English speaking countries, opal is considered to bring good luck.
 
Opal sangat sesuai bagi someone yang suka accessory jenis fancy2, sebab kombinasi warna Opal yang ceria dan unik. biasanya harga Opal bergantung pada jenis dan warna yang terhasil.



dah puas layan opal? hehe. meh aku cerita pasal satu lagi birthstone bulan October - Tourmaline!!

Tourmaline sangat cantik dan jadi kegemaran ramai pengumpul permata kat serata dunia ni. normally, tourmaline ni kaler pink. sebab tu tourmaline dikaitkan dengan feminine. tapi sebenarnya tourmaline ni ada banyak kaler laen jugak, ikot komposisi kimia dalam batu tu.

yang unik pasal tourmaline ialah dia boleh wujud dalam bi-color atau tri-color. maksudnya dua atau tiga warna yang berlainan dalam satu cut tourmaline. lagi terang/cerah warna tu, lagi tinggi harganye. paling femes tentulah watermelon tourmaline - kombinasi kaler hijau, pink dan cream.

The pink tourmaline is also associated often with the feminine, and can be a subtle touch of color when worn as stones in a bracelet or ring. Generally, the pink tourmaline works best in some sort of a simple setting, and is considered to be especially lovely with settings made of silver or white gold. A sense of delicacy is associated with pink tourmaline, as well as a feeling of peace and tranquility. As a birthstone associated with the autumn of the year, with its return to routine after the summer and just before the turbulence of the major holidays, the pink tourmaline as a symbol of tranquility may be just the ticket.
Tourmalines are credited with the power to enhance one's understanding, increase self-confidence and amplify one's psychic energies, and aid in concentration and communication. Conversely, they are said to neutralize negative energies, and dispel fear and grief.

Tourmalines were also believed to be useful in relaxing the body and the mind, and to help in the treatment of many different diseases such as anxiety, blood poisoning, arthritis, and heart disease.

Tourmalines were also believed to be useful in relaxing the body and the mind, and to help in the treatment of many different diseases such as anxiety, blood poisoning, arthritis, and heart disease.
Tourmaline is the birthstone for October and corresponds to the astrological sign of the Libra. 

ramai yang suka kumpul bi/tri-color tourmaline. tapi, lagi ramai yang suka pakai pink tourmaline. ha, kalo korang nak tau, bulan October kan bulan kesedaran breast cancer. simbolnye ribbon kaler pink kan? officially, pink tourmaline jugak jadi simbolik breast-cancer awareness tau. =)




aku sendiri ada koleksi opal dan tourmaline. tapi tak pakai la, just simpan. tengok la, kalo ada rezeki sape2, dapat la opal dengan tourmaline tu kat dia. hihi

hm, speaking of birthstones, ada pendapat cakap Aquamarine pon birthstone bulan October jugak. tapi, itu bukan secara rasmi la. tak diiktiraf lagi. tapi kalo betol pon ok gak, sebab aku sangat mengalu-alukan aquamarine yang biru cerah tu sebagai gemstone October. ^^

ha! amacam? kenal dah? hehe. orait. nanti aku cerita pasal breast-cancer awareness month lak ye. =)

3 comments:

Nur Intan Syafinaz said...

Birtstones bulan jun ape plak?aku nak tau jugak..hehee

antara said...

alaa..bulan jun aku kne citer time bulan jun la..hehe

Nur Intan Syafinaz said...

adoi..taun depan la ni kena tunggu??lama nya!!!!hahahaha