About Me

My photo

life is short . don't shorten it

SOCIALIZATION

Monday, January 24, 2011

Rumah

rumah aku banyak kali gak la mengalami revolusi dan pengubahsuaian. 2 kali. hahahaha. seingat aku la..sejak aku lahir, rumah tu transform dari rumah wholly papan, kayu.. menjadik half batu n half kayu.

dulu, masa zaman2 rumah kayu..aku kecik lagi. masa tu ada beranda! syok gila layan angin time lepak2 kat situ. tak kira la siang ka, malam ka..hehe.. situ jugak la tempat kucing2 aku dulu suka menempek. sejuk kot.hee..

masa tu jalan depan rumah masih jalan tanah merah.. jalan macam tali air tu, tapi kecik je la. memang tanah merah dari pekan tanjung piandang sampai la masuk kampung aku. kalo time musim panas...berdebu habis rumah! memang tingkap nako tu hari2 kena lap... kalo biar je debu dok bertimbun tu..alamatnya.. sekarang aku ada asmawaty dah. haha. asma la. ^^

transformasi pertama - jadikkan umah tu half kayu and half batu. opkos, 2 tingkat. ground floornye batu...tingkat atas papan. em, aku tak berapa berkenan design and blue-print rumah tu sebenarnya. tapi sebabkan aku kecik lagi time tu... dan cubaan aku untuk menyuarakan pendapat mentah ni dibentes keras oleh mama yang mengajar aku erti "orang tua2 buat kerja jangan menyampuk", maka aku wat dono je la..huhu.

tepi rumah ada pokok jambu tau. bukan jambu air or madu yg macam loceng tu. tak. ni jambu hutan. rasa dia macam jambu batu, guava tu. tapi ni versi kecik. sedap siot! aku selalu panjat pokok tu, petik jambu. takpon, kait dengan galah. tak pon..tuju dengan sliper or lastik je jambu sampai jatuh. aku tere ooo!! hehe..

tepi rumah tu, bawah pokok jambu ada tanah lapang sikit. tak luas pon.. tapi yang bestnya, situ la tempat aku main gasing..main guli.. main masak2, kawen2.. XD apa lagi..em... ha! main aci ligan, tuju kasut... main badminton pon kat situ! sebab tu la aku tere tuju kasut... sebab selalu tuju bulu tangkis yg sangkut kt celah2 ranting pokok jambu tu. ^^

penjuru depan rumah..depan sikit ja dari pokok jambu tu, ada pokok pelam. pokok tu berapa kali dah kena tebang aku pon tak ingat..tapi yang pasti, sampai aku besaq, pokok tu selalu ada buah. manis! sebabnya? ada kerengga. hee...itu, aku tak panjat. serik. pernah kena tambat dengan abah kat pokok tu sebab jahat sangat. so kerengga2 tu pon seronok kan main la gigit2 aku. hee..lg pon aku kannya suka sangat pelam. jambu tu je pengubat lara..heh

jaoh lak aku melalut. padahal nak cakap pasal rumah. hm..^^ ha! satu lagi benda best pasal rumah aku. dulu sebelom akak kawen tingkat atas rumah tu ada 2 bilik je. satu bilik mama (aku tido dengan mama), satu lagi bilik abah. sebabkan akak nak kawen, abah pasang dinding baru kat ruang legar tingkat tu, so jadi la satu bilek lagi~..

bilek tu tingkap dia mengadap jalan tau. yang bestnya, tingkap bilek tu betul2 atas awning depan rumah. so favourite aku plak... suka lepak atas awning tu! =D balek sekolah je, agak2 petang2 sekt, musti aku lepak dok atas bumbung rumah, or at least atas awning tu..sambil memerhati pemandangan, dan orang lalu lalang. syok oo!!

kalo malam..aku suka lepak atas bumbung or bumbung awning tu...baring2...tengok bintang. kadang2 mama masuk bilek, tanya la aku dok buat apa. masa tu hepi sangat.. sebab aku banyak cerita macam2 kat mama time2 mcm tu. haha. oh ya, awning tu kemek2, remuk, sebab aku bukan je duduk lepak diam2 ye.. aku jugak siap berlari2 kejar kucing, and musang atas bumbung rumah. XD

woh!! rindu siot!!!

6 comments:

AiEn NurAiNiez said...

azhan, hang ni orang mana?? hang duduk area tanjung piandang ke???

antara said...

aiyo...org kampong..xknal aku ka~ ^^

AiEn NurAiNiez said...

x knai pun...hahaa... tnjung piandang area mana??? sepupu aku ada la skolah sama hang...

antara said...

ala..ni xsyok ni...tembak tak kena..muahaha. oo. batch aku ka?

AiEn NurAiNiez said...

dak..dia muda setahun dr hg.. tp dia knai hg...huhuuu...

antara said...

sapo? maybe aku knai kot..=D